Home >Documents >Curs Arhitectura-Instalatie Alimentare Apa

Curs Arhitectura-Instalatie Alimentare Apa

Date post:17-Jan-2016
Category:
View:38 times
Download:7 times
Share this document with a friend
Description:
Instalatie Alimentare Apa
Transcript:

2

Instalaii funcionale. Destinaie. Tipuri.Instalaiile funcionale ce deservesc Exigene calitative impuse sistemulor tehnice instalaii funcionale.Liberalizarea comerului mondial finalizat prin acordul GATT n 1994 a condus la o competiie acerb a productorilor. Aceasta impune ns o susinere legislativ adecvat. Pentru fundamentarea acesteia este necesar considerarea ntr-o manier unitar a exigenelor partenerilor implicai respectiv conjugarea eforturilor tuturor organismelor i actorilor implicai. Pe plan european armonizarea normelor europene este o aciune de baz a pieei comune care urmrete ca prescripiile tehnice (i normele naionale s nu constituie bariere n calea schimbului liber de produse (i servicii.

Organismul abilitat pentru elaborarea normelor europene unitare este Comitetul European de Normalizare (CEN). Normele CEN devin imperative pentru toi participanii la piaa comun, respectiv toi membrii Comunitii Europene, precum i pentru aspiranii la aceast pia.Sistemul calitatii in constructii se aplica in mod diferentiat in functie de categoriile de importanta ale constructiilor, conform regulamentelor si procedurilor de aplicare a fiecarei componente a sistemului.

Clasificarea in categorii de importanta a constructiilor se face de ctre proiectant in functie de complexitate, destinatie, mod de utilizare, grad de risc sub aspectul sigurantei, precum si dupa considerente economice.

n Romnia sistemul calitii n construcii a fost legalizat prin intermediul Legii nr.10 din 1995.

Aceast lege preia exigenele eseniale impuse prin Directiva Consiliului Europei nr.89/106/CEE i anume:

Rezisten i stabilitate;

Siguran n exploatare;

Siguran la foc;

Igiena, sntatea oamenilor, refacerea i protecia mediului;

Izolaie termic, hidrofug i economia de energie;

Protecia mpotriva zgomotului.

Evaluarea corect a performanelor unei instalaii nu se poate realiza numai pe baza respectrii acestor exigene motiv pentru care n conformitate cu prevederile standardelor internaionale (ISO 6241, ISO 7162, ISO 9001-9004...) precum i ale standardelor romneti (STAS 12400/1,2-1988) la nivel naional s-a elaborat ghiduri de performan pentru instalaiile sanitare, termice, de ventilare n care sunt stabilite categoriile de exigene specifice fiecarui tip.Prin aceste ghiduri se impun condiiile minime de calitate pentru instalaii, n ansamblul lor precum i modul de determinare i respectiv verificare a acestora. Fiecrei categorii de cerine i s-au asociat unul sau mai multe criterii de performan pentru care sunt stabilite n mod concret modul de determinare, valorile prescrise i referinele care stipuleaz cele enunate anterior (norme, standarde, documentaii tehnice).

n plus, fiecare element component al instalaiei trebuie s rspund la o serie de cerine/exigene specifice, impuse prin standardele de calitate de produs.

1.Instalaia sanitar de alimentare cu ap . 1.1.Definitie.Instalaia sanitar de alimentare cu ap este un sistem de tip deschis, constituit din ansamblul de elemente interconectate, care satisfac nevoia de ap a sistemului complex cldire i implicit a utilizatorilor acesteia, oamenii, prin preluarea apei de la o surs exterioar cldirii sistemul centralizat de alimentare cu ap sau o surs local, corectarea parametrilor apei preluate n funcie de nevoile specifice (ridicarea presiunii, prepararea apei calde, ameliorarea caracteristicilor fizice, chimice i biologice, asigurarea debitului de consum), transportarea ei pn la punctele de consum i distribuia n funcie de cerina folosinei, fr a crea prejudicii omului, cldirii sau mediului. Deci instalaia sanitar poate fi considerat, din perspectiva sistemic, ca un sistem complex de elemente interconectate i concomitent ca o verig, respectiv un subsistem al lanului sistemic mediu sistem alimentare cu ap cldire om (figura 3.1.). n consecin, orice abordare a CONCEPTULUI acesteia, respectiv orice evaluare, bazat pe conceptul de performan, trebuie s in cont de interaciunile reciproce dintre elementele componente ale instalaiei (respectiv influena performanelor materialelor, echipamentelor), de conexiunile cu celelalte sisteme ( calitatea apei n sistemul de alimentare, nivelul de zgomot din ncpere, sntatea consumatorului...), precum i de interaciunile ap-elemente sistem (coroziune, depunere de tartru...).

Instalaiile sanitare trebuie s fie astfel concepute nct,

n timpul exploatrii s asigure cerinele utilizatorului,

s prezinte siguran in funcionarea la

parametrii caltativi i

cantitativi impui,

s asigure securitatea

utilizatorilor i

cldirii i de asemenea

sa asigure conservarea acestor performane pe toat durata de exploatare.

1.2. Obiective vizate la concepia instalaiilor interioare de alimentare cu ap.

Conceperea unei instalaii sanitare care s respecte criteriile de calitate i performan impuse prin actualele standarde de calitate, pe toat durata vieii (i chiar i dup ieirea acestora din uz) este o problem complex care ine de domeniul proiectrii optimale.

Pentru satisfacerea tuturor exigenelor impuse unei construcii performante proiectarea optimal a unei instalaii sanitare presupune:

Stabilirea unei dotri corespunztoare gradului de confort impus i destinaiei cldirii deservite;

Alegerea materialelor, echipamentelor, obiectelor i armturilor sanitare astfel nct, acestea s contribuie la asigurare optim a funciunilor, cu consumuri minime de materiale i energie, precum i cheltuieli minime de exploatare i ntreinere, pe ntreaga durat de via i fr s pericliteze sntatea oamenilor i mediul nconjurtor;

Stabilirea unei scheme flexibile care s permit:

racordarea la surse alternative (de exemplu alimentarea cu ap a vaselor closet s fie realizat fie cu ap menajer uzat preepurat, fie cu ap de ploaie);

utilizarea de resurse recuperate;

realizarea de economii de resurse (ap, materiale, energie, financiare, for de munc) ;

Alegerea traseului i amplasamentului reelei, respectiv echipamentelor pe baza exigenelor de siguran, stabilitate, economicitate, funcionabilitate, acustice, tehnologice, estetice;

Dimensionarea optimal a elementelor componente pe baza unor criterii complexe care s ia n consideraie ponderea fiecrei exigene i contribuia fiecrei componente a instalaiei la rezultatul global;

Crearea premiselor de integrare a instalaiei sanitare n ansamblul cldirilor inteligente prin prevederea pe ct posibil a elementelor necesare racordrii la sistemele de gestiune tehnic, telegestiune, gestiunea automat n vederea asigurrii unei funcionri controlabile, reglabile sau autoreglabile.

Proiectarea optimal a unei instalaii de alimentare cu ap reclam:

cunotiinele de natur expert ale proiectantului;

o serie de informaii tehnice (specificaiile productorilor de materiale i echipamente);

cadru legislativ (legi, normative, stasuri, ghiduri de proiectare, ...)

metode de calcul adecvate;

formularea foarte clar a exigenelor utilizatorilor.Proiectarea unei instalaii de alimentare cu ap se realizeaz n prezent n urmtoarea succesiune de etape:

stabilirea soluiei (schema funcional - constructiv, traseul i elementele componente ale instalaiei, precum i materialele i tehnologii utilizate pentru realizare), pe baza cunotiinelor de natur expert (care in de experiena proiectantului) i a o serie de calcule tehnico - economice pentru selectarea variantei optime, calcule, care pentru o soluie propus estimeaz anumite mrimi (de regul costurile de investiie, necesarul de resurse ,...). calculul de dimensionare a instala(iilor de alimentare cu ap( (dimensionarea conductelor reelei, dimensionarea echipamentelor);

stabilirea detaliilor de execuie.

1.3. Exigene calitative impuse sistemelor de instalaii sanitare de alimentare cu apa

1.3.1.Exigentele calitative ale sistemelor de instalaii sanitare de alimentare cu apa.Vizeaza:

Asigurarea cofortului sanitar pentru utilizatori: caliatea apei asigurat, n raport cu destinaia acesteia: de but/potabil; pentru utiliyari energetice; pentru splat rufe; pentru udat i stropit spaii verzi; pentru splare vase closet; pentru stins incendii; pentru diferite utilizri tehnologice (vopsitorii,). Not: Caracteristicile apei destinate consumului uman, respectiv ale apei preluate din sistemul de alimentare cu ap trebuie s respecte o serie de exigene calitative. Exigenele impuse vizeaz n general sntatea omului dar acestea prezint interes i pentru caracterizarea sntii sistemului de transport, respectiv a instalaiei. Normele sanitare pentru apa potabil reprezint limitele acceptate, din punct de vedere sanitar (respectiv din punctul de vedere al nocivitii directe sau indirecte asupra organismului uman) ale concentraiilor n care se poate gsi o substan n apa analizat. Stabilirea acestor norme se realizeaz pe baza unor criterii toxicologice, organoleptice, ecologice, etc. fixate de Organizaia Mondial a Sntii. Cu precizarea c aceste norme sanitare reflect nivelul cunotiinelor tiinifico-tehnice actuale trebuie menionat faptul c ele nu sunt imuabile ci sunt supuse i ele mbogirii coninutului calitativ ca urmare a achiziiilor eseniale ale tiinelor care au ca obiect calitatea vieii pe de-o parte respectiv mecanismele tehnice de determinare, pe de alt parte. n acest sens de exemplu, cercetri foarte recente au pus n eviden importana deosebit pe care o are asupra meninerii strii de tineree, a organismelor vii n general i n special al celor umane, coninutul de deuteriu din apa de but, care conform acestor studii depete de circa 10 ori limita acceptat din punct de vedere biologic. Ori, n normele sanitare actuale nu se regsete un indicator al coninutului de deuteriu. O alt precizare se poate face asupra faptului c nu toate rile au aceleai norme sanitare, dei criteriile dup care se stabilesc acestea sunt aceleai, limitele admisibile fiind practic stabilite, aa cum am precizat anterior, de Organizaia Mondial a Sntii. Motivul acestei diferenieri are un substrat economic, tiut fiind faptul c o normare exigent din acest punct de vedere impune eforturi financiare substaniale pentru respectarea acestor norme, respectiv pentru crearea bazei tehnice de tratare i purificare a apei i de susinere a costurilor de exploatare legate de procesele de tratare. n Romnia, normele de calitate pentru apa potabil sunt date n STAS 1342-91. Pe plan european, normele referitoare la calitatea apei sunt impuse prin directiva european nr. 80/778/CEE (tabelul 2.3.6.) care impune 62 de parametri de control. O prim remarc trebuie fcut asupra faptului c normele romneti nu includ toate revizuirile aduse normelor OMS n 1994 (tabelul 2.3.6.), fiind stabilite anterior acestora. O alt remarc trebuie fcut asupra diferenelor dintre prevederile normelor romneti i cele ale normei europene. O prim difereniere apare n ceea ce privete modul de clasificare i anume la grupa indicatorilor organoleptici (gust, miros) sunt inclui i indicatorii culoare i turbiditate, care n normele romneti sunt inclui n grupa indicatorilor fizici. n cadrul normelor europene apare n plus o grup a indicatorilor indezirabili, indicatori care n normele romneti sunt inclui n grupa indicatorilor chimici generali. Diferenieri apar i la indicatorii NO3- i F- care n normele romneti sunt considerai ca indicatori toxici n timp ce n normele europene sunt inclui n grupa indicatorilor indezirabili. Normele europene impun n grupa indicatorilor toxici 13 indicatori (As, Cd, Cr total, Pb, Hg, Sb, Se, V, Ni, Be, pesticide, cianuri i hidrocarburi policiclice aromatice n timp ce normele romneti impun 15 indicatori (cei impui prin normele CEE cu excepia beriliului i vanadiului i n plus aminele aromatice, azotaii, uraniul natural i trihalometanii). In anexa. Sunt reproduse caracteristicile de calitate pentru apa potebila, conform prevederilor Directivei europene nr.80 i normelor OMS/1994.

cantitilor de ap/debitelor de ap necesare n conformitate cu tipul utilizrii (splat vase, ). n anexa. Sunt prezentate normele de ap pentru diferite cldiri i funciuni. asigurarea exigenelor eseniale precum i a celor specifice pentru sistemul instalaiei. In anexa . Sunt prezentate aceste exigene pentru instalaiile sanitare aferente colilor.1.3.2.Exigene calitative privind armturile sanitare

Principalele condiii tehnice de calitate impuse armturilor sanitare sunt stipulate prin norme ( n Romnia STAS 9154/80, STAS 9143/80, n Frana NFD18-201, NFD18-202, Canada - CAN B 125 - M85 , n Comunitatea European EN200)

Condiii de calitate impuse prin normele romneti

Normele romneti impun condiii de calitate n ceea ce privete :

forma i dimensiunile armturilor ;

abaterile limit ;

materialele ;

execuia i aspectul armturilor.

n STAS 9143 sunt prevzute reglementrile privind calitatea armturilor de distribuie a apei produse n Romnia:

Aceste condiii de calitate se refer la:

forma, dimensiunile i execuia armturilor sanitare i a pieselor componente cu precizri exprese pentru mbinri, organe de manevr, robinete i baterii amestectoare;

calitatea suprafeelor i acoperirilor de protecie;

abateri limit;

materiale;

caracteristici mecanice (rezisten la presiune hidraulic i etanare) durabilitatea armturilor instalaiei de distribuie;

caracteristici hidraulice (dispersia vnei de ap , asigurarea debitelor minime normate) Condiii de calitate impuse bateriilor amestectoare prin normele franceze NFD18-201

Sunt normele cele mai dure i ofer o bun garanie pentru performanele bateriilor amestectoare.

Aceste norme se refer la ansamblul baterie amestectoare - capete armtur.

Principalele prevederi se refer la:

durata de via a (capetelor) bateriilor care se verific printr-un test de anduran de 500000 cicluri (pentru cele mai rezistente). Aceast durat de via corespunde n condiii normale de funcionare la multe decenii de utilizare ;

debitul nominal care este verificat la 3 bar, cu diverse rezistene hidraulice (cu rol de a simula ieirea spre du sau regulatorul de jet); se consider "excelente" (capetele) bateriilor de 1/2" care debiteaz mai mult de 20 de litri pe minut cu o rezisten C (cazul armturii pentru baie, cea mai exigent);

caracteristicile acustice, adic nivelul maxim de zgomot pe care bateriile l pot produce prin trecerea apei la traversarea capului i corpului armturii i se exprim prin diferena ntre un nivel sonor de referin (de 45 dB) i nivelul sonor msurat. Dac aceast diferen este mai mare de 25, cu o rezisten de tip C se consider c dispunem de o baterie baie-du excelent, clasa acustic fiind IC.

n tabelul 2.3.1 se prezint clasamentul E.A.U. (debit - acustic - uzur) al bateriilor amestectoare, iar n tabelul 2.3.2 sunt prezentate condiiile de ncercare. Condiii de calitate impuse robinetelor amestectoare prin normele franceze NFD-18-202

La robinetele amestectoare pe lng durata de via , debitul nominal , i nivelul acustic se impun i urmtoarele condiii de calitate specifice :

Sensibilitatea msurat n plaja de temperatur de 35oC la 39oC, care trebuie s conduc pentru un ecart de temperatur de 4oC la o deplasare de mai puin de 6 mm (deplasare liniar msurat la captul prghiei);

Fidelitatea minimal prin care se impune ca dup obinerea unei ape amestecate la 37oC conform unei poziii date, revenirea la aceast poziie dup o deplasare oarecare s redea temperatura de 37oC+2,5oC maximum;

Constana temperaturii const n faptul c apa amestecat reglat la temperatura de 37oC conserv aceast temperatur la debitul maxim de 6l/min (cu plus-minus 4oC) i la debitul de 3l/min (cu plus-minus 6oC).

ExigenCriteriuClasValori limit

Hidraulic Debit nominal Qn (l/min)

( la presiunea de 3 bar)E112 l/min ( Qn ( 16 l/min

E216 l/min ( Qn ( 20 l/min

E320 l/min ( Qn ( 25 l/min

E4 Qn ( 25 l/min

AcusticDs dB(A(A115 dB(A( ( Ds ( 25 dB(A(

A225 dB(A( ( Ds ( 30 dB(A(

A3 Ds ( 30 dB(A(

Anduran Numr de cicluriU1Mecanism acionare (MA) - 200 000 cicluri

Cap mobil (CM) - 80 000 cicluri

Inversor baterie baie (IB) - 30 000 cicluri

U2

Cap mobil (CM) - 140 000 cicluri

Inversor baterie baie (IB) - 50 000 cicluri

U3Mecanism acionare (MA) - 500 000 cicluri

Cap mobil (CM) - 200 000 cicluri

Inversor baterie baie (IB) - 80 000 cicluri

Tabel 2.3.1 . Clase de calitate (NFD 18-201) Condiii acustice referitoare la armturi n rile europene

Modul de considerare a zgomotelor produse de armturile sanitare difer de la ar la ar, unii prefernd s limiteze nivelul de zgomot, alii optnd pentru msuri de izolare, cele dou modaliti nefiind incompatibile ci coexistnd chiar n unele ri.

Tabelul 2.3.3. prezint sintetic limitele nivelului de zgomot impus prin normele specifice din principalele ri europene, pentru armturi sanitare. Se remarc c n Frana, Germania, Danemarca i rile de jos se limiteaz nivelul de zgomot la 30 - 35 dB cu exigene comparabile. n Spania, Portugalia, Italia, Luxemburg nu exist norme referitoare la limitarea zgomotului produs de armturile sanitare.

ncercarePoziie obturatorPoziie orificiu ieirePresiune (bar)Durat

(s)FluidTemp.

EtanarenchisDeschis 1660Aprece

EtanareDeschisnchis 620Aerrece

Pdinamic

DeschisDeschis 460Aprece

PstaticnchisDeschis 2560Aprece

Debit(+3%)Deschisnchis 3Aprece

AcusticaDeschisDeschis 3Aprece

AnduranCiclu D/

Deschis -5s

nchis -5sDeschis 2-4 bar

4-6 l/min200 000 cicluri

350 000 cicluri

500 000 cicluriAp rece

Tabelul 2.3.2.Condiii de ncercare impuse bateriilor amestectoare prin Norma francez NFD18-201

ara PRIVATE

n interiorul

ncperilor principaleBuctriin exteriorul

ncperilor principale Buctrii

Germania3535

Belgia30 456030 - 45

Danemarca 3535

Frana3538

Grecia3030

rile de Jos403540

Tabelul 2.3.3 Nivelul de zgomot normat n diverse ri din Comunitatea European Condiii de calitate impuse robinetelor cu nchidere automat

Aceste robinete permit controlul duratei de distribuie a apei i evitarea pierderilor. Ele sunt adesea utilizate n cldiri publice i n instalaii colective. n cadrul acestei categorii pe lng caracteristicile specifice tipului de robinet utilizat se mai testeaz i caracteristica debit - timp de acionare.

Condiii de calitate impuse duurilor flexibile

Normele franceze impun verificarea: calitii acoperirilor, finisajului suprafeelor exterioare; calitii mulajului; debitului ; etaneitii ; dimensional pentru asigurare nlocuirii ; pentru duuri se impune un debit minimal de 121 l/min la 3 bar; pentru duurile flexibile se impune verificarea prilor flexibile la anduran (10000 cicluri cu o sarcin de 3 Kg).

Condiii de calitate impuse aeratoarelor

Aeratoarele sunt dispozitive care permit regularizarea jetului la ieirea din robinet i aerarea apei. Ele sunt clasate funcie de debitul msurat la o presiune de 3 bar.

Norma francez verific : debitul ; interschimbabilitatea ; absena defectelor de suprafa dup o ncercare ;

Caracteristicile acustice ale robinetelor nu sunt certificate dect pentru aparatele echipate cu aeratoare de debit corespunztoare clasei lor.Condiii de calitate impuse robinetelor dublu serviciuAcestea trebuie s rmn etane dup 10000 de cicluri de nchideri-deschideri. De asemenea se impune testarea debitului minim (45 l, la 2 bar pentru DN 1/2").

Condiii de calitate impuse robinetelor pentru rezervoare de splare.Caracteristicile verificate pentru robinete de distribuie a apei la rezervoarele de splare sunt : timpul de umplere ; zgomotul ; buna funcionare.

Mecanismul de splare face i el obiectul unor norme. Se impun mecanisme de splare care s reduc debitul de la 10l la 6l, lucru posibil prin prevederea de economizoare de ap.

Din cele prezentate mai sus se poate desprinde concluzia c n Romnia, normele privind calitatea armturilor sanitare nu sunt n corelaie cu produsele existente pe pia, fiind incomplete. Lipsesc norme specifice armturilor sanitare ceramice, robinetelor amestectoare cu monoacionare, robinetelor cu nchidere automat, aeratoarelor, robinetelor pentru splarea vaselor closet i mecanismelor de splare.

1.3.3.Exigene calitative impuse sistemelor de conducte i componentelor lor.

Dezideratul major al tuturor actorilor implicai n conceperea i realizarea unei instalaii sanitare este de a obine o instalaie etan la apa vehiculat sub presiunea i la temperatura dorit, care s nu modifice de-o manier inadmisibil calitatea apei i care s-i conserve caracteristicile pentru un timp suficient de lung.

Dar satisfacerea acestui deziderat este un lucru relativ dificil pe de-o parte datorit vastei oferte a pieei att n ceea ce privete diversitatea sistemelor propuse, respectiv a caracteristicilor aferente fiecruia dintre ele ct i n ceea ce privete lipsa unui test al timpului pentru multe dintre aceste sisteme. n scopul facilitrii unei bune opiuni se poate apela la prescripiile oficiale (normele de produs, respectiv de sistem i la agrementele tehnice).

Referitor la norme, n prezent, la noi n ar (i nu numai) opereaz trei categorii de norme:

norme elaborate pe plan naional;

norme elaborate pe plan european i transpuse la nivel naional;

norme internaionale ISO, recunoscute pe plan naional. La nivel mondial s-a ncercat mai nti armonizarea terminologiei aferente sistemelor de conducte prin definirea, n mod unitar a diferii termeni.

Normele europene detaliaz cadrul general fixat prin normele internaionale introducnd totodat i particularitile Comunitii Europene n scopul integrrii armonioase a principalelor caracteristici stipulate prin normele naionale ale rilor membre n Comunitatea European, .

Normele naionale vor trebui reaezate astfel nct s transpun la nivelul fiecrei ri din Comunitatea European att normele internaionale precum i normele europene ncercnd pe de-o parte s conserve particularitile exigenelor generate de strategiile i programele de producie naionale i pe de alt parte s le dezvolte pe acestea n sensul creterii calitii totale, dac nivelul de dezvoltare o permit .

La nivel european produsele pentru sistemele de conducte sunt abordate (n cadrul unor comitete tehnice complexe (de exemplu pentru materiale plastice: Comitetului Tehnic CT 155).

Pentru dezvoltarea ulterioar a cercetrii intereseaz selectarea principalelor caracteristici ale materialelor, respectiv sistemelor de conducte, care s permit studiul asupra performanelor globale ale instalaiei.

La selectarea caracteristicilor de interes n studiul performanelor globale ale instalaiilor interioare de alimentare cu ap s-au avut n vedere principalele norme cu caracter internaional sau european care vizeaz sistemele de conducte utilizate pentru realizarea acestora i anume:

ISO 472 - Materiale plastice Vocabular;

ISO/TR 9080 Tuburi termoplastice pentru transportul fluidelor Metode de extrapolare a rezultatelor ncercrilor la ruperea sub presiune n vederea determinrii rezistenei pe termen lung a materialelor termoplastice pentru tuburi;

EN 12108 - Sisteme de conducte din materiale plastice - Practici i tehnici recomandate pentru instalarea n interiorul cldirilor a sistemelor de conducte sub presiune pentru apa rece i cald destinat consumului uman; EN 12318- Sisteme de conducte din materiale plastice pentru apa rece i cald Polietilena reticulat; EN 12319- Sisteme de conducte din materiale plastice pentru apa rece i cald Polibutilena (PB); EN ISO 179 Materiale plastice - Determinarea rezistenei la oc Charpy;

EN ISO 572/1,2 Materiale plastice - Determinarea proprietilor la traciune

Sistemul Standard 19 pentru conductele de PVC utilizate (n transportul (i distribuia apei; Sistem standard 20 pentru conductele din PE utilizate (n transportul (i distribuia apei.Aptitudinea de amplasare, respectiv domeniul de utilizare difer de la un material la alt material, respectiv de la un sistem de conducte la alt sistem de conducte.

Pentru a veni n sprijinul utilizatorilor i n spiritul celor expuse anterior referitor la armonizarea sistemului de normare pe plan european Comitetul European de Normare a fixat, n proiectul de norm, valorile presiunilor i temperaturilor ce trebuiesc prevzute pentru diferite aplicaii precum i durata de via aferent (tabelul 2.3.4.).

Cu precizarea c valorile prevzute sunt susceptibile de modificri (i respectiv completri cu indicaiile referitoare la instalaiile de alimentare cu ap rece, care deocamdat lipsesc) i cu observaia c instituiile autorizate n domeniu din diferite ri europene recomand , pentru instalaiile de alimentare cu ap valorile prevzute n tabelul 2.3.5., cercetarea va lua n consideraie aceste valori.

n plus se va considera i setul de valori pentru care presiunea de serviciu este de 6bari, presiune utilizat la noi n ar ca presiune maxim admis n instalaiile interioare.Clasa(*)Ts

(0C)Timp(**) (ani)TM (0C)Timp(**) (ani)TE (0C)Timp(**) (ore)Domeniul de utilizare

1604980195100Ap cald 600C

2704980195100Ap cald 700C

33020504,565100nclzire prin pardoseal la joas temperatur

4025

44020702,5100100nclzire prin pardoseal la joas temperatur

6025

56025901100100nclzire prin radiator-nalt temperatur

8010

Ts: temperatura de serviciu

TM: temperatura maxim admis n caz de funcionare normal

TE: temperatura excepional ce pote fi atins n caz de defect

(*): fiecare clas trebuie combinat cu o presiune de 4, 6,sau 10 bar.

(**): este vorba de timpul n care eava trebuie s reziste la presiunea aleas la temperatura Ts, TM, TE.

Taelul. 2.3.4. Domeniul de utilizare (presiune i temperatur) recomandate conform normelor europene.

Domeniu de aplicarePresiunea

(bar)TS

((C)Durata la TS

(ani)TM((C)Durata la TM

(ani)TE((C)Durata la TE

(ore)

Ap rece102050----

Ap cald-60(C106050802951000

Ap cald-70(C107050802951000

Tabelul 2.3.5.

Conceperea unor sisteme eficiente de alimentare cu ap a cldirilor implic considerarea corect n calculele de dimensionare a caracteristicilor proprii fiecrui tip de materia (Anexa.)l.

1.4.Structura funcional - constructiv a instalaiei de alimentare cu ap a cldirilor. 1.4.1.Scheme de alctuire.n abordarea sistemic a oricrui sistem tehnic, este necesar descrierea structurii sale funcionale i constructive. Pentru aceasta se asociaz fiecrui sistem tehnic una sau mai multe scheme care s permit evidenierea fie a naturii constructive a sistemului, fie a potenialului su funcional.

Prin schema constructiv asociat unui sistem tehnic se nelege un mod de reprezentare a elementelor (modulelor) sale i interconexiunilor acestora prin folosirea n acest sens a semnelor convenionale.

Schema funcional a unui sistem tehnic reprezint o modalitate descriptiv de evideniere a capacitii funcionale a ansamblului elementelor componente ale sistemului respectiv i interconexiunilor lui.

Din punct de vedere structural, cea mai complet instalaie sanitar de alimentare cu ap are n alctuirea sa urmtoarele componente ( subsisteme, elemente) (figura 3.2):

Aparatele (obiectele sanitare);

Armturile finale/ de distribuie a apei;

Sistemul de conducte (conducte, racorduri, suporturi);

Armturile de separare, nchidere, reglaj, golire, aerisire, sens unic;

Aparatele de tratare a apei;

Limitatoare de presiune;

Sistemele compacte de ridicare a presiunii;

Sistemele (instalaiile, aparatele) de preparare a apei calde de consum;

Aparatele de msur, control i supraveghere.

Funcie de particularitile fiecrui sistem unele dintre componentele enumerate mai sus pot lipsi (limitatoare de presiune, sistemele compacte de ridicare a presiunii, sistemele de preparare a apei calde de consum; aparatele de tratare a apei).

Schemele de alctuire a instalaiilor sanitare de alimentare cu ap (figura 3.3.) se pot diferenia funcie de mai multe criterii dup cum urmeaz:

Funcie de parametrii apei din reeaua public de alimentare cu ap n punctul de racord distingndu-se mai multe soluii posibile de racordare i anume:

Racordare direct la conducta public (funcionnd la presiunea disponibil n punctul de racord);

Racordare indirect la conducta public, caz n care se pot utiliza mai multe soluii de racordare i anume:

Racordare prin intermediul rezervoarelor de nlime;

Racordare prin intermediul sistemelor de ridicare a presiunii i anume:

Sisteme directe de ridicare a presiunii cunoscute i sub denumirea de sisteme de meninere a presiunii; Sisteme hidropneumatice de ridicare a presiunii cu recipiente hidropneumatice:

Fr membran de separaie ap-aer; Cu membran de separaie ap-aer; Cu vase tampon: deschise;

nchise;

Sisteme de ridicare a presiunii cu pompe cu turaie variabil.

Funcie de forma reelei de distribuie, instalaiile interioare de alimentare cu ap pot fi :

arborescente (ramificate), cu distribuie orizontal sau vertical inelar (de tip ascendent-descendent cunoscut i sub denumirea de distribuie n umbrel); mixte;

Funcie de numrul surselor de debitare n instalaie, putnd exista; instalaii cu o singur surs de alimentare (este cazul majoritii instalaiilor din fondul de locuine); instalaii cu dou sau mai multe surse de alimentare de acelai fel (pentru creterea siguranei n exploatare), sau cu parametri diferii, funcie de nevoia de ap asigurat (soluie utilizat din ce n ce mai mult, din raionamente de economie a apei potabile); Funcie de categoriile de ap asigurate prin instalaie i anume: Instalaii care asigur transportul unei singure categorii de ap (ap rece menajer, ap cald, ap pentru stins incendiile i, dup ultimele tendine n domeniu, ap pentru but - prepararea hranei - igiena corporal, ap pentru splarea vaselor closet, ap pentru splatul rufelor);

Instalaii care transport apa pentru mai multe categorii de folosine (de exemplu: ap menajer i pentru stins incendii);

Funcie de numrul de utilizatori deservii, caz n care aceasta poate fi de tip utilizator unic sau multiutilizator; Funcie de soluiile de contorizare a consumurilor, putnd fi alctuite n varianta: Contorizrii individuale, caz n care prile comune ale instalaiilor, inclusiv apometrele, se amplaseaz n spaii comune, iar distribuia la consumatori se face pe orizontal, la fiecare nivel n parte;

Contorizrii comune, prin intermediul unui singur apometru montat pe racordul la reeaua public (este cazul majoritii instalaiilor concepute nainte de 1989)

Funcie de regimul de presiune a apei din cldire, putnd exista instalaii cu una sau mai multe zone de presiune; Funcie de temperatura apei distribuite existnd:

Instalaii pentru distribuia apei reci;

Instalaii pentru distribuia apei calde; Instalaii pentru distribuia apei reci, prepararea i distribuia apei calde. Dup poziia de montaj n cldire a conductei principale de distribuie, instalaiile interioare de alimentare cu ap pot fi:

Cu distribuie inferioar, caz n care conductele reelei de distribuie sunt montate la partea inferioar a cldirii, n subsolul tehnic, n canale tehnice vizitabile;

Cu distribuie superioar , caz n care conductele reelei de distribuie sunt montate la partea superioar a cldirii deservite;

Cu distribuie mixt. Funcie de modul de pozare a conductelor existnd posibilitatea de pozare aparent a acestora, pozare ngropat n pardoseal cu sau fr tub de protecie, mascat n plint, mascat sub perei fali;

O meniune distinct trebuie fcut asupra schemelor de distribuie orizontale de la nivelul consumatorilor individuali care pot fi de tip inelar, individual i de capt (sau n T).

Funcie de schemele adoptate pentru prepararea apei calde se disting:

Dup modul de preparare a apei calde:

Instalaii cu preparare instantanee;

Instalaii cu preparare semiinstantanee;

Instalaii cu preparare cu semiacumulare;

instalaii cu preparare cu acumulare.

Dup locul de preparare a apei calde, caz n care se pot ntlni:

Instalaii cu preparare centralizat la nivel de punct termic;

Instalaii cu preparare local-centralizazat la nivel de cldire;

Instalaii cu preparare local, la nivel de consumator individual sau punct de consum

Dup sursa utilizat la prepararea apei calde, caz n care se poate ntlni:

Prepararea cu combustibili convenionali (combustibil solid, lichid, gazos);

Prepararea prin conversia energiei electrice;

Prepararea prin conversia energiei solare;

Prepararea cu ajutorul agenilor termici (ap cald de la centralele electrice de termoficare...);

Preparea cu ajutorul energiei recuperate.

a. Racordare direct de la reeaua public e. Racordare indirect la reeaua public prin intermediul unui rezervor de nlime i pomp unei pompe i rezervor de nlime

b. Schem de alimentare din surs proprie f. Racordare indirect la reeaua public cu sistem

cu pomp pe conducta de aspiraie de meninere a presiunii i vas tampon deschis

c. Schem de alimentare cu distribuie superioar g. Schem de alimentare cu distribuie inelar

d. Schem de alimentare din dou surse distincte

Figura. 3.3. Scheme de distribuie a apei

1.4.2.Elemente componente. Functiuni. Caracteristici. Tipuri constructive.

1.4.2.1. Obiectele sanitare/Aparate sanitare de colectare a apelor de canalizare.

Obiectele sanitare sau dup unii autori aparatele sanitare au rolul de a permite utilizarea apei n condiii igienice i practice. Exist o varietate foarte mare de aparate sanitare, difereniate dup funciuni, material, dimensiuni, form, aspect, culoare, estetic, ergonomie .a. Uzual obiectele sanitare se pot clasifica dup:

Destinaia acestora cnd se pot enumera urmtoarele tipuri de aparate: czi de baie, czi de du, czi de hidromasaj, spltoare cu unul, dou sau trei compartimente, lavoare, vase closet, bideuri, duete (de fapt un obiect care realizeaz o combinaie ntre un vas closet i un bideu, combinaie obinut prin echiparea unui vas closet cu un element de realizare a unui jet dirijat, de regul mobil), pisoare, chiuvete i alte obiecte cu destinaie special. Dup materialul din care sunt alctuite distingndu-se:

obiecte sanitare din font emailat (czile de baie, czile de du, czile de hidromasaj, chiuvetele, spltoarele);

obiecte sanitare din porelan sanitar, semiporelan sau porelan dublu vitrifiat (lavoarele, vasele closet);

obiecte sanitare din tabl emailat;

obiecte sanitare din poliesteri armai cu fibr de sticl;

obiecte sanitare acrilice;

obiecte sanitare din materiale plastice;

obiecte sanitare din oel inoxidabil;

obiecte sanitare din structuri materiale complexe, combinate n scopul sporirii performanelor acestora.

Dup gradul de confort pe care-l asigur obiectele sanitare sunt clasificate n literatura de specialitate n obiecte de lux, obiecte de confort mediu i obiecte de confort sczut;

Dup funciunile suplimentare pe care le asigur se disting:

aparate cu unic funciune;

aparate cu funciuni multiple (de exemplu: duetele, cu rol de vas closet i bideu sau czile de baie cu rezervor inferior pentru depozitarea apei uzate n scopul utilizrii la splarea vaselor closet);

aparatele de tip inteligent care asigur o gam ntreag de funciuni n mod automat (de exemplu: aparatul TOTO, conceput de specialitii francezi i perfecionat de ctre specialitii japonezi care are un rol multiplu i anume de vas closet, bideu i usctor i suplimentar de colectare probe i efectuare de analize medicale, care pot fi transmise prin sistemul de telegestiune, domotic .a. sisteme de gestiune tehnic ale cldirii la medicul de familie).

Producatorii diferentiaza aparatele sanitare si dup functiunea caldirilor deservite: crese, gradinite, scoli, licee, univesitati, hoteluri de diferite grade de confort (lux, pensiuni, retro ...), cladiri de locuit individuale, blocuri de locuinte, cladiri de locuit sociale, cladiri de birouri, teatre, cinematografe, spitale,

Relativ la forma lor se poate preciza c practic acestea au cptat n ultimul timp o foarte mare diversitate de forme, menite s le permit o mare varietate de soluii de integrare n spaiul ocupat, o ergonomie sporit i o estetic deosebit. Pentru a face fa competiiei din ce n ce mai mari n domeniu, productorii, asociai cu specialiti de prestigiu n design i ergonomie, au propus obiecte cu forme din ce n ce mai diferite de forma clasic (de exemplu cada de baie tip scaun, cu o desfurare mai mult pe vertical dect pe orizontal) i care asigur n mod evident o utilizare mult mai facil i necesit un spaiu relativ redus.

Obiectele sanitare trebuie s rspund la o seam de exigene calitative care vizeaz:

Aspectele de natur funcional, conform crora aparatele trebuie s ndeplineasc n bune condiii funciunea pentru care au fost create:sa permita colectarea, in timp util a volumului de apa necesar si evacuarea, tot in timp util a apei colectatese caracterizeaza printr-un debit specific de alimentare si un debit specific de evacuare si in consecinta, datorita caracteristicilor procesului de scurgere gravitationala, pentru aparatele la care scurgerea se realizeaza gravitational acestea se caracterizeaza si prin dimensiunile orificiilor de scurgere;

Stabilitatea, conform creia aparatele trebuie s fie stabile la agresiunea repetat a agenilor chimici, la variaiile de temperatur precum i la ncrcrile mecanice normale (sistematice) la care sunt supuse;

Rezisten mecanic la ocuri mecanice, ncrcri mecanice normale i accidentale respectiv o bun anduran;

O estetic agreabil;

Aspectele ergonomice;

Aspectele de siguranta in exploatare: prevederea prea-plinului, conexiuni armaturi alimentare-armaturi descarcare pentru evitarea inundatiilor;

Aspecte economice (pre de cost, realizarea de economii de ap...);

In conformitatecu prevederile normelor internationale, europene si nationale:

aparatele trebuie sa fie realizate dintr-un material cu calitate corespunzatoare unor utilizari sanitare normale adica:

rezistenta la produsele de curatire destinate special rezistente la produsele chimice neprohibite (produsele antirugina pe baza de saruri de flor nu sunt recomandate aparatelor emailate) aparatele suspendate trebuie sa reziste functiunii pentru care sunt destinate aparatele trebuie sa aibe dimensiunile si cotele care sa permita, pe de-o parte racordul acestora la robinetele de alimentare cu apa si la sistemul de canalizare iar pe de alta parte inlocuirea acestora

Forma fundului cuvei (pentru lavoare, bideuri, cadite de dus, spalatoare, cazi de baie,) este conceputa astfel incat sa asigure, in cazul in care gura de scurgere este descisa, scurgerea apei fara stagnari.

Trebuie precizat c fiecare dintre aspectele enunate mai sus afecteaz ntr-o anumit msur performanele globale ale instalaiei, dar n aciunea de dimensionare optimal aspectul care intereseaz este numai cel legat de gradul de confort al obiectului, respectiv capacitatea acestuia care se rsfrnge asupra valorii debitului de calcul.

Aparatele sanitare pot fi caracterizate printr-o clasa de uzura stabilita functie de numarul de cicluri de utillizare. Recomandarea utilizarii lor pentru anumite destinatii se face functie de clasa de uzura.

CLASA(N)-NUMAR DE CICLURI MINIM PENTRU APARITIA UZURII

I50,100 et 150

II200,300,400,500et600

IIIN >600

RECOMANDARI DE UTILIZARECLASE DE UZURA

--.Domeniul privat (utilizare legera) : case, apartamenteI - II - III

--. Domeniul privat (utilizare intensa); domeniul colectiv (utilizare legera)---ex: hoteluri, toalete publice, braseriiI - et - II

--. domeniul colectiv (utilizare intensa)---ex: Sali de gimnastica, stadioane, campinguriIII exclusivement

Lavoarele

Sunt destinate igienei prii superioare a corpului.

Prezinta o mare varietate de forme i dimensiuni (lungimi de la 300mm la peste 1m atunci cand sunt integrate in masa de toaleta).

Relativ la material se prefer ns porelanul i porelanul sanitar. Se utilizeaza mai rar fonta si tabla emailata si destul de des in ultimul timp materialele sintetice. Mai nou producatorii ofera si solutii de lux in care lavoarele fac corp comun cu masa si/sau dulapul de toaleta si sunt din diverse nateriale plastice sau sticla termorezistenta.

Sistemul de montaj/pozare este si el diferit, fiind in concordanta cu caracteristicile elementului de constructie pe care se pozeaza, cu accesoriile (masca, dulap, masa, console) si cu solutiile de alimentare/evacuare apa.

Pentru a raspunde diverselor particularitati ale spatiului de amplasare acestea pot fi concepute in varianta cu pozare frontala sau pe colt. Elementul comun tuturor tipodimensiunilor l constituie orificiul de scurgere.

In diferite tari se face distinctie intre lavoar si spalatorul de maini, care in general este de mici dimensiuni (L500mm).

Pot fi simple sau cuplate cu un picior de mascare a conductelor.Dimensiunile si exigentele de calitate ale lavoarelor fac obiectul satandardelor:

lavoar cu semipicior

lavoar integrat in masa de toaleta cu pozare pe colt

lavoar integrat in mobilierul de toaleta (masa, dulap)

Closetele

Si acestea prezint o mare diversitatea dimensional i de forme.

La aceasta categorie de aparate ne vom referi atat la vasele closet cat si la rezervoarele de spalare asociate in general vaselor closet sau la sistemele vas+rezervor.

Forma lor, precum i dimensiunile sunt n corelaie cu sistemul de splare care le deservete putnd fi dotate cu rezervoare de nlime, seminlime sau montare pe vas, avnd diferite forme (clasic, plat, ...), alctuite din font, porelan sanitar sau mase plastice, prevzute fie cu armturi clasice cu flotor fie cu armturi care ofer posibilitatea unei descrcri duble (respectiv cu posibilitatea economiei de debit) fie cu armturi de splare sub presiune.

Vasele closet

Pe piata exista mai multe concepte de realizare a vaselor closet care se diferentiaza functie de:

pozitia de utilizare: vase closet tip scaun, vase closet turcesti (fig.)

pozitia de pozare:

vase closet pe picior pe pardoseala,

vase closet suspendate

prezenta sau absenta sistemului de spalare:

vase closet cu spalare cu apa:

din rezervoare asociate:

vas Wc cu rezervor pe vas tip duobloc: se realizarea un ansamblu funcional prin combinarea unui vas Wc cu un rezervor vas Wc cu rezervor pe vas tip monobloc: vas Wc si rezervor fabricate dintr-o singura piesa vas Wc indepenent: vas Wc ce poate fi racordat fie la un rezervor Wc fie la un robinet de splare sub presiune direct din retea, prin intermediul unui robinet racordat direct pe o conduct de ap, care are ca rol evacuarea unui volum de ap, bine determinat, necesar pentru ndeprtarea materiilor din vas n afara acestuia.

Acestea pot fi la randul lor diferentiate functie de modul de forma fundului si respectiv modul de evacuare in:

vas Wc cu fund plat: vasul Wc unde materiile cad la nceput intr-un bol umplut cu apa, nu foarte adnc, de unde sunt evacuate cu ajutorul apei de splare. La sistemele cu evacuare sifonica evacuarea se obtine prin aspiratia naturala a sifonului, dupa umplerea completa. vas Wc cu splare-evacuare directa sunt vasele Wc unde materiile cad direct in sifon nainte de a fi evacuate cu ajutorul apei de splare. Evacuarea se realizeaza prin debordarea naturala a sifonului. In acest caz, garda de apa trebuie sa fie de minim 50mm. vase closet tip uscate (fara spalare)

modul de mascare a racordului de iesire:

cu iesire aparenta, nemascata

cu iesire mascata

axa racordului de iesire:

cu iesire laterala

cu iesire verticala

Caracteristica lor o constituie racordul de evacuare (Dn =100mm, la evacuarea gravitationala si Dn =80mm, la evacuarea sub vid.

Vasele closet sunt realizate din portelan sanitar, cu exceptia vaselor turcesti care pot fi realizate si din otel inoxidabil sau fonta emailata (modelele mai vechi).Toalete cu evacuare sub vid-principiu de functionare

Apa din rezervorul de spalare, rezervorul vidat si apa din vasul closet se afla in momentul initial la nivelele maxime.

Nivelul apei din orificiul de trecere inferior permite aerarea racordului de evacuare.

Cnd se actioneaza manerul/butonul de descarcare, apa din rezervor trece prin orificiul de evacuare si este distribuita perimetral, pe marginea vasului closet.

Pe msura ce apa tasneste spre rama vasului closet, alta apa se scurge pe langa supapa etansand orificiului de ventilare.

Dup cateva secunde, rezervor este golit, supapa se inchide si incepe procesul de refacere a rezervei de apa.

Simultan (in acelasi timp), apa descarca in rezervorul de vid, generand vacum in partea de sus a pasajului.

Acest vacum atrage apa din vas in sifon.

La finalul unei secvente de descarcare, dup ce apa a trecut din rezervor in vas, se produce vacumarea sifonului.

Rezervorul de vacum se videaza, aerul este fortat sa coboare tubul vacumat in partea de jos a pasajului.

Se poate trece la un nou ciclu de spalare

Fig. Odata cu intrarea apei in rezervor (fig.1.), aerul interior este prins ca intr-o capcana si comprimat. Presiunea apei la intrare este limitata la 2.4 bari (fig. 2), cu ajutorul unui regulator: toaleta este pregatita pentru spalare.

Rezervoarele de spalare a vaselor closet sunt destinate pentru depozitarea si descrcarea unui volum de apa bine stabilit, de la caz la caz, necesar pentru evacuarea materiilor din vasul Wc in afara acestuia. Exista mai multe concepte din punct de vedere functional. I n norma europeana SR EN 997 acestea se diferentiaza functie de:

modul de actionare a proceselor de descarcare a volumelor de apa din rezervoarele de splare cu mecanism cu clapeta.

rezervor de splare cu mecanism sifonat. In rezervor care integreaz un robinet de descrcare acionat printr-un mecanism sifonic.

Capacitatea rezervoarelor de spalare este in stransa corelatie cu pozitia de montaj si mecanismul de spalare si poate varia:

rezervoarele cu descarcare cu clapeta

15l, la rezervoarele amplasate pe vasul closet la

9l, la rezervoarele amplasate la inaltime (inaltimea fata de pardoseala a armaturii de alimentare-hp 2.2m

Ansamblul rezervor spalare-mecanism de descarcare au cunoscut si cunosc o dezvoltare continua in scopul diminuarii volumului de slare, datorita faptului ca in bilanturile generelale ale cladirilor de locuit conduc la cele mai mari consumuri de apa. Au aparut astfel sistemele cu doua trageri, in care se ofer dou moduri de funcionare, unul care descarc un volum de ap mult mai important dect altul i pentru care volumul de ap mai mare (la o tragere complet) nu depete 6l in timp ce volumul de ap redus este cel puin jumtate din volumul de ap complet.

Mecanismul de descrcare este un dispozitiv instalat ntr-un rezervor pentru a elibera un (dou) volum(e) de ap determinat(e) ntr-un vas Wc sau intr-un vas cu rezervor ataat. Acesta poate fi un sifon, o clapet de comand superioar, o clapet oscilant sau un rezervor presurizat, etc.Mecanismul cuprinde activatorul ( prghia, butonul, racordul, etc. ) precum i toate garniturile, pistonul sau alte elemente aflate n componen.

In cadrul normei europene SR EN 997/2003 vasele Wc i cele duobloc sunt clasificate astfel: Clasa 1 : vasele Wc i cele duobloc destinate s fie utilizate cu volume de splare nominale de 4 l, 5 l, 6 l, 7 l sau 9 l

Classe 2 : vasele Wc i cele duobloc astfel destinate s fie utilizate cu un robinet de splare sub presiune sau un rezervor cu dubl tragere. Rezervoare de spalare vase closet:

Rezervoarele de spalare asociate vaselor Wc pot fi din portelan sanitar, fonta si materiale sintetice care sunt preferate din ce in ce mai mult celorlalte materiale gratie performantelor pe care le prezinta acest material (greutate mai mica decat celelalte modele, facilitatea de a realiza o varietate mare de forme si dimensiuni, comportarea buna la condens...).

Primul rezervor de spalare a vasului WC, propus de Albert Emil Gebert, in 1905 si patentat in 1912 a fost realizat din lemn .

Ansamblul rezervor-cuva trebuie sa raspunda in plus la inca cateva exigente specifice:

Protectia retelei de apa potabile (san u permita reintoarcere apei)

Sa fie silentioase (utilizarea de armature de scurgere performante acustic: certificate in acest sens)

Realizarea economiei de apa in cazul in care sunt echipate cu mecanisme economizoare (dubla tragere.)

Printre sistemele performante de descarcare a apei din rezervoarele de spalare a vaselor closet si respectiv de spalare eficienta a acestora se afla Sistemul Sloan FLUSHMATE. Acesta furnizeaza cea mai inalta performanta disponibila azi pentru categoria gabarit redus deoarece consumul de apa/o tragere este cel mai mic din toata gama de dispozitive sisteme cu aceeasi functiune disponibile pe piata. Aceasta performanta remarcabila este obtinuta prin utilizarea aerului comprimat in rezervor, care genereaza o actiune de descarcare sub forma unui turbojet, actiune ce prezinta o eficacitate maxima de curatare a vasului. Comparat cu alte sisteme de spalare a vaselor closet, cu consum redus, sistemul Sloan FLUSHMATE ofera o serie de avantaje.

Cu piciorsuspendat

Cu fund platCu evacuare directa

cu rezervor pe vas tip duobloccu rezervor pe vas tip monoblocvas Wc indepenent

EMBED PBrush

Vas wc cu rezervor pe vas tip duobloc pozat asezat pe pardoseala Ansamblu vas wc robinet spalare sub presiune pozat asezat pe pardosealaAnsamblu vas wc robinet spalare sub presiune suspendat cu buloane

Rezervoare de spalare vase closet:

cu mecanism cu clapeta.cu mecanism sifonat Robinet spalare sub presiune

Spltoarele

Sunt destinate n special splrii vaselor i a produselor pentru prepararea hranei, fiind concepute adecvat acestui scop fie cu un compartiment i platform, fie cu dou sau trei compartimente (unul pentru splare, altul pentru limpezire i al treilea pentru scurgerea apei de pe tacmuri). Pot fi alctuite din oel inoxidabil, font emailat i alte materiale.

Czile de baie

Sunt destinate efecturii igienei corporale n poziia culcat sau ezut. Din punctul de vedere dimensional, al formei, al capacitii, al materialelor utilizate exist o mare varietate. Au ca elemente comune orificiul de scurgere i cel de preaplin.

Sistemele de hidromasaj (cazi de hidromasaj).

Sunt utilizate n scopuri terapeutice sau numai pentru relaxare. Fac parte din categoria obiectelor inteligente.

Intr-o cada de hidromasaj se poate imbina efectul combinat dintre caldura, starea de imersiune si masaj, oferind instantaneu o senzatie de bine. Jeturile de apa maseaza deopotriva muschii, articulatiile si punctele de acupresura. Caldura apei dilateaza vasele de sange asigurand astfel irigarea mai buna a tesuturilor. Fenomenul de plutire reduce masa corporala cu pana la 90%, eliberand presiunea din articulatii si muschi. Cele trei elemente-cheie ale hidroterapiei concura deopotriva la atenuarea simptomelor artritei, regenerarea tesuturilor si decongestionarea nervilor.

Masajul cu apa calda prezinta o serie de avantaje: relaxarea muschilor, reducerea presiunii la nivelul nervilor, a articulatiilor sau a vaselor de sange si indeparatarea efectelor stresului, stimuleaza circulatia si accelereaza procesul de vindecare naturala a corpului. Sunt asociate cu o ntreag instalaie destinat crerii de jeturi de ap, ap-aer, aer, reglrii intensitii, temperaturii i direciei acestora, recirculrii i tratrii apei. Pentru o bun funcionare necesit o presiune de utilizare mare. Sunt destinate pentru aplicatii individuale sau familiare.

Exista o foarte mare varietate de sisteme.

Sistemele cu aer introduc jeturi de aer comprimat in apa din cada prin intermediul unor duze amplasate la partea inferioara a cazii sau la partea dorsala. Aerul este comprimat cu ajutorul unui compresor. Injectoarele sunt echipate cu clapete antiretur, pentru a evite patrunderea apei din cada in circuitul de aer. Sistemul realizeaza un masaj superficial si ajuta la relaxare.

Sistemele cu amestecuri de aer si apa. Acesstui sistem isi are originea in sistemul american whirlpoolbath. Ssitemul exploateaza principiul de formare a jeturilor de apa de ploaie. In acet sistem, masajul este realizat cu ajutorul unui amestec de apa si aer, distribuite prin acelasi circuit. O pompa recircula apa, o pune sub presiune si o distribuie spre injectoarele repartizate in baie. Prin trecerea prin ajutajele de tip venturii ale injectoarelor, apa antreneaza aer, care, prin fenomene fizice naturale se comprima, pulverizeaza apa in picaturi fine, si le propulseaza in baie, creind zone de mica densitate pentru ca acestea conserva un maxim de energie. Reglajul intensitatii de masaj se realizeaza prin actiunea asupra cantitatii de aer aspirat. Sistemul asigura un masaj profund si energic, favorizand relaxarea. Sistemele combinate aer-apa si aer. In acest sistem mixt sunt asociate cele doua sisteme prezentate mai sus, putand fi utilizate simultan sau pe rand. Sistemul cumuleaza avantajele celor doua sisteme.

.

Pentru utilizarea cazilor in scop terapeutic, producatorii doteaza cazile de hidromasaj cu:

-jeturi de apa, aer sau mixte de diferite intensitati si forme, amplasate in diferite parti ale cazii (la baza, pe laterala, la picioare, la spate...).

-sisteme de recirculare a apei (echipate cu pompa de circulatie)

-injectoare de aer

-sisteme de incalzire a apei

-sisteme de tratare a apei (filtrare, ozonizare, cu radiatii ultraviolete...)

-spoturi luminoase de diferite culori pentru realizarea combinarea cu tratamente de cromoterapie

-sisteme de dozaj uleiuri pentru combinarea hidromasajului cu aromoterapia

-sisteme de producere a ultrasunetelor

-comenzi manuale, telecomenzi, comenzi programabile

-locuri de sezut, ca parti componente ale sistemului "comfort-zone".

Pentru ca hidromasajul sa fie eficient sunt importante tipul jetului si amplasarea acestuia, nu neaparat numarul acestora.

Prezentam ca exemplul un astfel de sistem de hidromasaj performant (unul dintre cele mai complete sisteme existente pe piata), produs de una dintre firmele lider in domeniu prezente pe piata (Sundance)- Sistemul de hidroterapie familiare SPA de la Sundance Spas.

Acest sistem are instalate modele unice de jeturi de apa, pentru diferite tipuri si intensitati ale masajului, de la cel profund, suedez la cel rafinat, Shiatsu.

Jeturile de apa sunt proiectate astfel incat sa ofere cea mai completa gama de hidromasaje, de la cel mai profund relaxant pana la cel mai puternic revigorant. Sistemul de jeturi este actionat de pompe eficiente, fiind, de asemenea, echipat cu injectoare de aer al caror debit poate fi reglat in functie de tipul de masaj dorit.

Unele tipuri de jeturi, precum revolutionarul Fluidix Intelli-Jet, jeturile Fluidix ST permit personalizarea masajului prin simpla orientare a orificiului. Acestea pot produce jeturile de apa turbionare, vibrante, fluide sau penetrante care permit efectuarea a diferite tehnici (aproape toate) de hidroterapiei. In anexa ......sunt prezentate cateva dintre jeturile de apa ce pot fi realizate cu sistemul precizat anterior.

Czile de du.

Sunt destinate utilizrii igienice a duurilor asigurnd colectarea apei. Se execut din font emailat, materiale acrilice. Se produc n variant simpl sau n varianta de racordare la cabinele de du. Formele utilizate i caracteristicile dimensionale variaz de la productor la productor.Pot fi montate

Pozat pe pardoseala (a)Incastrate in pardoseala (b)Pozate pe un suport, deasupra pardoselii (c, d)

Pisoarele.

Din punct de vedere structural pot fi dotate cu sifon intern sau extern

Spalarea poate fi asigurata: continuu, intermitent, dupa otilizare;

Sistemul de spalare asociat poate fi: robinet spalare sub presiune, rezervor de spalare

n procesul unei proiectri optimale a unei instalaii sanitare de alimentare cu apa intereseaz realizarea: debitului de alimentare necesar pentru o utilizare confortabil, debit dependent de destinaia obiectului, capacitatea acestuia. n procesul unei proiectri optimale a unei instalaii sanitare de canalizare intereseaz realizarea: debitului de scurgere necesar pentru o utilizare confortabil, debit dependent de destinaia obiectului, capacitatea acestuia, diametrul orificiului de evacuare, forma geometrica/respective presiunea statica .

Fiecrui obiect sanitar i se asociaz o armtur de alimentare, o armtur de scurgere si un sifon de racordare la reteaua colectoare (integrat aparatului sau extern) cu rol de a crea o garda hidraulica care sa protejeze spatial interior impotriva patrunderii gazelor din sistemul de canalizare in interiorul spatiului deservit.

Debitele specifice de scurgere, timpii de scurgere normati, capaciatea aparatului, diametrul conductei de legatura si pamta normata de scurgere sunt normate i prezentate n tabelul:

Tabel

AparatSTASCapacitate

[l]Debit specific scurgere

[l/s]DiametruPanta conducta scurgere

[%]

SR-ENorificiu scurgere

[mm]Conducta legatura

[mm]

Lavoar32-4032-403.5

Cad baie40403.5

Cad du40403.5

Spltor 50503.5

Pisoar 32323.5

Vas closet1001002%

Chiuvet50503.5

.....................

Teste /ncercri de calitate normate pentru aparatele sanitare. Controlul calitii produselor se realizeaz: n timpul procesului de fabricaie

n normele de produs sunt precizate funciunile ce trebuiesc testate i sunt recomandate metodologiile i aparatele de testare propuse. Pot fi vizate i alte metodologii i aparate, cu condiia respectrii prescripiilor normelor specifice.

Asupra produselor finite

Se realizeaz n laborator, asupra produselor prelevate de la partea final a lanului de fabricaie sau la intrarea n magazie/magazin, conform condiionrilor i n conformitate cu prescripiile i metodele normei de produs

Periodic, pe parcursul exploatrii: controlul de urmrire n exploatare.

Normele referitoare la testarea aparatelor sanitare vizeaza: Materiale pentru aparate sanitare, prin impunerea unor norme generale si a normelor de testare specifice Aparatele saniare pentru care sunt prevazute teste generale si teste specifice.n anexa .... sunt prezentate teste ce se trebuiesc realizate pentru stabilirea calitii aparatelor sanitare.2.2.2.2. Armaturi de scurgere.

Condiii de calitate impuse robinetelor pentru rezervoare de splare.

Caracteristicile verificate pentru robinete de distribuie a apei la rezervoarele de splare sunt : timpul de umplere ; zgomotul ; buna funcionare.

Mecanismul de splare face i el obiectul unor norme. Se impun mecanisme de splare care s reduc debitul de la 10l la 6l, lucru posibil prin prevederea de economizoare de ap.

1.4.2.2..Armturi sanitare.Performanele globale ale instalaiilor de alimentare cu ap sunt dependente, printre altele, i de performanele armturilor sanitare.

Practic, experiena a dovedit c armtura sanitar este elementul din sistem cu fiabilitatea cea mai sczut.

O prezentare succint a tipurilor de armturi existente pe pia i a performanelor acestora va permite evidenierea faptului c, n calculul, respectiv n evaluarea performanelor globale ale instalaiilor sanitare , este absolut necesar i considerarea performanelor armturilor sanitare. Alctuire. Funciuni. Clasificare.

Armturile sanitare sunt dispozitive complexe, montate pe conducte sau aparate, cu rolul de a nchide, regla, sau controla circulaia fluidelor.

Din punct de vedere funcional - tehnologic armturile sanitare se pot clasifica n:

armturi de nchidere i distribuie, care au rolul de a nchide curgerea fluidelor; armturi de reglare i comand, care au rolul de a regla sau a pune n concordan parametrii fluidului (presiune, temperatur, debit, nivel);

armturi de siguran ,care au rolul de a limita creterea unuia dintre parametrii fluidului (de obicei presiunea);

armturi de unic sens cu rolul de a preveni circulaia invers a fluidului;

armturi de separare, destinate reinerii componentelor nedorite din fluid (separatoare nmol, separatoare condens,);

armturi de observare, care au rolul de a permite observarea curgerii sau a nivelului (vizoare, sticle de nivel, ).

Fiecare dintre aceste grupe se poate clasifica innd seama de:

destinaia materialului de construcie de baz (armturi din font, din oel, bronz, materiale plastice);

fluidul de lucru (armturi pentru ap, abur, gaz, ); presiunea nominal; modul de racordare la conducte (sudate, cu filet, cu flane);

procedeul de execuie (armturi turnate, sudate, forjate, );

tipul constructiv al organului de nchidere i comand care determin i forma constructiv a armturii;

tipul mecanismului de acionare (manual, mecanic, electric, pneumatic).

Armtura sanitar poate fi considerat ca un sistem n a crui alctuire intr n mod obligatoriu corpul armturii, obturatorul, organul de manevr i etanrile.

Funcie de mobilitatea componentelor n alctuirea armturii sanitare se disting dou pri i anume:

o parte fix ,compus din:

corpul armturii;

racordul amonte prin care se realizeaz racordul la conducta de alimentare;

gura de ieire din aval care poate fi un racord sau o pies de scurgere, funcie de tipul armturii, i

o parte mobil alctuit din :

obturator;

tija (dispozitivul, organul) de comand al capului obturatorului.

Funcie de tipul obturatorului se disting mai multe categorii de armturi (figura 3.4.) dintre care, n domeniul instalaiilor interioare, se utilizeaz cu predilecie urmtoarele tipuri:

armturi cu supap, la care , obturatorul este o clapet situat la captul unei tije filetate. n poziie nchis, obturatorul se aplic pe scaunul orificiului de trecere. Pentru a asigura o bun etaneitate acesta este construit dintr-un material deformabil.

Dup modul de acionare al clapetei se disting doua tipuri de robinete cu clapet i anume:

armturi cu clapet neghidat, la care, tija filetat cu clapeta la extremitatea ei, este solidar cu organul de comand. Manevrarea acesteia provoac rotaia i translaia ansamblului, motiv pentru care clapeta trebuie s fie lsat liber (n maniera unei articulaii de tip genunchier) n scopul reducerii frecrii pe scaune, respectiv a uzurii datorate nchiderii sau deschiderii;

armturi cu clapeta ghidat, la care clapeta nu este legat de tija filetat, dar are o pies suplimentar ghidat si pus n translaie de tija filetat. Organul de comand este acionat printr-o micare de rotaie.

Funcie de poziia garniturilor i a lungimii tijei de manevr armturile cu supap pot fi :

cu mecanisme udate; cu mecanisme uscate.

armturi tip van, la care obturatorul se deplaseaz perpendicular pe axul curgerii fluidului. Aceste tipuri de armturi introduc pierderi de sarcin reduse ceea ce le face inapte pentru reglaj (deci nu pot fi utilizate pentru secionare).

armturi cu sfer , la care obturatorul i corpul robinetului au dou orificii, care, n poziia deschis, se suprapun. Asigur o manevrare uoar i rapid.

armturi cu obturator deformabil, ia care nchiderea ,respectiv deschiderea unui circuit este realizat ca urmare a deformrii materialului din care este alctuit obturatorul (armturi cu membran, armturi cu manon).

armturi cu piston, la care obturatorul este constituit de un piston care culiseaz de-a lungul axului su i descoper sau nu, orificiul de curgere.

armturi fluture, la care corpul robinetului este de form cilindric iar obturatorul este constituit dintr-un disc portant pe un sfert de tur n jurul axului su i perpendicular pe axul vnei de fluid.

n afar de tipurile enumerate mai sus exist i alte dispozitive de obturare pe care le vom prezenta mai pe larg n cele ce urmeaz datorit faptului c acestea prezint performane deosebite n exploatare.

Din punctul de vedere al funciunii asigurate se disting urmtoarele tipuri de armturi:

Robinete (armturi) simple, care prezint un singur racord de alimentare i o singur gur de ieire (racordul la o singur gur de scurgere). Din aceast categorie fac parte:

robinetele (armturile) de oprire care sunt intercalate pe o conduct. Ele permit ntreruperea vnei de fluid i deci izolarea prii aval a conductei, respectiv instalaiei (respectiv robinetele de la baza coloanelor, de pe legturile la obiectele sanitare). Aceste armturi se difereniaz din punct de vedere constructiv, funcie de materialul conductei pe care se monteaz (oel, cupru, materiale plastice) si de diametrul acestora. Armturile care se monteaz nainte i dup contoare fac i ele parte din aceast familie, singura lor particularitate fiind racordul din aval, respectiv din amonte branat la un apometru. Aceste armturi pot fi prevzute cu o purj sau dispozitiv de golire.

Robinetele (armturile) de sarcin din familia crora fac parte robinetele sanitare, robinetele de serviciu care pot alimenta diverse utilaje (maini splat vase, rufe).

Robinetele care deservesc aparatele sanitare care au un singur racord de intrare i care se utilizeaz numai n cazurile n care nu este necesar amestecul de ap.

Robinetele amestectoare care sunt armturi cu dou racorduri de alimentare(ap rece i ap cald) i care funcie de numrul de obturatoare pot fi: Baterii amestectoare care au dou obturatoare aflate n legtur cu doua organe de manevr independente(pentru ap rece i ap cald), un dispozitiv care asigur amestecul celor dou fluide fr inversor i o singur gur de ieire (pies de scurgere, coloan de du sau du flexibil).Bateriile care deservesc cada de baie au de regul i un dispozitiv ( inversor ) care prevede alternativa baie / du. Temperatura apei furnizate variaz funcie de reglajul celor dou organe de comand a debitului cu care sunt prevzute Inconvenientul major al acestor armturi l constituie faptul c pentru un anumit reglaj, fixat prin cele dou organe de manevr, n timp pot exista variaii de debit (cauzate de variaiile de presiune din instalaiile de alimentare cu ap rece respectiv cu ap cald) care la rndul lor genereaz variaii de temperatur.

Robinete amestectoare care au dou racorduri de alimentare (ap rece, ap cald) i un singur dispozitiv de obturare care poate fi acionat printr-un singur organ de manevr prin intermediul unei mono sau bicomenzi i care permite obinerea fie a apei reci, fie a apei calde, fie a apei amestecate la o anumit temperatur, funcie de reglaj. Acestea pot fi prevzute cu dispozitiv de reglare a temperaturii i / sau cu dispozitiv de limitare a debitului. Din aceast gam fac parte:

Robinetele amestectoare mecanice care pot fi de tipul:

Cu mono acionare i dubl comand la care organul de comand(roata de manevr, maneta) permite s se acioneze simultan asupra intrrii apei reci i a apei calde nchiznd progresiv un orificiu, concomitent cu deschiderea celuilalt orificiu. Comanda unic nu permite s se acioneze asupra debitului, motiv pentru care se adaug adesea i un organ de reglaj al debitului de ap amestecat (moderator).

Cu monocomand care permit reglajul debitului i al temperaturii printr-o singur comand n dou direcii(n general cu o prghie manevrabil lateral i n profunzime).

Att bateriile amestectoare ct i robinetele amestectoare mecanice nu pot menine n mod riguros constant nici debitul, nici, mai ales, temperatura apei datorit faptului c odat aleas temperatura prin reglajul fcut la un moment dat se conserv o anumit seciune de trecere (pentru apa rece i pentru apa cald). n instalaiile sanitare ns ,presiunea variaz n timp, antrennd ca urmare o variaie a vitezei de circulaie, respectiv a debitului (q=Av) i implicit o variaie a temperaturii apei amestecate. Acest inconvenient important este eliminat prin introducerea unui termostat. Robinete amestectoare termostatate (figura 3. .) la care ncorporarea unui termostat permite reglarea automat a debitului de ap rece i de ap cald astfel nct temperatura apei livrate s fie meninut la o valoare preselecionat pe organul de comand (pentru baie n jurul temperaturii de 400C,pentru buctrie ntre 55 i 60C).Fiabilitatea i rapiditatea (timpul de rspuns) depind de tipul termostatului care poate fi cu:

Cu bimetal;

Cu dilatarea coloanei de lichid;

Cu dilatarea cerii.

Tehnologia foarte elaborat a acestor armturi conduc la preuri foarte ridicate, motiv pentru care n multe cazuri se opteaz pentru un singur asemenea robinet care s deserveasc un grup de obiecte cu aceeai exigen de temperatur (pentru baie de exemplu), numit n mod sugestiv robinet termostatat central.

Robinete particulare n a cror familie se ncadreaz:

robinetele rezervoarelor de splare, cunoscute i sub denumirea de robinete cu flotor. Din aceast categorie primele tipuri de robinete aprute i respectiv cele mai mult utilizate au fost robinetele simple cu supap comandat prin intermediul unei tije acionate de un flotor aflat la extremitatea acesteia. Funcionare lor este simpl: att timp ct flotorul este n poziia de jos (rezervorul este gol) robinetul este deschis i las s treac apa. Curgerea apei n rezervor provoac ridicarea flotorului care antreneaz nchiderea robinetului. Acest sistem este zgomotos, motiv pentru care s-au studiat variante mai puin zgomotoase. Pentru a obine variante mai puin zgomotoase fabricanii au intervenit asupra debitului, respectiv a presiunii apei (parametrii care influeneaz n mod determinant nivelul de zgomot).

Robinete de splare care deservesc vasele closet sau pisoarele (n special n spaiile publice). Caracteristic acestor robinete este o valoare a debitului i a presiunii mult mai mare dect n cazul robinetelor obinuite. Comanda de admisie a apei se realizeaz prin apsarea unui buton sau a unei manete. nchiderea este automat. Funcionarea acestor robinete se bazeaz pe echilibrul presiunilor existente n dou camere alturate separate ntre ele printr-o clapet. Echilibrul este ntrerupt n momentul apsrii pe buton, apariia dezechilibrului antrennd deschiderea clapetei i trecerea apei. Odat ntrerupt aciunea asupra butonului acesta revine n poziia iniial, antrennd procesul de reechilibrare a presiunilor pn la nchiderea total a clapetei. Durata acestei operaiuni este de cteva secunde.

Robinete cu comand la distan utilizate pentru deservirea punctelor de consum care necesit comanda direct a robinetului altfel dect cu mna (cu piciorul, cu genunchiul, cu cotul, cu ncheietura minii, electronic prin simpla sesizare a unei prezene n spaiul vizat...). comanda cu genunchiul sau cu cotul sunt utilizate n special n spitale, pentru a evita contactul minilor cu organele de comand.

Exist mai multe tipuri de sisteme de comand (moduri de comand)i anume:

mecanic, caz n care sistemul are ca element principal o prghie de form i dimensiune adecvat pentru accesul cu cotul, piciorul, ncheietura minii, genunchiul. Sistemul este inestetic.

hidraulic, caz n care transmiterea presiunii se face printr-o camer elastic;

pneumatic;

electronic.

Exist o varietate foarte mare de sorto tipo - dimensiuni de armturi difereniate ntre ele dup o serie de criterii.

De exemplu pentru bateriile amestectoare se poate prezenta urmtoarea clasificare:

dup natura utilizrii acestea se execut cu:

pies de scurgere ;

cu du , pentru du ;

cu pies de scurgere i du, pentru baie ;

cu du ascendent i sistem de umplere a vasului bideu , pentru bideu;

dup locul de montare exist trei forme constructive :

pentru montare la perete ;

pentru montare pe obiecte sanitare ;

pentru montare la cazane de baie.

dup poziia corpului la montare se ntlnesc trei variante :

cu corp montat aparent;

cu corp montat sub masc aparent ;

cu corp montat sub obiectul sanitar.

dup numrul gurilor din obiectul sanitar deservit se disting :

cu execuie pentru o singur gaur de montare ;

cu execuie pentru dou guri de montare ;

cu execuie pentru trei guri de montare ;

cu execuie pentru cinci guri de montare - la armturile de lux produse n strintate.

dup felul scurgerii se execut :

cu scurgere fix ;

cu scurgere orientat.

dup felul jetului se execut :

cu jet liber ;

cu jet perlat.

dup felul duului se ntlnesc variantele :

cu du din eav ;

cu du flexibil.

dup legtura cu dopul ventilului se ntlnesc variantele :

simple ;

pentru dop ancorat ;

pentru dop echilibrat ;

Caracteristicile robinetelor finale destinate instalaiilor sanitare de distribuie a apei fac obiectul a numeroase norme (relative la tipurile produse, exigene de calitate,...).

Capete de armtur Dei armtura sanitar reprezint unul dintre elementele componente ale sistemului complex instalaie sanitar, aceasta poate fi privit la rndul ei ca un sistem mai mult sau mai puin complex fiind alctuit, aa cum s-a precizat mai sus din mai multe subansamble. Subansamblul care realizeaz propriu-zis funcia de obturare n cadrul ansamblului unei armturi sanitare de distribuie a apei este denumit cap de armtur. La rndul su capul de armtur poate avea un grad de complexitate mai mare sau mai mic, respectiv performane mai bune sau mai sczute. Este motivul pentru care se va prezenta n detaliu capetele de armtur uzuale n scopul evidenierii elementelor de performan ale acestora.

Capete de armtur clasice.

Principiul de funcionare al capetelor de armtur clasice are la baz aciunea de obturare a suprafeei de curgere prin comprimarea unei garnituri elastice, comprimare obinut prin avansul unui dispozitiv solidar cu garnitura pus n micare de rotaie prin acionarea unui organ de manevr.

Capete de armtur ceramice.

Istoria capetelor ceramice de armtur a debutat la nceputul secolului, prin asocierea a dou idei complementare i anume:

utilizarea unui sistem de deschidere nchidere de tip rotativ (fig.3.4), sistem brevetat n Statele Unite n 1917 de Fred P. Angel de la societatea Battle Creek, ntr-o versiune metalic i

utilizarea discurilor din materiale ceramice rezistente la uzur n locul discurilor metalice sistem brevetat n 1927, n Frana, de P. A. Ferthouat care a propus ranforsarea n scaunul armturii a unei piese ceramice.

Apoi, n preocuprile pentru perfecionarea armturilor a aprut ideea unui nou sistem de nchidere-deschidere de tip rotativ/linear, sistem brevetat n 1957 de ctre societatea american PRICE PFISTER.

Prin asocierea primelor dou ideei a luat natere capul ceramic destinat bateriilor amestectoare.

Prin asocierea ultimelor dou idei a luat natere capul de armtur destinat robinetelor amestectoare.

Capetele ceramice ale bateriilor amestectoare.

Principiul funcional. Avantaje

Capetele ceramice ale bateriilor amestectoare au aprut, aa cum s-a precizat mai sus prin nlocuirea sistemului clasic de obturare cu un sistem rotativ de deschidere- nchidere cruia i s-au asociat discurile din materiale ceramice rezistente la uzur.

Prima armtur care reunea cele dou idei menionate mai sus a fost brevetat n 1948 n Frana. A urmat apoi o susinut competiie franco-american de perfecionare a sistemului de deschidere rotativ care a condus la apariia, n 1978, a primului brevet de cap de armtur ceramic, respectiv la omologarea prototipului de ctre Societatea francez CISE. Acesta respecta normele de calitate impuse n Frana, Germania, Canada, Anglia.

Evoluia spectaculoas a bateriilor amestectoare cu cap ceramic a fost determinat de principalele avantaje pe care acest sistem de nchidere-deschidere le-a oferit comparativ cu sistemul clasic i anume:

o precizie ridicat a reglrii asigurat prin asocierea la fiecare poziie de rotaie (specific fiecrui cap) a unei anumite temperaturi ;

o mai mare stabilitate a temperaturii fixate de utilizator comparativ cu cazul unui cap de armtur clasic;

o durat de via ridicat, obinut ca urmare a utilizrii discurilor din sticl ceramic, material cu o duritate ridicat care nu se uzeaz;

un confort de utilizare sporit, respectiv o mentenan redus datorit absenei garniturii din cauciuc;

etanarea deosebit datorat pe de-o parte efectului de pelicul creat ntre dou discuri ceramice suprapuse i glisante unul peste altul iar pe de alt parte absenei garniturilor de etanare dinamice cu consecine pozitive n ceea ce privete eliminarea pierderilor de ap;

posibilitatea unei configurri ergonomice att pentru organul de manevr ct i relativ la orientarea acestuia, graie cursei scurte (1/4 , 1/2 , 3/4 de tur) comparativ cu bateriile cu capete multitur i repetitivitii poziiilor;

posibilitatea unui design variat ;

Variante funcional constructive.

Evoluia capetelor de armtur a urmrit creterea continu a performanelor acestora i n special a confortului de utilizare, duratei de via, designului, universalitii destinaiei (lavoar, spltor, du...).

Variantele funcional-constructive aprute n urma susinutelor eforturi de perfecionare a sistemului se pot diferenia ntre ele funcie de mai multe criterii i anume n raport cu:

mrimea cursei active, dezvoltndu-se trei variante distincte: cap ceramic cu rotaie pe 1/4 din curs ;

capt ceramic cu o rotaie pe 1/2 din curs ;

capt ceramic cu rotaie pe 3/4 din curs

configurarea discurilor ceramice sub aspectul formei i dimensiunilor orificiilor, respectiv fr i cu dirijarea fluxului ct i sub aspectul grosimii acestora -cu plci groase sau cu plci subiri- (fig. 3.6.); calitatea prelucrrii discurilor, respectiv a tehnologiilor de obinere a acestora;

modul de acionare.

Principalele configuraii dezvoltate precum i caracteristicile acestora sunt prezentate n tabelul 3.1.Capul ceramic cu deschiderea maxim de 1/4 de tur prezint toate caracteristicile principiului rotativ ceramic descris anterior. n plus permite obinerea unui debit mare n timp relativ scurt ca urmare a configurrii geometrice a orificiilor discurilor ceramice sub form de fluture. Aceast proprietate l recomand n special pentru czile de baie. Debitul poate fi conservat sau diminuat cu ajutorul unor pierderi de sarcin introduse n corpul robinetului.

Exist mai multe variante de alctuire a acestuia i anume:

sistemul original brevetat de CISE cu discuri ceramice groase i sistem geometric (diedru) de orientare a fluxului ;

cu discuri ceramice subiri care prezint o rezisten sczut dar permit orientarea fluxului;

cu discuri ceramice groase dar fr orientarea fluxului care prezint o rezisten ridicat dar favorizeaz cavitaia i zgomotul (fig. 3.6.)

TipForma piesei ceramiceCaracteristica geometricCursa activDeschiderea unghiular n grade pentru debitul

inferioarsuperioarrotaiigrade10 l/min40 l/min

1

dublu simetric1/4853055

2asimetric

3asimetric

4asimetric

5Cvasi-dublu simtric

6neuniform3/4260125260

Tabelul 3.1.

Sistemul original permite realizarea unui compromis excepional ntre rezistena la lovitura de berbec - debit mare - absena cavitaiei (respectiv zgomot redus).

Aceast tripl performan este obinut prin intermediul discurilor ceramice groase (care i asigur o bun rezisten la lovitura de berbec i presiune ridicat) care dispun de un sistem diedru de orientare a fluxului (care permite un debit superior , absena cavitaiei precum i a zgomotului).

Debitul util (cu valori cuprinse ntre 10 i 40 l / minut) este obinut plecnd de la 35% din deschidere sub un unghi de 25o.

Acest sistem este cel mai utilizat dat fiind faptul c se pot adopta toate tipurile de organe de manevr i toate orientrile.

Capul ceramic cu deschidere maximal de 1/2 rotaie a aprut din necesitatea creterii confortului de utilizare pentru anumite funciuni (ca de exemplu duul) facilitnd reglajul temperaturii printr-o curs a deschiderii mult mai mare (practic dubl). Unghiul de deschidere crete de la 85o, ct era n cazul capului prezentat anterior la circa 165o. Debitul util (prezentat n fig. 3.3. funcie de deschidere) se obine pornind de la 45% din deschidere, sub un unghi de 40 o, deci mult mai precis.

Acest sistem a evoluat i el n timp, de la prima versiune, n care se prevedea o pies superioar incomplet care avea dezavantajul neasigurrii meninerii paralelismului celor dou discuri, condiie esenial pentru o funcionare perfect, ctre versiuni cu o repartiie mai bun a deschiderii pe toat suprafaa piesei.

Ultimele versiuni au fost concepute n scopul creterii duratei de via care este funcie de frecarea ce se nregistreaz ntre cele dou discuri i care trebuie s fie deci ct mai echilibrat iar presiunile de la poziia nchis la poziia deschis, ct mai uniform repartizate.

Capul ceramic cu deschidere maximal de 3/4 rotaie a aprut ca urmare a perfecionrii confortului de utilizare n ceea ce privete reglajul de temperatur. n acest sens s-a intervenit asupra curbei de variaie a debitului funcie de deschiderea unghiular reuindu-se realizarea unei perfecte liniariti a acesteia.

Sistemul permite totodat evitarea loviturii de berbec datorit configuraiei geometrice a deschiderii care impune o rotaie de 50o pentru a o reducere a debitului de la valoarea de 1l la 0 .

Selectarea unei anumite variante se face n funcie de mai multe criterii printre care eseniale sunt:

dependena "debit - liniaritate a debitului funcie de deschiderea unghiular". De exemplu la sistemul 1/4 tur se asigur rapid un debit mare dar nu se asigur liniaritatea n timp ce sistemul 3/4 asigur o liniaritate perfect dar nu asigur debitul. Sistemul 1/2 tur este intermediar ntre celelalte dou;

nivelul de zgomot impus ;

aparatul deservit (lavoar, bideu, baie-du, spltor);

orientarea i tipul de organ de manevr dorit ;

direciile de nchidere (dreapta-dreapta sau dreapta-stnga). Cartuele ceramice pentru robinetele amestectoare.

Principiu funcional. Istoric.

Conceptul robinetelor amestectoare, de fapt a robinetelor amestectoare cu monoacionare pentru reglarea debitului i a temperaturii este de origine american, dar s-a dezvoltat puternic n Frana graie tehnologiei ceramice. n prezent se tinde spre nlocuirea treptat a bateriilor amestectoare cu robinete cu monoacionare, n special pentru duuri i spltoare.

Robinetele amestectoare ceramice s-au nscut aa cum s-a precizat anterior, prin asocierea a dou idei de baz i anume:

ranforsarea n scaunul corpului de armtur a unor materiale de mare rezisten la uzur (ceramic realizat din oxizi de aluminiu);

utilizarea unui sistem de nchidere-deschidere rotativ liniar.

ntre 1964 i 1981 s-au dezvoltat dou tipuri de robinete amestectoare i anume :

cu dou discuri, industrializat de societatea american AMERICAN STANDARD i cea francez CHAVONNET ;

cu un disc i dou scaune, sistem industrializat de societatea francez MORICEAU

Dup anul 1981 cnd CISE a dezvoltat primul cartu ceramic, utilizarea acestui tip de robinet a cunoscut o evoluie tehnologic foarte rapid i o expansiune n toat lumea (Japonia , SUA , China , Taiwan , Noua Zeeland, Africa ...)

Principiul funcional se bazeaz pe efectul peliculei, care se realizeaz ntre dou suprafee foarte bine prelucrate (numit i sticl ceramic) i perfect plane, suprapuse una peste alta, care prin glisarea uneia poate asigura suprapunerea sau nu a unor orificii.Variante constructive

Din punct de vedere constructiv s-au dezvoltat trei variante constructive (fig. 3.8.): sistem cilindric , zis i cu piston, sistemul sferic i sistemul plan.

Sistemele cilindrice i sferice sunt sistemele originale dezvoltate n special n Statele Unite ca element component al unui robinet monocomandat, n timp ce sistemul plan s-a nscut tocmai ca aplicaie a sticlei ceramice la construcia bateriilor .

Pentru completarea performanelor indicate mai sus prin reglajul att al debitului ct i al temperaturii cu aceeai micare, s-au dezvoltat armturile monocomandate cu micare descompus sau bicomandate (fig.3.8.).

Utilizarea discurilor din sticl ceramic confer n plus robinetelor amestectoare cu monoacionare avantajele evideniate la punctul anterior i anume:

fiabilitate ridicat pe toat durata de via comparativ cu armturile clasice cu garnituri de cauciuc comportament favorabil relativ la pierderi conducnd practic la eliminarea lor ;

o durat de via mult superioar armturilor clasice.

n dezvoltarea sistemului plan s-a urmrit asigurarea triplei funciuni de etaneitate - reglarea debitului - reglarea temperaturii aprnd astfel trei sisteme plane ceramice i anume: sistemul cu dou discuri, sistemul cu un disc i dou scaune i sistemul cu trei discuri.

La sistemele la care piesele inferioare sunt fixate acestea corespund intrrii apei calde, iar piesele superioare (respectiv piesa central n sistemul cu trei discuri) care sunt mobile au funciunea de a antrena ansamblul prin intermediul axei cartuului care este solidar cu prghia robinetului.

Sistemul cu trei discuri

n cadrul acestui sistem s-au dezvoltat dou variante:

robinet cu comand separat unde amestecul ap rece ap cald este realizat printr-un sistem neceramic, asamblat celor trei discuri, care contribuie practic numai la reglarea debitului. Sistemul a fost utilizat puin timp;

robinet monocomandat cu micare descompus sau bicomandat, la care deplasarea lateral a piesei mobile centrale permite ajustarea temperaturii, iar deplasarea transversal permite reglajul debitului.

Acest sistem (fig.3.9.) are dezavantajul dublrii suprafeei de frecare.Pies superioarFix Ap

amestecat

Pies medianMobil Ap

Pies inferioarFix Ap

Tipul Cu amestec mecanic i comand de debitCu amestec prin bicomand

Figura 3.9.

Sistemul cu un disc i dou scaune.

Este un sistem mai puin agreat n prezent i s-a dezvoltat n jurul anilor 70.

Acest sistem (fig.3.10. ) se difereniaz n special funcie de forma piesei superioare care se rscroiete, alezeaz, prezentnd n acest caz unul sau dou orificii.

Din punct de vedere al suprafeelor de frecare acest sistem prezint avantajul reducerii ntr-o msur important a suprafeei de frecare.

Din punct de vedere industrial, are dezavantajul c este necesar adugarea nc a unei componente comparativ cu sistemul cu dou discuri.

S-a dezvoltat ncepnd cu anii 60 i este n prezent cel mai utilizat datorit compromisului pe care-l asigur ntre suprafeele de contact (frecare) dimensiunile intermediare i un numr redus de componente. Exist mai multe tipuri caracteristice (fig.3.10.) diferenierea fcndu-se dup modul de dirijare a curenilor (fluxurilor) de ap i forma respectiv tehnologia de obinere a discurilor:

cu flux rentors/deflectant i:

pies superioar sub form de lamel sau

pies superioar alezat

cu flux traversant/direct i

piese identice ;

pies superioar alezat ;

pies superioar croit.

cu flux traversant i flux rentors/deflectat.

n sistemul cu "flux traversant", apa traverseaz ansamblul discurilor ceramice i ptrunde n cartu, udnd i celelalte componente mecanice. n consecin acest cartu este de tip necat.

La sistemele cu "flux rentors" apa cald i apa rece traverseaz orificiile specifice din piesa inferioar se amestec n piesa superioar iar amestecul obinut este dirijat spre orificiul de ieire din piesa inferioar (se poate spune c apa amestecat este retrimis spre piesa de intrare). Sistemul este deci un sistem de tip uscat.

Sistemul cu flux traversant se caracterizeaz prin faptul c piesa inferioar prezint dou orificii, unul pentru ap cald i unul pentru ap rece. Prezint avantajul unor dimensiuni mici. n plus apa nu traverseaz dect o singur dat sistemul ceramic, ieind pe laterala cartuului. Au ns i dezavantaje: prile mecanice udate mbtrnesc mult mai rapid, fenomenul neputnd fi controlat; necesit prevederea unei etanri ntre ax i nveliul cartuului udat etanare realizat prin intermediul unei garnituri care lucreaz n regim dinamic.

Sistemul cu flux rentors este specific sistemului cu dou discuri. La acestea piesa inferioar are trei orificii, dou pentru introducerea apei (reci i calde) i unul pentru ieirea apei amestecate. Sunt cele mai rspndite (90%). Avantajul lor esenial l constituie faptul c apa nu se afl n contact direct dect cu partea ceramic, partea mecanic (axa i sistemul de antrenare) nefiind splat

of 93/93
Instalații funcționale. Destinație. Tipuri. Instalațiile funcționale ce deservesc Exigențe calitative impuse sistemulor tehnice instalații funcționale. Liberalizarea comerțului mondial finalizată prin acordul GATT în 1994 a condus la o competiție acerbă a producătorilor. Aceasta impune însă o susținere legislativă adecvată. Pentru fundamentarea acesteia este necesară considerarea într-o manieră unitară a exigențelor partenerilor implicați respectiv conjugarea eforturilor tuturor organismelor şi actorilor implicați. Pe plan european armonizarea normelor europene este o acțiune de bază a pieței comune care urmăreşte ca prescripțiile tehnice şi normele naționale să nu constituie bariere în calea schimbului liber de produse şi servicii. Organismul abilitat pentru elaborarea normelor europene unitare este Comitetul European de Normalizare (CEN). Normele CEN devin imperative pentru toți participanții la piața comună, respectiv toți membrii Comunității Europene, precum şi pentru aspiranții la această piață. Sistemul calitatii in constructii se aplica in mod diferentiat in functie de categoriile de importanta ale constructiilor 1 , conform regulamentelor si procedurilor de aplicare a fiecarei componente a sistemului. Clasificarea in categorii de importanta a constructiilor se face de către proiectant in functie de complexitate, destinatie, mod de utilizare, grad de risc sub aspectul sigurantei, precum si dupa considerente economice. În România sistemul calităţii în construcţii a fost legalizat prin intermediul Legii nr.10 din 1995. Această lege preia exigenţele esenţiale impuse prin Directiva Consiliului Europei nr.89/106/CEE şi anume: Rezistenţă şi stabilitate; Siguranţă în exploatare; Siguranţă la foc; Igiena, sănătatea oamenilor, refacerea şi protecţia mediului; Izolaţie termică, hidrofugă şi economia de energie; Protecţia împotriva zgomotului. Evaluarea corectă a performanțelor unei instalații nu se poate realiza numai pe baza respectării acestor exigențe motiv pentru care în conformitate cu prevederile standardelor 1 - Constructiile reprezinta lucrarile concepute si executate pentru indeplinirea unor functii economico-sociale sau ecologice 1
Embed Size (px)
Recommended