Home > Documents > Empowered lives. Resilient nations. · ca jurnalist, acoperind subiecte ca drepturile omului sau...

Empowered lives. Resilient nations. · ca jurnalist, acoperind subiecte ca drepturile omului sau...

Date post: 28-Jan-2020
Category:
Author: others
View: 3 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
Embed Size (px)
of 20 /20
Empowered lives. Resilient nations.
Transcript
 • Empowered lives. Resilient nations.

 • Agenda

  09.00- 09.05 - Introducere: Mihai Constantin (prezentator TVR) 09.05-09.15 - Bogdan Aurescu - Ministrul Afacerilor Externe09.15-09.25 - Angela Filote - Șeful Reprezentaței Comisiei Europene în România09.25-09.35 - Olivia Baciu - Președinte FOND 09.40- 09.45 - Ionuț Sibian - Director Executiv FDSC09.45-10.00 - Ambasadorii Solidarității Internaționale 10.00-10.30 - Pauză de cafea 10.30-10.50 - Silvia Cambie10.50-11.10 - Lina Ben Mhenni11.10-11.30 - Laurențiu Colintineanu & Ioana Moldovan11.30-11.50 - Roland Hermann11.50-12.10 - Libby Powell 12.10- 14.30- Pauză de prânz & Networking

  Side-event: expoziție Ioana Moldovan: Picture Ethiopia

 • Despre Eveniment

  ”Storytelling - power to the people in international development” este evenimentul oficial de lansare a Anului European pentru Dezvoltare în România (#AED2015).

  Anul European pentru Dezvoltare este anul poveștilor. Povestim despre politicile de cooperare pentru dezvoltare ale Uniunii Europene şi cum poate fi crescută participarea la dezvoltare. Spunem ce fac oamenii care sprijină zilnic dezvoltarea. Vorbim

  despre ”lumea noastră, demnitatea noastră, viitorul nostru”.

  ”Storytelling - power to the people in international development” a venit din dorința de a da o nuanță diferită comunicării despre cooperare internațională și dezvoltare, de a aduce în prim planul discuțiilor poveştile oamenilor obișnuiți, adesea eroi în comunitățile din care provin.

  ”Sometimes reality is too complex. Stories give it form”

  Jean Luc Godard, film director

 • Despre RoAid

  Cum contribuie România la bunăstarea statelor în curs de dezvoltare?

  RoAid este Programul României de Cooperare pentru Dezvoltare și reprezintă angajamenul României la eforturile globale de eradicare sustenabilă a sărăciei extreme și împuternicirea democraţiei în ţările în curs de dezvoltare, aducând împreună activităţile în domeniul dezvoltării internaţionale ale instituţiilor publice, societăţii civile și sectorului privat din România.

  România a devenit donator de asistenţă oficială pentru dezvoltare în anul 2007, după aderarea la Uniunea Europeană. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) este coordonatorul naţional și este responsabil de stabilirea cadrului legislativ şi strategic al politicii României de cooperare pentru dezvoltare. MAE beneficiază, de asemenea, de un buget special de asistenţă oficială pentru dezvoltare, prin care finanţează proiecte în ţări în curs de dezvoltare, acordă ajutor umanitar şi sprijină activ proiecte de educaţie pentru dezvoltare şi conştientizare publică.

  Care sunt regiunile către care România direcţionează asistenţa pentru dezvoltare?

  Regiunea extinsă a Mării Negre (Republica Moldova, Ucraina, Belarus, Armenia şi Azerbaidjan);Regiunea Orientul Mijlociu şi Nordul Africii (Egipt, Tunisia, Libia, Palestina, Irak) şi Afganistan.

  Care sunt domeniile prioritare în care România oferă asistenţă oficială pentru dezvoltare?

  Tranziţia spre democraţie;Agricultură şi dezvoltare economică durabilă;Protecţia mediului şi energie durabilă;Educaţie şi sănătate. Cum te poţi implica?

  MAE beneficiază de o linie bugetară specială pentru:Finanțare de proiecte în țări în curs de dezvoltare;Ajutor umanitar;Proiecte de educație pentru dezvoltare și conștientizare publică.

  În fiecare an, MAE lansează un concurs de proiecte la care pot participa organizații neguvernamentale, instituții publice și organizații internaționale, atât din România, cât și din țările beneficiare.

  Mai multe informații la www.aod.ro.

 • Ambasadorii solidaritatii Internationale

  AndreeaRaicu

  Connect-R Horațiu Țicău

  Ștefan Mihalache este unul dintre cei mai cunoscuți artiști români. Pe scenă e Connect-R, nume ales pentru a exprima dorința artistului de a produce muzică pentru a uni și a aduce împreună oameni diferiți. Pentru implicarea în campanii de promovare a drepturilor omului, în special pentru minoritatea roma, Connect-R este Ambasador al Solidarității Internaționale.

  Andreea Raicu este cunoscută pentru aparițiile TV, iar recent pentru prezența ridicată în blogosferă și pentru promovarea unui stil de viață sănătos, echitabil. Andreea a inițiat și susținut de-a lungul carierei numeroase proiecte caritabile. Pentru implicarea în campaniile de promovare a egalității de gen și drepturile copiilor, Andreea Raicu este Ambasador al Solidarității Internaționale.

  Horațiu Țicău este tânăr antreprenor, co-fondator al CROS- Learning House și al Universității Alternative. Pentru dezvoltare de proiecte de antreprenoriat care schimbă lumea și crearea de soluții tehnologice pentru a aborda cele mai presante probleme sociale și de mediu cu care se confruntă România, Horațiu Țicău este Ambasador al Solidarității Internaționale.

 • Silvia este consultant internaţional în social media şi comunicare strategică, premiată pentru diverse campanii online create şi implementate pentru agenţii ale Uniunii Europene, sau ale Organizației Națiunilor Unite.

  http://www.silviacambie.com

  Silvia Cambié

 • Lina Ben-Mhenni

  Lina este autoarea celebrului blog ”A Tunisian Girl” şi activist pentru libertate si democraţie, nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace pentru contribuţia sa la revoluţia tunisiană. În ianuarie 2011, Lina a fost singurul blogger care a acoperit mediatic oraşele Kasserine și Regueb din Tunisia, orașe în care forţele guvernamentale au masacrat protestatarii care se opuneau regimului Ben Ali. Posturile ei necenzurate au fost preluate de activişti tunisieni şi de media internaţională.

  http://atunisiangirl.blogspot.ro/

 • Laurentiu Colintineanu & Ioana Moldovan

  Laurenţiu este jurnalist multimedia specializat pe teme de politică internațională. A realizat documentare de presă în Iordania, Etiopia, Ucraina și Turcia. Printre angajatorii săi se numără Deutsche Welle, Radio France Internationale și HotNews.ro. A câștigat premiul Superscrieri pentru jurnalism multimedia și este bursier în SUA și Germania.

  http://colintineanu.ro/

  Ioana este fotojurnalist independent, axat pe documentarea de teme sociale, proteste și efectele conflictelor armate. Colaborează, printre alții, cu Al Jazeera English, Vice, Radio France Internationale și Profil. A fost selectată ca parte a unui grup de 10 fotografi la Noor Masterclass in Documentary Photography și a fost premiată la Superscrieri, categoria fotojurnalism. A realizat proiecte fotojurnalistice în Iordania, Etiopia, Palestina, Ucraina și Turcia.

  http://ioanamoldovan.com/

 • Roland este medic stomatolog român care a ales să își practice meseria altfel. Singur sau alături de o echipă de medici, Roland oferă asistență medicală celor care au cea mai mare nevoie de ea, în țări precum Brazilia, Nepal, Rwanda sau Ciad. Pentru a diminua costurile misiunilor și pentru a facilita accesul în zone izolate, Roland a obținut licența de pilot. Pentru dedicarea sa, a fost ales de către Discovery Channel protagonistul seriei ”Descoperă Eroul din tine”.

  http://misiunemedicala.blogspot.ro/

  Roland Hermann

 • SpeakeriSpeakeriLibby Powell

  Libby este CEO și co-fondator al ”On our Radar”- organizație ce promovează dreptul la comunicare prin crearea de oportunități prin care oamenii marginalizați își pot împărtăși propriile știri și perpective. Libby a lucrat anterior ca jurnalist, acoperind subiecte ca drepturile omului sau dezvoltarea globală pentru presa internațională și a petrecut 4 ani susținând proiecte de ajutor umanitar în Orientul Mijlociu. În anul 2010 a câștigat premiul ”The Guardian International Development Journalism Competition” și anul trecut a fost în top 50 femei inovatoare în jurnalism digital al Journalism.co.uk.

  http://www.onourradar.org.

 • SpeakeriSpeakeri Anul European pentru Dezvoltare în România

  De ce un an European pentru Dezvoltare?

  Anul European pentru Dezvoltare a fost propus de Comisia Europeană și unanim adoptat de Parlamentul European, reprezentând o oportunitate de a arăta angajamentul Uniunii Europene și al statelor membre la eradicarea sărăciei globale. Este primul an European special dedicat afacerilor externe.La nivel mondial, 2015 este un an cheie pentru domeniul dezvoltării. Este termenul limită pentru îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare ale mileniului și anul în care se vor stabili obiectivele post-2015 de eradicare a sărăciei și dezvoltare sustenabilă în cadrul Adunării Generale a ONU din septembrie.

  AED2015 în România

  MAE este coordonatorul național al AED2015 în România. În acest context, MAE a nominalizat Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) ca partener de implementare a unui plan de lucru special dedicat comunicării privind dezvoltarea internațională în România. În cadrul AED2015, MAE împreună cu PNUD pregătesc o serie de activități de comunicare având ca scop familiarizarea publicului românesc cu domeniul dezvoltării internaționale. Mai exact, până la finalul anului 2015, planul național de lucru al României în cadrul Anului European pentru Dezvoltare își propune:Informarea cetățenilor români privind contribuția României ca membru al Uniunii Europene la dezvoltarea globală;

  Creșterea spiritului de responsabilitate globală al cetățenilor români privind locuitorii țărilor în curs de dezvoltare și încurajarea dezbaterilor privind dezvoltarea internațională;Dezvoltarea oportunităților de implicare în activități de dezvoltare globală pentru cetățenii români.

  AED2015 va aduce împreună tineri, factori de decizie, societatea civilă, sectorul privat, instituțiile academice și publicul larg, pentru a stabili împreună obiective de dezvoltare comune. AED2015 va crea o serie de oportuniți de implicare a publicul larg în proiecte culturale, sportive și educaționale ce vor avea la bază tematici de dezvoltare.

  Campania ta de comunicare în cadrul AED2015

  Ne încântă că vrei să te alături demersurilor noastre pe parcursul anului 2015. În luna martie vom lansa un call de proiecte special dedicat campaniilor de comunicare pentru AED2015, finanţat de MAE şi Comisia Europeană. Call-ul se adresează organizațiilor neguvernamentale, instituțiilor de învățământ, asociațiilor media. Te încurajăm să propui proiecte inovatoare, care să îmbine dezvoltarea internațională cu domenii precum arta, sportul, sau educația și care să permită folosirea metodelor alternative de comunicare, ca social media, blogging, storytelling.

  Să facem împreună din 2015 un an care contează!

 • Anul European pentru Dezvoltare în România

  Campania ta de comunicare în cadrul AED2015

  Ne încântă că vrei să te alături demersurilor noastre pe parcursul anului 2015. În luna martie vom lansa un call de proiecte special dedicat campaniilor de comunicare pentru AED2015, finanţat de MAE şi Comisia Europeană. Call-ul se adresează organizațiilor neguvernamentale, instituțiilor de învățământ, asociațiilor media. Te încurajăm să propui proiecte inovatoare, care să îmbine dezvoltarea internațională cu domenii precum arta, sportul, sau educația și care să permită folosirea metodelor alternative de comunicare, ca social media, blogging, storytelling.

  Să facem împreună din 2015 un an care contează!

 • Ioana este fotojurnalist independent, axat pe documentarea de teme sociale, proteste și efectele conflictelor armate. Colaborează, printre alții, cu Al Jazeera English, Vice, Radio France Internationale și Profil. A fost selectată ca parte a unui grup de 10 fotografi la Noor Masterclass in Documentary Photography și a fost premiată la Superscrieri, categoria fotojurnalism. A realizat proiecte fotojurnalistice în Iordania, Etiopia, Palestina, Ucraina și Turcia.

  http://ioanamoldovan.com/

  Notes

 • Notes

 • Notes

 • Notes

 • Pentru mai multe informații, urmărește-ne la: www.aod.ro sau la: facebook (search: RoAid)

  Acest eveniment face parte din planul național de lucru al României pentru Anul European pentru Dezvoltare 2015 și este finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al României și Comisia Europeană.

  Designed by Cătălin Dinu

 • Acum e rândul tău să-ți spui povestea. Scrie în chenarul de mai sus un mesaj care să exprime care este cel mai important lucru pentru tine în Anul European pentru Dezvoltare. Mergi în colțul foto și fă o poză pentru a împărtăși cu ceilalți părerea ta.


Recommended