Home >Documents >design industrial

design industrial

Date post:08-Jul-2016
Category:
View:41 times
Download:8 times
Share this document with a friend
Description:
design industrial
Transcript:
 • Universitatea POLITEHNICA din Bucureti

  Facultatea Ingineria Sistemelor BiotehniceDepartamentul de Mecanic

  Program de studii de master

  INGINERIE I PROIECTARE ASISTATE DE CALCULATOR

  PENTRU MAINI I STRUCTURI MECANICE

  Proiect la disciplina Elemente de design industrial

  Nume profesor: Andrei Dumitrescu

  Anul 2 semestrul 1

  An universitar 2015-2016

 • 1. CONSIDERAII GENERALE

  1.1 Prezentarea tipului de produs

  Scaunul este o pies de mobilier, de cele mai multe ori mobil, realizat n scopulaezrii unei persoane, care const din ezut, sptar, picioare i elemente de legtur. Scauneleau cel mai adesea patru picioare (dar pot avea uneori i trei sau chiar unul, n cazulcelor rotative) pentru a sutine ezutul la o oarecare nlime deasupra podelei sau deasupranivelului de baz.

  Scaunul avea s fie primul element de mobilier ce apare n vatra locuit de fiinauman biped ce, din cnd n cnd, simte nevoia s i odih- neasc membrele inferioaresupuse unui mai mare efort dup cptarea verticalitii. Dac mersul n patru labe echilibranatural greutatea omului distribuind-o ctre toate cele patru membre, ctigarea poziieibipede avea s fie fcut prin sacrificarea membrelor inferioare ce trebuiau s suporte acumntreaga greutate corporal. Statul jos avea s aduc i sedentariza- rea, organizarea statal,statornicia. Omul avea s devin aezat la casa lui, cu scaun la cap. Arheologii audescoperit c n Egiptul antic acum 4000 de ani au nce- put s se dezvolte marile orae. Aiciapar primele piese de mobilier din lemn de cedru, vopsit i cu diferite ncrustaii din pietresemipreioase, sidef i ceramic. Multe s-au pstrat pn n ziua de azi, n tezaurele rega- ledescoperite n mormintele faraonilor: scaune cu sptar, taburete simple sau pliante, tronuriimpuntoare (Tronul lui Tutankamon (13411324 a. Chr.; Fig. nr. 1), canapele, paturi saudivane ce imitau prin forma lor silueta unor animale, lzi sau lavie. Este important demenionat faptul c mobi- la egiptean a influenat mult dezvoltarea mobilei din arealulcivilizaiei greceti i romane i a constituit principala surs de inspiraie ale stilului Empiredin Europa, de la nceputul secolului al XIX-lea.

  1.2 Definirea scopului proiectului

  Scopul principal este adugarea unei funcii noi pentru produsul deja existent imbuntirea performanelor acestuia.

  1.3 Justificarea necesitii proiectului

  Avantajele implementrii proiectului pot fi: creterea gradului de satisfacie alclienilor deoarece este de o importan vital pentru succesul unei afaceri i mrireaprofitului companiei.

  2. DOCUMENTARE

  2.1. Analiza istoriei produsuluiScaunele Queen Anne sunt foarte cunoscute iar modelele se mai folosesc i astazi. Se

  observ conturul elegant si cum spatarul "curge" spre picioare parand sa fie din acceasibucata. Dispar stinghiile care unesc picioarele in forma de cabriola.

 • Scaun n stil Queen Anne

  Modelul de scaun Windsor este localizat neclar ca i origini i apartenen, fiind certun model britanic, cu rdcini n secolul 16. Mai multe ateliere i fabrici l-au produs de-alungul timpului, iar prima varianta era tipul comb-back, cu sptarul din dou segmente, unamai cuprinztoare n zona lombar i una mai nalt pentru zona umerilor. Secolul 18 aducendoirea cu ajutorul aburilor i tot atunci modelul de scaun Windsor primete o variantmbuntit cu sptarul tip arc. Ulterior s-au dezvoltat tot felul de utilitai i echipri pornindde la ideea de baz.

  Scaun Windsor

  Caracteristicile principale care au transformat modelul Thonet No 14 ntr-un succesmondial au fost date de simplitatea elementelor, fiind fabricat din doar 6 piese de lemncurbate, 10 suruburi i 2 nuturi. ezutul era i atunci i astzi din plas de bambus, cu orezisten excepional n timp

  Scaun THONET NO 14

 • EMPIRE (imperiu") este etapa final a clasicismului, numit stilul lui Napoleon I, caretindea s se nconjoare cu luxul mprailor romani. Este o miscare in design, aritectura si artedecorative aparuta la inceputul secolului 19. Stilul isi ia numele si seva din perioada candNapoleon I conduce Franta, perioada cunoscuta si ca "Primul Imperiu Francez" si intentionasa idealizeze conducerea lui Napoleon si statul Francez. Stilul inspira si alte curente din lumeca "Duncan Phyfe", "Sheraton" si "Bidermeier". Mobila era masiva si simetrica cu panouri sipicioare usor curbate.

  Scaun Empire

  In mod natural, stilul Georgian evolueaza din stilul Queen Anne insa lemnul de nuceste inlocuit de mahon iar ornamentele cresc in numar si in calitate. Mahonul este prima dataobservat si admirat de un tamplar in 1595 cu ocazia unei expeditii cu corabia lui Sir WalterRaleigh. In aceasta epoca, lemnul de mahon este pretuit pentru duritatea lui, fibrele inchise siculoarea splendida. Este lemnul ideal pentru mobila, fiind foarte frumos, cu forma stabila, nueste atacat de viermi si se poate sculpta pana la cel mai mic detaliu.

  Scaun din mahon cu manere - George II

  Sheraton avea o pasiune pentru partile mecanice si a proiectat multe tipuri de birouride secretariat. De exemplu, birouri care prin deschiderea sertarului de sus se descopera osuprafata de scris care si ea culiseaza pentru a descoperi alte sertare sau locasuri. Sculpturadispare pentru aceste piese. Spatarul scaunelor apare cu linii drepte si forme patrate si sunt catmai deschise posibil. Apar picioare de scaun strunjite cu capatul ingrosat.

  Scaun in stilul Sheraton

 • Stilul este denumit dupa designerul de mobila Thomas Chippendale care a publicatmodelele proiectate de el in "The Gentleman and Cabinet Maker's Director" (1754). StilulChippendale poate fi clasificat in trei tipuri: cu influenta franceza, chineza si gotica. In StateleUnite stilul Chippendale apare ca o forma mai elaborata a stilului Queen Anne cu picioare informa de cabriola, in forma de bila si laba de animal si in forma de rulou pentru piesele maiinalte. Esenta folosita este mahonul.

  Scaun Chippendale

  Mobila puritana sau cromwelliana are un aspect ascutit, unghiular, fara decoratii saulux. Tapiteria si sculptura isi gasesc locul mai putin in acest stil. Singurul ornament intalnit laaceste picioare este cel de "bobina", ceea ce putem observa si la imaginea de mai sus. Poateparea paradoxal dar acest model de scaun simplu a fost socotit ca unul dintre cele mai comodedin istoria mobilei englezesti. Pe langa simplitatea stilului, se pot observa si atentia marita lamodul de constructie si un anumit rafinament. Acest rafinament este cel care a influentat maideparte productia mobilei.

  Scaun cromwellian

  Hepplewhite se distanteaza de sculptura grea realizata de Chippendale si utilizeaza osculptura mai rafinata. Fibrele lui favorite sunt mahon si satinwood. El usureaza piesele darfara sa sacrifice din stabilitate. Mobila lui are o structura simpla si proportii foarte binecalculate. Liniile sunt elegante, gentile si sinuoase.

  Scaun in stil Hepplewhite cu spatar in forma de inima

 • Scaunele au capatat tapiterii atat pe sezut cat si pe spatar. Spatarul este curbat astfelincat sa ia forma spatelui iar picioarele din spate sunt curbate inapoi pentru o mai marestabilitate. Se observa in toate mobila o atentie acordata ergonomiei. De multe ori, picioarelesunt conectate cu stinghii in forma de X cu un medalion la intersectia lor.

  Scaun in stil William si Mary

  2.2.Analiza curentelor actuale n designul produsului

  1. Scaunul Lalea. Oarecum similar cu celelalte scaune de plastic, aceast pies a fostcreat de Eero Saarinen n 1940. Extrem de confortabil, scaunul lalea mbinrigiditatea plasticului sau a fibrei de sticl cu o pern moale i catifelat.

  2. Scaun de plastic turnat Charles i Ray Eames creeaz n 1948 un scaun de plasticce mbin noul cu vechiul, plasticul cu lemnul i metalul. Extrem de popular i nzilele noastre, acest scaun a suferit multe schimbri n materie de material, dar extremde puine n ceea ce privete designul.

 • 3. Scaunul Eames. In acelai an ca i scaunul ou, apare i preferatul meu. Acest modeleste chintesena designului de scaun. Extrem de confortabil, acest scaun vine nntmpinarea tuturor dorinelor posesorului. Muli au ncercat s-l reinventeze, darpuini au reuit.

  Primele 3 tipuri de scaune sunt uor de fabricat, sunt comode, se intlnesc foarte des pepia i sunt extrem de confortabile.

  4. Scaunul n forma de S de la Pantone In 1967 cnd plasticul era n trend, VernerPanton marcheaz pop age-ul cu un scaun de plastic, extrem de simplu i de colorat.

  5. Scaunul minge. Foarte popular in anii 60, scaunul minge a fost creat de catre EeroAarnio. Cu un aspect futurist si placut, scaunul s-a incadrat de minune in foarte multelocuinte. Astazi, il mai poti folosi doar daca iti doresti un aspect retro pentru casa ta.

 • 6. Scaunul Panton. Unul dintre cele mai de succes scaune ale lumii este scaunul Panton.Acesta a fost creat in anii '60 de catre unul dintre cei mai cunoscuti designeri dinDanemarca, Verner Panton. Scaunul este fluid, ergonomic si este realizat din plastic.Este foarte usor de mutat, deoarece nu are imbinari si se poate stivui cu usurinta. Acestlucru il face perfect pentru localuri.

  7. Scaunul Barcelona. Este unul dintre cele mai vechi scaune, dar si unul dintre cele maide succes. Creat in anul 1929 de catre arhitectul Mies Van der Rohe, acest scaun a fostprezenta t la expozitia internationala de design din Barcelona. Ulterior, a devenit unadevarat simbol pentru secolul 20. Chiar si astazi, scaunul Barcelona isi gaseste loculin foarte multe case si birouri. Ceea ce il recomanda este faptul ca este usor, rezistentsi confortabil, incluzand in compozitia sa un profil metalic si piele.

 • 8. Scaunul ou. Cu totii am vazut acest tip de scaun, care a fost creat in anul 1958 decatre un designer scandinav, Arne Jacobse. Scaunul a fost creat initial pentru a serviunui hotel din Copenjaga si a ajuns sa fie o adevarata marca a designe-ului sc

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended