Home >Documents >Digestive System

Digestive System

Date post:03-Dec-2015
Category:
View:223 times
Download:1 times
Share this document with a friend
Description:
Romanian Presentation On The Digestive System
Transcript:

Anatomia sistemului digestiv

Aparatul digestiv Aparatul digestiv(si sistemul alimentar) este ansamblul deorgane responsabile cudigestia alimentelor i eliminarea materiilor ce nu au putut fi digerate. Aparatul digestiv se compune din:tubul digestiv (cavitatea bucal, faringele, esofagul, stomacul, intestinul subire, intestinul gros, anusul) i anexele acestui tub (pancreasul, ficatul, cile biliare).

Tubul digestivTubul digestivsautractul digestiv Este o component aaparatul digestivi reprezint un conduct lung de 10-12 m, care comunic cu mediul exterior la cele dou extremiti ale sale. El ncepe de la fa princavitatea bucala, strbategatul,toracele, Abdomenul,bazinuli se termin prinanus. Are mai multe segmente:cavitatea bucala,faringele,esofagul, Stomacul,intestinul subtire, intestinul gros, anusul.

Cavitatea bucala Cavitatea bucala, orificiul oral sau orificiul bucal, este segmentul iniial, cranial, al tubului digestiv.Fiind o deschidere a corpului care este delimitat lateral de obraji, superior de palat, inferior de planeul bucal.Comunic cu exteriorul prin orificiul bucal gurai cufaringeleprin istmul faringian, avnd rolul de rezonant sonor pentru vocea produs de coardele vocale, n parte rol n respiraie.Funcia cea mai important este calea de introducere a hranei.

Faringe si esofagFaringeleeste un organ musculos cptuit cu o mucoas care se continu n cavitatea bucal i nazal. Faringele fiind o ncruciare a cilor digestive prinesofag i respiratorii prinlaringe, Faringele este delimitat decavitatea bucal prin bazalimbii, amigdale, arcul palatin, spre cavitatea nazal delimitarea este realizat de coanelenazaleIeirea postero-ventral din faringe se realizeaz pe de o parte prinlaringe continuat cu trahea iar pe de alt parte prin esofag.Esofaguleste o parte a tractusului digestiv cu funcia de transport a hranei, Pereii si musculari produc contracii ondulatorii, care ajut la transportarea hranei. Este un tub lung de 20-25 cm, aflat n continuarea faringelui

StomaculStomacul este o parte dilatat a tubului digestiv, cu o capacitate de circa 1500 cm3, situat sub diafragm, n partea stng.Stomacul are forma literei J. trecerea spre intestinul subire se face prin orificiul pilor, care este prevzut cu un sfincter; acesta se deschide n momentul n care lasa alimentele s nainteze spre intestin. Peretele stomacului este alctuit din trei straturi de muchi, iar interiorul su este cptuit de mucoasa gastric, n grosimea creia se gsesc glande care secret sucul gastric.Pentrua a realiza digestia hrana este oprit la nivelul pilorului (orificiul de continuare a stomacului cu intestinul subire).

Intestinul subtireIntestinul subire, de circa 8 m lungime, se ndoaie, formnd cute. n peretele su se gsesc dou straturi de muchi, iar n interior este cptuit cu mucoasa intestinal; n aceastta se afla glande care secret sucul intestinal. Mucoasa intestinal prezint numeroase cute pe care sunt situate mici proeminene, numite viloziti intestinale, cu o nlime de 05,mm .Marea majoritatea a proceselor, ce se desfoar n cadruldigestiei au loc n intestinul subire,

Intestinul grosIntestinul gros- lung de circa 1,5 m- prezint n partea dreapt a abdomenului o poriune numit cecum, la captul creia se afla o mic prelungire, apendicele. Restul intestinului, numit colon, are forma literei U, cu deschiderea n jos. Partea sa terminal, numit rect, se deschide prin anus, nchis cu un sfincter.La intestinul gros lipsesc vilozitile intestinale, fiind prezente doar laintestinul subire

Glandele anexe ale sistemului digestiv sunt urmtoarele: glandele salivare, ficatul i pancreasul.

Sngele ptrunde n ficat prin dou vase: artera care aduce snge oxigenat i vena care aduce snge ncrcat cu substane absorbite la nivelul vilozitilor intestinale. Ficatul i pancreasul sunt organe eseniale pentru digestie

Ficatul, aezat n partea dreapt a cavitii abdominale, sub diafragm, este cea mai mare glanda din corp. El este alctuit din doi lobi, iar culoarea roie nchis se datoreaz bogatei sale vascularizaii. Ficatul secret bila (fierea), care, n intervalul dintre mese, este depozitat n vezica biliar, de unde, n timpul digestiei, se elimin n duoden.

Pancreasul,glanda de culoare roz,ce este localizat n partea stng a cavitii abdominale sub stomac, n potcoavaduodenal.Produce sucul pancreatic, condus spre duoden prin dou canale. Este o gland anex a tubului digestiv,avnd att o funcie exocrin (producnd sucul pancreatic),ct i una endocrin (secretnd doi hormoni antagoniti, insulina,i glucagonul.

Sfarsit

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended