+ All Categories
Home > Documents > Deseuri Final

Deseuri Final

Date post: 29-Sep-2015
Category:
Upload: catanoiucarmen
View: 87 times
Download: 6 times
Share this document with a friend
Description:
Deseuri
44
UNIVERSITATEA TEHNICĂ DE CONSTRUCŢII BUCUREŞTI METODE ŞI TEHNICI DE GESTIONARE A DEŞEURILOR STUDENTE : SPECIALIZAREA: BRICEAG ANDREEA INGINERIA MEDIULUI CĂTĂNOIU CARMEN ANUL IV, GR I GROSU FELICIA TONCIU SIMONA
Transcript

UNIVERSITATEA TEHNIC DE CONSTRUCII BUCURETI

UNIVERSITATEA TEHNIC DE CONSTRUCII BUCURETI

METODE I TEHNICI DE GESTIONARE A DEEURILORSTUDENTE : SPECIALIZAREA:

BRICEAG ANDREEA INGINERIA MEDIULUI

CTNOIU CARMEN ANUL IV, GR I

GROSU FELICIA

TONCIU SIMONA

CUPRINSTEHNICI DE MRUNIRE1MRUNIRE PRIN LOVIRE2

MRUNIRE PRIN TIERE3

TEHNICI DE SORTARE A DEEURILOR4SORTARE DIMENSIONAL5

SORTARE DENSIMETRIC6

Tehnici de tratare mecanic1. Tehnici de mrunire a deeurilor

Mrunirea reprezint trecerea unui material ntr-o granulaie mai fin. Fiecare mrunire servete extinderii suprafeei exterioare specifice. Pentru alegerea mainii de mrunire potrivite sunt necesare urmtoarele informaii:

Proprietile fizice ale materialului care trebuie mrunit precum granulaia iniial, consistenta, duritatea, fragilitatea i fisionabilitatea;

Scopul mrunirii, ca de exemplu, procesele fizice sau chimice la care va fi supus materialul mrunirii;

Caracteristicile necesare ale materialului mrunit precum mrimea i distribuia particulelor mrunite, mrimea medie a particulelor sau mrimea specific a particulelor.

Mrunirea este cel mai des utilizatpentru mrirea suprafeei specifice a componentelor deeurilor biodegradabile, n vederea grbirii procesului de tratare biologic. Prin acest procedeu materialul se prepar pentru descompunerea microbian, iar preluarea cantitii necesare de ap este mbuntit. Pentru mrunire se pot utiliza: mori rapide cu ciocane, mori rapide sau lente de tiere, mori cu bile, tamburi rotativi, mori raspel i mori spiralate.

Mainile de mrunire, care au fost testate n domeniul gestionrii deeurilor i care de-a lungul celor 20 de ani s-au dezvoltat la un nivel extrem de ridicat, sunt prezentate mai jos, precizndu-se avantajele i dezavantajele lor legate de instalaia de reciclare.

Pregtirea prin mrunire a deeurilor biodegradabile n scopul compostrii presupune n special o destrmare a materialului, de aceea sunt preferate morile rapide de tiere cu cuite.

n ceea ce privete mrunirea altor tipuri de deeuri casante, cum ar fi deeurile din sticl i deeurile din sticl i deeurile din lemn sunt preferate morile cu ciocane.Mrunire prin lovire

Morile cu ciocane

Pentru mrunirea deeurilor municipale i de producie, precum deeurile din lemn i sticl morile cu ciocane s-au dovedit a fi foarte eficiente. Ele se deosebesc, n principal, doar dup tipul rotorului. Exist mori orizontale i verticale cu ciocane montate flexibil. n figura 2 este prezentat o moar orizontal cu ciocane.

Dup acest principiu de baz se folosesc o serie de mori n instalaiile de reciclare a deeurilor sau n depozitelor de deeuri, astfel c s-a obinut o experien vast n cazul diferitelor compoziii de deeuri.

Versiunea vertical a morii cu ciocane este caracterizat de un rotor vetical cu ciocane de lovire. Acest tip de moar a fost conceput la sfritul anilor 50 special pentru prepararea deeurilor menajere. Pentru a crete debitul acestei mori, care la nceput este sczut, se aspir aerul din interiorul morii prin orificiul de evaluare. Astfel se pot mruni i parile din deeuri foarte uoare precum hrtia sau masele plastice. Datorit faptului c morile verticale cu ciocane nu au o limitare a granulaiei printr-un grtar, distribuia granulaiei se poate varia prin modificare numrului de ciocane. Prin mrirea numrului de ciocane rezult o granulaie mai fin i un debit mai mic pe unitatea de timp.

Concasoare percutante

Concasorul percutant const dintr-o carcas sudat din mai multe pri din tabl sau profiluri din oel, al crei interior este cptuit cu plci de percuie. Arborele, care se rotete cu aproximativ 500 1000 rot/min este prevzut cu mai multe ciocane preschimbabile din oel rezistent la uzur. Arborele se rotete ntr-un lagr montat pe carcas. Plcile de percuie sun aezate reglabil cu ajutorul unor pivoi. Att distana dintre plcile de percurie i ciocane, ct i nclinaia plcilor sunr reglabile. La intrarea unor componente care nu se pot mruni n spaiul de percuie plcile pot fi ridicate iar materialele nemrunite sunt eliminate prin partea inferioar.

Concasatoarele percutante se alimenteaz prin partea superioar cu ajutorul benzilor transportoare, n timp ce materialele mrunite se elimin prin partea inferioar. Materialul este preluat n concasor de ctre ciocane cu o vitez de aproximativ 25 40 m/s, i sunt lovite de plcile de percuie de deasupra arborelui. Plcile de percuie sunt astfel aranjate, nct materialul s fie adus napoi n circuitul de lovire.

Acest proces se repet pn cnd materialul este mrunit n aa msur nct s poat trece prin spaiul dintre arbore i plcile de percuie, spaiul ce este reglat n funcie de dimensiunea dorit a particulelor.

n cazul concasoarelor percutante trebuie avut n vedere, de exemplu, la prelucarea deeurilor din construcii i demolri s nu fie introdus beton cu armturi de oel prea lungi, pentru c acestea s-ar putea nvrti n jurul rotorului i ar duce la blocarea instalaiei.

Mrunirea prin tiere

Mori cu cuite sau tocatoare

Moara poate fi cu arbore orizontal simplu sau dublu. Prin rotaia n sensuri diferite a arborilor dubli prevzui cu cuite materialul este atras ntre cuite. Mrunirea are loc ntre uneltele de tiere indiferent de tipul materialului: moale, elastic sau dur.

Gradul de mrunire se fixeaz prin alegerea distanei dintre cuite respectiv prin limea dinilor la arborele cu cuite. Pentru mrunirea deeurilor menajere distana dorit dintre cuitele arborelui este de 0,1 mm i pentru a garanta succesul procesului de tocare, nu trebuie s depeasc 0,8 mm. Dac gradul de mrunire nu este corespunztor, sau dac distribuia granulaiei este uniform, instalaiile pot fi reglate n mai multe trepte pn cnd rezultatul final este cel dorit.Petru a realiza un debit mare n cazul deeurilor voluminoase acestea ar trebui n prealabil presate cu ajutorul unei prese hidraulice naintea umplerii morii cu cuite. n cazul n care buci grele din metal sau alte pri componente care nu pot mrunire ajung n moar, arborele cu cutie dispune de un sistem de siguran automat, care acionez arborele n sens invers pentru a debloca materialul respectiv i aopi l oprete. n acest caz materialul trebuie ndeprtat manual. Practica a demonstrat c, n instalaiile de mrunire cu arbore cu cutie, este mai convenabil dac se ndeprteaz manual materiale dure precum metalele nainte de a fi admise n moar.

n funcie de mrirea dinilor, debitul de materiale mrunire se situeaz n jurul valorii de 3 t/h. Materialul mrunit este caracterizat de margini tiate curat i un interval destul de mic al dimensiunilor particulelor. Acest tip de moar se folosete cel mai des pentru mrunirea deeurilor din plastic, deeurilor din lemn, etc.

Raspel cu sit

Acest tip de moar s-a dezvoltat special pentru prepararea deeurilor n uniti de compostare. Modul de acionare a unui raspel cu sit poate fi comparat cu cel al unei site din buctrie. Deasupra bazei dispozitivului care parial este prevzut cu segmente cu orificii de cernere de diametre ntre 22 i 45 mm i cu segmente cu dini de rupere fici, se mic braele raspelului, care mping i fac deeurile s alunece cu viteze ntre 8 i 10 rot/min printre dinii de rupere i prin site.

Materialele greu de mrunit, textilele, metalele, materialele plastice sau materialele dure se adun n raspelul cu sit i pot fi evacuate printr-o clap lateral a braelor raspelului.

Raspelul cu sit se utilizeaz ns din ce n ce mai rar n tehnica de prelucrare a deeurilor, datorit faptului c:

Efectul de mrunire n cazul acestor dispozitive este mai mic dect n cazul morilor cu ciocane sau cu cuite;

Faptul c raspelul cu sit lucreaz discontinuu.2. Tehnici de sortare a deeurilor

Sortarea reprezint procesul de separare i clasare a deeurilor n funcie de diferenele dintre caracteristicile lor fizice. n principiu exist sortarea dimensional, sortarea densimetric, sortarea optic, sortarea magnetic, floatarea i sortarea manual.

Sortarea dimensional

Prin cernere se separ materiale de granulaie diferit, n diverse clase granulometrice propuse. Acest proces se mai denumete i clasare. Prin cernere cu sita se realizeaz separarea n funcie de dimensionarea caracteristic a granulelor, cu autorul unei suprafee de separaie, prevzut cu orificii aezate geometric. Granulele care, la alunecarea peste sit, sunt ntr-o poziie potrivit i au dimensiuni mai mici dect orificiile sitei, cad prin acestea i formeaz astfel materialul cu granulaie fin. Restul granulelor rmn n sit i formeaz materialul cu granulaie mare.

Materialele cu granulaie fin, umede, fibroase i lipicioase obtureaz uor sitele. Astfel, se micoreaz suprafaa de cernere, iar debitul de cernere scade. Pentru a evita obturarea sitelor, sunt folosite pentru materiale greu de cernut sisteme de site speciale sau ajutoare pentru site. Cele mai importante ajutoare pentru site sunt periile, lanurile, nclzitoarele de site, jeturile de aer i ap suplimentar pentru anularea forelor dintre particulele lipite una de cealalt.

Sunt folosite, n special, dou tipuri de site pentru sortarea dimensional: site cilindrice i site cu vibraie. O sit este considerat eficient dac 70% din materialele cu dimensuinea particulelor mai mic dect ochiurile plasei pot trece prin acestea.

Pentru a reduce i mai mult timpul de prelucrare a deeurilor, sita tambur poate avea pe pereii interiori diferite accesorii cu ajutorukl crora s taie sacii n care sunt colectate deeurile. Astfel, sacii de deeuri menajere colectai de agenii de salubritate pot fi desfcui i sortai rapid i automat cu ajutorul sitei tambur.

Sita cu vibraie

Aceast sit face parte din categoria mainilor de cernere dinamice i s-a dovedit a fi eficient ca agregat de cernere a deeurilor care nu se nfund.

Pentru acest gen de cernere se folosesc site maleabile din cauciuc sau materiale plastice, montate pe un sistem de bare care basculeaz n contratimp. Aceast micare de basculare antreneaz sita ntr-o micare de tip und, cu o amplitudine considerabil de 30 pn la 50 mm pentru frecvene de oscilaie de 600 pn la 800 /min i imprim materialul de cernut acceleraii considerabile.

Separator balastic

Acest mecanism a fost realizat pentru separarea deeurilor municipale n trei fracii: grea, uoar i fin. Separatorul balastic este format din plnia de ncrcare i puntea format din mai multe benzi metalice perforate i care vibreaz n contrasens una fa de cealalt. Puntea are o mic nclinaie pentru a imprima fraciei grele o anumit acceleraie.

Deeurile mrunite, n funcie de forma i gravitatea specific fiecrei particule se deplaseaz n susul sau n josul puntei. Particulele mai grele au tendina s se deplaseze n jos odat cu micarea benzilor i astfel se separ fracia grea. Datorit micrii de vibraie i de rearanjare continu a deeurilor pe puntea separatorului, particulele uoare cum ar fi hrtia, cartonul i foliile de plastic se deplaseaz ctre marginea superioar a separatorului, astfel formndu-se fracia uoar. Iar fracia fin reprezint particulele care au trecut prin orificiile benzilor metalice.

Proncetajul de fracie grea i uoar se determin prin modificarea nclinaiei puntei. nclinaia se afl, n general, ntre 15 20 %; aceast nclinaie este proirctat pentru a rat de ncrcare de aproximativ 10 tone/h sau 90 m3/h.

Sita plan cu disc

O sit cu disc este un aparat de clasare n cascad care const dintr-un grtar de clasare cu mai multe site pariale aezate n trepte formate dintr-o multitudine de arbori paraleli plasai la distane egale unul fa de altul cu discuri de antrenare hexagonale. Fiecare dintre aceste discuri de antrenare se rotete n golul dintre dou corpuri de discuri nvecinate.

Distanele dintre aceste discuri determin mrimea orificiilor de cernere ale fiecrui nivel de cernere. De exemplu, deeurile presortate din construcii se introduc printr-un dispozitiv de ncrcare ctre primul nivel de separare i sunt accelerate i separate n procesul de cernere prin aezarea discurilor de antrenare pe arbori precum i prin creterea tuuraiei arborilor pe fiecare nivel n direcia de antrenare a materialului ctre celelalte nivele de separare. Arborii rotunjii dintre discurile de antrenare i colurile rotunjite mpiedic inepenirea materialului de separat.

Sortarea densimetric

Sortarea densimetric este o metod de clasare care se bazeaz pe echivalent specific a materialelor asemntoare ntr-un curent de aer ascendent. Acest proces se mai denumete i clasare. Echivalena nseamn c diferite particule vor atinge aceeai vitez final de cdere.dac particulele sunt achivalente, atunci acestea ar trebui s aib n aceleai condiii iniiale aceeai traiectorie, respectiv aceeai vitez de coborre. Sortarea densimetric se poate realiza i cu ajutorul apei (vezi hidrociclonul).

Sortarea se realizeaz n funcie de viteza de cdere a particulelor. Viteza de cdere depinde de forma granulei i de greutatea specific a fiecrui material. Debitul este influenat de masa volumetric, de umiditate, de compoziia deeurilor i de mrunirea prealabil a deeurilor de sortat.

O serie de tipuri de separatoare cu ajutorul curentului de aer s-au testat n Uniunea European. Din multitudinea de instalaii de separare existente, n prelucrarea deeurilor se folosesc cu precdere 2 tipuri: separatorul cu aer rotativ i instalaia de aspirare.

Separatorul rotativ cu curent de aer

Separatorul rotativ ce curent de aer are trei elemente principale: un tambur rotativ, o camer de separare i decantare i un sistem de aer comprimat. Tamburul rotativ este nclinat cu aproximativ 15 grade fa de orizontal i are forma conic cu baza mare n sus (vezi figura 14).

Deeurile mrunite i deja cernute sunt transportate cu ajutorul unei benzi rulante ctre partea superioar a tamburului. Prin duze de aer comprimat se sufl aerul, paralel cu axa tamburului. n acest fel materialele uoare sunt antrenate n sus ctre camera de decantare. Materialul greu este transportat prin tambur n continuare i iese prin baza mic a tamburului.

Pentru a asigura un curent de aer continuu de-a lungul ntregului tambur, se sufl aer suplimentar prin baza mic a tamburului. Mrimea granulaiei i selectivitatea pot fi variate prin schimbarea volumului de aer, schimbarea presiunii aerului comprimat, prin modificarea unghiului de nclinaie al tamburului i prin modificarea modului de ncrcare a materialului mrunit.Instalaia de aspirare

Componentele uoare din deeuri sunt aspirate de obicei de pe o band transportatoare, de pe o sit cu vibraie sau dintr-o sit tambur i sunt eliminate printr-un ciclon. Componentele uoare pot fi: buci de hrtie, pungi de plastic, buci de plastic, etc. (vezi figura 15).

Hidrociclonul

Separarea diferitelor fraciuni de materiale plastice dintr-un amestec de granule se realizeaz n cazul hidrociclonului ntr-un cmp de fore centrifugal. Geometria ciclonului realizeaz un vrtej exterior descendent cu ajutorul cruia se elimin fraciunea grea.

Hidrociclonul a fost proiectat special pentru separarea diferitelor tipuri de deeuri dinplatic. Calitatea separrii tipurilor de materiale cu ajutorul hidrociclonului sunt determinate de tipul si caliatatea mrunirii n prealabil a deeurilor din plastic.

n cadrul testrilor fcute s-a utilizat un hidrociclon cu capacitatea de 1 ton/h. Materialele plastice folosite au fost sortate din deeurile menajere. Impuritile au fost de 1 pn la 5 % (hrtie, metal, nisip). Compoziia medie era de 80 85 % PE, 2 10 % PS i 8 15 % PVC. Testele au condus la eliminarea 100 % a polietilenei cu impuriti de 2 3 % PS. Impurito PVC nu au fost gsite n PE. Prin sortarea ulterioar a fraciunii grele format din PS i PVC care a rezultat din hidrociclon s-a obinut o concentraie de 100 % PVC, pentru PS s-a obinut o concentraie de aproximativ 95 %, impuritile au fost din PVC i PE. Majoritatea impuritilor au fost eliminate mpreun cu PVC-ul n fraciunea grea.Sortarea magnetic

O sortare magnetic eficient se realizeaz atunci cnd elementele feromagnetice sunt preluate de magnei n urma unei mruniri a deeurilor i a unei afnri, eliberndu-se astfel, de alte impuriti.

Mrimea elementelor feroase nu este limitat, dat fiind faptul c magneii pot atinge orice fel de greuti. Acest tip de magnei sunt utilizai n principal pentru presortarea magnetic grosier a deeurilor mrunite sau nemrunite.

Separator magnetic

Sortarea magnetic se face n mare msur cu magnei deasupra benzilor rulate de transport a deeurilor care sorteaz materialele feroase din curentul de deeuri i le elimin, ori perpendicular, ori paralel cu direcia transportului de deeuri (vezi figura 17).

Sortarea magnetic s-s dovedit a fi eficient dup mrunire. Pn acum au euat toate ncercrile de obinere a unui produs feromagnetic de bun calitate prin sortarea metalelor feroase nainte de a utiliza un agregat de mrunire. n cazul sortrii magnetice a deeurilor casnice, mrimea optim a elementelor este n jur de 10 pn la 100 mm.

Separator cu cureni turbionari

Tehnologia se separare const n inducerea unor cureni turbionari n corpuri care conduc electricitatea, care prin acestea dezvolt fore ntr-un cmp magnetic.

n acest domeniu sunt mai cunoscute efectele secundare nedorite ale curenilor turbionari: frnarea datorit curenilor turbionari, levitarea sau suspensia magnetic, sau pierderile datorate curenilor turbionari din transformatoare. Dar n cazul separrii nu ajutorul curenilor turbionari, rezultatele sunt la fel de eficieni ca i n cazul separrii metalelor feroase cu ajutorul magneilor.

Curenii turbionari se formeaz atunci cnd un conductor electric sa afl ntr-un cmp magnetic care se modific n timp i spaiu sau se mic n acest cmp magnetic. Curenii turbionari curg n interiorul conductorului pe traiectorii nchise i forma lor nu este legat de forma conductorului.

Conform legilor lui Lenz aceti cureni formeaz la rndul lor un cmp magnetic n sens invers celui care i-a creat. Din aceasta rezult o for carea acioneaz asupra conductorului, accelerndu-l s ias din cmpul magnetic iniial. Prin scderea conductibilitii, fora asupra conductorului este mai mic. Cu creterea densitii (la volum constant aceasta nseamn masa mai mare) trebuie aplicat o for mai mare pentru a nvinge ineria masei i a devia particula respectiv.

Sortare optica

Sortarea optic are rolul de a separa materialele valorificabile n funcie de culoare, iar cu ajutorul echipamentelor cu infrarou se pot sorta i n funcie de tipul de material din care este confecionat (vezi figura 19).

Lumina care trece prin materialul reciclabil este preluat de un senzor. Un conductor de lumin din materialul plastic conduce semnalul ctre unitatea de evaluare. Semnalul luminos este descompus n culorile rou, verde i albastru iar separarea se face dup culoare.

De exemplu, cu ajutorul unei instalaii de sortarea sticlei se obine o puritate de aproximativ 99,7%.

Cu ajutorul echipamentelor cu infrarou se realizeaz forma curbei caracteristice pentru fiecare tip de material, iar dup evaluarea cu ajutorul unui program urmeaz activarea mecanismului de comand al clapetelor de evacuare, iar deeurile crora nu le sunt recunoscute curbele caracteristice sunt eliminate din circuit. Aceast sortare este, n principal utilizat pentru separarea diferitelor tipuri de materiale plastice: PET, PS, PP, HDPE, LDPE, PVC, etc.

Sortarea manual

La ora actual, sortarea manual este totui cea mai de ncredere meto de separare voit i de foarte bun calitate a produselor secundare dintr-un amestec de deeuri (vezi figura 20 i 21).

Din deeurile casnice sau din mica industrie, comer i instituii, dar i din infraciunile de deeuri colectate separat, personalul de sortare poate separa diferite caliti de hrtie recuperat, sticle de diferite culori sau amestecate, folii din polietilen alb sau colorat etc, dar poate ndeprta i impuriti sau componente duntoare.

Prin conducerea direcionat a sortrii manuale se poate aciona rapid i fr investiii tehnice asupra fluctuaiilor preurilor de pe piaa materiilor prime secundare.

Datorit faptului c sortarea manual este foarte costisitoare, trebuie mrit randamentul de selectare cu ajutorul utilajelor speciale. Pentru a mri productivitatea sortrii manuale, materialele cu granulaie mic sunt ndeprtate prin sitare. Separatoarele magnetice, suflatoare, benzi nclinate, maini de mpins, au toate scopul de a pregti deeurile pentru sortarea manual i de a mri productivitatea personalului de sortare. Exist dou tipuri de sortare: negativ i pozitiv.

n cazul sortrii pozitive este extras materialul recuperabil din fluxul de deeuri i este aruncat n sertarele corespunztoare.

n cazul sortrii negative materialele care sunt considerate impuriti care deranjeaz sunt extrase din fluxul de materiale, pe banda trasportoare rmnnd doar fraciunea dorit.

Prin sortarea negativ se obin productviti mai mari, dar de calitate mai sczut, n timp ce n cazul sortrii poztive se obine calitate foarte bun cu productivitate ns mult mai mic. Colectarea separat a materialelor recuperabile crete considerabil randamentul operaiunii de sortare.

Flotarea

Sortarea prin flotaie este avut n vedere cnd densitile specifice ale unui amestec de materiale sunt foarte apropiate.

Flotaia se folosete la ndeprtarea impuritilor din carburi, minereuri, barit, zgur, cernelurile negre de tipar, deeurile din materiale plastice i multe altele. Domeniul principal de utilizare este cel al fabricrii de hrtie, n care se prelucreaz prin flotaie hrtia tiprit recuperat, obinndu-se o hrtie grafic deschis la culoare.n cazul sortrii pozitive este extras materialul recuperabil din fluxul de deeuri i este aruncat n sertarele3. Tehnici de curare a deeurilorn general curarea deeurilor se realizeaz pentru deeurile care pot ajunge materie prim secundar intr-un proces de fabricare a ambalajelor alimentare. Astfel, in procesele de reciclare a deeurilor din plastic i opional i pentru deeurile din sticla regsim i o etap de curare a deeurilor. Pentru obinerea unor granule din plastic de calitate ridicat este absolut necesar curarea acestora. Curarea poate fi realizat cu ap sau fr ap, astfel ntalnim purificarea mecanic si splarea n tamburi speciali.

Purificarea mecanic

Aceast metod de tratare mecanic a deeurilor din plastic permite ndepartarea deeurilor de hrtie, carton i alte reziduuri fr ap.

Ambalajele colectate de la populaie sunt presate pentru a se elimina coninutul rmas in acestea i apoi tocate sub form de fulgi. Materialul tocat este apoi supus ntr-o centrifug unor aciuni i deformri mecanice semnificative. Ca urmare a acestui proces de centrifugare hrtia este descompus n celuloz, alte reziduuri aderente fulgior de plastic i aluminiul fiind ndeprtate mecanic i pneumatic. Jeturi de are sub fore mecanice ridicate mping aceste impuriti ntr-o sit. Hrtia ajut la absorbia grsimilor i umiditaii de pe fulgii de plastic, iar materialul rezultat din procesul de purificare mecanic este de o calitate foarte ridicat.

Splare n tamburi

Acest proces are dou avantaje, splarea fulgilor de plastic i sortarea prin flotare a diferitelor tipuri de plastic. Instalaiile de curare a deeurilor pot fi uor integrate n orice tip de instalaie de reciclare a deeurilor de ambalaje.

4. Tehnici de compactare i balotare a deeurilorCompactarea deeurilor se realizeaz n vederea reducerii volumului deeurilor, n special pentru transportul acestora sau pentru stocare. Princompactare se reduc, astfel, costurile de transport i dimensiunile spaiului de stocare necesar.

n funcie de tipurile de deeuri prelucrate au fost dezvoltate diferite echipamente de compactare a acestora. De exemplu, pentru deeurile de ambalaje din plastic sunt recomandai tamburii cu epi, care perforeaz deeurile de ambalaje din plastic i uureaz compactarea lor.

Compactarea poate fi realizat cu prese operate mecanic sau hidraulic. Presele pot fi dotate i cu un mecanism de balotare a deeurilor compactate pentru uurarea transportarii lor.

Compactarea poate fi ntlnit, de asemenea i n autovehiculele de colectare sau n autovehiculele de transport cu mecanisme speciale. n acest caz, exist containere prevzute cu mecanisme de compactare a deeurilor. n cayul autovehiculelor fr astfel de mecanisme, compactarea poate fi realizat ntr-o staie de transfer, nainte de transportarea deeurilor ntr+un container de capacitate mai mare.

Compactarea mai este utilizat n cazul presrii deeurilor ce pot fi utilizate ca i combustibil alternativ ntr-o form mai dens, i anume pelete sau brichete. Presele de pelete au fost preferate fa de cele pentru brichete, datorit cantitii mult mai mare de procesare i a gradului de compactare mult mai ridicat. Prin aceast compactare a deeurilor pentru combustibil alternativ, pe lng avantajele menionate mai sus, se poate obine i o cretere a energiei termice dezvoltate de acestea.

DEFINIIIDeeuri municipale = deeuri menajere de la populaie + deeuri asimilabile din comer, industrie i instituii + deeuri din grdini + deeuri din piee + deeuri stradale + deeuri voluminoase. n HG 856 / 2002 privind evidena gestiunii deeurilor i pentru aprobarea listei cuprinznd deeurile, inclusiv deeurile periculoase, categoria de deeuri menionate mai sus se regsesc la codurile :

15 Ambalaje; materiale absorbante, materiale de lustruire, filtrante i mbrcminte de protecie, nespecificate n alt parte cu excepia ambalajelor din deeurile industriale i a codurilor 15 02 02 i 15 02 03;

20 Deeuri municipale i asimilabile din comer, industrie, instituii, inclusiv fraciuni colectate separat.

fracie organic = fracie biodegradabil

nmol orenesc = nmol rezultat de la epurarea apelor uzate oreneti. n HG 856 / 2002 privind evidena gestiunii deeurilor i pentru aprobarea listei cuprinznd deeurile, inclusiv deeurile periculoase, categoria de deeuri menionate mai sus se regsete la codul:

19 08 05 Nmol orenesc de la epurarea apelor uzate menajere

deeuri din construcii i demolri = deeuri rezultate n urma reabilitrii infrastructurii existente, n urma demolrii i construirii de cldiri noi, respectiv n urma reconstruirii i extinderii reelei de transport. n HG 856 / 2002 privind evidena gestiunii deeurilor i pentru aprobarea listei cuprinznd deeurile periculoase, categoria de deeuri menionate mai sus se regsete la codul:

17 Deeuri din construcii i demolri ( inclusiv pmnt excavat din amplasamante contaminate)deeuri municipale periculoase = detergeni i dezinfectani + vopsele, lacuri i diluani + baterii i acumulatori uzai + pesticide i ierbicide + alte chimicale + becuri i tuburi fluorescente + echipamente electrice i electronice + medicamente. n HG 856 / 2002 privind evidena gestiunii deeurilor i pentru aprobarea listei cuprinznd deeurile, inclusiv deeurile periculoase, categoria de deeuri menionate mai sus se regsesc la codurile :

20 01 13 solveni

20 01 14 Acizi

20 01 15 Baze

20 01 17 Substane chimice fotografice

20 01 19 Pesticide

20 01 21 Tuburi flourescente i alte deeuri cu coninut de mercur

20 01 23 Echipamente abandonate cu coninut de CFC ( clorfluorocarburi)

20 01 26 Uleiuri i grsimi, altele dect cele specificate la 20 01 25

20 01 27 Vopsele, cerneluri, adezivi i rini coninnd substane periculoase

20 01 29 Detergeni cu coninut de substane periculoase

20 01 31 Medicamente citotoxice i citostatice

20 01 33 Baterii i acumulatori inclui n 16 06 01, 16 06 02 sau 16 06 03 i baterii i acumulatori nesortai coninnd aceste baterii

20 01 35 Echipamente electrice i electronice casate, altele dect cele specificate la 20 01 21 i 20 01 23 cu coninut de componeni periculoi

20 01 37 Lemn cu coninut de substane periculoase

deeuri de producie = deeuri rezultate direct din procesele de producie. n HG 856 / 2002 privind evidena gestiunii deeurilor i pentru aprobarea listei cuprinznd deeurile, inclusiv deeurile periculoase, categoria de deeuri menionate mai sus se regsesc la codurile :

02 Deeuri din agricultur, horticultur, acvacultur, silvicultur, vntoare i pescuit, de la prepararea i procesarea alimentelor cu excepia codului 02 01 06

03 Deeuri de la prelucrarea lemnului i producerea plcilor i mobilei, pastei de hrtie, hrtiei i cartonului

04 Deeuri din industriile pielriei, blnriei i textil

05 Deeuri de la rafinarea petrolului, purificarea gazelor naturale i tratarea pirolitic a crbunilor

06 Deeuri din procese chimice anorganice

07 Deeuri din procese chimice organice

08 Deeuri de la producerea, prepararea, furnizarea i utilizarea (ppfu) straturilor de acoperire (vopsele, lacuri i emailuri vitroase), a adezivilor, cleiurilor i cernelurilor tipografice

09 Deeuri din industria fotografic

10 Deeuri din procesele termice

11 Deeuri de la tratarea chimic a suprafeelor i acoperirea metalelor i a altor materiale; hidrometalurgie neferoas

12 Deeuri de la modelarea, tratarea mecanic i fizic a suprafeelor metalelor i a materialelor plastice

13 Deeuri uleioase i deeuri de combustibili lichizi

14 Deeuri de solveni organici, ageni de rcire i carburani

15 Ambalaje; materiale absorbante, materiale de lustruire, filtrante i mbrcminte de protecie, nespecificate n alt parte cu excepia ambalajelor din deeurile municipale

16 Deeuri nespecificate n alt parte cu excepia codurilor 16 04 i 16 10

19 Deeuri de la instalaii de tratare a reziduurilor, de la staiile de epurare a apelor uzate i de la tratarea apelor pentru alimentare cu ap i uz industrial cu excepia codului 19 08 05.

BIBLIOGRAFIE

1.B.Bilitewski, G.Hardtle, K.Marek, A.Weissbach, H.Boeddicker : WASTE MANAGEMENT - Springer Edition;

2.F.McDougall, P.White, M.Franke, P.Hundle : INTEGRATED SOLID WASTE MANAGEMENT : A life Cycle Inventory Blackwell Science Edition;

3.INCDPM ICIM Bucureti : Studiu privind metodele i tehnicile de gestionare a deeurilor.


Recommended