Home >Documents >Echilibrul Ecologic

Echilibrul Ecologic

Date post:19-Jan-2016
Category:
View:52 times
Download:2 times
Share this document with a friend
Description:
Echilibrul Ecologic. - PowerPoint PPT Presentation
Transcript:

Echilibrul Ecologic

Echilibrul EcologicEchilibrul ecologic, de obicei acelai lucru cu echilibrul natural, reprezint starea n care se afl un ecosistem natural n care lantul trofic este corect echilibrat. Existena echilibrului ecologic a fost constatat empiric nc din trecut, dar analizat i fundamentat teoretic n sec. XX, ca urmare a distrugerilor provocate de interveniile umane n lanul trofic i de dezvoltarea unei tiine a echilibrului natural al viului, ecologie. Ca urmare a dezechilibru ecologic provocat de rile industrializate att pe teritoriul lor ct i pe teritoriul altor state s-a putut constata c natura nu dispune ntotdeauna de mijloace pentru refacerea echilibrului ecologic, n foarte multe situaii fiind necesar intervenia recuperatoare a omului.Cutremure, vulcani, avalanse. Toate acestea sunt catastrofe naturale produse de forte ale pamantului, cu care omenirea trebuie sa se lupte.CutremurePe langa faptul ca influenteaza climatul, cutremurele distrug cladiri si devasteaza orase. Geologii considera ca nivelul in permanenta crestere al apei marilor va avea implicatii multiple, care s-ar putea dovedi chiar mai grave decat fenomenele meteorologice extreme. Greutatea suplimentara a milioane de kilometri cubi de apa risca sa aplice o presiune prea mare in punctele slabe ale scoartei Pamantului, denumita stiintific "litosfera".

Fenomene extreme

Incalzirea globalaCresterea temperaturii medii in anii 1995 - 2005 fa de media anilor 1940 - 1980.Evoluia temperaturilor medii anuale i a mediilor pe cinci ani n epoca industrializrii.nclzirea global este fenomenul de cretere continu a temperaturilor medii nregistrate ale atmosferei n imediata apropiere a solului, precum i a apei oceanelor, constatat n ultimele dou secole, dar mai ales n ultimele decenii.Temperatura medie a aerului n apropierea suprafeei Pmntului a crescut n ultimul secol cu 0,740,18C.[1]

Stratul de ozonStratul de ozon sau ozonosfera este zona stratosferei terestre care este alctuit n mare parte din ozon. Acest strat conine 90% din ozonul care se gsete n atmosfer i absoarbe 97%-99% din radiaiile ultraviolete de frecven nalt. Stratul de ozon se ntinde de la circa 15 km la aproximativ 40 km altitudine.Ozonul face parte dintre gazele care compun atmosfera: el ia natere din oxigen, prin reacii fotochimice provocate de radiaiile solare. Pmntul este nconjurat de un strat de ozon situat la o altitudine foarte mare.

Efectul de seraEfectul de ser este procesul de nclzire a unei planete din cauza radiaiei reflectate de aceasta, care, n condiiile prezenei unor gaze cu efect de ser n atmosfer, o parte semnificativ a radiaiei va fi reflectat napoi spre suprafa.Acest fenomen a fost descoperit de Joseph Fourier n 1824.Termenul de efect de ser este folosit cel mai adesea n vorbirea curent pentru a evidenia contribuia unor anumite gaze emise natural sau artificial la nclzirea atmosferei terestre prin modificarea permeabilitii atmosferei la radiaiile solare reflectate de suprafaa terestr.n cazul atmosferei Pmntului, efectul de ser a fost responsabil de nclzirea suficient a acesteia pentru a permite dezvoltarea plantelor aa cum le cunoatem noi azi.

Alunecari de terenAlunecrile de teren sunt o categorie de fenomene naturale de risc, ce definesc procesul de deplasare, micarea propriuzis a rocilor sau depozitelor de pe versani, ct i forma de relief rezultat.Procesul de alunecare include trei faze:faza pregtitoare, de alunecare lent, incipient (procese anteprag); alunecarea propriuzis (trecerea peste pragul geomorfologic); stabilizarea natural (echilibrarea, procese postprag) n cazul unor procese clasice, tipice, forma de relief se definete prin:rpa de desprindere, corpul alunecrii, fruntea alunecrii i suprafaa de alunecare

InundatiiInundaia nseamn acoperirea temporar cu ap a unui teren care nu este acoperit n mod obinuit cu ap. Cauza inundaiilor este revrsarea peste maluri a apelor curgtoare sau a lacurilor.Inundaiile pot avea loc n timpul viiturilor, n urma ploilor toreniale, topirii brute a zpezilor etc. Uneori, inundaiile au loc la gura rurilor de cmpie, n urma aciunii vnturilor care bat dinspre mare, a cutremurelor de pmnt submarine etc.Pentru prevenirea inundaiilor se construiesc diguri, baraje .a. Inundaiile (numite irigaii) pot fi provocate i n mod voit pentru a iriga terenurile agricole. Tot intenionat se provoac inundaii n amonte de baraje, pentru a construi lacuri de acumulare.

UraganulUraganul Katrina a fost un uragan care s-a format pe 23 august 2005, n timpul sezonului de uragane din Atlantic din acel an i care a cauzat distrugeri masive n Statele Unite ale Americii, pe coasta Golfului MexicS-a format deasupra Insulelor Bahamas i a traversat sudul Floridei cu o putere moderat, doar de categoria I pe scara Saffir-Simpson, cauznd cteva pierderi de viei omeneti i inundaii, dup care a cptat putere brusc, deasupra Golfului Mexic i devenind unul dintre cele mai puternice uragane nregistrate vreodat pe mare. Furtuna a slbit nainte de a sosi a doua i a treia oar la rm, atingnd categoria 3 pe scara Saffir-Simpson n dimineaa zilei de 29 august n sud-estul statului Louisiana, respectiv la limita dintre statele Louisiana i Mississippi.

TornadeTornada este o perturbatie atmosferica violenta, de dimensiuni reduse, cu un caracter turbionar, sub aspectul unei coloane inguste care se roteste foarte repede sau al unei palnii intoarse care atinge nivelul solului.

Atunci cand un curent de aer rece intalneste o masa umeda de aer cald iau nastere niste nori negri enormi (numiti cumulonimbus). Acesti nori genereaza o furtuna cu tunete, in care urca aerul mai cald, creand un curent puternic. In partea superioara a furtunii, vanturi puternice incep sa se invarta tot mai rapid, formand un vartej. Vartejul se roteste in spirale din ce in ce mai stranse, marindu-si viteza si inaltandu-se spre nori dupa care coboara si loveste pamantul cu violenta.

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended