Home >Documents >Curriculum Stilist

Curriculum Stilist

Date post:03-Jan-2016
Category:
View:151 times
Download:4 times
Share this document with a friend
Transcript:

MINISTERUL EDUCAIEI I CERCETRII

Anexa nr. 3 la OMEdC nr. 4760/26.07.2006MINISTERUL EDUCAIEI I CERCETRII

CENTRUL NAIONAL PENTRU DEZVOLTAREA

NVMNTULUI PROFESIONAL I TEHNIC

CURRICULUM

COALA POSTLICEAL

Calificarea profesional: Stilist

NIVELUL 3 avansat

Bucureti

2006

Autori

Valentina Otulescu- profesor gradul I Grup colar de Arte i Meserii

Spiru Haret- Bucureti

Emilia Micu- profesor gradul I Grup colar de Arte i Meseri

Spiru Haret - Bucureti

Florentina Vasilescu- prof. ing.gradul I Grup colar ,,I. C. tefnescu ,,

Iai

Marinela Zvc- prof. ing. gradul I Grup colar de Industrie Uoar Focani

Camelia Varga- prof. ing. gradul I Grup colar de Industrie Uoar Cluj Napoca

Consultani

Gabriela Ciobanu Expert curriculum CNDIPT

Mariana Vam Education Manager- L'Oreal

Professionnel

Not introductiv

Domeniul de pregtire Servicii, furnizeaz fora de munc necesar acestui segment al pieei muncii aflat n plin ascensiune. Evoluia serviciilor oferite pentru estetic i ngrijire a impus apariia unei noi calificri profesionale- Stilist. Aceasta a fost inclus n nivelul de pregtire trei avansat.

Conceperea pregtirii s-a realizat cu consultarea specialitilor firmei LOreal Professionnel. Profilul de pregtire ncearc s rspund noilor cerine ale angajatorilor, dar i dezideratului de a forma o for de munc mai flexibil i mai eficient.

Standardul de pregtire profesional include abiliti cheie i uniti de competen tehnice.

Cererea pieei a reprezentat motivul esenial pentru includerea abilitilor cheie. Acestea reprezint abiliti transferabile, comune calificrilor profesionale din domeniul Servicii. Ele sunt abiliti vitale de care oamenii au nevoie n pregtirea pentru ocuparea unui loc de munc, pentru a se putea adapta la tehnologiile i la practicile de munc n schimbare i pentru a-i asuma rolul de aduli, fie n calitate de membri de familie, fie n calitate de membri responsabili ai societii sau de oameni care nva pe tot parcursul vieii.

Unitile pentru abiliti cheie sunt:

Comunicare profesional n limba modern

Tehnologia informaiilor i comunicaiei aplicat

Comunicare profesional

Managementul proiectelor

Managementul calitii

Abilitile cheie vor fi dezvoltate i evaluate prin module de sine stttoare. n abordarea coninuturilor trebuie avut n vedere att specificul domeniului Servicii, ct i specificul calificrii de Stilist.

Unitile de competen tehnic sunt:

Igiena, securitatea muncii i protecia mediului

Managementul salonului de estetic i ngrijire a corpului omenesc

Realizarea cadrului ambiental

Organizarea activitii

Istoria modei

Aplicaiile artelor plastice n realizarea ansamblului estetic

Profilul clientului

ngrijirea prului

Tunsori

Coafarea prului

Pigmentarea i depigmentarea prului

Machiaj

Lucrri de estetic facial pentru brbai

mbrcminte i accesorii

Ansamblul estetic

Punerea n valoare a lucrrilor

Prin programul de pregtire de la nivelul trei avansat pentru calificarea Stilist, elevii vor dobndi cunotine i nelegere care le vor permite s i deschid propria afacere sau s se angajeze ca Stilist. Ei vor fi capabili s conduc un salon de estetic i ngrijire a corpului omenesc i s realizeze lucrri specifice. Competenele tehnice vor fi dezvoltate i evaluate prin module de sine stttoare. Coninutul acestora trebuie abordat din perspectiva evoluiei i a noutilor din domeniu.

Pregtirea elevilor vizeaz formarea competenelor. Pentru aceasta, este esenial selectarea coninuturilor i folosirea metodelor de nvare eficiente.

nvarea centrat pe elev reprezint o abordare a predrii care presupune nlocuirea prelegerilor cu un stil activ de nvare, care ine cont de ritmul propriu de nvare al elevului. Elevul devine responsabil pentru progresele pe care le face n ceea ce privete educaia. De asemenea, nvarea centrat pe elev nseamn c elevii nva att n grupuri, ct i individual pentru a explora diverse probleme devenind astfel persoane care folosesc n mod activ cunotinele i nu sunt doar receptori pasivi de cunotine.

Mediul nvrii centrate pe elev se concentreaz n primul rnd asupra nevoilor elevului . Profesorul nu se mai afl n centrul procesului, ca persoan care transmite cunotine; el devine un ndrumtor de pe margine, un susintor al efortului elevului de a nva. Elevul devine persoana care dobndete cunotine sau abiliti printr-o cercetare activ n procesul de nvare.

n cadrul fiecrui modul, vor fi evaluate competenele dezvoltate prin coninutul acestuia. Complexitatea competenelor este dat de criteriile de performan i de condiiile de aplicabilitate din standardul de pregtire profesional al calificrii. Probele de evaluare a competenelor sunt cele precizate de standardul de pregtire profesional.

PLAN DE NVMNT

coala Postliceal

Anul I

Calificarea: Stilist

Modulul IComunicare profesional n limba modernTotal ore/an

128Total ore/spt4

Modulul IITIC642

Modulul IIIComunicare profesional642

Modulul IVIgiena, securitatea muncii i protecia mediului305

Din care: pregtire practic 6Din care: pregtire practic 1*

Modulul VIstoria modei642

Modulul VIProfilul clientului963

Modulul VIIngrijirea prului655

Din care:pregtire practic13Din care:pregtire practic1*

Modulul VIIITunsori1284

Din care:pregtire practic 64Din care:pregtire practic2*

Modulul IXCoafarea prului1284

Din care:pregtire practic64Din care:pregtire practic2*

Modulul XPigmentarea i depigmentarea prului1284

Din care:pregtire practic32Din care:pregtire practic1*

Modulul XILucrri de estetic facial pentru brbai655

Din care:pregtire practic13Din care:pregtire practic1*

Total ore/an: 32 ore x 32 sptmni = 1024 ore

Stagii de pregtire practic : 30 ore/sptmn x 3 sptmni/an = 90 de ore

TOTAL ORE : 1124 ore/an

Not

* Pregtirea practic pentru modulele de specialitate se desfoar ntr-o zi / sptmn x 6 ore / zi n laboratoarele colii sau la agenii economici.Stagiile de pregtire practic se vor desfura la agenii economici, sub ndrumarea profesorului de specialitate, cu clasa mprit pe grupe.La finalul stagiului de pregtire, elevii vor realiza un proiect care s abordeze coninuturi i competene din toate modulele studiate pe parcursul anului . Modulul ICOMUNICARE PROFESIONAL N LIMBA MODERNNOT DE PREZENTARE

Principii

Curriculumul de COMUNICARE PROFESIONAL N LIMBA MODERN, nivel 3 avansat pentru COALA POSTLICEAL a fost elaborat avndu-se n vedere urmtoarele:

nevoile de comunicare profesional n limba modern ale absolvenilor de coal postliceal

existena unei uniti de competen Comunicare profesional n limba modern, nivel 3 avansat n componena fiecrei calificri de nivel 3 avansat din Sistemul Naional al Calificrilor din Romnia;

reperele specifice de elaborare a curriculumului pentru nvmntul profesional i tehnic prin organizarea modular a studiului domeniilor cunoaterii specifice care intr n componena calificrii;

reperele impuse de OMEdC Nr. 3973 / 27 .04.2005 cu privire la aprobarea Metodologiei de elaborare, avizare i aprobare a standardelor de pregtire profesional i a curriculumului pentru nvmntul postliceal, i a Reperelor metodologice pentru proiectarea standardelor de pregtire profesional i a curriculumului la nvmntul postliceal, n noua structur a sistemului de nvmnt profesional i tehnic din Romnia;

documentele europene privind achiziionarea competenelor cheie n cadrul parcursului colar i n cadrul nvrii pe toat durata vieii;

necesitatea de a oferi prin curriculum un rspuns adecvat cerinelor socio-profesionale, exprimat n termeni de achiziii finale uor evaluabile la ncheierea parcursului colar i de formare prin coala postliceal. Prezentul curriculum ine seama de organizarea nvmntului postliceal i de structura Unitii de competen Comunicare profesional n limba modern, nivel 3 avansat, i a fost elaborat urmrindu-se:

A. practica raional a limbii. Prin dezvoltarea competenelor de receptare, de producere i de interaciune, elevul va putea, n limitele cunotinelor dobndite, s decodifice i s produc, att oral ct i n scris, n contexte profesionale, mesaje corecte i adecvate funcional i comunicativ.B. formarea i dezvoltarea de competene de comunicare i interaciune. Elevul va fi capabil s utilizeze contient i adecvat funcional modaliti i tehnici de comunicare i interaciune (oral i n scris) n diverse contexte comunicative profesionale i sociale.C. dezvoltarea unor tehnici de munc intelectual n vederea nvrii pe toat durata vieii. Elevul va nva s utilizeze strategii i tehnici de studiu prin care s valorifice cunotine i deprinderi achiziionate prin studiul altor discipline, inclusiv al disciplinelor tehnice de specialitate, s utilizeze informaii din tabele, scheme, grafice, s foloseasc dicionare i alte tipuri de lucrri de referin, alte surse de informare, inclusiv bazele de date i Internetul.

n aceste condiii, proiectarea curricular pornete de la trei puncte de reper:

a) Unitatea de competen Comunicare profesional n limba modern, nivel 3 avansat din componena fiecrei calificri;

b) documentele Comisiei Europene referitoare la dezvoltarea competenelor cheie;

c) Cadrul European Comun de Referin pentru limbi: nvare, predare, evaluare publicat de Consiliul Europei n 1998 i revi

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended