Home >Documents >Drain system 2008 -tevi

Drain system 2008 -tevi

Date post:09-Aug-2015
Category:
View:47 times
Download:10 times
Share this document with a friend
Description:
SISTEMUL DE CANALIZARI EXTERIOARE
Transcript:

SISTEMUL DE CANALIZARI EXTERIOAREMANAGEMENTUL APELOR UZATE MENAJERE, INDUSTRIALE SI A APELOR PLUVIALE

Drain system este un sistem integrat complet destinat realizarii retelelor de canalizare exterioara. Reprezinta solutia ideala pentru furnizarea serviciilor de utilitati, oferind clientilor performante optime. Utilizari: retele ingropate de canalizare exterioara a apelor meteorice, uzate menajere si industriale

Tevi corugate din PP pentru canalizari exterioareTERAPIPE

In cautarea celor mai bune solutii pentru sistemele de canalizare ingropata , Teraplast SA a urmat cele mai noi dezvoltari in productia de tevi din materiale plastice. Dupa o atenta analiza a directiilor de dezvoltare globale si a necesitatilor de completare a sistemului de canalizare exterioara, Teraplast SA a demarat pregatirea lansarii in productie a TEVILOR PP CORUGATE CU PERETI DUBLI. Acestea sunt produse in concordanta cu cele mai inalte cerinte tehnice pentru a fi in acord cu standardele pietei europene.

Domenii de utilizare :canalizare ape uzate menajere si pluviale drenajul apelor pluviale solutii speciale pentru industrie si sectorul public subtraversari strazi, drumuri si cai ferate conducta manta cu rol de captusire si protectieDiametre disponibile DN/ID

Productie : Teava PP corugata este produsa prin coextrudere. Prin intermediul a doua extrudere, polipropilena este impinsa in matrita in doua staturi concentrice simultan (straturile au culori diferite dar aceleasi proprietati). Teava din interior ramane lisa iar teava din exterior este corugata prin intermediul unui corugator. In proces, cu ajutorul unor temperaturi inalte cele doua tevi concentrice sunt sudate pentru a forma un perete dublu. Copolimerul de tip bloc (PP-B) este obtinut printr-o reactie de copolimerizare a propenei si etenei in prezenta unor catalizatori stereospecifici si in conditii controlate. Copolimerul bloc este un intermediar intre homopolimer PP-H si polimerul random PP-R si este utilizat in aplicatiile ce impun materiale avand caracteristici favorabile PP-H respectiv PP-R.

Avantaje polipropilena (PP-B): Rezistenta chimica marita la ape uzate menajere cu un PH cuprins ntre 2(acid) si 12(bazic), apa de ploaie, ape contaminate cu deseuri organice, ape industriale cu ncarcatura chimica. Desi rezistenta la unii solventi este limitata, este totusi mult mai mare dect a PVC-U si a PE conform standard ISO/TR 10358. Tevile corugate din PP sunt rezistente la toate apele uzate conform DIN 1986. Rezistenta la apa calda menajera la o temperatura constanta de pna la 95C ceea ce nseamna ca practic nu este o limitare a temperaturii de apa calda menajera deversata. Rezistenta mare la impact la temperaturi de -25C pna la + 90C conform DIN EN 476. Rezistenta mare la mbatrnire, cu o durata de viata estimata la pna 100 de ani n conditii de solicitare normale. Unul din cele mai mari avantaje ale folosirii PP-ului la fabricarea tevilor este atingerea unor rigiditati crescute n ciuda unor pereti subtiri rezultnd economii importante de material si greutati scazute.

Principalele caracteristici ale TERAPIPE:masurarea diametrelor in functie de diametrul interior (DN/ID) teava formata din strat dublu, stratul interior lis iar cel exterior corugat rugozitate interioara cuprinsa intre 0,005-0,05mm - datorita rugozitatii foarte mici a peretelui interior pierderile de sarcina sunt reduse. imbinare flexibila prin intermediul mufei SAFECONNEC, datorita att materialului din care este fabricata ct si designului (peretele exterior fiind corugat) se obtine o rigiditate SN8, conform SR EN 13476 - 3

Caracteristici fizice si mecanice ale polipropilenei copolimer de tip B pentru tevi corugate: densitate = 0,900 g / cm indice de fluiditate MFR ( melt flow rate ) 190C / 5,0 kg: 0,5 g/10 min 230C / 2,16 kg: 0,3 g/10 min 230C / 5,0 kg: 1,3 g/10 min modul de elasticitate la tractiune: 1350 Mpa rezistenta la tractiune : 29 Mpa alungirea la rupere : 400 % modul de elasticitate la ncovoiere: 1450 Mpa rezistenta la impact izod (23C): 66 kJ / m (0C): 35 kJ / m (- 20C): 17 kJ / m (- 30C): 9 kJ / m

Culoare: Peretele corugat exterior este din PP de culoare neagra. Peretele interior lis este din PP de culoare turcoaz.

Avantaj TERAPIPE: Culoarea stratului interior permite o reflexie maxima in cazul inspectiei cu camere de luat vederi (CCTV).

Marcajul tevilor corugate produse de Teraplast: TERAPIPE EN 13476-3 ID 600/594 SN 8 PP-B U TERAPLAST TERAPIPE EN 13476-3 ID 800/793 SN 8 PP-B U TERAPLAST TERAPIPE EN 13476-3 ID 1000/992 SN 8 PP-B U TERAPLAST

Avantaj TERAPIPE:Diametrul nominal: Masurarea tevilor este conform DN/ID. Aceasta nseamna ca diametrul nominal specificat de producator este egal cu diametrul interior al tevii si ar trebui luat n considerare de proiectanti la calculul hidraulic. n acest sens, aceste tevi sunt n contrast cu alte tevi (cele de PE corugate n special) pentru care diametrul nominal se refera la diametrul exterior al tevii. Comparatia sectiunii circulare a unei tevi TERAPIPE a carui diametru nominal se refera la diametrul interior (DN/ID) cu o teava a carui diametru nominal se refera la diametrul exterior (DN/OD) arata ca sectiunea circulara a primeia este n medie cu 30% mai mare decat a celei de-a doua. De aceea teava produsa de Teraplast are un diametru interior considerabil mai mare dect a tevilor a caror diametru nominal este bazat pe diametrul exterior.

Avantaj TERAPIPE: utilizarea tevilor din seria DN/ID prezinta avantajul unui debit evacuat marit ( cu aprox. 30% ).

utilizarea tevilor din seria DN/ID se pot cupla cu alte tevi si fitinguri DN/ID respectiv tevi PVC KG (teava SN MS sau compact).

Probeme care apar datorita slabei rezistente sau a flexibilitatii peretilor tevilor :-Scurgerea apelor menajere in apele freatice rezultand contaminarea acestora -Infiltrarea apei freatice in sist. de canalizare rezultand suprasolicitarea statiei de epurareRadacinile stapung peretii subtiri ai unor tevi; prabusirea completa a peretelui tevii

Eroziunea solului determina contaminarea sist. de canalizare

Avantaj TERAPIPE:Flexibilitatea inelaraFlexibilitatea n sistemele de canalizare nseamna ca, sub sarcina, de exemplu n cazul unor ncarcari neprevazute cum ar fi alunecarile de teren, tevile corugate ramn n pozitie. ncarcarea este transferata solului. Daca aceasta tensiune ramne aplicata o perioada mai lunga, teava se destinde pna la ncetarea tensiunii. Tevile rigide pe de alta parte (precum tevile din rasini poliesterice armate cu fibra de sticla; ciment; ceramica), nu rezista la solicitari n cele din urma acestea ducnd la craparea tevii.

Fig. 1 Toate ncarcarile, statice sau dinamice, sunt acceptate de teava (teava rigida)

Fig. 2 Toate ncarcarile sunt transferate solului; teava este nesolicitata excesiv (teava corugata)

Avantaj TERAPIPE:Probleme care apar datorate sarcinilor:SarcinaMaterialul PP-B garanteaza atingerea unei rigiditati SN8 conform SR EN 13476-3 si de aceea poate fi pozata la 0,8-8m n zone fara trafic si n zone cu trafic greu cu o sarcina dinamica maxima de 11,5 to/axa. n cazul unor ncarcari mari este crucial ca materialul din patul de pozare sa fie atent ales si bine compactat pentru a preveni tasarea excesiva. Datorita constructiei peretelui exterior, tevile din PP corugat demonstreaza o rezistenta deosebita n punctele de ncarcare iar peretele interior absoarbe ncarcarile inegale. Datorita mbinarilor cu mufa dar si a flexibilitatii, teava de PP se muleaza odata cu deformatia solului.

Reateaua de canalizare care este rezistenta la indoire (ex. tevi rigide tip PAFSIN; ciment; ceramica) are o curbura maxima de 1 la mufe. In timpul miscarilor de teren reteaua nu poate prelua deformatiile iar mufele prezinta scurgeri.

Teava flexibila reactioneaza elastic la modificarile solului. Terapipe garanteaza o curbura de 3 si o etanseitate de 2,5 bar

Avantaj TERAPIPE:Rezistenta maritaDatorita elasticitatii remarcabile si a rigiditatii inelare a profilului corugat, tevile corugate sunt mai flexibile dect alte tipuri de tevi. Constructia peretilor tevilor corugate si materialul din care sunt fabricate (PP-B) asigura un echilibru perfect ntre rigiditatea inelara si flexibilitatea inelara. Verificarea statica se face utiliznd formulele de calcul static, rezultatul este ca, teava poate fi utilizata n zone de trafic cu o acoperire cuprinsa ntre 0,5 - 6 m (trafic conform SLW 60). Produsele prezinta prin constructie rezistenta mecanica la transport, manipulare, montaj si n functionare. Prezenta riflurilor si structura bistratificata a peretelui sporeste rigiditatea inelara, conferind tevilor o rezistenta superioara la compresiune.

Probleme care apar datorita deformarii mufelor:

Deformarea mufei la tevile de PE corugate (garnitura preseaza mufa spre exterior iar materialul tevii se deformeaza rezultand neetanseitati).

Tot datorita deformarii mufelor se poate intampla ca montajul sa fie foarte dificil sau chiar sa nu poata fi realizat fara taiarea tevii si aplicarea unei mufe duble.

Avantaj TERAPIPE :Mufa specialaUn alt avantaj major al tevilor produse de Teraplast este mufa speciala care asigura o etansare de 2,5 bar pe termen scurt si o etansare perfecta pe termen lung pentru aplicatia dvs. Tronsoanele de teava sunt prevazute din fabricatie cu mufe de cuplare profilate, etanseitatea realizandu-se cu o garnitura profilata din cauciuc introdusa ntre primele doua rifluri ale tevii. Pentru mentinerea etanseitatii n timp, zona din dreptul mbinarii tevilor este ranforsata prin nfasurarea si sudarea unei benzi rigide pe suprafata exterioara a mufei (procedeu SAFECONNEC). Procedeul SAFECONNEC este brevetat de firma Drossbach, n Germania, Teraplast avnd exclusiv drept de utilizare n Romnia.

banda rigida

garnitura profilata

Avantaje TERAPIPE:Rezistenta la uzura

Rezistent

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended