+ All Categories
Home > Documents > DATORIA EXTERNA 2005 2010

DATORIA EXTERNA 2005 2010

Date post: 01-Dec-2015
Category:
Author: ioana-baisan
View: 40 times
Download: 4 times
Share this document with a friend
Embed Size (px)
of 36 /36
Universitatea Valahia din Târgoviște Specializare Marketing, An II DATORIA EXTERNĂ A ROMÂNIEI
Transcript

Universitatea Valahia din Trgovite

Specializare Marketing, An II

DATORIA EXTERN A ROMNIEI

Profesor ndrumtor Studeni

Larisa Preda Nistor Mirela

Oprea Georgiana

DATORIA EXTERN A ROMNIEI Una din problemele globale cu care se confrunt economia mondial n ultimii 20-30 de ani este reprezentat de creterea permanent a nivelului datoriei externe a rilor n dezvoltare. Problema preocup n egal msur - dei, evident, de pe poziii diferite - guvernele rilor debitoare, guvernele rilor creditoare, instituiile financiare internaionale i bncile comerciale creditoare i specialitii care studiaz fenomenele mondo-economice contemporane.

Asistena financiar nu presupune n toate cazurile apariia unei datorii, a unei obligaii de rambursare. Din categoriile de asisten financiar menionate, doar "ajutoarele cu caracter rambursabil", "mprumuturile pentru ajutor" i "alte contribuii ale sectorului public" pot s conduc la apariia unei datorii.

O delimitare conceptual important ce trebuie fcut este ntre datoria extern i datoria public. Astfel, datoria public reprezint ansamblul sumelor datorate de ctre stat, ca urmare a politicii sale de a contracta mprumuturi. Datoria public ia natere pe seama mprumuturilor destinate acoperirii cheltuielilor statului i finanarea deficitului bugetar. Ea se creaz, de regul, prin emisiuni de titluri de credit de ctre stat (obligaiuni guvernamentale, bonuri de tezaur etc.), comercializate pe piaa intern i/sau pe piaa internaional. Din punctul de vedere al scadenei, datoria public poate fi datorie public pe termen scurt sau datorie public pe termen lung, iar din punctul de vedere al modalitii de exprimare, acesta poate fi exprimat n moned naional sau n valut.

n privina datoriei externe, aceasta poate fi definit ca fiind suma n valut contractat de o ar cu alte ri i/sau organisme financiare internaionale. Dicionarul de Relaii Economice Internaionale opereaz o distincie ntre cei doi termeni, considernd c datoria extern este datoria public extern contractat i/sau garantat de guvern, pe termen mediu i lung (scadena mai mare de un an). n aceast optic, datoria extern apare ca o component a datoriei publice, iar definiia menionat mai sus poate fi considerat o definiie a datoriei externe n sens restrns.

O definiie a datoriei externe n sens larg este cea cu care opereaz Banca Mondial, conform creia noiunea de datorie extern include:

mprumuturi publice = obligaii ale debitorilor publici (guvern, ageni guvernamentali, instituii publice autonome);

mprumuturi garantate de ctre stat = obligaii externe ale debitorilor privai, garantate de ctre stat;

mprumuturi private negarantate = obligaiuni externe ale debitorilor privai negarantate de ctre stat;

credite de la F.M.I. = credite de la F.M.I. n afara celor rezultate din tragerile ordinare, inclusiv modalitile extinse de finanare (stocuri-tampon, finanare compensatorie, modalitate extins de finanare, faciliti pentru petrol);

datorii pe termen scurt = datoriile pe termen scurt, publice i private (datorit dificultilor privind obinerea de informaii nu se poate face distincie ntre cele dou categorii), negarantate de ctre stat.

Din aceast enumerare se constat faptul c Banca Mondial opereaz, de fapt, cu conceptul de datorie extern total, n care sunt incluse totalitatea mprumuturilor publice, mprumuturilor private garantate de ctre stat, mprumuturile private pe termen lung negarantate de ctre stat, creditele luate de la F.M.I, creditele pe termen scurt.

O prezentare grafic a coninutului datoriei externe poate arta astfel:

Fig. 1 Structura datoriei externe

Caracterul global al problemei datoriei externe a rilor n dezvoltare rezult din cel puin urmtoarele argumente:

nivelul foarte ridicat al sumelor n discuie i sporirea lor continu i rapid; diversitatea factorilor afectai de creterea datoriei externe, interesai n gsirea unor soluii acceptabile;

interdependenele care iau natere ntre problema datoriei i alte probleme globale (subdezvoltarea, problema alimentar, problema energiei i a materiilor prime, stabilitatea politico-militar etc.); consecinele imprevizibile i repercusiunile la scar global ale nerezolvrii acestei probleme. Dac pentru clasificarea rilor Banca Mondial opereaz cu indicatorul P.I.B./loc., n legtur cu ndatorarea rilor lumii, aceeai instituie folosete criteriul gradul de ndatorare. Gradul de ndatorare al rilor lumii se determin pentru rile cu venituri medii sau sczute i se au n vedere mai muli indicatori. Criteriile de clasificare a rilor ndatorate, propuse de Banca Mondial, vizeaz o arie foarte larg de indicatori, ceea ce reflect, n ultim instan, faptul c ndatorarea extern reprezint att o cauz, ct i o consecin a nivelului sczut de dezvoltare n care se afl.

Unde:

SDE/EX = valoarea actual a serviciului datoriei externe raportat la export

SDE/PNB = valoarea actual a serviciului datoriei externe raportat la PNBFig.2 Clasificarea rilor n funcie de gradul de ndatoraren categoria TVSSI sunt 34 de ri, cele mai multe dintre ele din regiunile cele mai srace ale lumii (Africa sub-saharian i Asia de Sud), n cea a TVSMI 11 ri, n TVSPI 9 ri, n TVMSI 11, n TVMMI 24 de ri, iar n ultima categorie, TVMPI 41 de ri.

Pentru ara noastr, important este ca mprumuturile externe contractate s fie destinate dezvoltrii i modernizrii economiei i infrastructurii serviciilor publice i nu consumului, realizarea unei creteri economice durabile, crendu-se astfel resursele valutare necesare pentru onorarea ritmic a serviciului datoriei publice externe.

Plafonul de ndatorare extern reprezint suma maxim a mprumuturilor externe contractate sau garantate de stat pe o perioad de un an. n tara noastr acest plafon de ndatorare public este trimis spre aprobare Parlamentului. La stabilirea plafonului de ndatorare public extern sunt avute n vedere concluziile desprinse din analize privind necesitatea i oportunitatea contractrii de mprumuturi de pe pietele externe de capital, ct si o serie de criterii i de indicatori.

Aceast analiz trebuie s aib n vedere anumite aspecte cum sunt:

destinaia mprumuturilor respective acoperirea unor nevoi de consum sau realizarea unor obiective de investiii;

costurile i condiiile n care pot fi obinute mprumuturile respective de pe piata extern (rata dobnzii, comisioane, perioada de graie, valuta n care se exprim mprumutul respectiv);

creditorul (creditorii) care ncearc s impun unele conditii n ceea ce priveste destinaia sau procurarea sumei de pe o anumit piat a importurilor necesare realizrii investitiilor;

dac au fost epuizate toate posibilitile de contractare de pe piata intern;

ce riscuri (interne i/sau externe) pot aprea la debitor.

n functie de maturitatea datoriilor, datoria extern poate fi: datorie extern pe termen mediu si lung (consolidat) i datorie extern pe termen scurt (flotant).

mprumuturile externe ale unei tri pot proveni din urmtoarele surse:

instituii financiare internaionale: FMI, BIRD, BERD, BEI etc;

creditori internaionali: UE, G24, diferite state dezvoltate;

piaa internaional privat de capital: bnci, fonduri de investiii.

n structura pe tipuri de creditori a datoriei externe ponderea principal o dein angajamentele contractate de la organismele financiare internaionale i anume: FMI, BIRD, BERD, BEI datorie extern multilateral, o mai putem numi. Ritmul de cretere al volumului datoriei externe contractat de la acestea este superior celui nregistrat pe relaii bilaterale (Canada, SUA, Germania, Italia) i alti creditori (bnci private din Germania, Frana, Marea Britanie, SUA etc). Mrimea datoriei publice externe garantate se explic prin rolul deosebit de important pe care l joac statul n contractarea mprumuturilor, dar i n alocarea resurselor pe diferite sectoare economice.

Datoria public garantat denot un angajament asumat de stat fa de o instituie creditoare de a plti acesteia o anumit sum n cazul neexecutrii obligaiilor de plat de ctre debitor. Responsabilitile monitorizrii angajamentelor externe pe termen mediu i lung revin Bncii Naionale a Romniei i Ministerului Finanelor. Banca Naional a Romniei, prin statutul ei, urmreste fluxurile i soldurile generate de angajamentele externe pe termen scurt, comerciale i financiare. Dup criteriul stadiului de derulare a mprumuturilor, datoria public extern se clasific n: datoria public extern contractat, reprezentnd totalitatea valorii contractelor de mprumut externe ncheiate; datoria public extern angajat (utilizat sau tras) este constituit din suma mprumuturilor care au fost trase (utilizate sau angajate) n fapt, din volumul creditelor contractate; datoria public extern efectiv, reprezentnd diferena dintre datoria angajat i ratele de capital rambursate, respectiv diferena de plat efectiv ctre creditorii externi.

Modalitile prin care poate fi restructurat datoria iau urmtoarele forme:

reealonarea: operaiune de modificare a scadenelor sau de raportare a plilor reprezentnd rate scadente i/sau dobnzi; refinanarea: operaiune ce const n acordarea de noi mprumuturi de ctre instituiile financiare internaionale, guvernele statelor creditoare sau bncile private; conversia: reprezint operaiunea prin care se schimb natura creanei. Planul Brady a fcut posibil reducerea sumelor de rambursat de ctre rile ndatorate. Astfel, dobnzile n curs puteau fi nlocuite prin creane noi, de exemplu, obligaiuni. Noile titluri sunt nsoite fie de o scdere a mrimii capitalului de rambursat, fie de o scdere a ratei dobnzii. anularea: reprezint operaiunea de reducere a volumului datoriei externe (operaiune utilizat mai ales dup 1996, cu precdere pentru rile srace foarte ndatorate).

mprumuturile externe au ca obiectiv principal promovarea creterii economice. Posibilitatea unei tri de a contracta mprumuturi depinde, n mare parte, de creterea PIB.

Strategia optimal n domeniul mobilizrii resurselor externe poate fi descris n felul urmtor: o ar trebuie s creasc volumul mprumuturilor externe contractate pentru finanarea investiiilor astfel nct produsul marginal al capitalului s fie egal cu costul mprumuturilor. Atunci cnd datoria extern este important, costul mprumuturilor din strintate poate atinge un nivel superior ratei mondiale a dobnzii.

Exist, n general, o diferen pozitiv ntre nivelul dobnzii la care mprumut ara i nivelul dobnzii mondiale, diferen care variaz n functie de indicatorii de risc ai trii, cum este raportul datorie/PIB. FMI recomand responsabililor cu politica economic i financiar a unei ri s se ocupe de comportamentul unor variabile ce au legtur cu datoria i de relatiile dintre aceste variabile printre care: rata de cretere a datoriei externe, ratele de cretere a exporturilor i a veniturilor, mrimea deficitului resurselor n raport cu venitul sau cu datoria extern i cu rata dobnzii cu care sunt acordate mprumuturilor n strintate.

De asemenea, FMI sugereaz managerilor datoriei c pentru a asigura succesul gestiunii datoriei externe trebuie respectate anumite principii ce au importante implicaii pentru politica economic:

pentru ca rata de cretere a venitului naional s se poat mri este necesar ca produsul marginal al capitalului, considerat n mod global, s fie superior ratei dobnzii mprumuturilor externe; pentru meninerea lichiditii i solvabilitii, trebuie ca nici rata dobnzii, nici rata creterii datoriei externe s nu rmn la niveluri sistematic superioare ratelor de cretere a exporturilor sau venitului.

Din analiza indicatorilor ce caracterizeaz situaia datoriei publice a rii noastre se evideniaz faptul c Romnia se ncadreaz n grupa trilor cu o datorie extern sustenabil.

Serviciul datoriei publice externe (SDPE) reprezint un indicator foarte important de analiz a datoriei publice externe, care arat ct se cheltuiete la nivelul fiecrui an financiar n contul datoriei publice externe. Acest indicator cuprinde:

cheltuielile cu rambursarea ratelor de capital ajunse la scaden n anul financiar considerat; dobnzile pltite anual; alte costuri i comisioane. Principalele surse de plat ale serviciului datoriei publice externe sunt: cheltuieli prevzute n bugetul de stat pentru aceast destinaie; fondul de rezerv la dispozitia Guvernului; sume rezultate din recuperarea creanelor statului romn; sume ncasate de ctre instituiile financiare mandatate de Ministerul Finanelor pentru a administra mprumuturile externe contractate de acesta, n numele i n contul statului; sumele prevzute n bugetele autorittilor publice locale pentru mprumuturile externe contractate direct de ctre acestea, n condiiile legii; sumele prevzute n bugetele agenilor economici care au contractat mprumuturi externe cu garania statului; fondul de risc pentru situaiile n care sunt executate garaniile emise de Ministerul Finanelor pentru mprumuturile externe contractate de agenii economici.

Cauzele apariiei datoriei externe

n cadrul echilibrului economic general la nivel macroeconomic un loc aparte l ocup echilibrul financiar i, n cadrul acestuia, echilibrul financiar public, reprezentat de concordana ntre necesitile financiare ale statului (cheltuielile publice) i sursele de finanare ale acestuia (veniturile publice). Acest echilibru nu se poate rezuma ns la o simpl comparare i egalitate a veniturilor i cheltuielilor, el fiind rezultatul aciunii unui complex de factori care stau la baza constituirii i utilizrii resurselor financiare i se realizeaz n anumite condiii sociale i economice.

Dezechilibrul financiar public este rezultatul cererii prea mari de resurse financiare publice, n comparaie cu fondurile ce se pot constitui la nivelul statului, acest decalaj reprezentand deficitul bugetar. Deficitul bugetar public, rezultat din manifestarea dezechilibrului bugetar, apare ns asupra capacitii investiionale a unui stat, motiv pentru care se poate proceda la acoperirea acestuia fie prin emisiune monetar, fie pe calea creditului public. Emisiunea de moned, ns, nu este recomandat ntrucat este generatoare de inflaie, ceea ce reduce mult aceasta posibilitatea de aciune. Datoria public este legat de intervenia financiar a statului n economie, prin care se urmresc: formarea de capital public, stimularea investiiilor, creterea ocuprii forei de munc, etc.

Datoria extern apare datorit mai multor caracteristici specifice rilor contractante. n rile n curs de dezvoltare, n general investiiile sunt superioare economiilor, ntruct nevoia de echipament tehnologic este foarte mare, n timp ce economiile diferiilor ageni economici (populaie, ntreprinderi, stat) nu se dovedesc pe msura acesteia.Administraiile publice au, n general, resurse limitate i cheltuieli curente ridicate (aprare, sntate, fondul de salarii, subveniile i dobnzile datoriei publice reprezentnd o pondere mult mai ridicat dect n rile industrializate). ntruct creditul public presupune apelarea la economiile interne (ale particularilor i ale ntreprinderilor) sau contractarea de datorii externe, iar de multe ori economiile populaiei i ale agenilor economici interni datorit condiiilor prezentate mai sus nu sunt suficiente pentru susinerea unor proiecte publice de anvergur se recurge la solutia contractrii de datorii externe.

Nevoia de contractare a creditelor externe n condiiile unei insuficiene a fondurilor financiare interne, este generat de necesitatea susinerii unor programe de dezvoltare, de investiii, prin intermediul crora se realizeaz dezvoltarea economiei naionale, creterea economic, mbuntirea condiiilor de trai a populaiei.

Soldul balanei de plti are o semnificaie deosebit pentru economia unei ri. Dac acest sold este negativ, se evideniaz faptul c economia respectiv consum i investete mai mult dect produce. Pentru a finana consumul i investiiile suplimentare este necesar apelul la creditele externe. Acestea nu contribuie la creterea economic n condiiile n care sunt utilizate pentru finanarea activitilor neproductive sau pentru contrabalansarea exporturilor excesive de capital. De fapt, n acest caz, imprumuturile respective ar putea chiar agrava presiunile ce se exercit asupra operaiunilor bugetare de administrare public i asupra balanei de pli. De aceea o utilizare ineficient a intrrilor de capital strin poate provoca n final criza datoriei.Apariia datoriei externe poate fi analizat i plecnd de la urmatoarea egalitate:

( SA I ) - ( X IM ) = ( G T) sau ( SA I ) + ( G T) = ( X IM )

Aceasta egalitate exprim relaia cantitativ dintre soldul economiilor i investiiilor sectorului nonguvernamental (SA I ), soldul bugetului general consolidat al statului ( T G ) i soldul curent al balanei de pli ( X IM ). Pornind de la aceast relaie, pentru ca economia s se prezinte echilibrat pe ansamblu, ct i n plan financiar i al sectorului extern, este necesar ca suma algebric dintre soldul economiilor i investiiilor sectorului neguvernamental, pe de o parte, i soldul sectorului guvernamental, pe de alt parte, s fie egal cu zero.

Dac excedentul net al economiilor sectorului nonguvernamental ( SA I > 0 ) este superior deficitului bugetar ( G T > 0 ), atunci ara respectiv este n poziia de exportator net de mrfuri i servicii ( X IM > 0 ), crendu-i premisele de a fi un potenial exportator de capital pe piaa internaional.

ns, dac investiiile nonguvernamentale sunt superioare economiilor acestui sector, iar finanele publice prezint un excedent mai redus dect soldul negativ al sectorului nonguvernamental sau un anumit deficit bugetar, deficitul total de resurse interne trebuie s fie acoperit exclusiv pe calea surselor externe, ceea ce duce la un sold negativ al contului curent al balanei de pli, ara respectiv fiind att exportator net de mrfuri i servicii ( X < IM ), ct i importator de capital de pe pieele externe.De obicei, rile cu economii competitive se afl n calitatea de exportatoare nete, nregistrnd excedente nete ale sectorului nonguvernamental, contului curent i bugetului sau eventuale deficite inferioare excedentului sectorului nonguvernamental. n schimb, aa cum s-a menionat i mai sus, rile n curs de dezvoltare (inclusiv economiile n tranziie) sunt nevoite s-i finaneze deficitul de economii fa de investiii i cel bugetar pe seama surselor externe.

Din punct de vedere economic este foarte important ca imprumuturile externe s fie folosite, n majoritatea lor, pentru finanarea cheltuielilor de investiii, ntrucat pe aceast cale se realizeaz progresul i creterea economic.

Evoluia datoriei externe n RomniaLa debutul capitalismului romnesc se cunotea faptul c Romnia nu mai avea datorii externe, cum se numeau la acea vreme. Acum, balana extern a rii este cu mult pe minus. Datoria extern pe termen scurt este n jur de 15 miliarde de euro, datoria pe termen lung este de nc 63 de miliarde de euro, deci datoria extern ajunge la aproximativ 80 miliarde de euro, iar deficitul de cont curent (exporturi minus importuri) a ajuns la aproape 4 miliarde de euro.

Cderea economic de dup 1980 se reflect i n creterea gradului de ndatorare al rilor n dezvoltare. Datoria extern raportat la exporturi a crescut n 1990 la peste 160% fa de 1980, rmnnd la un nivel ridicat, chiar dac n scdere, i n anul 1999. Rata serviciului datoriei externe (respectiv ratele i dobnda datorate ntr-un an, raportate la export) a cunoscut o cretere permanent, ceea ce nseamn c principala surs de venituri a rilor n dezvoltare a avut o evoluie inferioar ndatorrii. n aceste condiii, posibilitile de restituire a mprumuturilor i dobnzilor aferente sunt n continu scdere. Acelai lucru reflect i datoria extern raportat la P.I.B., respectiv capacitatea tot mai redus a rilor n dezvoltare de a face fa ndatorrii externe.

Datoria concesional (respectiv mprumuturile n condiii de favoare) a rmas la un nivel relativ constant (dei n 1990 a nregistrat o cretere cu 3% fa de 1980, iar n 1998 o scdere cu 6% fa de 1990), iar cea multilateral o cretere fa de 1980. Cu toate acestea, datoria extern provenit din mprumuturile acordate n condiii concesionale i pe cale multilateral au o pondere destul de mic n totalul datoriei externe.

Dac, pe ansamblul rilor n dezvoltare, situaia se prezenta la un nivel mediu de ndatorare, pentru rile cele mai srace situaie este mult mai grav. Unele ri nregistrau niveluri ale serviciului datoriei externe de peste 1000%, ceea ce reprezint cu mult peste nivelurile medii ale rilor n dezvoltare.

n timp ce rile considerate sunt cel mai sever ndatorate i, n acelai timp, cele mai srace, mrimea, natura, sursa i gravitatea problemelor pe care le nregistreaz n legtur cu datoria lor extern variaz foarte mult de la o ar la alta, ca i accesul lor pe pieele private de capital.

Conform Bncii Mondiale, datoria a 188 de ri n dezvoltare se ridica la nceputul lui 2002, la 2442,1 miliarde USD, iar datoria rilor celor mai ndatorate la 342,6 miliarde USD.

n acest an datoria privat, care reprezint cea mai mare parte din datoria extern, a stagnat practic, n vreme ce datoria public i continu creterea accelerat. Un alt mod de a spune c sectorul privat a depus ceva eforturi de ajustare n faa crizei, n vreme ce statul nu. Dei am putea interpreta i n modul urmtor: o parte din datoria privat a devenit de fapt public, odat cu ncheierea acordului de mprumut cu FMI.

Fig.3 Datoria extern pe termen lung n perioada 1999 - 2010

Fig. 4 Evoluia datoriei externe

Fig.5 Datoria extern a Romniei

Anul 2005 a fost marcat de reforma fiscal, prin introducerea cotei unice de impozitare a venitului, situat la 16%, i reducerea concomitent a impozitului pe profit de la 25% la 16%. Execuia cheltuielilor bugetare a fost complet neuniform, ntregul deficit acumulndu-se practic n ultimile dou luni ale anului. Prima parte a anului a fost propice lansrii de emisiuni de Euroobligaiuni de ctre emiteni suverani i nu numai.

Dei condiiile de imprumut existente pe pieele financiare internaionale au fost foarte bune, MEF a renunat la comportamentul oportunistic din anii precedeni, orientndu-se ctre obiectivul de dezvoltare a pieei titlurilor de stat. Astfel, MEF a emis titluri de stat n valoare total de 2,9 miliarde lei, ceea ce a determinat ca finanarea deficitului bugetar din surse interne in acest an sa fie de 42,4%.

Totodat, trebuie menionat c dei contextul de pia era foarte favorabil, n locul refinanrii emisiunii de obligaiuni n valoare de 300 milioane euro scadent n luna noiembrie, printr-o emisiune de Euroobligaiune nou, pentru rscumpararea acesteia au fost utilizate veniturile din activitatea de privatizare, ponderea, datoriei guvernamentale reducndu-se de la 22,4% la sfaritul anului 2004 la 19,6% la sfritul anului 2005.

La sfrsitul anului 2006, datoria extern pe termen mediu si lung a crescut cu 12,5% fa de finele anului 2005, fiind n sum de aproximativ 40 miliarde euro.

Datoria public guvernamental extern efectiv la 31 decembrie 2006 a nregistrat un sold de 10 126,5 miliarde euro, reprezentnd 37,4% din datoria extern pe termen mediu si lung.

Analiza datoriei publice guvernamentale externe efective n funcie de creditor arat c 47,3% reprezint datoria contractat cu creditorii oficiali, iar 52,7% reprezint datoria contractat de la creditori privati si anume bnci comerciale, emisiuni de obligatiuni si alte surse.

Fig. 10 Structura pe creditori a datoriei publice guvernamentale externe in 2006

2006 a fost anul masurilor de relaxare fiscala. S-au redus contributiile de asigurari sociale cu 1,5 puncte procentuale, a avut loc introducerea taxei pe viciu asupra produselor din tutun si alcool si s-au luat masuri pentru armonizarea la nivelul cotei unice. Relaxarea politicilor fiscale a dus la o crestere a deficitului bugetului general consolidat la 1,5% din PIB fata de 0,8% din PIB in anul precedent, aceasta s-a produs spre finele anului, inregistrandu-se aceeasi executie bugetara asimetrica.

Caracterul neuniform al executiei bugetare a facut ca politica fiscala sa aiba un caracter antiinflationist, ingreunand insa administrarea lichiditatilor (cash managementul) atat la sfarsitul anului cat si inceputul anului 2007. Activitatea pe piata titlurilor de stat in 2006 a fost cea mai redus din ultimii ani, din cauza lipsei emisiunilor de titluri pe piaa primara, preferandu-se recurgerea la finantarea temporara din disponibilitatile contului curent general al Trezoreriei.

Aceasta strategie a reprezentat o schimbare radicala fata de strategia inceputa in anul 2005, ignorandu-se insa dezvoltarea pietei titlurilor de stat. In conditiile lipsei de emisiuni de titluri de stat atat pe piata interna, cat si externa, in afara finantarii temporare, s-a apelat doar la imprumuturi contractate de la institutiile financiare internationale si banci comerciale.

Aceasta strategie a generat insa acumularea unor deficite din anii anteriori nefinantate definitiv prin titluri de stat, ci temporar, prin imprumuturi pe termen scurt din disponibilul temporar aflat in soldul contului curent general al trezoreriei statului.

Utilizarea excesiva a finantarii temporare si lipsa emiterii titlurilor de stat pe fondul executiei asimetrice a bugetului general consolidat a dus la cresterea presiunilor rezultate din asigurarea cheltuielilor publice, facand necesara atragerea de depozite in luna decembrie in scopul echilibrarii contului curent general al trezoreriei Statului. In plus, a influentat dimensiunea soldului contului trezoreriei in prima parte a anului 2007, generand un necesar consistent de finantare pentru aceasta perioada.

Finantarea deficitului bugetar in anul 2008 si refinantarea datoriei publice guvernamentale a fost realizata prin:

emisiuni de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat de tip benchmark pe piata interna in valoare de 12,5 mld lei

o emisiune de Euroobligatiuni pe pietele externe de capital, in valoare de 750 milioane eur

trageri din imprumuturile destinate finantarii de proiecte contractate cu institutiile financiare internationale

imprumuturi temporare din disponibilitatile contului curent general al trezoreriei statului in suma de 12,3mld lei

imprumuturi contractate de autoritatile administratiei publice locale in suma de 3 mld lei

sume recuperate de catre AVAS din activele bancare neperformante.

Cu toate acestea, datoria externa a ajuns la aproximativ 60 milioane euro, fiind in continua crestere.

2009. Deficitul bugetar al Romaniei a fost anul trecut de 36,4 miliarde lei, respectiv 7,2% din produsul intern brut (PIB), fiind sub tinta stabilita cu FMI, in contextul scaderii veniturilor cu 5,4% fata de 2008 si majorarii cheltuielilor cu 1,4%, conform MFP. "Veniturile bugetului general consolidat au fost in 2009 de 156,6 miliarde de lei, in scadere cu 5,4% comparativ cu anul precedent, ca armare, in principal, a reducerii incasarilor din impozitul pe profit (-8,9%), precum si a celor din TVA (-16%) si a taxelor vamale (-31,9%)", se arata in comunicatul MFP.

Aceste reduceri au fost partial compensate de cresterea incasarilor din impozitul pe venit cu 0,3%, accize cu 14,2%, impozite si taxe pe proprietate cu 3,8%.

Cheltuielile bugetului general consolidat s-au cifrat anul trecut la 193 miliarde lei, in crestere cu 1,4% fata de 2008. Costurile cu personalul au fost cu 2,4% mai mari, in principal din cauza majorarilor salariale aprobate in semestrul al doilea din 2008.

Totodata, cheltuielile cu bunuri si servicii s-au redus anul trecut cu 12,6% fata de 2008, ca urmare a masurilor de restrangere aprobate.

Cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat anul trecut cu 9,8 miliarde lei comparativ cu 2008, ca urmare a cresterii punctului de pensie in octombrie 2008 si acordarii pensiei sociale minim garantate incepand cu luna aprilie 2009.

n perioada ianuarie - septembrie 2009, deficitul contului curent a fost de 3.954 de milioane de euro, n scdere cu 72,2% fa de aceeai perioad din anul 2008, finanat n proporie de 94,1% prin investiii directe ale nerezidenilor.

Datoria pe termen mediu i lung a crescut cu 22,3% fa de decembrie 2008, iar datoria pe termen scurt, de 14.996 de milioane de euro, a sczut cu 27,2%, informeaz Banca Naional a Romniei (BNR).

Conform ultimelor date ale Bancii Nationale, datoria extern pe termen mediu i lung a nregistrat la 31 iulie 2009 nivelul de 59,757 miliarde euro (77,8 la sut din total datorie extern), n cretere cu 16,7 la sut fa de 31 decembrie 2008.

La aceasta se adaug datoria extern pe termen scurt care a nregistrat la aceeai dat de referin, respectiv 31 iulie 2009, nivelul de 17,018 miliarde euro, valoare care, nsumat cu nivelul datoriei pe termen lung duce la totalul de 76,775 mld. euro.Deficitul de cont se reduce cu 74%.

Pe de alt parte, contul curent al balanei de pli a nregistrat un deficit de 2,717 miliarde euro, n scdere cu 73,8 la sut n raport cu aceeai perioad din anul 2008. Influena determinant asupra reducerii soldului contului curent a avut-o deficitul balanei comerciale, care a nsumat 3,236 miliarde euro, n scdere cu 69,4 la sut fa de perioada ianuarie-iulie 2008, precizeaz, de asemenea, Banca Naional.

Bugetul pentru 2010 prevede o tinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB.

Datoria extern pe termen mediu i lung a fost la 28 februarie 2010 de 67 737 milioane euro (82,3 la sut din total datorie extern), n cretere cu 3,5 la sut fa de 31 decembrie 2009.

Datoria extern pe termen scurt a nregistrat la 28 februarie 2010 nivelul de 14 611 milioane euro (17,7 la sut din total datorie extern), nregistrnd aproximativ acelai nivel fa de 31 decembrie 2009. . In total datoria externa in februarie 2010 a fost de aproximativ 80 milione euro.

Limitele datoriei externen intervalul 2005-2009, serviciul datoriei externe se mentine la niveluri intre 2,2-2,4 miliarde USD. Din punctul de vedere al strategiei de indatorare se recomanda prudenta in contractarea datoriei publice externe pe termene sub 5 ani in vederea evitarii acumularii scadentelor in aceasta perioada.

mil. USD

200520062007 2008 2009

Serviciul datoriei publice externe2.404,31.856,51.878,72.376,2 1.329,1

- rate de capital 1.654,11.331,81.398,51.939,9 995.9

- dobanzi si comisioane 750,2524,7480,2436,3 333.2

Fig.4 Datoria extern,in perioada 2005 2009 Ministerul Finantelor, prin strategiile sale de administrare a datoriei publice, are ca principal obiectiv, cresterea contractat a datoriei publice externe, astfel nct nivelul acesteia s se mentin sub limita prevzut prin tratatul de la Maastricht; dezvoltarea pietei titlurilor de stat; reducerea costurilor privind serviciul datoriei publice externe; reducerea gradului de refinantare pentru datoria public guvernamental extern; cresterea ponderii datoriei cu dobnda fix n total datorie public guvernamental extern fat de mprumuturile externe contractate cu rata variabil a dobnzii.

Consecinele datoriei externeConsecintele datoriei externe se reflecta asupra tuturor locuitorilor tarii noastre. Astfel datoria externa a Romaniei contractata pe termen mediu si lung a ajuns in luna februarie 2010 la 67737 milioane euro (82,3 la sut din total datorie extern), n cretere cu 3,5 la sut fa de 31 decembrie 2009, iar datoria externa pe termen scurt a nregistrat la 28 februarie 2010 nivelul de 14611 milioane euro (17,7 la sut din total datorie extern), nregistrnd aproximativ acelai nivel fa de 31 decembrie 2009.

Fig. 5 Datoria externa a Romniei la 28 februarie 2010; sursa : BNR

Specialistii afirma faptul ca deficitul de cont curent a urcat atat de multa datorita faptului ca se producea nu pentru impulsionarea investiiilor, ci pentru creterea consumului.

Consecinele expansiunii datoriei externe au nceput s apar de ceva timp: datoria extern ce trecea n contul Romniei urcase deja pe la 80 miliarde de euro. Ceea ce o distingea n special, era nu dimensiunea n sine, ci structura ei terifiant: cea mai mare parte (aproximativ 55 miliarde de euro) nici nu aparinea unor entiti romneti (stat, firme cu capital autohton, populaie), ci aparinea unor companii bancare sau nebancare strine ce fcuser din Romnia angajamente financiare externe (n majoritate la societile-mam) cu care i finanaser expansiunea n Romnia. Este vorba de ceea ce ar putea fi denumit componenta strin a datoriei externe. Fiind angajat din Romnia, ndatorarea respectiv trecea n contul Romniei i urma a fi pltit tot de contribuabilul romn.

Datoria extern a ajuns deja la aproximativ 80 miliarde euro, iar ntreaga cretere este n contul statului romn, in favoarea unor false avantaje:- primirea pentru o perioad scurt de timp a unor salarii i pensii nediminuate fa de perioada anterioar - contribuabilul romn, prin intermediul statului nepenit n morica ndatorrii, este pus s finaneze expansiunea companiilor bancare i nebancare strine n Romnia. Este unul din multiplele canale prin care Vestul iese din criz pe seama Estului.

O alta consecinta o reprezinta pierderea suveranitatii statului. Acest lucru se intampla atunci cand cei mai multi dintre creditori isi indreapta atentia catre statele cu cele mai mari datorii, astfel prin imprumuturi, tarile creditoare isi mentin influentele si de asemenea s-a dovedit c pierderile datorate sistrii mprumuturilor ctre cei mai mari datornici sunt mult mai mari dect continuarea mprumutrii lor.

Instituiile internaionale ar trebui sa ia o serie de msuri n legtur cu fenomenul exploziei datoriei externe, printre care se numr:

concentrarea ctre acordarea de mprumuturi n condiii de favoare;

susinerea efortului intern n vederea reducerii poverii datoriei externe;

dezvoltarea unor noi tipuri de finanare, care s fie grefate pe nevoile reale ale rilor celor mai srace i mai ndatorate;

continuarea procesului de anulare a datoriei externe pe cale bilateral.

In concluzie, se poate afirma c problema datoriei externe a devenit tot mai mult problema tuturor: a creditorilor i a debitorilor. De aceea, toate msurile prezentate includ att eforturile donatorilor, ct i pe cale ale receptorilor, n scopul gestionrii ct mai eficiente a acestei situaii.Construirea treptata a unei economii de piata nu a fost usoara pentru Romania, dificultatile neintarziind sa apara si incetinind procesul tranzitiei, schimbarile structurale in cadrul economiei si, ulterior, alinierea acestora la standarde europene.Pentru realizarea acestui obiectiv, statul roman a avut nevoie de infuzii masive de capital, care nu au fost intotdeauna utilizate in scopuri bine definite, pe baza unei evaluari corecte a prioritatilor (o greseala a constituit-o spre exemplu axarea spre consum si nu spre latura productiva a datoriei externe pentru o lunga perioada de timp). Aceste neajunsuri au determinat si o anumita reticenta a institutiilor financiare internationale in acordarea de imprumuti in unele perioade si au facut ca fluxurile de capital strain sa ocoleasca teritoriul Romaniei un timp destul de indelungat, in conditiile in care tara se confrunta cu deficit de resurse. Astfel, acumularea deficitelor externe in fiecare an a condus, de asemenea, la intarzierea procesului de tranzitie.

De aceea, in lipsa unor fluxuri considerabile de capital strain, contracatarea de imprumuturi externe s-a facut in mare parte pentru sustinerea balantei de plati (deci, in scopuri de consum), in primii ani de tranzitie statul apeland la creditorii multilaterali ca imprumutatori de ultima instanta, si inproportii mai mici pentru proiecte socal-economice de care Roamnia avea nevoie.

Cu toate acestea, in ceea ce priveste gradul de indatorare, Romania nu a depasit limitele standard impuse pentru diferite categorii de indicatori, nici chiar in momente de varf ale serviciului datoriei publice externe, desi au existat si cresteri ingrijoratoare de la an la an ale acestora.

Anul 2008 si aparitia crizei economice a facut ca datoria externa sa creasca din nou. De asta motivul care a dus la noi imprumuturi a fost generat de instabilitatea de pe pietele financiare internationale, care a dus la o diminuare a fondurilor externe disponibile, pe fondul unor iesiri importante de capital.

Ingrijorarea de a intra in incapacitate de plata, instabilitatea politica interna si datoria ridicata pe termen scurt, au dus la inflamarea pietei valutare prin atacuri speculative la adresa monedel nationale si la scaderea rating-ului Romaniei de catre institutiile internationale. Toti acesti factori, colaborati cu situatia economica mondiala din 2008 si 2009 au facut ca accesul Romaniei la finantare pe pietele internationale sa fie limitat. Acordurile incheiate cu institutiile internationale si calmarea situatiei politice au dus la o relativa stabilitate economica. Cu toate acestea, lipsesc masurile de stimulare a economiei.

Ca si pana acuma, imprumuturile externe sunt utilizate pentru acoperirea deficitului de cont curent, deci, sunt din nou axate spre consum.Romania nu stie sa-si gestioneze intr-un mod eficient datoria publica externa, motiv pentru care politica datoriei externe in tara noastra este prinsa intr-un cer vicios: cel al consumului.

Bibliografie

1. Moteanu T. (coordonator), Finane publice, Editura Universitar, Bucureti, 2008.

2. Vcrel I. Georgescu F. i colectiv, Finane publice, Ediia a IV-a, Editura Didactic i Pedagogic, Bucureti, 2007.

3. Larisa Elena Moisic Preda Finane publice, Editura Bibliotheca, Trgovite, 2009.

4. O.U.G. nr. 64/2007 privind datoria public, publicat n Monitorul Oficial nr 439/29 iunie 2007

EMBED MSGraph.Chart.8 \s

_1332849361.xls


Recommended