Home >Documents >ETH - EC SAN 6

ETH - EC SAN 6

Date post:09-Mar-2016
Category:
View:223 times
Download:0 times
Share this document with a friend
Description:
curs etica si economie medicala
Transcript:
 • Economie n sntate 6Reform n sistemul de sntate

 • Schimbarea social-implicaii n sntate

  Mutarea ncrcturii (ca pondere a alocrilor materiale i bugetare)de pe sistemul medical secundar pe cel primar.

  Demografia populaiei a glisat de la o majoritate preponderanttnr spre una mbtrnit. Aceast populaie mbtrnit impingesistemul spre concentrarea pe ngrijirile cronice .

  Progresul medicinei accentueaz acest balans prin transformareanumeroaselor afeciuni, din incurabile n afeciuni cronice

 • Schimbarea ncrcturii -Cronic vs. Acut(BURDEN)

  Sistemele de sntate nu au inut pasul cu declinul n probleme de sntateacute i creterea ponderii afeciunilor cronice.

  Pentru c sistemele actuale de sntate s-au dezvoltat ca rspuns la problemeleacute i nevoile urgente ale pacienilor, ele sunt concepute pentru a rspundepreocuprilor presante.

  O diferen notabil apare atunci cnd se aplic ablonul de ngrijire acuta lapacienii care au probleme cronice. Asistena medical pentru afeciuni cronicen mod inerent este diferit ca ngrijire a sntii pentru probleme acute, iar nacest sens, sistemele actuale de sntate nu s-au adaptat la aceast schimbare.

 • Schimbarea ncrcturii -Cronic vs acut (BURDEN)

  De fapt, sistemele de sntate nu au evoluat dincolo de abordarea conceptualutilizat n diagnosticarea i tratarea strilor acute (modelul biomedical).

  Paradigma de ngrijire acut este omniprezent i n gndirea factorilor de decizie,a personalului medical, administratori, i mai ales, a pacienilor. (valabil i n rilecele mai avansate economic)

 • Schimbarea ncrcturii -Cronic vs acut (BURDEN)

  Pentru a rspunde la ratele de cretere a afeciunilor cronice, o evoluie nsistemele de sntate se impune imperativ, n primul rnd fiind necesar s seavanseze dincolo de modelul de ngrijire acut.

  ngrijirea acut va rmne ntotdeauna necesar (chiar i afeciunile cronice auepisoade acute), dar, n acelai timp, sistemele de sntate de trebuie smbrieze conceptul de grija pentru probleme de sntate pe termen lung.

  Pacienii, organizaiile de sntate, precum i factorii de decizie trebuie srecunoasc necesitatea de a extinde sistemele pentru a include noi concepte.

  Factorii de decizie trebuie s faciliteze schimbarea de mentalitate cu privire laasistenta medicala.

 • BURDEN-Problema (ideologia) spitalelor

  Spitalele sunt, literalmente, obiectele mari imobile, adesea concepute pentru a satisfacenevoile unei societi demult disprute. Au o cultur rigid bazat pe o constelaie deputere a ctorva specialiti care domin instituia i opun rezisten schimbrilor. Iar cndau loc schimbri acestea sunt mai mult ideologice (politice) dect viznd organizareaoperativ a sistemului.

  In ciuda unor reforme majore desfurate pe decenii nu s-a reuit nc eliminarea unorcaracteristici dominante n spitale care blocheaz sistemul din punct de vedere alresurselor:

  Prea multe spitale = nc consum cel mai mult din sistem (n ciuda ponderii mai marialocate sistemului primar)

  nc bazarea pe numrul de paturi, considerat caduc, este un indicator de putere. Larndul ei, practica medical se configureaz de aa manier nct s menin paturileocupate (protocoale i practici vechi)

  Birocraie i ncrcare fiscal mare.

 • Reforma sistemului de sntate

 • Problemele actualului sistem

  Problem de infrastructur;

  Problem de calcul i de corelare a valorii ntre finanare i alocare;

  Presiunile permanente de cretere a costurilor (problema sustenabilitii);

  Din cauza limitrii resurselor din finanarea public datorit ne-sustenabilitii este clartendina spre privatizare sau spre un sistem concurenial de eficientizare;

  Din cauza creterii prosperitii, de asemenea, se tinde spre privatizare/ concuren;

  Dar concurena nu este eficient (v. paradoxul american) ct vreme nu este peprodus sau pe serviciu (valoarea serviciului). Concurena exist intre sistemele dedecontare (primar vs secundar) si intre sistemele de asumare a rspunderii sau petransferul costurilor (public vs. Privat vs. Pacient) Or, concurena trebuie s fie ntreproductori de acelasi tip. (de ex. nu pot concura CFRurile intre ele, ci suntmonopoluri complementare)

 • Nevoia de schimbare

  Alt configuraie epidemic vs infrastructura i logistica actual (sistemul este proiectatpentru o configuraie n care bolile acute sunt privilegiate iar sectorul secundar e maibine deservit de infrastructur i logistic, dei sectorul primar ar trebui s rezolveponderea cea mai mare a afeciunilor)

  Alt percepie a sntii (a se vedea schimbarea definiiei OMS) impune regndireapoliticii de sntate pe mai multe direcii conexe cu sntatea (determinanii socio-economici)

  Trebuie redefinit NGRIJIREA SNTII (Modelul biomedical vs. Noile activiti alesistemului de ex. geriatria (BTRNEEA ESTE BOAL?), nutriia, recuperarea) sau chiarincluderea n sistem a NTREINERII SNTII (prin activiti i practici extra-sistem)

 • Modele prototip de reformare Value-Based System

  Concurena bazate pe VALOARE

  Rezultatul pacientului /unitatea de cost cheltuit

  Produsul este "Sntatea" NU ngrijirea

  Stare de sntate bun pentru cel mai mare numr de oameni, la un cost ct mai micposibil (o sanatate mai buna este mai puin costisitoare dect o sntate precar);

  Punctul de plecare este starea (condiia) medical a pacientului nu o livrare de serviciisau un tratament> mai mult dect ngrijirea> ciclul de ngrijire (cariera pacientului);

  Cumprarea de Valoare prin msurarea rezultatelor este abia acum posibil datoritdezvoltrii informatizrii n ultimii treizeci de ani. Cu un sistem de registre medicalecomputerizat, putem vedea costurile, procesului de ngrijire, precum i rezultatele carepot fi msurate n detaliu;

  Evident mai este necesar un sistem performant de interpretare a datelor i unul deprotejare a datelor.

 • Modele prototip de reformare Value-Based System

  Cuvntul cheie: integrarea.

  Organizarea ngrijirii n jurul unor uniti de practic integrat, dedicate i orientate specialctre tipuri de afeciuni medicale i grupuri de pacieni (servicii integrate de risc grupuri.

  Bazarea pe valoare semnific ideea c rezultatele sistemului (indicatorii) se evalueaz prinraportarea modificrii lor (de la o perioad la alta) la unitatea valoric cheltuit n sistem. nacest fel valoarea se apropie mai mult de concepia economic propriu-zis.

  Problema este c valoarea trebuie calculat la pacient (satisfacia pacientului) i acest faptface dificil obiectivarea unei formule universal valabile.

  Cu ct sunt mai eficiente serviciile punctuale cu att se obin economii globale mai mari:

  > Intervenie timpurie

  reducerea greelilor

  Minimizarea complicaiilor

 • Modele prototip de reformare Value-Based System

  Cuprinde un sistem Informatic Comprehensiv & inter-operabil pentru a permiteintegrarea i pentru a gestiona datele (tehnologic este posibil) restructura ngrijirea ia organiza datele pe tipurile de pacieni (DRG) (mai degrab dect mprirea pespecialiti cum este n prezent. Explicaie: azi pacientul are nevoie de mai mulispecialiti interdisciplinaritate, mai ales prin abordarea cronic). Datele financiarei administrative trebuie s fie incluse n acelai sistem.

  Prerechizite:

  s se instituie prealabil un sistem de msurare i evaluare a rezultatelor icheltuielilor. De ex. Indicatori cum ar fi> compliana pacientului,

  Anchete viznd monitorizarea (survey=termen lung) i satisfacia pacientului, etc.

  Introducerea unei conexiuni ntre sistemul primar i ngrijirile preventive.

 • Modele prototip de reformare Reele locale

  Subiect nou i foarte la mod.

  Cuvntul cheie Coordonarea prin restructurare (sau re-engineering) aserviciilor ntr-o logic a coerenei pentru pacieni i a eficienei pentrusistem.

  Component spaial (fizic) de acces i una comunicaional (logic)sau organizaional care vizeaz calitatea i eficiena serviciilor (economiide scar prin utilizarea n comun a logisticii) (Presupune instituirea unorlanuri de ngrijire pe acelai principiu al nevoii de interdisciplinaritate pecare o genereaz sistemul epidemiologic actual)

 • Modele prototip de reformare Reele locale

  Reele n sntate specific chiar din definire c au scopul de sprijini accesul la ngrijireprin coordonare, continuitate i interdisciplinaritate. Pentru a atinge acest dezideratreelele trebuie s: difuzeze bunele practici la toate componentele, s ofere serviciimultiprofesionale i multidisciplinare pentru a obine eficien i calitate n acelaitimp; s fie centrate pe pacient pentru a oferi concomitent cu eficiena i calitatea:ADAPTABILITATE la particularitile individuale (legate i de educaie, cultur,diagnostic, situaie socio-economic).

  => O reea local este virtual (sau chiar formal) supra-instituie coordonndtoi factorii de interes (stakeholders) implicai n livrarea sntii pentru a facilita(optimiza) accesul membrilor comunitii.

  Concret este vorba de (supra)organizarea furnizorilor dintr-o comunitate restrnspentru a optimiza consumul de resurse i alocarea.

 • I n f r a s t r u c t u r a

  n aceste condiii trebuie instituit o nou infrastructur centrat pe numeroii factorideterminani ai condiiilor cronice, ncepnd cu configuraia tehnic pe care o impunschemele de tratament i terminnd cu stilul de via impus de manageriereaafeciunilor cronice.

  Schimbarea (mutarea ncrcrii) nu se poate face dect corelat i ajutat de oinfrastructur i o logistic adecvate noului sistem adoptat. Aceast adaptare arentodeauna nevoie de un timp de tranziie n care vor coexista ambele sisteme

 • I n f r a s t r u c t u r a . L e g i t i i s t o r i c e

  Difuzie piramidal;

  Evoluie de la infrastructura station-station la infrastructura point-point;

  Infrastructura fizic vs. Infrastructura logic.

Embed Size (px)
Recommended