Home >Documents >Epq Scale Fem

Epq Scale Fem

Date post:15-Dec-2015
Category:
View:190 times
Download:2 times
Share this document with a friend
Transcript:
 • EPQ-RTMEysenck Personality Questionnaire

  DEZVOLTAT DE H. J. EYSENCK & SYBIL B. G. EYSENCK

  RAPORT PREGATIT PENTRU:JANE SAMPLE

  Sex: FEMININVarsta: 29Ocupatie: PR ASSISTANT

  CHESTIONAR APLICAT SUB LICENTA DE:Psiholog: DEMOData aplicarii: 2007/11/07Raport generat la data/ora: 12.02.2008 / 17:16:51Identificator/serie: 00072583

 • Eysenck Personality QuestionnaireTM

  H. J. Eysenck & Sybil B. G. Eysenck, 1991

  1

  INTERPRETAREA ACESTUI RAPORT

  Acest raport ajuta la ntelegerea mai buna a caracteristicilor preferentiale,atitudinale si comportamentale ale persoanei evaluate, n dimensiuni-cheieale personalitatii sale.

  Raportul este creat pentru utilizarea n cadrul muncii lor cu clientii, decatre psihologi, consilieri ori alti profesionisti specializati.

  Desi formulat ca un raport de-sine-statator, care, mai ales n a douasectiune (raportul detaliat), poate fi cu destul de multa usurinta nteles side persoane nespecializate n utilizarea testelor psihologice, acest raport afost proiectat si dezvoltat n asa fel nct sa ofere asistenta profesionistuluicare interpreteaza rezultatele testului.

  Aceste rezultate ar trebui luate n considerare doar mpreuna cu opiniaprofesionala a specialistului si doar dupa coroborarea datelor rezultate dinacest test cu rezultatele unui interviu ori a altor posibile instrumentepsihometrice. Rezultatele continute n acest raport pot fi supuse unoralterari si unor sublinieri speciale ca functie a unor astfel de coroborarifacute de profesionisti specializati.

  Acest raport este bazat pe EPQ-R (Eysenck Personality Questionnaire), uninstrument psihometric care a fost validat ntr-o mare varietate deprograme de cercetare. Scalele de personalitate Eysenck sunt rezultatul a40 de ani de dezvoltare si a multor sute, daca nu mii de studiiexperimentale si consideratii psihometrice realizate n diferite tari. Scalelesi propun sa masoare principalele dimensiuni ale personaliatii care aureiesit din studii observationale, din investigatii experimentale,experimente psiho-fiziologice si analize bio-chimice.

  Factorii majori de personalitate masurati de aceste scale ntrunescconsensul larg al specialistilor din domeniul psihologiei si putem afirma faraa gresi ca se cunosc mai multe despre efectele, semnificatia psihologica siimportanta acestor factori n domeniul educational, clinic, industrial sau nalte domenii ale psihologiei aplicate dect este cazul pentru oricare altifactori.

  Pe langa aceasta sectiune introductiva, raportul contine alte trei marisectiuni: (a) profilul EPQ-R, (b) raportul detaliat si (c) statisticile modusoperandi.

  Profilul EPQ-R contine un grafic ale scorurilor caracteristice pentru persoanaevaluata pe cele 3+3 scale ale EPQ-R. Graficul reprezinta vizual scorurilestandardizate T ale scalelor chestionarului, prelucrate pe margineaetalonului indicat n partea de sus a graficului.

  Raportul detaliat trateaza fiecare scala n parte, n asa fel nct sa ofereunele indicii interpretative specialistului, dar si pentru a facilita si a usurafeedbackul si interactiunea acestuia cu persoana evaluata.

  Statisticile modus operandi ofera un rezumat al modalitatii n care a fostabordata aplicarea chestionarului de persoana evaluata.

  SCOP

  UTILIZARE

  FUNDAMENT

  STRUCTURA

 • Eysenck Personality QuestionnaireTM

  H. J. Eysenck & Sybil B. G. Eysenck, 1991

  2

  PROFIL EPQ-RScoruri standardizate T

  Scorare bazata pe: ETALONUL INTERNATIONAL FEMININ (N=494ss)

  0 0

  5 5

  10 10

  15 15

  20 20

  25 25

  30 30

  35 35

  40 40

  45 45

  50 50

  55 55

  60 60

  65 65

  70 70

  75 75

  80 80

  85 85

  90 90

  95 95

  100 100

  5

  10

  15

  20

  5

  10

  15

  20

  5

  10

  15

  20

  5

  10

  15

  20

  5

  10

  15

  20

  25

  30

  5

  10

  15

  20

  25

  30

  E

  E

  Extraversie(Extraversion)

  N

  N

  Nevrotism(Neuroticism)

  P

  P

  Psihotism(Psychoticism)

  L

  L

  Minciuna(Lie)

  A

  A

  Adictie(Addiction)

  C

  C

  Criminalitate(Criminality)

  16 14 8 11 11 16Scor brut Scor brut

  54 53 56 60 46 65Scor T Scor T

 • Eysenck Personality QuestionnaireTM

  H. J. Eysenck & Sybil B. G. Eysenck, 1991

  3

  RAPORT DETALIAT* Pentru folosirea optima a acestui raport detaliat, va rugam sa luati in considerare descrierea continuta intextul introductiv la acest fisier.

  A. SCALELE STRUCTURALE ALE EPQ-R

  Scalele structurale ale EPQ-R sunt trei la numar, anume E, N si P, adica Extraversie,Nevrotism si Psihotism. n sectiunea urmatoare vor fi prezentate scorurile persoaneievaluate la aceste trei scale, precum si unele din semnificatiile acestor scoruri.

  Pentru scopuri practice, de discutie, feedback si interactiune pe baza rezultatelorchestionarului, cu clienti ai psihologilor sau cu alte persoane care nu poseda o ntelegereprofesionista a acestor termeni, precum si pentru a evita confuziile cu terminologiapsihiatrica, autorii sugereaza omiterea completa a termenilor Nevrotism si Psihotismpentru factorii N si P. n schimb, se recomanda utilizarea termenilor de Emotionalitate(Emotionality) si de Duritate (Tough-Mindedness).

  Alegerea acestor trei scale si nu a altora ca scale principale ale chestionarului are un sensbine conturat. Importanta pe care o are descrierea principalelor pattern-uri alecomportamentului uman a antrenat de-a lungul timpului cercetari extensive tintite laidentificarea acelor dimensiuni de personalitate care ar putea fi considerate principalesau fundamentale. Un studiu metaanalitic al literaturii existente pe aceasta problema,realizat de Eysenck (1970) a demonstrat existenta unui sprijin puternic n rndulcomunitatii stiintifice pentru recunoasterea existentei a doua dimensiuni depersonalitate, numite Extraversiune-Introversiune si Nevrotism (numit si Afectivitate,Emotionalitate sau Stabilitate-Instabilitate).

  Putem considera pe baza dovezilor empirice covrsitoare ca acesti doi factori explica oproportie foarte mare a variantei comune produse de masurarea acestor dimensiuni depersonalitate (si a altora, neincluse aici din considerente de spatiu), pe populatii foartediferite. Studiile lui Eysenck nu au neagat niciodata existenta si importanta unor factoriaditionali acestor doi (E si N), ci doar au dorit sa demonstreze ca acesti doi factoricontribuie la descrierea unei parti mai semnificative din personalitatea umana dectoricare alti factori din afara domeniului cognitiv (Eysenck & Eysenck, 1985).

  n 1952, Eysenck a adus n discutie o a treia dimensiune majora a personalitatii, care arputea fi postulata ca fiind independenta de E si N. Aceasta a treia dimensiune a fostdenumita Psihotism si s-au adus argumente privind manifestarile comportamentale caredecurg din ea. Astfel, s-a presupus ca daca nevroza este o exagerare patologica a unortrasaturi psihologice care pot fi descrise de dimensiunea nevrotism, atunci psihoza este oexagerare patologica a trasaturilor descrise de dimensiunea psihotism.

  Semnificatiile reproduse n acest raport pentru fiecare scala sunt doar simple descrierigenerale. Este necesar ca scorurile obtinute sa fie analizate de un specialist formatpentru interactiunea cu acest chestionar. n manualul testului este detaliat impactulanumitor patternuri ale acestor scale ntr-o varietate de aspecte ale vietii cotidiene,precum comportamentul interpersonal, agresivitatea, fundamentele biologice, iluziile sihalucinatiile, inhibitia, timpul de reactie, activarea nervoasa, conditionarea, perceptiavizuala, reductia stimulilor si incertitudinea reactiilor, sexul si sexualitatea,comportamentul punitiv, dependenta de droguri si sanatatea, interesele si ocupatia,delincventa etc.

 • Eysenck Personality QuestionnaireTM

  H. J. Eysenck & Sybil B. G. Eysenck, 1991

  4

  Scala EExtraversie / Extraversion

  00

  22

  11

  24

  22

  26

  33

  28

  44

  30

  55

  32

  66

  34

  77

  36

  88

  38

  99

  40

  1010

  42

  1111

  44

  1212

  46

  1313

  48

  1414

  50

  1515

  52

  1616

  54

  1717

  56

  1818

  58

  1919

  60

  2020

  62

  2121

  64

  2222

  66

  2323

  68

  Scor brut Scor brut

  Scor T Scor T

  Definitia scalei

  Semnificatiile scorurilor mari si miciScoruri mici Scoruri mari

  Studiile factoriale din care a fost extras factorul E au rezultat din punct de vedere descriptivntr-o imagine care este asemanatoare ntr-o oarecare masura, fara nsa a fi identica, celeiprezentate de Carl Gustav Jung. Mai jos este prezentata o scurta descriere a felului n care seprezinta extravertul tipic si introvertul tipic. Aceste descrieri pot fi privite ca fiind extremeleidealizate ale unui continuum, iar oamenii reali se vor apropia mai mult sau mai putini de acesteextreme.

  Introvertitul tipic este o persoana tacuta, retrasasi introspectiva, care prefera cartile mai degrabadect oamenii. Este rezervat si distant cuoamenii, exceptnd prietenii apropiati. El tindesa planifice n avans, este atent, rezistatentatiilor si nu se ncrede n impulsurile demoment. Nu i place incitarea, galagia si forfota,trateaza cu seriozitate chstiunile vietii cotidienesi prefera un mod de viata organizat. si tinesentimentele sub control strict, se comportarareori ntr-o maniera agresiva si nu-si pierdefirea cu usurinta. Este o persoana responsabila,constiincioasa si de ncredere, oarecumpesimista si pretuieste standardele etice.

  Extravertul tipic este sociabil, i placpetrecerile, are multi prieteni, are nevoie deoame

Embed Size (px)
Recommended