Home >Documents >ETH - EC SAN 4-5

ETH - EC SAN 4-5

Date post:15-Apr-2016
Category:
View:216 times
Download:2 times
Share this document with a friend
Transcript:
 • Economie n sntate 4

  Concepte majore n economia sntii:

  Valoare /(E)valoare n sntate

  Concurena n sectorul sntii

 • Estimarea valorii n sntate.

  Influena economic n decizia medical

  (decizia terapeutic extins)

 • Valoarea. Concept economic fundamental

  Valoarea intrinsec i valoarea de utilizare a bunurilor economice(valoarea obiectiv i valoarea subiectiv).

  Valoarea intrinsec=suma costurilor componentelor unui bun,

  Valoarea de utilizare= valoarea determinat de nevoia exprimat pentruutilizarea bunului (ex. lingoul de aur/Paharul cu ap - n contextul vieiicotidiene vs. Lingoul de aur/Paharul cu ap - n deert)

  Ponderea informaiei n bunurile economice schimb pondereaobiectiv/subiectiv n evaluarea economic. Cu ct un bun are mai multinformaie nglobat n producerea lui, cu att judecile de valoare vorconine mai mult subiectivism.

 • De ce nu vine salvarea la un pacient de 99 de ani?

  De ce a murit dl. Lzrescu?

  R: (Clasificarea spitalelor -> Modalitatea de finanare a spitalelorindicatorii de mortalitate i rata de fatalitate/caz)

  R: (Cum se construiete bugetul sntii indicatorii macro)

  R: Problematica etic implicat. Este etic s folosim(consumm?) resursele disponibile la timpul prezent fr aconsidera nevoile de viitor?

  Discuii pe spee

 • Valoarea vieii

  Principalul beneficiu anticipat al unei intervenii n sntate este salvarea vieii omeneti.Atribuirea unei valori economice vieii este util pentru calculele bugetelor n sntatesau pentru motive juridice, de ex. pentru despgubirile eventuale cuvenite familiei uneipersoane care i pierde viaa lui sau a ei, ca urmare a, de exemplu, neglijenei unui medic.

  Valoarea vieii omeneti din punct de vedere economic a fost calculat pentru prima datde William Petty n 1699 n dezvoltare ideii lui de a inventa o aritmetic politic. n 1876,William Farr folosit tabele de via pentru a calcula echivaleni economici ai vieii.

  Mai recent, economitii au introdus alte metode de cuantificare a valorii vieii umane,cum ar fi calcularea valorii capitalului uman, sau disponibilitatea de a plti pentru servicii,anii de via salvat, i evaluri mai precise cum ar fi QALYs si DALY (v. mai jos).

 • Valoarea vieii

  Exist dileme/conflicte etice i politice n jurul problematicii calcululuivalorii economice a vieii

  Ex. O abordare materialist ar putea evalua viaa uman bazat exclusiv pevaloarea contribuiilor pe care individul le-ar putea face pentru societate.

  O abordare umanist ar declara valoarea practic nelimitat pentru o viauman n conformitate cu principiul etic presupune c salvarea unei vieieste la fel de important ca i salvarea tuturor fiinelor umane.

 • Valoarea vieii

  Prin conferirea de valoare infinit vieii umane, societatea ofer implicit, teoreticmedicinii resurse nelimitate pentru a salva un om, fr a lua n calcul c acest lucrupoate fi n detrimentul altor viei.

  De exemplu, un transplant de inim care poate aduga calitate i ani de via uneipersoane poate fi mai costisitor sau echivalent cu costul unui program deprevenire a bolilor de inima care ar putea salva mai multe viei.

  Alt ex: pentru eradicarea poliomelitei se cheltuie anual milioane de dolari boalgrav, dar neletal n timp ce o boal comun recunoscut ca benign, pojarul,omoar sute de mii de copii fr a induce msuri de contracarare.

  Evident, valorizarea vieii nu e suficient ca alimentare pentru argumentul etic, cimai degrab pentru a oferi un instrument de msurare pentru planificareaprioritilor i a nevoilor sau pentru litigii i decizii administrative.

 • Valoarea vieii

  In economia sntii se utilizeaz cteva msuri convenionale pentru a se puteadecide n alocarea resurselor limitate.

  Valoarea social mplicit (VSI) este o mrime/metod de estimare a valorii prinprisma costurilor unor programe de sntate destinate salvrii unor viei (se asumapriori c, ntr-o societate democratic, toate vieile au aceeai valoare intrinsec.)(dei, de ex. valoarea unei viei salvate n copilrie > valoarea unei viei salvate labtrnee-de (ex. un program de mamografii la femeile de vrst 40-49 vs. Femei 60-65

  VSI = (suma costurilor - suma de beneficiilor) / nr. de ani de via salvat

  De exemplu, n Marea Britanie, un program de dializa acas a avut drept costuri socialecu 5000 dolari mai mult dect beneficiile sociale calculate ca efect pozitiv alprogramului. Cu alte cuvinte, societatea a fost dispus s plteasc 5000 dolari pentru apstra un membru al societii n via timp de 1 an. Din aceast decizie convenional,putem deduce o VSI de cel puin 5000 dolari.

 • Valoarea vieii

  Abordarea din perspectiva capitalului uman specific economiei clasice-valorizeaz viaa n termeni de pierdere produs (output) net pentrusocietate sau pierderile viitoare de venituri minus pierderile viitoare deconsum rezultate din moartea prematur a unui individ.

  Relativ simplu de calculat utilizat pe scar larg, dar are nite limite: Nu ia n calcul durerea i stresul care pot afecta i produsul persoanelor

  apropiate (familie),asum implicit o valoare negativ pentru pensionari care nu mai sunt

  productori, ci doar consumatori,nu ia n calcul (nu poate lua n calcul) munca (altminteri productiv) peroanelor

  casnice (cretere, ngrijire copii, mncare, splat, etc)Nu d valoare valorilor psihologice (intangibile) i beneficiile sociale ale familiei

  de exemplu relaiile intergeneraionale, moteniri, succesiuni

 • Valoarea vieii

  Abordarea prin prisma valorii despgubirilor obinute n instan extremde subiectiv, bazat pe interpretrile i hotrrile instanei asupra unoraspecte precum gradul de contributivitate al despgubitului la risc (risculconcurent- de ex. cum ar fi fost dac accidentatul ar fi purtat centur desiguran chiar dac accidentul nu s-a produs din culpa sa) sau cum ar fievoluat cariera (i productivitatea) persoanei despgubite n anii pierduidin cauza accidentului

 • Valoarea vieii

  Abordarea prin prisma disponibilitii de a plti-ct sunt dispui indivizii splteasc pentru a reduce probabilitatea lor de a muri. De ex. ct suntem dedispui s dm ca s ne punem cauciucuri de iarn (dac nu ar fi obligatoriu).Sau, ct am fi dispui s cheltuim pe asigurare/ ca plat serviciu direct, ca sbeneficiem de serviciile celui mai bun chirurg (n caz c am avea nevoie)?

  O astfel de msur este dificil de obinut pentru c se bazeaz pe rspunsuri lantrebri n situaii ipotetice (de ex. s-ar putea s fim mai puin dispui s pltimasigurare i mult mai dispui s pltim direct serviciul dac s-ar ntmplasituaia). Rspunsurile sunt, de asemenea, influenate i de nivelul de venit alrespondentului, de atitudinea lor fa de risc, precum i de probabilitateaperceput cu privire la un eventual deces.

 • Valoarea vieii

  Problema nu este numai teoretic. De ex., n cazul n care costul pentru prevenirea transmiterii HIVla nou-nscui este de 3000$, iar numrul de cazuri de femei gravide HIV pozitive care pottransmite virusul ntr-o ar n curs de dezvoltare este de aa natur nct o foarte mare parte dinbugetul naional pentru sntate ar putea merge la acest scop, n timp ce fondurile pentruimunizarea de baz sunt insuficiente, ce alegeri trebuie s fie fcute ca s nu existe rezultatedureroase.

  societile trebuie s fac alegeri ntre prioriti i n alocarea resurselor. De ex. alegerea de aconstrui autostrzi mari neglijnd transportul public n mas este o decizie care presupune anumitevalori sociale, dar poate costa viei i sntate din cauza efectelor n aval, cum ar fi cretereapolurii i a numrului de accidente.

 • Evaloarea economic

  Evaluarea economic a ngrijirilor de sntate reprezint o modalitate prin care se ncearc ase rspunde celor trei ntrebri fundamentale ale economiei n sntate: ce servicii trebuieproduse, n ce mod i pentru cine. n literatur evaluarea economic se mai ntlnete i subdenumirea de evaluare a eficienei.

  Primul pas n abordarea acestui subiect l reprezint definirea termenilor de eficacitate ieficien.

  Eficacitatea reprezint gradul n care o anumit activitate produce rezultatele care se ateaptde la ea (indiferent de resursele folosite).

  Eficiena implic nu numai abordarea rezultatelor unei activiti ci i a resursele utilizate; existo eficien tehnic prin care se dorete (ca urmare a unei activiti) producerea unor rezultateateptate folosind ct mai puine resurse, i o eficien alocativ n care resursele irezultatele sunt folosite n modul cel mai bun cu putin astfel nct s rezulte un maxim debunstare.

 • Evaluarea economic

  Oricare evaluare a eficienei trebuie precedat de o evaluare a eficacitii.

  Evaluarea economic ncearc s dea rspunsul la ntrebarea cum s folosim resurselelimitate n faa unor nevoi i dorine nelimitate. Ea este o modalitate explicit carepoate sta la baza alocrii resurselor, proces care de cele mai multe ori se desfoarfolosind metodele cunoscute gen: aa am fcut i ultima dat, simt eu c este binen acest mod etc.

  Evaluarea economic reprezint procesul prin care se compar dou sau mai multealternative din punctul de vedere al resurselor consumate i al rezultatelor obinute.Ea implic deci dou laturi indispensabile: pe de o parte analizarea a cel puin oalternativ (2 variante), i pe de alt parte analizarea simultan att a costurilor ct ia rezultatelor obinute.

 • Evaluarea economic

  Compararea presupune gsirea unei uniti de msur echivalente.

  Resursele necesare sunt exprimate prin costuri, iar rezultatele obinute pot fi exprimate prin:efecte asupra strii de sntate, utiliti asociate fiecrei stri de sntate sau beneficiieconomice asociate fiecrei stri de sntate.

  n momentul realizrii unei evaluri economice trebuie s ncercm s determinm toateresursele necesare, precum i toate efectele rezultate. Nivelul resurselor utilizate se exprimprin costurile implicate, costuri

Click here to load reader

Reader Image
Embed Size (px)
Recommended