+ All Categories
Home > Documents > Dezvoltarea potentialului turistic al Judetului Brasov

Dezvoltarea potentialului turistic al Judetului Brasov

Date post: 25-Sep-2015
Category:
Upload: mihai-marian
View: 250 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
Description:
Dezvoltarea potentialului turistic in judetul Brasov.Metode de dezvoltare si promovare
of 73 /73
INTRODUCERE Noțiuni generale privind spațiul rural românesc Începând cu 1970, turismul rural în Europa a resimţit puternic impactul schimbărilor importante în atitudinile şi preferinţele consumatorilor, rezultând un ritm accentuat de schimbare în conţinutul produsului turistic rural. Turismul rural se bazează pe trei elemente principale: spaţiu, oameni şi produse. Aceste elemente ale activităţii de turism rural sunt variate în funcţie de regiune sau ţară deoarece descriu realităţi foarte diferite. Spaţiul rural s-a format prin juxtapunerea mai multor entităţi care au, fiecare în parte, prezent şi viitor propriu, iar exploatarea lor în interes turistic nu se face pe un teren uniform, pe aceeaşi bază geografică, socială, economică sau culturală. Zonele geografice, atracţiile turistice diverse, condiţiile economice variate, resursele umane diferite din punct de vedere cantitativ şi calitativ fac ceea ce este de dorit sau posibil într-un anumit loc; ceea ce este benefic sau tolerat într-un loc sau pentru un anumit grup uman poate deveni nociv sau intolerabil într-un alt loc sau pentru alt grup uman. Spaţiul rural reprezintă întregirea activităţii de cazare la ferma sau gospodăria ţăranului şi a vieţii satului în slujba agroturismului. Turiştii doresc să parcurgă acest spaţiu rural sau să acţioneze în slujba acestuia. Spaţiul rural reprezintă simbolul libertăţii, respiraţiei, apei nepoluate, verdeţei, a locurilor pline de flori, a parfumurilor şi cânturilor, invitând la contemplaţia peisajelor, dar şi la activităţi fizice de-a lungul potecilor, pe malul râurilor şi lacurilor, traversând dealurile, munţii etc. Toate aceste activităţi în plina natură constituie un criteriu important în alegerea petrecerii vacanţelor la ţară. 3
Transcript

INTRODUCERE

Noiuni generale privind spaiul rural romnesc

ncepnd cu 1970, turismul rural n Europa a resimit puternic impactul schimbrilor importante n atitudinile i preferinele consumatorilor, rezultnd un ritm accentuat de schimbare n coninutul produsului turistic rural. Turismul rural se bazeaz pe trei elemente principale: spaiu, oameni i produse.

Aceste elemente ale activitii de turism rural sunt variate n funcie de regiune sau ar deoarece descriu realiti foarte diferite.

Spaiul rural s-a format prin juxtapunerea mai multor entiti care au, fiecare n parte, prezent i viitor propriu, iar exploatarea lor n interes turistic nu se face pe un teren uniform, pe aceeai baz geografic, social, economic sau cultural.

Zonele geografice, atraciile turistice diverse, condiiile economice variate, resursele umane diferite din punct de vedere cantitativ i calitativ fac ceea ce este de dorit sau posibil ntr-un anumit loc; ceea ce este benefic sau tolerat ntr-un loc sau pentru un anumit grup uman poate deveni nociv sau intolerabil ntr-un alt loc sau pentru alt grup uman.

Spaiul rural reprezint ntregirea activitii de cazare la ferma sau gospodria ranului i a vieii satului n slujba agroturismului. Turitii doresc s parcurg acest spaiu rural sau s acioneze n slujba acestuia. Spaiul rural reprezint simbolul libertii, respiraiei, apei nepoluate, verdeei, a locurilor pline de flori, a parfumurilor i cnturilor, invitnd la contemplaia peisajelor, dar i la activiti fizice de-a lungul potecilor, pe malul rurilor i lacurilor, traversnd dealurile, munii etc.

Toate aceste activiti n plina natur constituie un criteriu important n alegerea petrecerii vacanelor la ar.

Concepte i definiii ale agroturismulu

Agroturismul reprezint o form particular de turism rural cu un grad de complexitate mai ridicat, cuprinznd att activitatea turistic propriu-zis (cazare, pensiune, prestri de servicii, sport, distracie etc.), ct i activitatea economic, de regul agricol, practicat de gazdele turitilor (activiti de producie, de prelucrare a produselor agricole n gospodrie i de comercializare a acestora).

Agroturismul este definit prin deplasarea unor persoane intr-o localitate rurala nepoluata, asezata intr-o zona pitoreasca, finalizata prin sederea a cel putin 24 ore si prin consumul de produse alimentare si nealimentare specifice, completata cu coabitarea si integrarea in societatea rurala privita in toata complexitatea sa.

Din punct de vedere al spaiului de cazare ( al asigurrii bazei materiale), agroturismul poate fi definit ca o activitate capabil s valorifice excedentul de cazare existent n gospodria rneasc, pregtit i amenajat special pentru primirea de oaspei.

Din punct de vedere al activitilor care graviteaz n jurul gospodriei rneti, agroturismul poate fi definit ca un ansamblu de bunuri i servicii oferite de gospodria rneasc spre consumul persoanelor care, pentru o anumit perioad determinat, vin n mediul rural pentru relaxare, odihn, agrement, cure terapeutice, tranzacii sau afaceri, precum i multe alte activiti specifice.

Din punct de vedere al divertismentului, agroturismul este o form de turism cu mult varietate i unicitate n realizarea serviciilor ce se ofer oamenilor care iubesc natura, cultura i arta rneasc.

Factorii apariiei i dezvoltrii agroturismului n zona studiat

Turismul rural din judeul Brasov se caracterizeaz prin mai muli factori determinani, dintre cei mai importani factori am putea aminti:

Calitatea peisajului natural i numeroasele obiective turistice de factur religioase. La acestea se adaug calitatea aerului i a apelor.

Un element cheie este ospitalitatea oamenilor, aceast trstur fiind definitorie pentru brasoveni. Datorit unui exces de spaiu n gospodriile rneti (mai ales n zona de munte a judeului) exist posibilitatea gzduirii turitilor n gospodrie, acestora oferindu-se camere aranjate i mobilate n stil bucovinean tradiional, cu elemente folclorice de o valoare deosebit.

Demn de reinut este faptul c n cadrul gospodriilor agroturistice brasovene, turitii au ocazia s serveasc produse alimentare 100% naturale, fr aditivi, conservani sau compui chimici sintetici.

O caracteristic a agroturismului din judeul Brasov este faptul c valorific n ntregime produsele realizate n gospodrie.

Ceea ce este, ns, specific, este reprezentat de faptul c turistul are posibilitatea s serveasc din preparatele culinare i buturile specifice zonei, unele dintre ele fiind unice. Muli turiti se rentorc pe aceste meleaguri tocmai pentru a se rentlni cu aceste produse.

Un alt element atracie pentru turismul rural este artizanatul, tradiiile i obiceiurile locale.

Totui, pentru turismul rural se manifest nc o cerere relativ sczut, aceast situaie fiind determinat de lipsa mijloacelor financiare (n rndul turitilor romni) i de insuficienta promovare (n rndul turitilor strini).

Agroturismul o ans pentru dezvoltarea economiilor rurale

n Romnia agroturismul reprezint una dintre principalele forme de turism cu cel mai ridicat potenial, iar dezvoltarea acestuia constituie pentru mediul rural un mijloc de dezvoltare sustenabil, att n plan economic, dar i social i cultural.

Perioada ultimilor ani arat c valorificarea n scop turistic a potenialului natural, cultural si antropic din unele zone rurale reprezint o ans important de relansare economic i o soluie pentru crearea de noi locuri de munc, dar i o oportunitate pentru promovarea Romniei pe plan internaional.

Dezvoltarea agroturismul, va conduce la dezvoltarea economic durabil a localitilor rurale, datorit efectului multiplicator al acestei activiti.

Se vor resimi influene pozitive asupra mediului ambiant, agriculturii, transporturilor, construciilor, industriilor de prelucrare i alimentare, serviciilor din cele mai diverse domenii.

Astfel, eficiena economic a agroturismului este asociat cu eficiena social ce rezid din asigurarea condiiilor pentru refacerea capacitilor de munc, petrecerea plcut i util a timpului liber, creterea nivelului de cultur general i pregtire profesional, diversificarea serviciilor, realizarea unor motivaii psihice, intelectuale sau spirituale.

Se poate considera c eficiena social reprezint aportul bazei materiale turistice n antrenarea unui numr ct mai mare de indivizi la practicarea agroturismului, n vederea asigurrii celor mai bune condiii de recuperare a capacitii de munc sau la antrenarea, n special a tinerilor, n odihna educativ i activ, cu multiple efecte educaionale.

Se poate afirma c agroturismul va contribui la recreere, refacere i reconfortare, mbogind cunotinele i nflorind personalitatea uman, realiznd n acelai timp un climat de comunicare ntre diferitele tipuri de personaliti i comportamente umane.

Lansarea satelor turistice n toat ara va conduce la efecte deosebite privind legturile ce se vor realiza ntre gazde i turiti, raporturile ntre modul de a aprecia valorile i nivelul de trai dintre doi participani la actul de turism, modul de rezolvare a unor situaii inedite, comunicare i schimburi de idei, relaii ce se stabilesc ntre prestator (gazd) i beneficiar (oaspete/turist).

Toate acestea vor contribui la dezvoltarea durabil i responsabil a satului, provocnd inevitabile mutaii care i vor diminua dependena de ora.

CAPITOLUL I

PROBLEMATICA RURAL A ZONEI STUDIATE

ZONA STUDIAT: JUDETUL BRASOV

1.1. Coordonate geografice

Cu o poziie central n cadrul rii, teritoriul judeului Braov este cuprins ntre 452313 - 461212 latitudine nordic i 243944 - 26611 longitudine estic; cu alte cuvinte pe latitudine se extinde pe 88,6 km (extremitatea sudic e situat n masivul Leaota, iar cea nordic n dealurile Homoroadelor, la NV de satul Drueni), iar longitudinal pe 112,6 km (extremitatea vestic se afl n lunca Oltului, imediat n aval de Ucea de Jos, iar cea estic n Munii Ttarului, la izvoarele Buzielului).

Situat n partea central a rii, pe cursul mijlociu al Oltului, n interiorul arcului Carpatic, judeul Braov se nvecineaz cu opt judee: la est cu judeul Covasna, n sud-est cu judeul Buzu, n sud cu judeele Prahova, Dmbovia i Arge, la vest cu judeul Sibiu, iar n nord cu judeele Mure i Harghita.

1.2. Prezentarea spaiului rural i a valorilor fundamentale a acestuia n zona studiat

Formele de habitat specifice judeului Braov reprezint o adevrat sintez a factorilor naturali cu cei istorici i economici. In mare msur varietatea formelor de relief a generat o localizare a vetrelor nu numai complex dar ct se poate de original.

Evoluia multimilenar a vetrelor de aezri a determinat o adaptare activ la condiiile de mediu i la apariia satului de tip muscelean i de tip brnean.

Dac satul muscelean prezint un anumit specific cu casele de un alb imaculat, o arhitectur proprie n care se detaeaz sala nalt sprijinit pe stlpi de lemn frumos lucrai, n satul brnean, cu casele strnse ntre ele, se observ nota de influen transilvnean. Aceste tipuri distincte se interfereaz ntr-o original sintez n aezrile nalte de la irnea i Fundata, demostrnd via circulaie existent aici din timpuri strvechi.

Din punct de vedere morfologico-structural, fizionomia aezrilor a fost determinat, n general, de aceeai factori naturali (relief, sol, reea de ape curgtoare) ,de economia pastoral-forestier n satele Branului de Jos. Alturi de factorii de ordin geografic, factorul istoric a contribuit n egal msur la conturarea aezrilor, mai ales prin rolul drumului Branului, cunoscut i ca vechi drum comercial ntre Braov i Cmpulung, prin Culoarul Rucr-Bran.

1.3. Resursele agroturistice din zona rural prezentat

Romnia are potenialul necesar, aici existnd muni, pduri i o populaie rural care triete nc din agricultur, fapt care a ajutat la meninerea unor tradiii i moteniri culturale. Totodat, aceast zon este mai accesibil dintre toate centrele importante ale Europei de Vest i Nord, i va deveni i mai accesibil datorit noii infrastructuri rutiere, care se va dezvolta aici.

Este nevoie de asigurarea unei capaciti de cazare care s acopere cererea , dar s permit i dezvoltarea unor puncte de agrement.

Aceast ofert primar potenial, alctuit din componente naturale de peisaj, reprezint poteniale resurse agroturistice naturale i joac un rol determinant n dezvoltarea agroturismului n general.

Judeul Braov reprezint una dintre cele mai variate zone n ceea ce privete oferta turistic din Romnia att prin obiectivele naturale (monumente ale naturii, rezervaii naturale, parcuri naionale), sporturi de iarn, sporturi extreme alpinism, parapant, deltaplanorism, vntoare i pescuit, ct i obiectivele istorice-arheologice (ceti, castele, biserici, muzee etc).

Poziionarea geografic a judeului Braov n zona montan din centrul rii favorizeaz dezvoltarea turismului sub forme diverse. Potenialul turistic al judeul Braov mbin elemente ale cadrului natural cu valori culturale i istorice.

Trecutul bogat n istorie i mbinarea cultural i multietnic din acest teritoriu fac din Braov unul dintre cele mai interesante locuri, nu numai din Romnia, dar i din ntreaga regiune. Cu toate acestea, Braovul nu a atins potenialul de a deveni una dintre cele mai interesante destinaii din estul Europei.

1.4. Organizarea administrativ teritorial a zonei

Judeul este compus din 4 municipii, 6 orae i 48 de comune.

Municipii:

Brasov;

Fagaras;

Codlea;

Sacele.

Orase:

Ghimbav;

Rasnov;

Rupea;

Victoria;

Zarnesti;

Predeal

CAPITOLUL II

ANALIZA POTENIALULUI AGROTURISTIC NATURAL AL JUDETULUI BRASOV

2.1. Prezentarea general a potenialului agroturistic natural al zonei

Dezvoltarea i promovarea turismului presupune existena unui potenial turistic care prin atractivitatea sa are menirea s incite i s asigure integrarea unei zone, regiuni cu vocaie turistic n circuitele turistice interne i internaionale i care s permit accesul turitilor prin amenajrile corespunztoare.

In literatura de specialitate noiunea de potenial turistic este redat i prin expresiile de fond turistic i patrimoniu turistic (n sensul de Bun, motenire comun a unei colectiviti, a unui grup uman), ns potenialul turistic are un sens mai larg, el incluznd i dotrile tehnico- edilitare, serviciile turistice i structura tehnic general. Printre componentele potenialului turistic trebuie menionate n primul rnd resursele naturale.

Intr-un sens determinant, valorile naturale (aa numita ofert primar) constituie baza ofertei turistice poteniale a unei zone, considerat ca apt pentru a fi introdus n circuitele turistice. Resursele naturale sunt completate de resursele antropice, aa numita ofert turistic secundar, menit s mbogeasc i s faciliteze valorificarea raional a potenialului turistic natural, asigurnd premisele transformrii acestei oferte poteniale ntr-o ofert turistic efectiv.

Judeul Braov reprezint una dintre principalele axe turistice de legatur ntre prile centrale i sudice ale rii. Aceast zon se individualizeaz printr-un potenial turistic natural remarcabil.

2.2. Principalele resurse naturale ale zonei agroturistice Braov

2.2.1. Relieful

n sudul judeului se gsesc Carpaii Meridionali cu cele mai importante masive: Fgra cu vrful Moldoveanul 2 543 m, Bucegi cu vrful Omu 2 507 m, Piatra Craiului cu vrful La Om (sau Piscul Baciului) 2 239 m, Ciuca cu vrful Ciuca 1 956 m, Piatra Mare cu vrful Piatra Mare 1 844 m i o parte a munilor ntorsura Buzului.

Spre nord, munii au nlimi mai mici, cele mai nalte vrfuri fiind Cristianul Mare 1 802 m, Ciuma 1 618 m i Mgura Codlei din Munii Codlei, Varna 1 272 m i Cetuia cu 1 105 m. Relieful conine i o regiune de coline subcarpatice, depresiuni cu aspect de es ara Brsei i ara Fgraului i, dincolo de Olt, sudul Podiului Transilvaniei.

2.2.2. Clima

Clima judeului Braov este temperat continental, caracterizndu-se prin nota de tranziie ntre clima temperat de tip oceanic i cea temperat de tip continental: mai umed i rcoroas n zonele de munte, cu precipitaii relativ reduse i temperaturi uor sczute n zonele mai joase.

2.2.3. Reeaua hidrografic

Reeaua hidrografic a judeului Braov cuprinde pe de o parte apele subterane freatice i de adncime, iar pe de alt parte apele de suprafa reprezentate de reeaua de ruri care strbat teritoriul, precum i de lacurile naturale i artificiale. Teritoriul judeului se ncadreaz n bazinul hidrografic superior al Oltului, care traverseaz judeul pe o distan de aproximativ 220 km, de la confluena cu Rul Negru pn la confluena cu rul Ucea. Cei mai importani aflueni ai Oltului sunt: Timi, Homorodul Mare, ercaia, Ghimbel i Brsa.

Tabloul apelor de suprafa este completat de lacurile glaciare din Munii Fgraului (Urlea i Podragu) i lacurile artificiale.

2.2.4. Etajele de vegetaie

La 400-1.000 m altitudine paduri de foioase (stejar, gorun, carpen, fag); la 1.000-1.300 m paduri de amestec (fag, rasinoase); la 1.300-1.800 m paduri de conifere; peste 1.800 m pajisti, tufirisuri, arbusti in etajul subalpin si la peste 2.200 m, in etajul alpin. Multe specii rare si endemice (zona Tampa, Dealul Cetatii).Pe versantii nsoriti ai Dealului Cetatii sau Tmpei se pastreaza specii originale din stepele sau silvostepele care n tertiar ocupau zone mai mari (zambila salbatica, colilia, patlagina argintie, nemtisorul de stnca, migdalul pitic, cununita de calcar, visinelul, etc. Culmile nalte ale Pietrii Craiului adapostesc numeroase specii specifice carpatice (garofita Pietrii Craiului, obsiga brsana, macul de munte, crucea voinicului, etc.

2.2.5. Flora i fauna

Fauna este foarte variat, graie multitudinii biotopurilor ntlnite din Valea Oltului pn pe crestele montane. Dac n mlatinile eutrofe ale rii Brsei se gsesc numeroase specii interesante, unele relicte glaciare ori specii rare de coleoptere, ecosistemele xerofite de pe Tmpa ori Dealul Cetii sunt populate de cca 35% din macrolepidopterele cunoscute n ar, numeroase specii de ichneumonide i alte forme folositoare n lupta cu duntorii.

Apele de munte i de es sunt populate de diferite specii de peti, mai ales de pstrvi, lipan, mrean .a., iar n ecosistemele cu exces de umezeal, ca i n pduri, abund specii de amfibieni, reptile, psri i mamifere.

Remarcam prezena orecarului comun i a orecarului nclat, ca psri deosebit de folositoare, ca i a berzelor (alb i, mai rar, neagr), a vntureilor, hereilor, potrnichii, acvilelor, a cocoului de munte, prundriului de piatr i a altor psri sedentare sau migratoare.

Dar cea mai reprezentativ rmne fauna mamiferelor, cunoscui prin trofeele deosebit de valoroase, apreciate att n ar, ct i peste hotare. Capra neagr - stpna ancurilor crenelate ale munilor cerbul, ursul, cpriorul, mistreul, rsul .a. constituie o podoab de pre a cadrului natural braovean, ceea ce a determinat apariia i conturarea unor preocupri importante pe linie cinegetic.

Flora: In partea sudica a judetului, pe culmile muntoase, predomina flora alpina si subalpina, dezvoltandu-se mai ales o vegetatie ierboasa si, in mai mica masura, cea lemnoasa. De asemenea, aici se regasesc cele mai rare flori de munte din intreaga lume.

Astfel, pe pajistile si padinile crestei Piatra Craiului creste garofita Pietrei Craiului (monument al naturii - planta care nu se mai gaseste in alta parte pe glob), nemtisorul, bujori de munte, vinetele de stanca, gentiene, viorele alpine si floarea de colt.

2.2.6. Factorii naturali balneo-climaterici

Una dintre vechile staiunile al Braovului care acum sunt doar ruin este vechea staiune balneo-climateric Bile Homorod.

Bile Homorod ofer condiii naturale de tratament pentru afeciunile ginecologice, ale aparatului locomotor i ale sistemului nervos periferic. Baza material este deteriorat, sunt necesare investiii. n prezent este nefuncional.

Vulcanii noroioi de la Homorod

Utilizarea apelor minerale de la Bile Homorod a nceput din secolul XIX-lea pentru cura intern, pe la mijlocul secolului XX au aprut primele emanaii de noroi ce au cldit vulcanii. Rezervaia Vulcanii noroioi de la Bile Homorod prezint un dublu interes tiinific: geologic, pentru fenomenele naturale, i peisagistic, pentru originalitatea acestor fenomene. Vulcanii sunt acum monument al naturii i reprezint zona protejat din jurul unui punct n care ies la zi noroaiele emise de presiunea gazelor subterane.

Localitatea Bile Perani este o staiune balneoclimateric de var de interes local. Strandul cu ape minerale clorurate, bicarbonate, sodice, calcice i nmolul sapropelic antireumatic este exploatat n timpul verii. Izvoarele cu ape clorurarte, bicarbonatate, sodice i ape minerale hipertonice sunt recomandate n tratamentul bolilor reumatismale.

Bile Rodbav - exist izvoare minerale cloruro-sodice, iodurate care ofer condiii de tratament pentru afectiuni reumatismale, n principal, ginecologice i cardiovasculare. n prezent nu este funcional.

2.2.7. Ariile protejate (rezervaii naturale)

Judeul Braov reprezint una dintre principalele axe turistice de legatur ntre prile centrale i sudice ale rii. Aceast zon se individualizeaz printr-un potenial turistic natural remarcabil. Potenialul turistic natural se remarc prin numeroase rezervaii naturale i monumente ale naturii:

Muntele Tmpa se nal n mijlocul municipiului Braov i are o nlime de 960 m fa de nivelului mrii. Ridicndu-se cu cca. 400 m deasupra Braovului, muntele a adus oraului denumirea, consacrat, de oraul de la poalele Tmpei.

Muntele face parte din masivul Postvaru, masiv aflat n Carpaii de Curbur, i s-a format printr-un proces de ncreire a scoarei terestre, fiind alctuit mai ales din blocuri de calcar.

Rezervaia Piatra Craiului s-a nfiinat n anul 1938. Masivul se compune dintr-o creast calcaroas spectaculoas cu o lungime de 25km, cu altitudini de 2000m pe direcia NNE-SSV ntre localitile Zrneti (N) i Podu Dmboviei (S). Parcul Naional Piatra Craiului este o arie protejat ale crei obiective sunt conservarea biodiversitii, ncurajarea obiceiurilor i modului tradiional de via al comunitilor legale i stimularea turismului.

Rezervaia se ntinde pe o suprafa de 440 ha. Bogia n specii a parcului este rezultatul condiiilor deosebit de variate pe care le ofer aceasta dezvoltrii lumii vegetale. Pe teritoriul parcului au fost gsite i identificate un numr total de 1118 specii i subspecii de plante. Cunoscnd faptul c n flora Romniei s-au nregistrat 3136 de specii se poate afirma c Parcul Piatra Craiului gzduiete peste 30% din speciile de plante superioare care se ntlnesc pe teritoriul Romniei.

Un numr de 181 de specii sunt incluse n Lista roie a plantelor superioare din Romnia ca specii endemice rare sau vulnerabile. Dintre aceste specii amintim doar pe cele mai cunoscute, acestea avnd un regim strict de protecie: garofia Pietrei Craiului (simbol floristic al Pietrei Craiului, acest munte fiind unicul loc din lume care o gzduiete), angelica, sngele voinicului, macul galben, floarea de col sau floarea Reginei i iedera alb.

Totodat Piatra Craiului adpostete 41 specii de orhidee de munte din 58 de specii existente n Romnia. Fauna de nevertebrate este deosebit de bogat. Se remarc 35 de specii endemice i 91 de specii noi pentru tiin. Rezervaia mai adpostete i 216 specii rare de fluturi. Piatra Craiului adpostete 109 specii de psri rare, unele fiind protejate, cum ar fi: acvila de munte. Dintre animalele ocrotite se remarc n primul rnd capra neagr.

Rezervaia Natural Tigile Mari se afl n centrul masivului i nglobeaz cteva din vrfurile cu nlimile cele mai mari (Vrful Ciuca 1957 m; Vrful Tigile Mari 1862 m) i concentreaz grupuri de turnuri, ciuperci, abrupturi i stnci cu dimensiuni uriae i forme complexe.

Rezervaia Natural Culmea Zganu Gropsoarele - rezervaia propriu-zis se afl n treimea superioar a culmii i include tot ansamblul de coloane, vrfuri, creste secundare ce se desprind din cele dou vrfuri Vrful Gropoarele 1862 m, n nord i Vrful Zganu 1785 m, la sud.

Rezervatia Petera Liliecilor (denumit de ctre localnici i Petera Bdichii) numit aa datorit prezenei n interiorul ei a unei faune relativ bogate n colonii de lilieci. Este situat la altitudinea de 950 m. Suspendat la cca 50 m deasupra unei vlcele seci de pe dreapta Vii cu Calea, are o lungime de 162 m. Este format dintr-o singur galerie principal, cu nlimi ce variaz ntre 1.2-8 m. A fost modelat n calcare jurasice de un afluent al Vii cu Calea. Modul de depunere a aluviunilor n galeria de la intrare arat existena unui lac mic, pe fundul cruia s-au depus aluviuni.

Pe lnga stalactite, stalagmite i curgerile parietale, un element caracteristic al acestei peteri l constituie prezena unor stalactite subiri de ghea cu aspectul unor betioare nfipte n podea, supranumite Orga Rece. Are o umiditate moderat i este destul de cald, cu temperaturi care oscileaz ntre 8-11C; poate fi vizitat cu mijloace proprii de iluminare i nu necesit echipament special.

CAPITOLUL III

ANALIZA POTENIALULUI AGROTURISTIC ANTROPIC AL JUDETULUI BRASOV

3.1. Prezentarea general a potenialului agroturistic antropic al zonei

De-a lungul existenei sale de peste dou mii de ani, poporul romn a creat un extrem de variat i bogat patrimoniu cultural, folosit n ntregime n scopuri turistice.

Potenialul turistic antropic este format din ansamblul resurselor create de mna omului (valori istorice, arhitecturale, culturale, folclorice).

Judeul Braov este cunoscut ca fiind o zon extrem de bogat din punct de vedere al potenialului antropic. Acesta cuprinznd n special aici:

Monumente de arhitectur cu caracter public religios

Monumente de tehnic tradiional i ateliere meteugreti

Casele i stnile - monumente de atracie major ale zonei

Muzee i case memoriale

Vestigiile antichitii castele

Elemente de etnografie

Obiceiurile

3.2. Principalele resurse agroturistice antropice ale Judetului Brasov

3.2.1. Monumentele i siturile arheologice

Castelul Bran, atestat documentar n 19 noiembrie 1377 de Ludovic I d'Anjou, printr-un act prin care braovenii primeau ncuviinarea regal de a construi castelul. Fortificaia era condus de un castelan i avea o garnizoan compus din arcai i balistari. Intre anii 1419-1424, Cetatea Bran intr n posesia lui Sigismund.

Cu trecerea vremii, Cetatea Bran ii ndeplinete rolul de bastion de aprare mpotriva invaziilor otomane, faptele ei de arme fiind nscrise cu snge n istoria zbuciumat a neamului romnesc.

In semn de preuire fat de Regina Maria a Romniei Mari, Consiliul orenesc al oraului Braov decide donarea Castelului Bran la data de 1 decembrie 1920. Restaurat ntre anii 1920-1927 de ctre arhitectul Curii Regale, Carol Liman, Castelul Bran este transformat ntr-o frumoas reedin de var, cu parc i alei de promenad, lac, terase, fntni, tot atunci construindu-se i Casa de ceai.

In anul 1938 Regina Maria las prin testament Castelul Bran i ntregul domeniu, fiicei sale Principesa Ileana, care-l stpnete pn n anul 1948. Instaurarea regimului comunist las Castelul Bran fr ocrotitorii lui regali. Dup o perioad de degradare i devastare autoritile comuniste decid transformarea castelului n muzeu. Muzeul deschis in 1956 cunoate o nou restaurare ntre 1987 - 1993.

Actualmente, Castelul Bran este un punct important de atracie turistic i rmne n amintirea tuturor celor care l viziteaz, mrturie vie a scurgerii veacurilor i a faptelor de vitejie petrecute la umbra zidurilor sale.

Rnov este o cetate ridicat de ctre cavalerii teutoni pe o stnc calcaroas nalt de 150 metri situat la sud-est de trgul Rnov, cetatea a fost extinsa ulterior cu ajutorul comunitilor sseti din Rnov, Cristian i Vulcan.

Fntana din cetate, adnc de 75 de metri, a fost spat ntre 1625-1640, n acest ultim an ridicndu-se n cetate i o bisericu. Laturile de vest, nord i est erau aprate de o galerie continu, dou anteforturi i apte turnuri. In timp ce pe latura de sud, mai abrupt, erau numai dou turnuri.

Biserica-cetate din Hrman a fost construit n stil romanic n secolul al XII-lea. Zidul de incint al cetii are o forma oval - asemntoare cu cea de la biserica evanghelic din Prejmer fiind nalt de 12 metri i ntrit cu apte puternice turnuri de aprare, unele dotate cu orificii pentru turnarea de smoal topit asupra asediatorilor.

In anul 1552 voievodul Moldovei a asediat cetatea Hrman fr succes.

Biserica din Prejmer In anul 1211 apare prima atestare documentar a localitii printr-un document adresat de Andrei al II-lea ctre cavalerii teutoni.Prin acest document, cavalerilor teutoni li se acordau drepturi asupra rului Tarlung (Tartillou), n mprejurimile acestuia se nate localitatea Prejmer (Tertillou).

In anul 1222 intr-un alt document emis de Andrei al II-lea apare din nou rul Tarlung (Tartelowe).In anul 1360 apare pentru prima oar denumirea de Prasmar.

Fiind situat n estul Transilvaniei, cetatea trebuia s apere pasul Buzului; ea a fost atacat de 50 de ori nefiind cucerit niciodat de turci. Zidurile cetii dateaz din perioada primei invazii turceti, 1421- 1505. Zidurile au 12 m nlime. In totalitate sunt 272 camere care sunt aranjate asimetric pe 4 nivele.

Pe timp de pace erau camere de provizii, iar pe timp de asediu erau n acelasi timp i camere de locuit. Numrul de pe u era corespondentul casei din localitate, fiecare familie avnd n cetate o camer care se motenea.

In cetate mai exist un drum de rond care ajunge n unele locuri pn la 4 m lime. Acesta este situat la ultimul nivel al zidului, la o nlime de 12 m. Cetatea mai era aprat de un an de apa de 18 m laime i 2-4 m adncime.

In 1788 s-a construit poarta exterioar care se mai pstreaz i azi. Izvorul cel mai important pentru istoria Prejmerului este lucrarea cronicarului prejmerean Thomas Tartler, preot la aceast parohie, lucrare intitulat ,,Tartlauer Chronic (Cronica Prejmerului). Cetatea deine un mic muzeu etnografic ssesc cu obiecte de cult, porturi, ceramic, mobilier pictat.

3.2.2. Monumentele i ansamblurile de arhitectur

Piata Sfatului

Din 1520, acest loc atestat ca trg, numit n documente Markplatz, a fost gazda a numeroase trguri.

Din 1364 era organizat trgul anual cu participare larg, unde ajungeau i negustori de peste hotare. Frumoasele case cu arcade din jurul pieii ar putea povesti multe.

n pia cndva a existat Stlpul infamiei, unde au fost judecate i vrjitoarele i se aplicau public pedepse corporale vinovailor de diferite fapte.

Aici n 1688 a fost decapitat Stefan Stener, eful breslei cizmarilor, care s-a mpotrivit intrrii austriecilor n ora.

Pn n 1892 n pia existau i dou fntni. Cea mai impuntoare cldire este Casa a Sfatului aflat n centrul pieei, construit n 1420. Primria de odinioar, astzi gzduiete Muzeul de istorie. n cldirea din Piata Sfatului nr.16 funciona prima farmacie a oraului.

Casa Sfatului este situat n centrul vechi al Braovului, n piaa cu acelai nume, Casa Sfatului este una dintre cele mai reprezentative cldiri ale oraului.La nceputul secolului al XVI+lea documentele vremii menioneaz construirea turnului, strjuit de patru turnuri mici (nsemn de aplicare a pedepsei cu moartea), de unde paznicii supravegheau zi i noapte oraul, anunnd prin sunete de trompet (de aici denumirea de Turnul trompetitilor) scurgerea timpului, izbucnirea incendiilor sau venirea dumanilor.

Pe msur ce oraul-cetate devine mai puternic din punct de vedere economic, commercial i militar, Casei Sfatului i se adaug noi ncperi, iar turnul va fi prevzut cu un orologiu cu cadrane de toate cele patru laturi.nceputul secolului XX este marcat de ncercarea de demolare a fostului sediu administrativ al Braovului medieval i nlocuirea lui cu o cldire modern.Din anul 1950 Casa Sfatului primete o nou ntrebuinare devenind sediu al Muzeului Regional Braov.

Casa Negustorilor, monument de arhitectur din oraul Braov, a fost ridicat ntre 1541-1547 de Apolonia Hirscher, vduva cunoscutului jude al Braovului, Lukas Hirscher.

De-a lungul vremii, cldirea a purtat denumiri diferite precum: Podul Btuilor sau Casa Hirscher. n perioada medieval aici era un loc de desfacere a mrfurilor executate de diferite bresle, n special a cizmarilor i cojocarilor.

Cldirea ocup primul loc ntre construciile civile ale Braovului din secolul al XVI-lea, avnd lungimea de 67,40 metri i fiind alctuit din dou pavilioane separate printr+o curte interioar, unite la extremitile frontale. Stlpii de piatr, amintind stilul Renaterii, arcadele de la parter i cele de la etaj, acoperiul abrupt acoperit cu igl roie, cobort pn sub limita superioar a zidurilor, dau construciei un aspect, dei compact, foarte masiv i bine ntrit.

Intrarea arcuit, pstrat n forma iniial, reprezint principala intrare a cldirii. Vestigiile unor vechi ziduri amintesc configuraia din trecut a pavilionului, cu dou birouri i dou magazii mari, destinate probabil oficiului vamal. Pivnia spaioas, cu boli largi i masive, era compartimentat n partea dinspre pia, potrivit structurii ncperilor de la parter. O parte din pivni era ns special amenajat pentru pstrarea vinurilor.

Puternicul incendiu de la 1689, precum i cele ulterioare, afecteaz i Casa Negustorilor. ntre 1759-1847 au loc transformri arhitecturale radicale care aduc construcia n forma ei actual. [1]

Odat cu slbirea i mai apoi dispariia breslelor, Casa Negustorilor i ncheie destinaia sa tradiional. n prezent cldirea adpostete galerii comerciale, o cafenea i un restaurant, fiind declarat monument istoric, cu codul BV-II-m-A-11573.

3.2.3. Monumentele de art

1 Grupuri statuare

Statuia Lupa Capitolina

Statuia lui Johannes Honterus

Monumentul din zona Bartolomeu

Bustul lui tefan Octavian Iosif

Bustul lui Cincinat Pavelescu

Statuia Soldatului Necunoscut din Piaa Unirii

Statuia lui Andrei Mureanu

Statuia lui George Bariiu

Bustul lui Ciprian Porumbescu

Statuia Diaconului Coresi

Statuia lui Nicolae Titulescu

Bustul lui Andrei aguna

Monumentul lupttorilor anticomuniti

Bustul lui Iacob Mureianu

2 Fntni arteziene

Fntnile arteziene cu statui

Fntna din Piaa Sfatului

3.2.4. Cldirile, monumentele i ansamblurile memoriale

Casina romn.

Grnarul cetii.

Casa Honterus.

Casa lui t. O. Iosif.

Casa Paul Richter.

Muzeul tefan Baciu

Casa Gheorghe Nica.

3.2.5. Monumentele tehnice

Instalaii acionate de fora apei: O serie de documente de arhiv din secolul al XVIII-lea consemnez existena n satele brnene a unui numr de 7 drste, 6 pive, 3 joagre (ferstraie), 3 mori de ap.

Cel mai vechi joagr consemnat n documente este din anul 1548, ntlnit n socotelile castelanului de la Bran, unde se arat c pentru plata unui ferstru se percepea 1 florin i 25 aspri, iar pentu o roat de ferstru 2 florini i 2 asprini. In satul Poarta, cel mai vechi joagr, de care i amintesc btrnii ca a funcionat n urma cu vreo cteva decenii, deci la nceputul secolului al XX-lea, a fost cel al lui Stanciu Nicolae din Fundul Porii, care avea o singur pnz.

In Simon din joagrele pomenite n acte unul cu dou pnze se afl la Muzeul Satului Brnean. Singura instalaie - complex industrial n stare de funciune parial - este complexul alctuit din piua de btut esturile de ln care iniial, a avut ase ciocane, iar n prezent numai dou, o pres de postav,drac de ln cu toate accesoriile i o vltoare, care aparine lui Blaj Nicolae din Moeciu de Jos. Importana acestor instalaii scade treptat odat cu modernizarea ntregii viei economico-sociale.

3.2.6. Locurile istorice

Situate n inima rii, n interiorul arcului carpatic, meleagurile din zona depresionar a rii Brsei au fost locuite din cele mai vechi timpuri. Locuitorii acestora au parcurs toate etapele specifice vechilor civilizaii europene.

Vestigii ale antichitii, cum ar fi sanctuarul dacic de la Raco, castrul roman de la Rnov ( avnd denumirea dacic Cumidava pstrat pe o inscripie n piatr )i cel de la Hoghiz sunt mrturii ale procesului de natere a poporului romn.

ara Fgraului i ara Brsei,reunite acum n judeul Braov, sunt zonele cele mai solide din ar din punct de vedere al fortificaiilor medievale i au jucat un important rol economic, militar i politic in evul mediu.

Istoria acestor fortificaii (ceti i castele) continu deseori o existen de pe vremea dacilor i romanilor sau din epoca marilor migraii. Fortificaiile din piatr din aceast zon se datoreaz n mare parte cavalerilor teutoni,colonizai aici n 1211 de regele Andrei II al Ungariei pentru aprarea drumului Buzului mpotriva ttarilor.

Teutonii nu au rezistat dect pna in 1225, cnd au fost alungai de regii maghiari, deoarece ncercau s creeze n ara Brsei un stat suveran. A fost unul din momentele cruciale din istoria acestor teritorii.Cavalerii teutoni au construit sau au nceput construcia a peste 20 de cetui, n doar 14 ani. Fortificaiile ncepute de ei au fost continuate de comunitile locale i transformate n ceti rneti sau biserici ntrite.

Bogatul patrimoniu construit, ct i cel natural, istoric, arheologic, etnografic i de art confer judeului Braov statutul unui important centru cultural i turistic n peisajul romnesc.

Monumentele, ansamblurile i siturile istorice din judeul Braov, cuprinse n lista actualizat i apobat de Ministerul Culturii i Cultelor sunt n numr de 985, fiind grupate n urmtoarele categorii:

monumente i situri arheologice-119 obiective

monumente i ansambluri de arhitectur-782 obiective

monumente de for public i comemorative-8 obiective

case memoriale-76 obiective

O ierarhizare a acestora este greu de realizat, innd cont c fiecare obiectiv n parte , izolat sau n ansamblu conine elemente care-i confer originalitate, valoare istoric, arhitectural, artistic sau de simbol.

O grupare a celor mai importante monumente istorice i de arhitectur din judeul Braov se poate face n funcie de destinaia obiectivelor, rezultnd urmatoarele categorii:

edificii cu rol de aparare -ceti, castele, turnuri de aprare

edificii religioase -catedrale, biserici, capele

edificii publice sau edificii pentru locuit -palate, conace, case, coli.

Primele dou categorii se regsesc combinate n cazul numeroaselor biserici fortificate din jude, acestea reprezentnd primele forme de fortificaii pentru comunitile din zona, fiind de multe ori nglobate n cetile rneti.

3.2.7. Bunurile i valorile etnografice i folclorice

Din ansamblul creaiei artistice populare din zona Bran se evideniaz n mod deosebit portul popular. Acest gen de creaie este poate, mai mult dect oricare altul, legat de viaa omului, de condiiile istorice, socio- economice i de mediul nconjurtor. Imbinnd utilitatea cu estetica costumul popular n variantele sale mucelean i brnean, a evoluat lent, influenndu-se reciproc i caracterizndu-se printr-o anumit specificitate, unitate stilistic i armonie.

mbinnd utilitatea cu estetica costumul popular n variantele sale mucelean i brnean, a evoluat lent, influenndu-se reciproc i caracterizndu-se printr-o anumit specificitate, unitate stilistic i armonie. Majoritatea pieselor costumului popular erau lucrate n gospodrii, din materiale produse n cadrul economiei de tip autarhic, rural. Rolul femeii era primordial n confecionarea costumelor populare.

Din piesele costumului femeiesc se remarc iile cusute sau alese cu ln sau bumbac n tonuri de rou i negru cu fire aurii i argintii, fota larg cu pulpane n vrgi, ncreit n spate, tergarul de cap din bumbac sau borangic, librica de catifea neagr.

Costumul brbtesc este mai redus ca numr de piese. Cmaa larg din pnz de in sau bumbac, coarecii i libricele lucrate din zeghii, pieptare, cojocele, cciulile i gluga definesc structura portului pstoresc deosebit de bine pstrat n toat zona.

Obiceiurile

Msura laptelui la oi si vaci

Fiecare stpn de stn, pentru vrat, pentru fiecare oaie pred proprietarului, pe parcursul anului 4-5 kg brnz de burduf i 1 kg de urd, sau 7-8 kg telemea i primete de la proprietar pentru paz i tratamente zooveterinare, 70-80.000 lei vechi.

Pentru fiecare vac, pentru perioada de vrat, 1 iunie - 1 octombrie, proprietarul primete 6 kg brnz de burduf i 1 kg urd, la fiecare litru de lapte muls la msurtoarea laptelui. Msurtoarea se desfoar la mijlocul perioadei de punat, ntre Sfntul Petru Nou i Sfntul Petru Vechi. n aceast perioad, toi proprietarii urc la munte i particip la cele trei mulsori din ziua respectiv, prin care se constat cantitatea de lapte a fiecrei vaci.

Urcatul la munte

Urcatul la munte, pe punile alpine, ncepe la data de 1 iunie att cu ovinele ct i cu taurinele. Ovinele ncep punatul pe punile de la es, ncepnd cu data de 1 mai iar taurinele

pe fneele proprietarilor inainte cu 1, 2 sptmni de urcatul la munte.

Tunsul

Tunsul oilor se desfoar n perioad1 martie - 10 aprilie dup ce ftrile s-au terminat, pentru a rmne n adposturile proprietarilor 3-4 sptmni, pn la ieirea la punat.

Alesul oilor

Alesul oilor sau rvitul este cea mai mare srbtoare, care se desfoar n zona Branului. Dup coborrea de la munte, stpnul de stn napoiaz fiecrui proprietar efectivele i definitiveaz nelegerea ( pred brnza i ncaseaz sumele de punat i tratament). Cu aceast ocazie s-a mpmntenit obiceiul ca n prima duminic din luna octombrie, la Bran pe

platforma de la Vam, s se desfoare o srbtoare tradiional denumit generic ,,Rvitul oilor..

An de an aceast srbtoare are un tot mai mare ecou, vizitatori din toate zonele de es vin s-i procure renumita brnz de burduf.

Obiceiurile populare tradiionale:

1. Colindatul de Crciun;

2. Uratul de Anul Nou - Pluguorul i Sorcova;

3. Snzienele (24 iunie) - culesul plantelor de leac;

4. Focul lui Sumedru(26 octombrie).

3.2.8. Gastronomia tradiional

Buctria romneasc ncepe s fie cunoscut i peste hotare, unele feluri de mncare bucurndu-se de succes prin gustul deosebit, armonia sortimentelor i chiar originalitate. Buctria romneasc poate fi definit ca un tot unitar, dar dac analizm structura mncrurilor din punct de vedere sortimental, al modului de preparare, al condimentrii, al structurii i asocierii diferitelor materii prime, vom constata c exist particulariti zonale i regionale.

Fiecare provincie istoric are un specific aparte care s-a meninut, s-a completat i s- a mbogit din punct de vedere sortimental i calitativ. De-a lungul istoriei buctria zonei a cunoscut influenele buctriei austro-ungare i munteneti.

In judeul Braov se folosete mult slnina afumat, bine pregtit, care se consum n tot timpul anului, chiar i vara, fie ca atare, sau este folosit la prepararea diferitelor mncruri.

Mncrurile obinute n buctria din zon sunt mncruri grase, gustoase i piperate, se realizeaz pe baz de carne i n special carne de porc, se folosesc legumele, zarzavaturile, laptele i brnzeturile (zona Bran fiind prin excelen o zon a brnzeturilor) precum i oule.

Ciorbele se acresc cu oet sau zeama de varz i se mbuntesc, ,,se dreg cu glbenuuri de ou, smntn i fin. Specific acestor ciorbe este tarhonul. La obinerea mncrurilor se folosete untura de porc i rntaul obinut din ceap nbuit i fin puin rumenit.

Sosurile sunt n general albe dar i colorate cu boia de ardei. Salatele, ca de altfel i sosurile se ndulcesc cu zahr. Se mnnc mult paprica cu glute din fin i ou, fierte n ap cu sare.

Zona este renumit prin preparate ca: bulz ciobnesc i bulz la tav, sup de chimen, sup de varz alb cu smntn, ciorb de os de porc cu tarhon, paprica, afumtur, tochitur. n buctria din zon vom gsi pe lng mncrurile specifice zonei i mncruri de pe tot cuprinsul rii, aceste mncruri au fost adapatate la preferinele i obiceiurile locuitorilor din aceast zon.

3.2.9. Instituiile culturale i artistice

Filarmonica Braov,

Teatru Sic Alexandrescu,

Opera Braov,

Teatrul pentru copii Arlechino,

Centrul cultural Reduta,

Casa Bdulescu;

Cinema "Go Multiplex"

Centrul Musashino

Galeria "Kron-Art"

Galeria Bistro De L`arte

3.2.10. Obiectivele economice

Terenurile satelor din judeul Braov se mpart n mai multe categorii: arabil, livezi, fnee, puni, pduri.Aceast divizare a pmntului pe categorii de terenuri a scos n eviden c suprafeele cele mai mari sunt ocupate de pduri, fnee i puni, ceea ce a determinat dezvoltarea creterii vitelor ca ocupaie predominant, specializat, ntr-un raport care s asigure necesarul de produse alimentare i materii prime n gospodrie. De exemplu, satul Simon are o suprafa de 831 ha i un numr de 411 gospodrii , cu un numr de 743 bovine i 6733 ovine.

Suprafeele ntinse ocupate de puni n hotarul satului i n golurile de munte au favorizat apariia a dou tipuri de pstorit:

1. pstoritul local cu punatul vitelor pe izlazurile comunale i nnoptatul n gospodrie n satele Fundata i irnea i cu stn mixt pe hotarul satului, n satul Mgura.

2. Pstoritul cu stna la munte , practicat n toate satele.

Unii proprietari de muni de la Bran sau care au nchiriat muni de la proprietarii din satele judeelor Dmbovia i Prahova au practicat nca din secolul al XVII-lea i pstoritul trashumant cu iernatul n balt. In condiiile specifice ale satelor de culme: Petera, Mgura, irnea, Fundata, ct i ale celor de vale: Moeciu de Jos, Moeciu de Sus, Simon, suprafaa de teren arabil se reduce la petice de grdin de zarzavat i holde pentru cultivarea cartofului. In aceste sate creterea vitelor este mbinat cu lucrul la pdure, uneori locuitorii satelor fcnd, n acest scop, deplasri sezoniere n marile bazine forestiere din sud-estul Transilvaniei.

In satele Poarta, Sohodol, Predeal, unde suprafaa de teren arabil este mai mare, s-au dezvoltat n mod ceva mai pronunat, agricultura i pomicultura, ca ocupaii care asigur necesitile interne ale gospodriei rneti, iar n Sohodol pomicultura asigur nu numai nevoile gospodriei rneti ci i desfacerea produselor pe pieele de la Zrneti, Rnov i Braov.

In urma frmirii terenurilor prin creterea numrului de motenitori succesivi, o parte a populaiei satelor, n special tinerii, s-au ndreptat spre zonele subcarpatice, de unde aezrile brnene se aprovizionau cu produse agricole.

In ansamblu evoluia aezrilor brnene n ultimile decenii este determinat de evoluia centrelor urbane din ara Brsei, de nevoia de comunicare mai larg, de nevoia de contacte economice i culturale, dar i de pstrarea echilibrului ecologic prin gsirea modalitilor viabile de conservare a valorilor ce asigur eternitatea satului romnesc tradiional ntr- o lume care devine tot mai contient de necesitatea asigurrii nu numai a unui nivel de trai i civilizaie ridicat, dar i de pstrare i revigorare a celor mai valoroase tradiii de via i cultur popular.

3.3. Principalele tipuri de sate turistice i agroturistice din zon

Satele turistice sunt aezri rurale pitoreti bine constituite, situate ntr-un mediu nepoluat, pstrtoare de tradiii i cu bogat trecut istoric care, n afar funciilor politico - administrative, sociale, economice i culturale proprii, ndeplinesc, sezonier sau n tot cursul anului, i funcie de primire i gzduire a turitilor pentru petrecerea unui sejur cu durat nedefinit.

Stabilirea tipului de sate turistice, const n relevarea specificului localitilor i gruparea lor n cteva tipuri fundamentale, n vederea promovrii, n fiecare localitate, a celor mai adecvate forme de turism n funcie att de principalele caracteristici geografice, sociale i economice, ct i principalele motivaii i opiuni ale categoriilor de turiti care frecventeaz localitatea respectiv.

n zona Bran sunt prezente mai multe tipuri de sate turistice i agroturistice:

Sate turistice climaterice i peisagistice (Fundata, Bran, Moeciu, irnea);

Sate turistice pastorale (Branul);

Sate turistice pentru practicarea sporturilor (irnea, Fundata, Moeciu);

Sate turistice etnografice-folclorice;

sate turistice de creaie artistic i artizanal (Bran).

CAPITOLUL IV

ANALIZA BAZEI TEHNICO MATERIALE A AGROTURISMULUI N JUDETUL BRASOV

4.1. Baza tehnico material a cazrii

Valorificarea patrimoniului turistic al unei ri, regiuni sau zone geografice implic n prealabil asigurarea unor condiii minime pentru deplasarea, sejurul i petrecerea agreabil a timpului de ctre turiti.

In esen, mbinarea acestor elemente minime are ca rezultat polarizarea fluxurilor turistice spre acele destinaii care ofer vizitatorilor cea mai mare satisfacie ntr-o cltorie de vacan.

Pentru ca un teritoriu s poat fi declarat de interes turistic, potenialul su turistic trebuie s rspund la dou cerine eseniale:

s dispun de resurse naturale i de alte elemente de atracie preferate de turiti (istorice, cultural-artistice etc.);

s dispun de posibiliti de acces, de transport, de cazare, de alimentaie, de uniti comerciale, de instalaii, de amenajri adiacente etc. , ntr-un cuvnt de baza material i de infrastructura necesar pentru a facilita activitile turistice;

Judeul Braov dispune de o baz tehnico- material foarte diversificat i n dezvoltare.

Numrul de structuri de cazare turistic, pe tipuri de structuri

Anul

Total

Hoteluri

i moteluri

Vile i cabane

Campinguri i csue

Pensiuni turistice i agroturistice

Sate de vacan

Tabere colare

Popasuri turistice

2012

670

14

132

108

414

1

1

0

2015

824

23

189

160

449

1

2

0

INDICELE DE UTILIZARE A CAPACITII DE CAZARE = numr locuri de cazare existent n structurile de primire/ numr locuri de cazare ocupate x 100

Ritmuri de evoluie privind baza tehnico material de cazare n unitile existente i capacitatea de cazare turistic n funciune

N JUDETUL BRASOV

INDICA-TORI

(U.M.)

TIPURI DE UNITI DE CAZARE

Hoteluri

Moteluri

Hanuri

Vile

Cabane

Camping-uri

Tabere colare

Pensiuni i ferme agroturistice

Unitile de cazare turistic

(numr)

21

2

1

159

30

4

2

449

Capacitatea de cazare turistic

(numr locuri)

2259

123

28

1784

812

176

562

12572

Camere n unitile de cazare (numr)

823

45

11

608

278

88

125

6286

4.2. Baza tehnico - material a alimentaiei publice

Pentru a satisface cat mai bine nevoile turistului a fost dezvoltata o retea de unitati cu specific reprezentative, care ofera preparate culinare traditionale, intr-un cadru placut, cu elemente de cultura, arhitectura, decoratiuni interioare si exterioare, cu programe artistice bine alese si executate, ceea ce confera alimentatiei publice noi valente, o mai mare atractivitate. Cu toate succesele obtinute pe linia diversificarii retelei de alimentatie publica, se simte inca nevoia de a extinde si mai mult reteaua unor unitati mult agreate de populatie si turisti, cum sunt: placintariile, covrigariile, a unitatilor de racoritoare, de meniuri dietetice.

FIA TEHNIC A ALIMENTELOR

DENUMIREA PREPARATULUI: Friptur de Braov

MATERII PRIME

U.M.

CANTITATE

COST DE ACHIZIIE

PRE DE VNZARE

UNITAR

TOTAL

Pulpa porc

Kg

0.5 kg

18 ron

9 ron

Ceapa

Kg

0.2 kg

5 ron

1 ron

Usturoi

Kg

50 g

11.5 ron

0.60 ron

Cartofi

Kg

1 kg

2.5 ron

2.5 ron

Ulei

Ml

100 ml

10 ron

1 ron

Condimente

Buc

1

2 ron

2 ron

NUMR PORII

2

TOTAL

-

16.1 ron

8.05 ron/portie

15ron

(adaos.com 86%)

4.3. Baza tehnico material a agrementului

4.3.1. Baza tehnico material a agrementului sportiv

Baza material de agrement include ogamde mijloace i dotri destinate s asigure posibiliti ct mai largi i diversificate pentru petrecerea ct mai plcut a timpului liber de ctre turiti.

In Brasov principalul loc de agreement sportive este reprezentat de complexul sportiv Agrement situat pe aleea Tiberiu Brediceanu, care a fost refcut din temelii, fiind deschis publicului n decembrie 2009.

Avnd o suprafa de 1.200 mp, complexul Agrement dispune de mai multe faciliti: o piscin, un vestiar ultramodern, o saun, o sal de sport unde se desfoar activiti de arte mariale, aerobic i dansuri, precum i o sal de fitness i culturism dotat cu aparatur performant. La intrare exist un bar.

Piscina are dimensiuni semiolimpice (25 de metri lungime, 12 metri lime i o adncime ntre 1,5 i 2,5 metri).

Alte centre de agreement in Judetul Brasov:

Bazinul de Inot Olimpia;

Garden Club;

Laguna Albastra;

Strandul Codlea.

4.3.2. Baza tehnico material a agrementului cultural artistic

n Braov au fost nfiinate cteva teatre i o filarmonic: Teatrul Dramatic Sic Alexandrescu, Opera Braov (iniial Teatrul Muzical, apoi Teatrul Liric), Filarmonica Gheorghe Dima, Teatrul de ppui Arlechino, Centrul Cultural Reduta.

De asemenea, exist i o serie de organizaii culturale, n mare parte nfiinate dup 1990. Merit s amintim de Uniunea Artitilor Plastici, Asociaia cultural Musashino (Japonia), Aliana Francez, Centrul Cultural German, British Council, Casa de cultur a studenilor i de Centrul Cultural Japonez. Bibliotecile sunt bine rspndite n ora, n principal datorit filialelor bibliotecii judeene.

Au fost nfiinate ns i alte biblioteci: Biblioteca Alianei Franceze, Biblioteca Consiliului Britanic, Biblioteca Universitii Transilvania. Cartea este preuit mult de braoveni, aici existnd att o serie de librrii i anticariate (Librria t. O. Iosif, Librria George Cobuc, Librria Ralu, Librria Teora, Anticariatul Aldus, Anticariatul Sympozion) ct i de edituri (Aldus, Brastar, Diversitas, Editura Univ. Transilvania, Fundaia cultural Arania, Liternet, Mix, Phoenix (Virtipolux), Romprint).

Cinematografele s-au mpuinat din perioada comunist, n principal datorit apariiei sistemelor performante de home theatre. Cele care au mai rmas sunt: Cinematograful Bulevard i mai nou nfiinatul cinematograf din Eliana Mall, Cityplex. Domeniul muzicii este reprezentat din nou cu succes, de ctre Orchestra Filarmonicii Gheorghe Dima

Evenimente anuale care promoveaz cultura tradiiona a locuitorilor judeului Braov:

Spectacol folcloric "Hai s dm mn cu mn"

Festivalul cntecului i dansului popular al comunitii maghiare din Curbura Carpailor

Balul portului popular

Serbrile zpezii

Balul Dragobetelui

Concursul naional de muzic popular "Flori n ara Brsei"

Obiceiuri de iarn n zona Buzoaielor

Ziua meteugurilor tradiionale ale comunitii maghiare

Festivalul Ecvestru

Zilele Rnovului

Festivalul de folclor pentru tineret "Flori de Mai"

Festivalul Naional de Umor "Ceapa de Aur"

Drgaica

Srbtoarea Snzienelor

Msurata laptelui

Trgul meterilor populari din Romnia

Festivalul de art medieval

Festivalul Floare de Col

Festivalul Cetilor

Rvitul oilor

Festivalul Naional al Obiceiurilor de Crciun i Anul Nou "Deschide Ua Cretine"

Datini i obiceiuri de iarn

4.3.3. Baza tehnico material a agrementului tehnico tiinific

Primria Braov va dezvolta, mpreun cu structuri universitare i ale mediului de afaceri, un parc tehnico-tiinific pe platforma industrial Rulmentul.

Cldirile existente vor fi modernizate, eficientizate sau dezactivate, iar proiectul va include i construcia unor uniti noi, pe componentele specifice ale programului.

4.3.4. Baza tehnico material a agrementului de odihn i recreere

Parcuri de distractii:

Paradisul Acvatic;

Parc Aventura.

Cluburi si PUB-uri:

City Club

Marlene Living Lounge

Avenue Lounge

Bazar Pub

Berria Ciuca

Bibliotheque Pub

Brick's Pizza & Pub

British Pub

4.3.5. Baza tehnico material a serviciilor de tratament balnear

Turismul balnear/de tratament este nevalorificat nc la adevrata valoare, dei exist potenial zona Homorod, Predeal, Perani.

Perani este o localitate n judeul Braov, Transilvania, Romnia. Este situat pe DN1 ntre oraele Codlea i Fgra.

Staiune balneoclimateric sezonier, de interes local, situat n raza comunei inca, judeul Braov, pe rul Perani, la poalele de vest ale Munilor Perani, la 400 m alt., la 25 km NV de Braov.

Climat de depresiune intramontan, sedativ. Izvoare cu ape minerale clorurate, bicarbonatate, sodice, hipotone.

Obiective turistice:

fosta mnstire rupestr Pleiu, prsit n anul 1700;

Petera Mare de la Mereti, din Munii Perani, descoperit n sec.XVIII, unde s-au gsit resturi de ceramic aparinnd primei Epoci a fierului.

4.4. Baza tehnico material a transporturilor

Reeaua feroviar

Reeaua cilor feroviare are o lungime de 353 km, municipiul Braov fiind unul dintre cele mai importante noduri de cale ferat din Romnia. Din acesta pornesc cinci ramificaii: tronsonul Braov Predeal Bucureti; tronsonul Braov Rupea Sighioara Teiu; tronsonul Braov Fgra Sibiu Vinu de Jos; tronsonul Braov Hrman ntorsura Buzului i tronsonul Braov Zrneti.

Reeaua rutier

Reeaua de drumuri publice din judeul Braov nu este suficient de dezvoltat, pentru a face fa traficului n cretere, fiind necesar construirea unor autostrzi pentru a lega Braovul de Bucuresti, Sibiu, Trgu Mure, Cluj.

n anul 2011, lungimea reelei de drumuri era de 1 604 km din care 716 km modernizai. Pe aici trec drumurile europene E60 (Brest Nantes Orleans Basel Viena Budapesta Oradea Cluj Napoca Trgu Mure Braov Bucureti Constana) i E68 Szeged Ndlac Arad Deva Sebe Sibiu Fgra Braov).

Prin Braov trec drumurile naionale DN1 i DN1A care asigur legtura cu restul oraelor din ar precum i DN1J, DN10, DN11, DN73 i DN73A.

4.5. Baza tehnico material a serviciilor suplimentare (auxiliare)

Serviciile suplimentare oferite turitilor sunt chemate s sporeasc confortul vacanei, s stimuleze odihn activ, recreerea, fr a se substitui serviciilor de agrement:

serviciile de informare a clientelei turistice;

serviciile de intermediere;

servicii cu caracter special (organizare de congrese, simpozioane, festivaluri, expoziii etc);

serviciile cu caracter cultural-artistice;

servicii i activiti turistice cu caracter sportiv;

servicii financiare;

servicii diverse.

Serviciile suplimentare se caracterizeaz prin varietate, ele asociindu-se unor servicii de baz sau avnd o existen independent. Pentru aceste considerente, delimitarea ntre prestaia propriu-zis i facilitile suplimentare este greu de realizat.

4.6. Infrastructura fizic i social din Judetul Brasov

Braovul este situat la 180 km de Bucureti (capitala rii) i 150 km de Sibiu. Are o reea bine reprezentat de drumuri publice, este traversat de principalele osele europene: -E60 pe DN1 (Bucureti - Braov) i DN13 (Braov Rupea - Sighioara);

-E68 pe DN1 (Braov - Fgra - Sibiu);

-E574 pe DN11 (Trgu Secuiesc - Braov) i DN74 (Braov - Cmpulung) i de culoarul IV European i trasee naionale principale:

-DN1A (Braov - Vlenii de Munte),

-DN10 (Hrman - Prejmer - Teliu),

Lungimea stzilor oreneti a fost n anul 2006 de 485 km, din care s-au modernizat 423 km. Densitatea drumurilor publice este de 27,8 km/100 km teritoriu.

Cile ferate de pe teritoriul zonei metropolitane sunt administrate de ctre Regionala de Ci Ferate Braov. Linia ferat cu ecartament normal are lungimea total de 683 km, cu o densitate de 62km/1.000km.

Datorit poziiei Braovului, reeaua de ci ferate este, n mare msur, o reea de tranzit. Teritoriul este deservit de urmtoarele trasee de cale ferat:

Magistrala 200: Braov - Fgra - Curtici (cale ferat simpl neelectrificat);

Magistrala 300: Bucureti - Predeal - Braov - Episcopia Bihorului (cale ferat dubl electrificat);

Tronsonul Bucureti - Braov - Sighioara face parte din tronsonul 4 al culoarului de transport paneuropean (axa prioritar Nr. 7 a RTE) ce urmeaz a fi reabilitat n viitorul apropiat;

Magistrala 400: Braov Sfntu Gheorghe Deda Sighetul Marmaiei (cale ferat simpl electrificat).

CAPITOLUL V

STRATEGII DE MARKETING PENTRU DEZVOLTAREA AGROTURISMULUI N JUDETUL BRASOV

5.1. Funciile economico sociale i obiectivele strategice ale agroturismului

Functiile economico-sociale:

furnizarea de informaii att cumprtorului ct i vnztorului.

neutralizarea informaiilor defavorabile ce se rspndesc mai ales prin zvonistic;

stimularea cererii este scopul direct i imediat;

atenuarea fluctuaiilor cererii mai ales n cazul produselor sezoniere;

diferenierea produselor, mai ales a evreilor;

reamintirea avantajelor produselor pentru a rmne consumatori fideli;

contracararea concurenilor;

influenarea persoanelor cu putere de decizie la nivel guvernamental;

influenarea comportamentului public;

formarea unei imagini;

justificarea preurilor bunurilor i serviciilor;

contientizarea publicului cu privire la noile produse i servicii create.

Obiectivul general al strategiei const n dezvoltarea turismului n zonele turistice aferente Brasovului - factor esenial pentru creterea standardului de via a populaiei din judeul Braov.

Obiectivele specifice sunt :

mbuntirea infrastructurii turistice n zona Bran;

Creterea afluxului de turiti n Braov

Asigurarea utilizrii durabile a resurselor naturale i valorificarea tradiiilor etno-culturale;

Protejarea, pstrarea i mbogirea patrimoniului;

Creterea calitii serviciilor oferite turitilor;

Promovarea unor proiecte turistice cu finanare extern;

Promovarea parteneriatului i a voluntariatului;

Promovarea judeului Braov ca destinaie turistic.

5.2. Analiza produsului agroturistic prin viziunea de marketing

5.2.1. Piaa agroturistic

Piaa turistic reprezint sfera economic de influn a ofertei turistice, materializat prin producia turistic i cererea turistic.

Particularitile pieei turistice:

locul ofertei coincide cu locul consumului dar nu i cu locul de formare a cererii.

oferta turistic este perceput sub forma unei imagini formate prin cumularea tuturor informaiilor primite direct sau indirect de ctre fiecare turist potenial.

cererea i oferta turistic se manifest diferit.

cererea turistic este foarte elastic i supus unei fluctuaii permanente datorit factorilor economici, politici, sociali, conjuncturali.

Determinrile pieei turistice au la baza urmtoarele:

capacitatea pieei turistice : C=K x N

C-capacitatea pieei

K-capacitatea medie de consum

Numrul consumatorilor poteniali:

Potenialul pieei turistice - este reprezentat prin cererea tuturor consumatorilor unui produs turistic, n funcie de veniturile lor, preuri i tarife practicate;

cererea solvabila pentru un produs turistic - se desprinde din capacitatea pieei, excluznd acele categorii de consumatori care nu au posibilitatea financiar de a cumpra produsul ori nu se manifest efectiv ca atare (lipsa de timp, incapacitate fizic etc)

volumul pieei produsului turistic-totalitatea tranzaciilor ncheiate pentru un anumit produs turistic, ntr-o perioad dat.

Elemente constitutive ale pieei turistice:

ofertantul de produse turistice-firmele de turism.

cererea de produse turistice.

actele normative n vigoare.

canalele de distribuie.

mijloacele de promovare i informare a consumatorilor.

concurenta altor produse turistice.

mediul turistic-factorii de ordin economic, social, politic care alctuiesc mediul n care firmele de turism i desfoar activitatea.

Cercetarea pieei agroturistice se poate realiza prin urmtoarele metode:

sondaje statistice - e o metod de cercetare selectiv frecven.

panelul de turisti - este folosit pentru a urmri modul de implementare a politicilor de turism i agroturism la nivel microteritorial rural.

panelul de uniti turistice - are scopul de a cunoate preferinele i cerinele turitilor pe genuri de prestaii agroturistice.

5.2.2. Cererea i oferta agroturistic

Oferta agroturistic este definit prin ansamblul atraciilor (naturale, istorice sau de tradiii locale), alturi de capacitatea organizatoric a reelei (infrastructura, baza tehnico-material), care pot satisface cererea populaiei.

Cererea agroturistic exprim un cerc de nevoi de ordin superior, care determin comportamente variate de cumprare i de consum ale produselor i serviciilor agroturistice.

Cererea agroturistic este format din ansamblul persoanelor care i manisfest dorina de a se deplasa periodic i temporar n afara reedinei proprii, n spaiul rural, pentru recreere i odihn.

Numrul de turiti sosii

(lunar, trimestrial sau anual)

SPECIFI-CARE

TIPURI DE UNITI DE CAZARE

Hoteluri

Moteluri

Hanuri

Vile

Cabane

Camping-uri

Tabere colare

Pensiuni i ferme agroturistice

TOTAL

10.774

1.075

475

1.500

780

1.000

1.200

5.000

ROMNI

9.158

913

350

1.275

500

800

850

4.250

STRINI

1.616

162

125

225

280

200

350

750

Numr de nnoptri nregistrate n unitile de cazare turistic

(lunar, trimestrial sau anual)

SPECIFI-CARE

TIPURI DE UNITI DE CAZARE

Hoteluri

Moteluri

Hanuri

Vile

Cabane

Camping-uri

Tabere colare

Pensiuni i ferme agroturistice

TOTAL

787.000

10.000

5.500

75.000

1.750

18.000

34.000

437.000

ROMNI

550.000

7.500

3.500

56.000

1.300

13.500

22.000

327.000

STRINI

237.000

2.500

2.000

19.000

450

4.500

12.000

110.000

Distribuia sosirilor de turiti pe luni

LUNA/ANUL

2010

2015

DINAMICA

(2010/2015)(%)

Ianuarie

45.350

49.530

9.22%

Februarie

42.731

46.212

8.14%

Martie

38.560

40.200

4.25%

Aprilie

38.700

39.170

1.21%

Mai

43.250

44.300

2.43%

Iunie

41.780

42.580

1.92%

Iulie

42.835

43.355

1.21%

August

43.270

44.756

3.43%

Septembrie

40.222

40.580

0.89%

Octombrie

37.100

37.440

0.92%

Noiembrie

36.485

38.100

4.43%

Decembrie

62.495

115.760

85.23%

Total

512.778

581.983

13.50%

5.2.3. Promovarea produsului turistic

Promovarea produselor i serviciilor turistice i agroturistice n zona studiat se realizeaz prin urmtoarele metode:

Mijloace mass-media : TV, radio, ziare;

Tiparirea de pliante oferite turistilor si agentiilor de turism din tara;

Asa-numita publicitate de la om la om. Aceasta forma de promovareeste cea mai eficienta.

Reeaua de centre de informare turistic

Site-ul www.brasovtourism.eu

Participarea la trguri naionale i internaionale.

n ultimii ani au fost nfiinate 10 centre de informare turistic n judeul Braov.

Misiunea acestor centre este de a oferi turitilor informaii privind potenialul turistic, locaia obiectivelor, programul de vizitare a obiectivelor de interes turistic, mijloace de acces, detalii privind infrastructura de cazare.

Brandul turistic

n anul 2009 a fost lansat cu ocazia participrii la Trgul Internaional de Turism de la Berlin - brandul turistic Braov, Be.Live it. Brandul este vital pentru poziionarea internaional a judeului.

Brandul turistic al Braovului este dezvoltat i coordonat de ctre Asociaia de Promovare i Dezvoltare a Turismului din Judeul Braov - APDT, n cooperare cu Consiliul Judeean Braov i Agenia de Dezvoltare Durabil a Judeului Braov.

Cultura i spiritualitatea judeului Braov sunt reflectate prin numeroasele evenimente care au loc anual n jude. Clubul Economic German (DWK) n parteneriat cu APDT i Consiliul Judeean Braov au nceput organizarea i dezvoltarea unor evenimente n scopul renvierii i/sau dezvoltrii unor tradiii, crerii unor atracii turistice unice i sustenabile, dinamizrii circulaiei turistice.

O iniiativ de promovare a turismului nfiinat de autoritile locale judeene este Asociaia pentru Promovarea i Dezvoltarea Turismului (APDT) cu misiunea de a promova imaginea judeului Braov ca destinaie turistic. Astfel din 2006 APDT a prezentat i promovat valorile turistice din jude n cadrul unor trguri i manifestri de profil organizate n ar sau n afara granielor naionale.

Operatorii de turism reprezint un element important pentru dezvoltarea unei regiuni de

destinaie. Exist aproximativ 60 de agenii de turism, iar civa dintre marii operatori deservesc

principala pia naional i internaional a autocarelor. Parte dintre agenii au inclus n oferta lor produse specializate de turism care s permit o edere mai lung a turitilor n zon.

5.3. Metode i tehnici de elaborare a programelor agroturistice practicate n zon:

Turismul beneficiaz n judeul Braov de un potenial important, reprezentat de cadrul natural deosebit i de obiectivele sale culturale de cert valoare.

Arealul montan, prin Masivul Fgra (supranumii Alpii Transilvaniei datorit nlimii i masivitii lor), Masivul Piatra Craiului (ce include pe teritoriul judeului cea mai mare parte a

Parcului Naional Piatra Craiului), Munii Bucegi (cuprinznd o parte din Parcul Natural Bucegi) i Carpaii de Curbur constituie principala zon de atracie turistic a judeului Braov.

Judeul Braov dispune de dou dintre cele mai moderne staiuni de iarn ale Romniei -Poiana Braov i Predeal -alturi de care se dezvolt alte staiuni mai mici (Prul Rece, Timiu de Sus, Bran, Moieciu, Smbta de Sus. Investiiile realizate n ultimii ani i cele ce se preconizeaz n/ pentru perioada urmtoaren vederea modernizrii i extinderii unitilor de primire turistic i a facilitilor oferite pentru practicarea sporturilor de iarn vor spori atractivitatea celor 2 staiuni turistice.

mbinnd farmecul rustic cu atraciile naturale, agroturismul este una din formele de turism care a cunoscut o dezvoltare remarcabil n ultimii ani, fiind bine reprezentat n zona Bran-Moieciu.

Situat ntre Munii Piatra Craiului i Munii Bucegi, n partea nordic a culoarului Rucr-Bran, arealul Bran-Moieciu este zona cu cel mai dezvoltat turism rural din Romnia.

Peisajul natural ncnttor, localitile pitoreti situate pn la altitudini de peste 1000 metri, tradiiile pastorale i cele culinare bine pstrate au constituit premisele apariiei i dezvoltrii turismului n aceast zon rural.

Turismul cultural a cunoscut o dezvoltare semnificativ n ultimii ani.Principala atracie o reprezint oraulBraov, cu numeroase obiective cultural-istorice (Biserica Neagr, Casa Sfatului, fortificaiile medievale, Muzeul primei coli romneti, Biserica Sf. Nicolae etc) i gazda unor importante evenimente culturale. De interes turistic sunt i localiti mai mici precum municipiul Fgra (cetate medieval), Bran (cu binecunoscutul castel medieval), Rnov, Rupea, Feldioara, (ceti rneti), Viscri, Prejmer, Hrman (ansambluri ale bisericilor evanghelice fortificate, primele dou fiind incluse n patrimoniul UNESCO), Smbta de Sus (important mnstire ortodox) dar i alte numeroase obiective culturale amplasate n toate zonele judeului.

Nu n ultimul rnd trebuie amintit turismul de afaceri care a luat amploare n ultimii ani, fiind potenat att de interesul oamenilor de afaceri strini pentru zona Braov ct i de poziia geografic a Braovului -n centrul Romniei i de condiiile de cazare de nalt nivel i facilitile

oferite n cadrul structurilor de primire din Braov i Predeal.

Propuneri pentru dezvoltarea agroturismului in zona:

Conservarea patrimoniului natural, istoric i cultural;

Dezvoltarea, diversificarea i promovarea ofertei turistice;

Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentrun valorificarea durabil a resurselor naturale i pentru creterea calitii serviciilor n turism;

dezvoltarea cilor de acces (mijloace de transport care s asigure un nivel calitativ mai ridicat al serviciului de transport);

amenajarea unui parc de distracii cu dimensiuni medii n apropierea Castelului Bran.

Elemente de prezentare general a produsului turistic:

tipul de produs turistic: Drumetie

numr de turiti: 20

numr de ghizi: 2

numr de oferi: 1

numr de zile: 2

numr de kilometri parcuri zilnic: 100

mijlocul(le) de transport folosit(e): Autocar

eventualele condiii de participare: turisti straini.

5.4. Msuri pentru protecia turitilor i a mediului nconjurtor

Msurile pentru protecia turitilor (a consumatorilor) i a mediului nconjurtor care se iau n zona agroturistic studiat se refer la:

Atracia turistic este oferit de componentele mediului ambiant (siturile arheologice i istorice, monumente de arhitectur i art, resurse naturale de factur balnear, relieful, reeaua hidrografic, peisajul, etc.). Cu ct aceste resurse sunt mai variate i mai complexe i ceea ce este mai important, nealterate i neafectate de activiti distructive, cu att atracia lor este mai puternic, genernd activiti diversificate, rspunznd astfel variatelor motivaii turistice. Condiia primordial de desfurare i dezvoltare a turismului o constituie ocrotirea i conservarea mediului ambiant.

Spre deosebire de rezultatele nocive pentru mediu generate de unele ndeletniciri ca de exemplu cele industriale ale cror efecte pot fi de multe ori limitate, turismul are o contribuie semnificativ nu numai la stoparea degradrii cadrului natural posibil prin diverse activiti desfurate, dar i n sensul protejrii mediului prin adoptarea unor reglementri specifice n domeniu.

Protejarea i conservarea mediului i a potenialului turistic au n vedere urmtoarele obiective:

analiza strii de fapt a polurii atmosferei apei, solului i subsolului i a peisajului

de ctre activitile economice i luarea de msuri corespunztoare;

amenajarea, exploatarea raional i conservarea mediului nconjurtor n arealele

turistice valorificate incomplet, n concordan cu perspectivele de dezvoltare turistic;

controlul efectelor activitii turistice n vederea prentmpinrii degradrii

mediului nconjurtor i resurselor turistice;

conservarea, protejarea i ameliorarea mediului nconjurtor n zonele, staiunile,

centrele, localitile i obiectivele turistice integrate n circuitul turistic.

Protecia patrimoniului turistic i a mediului nconjurtor este influenat ntr-o foarte mare msur i de contiina ecologic a populaiei i a sentimentului de respect i dragoste pentru natur, pentru monumentele de art i arhitectur, a locurilor istorice create de-a lungul timpului.

5.5. Controlul calitii dotrilor i a calitii serviciilor oferite turitilor

Proprietarii pensiunilor turistice au obligaia s asigure n incinta unitilor ordinea, linitea public i bunele moravuri, precum i securitatea turitilor i a bunurilor ce le aparin. Cazarea turitilor se realizeaz prin nregistrarea acestora n crile de imobil.

Direcia Sanitar - Veterinar poate aplica sanciuni contravenionale pentru urmtoarele fapte:

- funcionarea fr autorizaie sanitar;

- neasigurarea, n unitile de cazare, a inventarului moale i a lenjeriei de pat necesare pentru persoanele cazate i nerespectarea normelor de igien n vigoare privind schimbarea lenjeriei i respectarea circuitului acesteia;

- nentreinerea strii de curenie, neefectuarea reparaiilor necesare bunei funcionri a ferestrelor, uilor, instalaiilor de ventilaie, iluminat i nclzit, precum i neefectuarea dezinfeciei i dezinseciei mijloacelor de transport n comun n conformitate cu normele de igien n vigoare;

- neasigurarea, n sediul persoanelor juridice i n anexele aferente, a cureniei permanente, a efecturii lecie, dezinsecie i operaiunilor de meninere a strii de curenie, a operaiunilor de deratizare, dup caz, precum i a ndeprtrii reziduurilor solide n condiiile stabilite prin normele de igien n vigoare;

- neasigurarea ntreinerii construciilor bilor publice i instalaiilor aferente acestora pentru asigurarea funcionrii n permanen la parametrii proiectai i a meninerii permanente a strii de curenie n condiiile stabilite prin normele de igien n vigoare;

- utilizarea apei care nu corespunde normelor de calitate conform cu standardele n vigoare pentru bazine de not, bi publice, bi, chiuvete, spltorii, aparinnd unitilor de orice fel i din mijloacele de transport;

- amenajarea trandurilor fr respectarea condiiilor stabilite prin normele de igien n vigoare privind amplasarea i dotarea acestor uniti;

- instalarea de campinguri fr respectarea condiiilor stabilite prin normele de igien n vigoare privind amplasarea, dotarea cu anexe speciale i capacitatea acestora;

- neprezentarea salariailor din unitile de orice fel i a persoanelor fizice la examinrile medicale periodice stabilite prin instruciunile Ministerului Sntii i programate de organele sanitare potrivit specificului fiecrui loc de munc;

- nesolicitarea avizului medical prealabil la schimbarea locului de munc al unui salariat n aceeai unitate, dac prin aceast schimbare se creeaz un risc pentru sntatea persoanei respective;

- angajarea oricrei persoane, n orice loc de munc, fr ca n prealabil s fi fost supus controlului medical din care s rezulte c persoana examinat este apt pentru a fi angajat la locul de munc respectiv i, totodat, nu prezint un risc de mbolnvire a populaiei;

- meninerea unei persoane ntr-un loc de munc pentru care organele sanitare au stabilit o contraindicaie medical temporar sau permanent, potrivit instruciunilor Ministerului Sntii.

CAPITOLUL VI

CARACTERISITICI GENERALE PRIVIND NFIINAREA EXPLOATAIEI AGROTURISTICE

6.1. Tipurile de construcii necesare nfiinrii exploataiei agroturistice

Principalele structuri de primire i tipuri de construcii ce pot fi destinate nfiinrii de exploataii agroturistice sunt:

A. Satul de vacan centru turistic compus din vile sau bungalow-uri destinate cazrii

individuale sau familiale a turitilor, grupate n jurul unor spaii comune pentru mas, distracii i agrement (sport).

B. Popasul turistic tip de hotel destinat n special turitilor n trecere i amenajat de-a

lungul unui mare traseu turistic sau n apropierea lui; are mai puin de 10 camere i un restaurant cu specific gastronomic regional (tradiional).

C. Hotelul turistic pavilionar tip de hotel turistic, situat n mediul rural, grupnd o serie

de pavilioane rustice. Uneori, n mod eronat, este denumit cmp hotel.

D. Camping-ul form de turism care presupune cazarea n corturi sau rulote, utiliznd,

pentru un sejur mai mult sau mai puin prelungit, un echipament adecvat. Dezvoltarea crescnd a acestei forme de turism a impus introducerea unor reglementri privind amenajarea terenurilor i comportamentul turitilor n locurile de campare.

E. Pensiunile agroturistice structuri de primire pentru gzduirea turitilor i servirea

mesei, cu o capacitate cuprins ntre 3 i 30 de camera, funcionnd n locuinele gospodarilor sau n cldiri independente, care asigur, n spaii special amenajate, cazarea turitilor i serviciile de pregtire i servire a mesei.

F. Ferma agroturistic structura de primire pentru gzduire i servirea mesei, cu

capacitatea cuprins ntre 3 i 30 de camere, funcionnd n gospodriile rneti, care asigur alimentaia turitilor cu produse proaspete din surse proprii i locale.

n continuare vor fi prezentate cteva schie de construcie i cteva modele de imobile cu destinaie turistic i agroturistic n diferite tipuri de amplasamente i forme de relief.

TIPUL DE CONSTRUCIE ALES PENTRU NFIINAREA EXPLOATAIEI AGROTURISTICE:PENSIUNEA AGROTURISTICA ARCASUL.

MOTIVAIA ALEGERII: nfiinarea i administrarea unei pensiuni turistice, n mediul rural reprezint o oportunitate pentru cei ce doresc s porneasc o activitate pe cont propriu, ns dispun de un capital limitat. Amenajarea casei de la ar sau a celei de vacan implic o sum minim necesar pentru demararea acestei afacei.

6.2. Resursele financiare necesare nfiinrii exploataiei agroturistice

Resursele financiare necesare nfiinrii exploataiei agroturistice pot proveni, n principal, din urmtoarele surse:

a. Resurse proprii obinute din economii ale familiei gospodarului, activiti de producere

i comercializare a produseor agricole, prestri servicii ctre ali gospodari sau ntreprinztori din zon, venituri salariale sau din alte surse ale membrilor familiei gospodarului.

b. Reeaua Naional de Dezvoltare Rural (RNDR) - constituie o oportunitate n vederea

unei mai bine integrri a abordrilor din domeniul agricol, forestier, mediul social economic, finanat de Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rural, precum i n vederea unei mai bune nscrieri n dinamicile/contextele teritoriale.

c. Credite bancare obinute de la bncile comerciale pe o anumit perioad de timp, n

condiiile existenei unor garanii i cu perceperea unei dobnzi anuale.

CAPITOLUL VII

ANALIZA BAZEI TEHNICO MATERIALE A EXPLOATAIEI AGROTURISTICE

7.1 Baza tehnico material a cazrii

A. NUMR CAMERE: 22 camere duble, 2 apartamente

B. NUMR LOCURI N CAMERE: 52

C. DOTAREA CAMERELOR: internet n camer, usctor de pr, nclzire central, baie n camer, camer cu TV, minibar, nclzire n pardoseal, aer condiionat.

7.2 Baza tehnico material a alimentaiei publice

A. NUMR LOCURI N SALA DE MESE: 72

B. DOTRILE NECESARE: aragaz, chiuveta, hota, vesela, frigider, mese, scaune, tacamuri

7.3 Baza tehnico material a agrementului

7.3.1 Baza tehnico material a agrementului sportiv

A. DOTRILE NECESARE: aparate noi de fitness, piscine, teren de sport

B. AMENAJRILE EXISTENTE: sala fitness, sala jocuri cu tenis de masa si biliard, aparate fitness.

7.3.2 Baza tehnico material a agrementului cultural artistic

A. DOTRILE NECESARE: videoproiector, sistem audio performant

B. AMENAJRILE EXISTENTE: sala de conferinte, in care se pot viziona si filme

7.3.3 Baza tehnico material a agrementului de odihn i recreere

A. AMENAJRILE NECESARE: loc de joaca pentru copii, foisor pentru relaxare activa.

B. DOTRILE NECESARE: leagane, topogane copii, balansoare, mese, canapele, sisteme de iluminat.

7.3.4 Baza tehnico material a serviciilor de tratament balneo - climateric

A. AMENAJRILE EXISTENTE: sauna, masaj

B. DOTRILE NECESARE: mobilier de lemn, dusuri, masa pentru masaj, instrumente pentru masaj.

C. TIPURILE DE TRATAMENTE OFERITE: masaj de relaxare, anticelulitic si pentru diferite afectiuni osoase si musculare.

7.4 Baza tehnico material a transporturilor

A. MIJLOACELE DE TRANSPORT EXISTENTE: autocar

B. CAPACITATEA DE TRANSPORT ASIGURAT: 36+1

CAPITOLUL VIII

PRINCIPIILE DE FUNCIONARE A

EXPLOATAIEI AGROTURISTICE

8.1 Resursele umane ale exploataiei agroturistice

Necesarul de for de munc al exploataiei nfiinate este constituit din urmtoarele categorii de personal:

A. Personal de conducere a exploataiei agroturistice:1

B. Personal administrativ:1

C. Personal executiv: 16

n recepie:2

pentru transport:1

pentru prepararea i servirea mesei:6

pentru realizarea i coordonarea programelor de agrement:2

pentru curenie:2

pentru servicii suplimentare: ghizi 1

translatori:1

alte categorii de personal: 1

D. Personal n serviciul financiar contabil:1

8.2 Serviciile oferite turitilor de exploataia agroturistic

Exploataia agroturistic Pensiunea Arcasul ofer turitilor urmtoarele servicii principale: cazare, alimentaie public i agrement.

8.2.1 Serviciul de cazare

Cazarea reprezint activitatea principal a exploataiei agroturistice, activitate la realizarea creia concur i o serie de servicii auxiliare (exemplu: recepia).

Capacitatea de cazare a exploataiei agroturistice Pensiunea Arcasul este structurat dup cum urmeaz:

Capacitatea de cazare a exploataiei agroturistice

Pensiunea Arcasul

INDICATOR

U.M.

ANUL 2015

Camere existente

Numr

24

Camere disponibile

Numr

24

Locuri n camer

Numr

2-4

Total capacitate de cazare

(camere disponibile x locuri n camer)

Numr

52

Situaia turitilor cazai n unitatea agroturistic

Pensiunea Arcasul

INDICATORUL ANALIZAT

MEDIA LUNAR

MEDIA TRIMESTRIAL

ANUL 2014

Numrul de turiti

Romni

92

276

969

Strini

8

34

171

Sosii

Total

100

310

1140

Numrul de nnoptri

Total

350

1085

3648

Durata sejurului

Total zile

3.5

3.5

3.2

Distribuia numrului de turiti sosii n unitatea agroturistic pe luni

LUNA/ANUL

2013

2014

DINAMICA

(2013/2014)(%)

Ianuarie

100

112

12%

Februarie

71

80

12.68%

Martie

68

71

4.41%

Aprilie

63

68

7.94%

Mai

70

75

7.14%

Iunie

72

81

12.50%

Iulie

75

83

10.66%

August

70

84

20%

Septembrie

61

66

8.20%

Octombrie

41

45

9.76%

Noiembrie

40

44

10%

Decembrie

145

160

10.34%

Total

876

969

10.62%

8.2.2 Serviciul de alimentaie

A. CAPACITATEA SLII DE MESE: 72

B. MENIURI OFERITE: se pot servi att mncrurile specifice zonei ct i mncruri

de pe tot cuprinsul rii.

C. SURSELE DE PROCURARE A ALIMENTELOR: productie proprie

CONTROLUL CALITII ALIMENTELOR: produse alimentare 100% naturale, fr aditivi, conservani sau compui chimici sintetici.

8.2.3 Serviciul de agrement

Principalele forme de agrement oferite n exploataia agroturistic prezentat sunt:

Pentru cei interesai deactiviti outdoor, se organizeaz training-uri cu instructor

specializai. Complexul pentru aceste activiti se afl la 500 de metri de pensiune, i dispune de urmtoarele faciliti: tirolian; trambulin; zid de alpinism; scara uria; obstacole; curs autonom cu obstacole; tir cu arcul; caarare cauciucuri; paint-ball.

Pentru cei pasionai de sport, pensiunea Gabriela pune la dispoziie o sal de fitness,

o sal spaioas dotat cu tot ceea ce este necesar pentru exerciii de ntreinere fizic.

Seri festive cu foc de tabr i programe artistice.

Se organizeaz scurte trasee de drumeie n mprejurimile pensiunii, ceea ce aduce

un tonus suplimentar organismului turitilor; de asemenea se pot admira pisajele din zon care au o frumusee remarcabil. Se pot nchiria de la pensiune biciclete i atv-uri, pentru traseele turistice.

Oferta de agrement a exploataiei agroturistice poate fi constituit din programe locale

(n incinta exploataiei agroturistice sau n localitatea unde este amplasat aceasta) sau din circuite turistice n mprejurimile zonei unde exist obiective turistice.

CAPITOLUL IX

SISTEMUL INFORMAIONAL DE MARKETING I SERVICIUL DE CONSULTAN N AGROTURISM

Sistemul informaional de marketing se definete ca un ansamblu de fluxuri i circuite

informaionale organizate ntr-o concepie unitar, utiliznd metode, proceduri, resurse materiale i umane care s acioneze n vederea selectrii, nregistrrii, prelucrrii, stocrii i transmiterii datelor i a informaiilor destinate s serveasc ca baz pentru activitatea de decizie.

9.1 Elementele sistemului informaional de marketing (SIM) n agroturism

Elementele caracteristice ale sistemului informaional de marketing dintr-o unitate agroturistic sunt:

a) Data o descriere prin cuvinte i/sau numeric a unui fenomen, a unei aciuni din cadrul

unitii sau din mediul nconjurtor ei;

b) Informaia este data cu caracter de utilitate i noutate;

c) Fluxul informaional ansamblul de informaii (decizii) care circul ntre diferitele

noduri ale reelei de comunicaie, ntre emiteni i beneficiari;

d) Circuitul informaional drumul parcurs de fluxul informaional, mijloc de vehiculare

al acestuia, ntr-o unitate agroturistic.

Sistemul informaional de marketing n pensiunea agroturistic ARCASUL este constituit din urmtoarele elemente:

a) Date: Pensiunea ARCASUL este situata in Orasul Rnov, Judetul Brasov. Este amplasata la poalele Pietrei Craiului, intr-o zona cu un pitoresc aparte, unde poti sa gasesti linistea de care ai nevoie.

b) Informaii: se adreseaz turitilor care vor s i petreac zilele n natur, departe de zgomotul oraului, dornici s experimenteze tradiiile zonei, s guste din buntile specifice sau s practice activiti sportive.

c) Fluxuri informaionale: Pensiunea Arcasuldispune de 22 camere duble, 2 apartamente, un restaurant cu capacitate de 72 locuri, unde pot fi servite bunatati traditionale. Camerele dispun de bai proprii, sunt complet utilate si catalogate la 4 margarete.

d) Circuite informaionale: Pensiunea Arcasuleste situata in Orasul Rnov, la o distanta de 17 km fata de resedinta de Brasov- pe DN 73. Amplasarea permite turistului s se bucure de peisaje unice i s acceseze cu uurin atraciile din zon: Cetatea Rasnov, Castrul Roman Cumidava, Pestera Valea Cetatii, Parcul National Muntii Bucegi, Cheile Rasnoavei, Pestera Rasnoavei.

9.2 Serviciile de asisten tehnic i consultan n agroturism

(dotri specifice, aplicabilitate, fezabilitate i fiabilitate a sistemului informaional)

Pensiunea Arcasul este destinatia ideala pt. toti cei care doresc sa isi petreaca cateva zile la munte, fie la ski, fie la un gratar, intr-un mediu nepoluat, de vis, inconjurati de verdele crud al naturii, unde mangaiati de racoarea aerului curat de munte, veti putea admira splendida panorama oferita de maretia muntilor Postavaru si Bucegi care inconjoara locatia noastra.

Pensiunea se afla localizata in zona Cheisoara, o poienita inconjurata de munti, situata la doar 4 minute distanta de Cheile Rasnoavei Rasnov. Locatia noastra se distinge prin farmecul si naturaletea peisajului care inconjoara zona, o oaza de liniste, aer curat si verdeata, aflata la mai putin de 150 km. de Bucuresti.

Accesul pana la locatia noastra se face din D.N.73A (Predeal-Rasnov), cu 6 km. inainte de Rasnov, pe un drum carosabil pietruit lung 2,5 km.(aprox. 5-6 min.), accesibil cu orice tip de masina fiind perfect plan.

9.3 Forme organizatorice actuale al


Recommended