Home > Documents > Despre originea acestei cetăţi ne-au ramas diferite legende care înfrumuseţează istoria...

Despre originea acestei cetăţi ne-au ramas diferite legende care înfrumuseţează istoria...

Date post: 21-Dec-2015
Category:
View: 215 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
Embed Size (px)
of 11 /11
Transcript
 • Slide 1
 • Slide 2
 • Slide 3
 • Despre originea acestei ceti ne-au ramas diferite legende care nfrumuseeaz istoria timpurilor strvechi. Ele povestesc despre stramoul latinilor ce a fondat Roma, Enea, ginerele lui Periam, regele troienilor. Acesta a reuit s-i salveze printele i fiul in timp ce Troia cdea sub asaltul furios al grecilor i, mpreun cu ali civa troieni, au plecat pe mare. Dupa o lung cltorie au ajuns n Latium. Acolo Enea a ntemeiat cetatea Lavinium, iar mai trziu, fiul su, Ascanius, a ntemeiat, la poalele Munilor Albani, cetatea Alba- Longa, cetate n care a domnit. Viaa i faptele lui Enea sunt povestite minunat n nemuritoarele versuri ale poemului lui Vergiliu, Eneida. Dupa moartea lui Ascanius, un ir intreg de regi au domnit n cetatea cladit de el. Unul dintre acetia a fost Numitor. Fratele su mai mic, Amulius l-a alungat de pe tron, iar pe fiica acestuia, Rhea-Silvia, a facut-o preoteas a zeiei Vesta, oblignd-o astfel s nu se mai cstoreasc. Prin aceasta, niciun urma al regelui alungat nu se mai putea nate pentru a rzbuna nelegiuirea fcuta de el. Dar preoteasa Rhea-Silvia a fost iubit de Marte, zeul rzboiului i a nscut doi gemeni: pe Romulus i pe Remus. Aflnd vestea, Amulius a poruncit ca cei doi copii s fie aruncai n rul Tibru.Coul n care se aflau cei doi micui a fost inti scos la mal de cureni i adpostit sub un smochin. Se spune c zeul Marte a trimis o lupoaica s alpteze copiii. Un pstor al regelui, Faustulus, i-a gasit pe copii i i-a dus acasa soiei sale, care le-a devenit doic i i-a crescut. Cnd baieii s-au fcut mari i au aflat povestea lor, cunoscndu-i acum originile regale, au hotrt s ntemeieze o nou cetate in inutul n care crescusera, acolo unde Tibrul, ieit din muni, se ndrepta spre mare.
 • Slide 4
 • ntre cei doi frai a izbucnit ns un conflict : cine s dea numele cetaii i cine s crmuiasc.Nu s-au neles nici asupra locului unde trebuia cladit cetatea : pe dealul Palatin sau pe cel Aventin. Din aceast cauz s-a iscat vrajba mare, n urma careia Remus a fost ucis de ctre fratele su. Astfel a ajuns Romulus singurul stapn, iar cetatea ntemeiat de el pe dealul Palatin a luat numele fondatorului ei : Roma. Oraul, loc de refugiu pentru sclavii fugari i pentru oamenii liberi dornici s- i schimbe viaa, ducea lips de femei. n zadar a cerut Romulus cetailor vecine ca fetele lor s se marite cu noii locuitori ai cetii: nimeni nu a vrut s intre in legturi de familie cu oamenii fr cpti din Roma. Atunci Romulus, a recurs la un vicleug, i-a invitat pe locuitorii celorlalte ceti latine i s-au distrat, uitndu-se linitii la jocurile desfurate n cinstea zeilor. La un semn al lui Romulus, brbaii din Roma s- au repezit i fiecare a rpit cte o femeie. Barbaii strini, nenarmai, n-au putut s le apere i au fugit, blestemndu-i pe romanii care clcau in picioare legile ospitalitii. Aa a nceput rzboiul. Cetile latine au fost nvinse uor, dar sabinii, in frunte cu regele lor Titus Tatius, mai puternici, au pornit contra Romei. Cele dou armate s-au ciocnit n valea mltinoas dintre Capitoliu si Palatin. Lupta a durat mult. La un moment dat, soldaii romani, temndu-se pentru viaa lor, au inceput s fug, dar Romulus a reuit s-i imbrbteze, readucndu-i n lupta. Sabinele, legate acum de ambele ceti, au intervenit ntre cele dou tabere, mpcndu-i pe barbaii si pe fraii lor. Cele doua ceti s-au unit, formnd un singur popor. Romulus i Titus Tatius au domnit mpreun peste poporul unit. Acesta este mitul despre ntemeierea cetii Roma. El atribuie unor eroi i semizei o oper care a aparinut, n realitate mai multor generaii. Cele mai sigure date cu privire la istoria veche a Romei ni le furnizeaz materialele arheologice. Din datele arheologice reiese limpede c ntemeierea oraului nu a fost opera unui ctitor, dup cum pretinde tradiia literar. Oraul s-a format treptat, prin unirea i contopirea diferitelor comuniti. Legenda ntemeierii Romei este un izvor important, deoarece ofera informaii cu privire la spaiul i timpul formrii oraului. Dei mare parte din aceasta legend ine de literatur, exista i multe elemente adevrate.
 • Slide 5
 • Regatul Roman a fost guvernul monarhal al oraului Roma i al teritoriilor sale de la Fondarea Romei, n 753 I.Hr. de ctre Romulus i Remus, pn la expulzarea lui Lucius Tarquinius Superbus n 510 .Hr. i formarea Republicii Romane. Dup legend, oraul Roma a fost ntemeiat n anul 753 .Hr. de ctre Romulus i Remus, care au fost crescui de ctre o lupoaic. n legenda roman, cnd grecii au dus Rzboiul troian mpotriva oraului Troia, prinul troian Aeneas a navigat peste Marea Mediteran ctre Italia i a fondat Lavinium. Fiul su, Iulus, a mers mai departe, fondnd oraul Alba Longa. Din familia regal a Albei Longa au venit cei doi gemeni, Romulus i Remus, care au purces la fondarea Romei n 753 .Hr. Legenda ntemeierii Romei i face pe troieni de origine latin, de vreme ce Aeneas a venit din Troia, a fondat Lavinium, un inut de limb latin i un ora cu nume latinesc, Alba, cuvnt care a i disprut la alii, n afar de romnii-daco-geti, care vorbeau limba latina inainte de intemeierea Romei.
 • Slide 6
 • Republica Roman a nsemnat guvernarea republican a oraului Roma i a teritoriilor sale din 510 .Hr.pn la instaurarea Imperiului Roman, care este plasat, uneori, n anul 44 .Hr., anul numirii lui Caesar ca dictator perpetuu sau, mai comun, 27 .Hr., anul n care Senatul roman i-a acordat lui Octavianus titlul de August. Oraul Roma st pe malurile fluviului Tibru, foarte aproape de coasta de vest a Italiei. El marca frontiera de nord a zonei (n care era vorbit limba latin} i grania de sud a Etruriei,unde triau etruscii i care erau din neamul tracilor, teritoriu n care se vorbea limba etrusc, adic limba latin vulgar.
 • Slide 7
 • Imperiul Roman este termenul utilizat, n mod convenional, pentru a descrie statul roman n secolele dup reorganizarea sa din ultimele trei decade .Hr., sub Gaius Iulius Caesar Octavianus. Dei Roma deinea un imperiu cu mult nainte de autocraia lui Augustus, statul pre-augustian este descris, n mod convenional, ca Republica Roman. Imperiul Roman controla toate statele elenizate de la Marea Mediteran, precum i regiunile celtice din nordul Europei. Ultimul mprat de la Roma a fost detronat n 476, dar, pe atunci, regiunile din estul imperiului erau administrate de un al doilea mprat, ce se afla la Constantinopol. Imperiul Bizantin a continuat s existe, dei i micora ncet-ncet teritoriul, pn n 1453, cnd Constantinopolul a fost cucerit de Imperiul Otoman. Statele succesoare din vest (Regatul Franc i de Naiune German) i din est (aratele ruse) foloseau titluri preluate din practicile romane chiar i n perioada modern. Imperiul Roman a constituit un model peren, preluat, cu mici diferene, de toate statele europene post-romane n activitatea de guvernare, drept i organizarea justiiei, tipul de arhitectur i n multe alte aspecte ale vieii.
 • Slide 8
 • Ceea ce numim cu termenul Anul celor patru mprai este perioada cuprins ntre iunie 68 - decembrie 69, cnd s-au succedat la conducerea Imperiului Roman nu mai puin de 3 mprai nainte ca puterea s fie preluat de Vespasian. Este primul rzboi civil roman de la domnia lui Caesar Augustus i a urmat dup domnia mpratului Nero. Anul celor ase mprai este o perioad din istoria Imperiului Roman, referindu-se la anul 238. n acest an s-a evideniat criza din Imperiul Roman, cunoscut drept Criza secolului III. n acest an de criz, s-a evideniat puterea Senatului, care a numit patru mprai, numai pentru a-l detrona pe Maximin Tracul, un barbar care era mpotriva nobilimii. Cnd situaia s-a stabilizat, la venirea pe tron a lui Gordian al III-lea, nobilii i senatorii au condus de facto Imperiul. Anul 238 nu a rezolvat nimic pentru Roma, ci dimpotriv, a adncit criza secolului III.
 • Slide 9
 • Slide 10
 • Bibliografie softografie
 • Slide 11

Recommended