Home >Documents >EVALUAREA SPITALULUI ORASENESC ZIMNICEA DIN spita · PDF filerecurenta,pielonefrita...

EVALUAREA SPITALULUI ORASENESC ZIMNICEA DIN spita · PDF filerecurenta,pielonefrita...

Date post:31-Jan-2018
Category:
View:277 times
Download:2 times
Share this document with a friend
Transcript:
 • Planul de management

  EVALUAREA SPITALULUI ORASENESC ZIMNICEA

  DIN PUNCT DE VEDERE AL CALITATII

  INTRODUCERE

  Spitalele reprezinta un sector sensibil si strategic al sanatatii in orice tara.Reducereaefectivelor,rationalizarea si ameliorarea gestiunii sint obiective majore ale reformei spitalicesti.

  1 / 55

 • Planul de management

  Spitalul orasenesc Zimnicea este unitate sanitara publica de gradul IV, cu spitalizare continua,cu caracter zonal , asigura asistenta medicala de specialitate, tratarea si monitorizareaafectiunilor cronice si acute pentru aproximativ 35.000 locuitori ,cuprinzand zona orasului si alte12 localitati dispuse la distanta de peste 25 km Zimnicele,Nasturelu,Pietrosani,Bujoru,Bragadiru,Contesti,Cervenia,Frumoasa,Izvoarele,Fintinele,Suhaia si Viisoara.

  Populatia din zona este reprezentata in mare parte de pensionari,copii si muncitori inagricultura, adresabilitatea catre spitalul nostru fiind deosebit de mare,majoritatea urgentelormedicale fiind rezolvate in spital prin camera de garda.

  A. SITUATIA PREZENTA A SPITALULUI.

  Spitalul orasenesc Zimnicea se afla in prezent in subordinea Consiliului local al orasuluiZimnicea,mai precis din 01.07.2010,data la care a fost semnat Protocolul de predare preluarea spitalului intre D.S.P.Teleorman si Consiliul Local Zimnicea .

  In prezent Spitalul orasenesc Zimnicea functioneaza intr-o cladire monobloc,dupa structuraorganizatorica aprobata prin Ordinul Ministrului Sanatatii nr.731 din 02.06.2010,structuramodificata ulterior prin avizele Ministerului Sanatatii nr.XI/A/67226,4004/RL/721/31.01.2012,nr.XI/A/31333/CV/854/CV/2230/13.07.2012 si nr.XI/A/13255/EN/2667/19.03.2013, urmaresolicitarilor noastre de diversificare a serviciilor medicale si totodata de crestere a veniturilorrealizate din contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate Teleorman si anume :

  - sectia medicina interna = 40 paturi,

  - comp.medic.interna cronici = 20 paturi;

  2 / 55

 • Planul de management

  - sectia chirurgie generala = 25 paturi ,

  din care:

  - compartiment oftalmologie =6 paturi

  -compartiment ORL =6 paturi

  - compartiment ATI =4 paturi ;

  - compartiment pediatrie =20 paturi ;

  - compartiment obstetrica-ginecologie = 15 paturi ;

  din care

  neonatologie = 4 paturi

  -

  camera de garda 2 linii

  3 / 55

 • Planul de management

  o linie interne pediatrie;

  o linie chirurgie ginecologie__________________

  T O T A L = 124 PATURI

  -spitalizare de zi -10 paturi

  - farmacie;

  - sterilizare;

  - bloc operator;

  - laborator analize medicale;

  - laborator radiologie si imagistica medicala;

  - cabinet planificare familiala;

  - dispensar TBC;

  4 / 55

 • Planul de management

  - ambulatoriu integrat cu cabinete in specialitatile:

  - medicina interna;

  - chirurgie generala;

  - obstetrica ginecologie;

  - pediatrie;

  - neurologie;

  - oftalmologie;

  -ORL

  - psihiatrie;

  - recuperare,medicina fizica si balneologie

  -

  aparat functional

  5 / 55

 • Planul de management

  Laboratoarele sint unice,deservind atit paturile cit si ambulatoriul integrat.

  Spitalul functioneaza cu doua linii de garda : medicina interna pediatrie si chirurgie obstetrica-ginecologie.

  Desi ambulatoriul integrat are in structura aprobata 9 cabinete, in prezent din cauza lipsei depersonal medical functioneaza doar 3 cabinete , ceea ce ingreuneaza situatia financiara aspitalului.

  Resurse umane

  Se observa ca procentul medicilor din total personal este destul de mic,obiectivul principal inacest sens va fi atragerea de cadre medicale pe specialitatile deficitare,respectiv medicinainterna,pediatrie.

  6 / 55

 • Planul de management

  n anul 2010,imediat ce a fost preluat spitalul de catre Primaria Zimnicea au nceput lucrrile dereabilitare partiala a acoperisului,mai precis zona de deasupra salilor de operatii,zona in care petimp de ploaie erau infiltratii de apa foarte mari ( pur si simplu ploua ),personalul angajat alsectiei chirurgie generala fiind nevoit sa aseze pe hol si in salile de operatii vase pentrucolectarea apei.

  Starea de sntate a populaiei deservite

  O tendin important a reformei serviciilor de sntate este aceea de corelare a serviciilornecesare determinate de starea de sntate a populaiei cu cele oferite de spital. Eforturiledepuse sunt n direcia mbuntirii strii de sntate i de reducere a inechitii n statusul desntate a anumitor grupuri populaionale (cu risc), dar i de reducere a morbiditii.Cu altecuvinte, resursele spitalului trebuie adaptate continuu la nevoile populaiei din zona dedeservire.

  Populatia deservita este o populatie foarte saraca, imbatranita, predomina afectiunilecronice,cardiovasculare,neurologice,reumatologice. etc.

  Structura spitalului permite acordarea de servicii medicale populatiei orasului, dar i dinlocalitatile arondate, avnd n organigram secii si compartimente de medicinainterna,medicina interna cronici,chirurgie generala,oftalmologie,pediatrie,obstetrica ginecologie,neonatologie si ATI cu 124 de paturi,din care 4 paturi pentru terapie intensiv i unambulatoriu integrat (cu cabinete funcionale de oftalmologie,chirurgie generala,O.R.L. siplanificare familial),precum si laboratorul de analize medicale si cel de radiologie si imagisticamedicala.

  7 / 55

 • Planul de management

  Servicii medicale oferite de profesionistii spitalului:

  Afectiunile medicale ce sunt diagnosticate si tratate in sectiile si compartimentele spitalului suntin concordanta cu specializarile medicale existente in structura.

  1.Sectia medicina interna asigura asistenta medicala in urmatoarele domenii:

  - primul ajutor in toate urgentele medicale

  Sunt diagnosticate si tratate afectiuni respiratorii (pneumopatii cu complicatii, astm bronsic,edem pulmonar, bronhopneumopatii cronice obstructive, pleurezii, cord pulmonarcronic),afectiuni ale aparatului cardio-vascular (hipertensiune arteriala esentiala si secundara,cardiopatie ischemica dureroasa, tulburari de ritm si conducere, arteriopatii obliterante,boalavaricoasa, accidente vasculare cerebrale, come vasculare),boli ale aparatului renal (glomerulo-nefrita acuta si cronica, pielonefrita cronica, litiaza renala, infectii urinare, boala polichisticarenala),boli ale aparatului digestiv (ulcer gastric si duodenal, hepatita cronica, ciroze

  8 / 55

 • Planul de management

  hepatice,pancreatita cronica, colopatii cronice, colecistite cronice alitiazice, rectocoliteulcero-hemoragice),boli de nutritie (diabet zaharat, obezitate ).

  2.In sectia chirurgie generala se asigura asistenta chirurgicala pentru pacienti cu urmatoareleafectiuni:

  - diagnosticul si tratamentul chirurgical al apendicitei,al herniilor si eventratiilor,al ulceruluigastric si duodenal,al tumorilor benigne si maligne gastrice,al litiazei biliare ( de vezica biliara sicale biliara principala ),al herniei hiatale si a refluxului gastroesofagian,al chistului hidatichepatic,al pseudochistului de pancreas,al cancerului de colon,al hemoroizilor,al supuratiilorperianale si al fistulei perianale,al tumorilor de testicul,al adenomului de prostata,alperitonitelor,al ocluziei intestinale,al infarctului de mezenter,al traumatismelor abdominaleinchise si deschise cu lezarea viscerelor abdominale,al traumatismelor toracice cu fracturecostale si hemo sau pneumotorax

  - cura chirurgicala a varicelor membrelor inferioare,a varicocelului,a hidrocelului

  - amputatii ale membrului inferior ( de gamba,coapsa,etc.) pentru arteriopatie obliteranta instadiu avansat

  - traheostomie de urgenta

  - traumatismele membrelor cu luxatie

  - arsuri de gradul II pina la 10 % din suprafata corpului

  9 / 55

 • Planul de management

  - panaritiu osteitic

  3.In compartimentul pediatrie activitatea principala :

  -primul ajutor in toate urgentele medicale ale copilului 0-18 ani

  - in diagnosticul si tratamentul afeciunilor acute si cronice ale copilului 0 - 18 ani.

  4. In compartimentul medicina interna cronici se asigura asistenta medicala si tratament in bolicronice,si anume :

  - arteriopatii obliterante,insuficienta cardiaca cronica,boala varicoasa,sechele AVC,BCVcronice,tulburari de ritm si conducere,boli cronice ale aparatului renal,infectie urinararecurenta,pielonefrita cronica,litiaza renala,insuficienta renala cronica,gastrite si ulcerecornice,colecistita cronica alitiazica si litiazica,hepatita cronica,cirozehepatice,artroze,spondiloze.

  10 / 55

 • Planul de management

  5. Compartimentul obstetrica ginecologie asigura servicii medicale precum: consultaii iinvestigaii obstetric-ginecologie, consultaie ginecologic, consultaie obstetrical , controldupa consult (maxim 30 zile), recoltare probe ginecologie, chiuretaj uterin , test imunologic desarcin, incizie i enuclere chist nabhot, electrocauterizare,recoltare secretievaginala,echografie genitala,nasterea fiziologica, etc.

  Neonatologia din cadrul acestui compartiment acorda asistenta medicala corespunzatoare pentru nou nascuti la termen si/sau prematuri,fara riscuri, sanatosi.

  6.Compartimentul A.T.I. asigura in principal: anesteziile la salile de operatie, in baza unuiprogram alcatuit in comun cu seful sect

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended