+ All Categories
Home > Documents > Elementele Calculatorului

Elementele Calculatorului

Date post: 05-Jan-2016
Category:
Upload: maria-busuioc
View: 347 times
Download: 2 times
Share this document with a friend
Description:
din ce este alcatuit un calculator!

of 25

Transcript
 • STRUCTURA CALCULATORULUI Prof. MOTIAN OVIDIU SCOALA CU CLASELE I-VIII NR.1 CAREI

 • I. INTRODUCERE-STRUCTURA CALCULATORULUII.Introducere.

  Omenirea este ntr-o continu dezvoltare economic i transformri tiinifice ,un rol important l joac transferul de informaii pe glob ct i n spaiul cosmic.In acest context, apariia calculatorului electronic a dus la dezvoltarea multor domenii prin preluarea cantitilor mari de informaii i date.Calculatorul electronic (sistemul de calcul), a fost conceput s imite sistemul de gndire uman i s fie capabil s efectueze rapid un numr mare de operaii matematice i s stocheze rezultatele acestora.In ziua de azi calculatorul electronic a ajuns sa fie indispensabil, pentru multe domenii, ct i n domeniul casnic.

  II.Hardware.

  Totalitatea dispozitivelor electronice i mecanice dintr-un calculator sunt numite componente hardware.

  III.Software.

  Totalitatea informaiilor schimbate ntre om si calculator se regsesc sub forma de comenzi , programe , sisteme de operaii i aplicaii ce reprezint software-ul sistemului de calcul.

 • II. HARDWARE-MONITORUn PC (Personal Computer) este compus din :1. = Monitor = -are rolul de a afia imagini, texte etc. - monitoare CRT- cu tub cinescop - monitoare LCD- cu cristale lichide

 • II. HARDWARE-UNITATEA CENTRALA2.= Unitatea central = - se prezint sub forma unei carcase n care avem componentele electronice: sursa de alimentare, placa de baz, procesorul, memoria RAM (pentru stocarea temporar a datelor), discul dur (hard disk) etc. -unitatea prezint un panou frontal pe care se afla butoanele de pornire/oprire i reset, ledurile care semnaleaz funcionarea sistemului,activitatea hard disk-ului i dispozitivele de stocare permanent a datelor pe suport magnetic extern (uniti de dischet (floppy), CD-ROM);- un panou n spate unde exist prizele de conectare pentru monitor, tastatur, mouse, imprimant, reea etc.

 • II. HARDWARE-SURSA DE ALIMENTARE2.1=Sursa de alimentare=- este una din componentele importante ale calculatorului;- sursa de alimentare preia curentul alternativ cu tensiunea de 220V din priza de perete i l transform n tensiuni de voltaje mai mici(3,3V;5V;12V) care sunt dirijate prin cabluri speciale ctre componentele care au nevoie de aceste tensiuni.

 • II. HARDWARE-PLACA DE BAZA2.2 = Placa de baz=-este placa principal a unui calculator, pe care se afl circuite(magistrale), sloturi pentru plcile de extensie, procesorul, BIOS-ul (Basic Input/Output System), memoria, interfaa cu dispozitivele de stocare de date, porturile (paralel, serial);-controlerele pentru periferice (monitor, tastatur, unitatea de disc), toate aceste cipuri de pe placa de baz poart numele colectiv de cipset.

 • II. HARDWARE-MICROPROCESORUL2.3 =Microprocesorul =-este considerat ,,creierulcalculatorului;-se mai numete i Unitatea Central de Prelucrare (UCP);-realizeaz calcule aritmetice i operaii logice; -controleaz celelalte componente ale calculatorului; -procesorul are propria sa memorie numit memorie cache; -viteza unui procesor reprezint numrul de instruciuni care pot fi executate ntr-o unitate de timp;-viteza se msoar in MegaHertzi sau GigaHertzi.

 • II. HARDWARE-MEMORIA INTERNA2.4 = Memoria intern =-are rolul de stocare intern a datelor pe cipuri electronice. -dou tipuri de memorii interne ies n eviden:ROM (Read Only Memory), memorie care permite doar citirea, nu i scrierea datelor. Toate calculatoarele conin memorie ROM, n care sunt scrise instructiunile de pornire a calculatorului. RAM (Random Access Memory), memoria cu acces aleator. Acest tip de memorie permite att citirea ct i scrierea de date. La oprirea calculatorului, datele din aceast memorie se pierd.De aceea e bine salvate pe medii externe (hard-disk, floppy, etc...)

 • II. HARDWARE-PLACA VIDEO2.5 =Placa video= -este dispozitivul care face legatura ntre procesor, sistem i monitor ;-ea este nzestrata cu microprocesor propriu numit accelerator grafic i cu memorie proprie numit memorie video ; -are rolul de a afia pe monitor datele procesate de CPU (de fapt rezultatul acestor procesri);-se conecteaz pe placa de baz printr-un slot ISA, PCI sau AGP.

 • II. HARDWARE-PLACA DE SUNET2.6 =Placa de sunet =-are rolul de a converti semnalul digital n semnalanalogic (sonor), care este preluat de boxe; -pe placa de sunet se gasesc intrri ieiri audio; -pentru calculatoarele din noua generaie, placa de sunet este integrat n placa de baz.

 • II. HARDWARE-MODEM INTERN2.7 = Modem-ul intern =-realizeaz conectarea calculatorului pe linie telefonic la Internet;-cantitatea de informaie ce o poate transfera pe linia telefonic se msoar n bii/sec. -uzual, vitezele pe linie telefonic se ncadreaz ntre 9600 b/s-56000b/s;-pentru linii speciale se ajunge la 2Mb/s.

 • II. HARDWARE-PLACA DE RETEA2.8 = Placa de reea =-realizeaz transferul de date ntre calculator i reea;-are cam aceleai caracteristici cu modemul intern;-dar viteza de transfer este mai mare:-pe cablul clasic de reea este de 10 sau 100Mb/s ;-pe fibr optic de ordinul GB.

 • II. HARDWARE-HARD-DISK2.9 =Hard-disk-ul=-reprezint cea mai important unitate de stocare a datelor ; -pe hard-disk sunt stocate toate fiierele de date ale utilizatorului ; -el nu se vede deoarece se afl n interiorul unitii centrale de calcul i este o component deosebit de sensibil.

 • II. HARDWARE-FLOPPY DISK2.10 = Floppy disk-ul(discheta) =-este destinat transportului informaiei de mici dimensiuni ntre PC-uri ;-are capacitatea de stocare de maxim 1,44MB ; -viteza de transfer a datelor este de ordinul zecilor de Kb/s.

 • II. HARDWARE-CD-ROM2.11 =Cd-rom-ul=-este o unitate optic de stocare a datelor ;-folosete laserul pentru a citi mediile CD ;-un CD poate avea capacitatea de 650 sau 700 MB (n format muzical 74 sau 80 de minute).

 • II. HARDWARE-CD-WRITER2.12 = CD-WRITER ul =-este unitatea care permite scrierea CD-urilor;-viteza de citire/scriere se exprim n multipli ai vitezei de citire a CD-urilor audio care este de aproximativ 150kBps;-aceast rat de transfer a datelor este identificat prin x;-unitile de citire a discurilor CD-ROM sunt clasificate dup viteza maxim de transfer a datelor astfel: 12x, ,,1640x,etc.

 • II. HARDWARE-TASTATURA3. =Tastatura =- este principala component prin intermediul creia utilizatorul d comenzi calculatorului i introduce date ;-tastaturile sunt asemntoare mainilor de scris , avnd n plus un set de taste cu funcii speciale ;-este un echipament periferic de intrare destinat introducerii datelor ; -pe tastatur exist urmtoarele grupe de taste: - taste alfanumerice - tastele numerice din partea dreapta - taste de control-tip de conectare: serial, PS2, USB, wireless.

 • HARDWARE-MOUSE4.= Mouse-ul = -este folosit de utilizator pentru a da comenzi calculatorului ; -tip de conectare: Com1, PS2, USB, wireless

 • II. HARDWARE-MODEM EXTERN5. Modem-ul extern= -are rolul de a conecta calculatorul la Internet prin intermediul liniei telefonice ; - modemurile externe sunt mult mai performante, dar i mult mai scumpe decit cele interne, sunt folosite mai ales pentru lucrul pe linii inchiriate.

 • II. HARDWARE-IMPRIMANTA 6. =Imprimanta =-face parte din categoria perifericelor de ieire, aceasta fiind foarte util pentru transpunerea informaiei din calculator pe hrtie (un document, o poz sau orice altfel de fiier grafic, un e-mail, un articol etc...);-imprimantele variaz la rndul lor dup mai multe criterii, n funcie de scop (imprimare/tiprire) i de rapiditate.

  Tipuri de imprimante :

  -matriceale (cu ace / calitate sczut) - folosit pentru documente de calitate sczut, facturi fiscale, etc (n general documente tip), singurul model de imprimant care permite imprimarea simultan a 2 sau 3 exemplare, folosind hrtie autocopiativ. -cu jet de cerneal - calitate medie nspre ridicat - vitez medie - pentru documente + poze/fiiere grafice) -laser (vitez rapid / calitate ridicat/ - folosind un toner) -cu imprimare termic - legitimaii, carduri etc. Acestea pot imprima pe hrtie de dimensiuni diferite, de la A0 - numai plottere (ploter - imprimant de dimensiuni mai mari folosit n general de firme pentru scheme CAD, afie etc), pn la plicuri, fotografii .

 • II. HARDWARE-SCANNER7. =Scanner-ul= - permite scanarea unor imagini ,texte ;-pot fi salvate pe hard-ul calculatorului;-pot fi tiprite la imprimant.

 • II. HARDWARE-BOXE8. = Boxele =

  -sunt dispozitive ce au rolul de a reda sunetele emise de placa de sunet.

 • II. HARDWARE-MICROFON&CASTI9. =Microfon-cti=

  -microfonul este folosit mai ales n partea de multimedia pentru nregistrarea de voce;

  -ctile sunt folosite pentru asculta muzic la calculator sau diverse posturi de radio de pe Internet, ntr-un mod mai intim.

 • II. HARDWARE-JOYSTICK 10. = Joystick-ul =

  se ataeaz calculatorului n special pentru jocuri.

 • III. SOFTWARE=Software =-este o succesiune de instruciuni care ajut utilizatorul n munca cu calculatorul.

  Avem doua categorii software:

  -software de sistem -aici putem aminti sistemele de operare, compilatoarele i diferitele programe utilitare care gestioneaz resursele calculatorului ; -software de aplicaii, -aici avem programele destinate utilizrii, care ruleaz pe suportul oferit de sistemul de operare.

  Sistemul de operare:-este cel mai important program care ruleaz pe un calculator ;-execut sarcini de baz, cum ar fi: recunoaterea datelor de intrare de la tastatur, trimiterea datelor de ieire la monitor, gestionarea fiierelor i directoarelor pe disc (redenumire, mutare n alta locaie, copiere, tergere), controlul dispozitivelor periferice (imprimant etc.) ;-ofer o platform software pe care pot rula alte programe, numite aplicaii, fr ca acestea s tie ceva despre caracteristicile tehnice ale componentelor calculatorului. Cele mai populare sisteme de operare pentru calculatoarele personale sunt: DOS, OS/2, Windows, Linux ;-utilizatorul interacioneaz cu sistemul de operare printr-un set de comenzi.


Recommended