Home >Documents >DEZVOLTAREA PROFESIONALĂ

DEZVOLTAREA PROFESIONALĂ

Date post:22-Dec-2015
Category:
View:33 times
Download:2 times
Share this document with a friend
Description:
Curs HR/modul 2/cap.1
Transcript:

MODULUL I

MODULUL II mbuntirea competenelor de lucru n echip n concordan cu dezvoltarea profesional

1

MODULUL II CAPITOLUL II Dezvoltarea profesional

Formarea profesional cuprinde formarea profesional iniial i formarea profesional continu organizate prin alte forme dect cele specifice sistemului naional de nvmnt.

Formarea profesional iniial asigur pregtirea necesar pentru dobndirea competenelor profesionale minime necesare pentru obinerea unui loc de munc.

Formarea profesional continu este ulterioar formrii iniiale i asigur adulilor fie dezvoltarea competenelor profesionale deja dobndite, fie dobndirea de noi competene.

Competena profesional reprezint capacitatea de a realiza activitile cerute la locul de munc la nivelul calitativ specificat n standardul ocupaional.

Formarea profesional

Competenele profesionale se dobndesc pe cale formal, non-formal sau informal, repectiv: a) prin calea formal se nelege parcurgerea unui program organizat de un furnizor de formare profesional;

b) prin calea non-formal se nelege practicarea unor activiti specifice direct la locul de munc sau autoinstruirea;

c) prin calea informal se nelege modalitile de formare profesional neinstituionalizate, nestructurate i neintenionate - contact nesistematic cu diferite surse ale cmpului socio-educaional, familie, societate sau mediu profesional. Formarea profesional

Formarea profesional a adulilor se organizeaz pentru iniiere, calificare, perfecionare, specializare, recalificare, astfel:

a) iniierea reprezint dobndirea unor cunotine, priceperi i deprinderi minime necesare pentru desfurarea unei activiti;

b) calificarea reprezint ansamblul de competene profesionale care permit unei persoane s desfoare activiti specifice unei ocupaii sau profesii;

c) perfecionarea const n dezvoltarea competenelor profesionale n cadrul aceleiai calificri;

d) specializarea este o form specific de formare profesional care urmrete obinerea de cunotine i deprinderi ntr-o arie restrns din sfera de cuprindere a unei ocupaii;

e) recalificarea const n obinerea competenelor specifice unei unei alte ocupaii sau profesii, diferit de cele dobndite anterior.

Formarea profesional

Formarea profesional a salariailor se poate realiza prin urmtoarele forme: a) participarea la cursuri organizate de ctre angajator sau de ctre furnizorii de servicii de formare profesional din ar ori din strintate; b) stagii de adaptare profesional la cerinele postului i ale locului de munc; c) stagii de practic i specializare n ar i n strintate; d) ucenicie organizat la locul de munc; e) formare individualizat; f) alte forme de pregtire convenite ntre angajator i salariat. (art. 193 din CM)Formarea profesional

Angajatorii au obligaia de a asigura participarea la programe de formare profesional pentru toi salariaii, dup cum urmeaz: a) cel puin o dat la 2 ani, dac au cel puin 21 de salariai; b) cel puin o dat la 3 ani, dac au sub 21 de salariai.

Cheltuielile cu participarea la programele de formare profesional, se suport de ctre angajatori. (art 194 din CM)

,,Angajatorul persoan juridic care are mai mult de 20 de salariai elaboreaz anual i aplic planuri de formare profesional, cu consultarea sindicatului sau, dup caz, a reprezentanilor salariailor.

Planul de formare profesional elaborat conform prevederilor alin. (1) devine anex la contractul colectiv de munc ncheiat la nivel de unitate. Salariaii au dreptul s fie informai cu privire la coninutul planului de formare profesional. (art 195 din CM)

Dezvoltarea profesional

,,Participarea la formarea profesional poate avea loc la iniiativa angajatorului sau la iniiativa salariatului.

n cazul n care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesional este iniiat de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceast participare sunt suportate de ctre acesta. Pe perioada participrii la cursurile sau stagiile de formare profesional salariatul va beneficia, pe toat durata formrii profesionale, de toate drepturile salariale deinute. Pe perioada participrii la cursurile sau stagiile de formare profesional salariatul beneficiaz de vechime la acel loc de munc, aceast perioad fiind considerat stagiu de cotizare n sistemul asigurrilor sociale de stat. (art 197 din CM)

,,Salariaii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesional, nu pot avea iniiativa ncetrii contractului individual de munc pentru o perioad stabilit prin act adiional. Durata obligaiei salariatului de a presta munc n favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesional, precum i orice alte aspecte n legtur cu obligaiile salariatului, ulterioare formrii profesionale, se stabilesc prin act adiional la contractul individual de munc.

Dezvoltarea profesional

Nerespectarea de ctre salariat a dispoziiei prevzute la alin. (1) determin obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregtirea sa profesional, proporional cu perioada nelucrat din perioada stabilit conform actului adiional la contractul individual de munc. Obligaia prevzut la alin. (3) revine i salariailor care au fost concediai n perioada stabilit prin actul adiional, pentru motive disciplinare, sau al cror contract individual de munc a ncetat ca urmare a arestrii preventive pentru o perioad mai mare de 60 de zile, a condamnrii printr-o hotrre judectoreasc definitiv pentru o infraciune n legtur cu munca lor, precum i n cazul n care instana penal a pronunat interdicia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv. (art 198 din CM),,n cazul n care salariatul este cel care are iniiativa participrii la o form de pregtire profesional cu scoatere din activitate, angajatorul va analiza solicitarea salariatului mpreun cu sindicatul sau, dup caz, cu reprezentanii salariailor. Angajatorul va decide cu privire la cererea formulat de salariat potrivit alin. (1), n termen de 15 zile de la primirea solicitrii. Totodat angajatorul va decide cu privire la condiiile n care va permite salariatului participarea la forma de pregtire profesional, inclusiv dac va suporta n totalitate sau n parte costul ocazionat de aceasta. (art 199 din CM)Salariaii care au ncheiat un act adiional la contractul individual de munc cu privire la formarea profesional pot primi n afara salariului corespunztor locului de munc i alte avantaje n natur pentru formarea profesional. (art 200 din CM)

Dezvoltarea profesional

Sunt considerate contracte speciale de formare profesional contractul de calificare profesional i contractul de adaptare profesional. Contractul de calificare profesional este cel n baza cruia salariatul se oblig s urmeze cursurile de formare organizate de angajator pentru dobndirea unei calificri profesionale. Pot ncheia contracte de calificare profesional salariaii cu vrsta minim de 16 ani mplinii, care nu au dobndit o calificare sau au dobndit o calificare ce nu le permite meninerea locului de munc la acel angajator.

Contractul de calificare profesional se ncheie pentru o durat cuprins ntre 6 luni i 2 ani. (art 202 din CM)Pot ncheia contracte de calificare profesional numai angajatorii autorizai n acest sens de Ministerul Muncii, Familiei i Proteciei Sociale i de Ministerul Educaiei, Cercetrii, Tineretului i Sportului. Procedura de autorizare, precum i modul de atestare a calificrii profesionale se stabilesc prin lege special. (art 203 din CM)

Contracte speciale de formare profesional organizat de angajator

Contractul de adaptare profesional se ncheie n vederea adaptrii salariailor debutani la o funcie nou, la un loc de munc nou sau n cadrul unui colectiv nou. Contractul de adaptare profesional se ncheie odat cu ncheierea contractului individual de munc sau, dup caz, la debutul salariatului n funcia nou, la locul de munc nou sau n colectivul nou, n condiiile legii. (art 204 din CM)

Contractul de adaptare profesional este un contract ncheiat pe durat determinat, ce nu poate fi mai mare de un an.

La expirarea termenului contractului de adaptare profesional salariatul poate fi supus unei evaluri n vederea stabilirii msurii n care acesta poate face fa funciei noi, locului de munc nou sau colectivului nou n care urmeaz s presteze munca. (art 205 din CM)

Contracte speciale de formare profesional organizat de angajator

Formarea profesional la nivelul angajatorului prin intermediul contractelor speciale se face de ctre un formator. Formatorul este numit de angajator dintre salariaii calificai, cu o experien profesional de cel puin 2 ani n domeniul n care urmeaz s se realizeze formarea profesional. Un formator poate asigura formarea, n acelai timp, pentru cel mult 3 salariai. Exercitarea activitii de formare profesional se include n programul normal de lucru al formatorului. (art 206 din CM),,Formatorul are obligaia de a primi, de a ajuta, de a informa i de a ndruma salariatul pe durata contractului special de formare profesional i de a supraveghea ndeplinirea atribuiilor de serviciu corespunztoare postului ocupat de salariatul n formare. Formatorul asigur cooperarea cu alte organisme de formare i particip la evaluarea salariatului care a beneficiat de formare profesional (art 207 din CM)

Contracte speciale de formare profesional organizat de angajator

,,Ucenicia la locul de munc se organizeaz n baza contractului de ucenicie. Contractul de ucenicie la locul de munc este contractul individual de munc de tip particular, n temeiul cruia: a) angajatorul persoan juridic sau persoan fizic se oblig ca, n afara plii unui salariu, s asigure formarea profesional a ucenicului ntr-o meserie potrivit domeniului su de activitate; b) ucenicul se oblig s se formeze profesional i s munceasc n subordinea angajatorul

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended