Home >Documents >Curs Dreptul munci ASE

Curs Dreptul munci ASE

Date post:11-Jul-2015
Category:
View:288 times
Download:4 times
Share this document with a friend
Transcript:

SUPORT DE CURS destinat studenilor la nvmnt la distan Titlul cursului: Dreptul munciiCuprins: Introducere I. Raporturi colective de munc

Cuprins Obiective Bibliografie Lucrare de verificare II. Raporturi individuale de munc

Cuprins Obiective Bibliografie Lucrare de verificare

1

Introducere

Cursul de dreptul muncii este conceput pentru a forma competene de planificare i ncheiere a contractelor de munc; competene n elaborarea de acte juridice n domeniul raporturilor de munc; competene n soluionarea de conflicte colective i individuale de munc. Sunt urmrite ndeosebi aspectele de ordin practic, aplicativ, care s permit studentului dobndirea de deprinderi n domeniul aplicrii i interpretrii legislaiei muncii precum i dezvoltarea logicii juridice. Prezentul material didactic este mprit n dou uniti de nvare, corespunztoare raporturilor colective i individuale de munc, fiecare finalizat cu o lucrare de verificare. Fiecare unitate de nvare este mprit n capitole, finalizate cu teste de autoevaluare i sintez, cu ajutorul crora studentul va putea s i aprecieze nivelul de nsuire a cunotinelor prezentate n capitolul respectiv. Ele au de asemenea rolul de a permite studentului integrarea informaiei recent dobndite n contextul informaiilor juridice aflate deja n posesia acestuia. Corectitudinea rezolvrii testelor de autoevaluare va fi discutat cu prilejul activitilor tutoriale. De asemenea, la finele fiecrei uniti de nvare este prezentat bibliografia corespunztoare acesteia. Cursul de dreptul muncii de un semestru se va finaliza cu un examen scris, pe care studentul l va pregti prin parcurgerea bibliografiei i a prezentului material didactic destinat studenilor la forma de nvmnt la distan.

2

I.

Raporturile colective de muncCuprins

Obiective Capitolul 1: Conceptul de contract colectiv. Negocierea contractelor colective de munc 1. Sediul materiei 2. Ce se este un contract colectiv de munc? 3. Prile contractului colectiv de munc 3.1. Reprezentanii salariailor. Sindicatele 3.2. Patronatele 4. Negocierea contractului colectiv de munc Autoevaluare i sintez Capitolul 2: Derularea contractelor colective de munc 1. Durata contractului colectiv de munc 2. Coninut 3. Forma i nregistrarea 4. Executarea 5. Modificarea 6. Suspendarea 7. ncetarea Autoevaluare i sintez Capitolul 3: Soluionarea conflictelor de munc 1. 2. 3. 4. 5.6.

Categorii de conflicte de munc Conflictele de interese Concilierea conflictelor de interese Medierea Arbitrajul Greva

3

7.

Tipuri speciale de greve Autoevaluare i sintez Bibliografie Lucrare de verificare

4

Obiective Unitatea de nvare privitoare la raporturile colective de munc urmrete familiarizarea studentului cu reglementrile de drept al muncii aplicabile sindicatelor, patronatelor i contractelor colective de munc ce intervin ntre acestea. Studentul i va nsui cunotinele necesare interpretrii logice a textelor de lege i i va forma deprinderi i abiliti n domeniul negocierii i ncheierii de contracte colective, precum i al prevenirii conflictelor colective de munc. De asemenea, prezenta unitate de nvare cuprinde un set esenial de cunotine n domeniul conflictelor de interese, avnd ca scop identificare acestora, rezolvarea lor, precum i a situaiilor n care poate interveni greva. Studentul dobndete informaiile juridice necesare pentru soluionarea amiabil a conflictelor de munc prin mediere sau conciliere ca i pentru supunerea unui atare conflict arbitrajului, respectiv pentru apelul la forma cea mai sever de protest sindical, greva.

5

Capitolul 1: Conceptul de contract colectiv. Negocierea contractelor colective de munc

1. Sediul materiei-

Codul muncii - Legea nr. 53/2003,

publicat n Monitorul oficial nr.72 din 5

februarie 2003, n vigoare ncepnd cu 1 martie 2003; -

Legea nr. 130/ 1996 privind contractul colectiv de munc, republicat n Legea patronatelor, nr. 356 din 10 iulie 2001, publicat n Monitorul oficial, nr. Legea sindicatelor, nr. 54/2003, publicat n Monitorul oficial al Romniei, 73 din Contractul colectiv de munc unic la nivel naional pe anii 2007 - 2010.

Monitorul oficial nr. 184 din 19 mai 1998; 380 din 12 iulie 2001; 5 februarie 2003;

2. Ce se este un contract colectiv de munc? Contractul colectiv de munc este convenia ncheiat n form scris ntre patron sau organizaia patronal pe de o parte, i salariai, reprezentai prin sindicate ori n alt mod prevzut de lege, de cealalt parte, prin care se stabilesc clauze privind condiiile de munc, salarizarea, precum i alte drepturi i obligaii ce decurg din raporturile de munc. Din aceast definiie rezult c ntr-un contract colectiv de munc sunt parteneri sociali, patronul sau organizaia patronal i salariaii organizai sau nu n sindicate. Raporturile de munc nu sunt guvernate doar prin legi i contracte individuale de munc, ci i prin contracte colective de munc. De ce se ncheie contracte colective de munc? n colectiv, salariaii au posibilitatea de a-i impune propriile interese n raport cu angajatorii ntr-o msur mai mare dect o pot face individual. De aceea, negocierea i ncheierea contractului colectiv de munc trebuie s se fac de ctre angajator cu toat atenia, astfel nct s nici nu-i ncalce obligaiile legale, dar s-i i pun n valoare propriile interese.

6

Legea prevede c, prin ncheierea contractelor colective de munc se urmrete promovarea unor relaii de munc echitabile, de natur s asigure protecia social a salariailor, prevenirea sau limitarea conflictelor colective de munc ori evitarea declanrii grevelor. Mai mult, orice acord ulterior intervenit ntre partenerii sociali devine parte a contractului colectiv de munc. Prin art.2, alin.(2) din Legea nr.130/1996, republicat se stabilete c fac parte din contractul colectiv de munc i acordurile ntre prile semnatare ale contractului prin care se soluioneaz conflictele colective de munc. Astfel, se cuprind ntr-un contract colectiv, n mod obligatoriu, orice acorduri ce intervin n timpul concilierii directe sau indirecte i, ulterior, orice conciliere ce intervine pe parcursul desfurrii grevei. Din momentul respectiv clauzele contractului colectiv devin obligatorii pentru cei care l-au semnat. Contractul colectiv de munc este specific dreptului muncii. El seamn pe de o parte cu o lege, deoarece: are caracter permanent (se aplic de un numr nedeterminat de ori); se public n Monitorul oficial; este obligatoriu pentru toat lumea.

De exemplu, un contract colectiv de munc ncheiat la nivelul unei uniti are efecte obligatorii nu numai pentru salariaii membrii ai sindicatului care l-a negociat, dar i pentru salariaii nemembrii. Mai mult, el este obligatoriu chiar i pentru salariai care s-au angajat ulterior, deci care nici nu lucrau n unitatea respectiv atunci cnd s-a negociat contractul. Pe de alt parte, contractul colectiv de munc este totui un contract, deoarece: se negociaz; exprim voina juridic a prilor ntre care s-a ncheiat, nu a legiuitorului.

Contractele colective de munc se ncheie pe diferite nivele: unitate, grup de uniti, ramur, economie naional. La fiecare nivel, contractul colectiv de munc va trebui s respecte contractele colective de munc ncheiate la nivelele superioare, iar toate contractele colective, indiferent de nivel, vor trebui s respecte legea. Contractele individuale de munc vor trebui s respecte contractele colective i legea. Astfel, legea este cea care stabilete cadrul general al raporturilor de munc, contractul colectiv la anumite niveluri concretizeaz i dezvolt dispoziiile legale, iar

7

contractul individual de munc concretizeaz prevederile contractului colectiv de la nivelul unitii pentru fiecare salariat. Deci, contractele individuale de munc nu pot conine clauze care s stabileasc drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munc, iar acestea, la rndul lor, nu pot conine clauze care s stabileasc drepturi la un nivel inferior celor stabilite prin lege. De asemenea prin contractul colectiv la nivel de unitate pot exista clauze mai favorabile salariatului dect cele existente la un nivel superior. Legea nr.130/1996 precum i Codul muncii n art. 241, prevd c se poate ncheia un singur contract colectiv de munc la fiecare nivel (unitate, grup de uniti, naional). n mod normal, ierarhizarea contractelor colective de munc este urmtoarea: se ncheie, n primul rnd contractul colectiv la nivel naional, apoi cel la nivel de ramur, apoi la nivel de grup de uniti iar apoi se ncheie contractul colectiv la nivel de unitate. Totui nu ntotdeauna este respectat aceast regul, caz n care va avea loc readaptarea contractului colectiv de la nivel inferior la clauzele contractului de la nivel superior, ulterior ncheiat. 3. Prile contractului colectiv de munc Potrivit Codului Muncii i Legii nr.130/1996 prile ntre care se ncheie acest contract sunt patronul (angajatorul) i salariaii. Rezultatul negocierii ntre pri se concretizeaz n ncheierea contractului colectiv de munc. Trebuie remarcat c Legea 130/1996 folosete termenul de parte, nu doar pentru a defini pe titularul drepturilor i obligaiilor pe care le presupune un contract colectiv, dar i pe reprezentantul prilor la negocierea i ncheierea contractului colectiv. Astfel, contractul colectiv de munc se semneaz de ctre pri, fapt care practic nu este posibil, fiind evident vorba de reprezentanii prilor. 3.1. Reprezentanii salariailor. Sindicatele La nivel de unitate salariaii sunt reprezentai de ctre organizaiile sindicale legal constituite i reprezentative. Acolo unde nu exist un sindicat salariaii sunt reprezentai printr-un numr de reprezentani alei.

8

La angajatorii unde sunt ncadrai mai puin de 21 de salariai sau unde dei sunt mai mult de 20 de salariai nu exist un sindicat, interesele lucrtorilor pot fi promovate i aprate de ctre reprezentanii lor, alei i mandatai special n acest scop. Astfel, potrivit art

Embed Size (px)
Recommended