+ All Categories
Home > Documents > Curierul - Aprilie 2009

Curierul - Aprilie 2009

Date post: 16-Mar-2016
Category:
Upload: upetrom-group
View: 251 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
Description:
GSP construieşte cea mai mare platformă de tip modular cu cu două punţi pentru extracţie din Marea Neagră
42
www.gspdrilling.com aprilie 2009 URIERUL C PROGRAME DE INSTRUIRE A PERSONALULUI CARE VA OPERA LA BORDUL PLATFORMELOR DE FORAJ MARIN GSP JUPITER SI GSP SATURN NOUA TEHNOLOGIE X-COM CENTRUL DE INSTRUIRE TPAO, CONSTRUCţII OFFSHORE DEPARTAMENTUL NAVE TEHNICE Priorităţile departamentului sunt încheierea în termen a lucrărilor la GSP Bigfoot 1 şi GSP Bigfoot 2 GSP construieşte cea mai mare platformă de tip modular cu cu două punţi pentru extracţie din Marea Neagră ,
Transcript
Page 1: Curierul - Aprilie 2009

www.gspdrilling.comaprilie 2009

urierulC

Programe de instruire a Personalului Care va oPera la bordul

Platformelor de foraj marin gsP juPiter si gsP saturn noua tehnologie X-Com

Centrul de instruire

TPAO, cOnsTrucţii OffshOre

DePArTAmenTul nAve TehnicePriorităţile departamentului

sunt încheierea în termen a lucrărilor la GsP Bigfoot 1 şi GsP Bigfoot 2

GsP construieşte cea mai mare platformă de tip modular cu cu două punţi pentru extracţie din marea neagră

,

Page 2: Curierul - Aprilie 2009

Breaking the limit

2

4 News

8 GsP ŞI UPeTROM – 1 MAI PReZeNTe LA eDIŢIA A VIII-A A TUROGe

10 DePARTAMeNTUL NAVe TehNIce – priorităţile nou înfiinţatului departament sunt încheierea în termen a lucrărilor la GSP Bigfoot 1 şi GSP Bigfoot 2

14 AchIZIŢII IMPORTANTe PeNTRU NOILe PROIecTe ALe GsP

18 cONsTRUcŢII MARINe, wORk IN PROGRess

26 RAPORT De fORAj Patru sonde finalizate, echipate şi puse în producţie

32 INsTRUIReA, cONDIŢIe sINe qUA NON A PeRfORMANŢeI hseq

38 OfeRTA De PROGRAMe A ceNTRULUI De INsTRUIRe GsP

Sumar

www.gspdrilling.comwww.gspdrilling.com

Page 3: Curierul - Aprilie 2009

Breaking the limit

3

Îndrăznesc să spun că niciodată munca noastră la Grup Servicii Petroliere nu a fost mai interesantă şi mai plină de satisfacţii. Competenţa şi creativitatea unei echipe sudate şi dezvoltate pe parcursul celor cinci ani de la înfiinţarea companiei ne-au adus pe poziţia pe care o ocupăm azi. Vom ţine minte momentul în care Camera de Comerţ a României a acordat premiul întâi companiei noastre la categoria companii mari. În România, în anul 2008, o companie a reuşit, în momentul aniversării a cinci ani să atingă această performanţă. Spiritul de echipă, standardele exigente stabilite de la bun început, obiectivele extrem de îndrăzneţe şi extinderea ofertei noastre de servicii ne-au adus această recunoaştere. Premiul acordat GSP confimă remarcabilul efort pe care oamenii îl depun zilnic pentru a-şi îmbunătăţi performanţele profesionale la bordul platformelor de foraj marin, la bordul navelor şi în baza de operaţiuni. Atât proiectele abia finalizate cât şi cele în curs de desfăşurare vorbesc de la sine despre creşterea activităţii şi aş enumera aici: GSP Saturn, Centrul de Instruire, dezvoltarea celor trei baze de operaţiuni din dana 34, de la Midia şi din Portul Constanţa Sud - Agigea. Cele mai recente evoluţii ale tehnologiei din industria offshore pot fi regăsite la Grup Servicii Petroliere, aducându-ne în poziţia de lideri ai industriei offshore în zona Europei de Est. Cu noile proiecte GSP se îndreaptă acum cu paşi siguri către forajul de mare adâncime. Marea mai are încă resurse de dezvăluit iar noi suntem hotărâţi să contribuim la punerea în valoare a acestora . România va avea în următorii ani cea mai mare rată de creştere a cererii de energie din regiune iar Uniunea Europeană definitivează strategia de securizare a resurselor energetice. Aceste premise stau la baza viziunii noastre de dezvoltare. Ne vom concentra, mai puternic decât oricând, pe setul de valori care au mijlocit atingerea rezultatelor de până acum şi vom facilita în continuare profesioniştilor care formează marea familie a GSP accesul la cele mai moderne mijloace de perfecţionare şi tehnologii de lucru. Pe scurt, voi spune că avem echipa, valorile şi mijloacele tehnice pentru a duce la îndeplinire şi în viitor toate proiectele. Priviţi o clipă în jur, la cât de antrenaţi suntem cu toţii în schimbare. Cred că veţi fi de acord că niciodată nu ne-a adus mai multe satisfacţii munca la Grup Servicii Petroliere!

Fănel HahuiCEO

Grup Servicii Petroliere

www.gspdrilling.comwww.gspdrilling.com

cuvânt înainte

Page 4: Curierul - Aprilie 2009

4

www.gspdrilling.comwww.gspdrilling.com

Breaking the limit

IANUARIEGSP inveSteşte 3.500.000 euro Pentru reactivarea barjei SubmerSibile GSP biGfoot 2Barja va fi clasificată ABS. Lucrările au început la jumătatea lunii octombrie 2008 şi se vor încheia în trimestrul trei al acestui an.Proiectul prevede lucrări de înlocuire a echipamentelor, care includ: motoare şi pompe de balast, instalarea unui echipament electronic pentru monitorizarea operaţiunilor de balastare – debalastare, a unui echipament nou de ancorare. Va fi refăcut în totalitate sistemul electric al barjei submersibile.GSP Bigfoot 2 va fi mobilizată pentru lucrări în cadrul proiectului TPAO.

IANUARIEGSP a obţinut Premiul întâi la cateGoria comPanii mari în toPul naţional al firmelorLa sfâşitul anului 2008, companiei Grup Servicii Petroliere i-a fost decernat premiul întâi la secţiunea companii mari în cadrul clasamentului realizat de Camera de Comerţ a României.Premiul acordat la numai cinci ani de la înfiinţare GSP, confirmă că anul care a trecut a fost cel mai intens de până acum în dezvoltarea companiei.

Page 5: Curierul - Aprilie 2009

5

www.gspdrilling.com

Breaking the limit

www.gspdrilling.com

reprezentanții GSP și emSa la bordul navei GSP orion

Page 6: Curierul - Aprilie 2009

Breaking the limit

6

GSP orion, nava de intervenţie în caz de poluare cu petrol în marea neagră

www.gspdrilling.comwww.gspdrilling.com

IANUARIEGSP biGfoot 1 - inveStiţie de 40 de milioane de euroProiectul de investiţii de 40 de milioane de euro aflat în derulare are ca obiectiv conversia unei barje destinate transportului de mărfuri în barjă specializată pentru lansarea conductelor submarine. Aceasta va putea opera având la bord 208 persoane, membrii ai echipajului maritim şi ai celui tehnologic. Proiectul a fost conceput de firma Ulstein Sea of Solutions, în cooperare cu Deltamarine. Proiectul de detaliu este în curs de realizare de Ship Design Group (SDG), finalizarea acestuia urmând să aibă loc în luna august 2009. American Bureau of Shipping (ABS) a început în luna ianuarie 2009 revizuirea planurilor urmând ca la finalizarea lucrărilor nava să fie certificată ABS. Barja destinată lansării conductelor submarine GSP Bigfoot 1 va fi operaţională în ianuarie 2010 şi va fi mobilizată în cadrul lucrărilor de construcţii marine pentru contractul cu TPAO.

IANUARIEGSP achiziţionează echiPamente de ridicat de mare caPacitate în valoare de 7.400.000 euroGSP a încheiat un contract cu valoare de 7.400.000 euro cu producătorul de echipamente de ridicat Liebherr. În baza acestui contract, urmează să sosească în luna aprilie două din cele cinci echipamente de ridicat de mare capacitate contractate. În baza de operaţiuni GSP din portul Constanţa Sud – Agigea, destinată construcţiilor marine – confecţii metalice vor opera două echipamente Liebherr cu capacitate de 280 de tone, unul de 200 tone şi două de 120 tone. Fabricantul a inclus în oferta comercială şi un stagiu de instruire a operatorilor acestor echipamete de ridicat de mare capacitate.

FEBRUARIEGSP inveSteşte 1,5 milioane de dolari Pentru amenajarea celei de-a treia baze de oPeraţiuni, în Portul conStanţa Sud – aGiGeaProiectul implică amenajarea pe verticală a danei în prima fază pe o suprafaţă de 20.000 m2, ulterior urmând ca întreaga suprafaţă de 38.000 m2 să devină operaţională. Se au în vedere realizarea proiectului şi încheierea în termen a lucrărilor de introducere a utilităţilor, încheierea lucrărilor de consolidare a platformei betonate pentru trafic greu, realizarea blocului administrativ şi a halei cu o suprafaţă de 4.600 m2. Hala multiuncţională va fi dotată cu două poduri rulante, fiecare având capacitatea de 20 de tone, ateliere, standuri de sudură dotate cu aparate de sudură

Page 7: Curierul - Aprilie 2009

Breaking the limit

7

www.gspdrilling.comwww.gspdrilling.com

automate. Hala va fi destinată în totalitate realizării construcţiilor metalice pentru construcţii marine.

FEBRUARIEGSP anunţă înfiinţarea dePartamentului nave tehniceLa începutul lunii februarie Consiliul de Administraţie al GSP a decis înfiinţarea unui nou departament. Acesta va administra activitatea navelor tehnice ale companiei: GSP Bigfoot 1, GSP Bigfoot 2, GSP Shearleg Crane, GSP Granit, barja fluvială DN 155, pontonul tehnologic, piciorul fals şi nava multifuncţională DP3 GSP Titan. Departamentul va asigura sprijinul necesar derulării în bune condiţii a activităţilor de construcţii marine ca şi a operaţiunilor de mutare a platformelor marine, departamentele cu care urmează să colaboreze fiind aşadar departamentul

Operaţiuni Speciale şi departamentul Operaţiuni Marine.

FEBRUARIEGSP anunţă încheierea Perioadei de demobilizare - mobilizare şi încePerea activităţii de foraj Pe o nouă locaţie în cadrul Proiectului de foraj onShore GSP - naborS Grup Servicii Petroliere anunţă finalizarea cu succes a lucrărilor de foraj la prima sondă pe locaţia Bustuchin. Conform contractului, ulterior au avut loc activităţi specifice de demobilizare – mobilizare, instalaţia de foraj fiind mutată pe o nouă locaţie. La încheierea cu succes a operaţiunii de asamblare a turlei de foraj autoridicătoare şi după încheierea probelor tehnice la toate echipamentele, echipa formată din personalul GSP mobilizat pentru acest proiect şi personalul partenerului, Nabors, a început forajul celei de-a doua sonde.

MARTIEcomPania GruP Servicii Petroliere a înreGiStrat în 2008 un Profit de 80 de milioane de dolariAceastă performanţă este rezultatul direct al angajării comerciale a tuturor platformelor şi navelor companiei, a strategiei coerente de modernizare cocepute şi derulate încă de la înfiinţarea companiei, a completării ofertei de servicii offshore cu activităţi în domenii precum intervenţiile la sondă, construcţiile marine şi instruire a personalului. În prezent, toate proiectele de investiţii – dezvoltare derulate de Grup Servicii Petroliere sunt finanţate în proporţie de 35 până la 80% din resurse proprii.

MARTIEGSP şi uPetrom 1 mai, Prezente la ediţia a viii-a a turoGeÎntre 11 şi 12 martie 2009, GSP şi Upetrom s-au remarcat printre participanţii la

Page 8: Curierul - Aprilie 2009

Breaking the limit

8

www.gspdrilling.com

bruno Siefken, vicepreședintele Grupului upetrom

www.gspdrilling.com

conferinţa şi expoziţia TUROGE, Ankara 2009. Grup Servicii Petroliere se numără printre sponsorii evenimentului. Interesul din ce în ce mai mare acordat companiilor româneşti la ultimele ediţii ale TUROGE (Conferinţa Internaţională a Petrolului şi Gazelor Naturale din Turcia, Ankara) precum şi la alte evenimente ale industriei de profil din spaţiul Mării Negre confirmă încrederea de care se bucură specialiştii şi serviciile GSP şi Upetrom – 1 Mai.

MARTIEnava GSP orion va lua Parte la cel mai imPortant exerciţiu Pentru intervenţie şi răSPunS în caz de Poluare cu Petrol în mare liberăGSP Orion va beneficia de cele mai moderne echipamente destinate intervenţiilor în mare liberă pentru limitarea zonei afectate şi colectarea

produselor petroliere în vederea stocării la bord şi transportului acestora la ţărm. Livrarea echipamentelor specializate de intervenţie, dintre cele mai moderne produse în prezent, se apropie de final. La bordul navei s-au încheiat programul de inspecţie şi lucrările de pregătire. În perioada 21-24 august se va desfăşura exerciţiul RODELTA având ca scop instruirea personalului pentru a răspunde eficient în situaţii de poluare marină. EMSA programează asemenea exerciţii la interval de doi ani. Primul exerciţiu s-a desfăşurat în 2007 în Turcia. La exerciţiul programat pentru 2009 vor participa toate instituţiile responsabile din România şi din ţările riverane, mobilizând personal specializat, forţe aeriene şi navale de intervenţie şi echipament special destinat limitării extinderii zonei poluate cu produse petroliere. Exerciţiul se va desfăşura în vecinătatea portului petrolier Midia.

GSP ŞI UPETROM – 1 MAI PREZENTE LA EDIŢIA A VIII-A A TUROGE

Între 11 şi 12 martie 2009, GSP şi Upetrom- 1 Mai s-au remarcat printre participanţii la conferinţa şi expoziţia TUROGE, Akara 2009. Grup Servicii Petroliere se numără printre sponsorii evenimentului. Interesul foarte mare de care se bucură evenimentul se explică prin temele abordate de organizatori în acest an crucial. TUROGE 2009, eveniment organizat cu sprijinul Ministerului Energiei şi Resurselor Naturale din Turcia precum şi de Compania Naţională de Petrol şi Gaze TPAO şi de asociaţii profesionale este un eveniment conceput pentru a oferi o imagine de ansamblu a celor mai recente evoluţii precum şi a tendinţelor pieţei regionale. Lista vorbitorilor la conferinţă a inclus şi pe vicepreşedintele Grupului Upetrom, Bruno Siefken, specialist recomandat de

cei treizeci de ani de activitate în industria petrolului. Cei treizeci de vorbitori au împărtăşit publicului din experienţa lor, abordând teme cum ar fi: explorarea, producţia, transportul, investiţiile. O temă centrală a conferinţei din 2009 a fost securitatea energetică a regiunii. Au fost prezentate din perspectiva geopolitică situaţii specifice pentru industria petrolului şi a gazelor naturale precum şi necesitatea securizării resurselor în zona noastră de interes. Alte teme abordate în cadrul evenimentului s-au centrat pe activitatea de explorare şi producţie în zona Mării Negre şi a Mării Mediterane, dezvoltarea infrastructurii în zona Mării Negre, activitatea de explorare în Marea Neagră şi în estul Mării Mediterane, cooperare regională, necesitatea creării unor rute alternative de aprovizionare cu gaze naturale a

Page 9: Curierul - Aprilie 2009

Breaking the limit

9

www.gspdrilling.comwww.gspdrilling.com

turoGe 2009, catalogul oficial al evenimentului

Uniunii Europene. Problema securităţii energetice în regiune a fost aprofundată din perspetiva diversificării posibilităţlor de aprovizionare. De o atenţie deosebită s-au bucurat proiectele regionale de construcţie a conductelor submarine, între acestea fiind prezentate conducta de gaze naturale Baku – Tbilisi – Erzurum, proiectul implementat în colaborare cu Rusia pentru realizarea conductei Blue Stream şi interconectorul ITGI Turcia – Grecia – Italia. Lucrările conferinţei au demonstrat că există o preocupare deosebită în vederea dezvoltării unor noi proiecte şi a consolidării eforturilor de a lega ţările din Asia Centrală la reţeaua existentă prin intermediul unei conducte submarine care să traverseze Marea Caspică.În acest context, Bruno Siefken, reprezentantul grupului Upetrom, a făcut o trecere în revistă a caracteristicilor Mării Negre (geografie, adâncime a apei) precum şi a evoluţiei industriei offshore în Marea Neagră în comparaţie cu Marea Nordului, a restricţiilor impuse de căile de acces (strâmtori, poduri) pentru platformele şi navele de foraj marin precum şi pentru navele tehnice de mare capacitate, a specificului zonei din punct de vedere politic. De asemenea vorbitorul a trecut în revistă situaţia la zi a concesiunilor, a activităţilor de explorare şi de punere în valoare a zăcămintelor descoperite. Spre deosebire de Marea Nordului, Marea Neagră s-a confruntat de-a lungul anilor cu probleme legate de utilizarea unor tehnologii îmbătrânite, în contextul unor regimuri politice închise, lipsite de viziune în domenii precum investiţiile sau dezvoltarea industriei. „Dacă până acum acestei zone i-au lipsit viziunea şi strategia de dezvoltare, dată fiind situaţia economică globală şi luând în calcul tendinţele industriei offshore, este momentul să facem ca situaţia să se schimbe în zona Mării Negre, este timpul ca actorii industriei offshore – autorităţi naţionale, autorităţi de reglementare, companii, să devină mai active”, a spus Bruno Siefken.

Acesta a prezentat celor prezenţi la conferinţă strategia de dezvoltare a flotei de nave tehnice a GSP, exemplu de adaptare la actualitate şi la tendinţele domeniului în care activează. Strategia de investiţii, dezvoltare şi construcţii a GSP este în acord cu tendinţele pieţei: dezvoltarea flotei de nave tehnice prin intermediul proiectelor de investiţii, dezvoltare, construcţii de nave: GSP Bigfoot 1, GSP Bigfoot 2 şi GSP Titan, vor contribui la crearea în foarte scurt timp a capacităţii operaţionale de răspuns pentru nevoile industriei offshore în Marea Neagră. GSP face proba capacităţii de a mobiliza resurse pentru a veni în întâmpinarea cererii în creştere de servicii de construcţii marine. Şi pentru că industria offshore se îndreaptă către ape din ce în ce mai adânci, GSP şi-a propus ca 12.000 ft să devină o adâncime accesibilă pentru navele de explorare.

Page 10: Curierul - Aprilie 2009

GSP Bigfoot 1 – viitorul instalării conductelor submarine în Marea Neagră trece prin proiectele de conversie pentru nave tehnice ale GSP

10

www.gspdrilling.comwww.gspdrilling.com

Breaking the limit

Noul departameNt Nave tehNiceExtinderea ofertei de servicii a companiei are corespondent în structura departamentală a GSP. La 1 februarie 2009 a fost înfiinţat Departamentul Nave Tehnice. Structura noului departament include printre altele GSP Bigfoot 1, GSP Bigfoot 2, GSP Shearleg Crane, GSP Granit şi nava multifuncțională GSP Titan. În prezent, două servicii administrează activitatea curentă: serviciul management operaţional şi serviciul urmărire - derulare contracte.Departamentul va asigura sprijinul necesar derulării în bune condiţii a activităţilor de construcţii marine şi a operaţiunilor de mutare a platformelor marine, departamentele cu care urmează să colaboreze fiind aşadar departamentul Operaţiuni Speciale şi departamentul Operaţiuni Marine. Pentru început, priorităţile nou înfiinţatului departament sunt încheierea în termen a lucrărilor la GSP Bigfoot 1 şi GSP Bigfoot 2 precum şi recrutarea personalului navigant pentru acestea.

GSP BiGfoot 1, Barja PeNtru laNSarea coNductelor SuBMariNe, o iNveStiţie de 40 de MilioaNe de euroProiectul de investiţii de 30 de milioane de euro aflat în derulare are ca obiectiv conversia unei barje destinate transportului de mărfuri în barjă specializată pentru lansarea conductelor submarine. Barja va putea opera având la bord 208 persoane, membrii ai echipajului maritim şi ai celui tehnologic. Proiectul a fost conceput de firma Ulstein Sea of Solutions, în cooperare cu Deltamarine. Proiectul de detaliu este în curs de realizare de Ship Design Group (SDG), finalizarea acestuia urmând să aibă loc în luna august 2009. American Bureau of Shipping (ABS) a început în luna ianuarie 2009, revizuirea planurilor urmând ca la finalizarea lucrărilor nava să deţină certificat de clasă ABS. Barja destinată lansării conductelor submarine GSP Bigfoot 1 va fi

Page 11: Curierul - Aprilie 2009

GSP Bigfoot 1 – barja pentru lansarea conductelor submarine va fi operațională în ianuarie 2010

SpeciFicaŢie: Proprietar Grup Servicii Petroliere / Bigfoot Shipping BV Clasa American Bureau of Shipping (ABS) Notaţie A1 Derrick / Lay bage, M, ES, UWILD Anul construcţiei 2006 caracteriStici tehNice: Loa (exceptând Stinger-ul) 135,00 m Beam 42.00 m Adâncime 8.00 m Înălţime 26.00 m Deplasament 20.000 tone deadweight Suprafaţa punţii 5670 sq m Sarcina maximă admisă pe punte 15 t/m2 Helideck Max Sikorsky S-61N & S-92 Balast 18,420.16 m3 la 100% Pasageri 208

11

www.gspdrilling.com

Breaking the limit

www.gspdrilling.com

operaţională în ianuarie 2010 şi va fi mobilizată în cadrul lucrărilor de construcţii marine pentru contractul cu TPAO, începând din luna martie a aceluiaşi an. Proiectul GSP Bigfoot 1 prevede instalarea a patru generatoare Caterpillar 3512B DI-TA 1257kW, a unui nou sistem de balast, dotarea cu două macarale AMCLYDE de tip kingpost, cu capacitate de 400 şi respectiv 56 de tone. Sistemul SAS Gouda de lansare a conductelor cu diametru de până la un metru este în curs de fabricare. Firma ZEETECH Engineering va realiza proiectul stingerului. GSP Bigfoot 1 va avea la bord un ROV (Remote Operated Vehicle) de tip Perry Slingsby Comanche, ce va putea lucra la adâncimi ale apei de până la 3000 metri şi un sistem portabil de saturare cu capaciate de 12 locuri, construit în conformitate cu prevederile IMCA (International Marine Contractors Association), ABS şi DNV. Grupul social va cuprinde cabine cu 1 până la 4 locuri, birouri, sala de mese, spaţii de recreere, spital, capelă, sală de sport, şi va corespunde standardelor SOLAS – 74 A – 60 precum şi normelor emise de autoritatea de pavilion.

GSP BiGfoot 1

Page 12: Curierul - Aprilie 2009

Breaking the limit

12

www.gspdrilling.comwww.gspdrilling.com

regulameNtele Unitatea de cazare este construită pentru a îndeplini toate reglementările în vigoare, cu excepţia celor pentru zona costieră a Norvegiei. Grupul social va corespunde prevederilor standardului Solas-74 A-60. Toate cabinele vor oferi spaţiu mai mare decât cel impus de reglementările internaţionale în vigoare, fiind dotate cu grupuri sanitare individuale. Grupul social va mai include, pe lângă spaţiile pentru birouri, o sală de mese cu autoservire, spaţii de recreere, sala de sport, spital, capelă, o sală de aşteptare care va deservi heliportul, acestea fiind dispuse pe patru nivele.

echipameNte:Motor diesel (1) - 90kW - 3 faze - 400V - 50Hz, 1500 r/min.Pompe balast (2) – debit 500 m3/orăGeneratoare (4) - Caterpillar 3512B DI-TA 1257kW Amarare – sistem de amarare în opt puncte cu ancore tip Flipper Delta de 8,5 tone, diametrul cablului 52 mmHelideck – tip Sikorsky S61-N, punte din oţel sudat cu diametrul interior de 23 metri, conform standardelor ABS şi PAC 437

SiStemul de laNSare al coNductelor:Va avea capacitatea de a instala conducte cu diametrul exterior între 6 „şi 32“ (max. 1 metru).

perFormaNŢa NomiNală a SiStemului peNtru laNSarea coNductelor SubmariNe: Staţii de sudură - 5 Staţie pentru control nedistructiv (NDT) şi reparaţii - 1 Staţie suplimentară pentru reparaţii Staţii de acoperire a conductelor – 2 Greutatea maximă a tronsoanelor de conductă - 12,000 kgf Lungimea maximă a tronsoanelor de

conductă – 35 – 40 metri Echipament de sudură – Dual Torch

echipameNte de ridicat: Macara tip kingpost model Amclyde KP 87 HD, capacitate 400 tone, clasificare ABS (American Bureau of Shipping) Macara tip kingpost model Amclyde 35000, capacitate 56,5 toneROV (Remote Operated Vehicle) Perry Slingsby Comanche ROV System (3000m adâncime maximă a apei) Sistem de lansare şi recuperare, inclusiv TMS

SiStem de SaturaŢie peNtru ScaFaNdri:Capacitate 12 persoane, conform normelor IMCA, ABS şi DNV Sistemul este dotat cu capsulă hiperbarică de salvare cu capacitate de 15 persoane (HRC)

GSP BiGfoot 2, Barja SuBMerSiBilă Radu Georgescu, manager al proiectului de reactivare a barjei submersibile GSP Bigfoot 2 a declarat că lucrările au început la 15 octombrie 2008. Bugetul prevăzut pentru achiziţii şi lucrări este de 3.500.000 euro. Se vor schimba în cvasitotalitate echipamentele de la bord: motoare şi pompe de balast, se va instala un echipament nou, electronic, pentru

diesel generator caterPillar model c4.4 di-ta pentru GSP Bigfoot 2

Page 13: Curierul - Aprilie 2009

Breaking the limit

13

diesel generator caterPillar

model c18 di-ta, clasa Bv pentru

GSP Bigfoot 2

www.gspdrilling.comwww.gspdrilling.com

monitorizarea operaţiunilor de balastare – debalastare, va fi instalat un ehipament nou de ancorare. GSP Bigfoot 2 va fi clasificată ABS.Sistemul electric va fi complet refăcut: trasee de cabluri, tablouri de comandă, sistem de comunicaţii, sistemul de iluminare. Lucrările de reactivare a barjei se desfăşoară în baza unui proiect conceput de Ulstein Sea of Solutions.

GSP BiGfoot 2, Barja SeMi-SuBMerSiBilăSpeciFicaŢie: Lungime 119,95 m Lăţime 30,50 m Inaltime de constructie 7,50 m Pescaj 5,96 m Deplasament 14859 tone deadweightechipameNte: Diesel generator (2): CATERPILLAR model C18 DI-TA, 400V, 350ekW , 3 faze 50 Hz, 1500 rot/min, clasificare BV.Diesel generator (1): CATERPILLAR model C4.4 DI-TA, 65 ekW, 81 Kva, 1500 rot / minInstalaţia de urmărire şi acţionare a sistemului de balastare/debalastare HOPPE VS_1090038-A_HY Valve Remote Control System – aplicat pentru 31 de circuite cu comandă de la distanţă pentru operarea valvelor hidraulice în sistemul de balast. pompe de balaSt: Pompe centrifuge TIP LD 400/46-C (2) - debit 3000 m3/oră, 250 kW, 950 rot/min., Pompă de strip cu pistoane (1) TIP RKZ 250/200 – debit 200 m3 / h, 22 kW, 1450 rot/min

Refacerea completă a sistemului electric urmează să fie proiectată şi realizată în conformitate cu standardele în vigoare ale ABS (American Bureau of Shipping), IMO, MARPOL 73/78, SOLAS 1974 – A60, Colreg, inclusiv ultimele modificări ale acestora, precum şi în concordanţă cu regulile autorităţii de pavilion. Se vor avea în vedere şi standardele specifice IEC, în special IEC60092 şi IEC60034. Echipamentele electrice vor fi proiectate şi fabricate pentru a fi operate la capacitate în următoarele condiţii de mediu:- temperatura exterioară min. -20 ° C, max. + 45 °C- temperatura interioară min. 20 ° C, max. + 25 °C- temperatura maximă în cabina de control 45 °CTraseele de cablu vor fi executate în conformitate cu cerinţele autorităţii de clasificare, cablurile electrice, în funcţie de destinaţie urmând să respecte normele internaţionale cu privire la diametru, rezistenţă la foc, mod de amplasare pe poziţie. Tablourile de comandă şi control, panourile de distribuţie, tablourile de comandă pentru sistemul de monitorizare şi control alarmă, echipamentele de comunicare internă la bordul navei, sistemul general de alarmă, sistemul de detectare a focului, luminile de navigaţie sunt incluse în lista de lucrări planificate la sistemul electric.Radu GeoRGescu, managerul proiectului de reactivare a barjei submersibile, ne-a mai oferit câteva date cu privire la lucrările ce vor avea loc: „Lucrarea de montaj a sistemului de valvule va fi realizată de societatea Utilnavorep. Vor fi înlocuite cabestanele de ancoră şi manevră pupa şi se vor aduce la parametrii tenhici din specificaţia navei vinciurile de manevră prova. Se vor derula lucrări vaste de amenajare interioară a grupului social din care nu va rămâne decât structura de oţel, interiorul se va înnoi în totalitate. Se intentionează ca în trimestrul trei al anului în curs, GSP Bigfoot 2 să fie operaţională.“

Page 14: Curierul - Aprilie 2009

GSP Saturn în dana 34: momentul sosirii

cantileverului

14

www.gspdrilling.comwww.gspdrilling.com

Breaking the limit

Achiziţii importAnte pentru noile proiecte Ale GSpDepartamentul procurement asigură prin activitatea cotidiană întregul volum de materiale, echipamente şi servicii pentru cele trei baze de operaţiuni ale companiei în dana 34 Constanţa Port, Midia şi Constanţa Sud - Agigea, pentru platformele de foraj şi navele companiei, pentru site-urile de foraj onshore din cadrul proiectului de foraj pe locaţiile Mamu – Bustuchin, precum şi pentru proiectele de investiţii în curs de desfăşurare sau în faza premergătoare iniţierii acestora. Romulus Bratu, directorul departamentului, ne-a oferit câteva informaţii cu privire la activităţile curente.

Page 15: Curierul - Aprilie 2009

15

www.gspdrilling.com

Breaking the limit

www.gspdrilling.com

„Avem în desfăşurare şi urmărire un număr foarte mare de contracte de aprovizionare cu echipamente şi servicii. În acest moment, avem satisfacţia că tot ceea ce a reprezentat achiziţie planificată pentru proiectul GSP Saturn este îndeplinit 100%. Unul dintre contractele importante în desfăşurare acum este acela de achiziţie a cinci macarale Liebherr pentru baza de operaţiuni GSP din portul Constanţa Sud – Agigea. GSP a încheiat un contract cu valoare de 7.400.000 euro cu Liebherr şi, în baza acestuia, urmează deja să sosească în luna aprilie două din cele trei echipamente de ridicat de mare capacitate. Vom avea în scurt timp la baza de operaţiuni GSP din Portul Constanţa Sud – Agigea două echipamente Liebherr cu capacitate de 280 de tone, unul de 200 tone şi două de 120 tone. După cum bine se ştie deja, la Agigea se amenajează acum cea de a treia bază de operaţiuni, dedicată activităţii de construcţii marine, echipamentele despre care vorbesc acum urmând să deservească operaţiunile de acolo.În ceea ce priveşte activitatea pentru proiectul GSP Satun, trebuie să mai spun că toată această mişcare de furnicar ce se poate vedea în baza din dana 34 are corespondent la producătorii de echipamente şi la transportatori. Oamenii din acest departament stăpânesc deja cu măiestrie tainele activităţilor logistice. Oamenii sunt secretul realizărilor de până acum şi nu mă feresc să recunosc acest lucru. Am declanşat de ceva vreme activitatea de procurement pentru alte două proiecte de dimensiuni mari, este vorba despre navele tehnice GSP Bigfoot 1 şi GSP Bigfoot 2. Au început să sosească o parte dintre echipamentele contractate pentru acestea. Altele sunt în curs de fabricaţie şi suntem în legătură cu producătorii pentru a ne asigura că se vor respecta termenele de producţie şi transport.Toate lucrările în curs de realizare în bazele companiei, în dana 34, la Midia şi, de scurtă vreme, la Agigea, sunt

efectuate în baza unor contracte de prestări servicii care sunt urmărite tot de acest departament. Construcţiile industriale au un regim strict, iar pentru elaborarea proiectelor şi obţinerea avizelor necesare am mobilizat specialişti, la fel pentru urmărirea lucrărilor şi pentru luarea în primire a facilităţilor în momentul finalizării. În acest moment, se conturează clar dimensiunea investiţiei din portul Constanţa Sud – Agigea. Proiectul implică: amenajarea pe verticală a danei în prima fază pe o suprafaţă de 20.000 m2, finalizarea planului şi a lucrărilor pentru introducerea utilităţilor, încheierea lucrărilor pentru platforma betonată pentru trafic greu, realizarea blocului administrativ şi a halei cu o suprafaţă de 4.600 m2 pentru care s-a prevăzut achiziţionarea a două poduri rulante cu capacitate de 20 de tone, înfiinţarea de ateliere, standuri de sudură dotate cu aparate de sudură automate. Hala aceasta este destinată realizării construcţiilor metalice pentru activitatea de construcţii offshore. Ne bucurăm cu toţii să vedem finalizate lucrările la centrul de instruire şi la hala multifuncţională din dana 34 şi în spaţiile destinate activităţii de catering, spaţii realizate conform celor mai exigente standarde ale Direcţiei de Sănătate Publică, conform normelor europene. S-a finalizat etapa de echipare: au sosit toate echipamentele şi au fost deja instalate. Se efectuează ultimele teste şi gata, începem lucrul. Amenajarea noilor spaţii pentru activitatea de catering va avea efecte benefice: fluxul este clar conceput, astfel

„Am declanşat de ceva vreme activitatea de procurement pentru alte două proiecte de dimensiuni mari, este vorba despre navele tehnice GSP Bigfoot 1 şi GSP Bigfoot 2“, Romulus Bratu.

Page 16: Curierul - Aprilie 2009

Breaking the limit

16

www.gspdrilling.comwww.gspdrilling.com

încât să existe spaţii de dezinfecţie a containerelor şi spaţii pentru depozitare în funcţie de originea produselor alimentare. Încărcarea alimentelor se realizează în interior, în condiţii de maximă siguranţă a alimentelor. Toate operaţiunile se vor realiza cu personal redus.Odată cu încheierea lucrărilor la hala multifuncţională, sunt gata să fie date în folosinţă şi spaţiile noi de depozitare. Vom începe să lucrăm aşa cum ne dorim de foarte multă vreme: se va implementa sistemul de evidenţă cu sistemul de cod de bare, întregul proces va fi computerizat, manipularea se va realiza mecanizat, cu ajutorul stivuitoarelor şi al podului rulant.Şi, în încheiere, doresc să revin la oameni: echipa pe care o coordonez depune acelaşi efort pentru realizarea sarcinilor legate de activitatea logistică curentă şi pentru proiectele de investiţii de mari dimensiuni: aceiaşi oameni care au făcut procurement în cadrul proiectului de modernizare a platformei GSP Jupiter în 2007, lucrează acum la proiectul GSP Saturn. Evoluţia lor profesională are efecte şi la nivelul celorlalte departamente. Avem alte proiecte mari şi avem şi oamenii cu care să le ducem la capăt. Şi am adus în această echipă şi oameni noi, selectând atât profesionişti experimentaţi, cât şi tineri absolvenţi dornici să confirme încrederea acordată şi să se afirme” a încheiat Romulus Bratu, directorul departamentului.

Se depune acelaşi efort pentru realizarea sarcinilor legate de activitatea logistică curentă şi pentru proiectele de investiţii de mari dimensiuni: aceiaşi oameni care au făcut procurement în cadrul proiectului de modernizare a platformei GSP Jupiter în 2007, lucrează acum la proiectul GSP Saturn.

Page 17: Curierul - Aprilie 2009

Breaking the limit

17

www.gspdrilling.comwww.gspdrilling.com

Page 18: Curierul - Aprilie 2009

18

www.gspdrilling.comwww.gspdrilling.com

Breaking the limit

ConstruCţii marine, work in progressMihai Cârlan, director al departametului operaţiuni speciale: „Am pornit, nu cu multe luni în urmă dacă vă amintiţi, pe acest drum de la un birou pe care îl împărţeam cu managerul bazei de operaţiuni. La capitolul resurse umane, despre care doresc să vorbesc înainte de orice, am crescut foarte mult: avem personal atât pentru funcţiile din sediu cât şi de la baza de operaţiuni din portul Constanţa Sud – Agigea; este însă adevărat că, dacă pentru etapa actuală, avem suficienţi specialişti, personalul nu este suficient pentru următoarele etape. Cum ne-am obişnuit deja, împreună

cu departamentul resurse umane, continuăm selecţia. Pentru posturile din birouri suntem în continuare în căutare de personal specializat. Funcţiile pe care vor fi încadraţi noii colegi cer cunoştinţe în domenii de nişă, oferta pe piaţa muncii nu este una bogată şi, dacă găsim oameni, aceştia lucrează în străinătate, au contracte de muncă încheiate în condiţii foarte avantajoase. Vom recruta prioritar personal care va lucra la bordul navelor tehnice, specialişti în tehnologia sudării şi control nedistructiv, construcţii metalice.”

Proiectul Akcakoca: cea mai mare platformă de extracție cu două punți din Marea Neagră, construită în sistem modular

Page 19: Curierul - Aprilie 2009

Jacketul: 1600 tone de tehnologie în serviciul producției de gaze naturale în bazinul Mării Negre.

19

www.gspdrilling.com

Breaking the limit

www.gspdrilling.com

„Construcţia obiectivelor ce fac parte din proiectul TPAO se va realiza în noua bază GSP din portul Constanţa Sud – Agigea. Această bază în sine este o investiţie importantă. Va fi finalizată lucrarea de amenajare a platformei betonate pentru trafic greu, acum sunt în curs lucrări de nivelare şi de forare în vederea montării unor piloni ce vor susţine greutatea finală a jacketului şi a top side-ului. S-a avut în vedere şi conectarea la utilităţi, şi, în foarte scurt timp va fi dat în folosinţă sediul administrativ, care va cuprinde birouri, sala de conferinţe, un punct pentru acordarea primului ajutor, vestiare, grupuri sanitare. Amenajarea acestei zonei de lucru prevede şi ridicarea halei de producţie a cărei construcţie să se încheie în luna septembrie a acestui an” – Mihai Cârlan: „Auditul TPAO s-a încheiat cu rezultate apreciate de toată lumea. Au fost numai şapte observaţii, dintre acestea patru fiind imediat stinse şi trei fiind rezolvate conform programului comun. Auditul care a durat zece zile, a inclus, pe lângă Grup Servicii Petroliere, toate companiile subcontractoare. Din punctul nostru de vedere, acesta s-a dovedit a fi un sprijin real în demersul nostru de a satisface eficient obligaţiile contractuale.”

DezvoltAreA cAPAcităţilor De ProDucţie De gAze NAturAle îN PeriMetrul Mării NegreCompania Naţională Turcă de Petrol şi Gaze desfăşoară în prezent un amplu program de dezvoltare a capacităţilor de producţie aflate în zona vestică a platformei continentale a Mării Negre. În zonă se află deja platformele cu trei picioare Ayazli, Dogu Ayazli şi Akkaya realizate într-o primă fază. Cele trei platforme sunt amplasate la aproximativ 10 km de oraşul de coastă Akcakoca. Producţia de gaze naturale a început în cel de-al doilea trimestru al anului 2007. O conductă submarină cu diametrul

de 12’’ transportă gazele naturale de la cele trei platforme către instalaţia de procesare a gazelor naturale de la Cayagzi.

AkcAkocA, ceA MAi MAre PlAtforMă De ProDucţie DiN MAreA NeAgrăCea de-a doua etapă de dezvoltare a rezervelor de gaze naturale în zona de vest a Mării Negre prevede, într-o primă

Page 20: Curierul - Aprilie 2009

Breaking the limit

20

www.gspdrilling.comwww.gspdrilling.com

gSP: baza de operațiuni constanța Sud – Agigea, casa construcțiilor marine din Marea Neagră

fază, instalarea unui jacket din oţel de 1600 tone şi a unei platforme cu patru picioare. Aceasta urmează să devină cea mai mare platformă de producţie din Marea Neagră. În zona în care va fi amplasată platforma, adâncimea apei atinge 95 de metri. Principala funcţie a platformei este aceea de a acţiona ca suport şi structură de protecţie a celor două capete ale sondelor deja săpate, a riserelor conductei submarine.

Platforma va asigura, deasemenea, căile de acces la suprafaţă pentru controlul sondelor şi întreţinere. Conceptul care a stat la baza proiectului platformei poate fi rezumat după cum urmează: Siguranţă pe durata construcţiei, exploatării, întreţinerii şi abandonării; Rezistenţă, simplitate, platforma urmând să fie realizată din componente adaptate perfect scopului; Rentabilitate; Simplitate a instalării, cu asigurarea unei maxime rezistenţe la schimbările de vreme; Uşurinţă în exploatare şi întreţinere.Conducta submarină va trebui să fie conformă următoarelor coduri şi specificaţii : ANSI / ASME B31.8, 2003 – Sisteme de transport şi distribuţie a gazului prin conducte API 1104, 2005 - Standard pentru sudarea conductelor

la realizarea proiectului s-a luat în calcul o înălţime maximă a valurilor de până la 12,68 metri (41,6 feet) în timpul fluxului. Pornind de la aceste date, s-a decis ca platforma să se afle la 13M (42,65 ft) deasupra nivelului mării.

Page 21: Curierul - Aprilie 2009

Breaking the limit

21

www.gspdrilling.comwww.gspdrilling.com

API 5L, 2004 - Specificaţii pentru conducte NV RP F103, 2003 - Protecţia catodică a conductelor submarine cu ajutorul anozilor galvanici

Durata garantată de viaţă a protecţiei catodice a conductei va fi de 20 de ani.La realizarea proiectului s-a luat în calcul o înălţime maximă a valurilor de până la 12,68 metri (41,6 feet) în timpul fluxului. Pornind de la aceste date, s-a decis ca platforma să se afle la 13M (42,65 Ft) deasupra nivelului mării. Toate componentele aflate mai jos de 12.68M vor fi astfel realizate încât să reziste la condiţiile unei furtuni de forţa maximă.Pentru acelaşi proiect s-a efectuat un amănunţit studiu geotehnic. Informaţiile sunt cuprinse într-un raport geotehnic realizat în 2007 special pentru proiectul Akcakoca. Proiectul a luat în calcul şi datele de natură seismică pentru zona în care urmează să fie construită platforma marină: condiţiile seismice pentru regiunea sudică a Mării Negre sunt rezumate în Raportul de consultanţă emis de ABS pe 27 ianuarie 2005: documentul conţine date ce satisfac cerinţele activităţii de proiectare pentru toate fazele proiectului Akcakoca.Proiectul pentru jacket, platforma de producţie cu două punţi şi conducta sumarină cu diametrul de 12’’ au luat în calcul condiţiile externe determinând alegerea materialelor astfel încât să asigure ansamblului marin construit o durată de viaţă de 20 de ani. Elementele de rezistenţă a materialelor luate în calcul pentru proiectarea platformei sunt conforme standardului API RP 2A-WSD, Secţiunea 5.

Proiectul tPAo AkcAkocA Pe Scurt: GSP a semnat pe 25 septembrie 2008 contractul cu Societatea Naţională a Petrolului din Turcia (TPAO) pentru proiectarea, achiziţia, construcţia şi

instalarea unei platforme de foraj / producţie precum şi a unei conducte submarine aferente zăcământului de gaze AKCAKOCA din sectorul vestic al Marii Negre; Contractul prevede construcţia şi instalarea unui jacket cu patru picioare deasupra celor două sonde deja săpate, AKC-3 si AKC-4; Platforma de foraj / extracţie pentru zăcământul de gaze Akcakoca va fi amplasată la 14 kilometri de ţărm, într-o zonă în care adâncimea apei atinge 95 de metri; Proiectul prevede şi construcţia şi instalarea unei conducte submarine de 12” cu lungime de 7 km; GSP asigură managementul proiectului, subcontractori fiind: Overdick Germania (firmă de proiectare a structurilor metalice), Pipe System Engineering – Germania (firma de proiectare pentru „Top Side”, proiectarea de execuţie a echipamentelor tehnologice), Petroconst Constanţa, precum şi o altă companie membră a Grupului Upetrom, Upetrom – 1 Mai Ploieşti; La începutul lunii februarie 2009 a fost înfiinţat în cadrul companiei un nou departament, Nave Tehnice, acesta urmând să gestioneze operaţiunile navelor GSP Bigfoot 1 şi GSP Bigfoot 2, a macaralei GSP Shearleg cu capacitate de 1800 tone, a macaralei plutioare GSP Granit, a pontonului tehnologic şi a barjelor companiei. Rolul noului departament este acela de a susţine activităţile de

Personalul calificat selectat pentru operarea echipamentelor de ridicat vor urma cursuri de familiarizare cu echipamentele şi de perfecţionare profesională la producător, în cadrul centrului de instruire liebher.

Page 22: Curierul - Aprilie 2009

Breaking the limit

22

www.gspdrilling.com www.gspdrilling.com

transport – montaj ale departamentului Operaţiuni speciale. Sfârşitul lunii aprilie 2009 reprezintă termenul de finalizare a lucrărilor la sediul administrativ din baza de operaţiuni Agigea; La sfârşitul trimestrului trei al anului în curs se vor încheia lucrările de construcţie şi echipare ale halei multifuncţionale din baza de operaţiuni Agigea; Au fost încheiate cinci contracte de achiziţie pentru echipamente, conform contractului; S-a finalizat procedura de selecţie a furnizorului şi s-a încheiat contractul de achiziţie a oţelului pentru confecţionarea jacketului, a celor două punţi ale top – side-ului, a pilonilor şi conductei; Toate contractele de achiziţie de utilaje vor fi încheiate până la începutul lunii aprilie 2009; Este în derulare procedura de selecţie de oferte pentru utilarea bazei de operaţiuni din portul Agigea; Procedura de recrutare a personalul de operare este în derulare; Personalul calificat selectat pentru operarea echipamentelor de ridicat (cinci macarale Liebherr de mare capacitate care vor fi achiziţionate pentru baza de operaţiuni de la Agigea) vor urma cursuri de familiarizare cu echipamentele şi de perfecţionare profesională la producător, în cadrul centrului de instruire Liebherr. În luna aprilie vor fi livrate primele două echipamente de ridicat de mare capacitate pentru site-ul de la Agigea.

gruP Servicii Petroliere, ANtrePreNor geNerAlObligaţiile GSP, aşa cum reies din contractul de prestări servicii, vor fi cele ale antreprenorului general. Responsabilităţile GSP sunt: A. INSTALARE jACkET şI TOPSIDE: Achiziţia materialelor pentru jacket; Recepţia, stocarea şi conservarea echipamentelor şi materialelor; Achiziţia echipamentelor şi materialelor necesare susţinerii activităţii producţie pentru realizarea lucrării; Testarea instalaţiei, precomisionarea şi punerea în funcţiune; Încărcarea jacketului şi a topside-ului şi legarea acestora în vederea transportului; Transportul şi instalarea structurilor metalice; Dezinstalarea template-ului submarin existent şi protejarea capetelor de sondă; Transportul şi instalarea noului template submarin; Transportul şi instalarea jacketului şi a conductorilor; Transportul şi instalarea accesoriilor jacketului; Activitatea de achiziţii în vederea pregătirii instalării; Fabricarea şi instalarea grilajelor pentru barjă; Operaţiuni marine.

B. INSTALAREA CONDuCTEI SuBMARINE: Achiziţia materialelor şi a consumabilelor; Fabricarea şi instalarea tuturor componentelor submarine; Instalarea conductei; Efectuarea inspecţiei conductei şi riserelor înainte şi după instalare;

C. ASAMBLAREA, PRECOMISIONAREA şI PuNEREA ÎN FuNCţIuNE.

D. COMPLETAREA DOCuMENTAţIEI PROIECTuLuI: GSP are sarcina de a coordona activitatea tuturor partenerilor pregătind toată documentaţia necesară, inclusiv cea referitoare la livrări

gSP are sarcina de a coordona activitatea tuturor partenerilor:instalare jacket şi topsideinstalarea conductei submarineAsamblarea, precomisionarea şi punerea în funcţiunecompletarea documentaţiei proiectului

Page 23: Curierul - Aprilie 2009

www.gspdrilling.com

Breaking the limit

23

www.gspdrilling.com

(înregistrarea tuturor termenelor de achiziţie, finalizare, predare; raportări zilnice cu privire la toate activităţile legate de acest proiect, informaţii de la furnizori, planuri conforme construcţiei).

coMPANiile SubcoNtrActoAreÎn concordanţă cu clauzele contractuale, GSP a subcontractat o parte din lucrări, după cum urmează:OVERDICK Consulting Engineers GmbH & Co KG va realiza proiectul de execuţie al jacketului şi a tuturor elementelor auxiliare, precum şi toate proiectele în vederea efectuării operaţiunilor de ridicare, asamblare, legare a încărcăturii pe durata transportului pe mare şi instalare. Overdick va concepe procedurile pentru operaţiunea de transport, procedurile de ridicare / descărcare, instalare pe locaţie a jacketului şi a tuturor elementelor auxiliare.

Overdick va asigura şi suportul tehnic necesar activităţii de management al construcţiei, activitate în sarcina GSP: suportul tehnic va include verificarea conformităţii cu specificaţiile de construcţie furnizate în etapa de elaborare a proiectului, consultanţă tehnică în vederea desfăşurării activităţii de transport maritim al jacketului, topside-ului şi a activităţii de instalare a conductei submarine. Subcontractorul mai are, deasemenea, obligaţia de a realiza proiectul de execuţie pentru topside precum aceea de a furniza datele necesare achiziţiei materialelor pentru acesta. PSE Engineering GmbH are în sarcină procesul de revizuire a planurilor de execuţie, a procedurilor de poziţionare şi instalare, a planurilor traseelor de cabluri, a planurilor pentru instalarea conductei, a dispozitivelor de control şi instrumentaţie, combatere a incendiilor şi detectare a gazelor. Pipe Systems

gSP: baza de operațiuni constanța Sud – Agigea

Page 24: Curierul - Aprilie 2009

Breaking the limit

24

www.gspdrilling.com www.gspdrilling.com

Baza de operaţiuni din portul Constanţa Sud – Agigea este destinată în întregime operaţiunilor speciale. Acolo se vor desfăşura în exclusivitate activităţi legate de construcţia jacketului şi a top side-ului compus din cele două punţi a ceea ce urmează foarte curând să devină cea mai mare platformă de extracţie din Marea Neagră, construită în variantă monobloc. Această bază în sine este o investiţie importantă. În prima fază va fi finalizată lucrarea de amenajare a platformei betonate pentru trafic greu

noua bază operaţională gsp din portul Constanţa sud agigea

(sunt în curs lucrări de nivelare şi de forare în vederea montării unor piloni ce vor susţine greutatea finală a jacketului şi a topside-ului). S-a avut în vedere şi conectarea la utilităţi şi, în foarte scurt timp, va fi dat în folosinţă sediul administrativ, care va cuprinde birouri, sala de conferinţe, un punct pentru acordarea primului ajutor, vestiare, grupuri sanitare. Amenajarea acestei zonei de lucru prevede şi ridicarea halei de producţie a cărei construcţie urmează să se încheie în luna septembrie a

Engineering va realiza adaptarea planurilor de detaliu în momentul în care proiectul structural al punţii este finalizat iar echipamentele comandate; revizuirea planurilor izometrice, a celor electrice, revizuirea planurilor pentru echipamentele de control şi instrumentaţie, pentru echipamentele de siguranţă şi salvare precum şi a celor de protecţie împotriva incendiilor, integrarea sistemelor de siguranţă (aplicaţia software şi punerea în operă vor fi efectuate de un furnizor specializat), şi conceperea unei interfeţe pentru echipamentele amplasate pe topside. PSE va elabora procedura de testare, de eliminare a apei şi uscare pentru conducta submarină. SC PETROCONST SA, în numele GSP, va avea responsabilitatea execuţiei urmatoarelor activităţi: construcţia şi montajul jacketului în site-ul de la Agigea, realizarea template-ului, preasamblare a conductorilor şi a altor elemente conform specificaţiilor, instalarea facilităţilor şi a echipamentelor pentru topside, precomisionarea echipamentelor şi utilajelor amplasate pe topside, realizarea construcţiilor de suport

pentru barja de transport şi efectuarea operaţiunilor de încărcare, punere pe poziţie şi îndepărtare a acestora, lucrările de lansare a conductei pe barja specializată GSP Bigfoot 1, fabricarea racordurilor pentru conductă, lucrări de pregătire a operaţiunilor de sudare şi control nedistructiv al sudurilor.

ProceSul De fAbricAre şi ASAMblAre Materialul tubular va fi tăiat la lungimea specificată şi profilat de către furnizori înainte de livrarea acestuia în baza operaţională din portul Constanţa Sud – Agigea. Se are în vedere fabricarea subansamblelor pentru jacket şi topside pentru ca lucrările să se desfăşoare la nivelul solului cât mai mut timp. Beneficiile acestei abordări sunt următoarele: Reducerea riscului de incidente sau accidente, Creşterea productivităţii.Controlul calităţii se va efectua permanent, detalii referitoare la controlul calităţii şi securitatea muncii fiind incluse în planul de execuţie al proiectului.

Page 25: Curierul - Aprilie 2009

www.gspdrilling.com

Breaking the limit

25

www.gspdrilling.com

noua bază operaţională gsp din portul Constanţa sud agigea

acestui an. Pentru cititorii care au urmărit evoluţia lucrărilor în cadrul acestui proiect, se cuvine să explicăm raţiunea care a stat la baza investiţiei din portul Constanţa Sud – Agigea pentru o a treia bază de operaţiuni GSP. Iniţial se luase decizia ca lucrările să aibă loc la Midia într-o locaţie închiriată. Compania intenţionează să extindă activitatea de construcţii marine. Cum cele două baze iniţiale ale companiei au destinaţii clare, la acel moment închirierea era singura soluţie posibilă. Conducerea GSP a luat decizia de a investi în dezvoltarea celei de-a treia baze de operaţiuni la Agigea precum şi dedicarea acesteia în totalitate activităţii de construcţii marine ţinând cont de dezvoltarea viitoare a acestei ramuri de servicii. Suprafaţa desfăşurată la Agigea este mult mai mare decât cea a locaţiei precedente, ceea ce este clar în avantajul dezvoltării dorite. Studiile geologice realizate pe amplasamentul bazei din portul Constanţa Sud – Agigea confirmă faptul că investiţia este perfect justificată.

Programul lucrărilor de pregătire a şantierului include pe termen scurt următoarele elemente: Pregătirea şi compactarea solului pentru a atinge parametri de rezistenţă din specificaţiile beneficiarului, inspecţia şi testarea platformei pentru trafic greu, Instalarea pilonilor de sprijin pentru jacket şi topside, Securizarea incintei şi realizarea instalaţiei perimetrale de iluminat, Finalizarea lucrărilor la clădirea administrativă, Construirea halei multifuncţionale, Livrarea celor cinci macarale Liebherr pe şenile (3X300 tone, 1X280 tone şi 1X200 tone) Atestarea sudorilor şi elaborarea procedurilor de sudare.

Rugat să menţioneze obiectivele pe termen scurt ale departamentului pe care îl coordonează, Mihai Cârlan ne spune: „Obiectivul nostru principal este să

ne menţinem în continuare în grafic. Acest lucru se va întâmpa cu siguranţă, oamenii cu care lucrez au experienţa proiectelor internaţionale. Vom respecta termenele de execuţie a lucrărilor, ale tuturor lucrărilor: mă refer aici la amenajarea şantierului de la Agigea, care se va încheia la timp. Avem deasemenea, termene de respectat şi la finalizarea lucrărilor la navele tehnice care vor concura la încheierea lucrărilor pentru care GSP are angajamente contractuale. Suntem convinşi că navele tehnice GSP Bigfoot 1 şi GSP Bigfoot 2 vor fi funcţionale şi echipate la termenele stabilite. Trebuie să ne încadrăm şi în termenele stabilite în vederea recrutării personalului specializat ce va deservi acestei nave. Pe termen lung, bineînţeles că ne dorim să câştigăm şi alte licitaţii internaţionale, să realizăm cât mai multe proiecte de construcţii marine, să ne dezvoltăm. Am avut curajul să pornim pe acest drum doar gândindu-ne că avem capacitatea să ne punem în valoare ca buni specialişti, şi că efortul depus la punerea temeliei acestei noi activităţi când ne-am confruntat cu greutăţile cele mai mari, se va justifica numai prin continuarea cu succes a activităţii, ani mulţi de acum încolo. Dorim ca rezultatul muncii noastre să fie durabil, dorim ca GSP să devină cunoscut şi prin prisma operaţiunilor speciale de calitate,” a încheiat Mihai Cârlan, directorul departamentului Operaţiuni Speciale.

conducerea gSP a luat decizia de a investi în dezvoltarea celei de-a treia baze de operaţiuni la Agigea precum şi dedicarea acesteia în totalitate activităţii de construcţii marine ţinând cont de dezvoltarea viitoare a acestei ramuri de servicii.

Page 26: Curierul - Aprilie 2009

26

www.gspdrilling.comwww.gspdrilling.com

Breaking the limit

RapoRt de foRaj

Rezultatele activităţii de la bordul platformelor se reflectă în cifre: profitul înregistrat de GSP în 2008 concretizat în proiecte de investiţii de mare amploare.Niculae Cristocea şi Adrian Borbilău, manageri operaţiuni la departamentul foraj, parcurg cu meticulozitate rapoartele. Două platforme de foraj marin lucrează în Golful Persic, GSP Jupiter forează în Marea Neagră, GSP Saturn mai are de parcurs ultima etapă a procesului de modernizare şi reclasificare iar GSP Prometeu se află în faza pregătirilor pentru un nou contract. Acestora li se adaugă cele două instalaţii de foraj onshore Nabors 677 şi Nabors 678.„Gradul de ocupare al platformei este indicatorul cel mai important, dacă urmărim numai acest indicator avem o reprezentare foarte clară a ritmului de lucru” ne spune Adrian Borbilău. „Nici nu ar mai fi necesar să detaliem. Perioada în care toate platformele companiei au lucrat ar trebui să satisfacă orice curiozitate. Este adevărat însă că numărul de sonde finalizate în Marea Neagră este mai mare. În Golful Persic

până de curând platformele noastre au efectuat foarte multe operaţiuni de intervenţie la sonde şi numai în ultimul timp platformele de acolo au fost angajate în foraj”, completează Niculae Cristocea şi continuă: „Obiectivul nostru a fost ca platformele să atingă ţinta de 95% timp de operare. Acest target a fost depăşit în fiecare lună. Am înregistrat un minim de 96,03% în luna noiembrie, situându-ne oricum deasupra ţintei stabilite, şi am atins 99,13% în luna mai. Până la 100% se adaugă timpul de reparaţii, operaţiunile de mutare, perioadele de stand by cu echipaj la bord sau cele cu rată zero. Normal că am înregistrat şi astfel de situaţii. În viitor obiectivul nostru va fi să reducem aceste perioade la minim.”

GSP JuPiterPutem spune că este o situaţie ideală: platforma s-a aflat în contract pe parcusul întregului an, beneficiar fiind compania Petrom. Bilanţul activităţii platformei de foraj marin GSP Jupiter se prezintă în felul următor: patru sonde de ţiţei finalizate, una la care beneficiarul a decis oprirea lucrărilor şi o sondă la care lucrările de foraj sunt în curs: Sonda 317 Sinoe pe jacketul 8 Gloria a fost finalizată în intervalul 1 – 30 ianuarie; Sonda 316 Sinoe – lucrările s-au încheiat pe 10 mai; Sonda DVO3, la PGSU 6 a fost realizată până în 20 iulie; Sonda 318 Sinoe, pe jacketul numărul 8 Gloria a fost teminată pe 12 octombrie; Sonda LVO4, la PGSU 4: lucrările au început imediat după finalizarea sondei 318 Sinoe şi, la cererea beneficiarului, forajul a fost oprit pentru ca platforma să

Patru sonde finalizate, echipate şi puse în producţie. Acesta este bilanţul activităţii desfăşurate de platforma de foraj marin GSP Jupiter de la intrarea în actualul contract. În Marea Neagră activitatea de foraj de explorare ca şi cea de foraj pentru sonde de producţie a ţiţeiului este intensă.

Două platforme de foraj marin lucrează în Golful Persic, GSP Jupiter forează în Marea Neagră, GSP Saturn mai are de parcurs ultima etapă a procesului de modernizare şi reclasificare iar GSP Prometeu se află în faza pregătirilor pentru un nou contract.

Page 27: Curierul - Aprilie 2009

27

www.gspdrilling.com

Breaking the limit

www.gspdrilling.com

fie mutată pe o nouă locaţie; Sonda Delta 4, săpată de platforma GSP Saturn, a fost începând din 13 noiembrie, întregită şi pusă în producţie. Activitatea s-a încheiat pe această locaţie pe 22 decembrie; Sonda Delta 6, la PGSU 7: lucrările la noua sondă au început din luna decembrie 2008 şi sunt în desfăşurare în prezent.

GSP SaturNÎnainte de intrarea platformei în şantier pentru upgradare şi reclasificare, în cursul anului 2008 a efectuat lucrări de foraj marin pentru o singură companie beneficiară, Petrom. Sonda 1 Histria Vest, la care lucrările au început în 2007, a fost finalizată pe 6 mai; Sonda 1 Cobălcescu Sud – lucrările începute în luna mai s-au încheiat pe 7 septembrie; Sonda 1 Delfin Nord, în blocul Neptun, travers Mangalia, a fost finalizată pe 19 octombrie Între 20 octombrie şi 10 noiembrie, platforma GSP Saturn a efectuat reparaţii capitale sonde la jacketul numărul 4 (PGSU 4), conform programului beneficiarului. Pe 11 noiembrie s-a încheiat contractul cu Petrom şi platforma a intrat, conform programului de dezvoltare – investiţii elaborat de Grup Servicii Petroliere în procesul de modernizare şi reclasificare, lucrările desfăşurându-se în baza operaţională din dana 34, Constanţa Port. La încheierea lucrărilor, platforma va intra din nou în contract.

GSP ProMeteuÎn 2008, platforma de foraj marin GSP Prometeu a săpat cinci sonde, din care trei pentru Sterling şi două pentru Melrose: Doina Sister - sondă finalizată la 22 ianuarie pentru compania Sterling; Intervenţii la sondă, lucrări de reparaţii capitale la jacketul Pescăruş în intervalul 24 februarie şi 20 mai, pentru compania Petrom;

A urmat o perioadă de reparaţii şi pregătire a platformei pentru următorul contract. Platforma nu a parcurs un program de reparaţii capitale din 2004. În toată această perioadă, platforma a avut un grad de ocupare foarte ridicat. Profităm de aceste intervale de timp înaintea intrării într-un nou contract pentru ca la bordul acestei platforme de foraj să putem desfăşura reparaţiile planificate; Sonda Ana 2 a fost săpată în intervalul 20 iulie şi 20 august pentru compania Sterling; Sonda Doina 4 este finalizată în septembrie, beneficiar fiind şi în acest caz compania Sterling; Între 8 octombrie şi 15 ianuarie, platforma a forat pentru compania Melrose Resources 2 sonde: Kavarna 1, o sondă săpată vertical, şi Kavarna 2, o sondă săpată dirijat. Aceste două sonde au fost echipate şi pregătite pentru punerea în producţie. Din 15 ianuarie 2009 platforma se află în avantport, la bordul său fiind în curs programul de reparații curente şi recertificare ABS.

Acest program a inclus lucrări de revizie şi inspecţie a instalaţiei de foraj, se efectuează lucrările de mentenanţă conform programului şi heliportul platformei de foraj este în întregime refăcut, noua construcţie fiind conformă normelor internaţionale de siguranţă şi protecţie a mediului. Toate aceste lucrări se efectuează în vederea pregătirii platformei pentru noul contract. Lista de lucrări a mai inclus: înlocuirea derivaţiei de retur site – habe noroi, modernizarea instalaţiei de aer condiţionat, revizii ale motoarelor electrice, instalarea de cântare la bunkerele de ciment şi barită, înlocuirea jgeabului de separare la habele de noroi, repararea compresorului frigorific, revizia instalaţiei de iluminat la casa picioarelor, automatizarea grupului Caterpillar pentru actionarea TDS , automatizarea pompei de alimentare a caldarinei,

Page 28: Curierul - Aprilie 2009

Breaking the limit

28

www.gspdrilling.comwww.gspdrilling.com

recalibrarea senzorilor şi reinstalarea software-ului MD Todco, extinderea şi modernizarea instalaţiei de comunicaţii cu posturi telefonice şi interfoane în cabina sondorului, la habe şi în sondă cu o nouă linie pentru zona habelor, revizia generală a generatoarelor electrice şi a MCF-urilor, lucrări de revizie la macarale, înlocuirea cablurilor şi repozitionarea acestora. În mare măsură, lucrările s-au desfăşurat cu personalul de la bord, sub îndrumarea departamentului tehnic. Lucrările prevăzute pentru echipamentele de foraj (troliul de foraj şi instalaţia de prevenire a erupţiilor), au fost efectuate de specialiştii Upetrom -1 Mai. Multe dintre lucrările enumerate au fost 100% realizate sau urmează să fie încheiate în câteva zile. Lucrările derulate la heliport au avut la bază proiectul pus în operă la platforma GSP Jupiter în 2007. Întregul program de revizii şi reparaţii s-a desfăşurat sub coordonarea directorului tehnic Gavril Groze şi constanta supraveghere a reprezentantului autorităţii de clasificare.

GSP atlaSDe la intrarea în contract, platforma a finalizat o sondă de gaze naturale şi au fost efectuate probele de producţie. Beneficiarul serviciilor de foraj a declarat că rezultatele înregistrate de platforma

de foraj marin deschid orizontul în vederea realizării altor sonde în zonă.

GSP orizoNtÎncepând de la intrarea în contract şi pănă în luna noiembrie, platforma a efectuat lucrări de workover la mai multe sonde în Golful Persic. Începând din 19 noiembrie au început lucrările de foraj pe actuala locaţie, lucrările de foraj aflându-se aproape de final. Programul prevede în continuare efectuarea probelor de producţie.

ForaJ oNShore Pe locaţiile MaMu şi BuStuchiNDespre proiectul de foraj onshore ne vorbeşte Niculae Cristocea:„Au fost finalizate până acum două sonde, câte una pe fiecare locaţie. S-a săpat atât vertical cât şi dirijat. Forajul onshore este o activitate nouă pentru compania noastră. Începerea acestei activităţi a angajat eforturile mai multor departamente. Am învăţat din mers multe lucruri noi, din experienţa de la Mamu, unde forajul a început mai devreme, am acumulat experienţa necesară pentru ca la Bustuchin să evităm multe dintre problemele legate de antrenarea oamenilor cu lucrul pe acest tip de instalaţii precum şi evitarea problemelor tehnice întâlnite la prima instalaţie de acelaşi tip. După finalizarea primei sonde pe locaţia Bustuchin şi desfăşurarea lucrărilor de demobilizare, transport al instalaţiei şi mobilizare pe noul amplasament, la data de 27 februarie au început lucrările de foraj la cea de-a doua sondă prevăzută în program. Am avut ocazia să descoperim cu prilejul selecţiei de personal şi pe parcursul desfăşurării activităţii curente, profesionişti pentru care avem în vedere programe de perfecţionare. Lucrările la sonda 4335, pe locaţia Mamu fiind încheiate, în prezent se defăşoară operaţiunea de demobilizare, transport şi mobilizare pe noua locaţie, în vederea realizării celei de-a doua sonde.”

Forajul onshore este o activitate nouă pentru GSP. Începerea acestei activităţi a angajat eforturile mai multor departamente. am învăţat din mers lucruri noi, din experienţa de la Mamu, pentru ca la Bustuchin să evităm atât problemele legate de antrenarea oamenilor cu lucrul pe acest tip de instalaţii cât şi problemele tehnice întâlnite la prima instalaţie de acelaşi tip.

Page 29: Curierul - Aprilie 2009

Breaking the limit

29

www.gspdrilling.comwww.gspdrilling.com

GSP Jupiter forează în câmpurile petroliere submarine din Marea Neagră

Page 30: Curierul - Aprilie 2009

Breaking the limit

30

oBiectivele DePartaMeNtului ForaJ PeNtru aNul ÎN curSVasile Nicolae, directorul departamentului foraj:„Nu prea e bine să vorbim noi despre rezultatele obţinute în 2008. E lipsă de modestie. Mai potrivit este să îi lăsăm pe beneficiari să aprecieze prestaţia noastră. Dar nu putem trece cu vederea faptul că am obţinut rezultate bune. E adevărat că noi ne propunem să ne autodepăşim.Acum ar fi mai potrivit să trecem rapid în revistă obiectivele noastre: În 2009, punctul culminant este finalizarea upgradării şi reclasificării platformei de foraj marin GSP Saturn la termenul stabilit şi intrarea acesteia în contract. Pentru contracte avem în vedere câmpurile petroliere din Marea Neagră, ne orientăm către platforma continentală a Turciei şi Bulgariei. Un proiect nou va fi montarea unei instalații de foraj pe un jacket şi utilizarea unei platforme în asistență pentru activitatea de foraj, „tender assist drilling“. În acest sistem platforma va furniza toate serviciile pentru foraj şi anume: energie electrică , pompe de noroi pentru circulație fluide foraj , sistem de curățire şi preparare a fluidului de foraj, stocare chimicale si ciment, stocare material tubular, accomodation, sistem de protecție semnalizare incendiu şi gaze, operare cu nave de aprovizionare, evacuare de urgență etc. Aşteptăm demararea activităţii de instruire pentru echipa de foraj pe simulatorul DrillSIM 6000 , lucrările de instalare au fost încheiate, urmează implementarea soft-ului şi testarea lui. Estimăm demararea activității de instruire în luna aprilie. Necesitatea acestui simulator a venit în urma modernizării platformelor cu tehnică de generație nouă, începând cu platforma GSP Atlas în anul 2006, platforma GSP Jupiter în anul 2007 şi acum platforma GSP Saturn, care va fi „State of Art” in domeniul activitatii de

www.gspdrilling.com www.gspdrilling.com

Page 31: Curierul - Aprilie 2009

Breaking the limit

31

foraj international. Pe acest simulator se vor instrui operatorii instalatiei de foraj, toolpusher , sondor şef, ajutor sondor şef şi electronişti care se vor ocupa de menținerea instalației în funcționare în timpul activității de foraj. Un punct de interes major este certificarea operatorilor din echipa de foraj în activitatea de control al sondelor (Well Control ) , certificatele urmând să fie acreditate IWCF. Aceste cursuri vor fi prezentate de compania „DrillNet” din Marseille – Franța, care are responsabilitatea prezentării unor documente performante şi care va organiza testarea în condiții stricte, în vederea atingerii scopului propus de GSP, şi anume să avem specialişti foarte bine pregătiți, pentru o activitate în condiții de securitate maximă, fără accidente de muncă şi care să reprezinte compania cu succes în contractele cu instalațiile de foraj şi producție. Un alt obiectiv este acela de finalizare a lucrărilor la baza de inspecție, reparații, recertificare şi stocare a materialului tubular de la Midia. Instalarea echipamentului de foraj de la platforma GSP Saturn în baza GSP Midia şi amenajarea centrului de instruire practică „ On the Job Training „pentru echipele de sondori, mecanici şi electricieni este o altă prioritate. Aceasta activitate va fi dirijata de compania „Drill Net“ care va furniza supervizorii si materialul didactic pentru instruire.Suntem preocupați pentru creşterea nivelului profesional al personalului care lucrează pe instalațiile GSP şi vom pune la dispoziție toate mijloacele necesare pentru atingerea acestui scop. Aşteptăm reacții pozitive din partea personalului, care trebuie să fie conştient că pregătirea trebuie să continue şi în particular, atât pentru domeniul profesional cât şi pentru limba engleză.Nu pot să mă opresc numai la lista de mai sus: este prioritar pentru noi ca activitatea de foraj, atât offshore cât şi onshore, să înregistreze în 2009 rezultate mai bune, comparativ cu 2008 .

www.gspdrilling.com www.gspdrilling.com

GSP Jupiter

Page 32: Curierul - Aprilie 2009

32

www.gspdrilling.comwww.gspdrilling.com

Breaking the limit

Page 33: Curierul - Aprilie 2009

33

www.gspdrilling.com

Breaking the limit

www.gspdrilling.com

InstruIrea , condIţIe sIne qua non a performanţeI Hseq

Investiţia efectuată de GSP pentru noul centru de instruire din dana 34 se va materializa prin îmbunătăţirea performanţelor personalului companiei, asigurarea unui nou corp de profesionişti tineri în contextul deficitului de resurse umane în industria offshore la nivel internaţional precum şi în recunoaşterea companiei Grup Servicii Petroliere ca furnizor de servicii de training la standardele consacrate de domeniul nostru de activitate. Programul de instruire avut în vedere încă din faza incipientă a proiectului va produce rezulate în primul rând pe plan profesional. Aşa cum am mai spus, ne confruntăm cu o acută lipsă de profesionişti tineri care să se încumete să abordeze cariere în industria offshore. Din mai multe motive: performanţa cerută acestor oameni este una deosebită, nu ne putem hazarda să recrutăm personal care să dovedească lipsa de încredere în propriile capacităţi şi cunoştinţe. Un al doilea plan de perfecţionare avut în vedere este acela al stăpânirii limbii engleze. Nu este nevoie să mai spunem că aceasta este, fără nici o exagerare, limba oficială a industriei offshore. Indiferent unde lucrează, petroliştii marini folosesc un limbaj comun: aş putea exemplifica aici cu o serie de expresii consacrate încă de la începutul activităţii de foraj marin în România fără corespondent în limba română. Să ne amintim că instructorii care au contribuit la formarea primului echipaj al platformei de foraj marin construită în România, la Şantierul Naval din Galaţi, erau americani. De la începuturile

DrillSIM 6000 – simulatorul de foraj de ultimă generație instalat la Centrul de Instruire GSP

Page 34: Curierul - Aprilie 2009

Breaking the limit

34

www.gspdrilling.comwww.gspdrilling.com

acestei activităţi, odată cu secretele activităţii de foraj marin, oamenii au învăţat limbajul profesional specific meseriilor de la bordul platformelor de foraj marin în limba engleză. Ei bine, se cuvine să perfecţionăm şi această componentă obligatorie a instruirii. Informaţia relevantă, atât cea legată de producţia de echipamente cât şi cea legată de operare, este transmisă în limba engleză. Nici o companie nu îşi poate permite să trimită la posturi personal care, din punctul de vedere al comunicării operaţionale, are un handicap major, şi anume acela al limbii. Cel de-al treilea plan avut în vedere în proiectarea programului de instruire cuprinde componentele: sănătate ocupaţională, siguranţă a muncii şi protecţie a mediului. Cel de-al patrulea domeniu pentru care GSP, prin intermediul activităţilor din noul centru de instruire, a pregătit oferta educaţională este cel de pregătire pentru supravieţuirea pe mare şi lupta antiincendiu. Acestea sunt, foarte pe scurt, domeniile în care Centrul de Instruire va oferi programe de formare şi de perfecţionare. Trebuie să mai spun că acest program ambiţios va fi susţinut de amenajarea de facilităţi de instruire în mai multe locaţii, în funcţie de domeniul abordat.Pentru pregătirea profesională, sănătate ocupaţională, siguranţă a muncii şi protecţia mediului precum şi pentru limba engleză, cursurile se vor desfăşura în noul centru din dana 34. Daţi-mi voie să detaliez acum oferta educaţională: se vor organiza cursuri destinate poziţiilor de sondor şef şi ajutor de sondor şef – în ceea ce priveşte operarea cabinei de foraj. Programul de investiţii – dezvoltare are în vedere dotarea platformelor cu cele mai noi echipamente, care contribuie în acelaşi timp la creşterea productivităţii, a calităţii, la uşurarea semnificativă a muncii oamenilor şi creşterea siguranţei în operare. Sondorii marini ştiu, din momentul

alegerii domeniului de activitate, că învăţarea continuă este o condiţie obligatorie. Acest centru le va pune la dispoziţie mijloacele cele mai eficiente de învăţare. DrillSIM - 6000 va servi instruirii în ceea ce priveşte activitatea de control al sondelor. Centrul va fi acreditat pentru acest program de către IWCF (International Well Control Forum, Forumul Internaţional pentru Controlul Sondelor). Acreditarea internaţională va furniza beneficiarilor programului educaţional, atât personalul care deserveşte platformele de foraj marin şi instalaţiile de foraj onshore ale companiei cât şi alte companii, garanţii în ceea ce priveşte calitatea instruirii, calitate conformă cerinţelor internaţionale. În Europa mai sunt în acest moment patru sau cinci centre cu ofertă similară de formare şi perfecţionare. Noi ne propunem să începem cu instruirea personalului propriu, să răspundem cereriilor de programe educaţionale de profil primite de la companiile din ţară, pentru ca ulterior să extindem oferta, incluzând companii din regiunea de sud-est a Europei. Avem deja intenţia de a atrage clienţi care deja ne cunosc prin prisma ofertei de servicii de foraj şi servicii anexe. O importantă caracteristică a simulatorului achiziţionat, DrillSIM – 6000, este aceea că oferă posibilitatea de antrenament în operarea cabinei sondorului şef. Am trăit experienţa instruirii personalului de pe plaforma de

DrillSIM - 6000 va servi instruirii în ceea ce priveşte activitatea de control al sondelor. Centrul va fi acreditat pentru acest program de către IWCF (International Well Control Forum, Forumul Internaţional pentru Controlul Sondelor).

Page 35: Curierul - Aprilie 2009

Breaking the limit

35

www.gspdrilling.comwww.gspdrilling.com

GSP a recrutat de curând un cadru didactic de specialitate, cu experienţă relevantă în instruirea adulţilor. Cursurile de limba engleză se vor adresa întregului personal care deserveşte toate punctele de lucru ale companiei.

foraj Jupiter: oamenii au dovedit că au capacitatea de a învăţa, de a se antrena şi la bordul platformei, în timpul operării, învăţând de la operatorii certificaţi cu care s-a pornit la drum la sfârşitul anului 2007. Programul „Cadetul” a avut şi acest rol pentru tinerii absolvenţi. Utilizarea simulatorului DrillSIM – 6000 va reduce cheltuielile cu instruirea, va creşte semnificativ nivelul de pregătire reducând mult din factorii de „bruiaj” în învăţare, reprezentaţi la bord de desfăşurarea prioritară a activităţilor conform programului de operare şi vom avea garanţia că oamenii vor pleca de la uscat cu toate cunoştinţele necesare, cu exerciţiile efectuate. Tot personalul încadrat la instalaţiile de foraj, pe platformele marine sau pe uscat, va parcurge programul de instruire. Se vor mai organiza şi instruiri de scurtă durată, pentru personalul care va intra în serviciu, ori de câte ori se va efectua schimbul de tură. Principalele funcţii avute în vedere pentru aceste programe sunt cele de şef de platformă, sondor şef şi ajutor de sondor şef.Operaţiunea de instalare a simulatorului a început la sfârşitul lunii februarie. Activitatea, care include punerea în funcţiune şi formalităţile de predare – primire, este programată să se încheie la mijlocul lunii martie. IWCF (Forumul Internaţional pentru Controlul Sondelor) are în vedere auditarea la încheierea procedurilor de instalare şi punere în funcţiune. Repet, este foarte important

atât pentru noi ca furnizori de servicii de formare profesională cât şi pentru clienţi, să existe garanţia calităţii pachetului de servicii oferit. IWCF va confirma calitatea prin rezultatul auditului despre care v-am vorbit. După parcurgerea acestor etape, estimăm noi că acest lucru se va întâmpla la jumătatea lunii aprilie, vom începe cursurile pe simulator. Instructorii, acreditaţi internaţional, vor fi puşi la dispoziţia noastră de firma DrilNet cu care am încheiat un parteneriat. Ne-am propus ca la jumătatea anului 2009 să avem deja pregătiţi patru instructori locali acreditaţi IWCF pentru a prelua serviciul de instruire. Limba engleză, limbă oficială în domeniul nostru de activitate, se va constitui în obiect curent de studiu. GSP a recrutat de curând un cadru didactic de specialitate, cu experienţă relevantă în instruirea adulţilor. Cursurile de limba engleză se vor adresa întregului personal care deserveşte toate punctele de lucru ale companiei. GSP decide, prin organizarea acestor cursuri, să îi susţină pe toţi salariaţii în demersul personal de valorificare a calităţilor umane şi profesionale. Parcurgerea fiecărui modul de cursuri de limbă engleză, corespunzător nivelurilor intermediar şi avansat, se va finaliza cu un test de verificare a competenţelor lingvisice însuşite, corespunzătoare modulelor de curs parcurse. Instruirea HSE se va adresa întregului personal, va avea la bază procedurile şi instrucţiunile de lucru ale companiei, precum şi standarde, regulamente şi coduri de bune practici aplicabile în industria de petrol la nivel mondial.Cursurile de limba engleză şi HSE se vor finaliza cu testarea nivelului de cunoştinţe şi cu eliberare de certificate de competenţă lingvistică, respectiv HSE. Salariaţii vor intra în posesia unor carnete individuale de instruire care vor cuprinde cursurile obligatorii de instruire

Page 36: Curierul - Aprilie 2009

Breaking the limit

36

www.gspdrilling.com www.gspdrilling.com

conform funcţiei, condiţie sine qua non a menţinerii postului. Ulterior se va intra într-o nouă etapă de dezvoltare a ofertei educaţionale a centrului de instruire. Pe lângă oferta de cursuri susţinute cu ajutorul simulatorului de foraj DrillSIM – 6000, care se adresează exclusiv membrilor echipelor de foraj, se are în vedere dezvoltarea capacităţii de instruire practică profesională cu ajutorul instalaţiei şi echipamentelor de foraj rezultate din proiectul de modernizare a platformei GSP Saturn. Deja vorbim de constituirea celei de-a doua locaţii prevăzută în dezvoltarea ofertei de instruire a GSP şi anume baza de operaţiuni a GSP de la Midia. Aici vor parcurge programe de pregătire şi perfecţionare toţi membrii actuali ai echipelor de foraj precum şi personalul de mentenanţă. Pe lângă personalul deja angajat, de această ofertă de pregătire practică vor beneficia tinerii profesionişti recrutaţi de departamentul resurse umane. Se discută deja la nivel internaţional de mai mulţi ani despre elaborarea de programe de recrutare şi de formare profesională pentru personalul din industria offshore, deoarece toate companiile se resimt datorită lipsei personalului calificat. Evaluările profesionale periodice rezultate în recomandări în vederea

promovării vor conduce la cererea de programe de instruire. Vom avea capacitatea de a perfecţiona personalul in-house. Elaborarea şi iniţierea programului de instruire prezintă avantaje uşor de identificat. Nu voi face altceva decât să le enumăr, foarte pe scurt: Creşterea nivelului de competeţă a personalului propriu, Reducerea cheltuielilor cu instruirea personalului de la toate punctele de lucru ale companiei, Creşterea numărului de persoane care parcurg programele avute în vedere, Scurtarea perioadei de aşteptare pentru perfecţionare, Materializarea programului de promovare a salariaţilor prin cursuri personalizate, Formarea unor serii de tineri profesionişti instruiţi să facă faţă cu succes cerinţelor postului, Asigurarea fără sincope a schimbului de generaţii.

CENTRUL DE INSTRUIRE. ACTIVITĂŢI DE ORGANIZARE – PLANIFICARE A INSTRUIRII ŞI DE ELIBERARE A CERTIFICATELORActivităţi de organizare - planificare a instruirii şi de eliberare a certificatelorPlanificarea şi organizarea activităţii de instruire se vor realiza online, pe un micro-site dedicat activităţii de instruire în cadrul Centrului de Instruire GSP. Acesta este pus la dispoziţie pe portalul Oil-Zone.Echipa care va gestiona activitatea de instruire, perfecţionare şi certificare a personalului a început să prindă contur. Două persoane au efectuat în perioada 27 ianuarie - 24 februarie, un stagiu la Drilnet Marsilia. Cei doi administratori ai centrului de instruire, Mirona Panţîru şi Cristiana Crivăţ, au avut prilejul să asiste la o prezentare a companiei partenere Drilnet, după care au trecut la un program de familiarizare şi aprofundare a metodelor de lucru ale partenerului companiei noastre în cadrul

Pe lângă oferta de cursuri susţinute cu ajutorul simulatorului de foraj DrillSIM – 6000, care se adresează exclusiv membrilor echipelor de foraj, se are în vedere dezvoltarea capacităţii de instruire practică profesională cu ajutorul instalaţiei şi echipamentelor de foraj rezultate din proiectul de modernizare a platformei GSP Saturn.

Page 37: Curierul - Aprilie 2009

www.gspdrilling.com

Breaking the limit

37

www.gspdrilling.com

acestui proiect. Acestea au parcurs un program de iniţiere în administrarea microsite-ului GSP de pe portalul Oil-Zone şi planificare a activităţii Centrului de Instruire.Echipa îşi propune să promoveze potenţialul Centrului de Instruire GSP prin operarea în sistem electronic a planificării produselor şi promovării personalui în vederea formării şi perfecţionării profesionale precum şi în domeniul siguranţei muncii.

DRILLSIM 6000 Simulatorul de foraj DrillSIM 6000 cu un pachet de funcţiuni deosebit de complexe, instalat în Centrul de Instruire din dana 34, oferă cursanţilor posibilitatea de a învăţa prin crearea unor situaţii identice condiţiilor reale din timpul forajului unei sonde. Managementul operaţiunilor complexe

de foraj marin se va îmbunătăţi simţitor cu ajutorul noii tehnologii de instruire. Se vor putea reduce costurile pentru perfecţionarea resurselor umane, va creşte performanţa echipelor de foraj la locurile de muncă. Tehnologia de simulare a activităţii de foraj în condiţii specifice fiecărei sonde cu ajutorul unui produs software îşi demonstrează potenţialul în cadrul activităţii de formare profesională, simultan cu reducerea riscurilor. Simulatorul poate prezenta scenarii diferite, în funcţie de planurile sondelor şi de seturi de date de natură geologică. Succesul activităţii de foraj influenţează direct profitabilitatea exploatării zăcămintelor petroliere şi de gaze naturale; activitatea de foraj este şi în centrul atenţiei la elaborarea programelor ce au în vederea creşterea nivelului de performanţă al angajaţilor.

Miruna PanŢÎruAdministrator Centru de Instruire GSPAbsolventă a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Hyperion, Bucureşti, 1997 şi a Masterului în Integrare Europeană şi Guvernare Modernă, SNSPA. Anterior a lucrat la Departamentul Integrare Europeană al Primăriei Municipiului Constanţa. Este coordonator al unui proiect în cadrul unui parteneriat internaţional (Italia) şi al proiectului editorial „Tomis” – serie nouă.

Cristiana CriVĂŢAdministrator Centru de Instruire GSPAbsolventă a Facultăţii de Limbi Străine, secţia Franceză – Engleză, Universitatea Ovidius, Constanţa, 1997. Master British Cultural Studies. Vreme de doisprezece ani a desfăşurat activitate didactică la Liceul Teoretic George Călinescu din Constanţa şi în cadrul Asociaţiei Profesorilor de Limbă Engleză CLASS.

angela DuMitresCuProfesor de limba engleză, Centrul de Instruire GSPAbsolventă a Facultăţii de Litere şi Teologie, Universitatea Ovidius, Constanţa, 2002. Anterior a fost cadru didactic titular la catedra de Limba Engleză în cadrul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” şi şef al Comisiei Metodice a Centrului Principal de Limbi Străine din Constanţa.

Page 38: Curierul - Aprilie 2009

38

www.gspdrilling.comwww.gspdrilling.com

Breaking the limit

Oferta de prOgrame a Centrului de instruire gsp

Resursele umane reprezintă principalul capital al companiei. Acesta este motivul pentru care îmbunătăţirea nivelului de competenţă al personalului propriu este unul dintre principalele noastre obiective. Pentru îndeplinirea acestuia era necesar să creăm o bază de instruire unde, prin elaborarea şi aplicarea unui program

DrillSIM 6000 – simulatorul de foraj de ultimă generație instalat la Centrul de Instruire GSP

Principalul obiectiv al Centrului de Instruire este acela de îmbunătăţire a nivelului de competenţă a personalului care deserveşte navele şi platformele de foraj ale companiei precum şi instalaţiile de foraj marin sau onshore ale companiilor beneficiare ale ofertei educaţionale.

eficient, să îi putem aduce pe tineri la nivelul de competenţă cerut de domeniul nostru de activitate. Dezvoltarea fără precedent a industriei offshore, standardele ridicate, exigenţele din ce în ce mai mari ale beneficiarilor, progresul rapid al tehnologiilor, volumul foarte mare de cunoştinţe şi cercetare

Page 39: Curierul - Aprilie 2009

39

www.gspdrilling.com

Breaking the limit

www.gspdrilling.com

Oferta de prOgrame a Centrului de instruire gsp

Operarea sistemelor DP1 şi DP 2 (sistemelor de poziţionare dinamică) instalate la bordul navelor companiei; Implementarea şi operarea sistemului de mentenanţă AMOS Operarea în cadrul aplicaţiei de management al afacerii SAP R3.Programul de instruire pentru anul în curs cuprinde obiective de o foarte mare importanţă, incluzând dezvoltarea unei oferte complete de formare profesională în cadrul Centrului de Instruire.Grup Servicii Petroliere va furniza servicii de instruire în următoarele domenii: Controlul sondelor (program auditat şi certificat IWCF) destinat personalului cheie din foraj; Exploatarea echipamentelor din cabina sondorului care integrează tot echipamentul de foraj de la bordul platformelor cu ajutorul unuia dintre cele mai moderne echipamente, simulatorul de foraj DrillSIM 6000; Dezvoltarea şi implementarea programului de perfecţionare la locul de muncă, destinat întregului personal care deserveşte platformele de foraj marin ale companiei; Elaborarea unui modul de formare profesională pentru funcţia de Superintendent Foraj, care se adresează în principal funcţiilor de şef de platformă şi inginer de foraj; Elaborarea programului de formare profesională şi pregătire practică ce se va desfăşura în baza de la Midia, pe instalaţia de foraj, acest modul adresându-se atât sondorilor cât şi personalului tehnic (mecanici, electricieni); Elaborarea modulelor de instruire pentru operaţiuni de papionare (anchor handling) şi operatori DP pentru personalul maritim; Pachetul complet de cursuri de supravieţuire pe mare, anti-incendiu, HUET (Helicopter Under Water Escape Training) certificate OPITO (Offshore Petroleum Industry Training Organization) destinate întregului personal care lucrează offshore; Cursuri de răspuns în situaţii de urgenţă destinate personalului de la locurile de muncă offshore; Cursuri HSE pe diferite tematici, cum ar fi: sistemul permiselor de lucru, siguranţa în exploatarea diferitelor tipuri de echipamente de ridicat, utilizarea în condiţii de siguranţă a schelelor, manipularea greutăţilor, controlul substanţelor periculoase pentru sănătate (COSHH -

înmagazinate în noile echipamente, toate acestea la un loc, impun o îmbunătăţire continuă a aptitudinior profesionale, a nivelului de competenţă al personalului.Având în vedere toate cele prezentate mai sus, am desfăşurat sau avem încă în desfăşurare programe de instruire acoperind următoarele teme de interes major: Operarea noilor echipamente instalate la bordul platformei GSP Jupiter, a sistemului X-COM, familiarizarea cu noile tehnologii în curs de implementare la bordul platformei de foraj marin GSP Saturn; Operarea instalaţiei Top Drive de la bordul platformelor de foraj marin şi de la instalaţiile de foraj onshore ale companiei; Întreţinerea echipamentului de foraj; Desfăşurarea operaţiunilor de papionare (anchor handling);

Page 40: Curierul - Aprilie 2009

Breaking the limit

40

www.gspdrilling.com www.gspdrilling.comwww.gspdrilling.com

Control of Substances Hazardous to Health);La încheierea tuturor acestor cursuri se vor elibera certificate de competenţă recunoscute internaţional care să garanteze înalta calitate a ofertei educaţionale a GSP.

Oferta De InStruIre Pentru OPerarea CabIneI HI-teCH a SOnDOruluI Cu ajutOrul SIMulatOruluI De fOraj DrIllSIM 6000 Programul de instruire se adresează personalului care va opera la bordul platformelor de foraj marin GSP Jupiter şi GSP Saturn noua tehnologie X-COM. Programul de instruire pentru supervizorii de foraj a fost conceput ca un program complet, care alternează pregătirea teoretică cu cea practică, pe trei niveluri.nivelul i, debutanţi, anul i În cadrul programului pentru nivelul I se va răspunde cerinţelor funcţiilor de sondor punte, podar şi asistent al sondorului şef. Personalul va parcurge o etapă de iniţiere după care va avea prilejul să se familiarizeze cu activitatea de foraj, va acumula cunoştinţe de bază în domeniul forajului şi va avea prilejul să desfăşoare activităţi în echipă, la locul de muncă.nivelul ii, intermediar, anul iiNivelul II răspunde cerinţelor funcţiei de Cadet Supervizor Foraj. Progamul de formare profesională pentru acest nivel va păstra aceeaşi structură ce alternează instruirea teoretică cu stagiile de pregătire practică. Personalului participant la cursuri i se vor repartiza în mod progresiv sarcini de lucru, i se va oferi prilejul ca, sub îndrumarea personalului coordonator, să desfăşoare activităţi de supervizare, şi i se vor asigura cele mai favorabile condiţii pentru acumularea de cunoştinţe aprofundate în domeniul forajului, pentru dezvoltarea aptitudinilor necesare la locul de muncă. nivelul iii, faza finalăInstruirea se va desfăşura, ca şi în cazul nivelurilor I şi II, atât teoretic

Page 41: Curierul - Aprilie 2009

www.gspdrilling.com

Breaking the limit

41

www.gspdrilling.com

cât şi practic. Acest nivel răspunde cerinţelor funcţiei de asistent supervizor foraj, urmărind dezvoltarea capacităţii profesionale prin delegarea sarcinilor de lucru, activitatea de supraveghere a lucrărilor în vederea creşterii nivelului de încredere în propriile aptitudini şi cunoştinţe. Programul este completat de cursuri desfăşurate la locul de muncă, menite aprofundării cunoştinţelor acumulate pe durata practicii.

InStruIrea PerSOnaluluI la lOCul De MunCăPrograme de perfecţionare la locul de muncă vor fi elaborate pentru toate categorile de personal al companiei, în funcţie de nevoile specifice rezultate din activitatea de evaluare a performanţelor resurselor umane. Programele se vor încheia cu susţinerea unor teste astfel concepute încât să verifice însuşirea seturilor de cunoştinţe necesare desfăşurării activităţii profesionale la fiecare loc de muncă, în funcţie de specializare: foraj, tehnic, naval, financiar-contabil. Certificate in-house urmează să fie eliberate la încheierea fiecărui stagiu de perfecţionare.

InStruIrea HSeOferta de programe de perfecţionare în acest domeniu va acoperi toate procedurile companiei şi instrucţiunile de lucru: Sistemul de permise de lucru Manipularea şi legarea sarcinilor Raportarea evenimentelor Sistemul cardurilor de observaţii Operarea macaralelor Lucrul la înălţime, efectuarea lucrărilor pe schele Lucrul cu substanţe periculoase Efectuarea lucrărilor electrice Lucrul cu echipamente electrice portabile Conştientizarea efectelor radioactivităţii Operarea în siguranţă a motostivuitorului Conducerea în siguranţă

DrillSIM 6000

Page 42: Curierul - Aprilie 2009

Breaking the limit

42

www.gspdrilling.com

CurSurI De fOrMare şI CertIfICare Pentru OPeratOrII DP şI aH (anCHOr HanDlInG / PaPIOnare)Această ofertă se adresează tuturor ofiţerilor maritimi care deservesc navele companiei. Cu ajutorul celor mai moderne simulatoare DP şi AH. Stagiile se vor încheia cu susţinerea unor teste urmate de certificarea competenţelor personalului.

PerSPeCtIve Prezenta ofertă de cursuri urmează să fie dezvoltată în continuare. Grup Servicii Petroliere are în vedere construirea unui centru de instruire acreditat OPITO (Offshore Petroleum Industry Training Organization) / STCW (Standards of

Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers), care va acoperi în totalitate nevoile de instruire / perfecţionare pe tematicile enumerate mai jos: BOSIET (Basic Offshore Safety Induction & Emergency Training), inclusiv HUET (Helicopter Underwater Escape Training) Stingerea incendiilor, nivel avansat (cursuri pentru membrii echipelor de intervenţie şi pentru conducătorii acestora) Intervenţia cu produse chimice pentru stingerea incendiilor Conducător ambarcaţiuni de intervenţie rapidă Conducător barcă de salvare H2S Coordonatori ai operaţiunilor de intervenţie HLO / HRO Membrii ai echipelor de asistenţă la apuntarea elicopterelor.

DrillSIM 6000


Recommended