Home >Documents >ETH-EC SAN 1

ETH-EC SAN 1

Date post:04-Mar-2016
Category:
View:219 times
Download:0 times
Share this document with a friend
Description:
ETH-EC SAN 1
Transcript:
 • Economia sntii Curs introductiv

  economie n sntate 1

 • Economia sntii

  Economia sntii este un element al politicii de sntate (la nivelstrategic, macroeconomic) i un mecanism care implic tranzacii pecuniarela nivel tactic (microeconomic)

  Macroeconomia n sntate opereaz cu conceptele de FINANARE iALOCARE A RESURSELOR, eficien, costuri, toate privind modificareaindicatorilor macro-, n timp ce microeconomia compar diferite alternative(decizia individual sau cazual n sntate) n diverse aciuni legate desntate.

  Resursele monetare pentru sntate sunt limitate n toate rile, rezult decic n alocarea lor trebuie fcute alegeri dificile. Nevoia de: nelegere autilizrii resurselor, stabilirea prioritilor i compromisuri n materie desntate (unul din motivele nevoii de etic).

 • Economia sntii

  Analiza economic a sntii ofer un set de instrumente de management i deluare a deciziilor n selectarea prioritilor. Se poate aduga i instrumentul empiric msurtorile econometrice care stau la baza formulrii politicii ca o condiienecesar, dar nu suficient, instrument pentru deciziile de politic de sntate.Uneori, exist un conflict ntre economia sntii (macro) i economia general sauntre problemele profesionale ale sectorului, etice i morale i considerenteleeconomice

  Cheltuielile de ngrijire a sntii variaz mult ntre diferite ri, de la sub 4% la peste16% din PIB, dar problemele economice apar i prin investiiile insuficiente, investiiiexcesive, i alocarea necorespunztoare a resurselor de sntate. Miza sistemuluieste realizarea unor intervenii mai puin costisitoare si mai eficiente (BancaMondial ca o agenie de creditare).

 • Sntate / & Pia

  Particularitile economiei n sntate (care determin inaplicabilitatea regulilor pieei)

 • Cerere/ ofert n sntate/ Preuri

  n ngrijirea sntii, preurile i cererea nu se formeaz la fel ca ipentru produsele uzuale pe o pia liber.

  Oferta poate fi limitat prin reglementri guvernamentale iar preurilesunt compensate prin intermediul mecanismelor de asigurare. @

  Astfel, furnizarea de servicii i modul de plat sunt factori economiciimportani n cererea i utilizarea de ngrijire a sntii.

 • Cerere/ nevoie/ ofert n sntate

  Nevoia i cererea pentru serviciile medicale nu sunt neaprat acelai lucru.

  Nevoia de ngrijire medical exist atunci cnd o persoan are o tulburare sau prezintun risc, simptome, boal sau invaliditate, pentru care el sau ea crede c exist untratament sau remediu eficient, acceptabil i benefic. Nevoia se refer, de asemenea,la asistena medical preventiv, care nu poate fi o problem presant pentru individ(de exemplu, imunizare, de reducere a fumatului).

  Nevoia de sntate (nu de ngrijire) i/sau cererea de sntate au cu totul altereglementri.

 • Cerere/ nevoie/ ofert n sntate

  Cererea de ngrijire medical exist atunci cnd individul consider c el sau ea arenevoie i este dispus s cheltuiasc resurse, inclusiv bani, timp, energie, pierderealocului de munc, cltorie i alte inconveniente pentru a primi ngrijiri (nevoieexprimat). Utilizarea de servicii apare atunci cnd individul acioneaz pe aceastcerere sau necesitate i beneficiaz de servicii de sntate.

  Oferta de ngrijire (/sntate) de asemenea nu se stabilete direct prin regulilepieei (sau nu n totalitate). Oferta este condiionat de guvern prin reglementareasistemului de asigurare, prin alocrile bugetare n sistem i prin alocrile n domeniuleducaiei n sntate i a pregtirii personalului medical. Oferta se exprim prinindicatorii (sus-amintii) de nr de medici raportat la populaie dar i prin nzestrareasistemului cu echipament i infrastructur (+ are i o condiionare teritorial)

 • Preul/costul n sntate

  Nu se determin la ntlnirea dintre cerere i ofert ca n restulsectoarelor economice, ci se stabilete printr-un sistem decompensare ce presupune un calcul economic complex.

  De fapt costurile din sntate sunt costurile riscurilor, nu costurileserviciilor prestate sau al sntii n sine.

  Practic, problema rezid n calculul riscului la nivel societal caretrebuie s se potriveasc cu costurile finale ale procesului deintervenie n sntate. De aceea, riscurile trebuie calculate foarteacurat pentru ca sntatea s fie foarte puin dependent de costuri.

 • Finanarea sntii

  Finanarea sntii nu este doar mobilizarea (gsirea) resurselorpentru sntate, ci presupune o viziune sistemic care cuprinde iorganizarea administrativ a sistemului de livrare, puterea financiarde reformare n cazul unei disfuncionaliti a status-quo-ului istimuleaz prestatorii s livreze.

  De sistemul de finanare nu depinde doar funcionalitatea i acoperirea,ci i echitatea. Accesul n sntate.

  Teoretic, n condiii de pia un sistem se autofinaneaz prin fluxuride ncasri i cheltuieli dar, n sntate, exist anumite particulariti:

 • Finanarea sntii

  Money is the mothers milk of health care. Dar banii (finanarea) nu produc automat sntate: ()eficient, efectiv i echitabil

  More health spending does not necessarily mean better health out-comes. Exemple SUA vs UE (16% PIB vs 5 %PIB)

  more money for health care is a necessary but insufficient condition for better health

  Banii se transform n sntate prin cteva filtre care diminueaz anumite dimensiuni ale sntii

  Echitatea (limiteaz efectivitatea) ,

  Eficiena (limiteaz efectivitatea i echitatea)

  Efectivitatea (limiteaz echitatea i eficiena) ,

  Dar se pot gsi formule de optimizare a balansului ntre cele 3 (capacitate instituional i resurs uman)

 • Sistemul de sntate intermediaz alocarea resurselor princonsiderarea acestor variabile ntre inputuri i realizarea scopurilorfinale (outputuri)

 • Echitatea

  concept dificil de definit -inta tuturor decidenilor din sectorul sntate.

  Exist mai multe aspecte ale echitii. Echitatea n finanare este de maimulte feluri: vertical, orizontal i inter-generaional.

  Echitatea vertical se refer la faptul c fiecare persoan trebuie splteasc n funcie de veniturile sale, i nu n funcie de necesitile dengrijiri. Plecnd de la acest concept, exist trei tipuri de sisteme,difereniate prin modalitatea de plat: sistemul progresiv, n care odat cucreterea veniturilor crete i procentul din acestea reinut pentrusntate; sistemul regresiv, n care creterea veniturilor este nsoit descderea procentului destinat ngrijirilor pentru sntate; sistemulproporional, n care, indiferent de venit, fiecare pltete acelai procentn contul destinat sntii.

 • Echitatea

  Echitatea orizontal este definit, din punct de vedere al finanrii, n termenicare arat n ce msur cei care au aceeai capacitate de plat pltesc n mod egal,indiferent de aspecte legate de sex, stare civil, ocupaie sau reedin.

  Echitatea n furnizarea ngrijirilor de sntate pleac de la premisa c ngrijirile desntate trebuie s fie distribuite n conformitate cu necesitile, mai degrabdect cu capacitatea de a plti. n acest concept, echitatea orizontal trebuieprivit ca necesitatea ca persoane cu aceleai nevoi de ngrijiri s primeasc acelaitratament, indiferent de veniturile lor. Echitatea vertical se refer, de aceastdat, la faptul c cei cu nevoi mai mari primesc mai multe ngrijiri dect cei cunevoi mai puine, indiferent de venituri.

  Mai exist i un concept al echitii rezultatelor, potrivit cruia toi au dreptul laaceeai starede sntate, indiferent de venituri, reedin, ras, etc.

 • Eficiena

  Avnd n vedere c resursele pentru sntate sunt limitate, este imperativnecesar ca aceste resurse s fie colectate i utilizate cu maximum de eficien.

  Distribuirea inechitabil a fondurilor disponibile, insuficienta coordonare ntrediferitele surse de finanare, precum i atenia inadecvat acordat costurilor iaspectelor legate de eficien, reprezint problemele majore cu care seconfrunt finanarea sistemelor de sntate din rile aflate n tranziie.

  Dac problema eficienei colectrii fondurilor revine n sarcina finanitilor, fiindlegat mai ales de aspecte precum evaziunea fiscal, economia subteran,creterea costurilor administrative sau corupia, eficiena n repartizarearesurselor pentru sntate preocup n mod deosebit profesionitii din sistemulsanitar, fiind domeniul n care acetia pot interveni.

 • Eficiena

  Exist dou aspecte ale eficienei n furnizarea ngrijirilor de sntate:

  Eficiena alocativ se refer la modalitile de alocare a resurselor ntrediferitele ramuri ale activitii sanitare, astfel nct rezultatele s fie cele maibune. Cu alte cuvinte, cum trebuie alocate resurse limitate astfel nctbeneficiile, msurate n indicatori ai strii de sntate a populaiei, s fiemaxime.

  Conceptul implic o ncercare de realocare a fondurilor disponibile dinspreserviciile cele mai costisitoare i de care beneficiaz puine persoane, ctreservicii de sntate cum ar fi prevenia, imunizrile, controlul vectorilor saueducaia sanitar, de care pot beneficia mult mai multe persoane, rezultatelefiind vizibile pe termen lung.

  Eficiena de producie (tehnic) vizeaz dou aspecte: n condiiile unorresurse date, cum facem s obinem cele mai bune rezultate? Avnd n vedereanumite rezultate, ce ci urmm pentru a consuma ct mai puine resurse?

 • Efectivitatea

  Comport trei aspecte majore: corelaia ntre surs i i destinaia resurselor,accesul la servicii i calitatea

  Prima problem rezid n faptul c exist o anumit configuraieepidemiologic a populaiei care trebuie s fie respectat de mecanismulde alocare a resurselor. Dar, derivat i din problemele de echitate i eficien,ct vreme mecanismul de alocare este unul indirect (resursele se distribuieprin intermediul sistemului primar i secundar dup un mecanism i anumitecriterii) nu se poate obine o alocare perfect optimal (efectiv) ntre surse idestinaii. De exemplu, banii se strng pe baza unui calcul de risc dar i pebaza capacitii de colectare, iar nevoile din sistem nu

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended