Home >Documents >Drumul Vinului

Drumul Vinului

Date post:21-Jan-2016
Category:
View:94 times
Download:3 times
Share this document with a friend
Transcript:

Drumul vinului

Pociumban ElenaIMAPA an IV

Drumul vinului

1.Istoric. Acum opt milenii, omul a inceput sa domesticeasca o parte din vita salbatica care dadea struguri foarte mici si foarte acri. Ea a fost transformata in vita de cultivata, creandu-se in timp o mare diversitate de soiuri cu arome si culori diferite.Inmultirea vitei de vie in Europa se facea simplu, prin butasi: un segment din coarda unui butuc era introdus direct in pamant si emitea, in mod natural, radacini si lastari, devenind astfel un nou butuc.

In Evul Mediu, Franta devenise deja nu numai principalul producator de vinuri, dar si principalul exportator, avand in vedere ca pe la 1152 vinul de Bordeaux se exporta sanatos in Anglia.

In a doua jumatate a secolului XIX, intre 1860 si 1890, din America a fost importata din greseala o insecta care a facut ravagii in podgoriile europene- Philloxera vastatrix. Gandacul acesta, importat odata cu niste butasi experimentali de vita de vie, a mancat radacinile plantelor. Philloxera (din grecescul phyllon frunza- xerox uscat) este o insecta abia vizibila, care pentru a trai inteapa radacinile vitei de vie ca sa-si traga seva din ele. In locul intepaturii se formeaza niste umflaturi care impiedica trecerea sevei spre frunze, provocand, in acelasi timp si distrugerea radacinilor.

Solutia a venit tot din America de unde s-au adus burasi imuni la Philloxera, pe care au fost altoite soiurile europene. Astfel, au rezultat primele soiuri hibride de struguri, asa cum le stim astazi; soiuri mai putin valoroase in privinta calitatii strugurilor, dar mult mai rezistente si cu o productivitate mult mai ridicata.2.Obiective turistice.2.1. Drumul vinului in Romania. Drumul Vinului reediteaza un segment mai vechi dintr-un drum al vinului folosit de romani, care strabateau Europa.

Acesta strabate podgoriile renumite ale judetelor Prahova, Bacau, Iasi, Vrancea, Alba.Scopul acestor programe este dezvoltarea turismului viti-vinicol, cu toate investitiile si beneficiile pe care acest tip de turism le implica in mod direct si indirect. Pana la urma ofertele turistice ce vizeaza vizitarea cat mai multor crame dintr-o podgorie nu sunt o noutate, in Franta, Germania sau Austria agentiile de turism vand cu succes astfel de pachete turistice.FilipestiComuna este situata in vestul judetului Prahova, pe maulul raului Provita si este formata din satele Filipestii de Padure, Ditesti, Minieri si Silistea Dealului. Aici pot fi vazute ruinele palatului Matei Cantacuzino, Biserica Sf Trei Ierarhi, declarata monument de arhitectura, ce a fost inceputa de Matei Cantacuzino si finalizata de sotia sa, Balasa si fiul lor Toma, in 1688, precum si Monumentul Eroilor din razboiul de independenta si primul razboi mondial, ridicat in 1932, prezentand intr-un basorelief atacul infateriei.

FlorestiPrintre resursele antropice din comuna Floresti ce merita vizitate se numara parcul de 150 de ha amenajat de urmasii Cantacuzinilor pe teren mostenit de la stramosi, inconjurat de ziduri din piatra de rau ce au o vechime de aproximativ de 300 de ani.Un alt vestigiu este Palatul Micul Trinanon al familiei Cantacuzino, ce reprezinta una dintre cele mai impresionante ruine de pe teritoriul Romaniei.Tot aici se gaseste si monumentul Tabara de la Floresti.

BaicoiPrintre resursele turistice din Bicoi se afla ruinele bisericii Sf Anton si Sf Imparati, ridicata de Cleopatra Trubetzkoi in perioada 1838-1845Alte obiective turistice demne de a fi vazute sunt Biserica Sf Imparati, biserica Cioara Inaltata si Monumentul Eroilor, ridicat in cinstea celor care su cazut pentru tara in primul razboi mondial. Tot in aceasta zona se gasesc si Baile Valea Stelii, situate in Tintea, in jurul laculii sarat si a celui cu namol sapropelic.

Plopeni Aici poate fi vizitata Biserica Adormirea Maicii Domnului, ctitorita de marele logofat Lupu Blas si sotia sa, Safta, in anul 1753, cu scopul de a servi ca biserica de curte boiereasca.padurea cu radacini in Codrul Vlasiei ,biserica, ale carei turle se inalta peste coroana batranilor stejari.

ZamfiraComplexul monahal Zamfira este compus din doua biserici, ambele monumente de arta, o colectie de arta bisericeasca si chiliile maicutelor. Prima biserica, numita si biserica mica, are hramul Sfanta Treime si este plasata in cimitirul complexului monahal. A doua biserica, numita si biserica mare, situata in curtea manastirii, a fost fondata de Mitropolitul Nifon si construita in scopul transferarii maicutelor de la schitul Rosioara din Filipestii de Padure.

VarbilaAsezarea este situata in vestul comunei Iordacheanu, iar aici poate fi vizitat complexul monahal Varbila. Manastirea Varbila. A fost inconjurata de ziduri groase si a avut chilii in jur, dar ce te uimeste astazi la privirea acestei ruine sunt pivnitele facute din arcade de caramida, ce nu se sprijina pe stalpi, ci unele pe celelalte. Aceste pivnite rezista si astazi.

Valea calugareascaAici poate fi vazut si Conacul Matac, care a fost folosit in 1984 pentru filmarea mai multor cadre din filmul Secretul lui Bachus. In plus, la Valea Calugareasca poate fi vizitat si Isstitutul de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie.

Urlati Aici poate fi vazuta Crucea lui Constantint Serban, ce dateaza din 1655Tot aici se afla si Casa Domneasca din viile Brancoveanului, aflata in localitatea componenta Valea Crangului.Un alt obiectiv interesant este biserica de lemn Adormirea Maicii Domnului din localitatea Valea Seman.Dar complexul Bellu este probabil cel mai interesant obiectiv turistic de aici. Monument de arhitectura compus din constructia ce adaposteste astazi muzeul.

CepturaLocalitate situata in zona colinara Dealul Mare, aici pot fi gasite o serie de cruci de piatra vechi de cateva sute de ani. Cel mai vechi monument istoric este Crucea de piatra din curtea bisericii din Ceptura de jos, ridicata in 1692.

MizilCel mai vechi monument al Mizilului pare sa fie biserica Sf Treime din Fefelei.Un alt obiectiv interesant il reprezinta crucea din clacar spongios ce se afla in Str. Vlad Tepes, pe malul paraului Budureasca ce dateaza din 1822 si este frumos impodobita cu floare de relief si doua ramuri ce invalui un vultur cu o cruce in cioc.Tot aici se afla biserica Sf Ioan, din centrul orasului

TohaniAici exista o expozitie permanenta Tohani- popas pe drumul vinului, ce reprezinta documente de atestare a localitatii Tohani de la 161 si vechea harta a judetului. Tot aici este expus si drapelul vechi al Prahovei, din secolul XIX-lea.Tot aici pot fi vazute si un ceas cu insemnele Casei Regale a Romaniei, obiecte de arta decorativa, argintarie si vase din sticla din sec XIX-lea, precum si vase, unelte si butoaie ce fac referire la practica viticulturii in zona.

2.1.2.Drumul vinului Satmarean.

Proiectul Consiliului Judetean Satu-Mare presupune realizarea produsului turistic Anul Viticol Stmrean, pornind de la trei trasee tematice identificate: Halmeu Vii Turulung Vii Orau Nou Vii, Carei Pir si Hodod, respectiv Dobra Beltiug Rteti Ardud Viile Satu Mare, ce vor fi promovate ca destinatii turistice. Din Oradea, drumul E671, traversam in goana principalele comune centre viticole ale Bihorului: Biharia, Diosig, Sacuieni, resedintele candva ale unor nobili maghiariIesim din Salacea si dupa ce traversam pe un drum de pamant hotarul dintre judetele Bihor si Satu-Mare ajungem in satul Pir. Prima oprire de pe traseul initial. Traditional si De la Pir mergem inspre Carei, unde putem vizita Castelul Karolyi Din Carei traseul se indreapta spre Halmeu. Si din Halmeu se poate urca spre Halmeu Vii, plantatiile tinere cu vita-de-vie aflate pe o panta cu expozitie sudica), cartierul Gradina Viilor, o zona destinata in trecut plantatiilor cu vita-de-vie infiintata se pare de contele Krolyi Sndor la nceputul anilor 1700, pe care administratia locala a incercat s-o salveze de la a deveni o zona rezidentiala in ultimii ani.2.1.3.Drumul vinului Alba-Iulia

Itinerarul se intinde intre Vintu de Sus si Vintu de Jos, localitati care delimiteaza "Tara vinului" - Alba si podgoriile Jidvei si Blaj. Traseul are circa 200 de km si strabate trei municipii - Aiud, Alba si Blaj, traversind zece comune, fiecare remarcabile prin cultura si traditiile sale. Investitiile in acest proiect au inceput sa se dezvolte, urmind ca, in curind, "Drumul vinului" sa fie din ce in ce mai cautat de turistii care vor sa faca un astfel de circuit.

Traseul incepe de la poalele muntilor Apuseni si parcurge o zona de o frumusete rara. Acesta strabate localitatile Cilnic, Girbova, Alba Iulia, Sard, Ighiu, Ighiel, Telna, Barabant, Tibru, Cricau, Teius, Aiud, Craciunelu de Jos, Blaj, Ciumbrud, Jidvei, Cetatea de Balta. Fiecare localitate se evidentiaza cu specificul ei, iar pe linga traditiile legate de producerea vinului, turistii vor putea admira si obiective istorice, naturale si de cult. Alt obiectiv este Cetatea Trascaului. Aceasta a fost in proprietatea familiei maghiare Thoroczkai si a fost distrusa partial in 1704 de trupele austriece. Desi nu mai pastreaza arhitectura initiala intacta, cetatea domina imprejurimile si atrage turistii, datorita frumusetii sale. De aici, se deschide o splendida panorama asupra muntilor Trascau, Piatra Secuiului si Coltii Trascaului.

3.Drumul vinului n 10 destinaii viticole din lumeStellenbosch - Western Cape, Africa de Sud

Mulumit eforturilor conjugate a celor trei mari productori viticoli din regiune, un fabulos drum al vinului strbate mprejurimile nc din anul 1971, i este promovat asiduu peste tot n lume cu ocazia trgurilor i expoziiilor de profil.

Astzi, colinele i dealurile domoale de aici sunt cultivate cu peste 200 de vii distincte, unde productorii ofer zilnic degustri de vin, tururi ale pivnielor, vnzri de vin, faciliti pentru picnic n stil african, safari prin savan, i, spre cinstea gazdelor

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended