Home >Documents >CURENŢILOR DE SCURTCIRCUIT - nte_006_06_00l.pdf

CURENŢILOR DE SCURTCIRCUIT - nte_006_06_00l.pdf

Date post:08-Jul-2016
Category:
View:218 times
Download:0 times
Share this document with a friend
Transcript:
 • NTE 006/06/00

  1

  NORMATIV PRIVIND METODOLOGIA DE CALCUL AL CURENILOR DE SCURTCIRCUIT N REELELE ELECTRICE CU

  TENSIUNEA SUB 1 kV

  NTE 006/06/00

  Instituie responsabil de elaborarea normei tehnice energetice: SC ELECTRICA S.A.

  Elaborator : S.C. ELECTRICA S.A.

  Aprobat prin : Ordinul nr. 7 din 31.03.2006 al Preedintelui ANRE

  nlocuiete : PE 134 - 2/1996

  2006

 • NTE 006/06/00

  2

  CUPRINS

  Normativ privind metodologia de calcul a curenilor de scurtcircuit n reelele electrice cu tensiunea sub 1 kV

  CUPRINS Pag.

  I. Scop 3

  II. Domeniu de aplicare 3

  III. Terminologie i abrevieri 4

  IV. Documente de referin 11

  V. Metode generale i ipoteze de calcul 11

  VI. Metode de calcul 13

  ANEXE Pag.

  Anexa 1 Calculul curenilor de scurtcircuit ntr-o reea de JT 27 Anexa 2 Noiuni privind metoda componentelor simetrice 43 Anexa 3 Relaii de calcul pentru rezistenele i reactanele elementelor de retea 53 Anexa 4 Date caracteristice pentru transformatoare MT/JT kV 54 Anexa 5 Determinarea impedanei zero la transformatoarele MT/JT i reea 57 Anexa 6 Valoarea rezistenei R i a reactanei pozitive XL, pentru 58

  conductoare de Al neizolate la f=50 Hz Anexa 7 Caracteristicile cablurilor de JT i ale cablurilor cu conductoare 59

  izolate torsadate Anexa 8 Raportul dintre componenta zero i cea pozitiv ale impedanei 60

  pentru cablurile CYY i ACYY, n funcie de calea de ntoarcere la f=50 Hz

  Anexa 9 Parametrii cablurilor de joas tensiune 61 Anexa 10 Impedana unor elemente din circuitele electrice de joas tensiune 65

 • NTE 006/06/00

  3

  NORMATIV PRIVIND METODOLOGIA DE CALCUL AL CURENILOR DE SCURTCIRCUIT N REELELE ELECTRICE CU

  TENSIUNEA SUB 1 kV

  I. SCOP

  Art.1. Scopul normativului este de a prezenta o metod practic de calcul a curenilor de scurtcircuit ntr-o reea de joas tensiune. Aceast metod corespunde riguros PE 134/1995 i conduce la rezultate prudente i suficient de exacte.

  Art.2. Sunt luai n considerare doi cureni, care difer n amplitudine: a) curentul de scurtcircuit maxim care provoac cele mai mari efecte termice i

  electromagnetice i care determin caracteristicile necesare ale echipamentului electric; corespunde regimului cu toate elementele sistemului energetic de distributie n funciune (surse i reea).

  b) curentul de scurtcircuit minim care poate servi la reglajul dispozitivelor de protecie,la verificarea condiiilor de pornire a motoarelor .a; corespunde regimului cu numr minim de elemente (surse i reea) care poate asigura alimentarea consumului.

  II. DOMENIU DE APLICARE

  Art.3. Prezentul normativ se refer la calculul curenilor de scurtcircuit n reelele de joas tensiune de curent alternativ, cu frecvena nominal - 50 Hz. innd seama de practica mondial de exploatare n regim normal a acestor reele, normativul se va referi numai la reelele radiale de joas tensiune [art.7, c].

  Art.4. Normativul are la baz "Normativul privind metodologia de calcul a curenilor de scurtcircuit n reelele electrice cu tensiunea peste 1 kV" (PE 134/1995). El este aplicabil dac condiiile simplificatoare de la art. 9 sunt ndeplinite.

  III. TERMINOLOGIE I ABREVIERI

  Art.5. Pentru scopul acestui normativ se definesc urmtorii termeni referitori la instalaii electrice cu tensiunea nominal sub 1 kV. Defect Modificarea local a unui circuit electric (de exemplu ruperea unui

  conductor, slbirea izolaiei). Scurtcircuit Legtura galvanic - accidental sau voit, printr-o impedan de

  valoare relativ redus, ntre dou sau mai multe puncte ale unui circuit care, n regim normal, au tensiuni diferite.

  Scurtcircuit departe de generator

  Un scurtcircuit n timpul cruia valoarea componentei simetrice de c.a. rmne practic constant.

  Curent de scurtcircuit

  Curentul care se nchide la locul de scurtcircuit, produs de un defect sau de o manevr incorect ntr-o reea electric. Curentul de scurtcircuit este iniial asimetric n raport cu axa de timp i poate fi descompus ntr-o component de curent periodic (simetric) i o component aperiodic (vezi fig. 1). Not: se evideniaz diferena dintre curentul la locul de defect i curenii care circul n ramurile retelei dup producerea scurtcircuitului.

 • NTE 006/06/00

  4

  Curentul aport la scurtcircuit

  Curentul care parcurge laturile reelei n condiiile unui scurtcircuit ntr-un punct al aceasteia.

  Curent de scurtcircuit (prezumat)

  Curentul care ar circula dac scurtcircuitul ar fi nlocuit cu unul ideal printr-o impedan nul, fr nici o modificare a alimentrii.

  Curentul de scurtcircuit simetric

  Valoarea efectiv a componentei simetrice (a curentului alternativ c.a.) cu o frecven egal cu cea de exploatare, componenta aperiodic a curentului fiind neglijat.

  Curentul iniial de scurtcircuit I"k

  Valoarea efectiv a componentei simetrice a c.a. de scurtcircuit n momentul producerii scurtcircuitului, dac impedana rmne constant (fig.1).

  Puterea de scurtcircuit iniial S"k

  Mrime convenional " "3k N kS U I=

  unde UN - tensiunea nominal a reelei. Curentul de scurtcircuit de oc ip (ioc)

  Valoarea instantanee maxim posibil a unui curent de scurtcircuit. Aceast valoare depinde n principal de momentul apariiei scurtcircuitului (valoarea i faza tensiunii electromotoare). Calculul se face lundu-se n considerare condiiile de faz i de moment n care se produc curenii maximi posibili.

  Curentul de trecere ID

  Valoarea maxim instantanee a curentului care parcurge o siguran fuzibil sau bobina de declanare a unui aparat de deconectare rapid n timpul funcionrii acesteia.

  Curentul de rupere Ib (Ir)

  Valoarea efectiv a unei perioade a componentei simetrice de c.a. la un scurtcircuit net n momentul separrii contactelor primului pol al unui aparat de comutaie.

  Curentul permanent de scurtcircuit Ik

  Valoarea efectiv a curentului de scurtcircuit stabilizat (fig.1). Aceast valoare depinde de caracteristicile reelei i de caracteristicile reglajului de tensiune ale generatoarelor.

  Curentul motorului asincron cu rotorul n scurtcircuit IRS

  Cea mai mare valoare efectiv a curentului unui motor asincron cu rotorul n scurtcircuit alimentat la tensiunea nominal UNM i la frecvena nominal.

  Circuit electric echivalent

  Un model de descriere a funcionrii unui circuit printr-o reea cu elemente ideale.

  Surs de tensiune Un element activ care poate fi reprezentat printr-o surs ideal de tensiune independent de toi curenii i toate tensiunile din circuit, n serie cu un element pasiv.

  Tensiunea nominal a sistemului UN

  Este tensiunea prin care se denumete o reea i la care se face referire pentru anumite caracteristici de funcionare a reelei. Tensiunile nominale sunt standardizate.

  Tensiunea de exploatare U

  Valoarea medie a tensiunii la care este exploatat o reea n regim normal. Valoarea acesteia este, de regul, raportat la tensiunea nominal (U/UN - c). Se consider a fi tensiunea n punctul de scurtcircuit nainte de apariia acestuia.

  Sursa echivalent de tensiune c UN/ 3

  Tensiunea sursei ideale, care se aplic n punctul unde se produce scurtcircuitul, n reeaua de succesiune pozitiv, ca singura tensiune activ a sistemului (modul de calcul al scurtcircuitului se prezint n art.13).

 • NTE 006/06/00

  5

  Factorul de tensiune c

  Raportul dintre tensiunea sursei echivalente de tensiune i tensiunea UN/ 3 . Introducerea factorului c este necesar, deoarece pe de o parte tensiunea variaz n timp i spaiu, datorit schimbrii ploturilor la transformatoare, iar pe de alt parte, n cazul adoptrii unor metode simplificate (n care se neglijeaz sarcinile i capacitile), el are rolul unui factor de corecie. Valorile factorului de tensiune c sunt prezentate n Tabelul 1.

  Impedane de scurtcircuit la locul de defect K.

  Impedana pozitiv ( kZ + ) (impedana direct) a unui sistem trifazat de tensiune alternativ - impedana pe faz ntr-un sistem de succesiune pozitiv (direct) vzut de la locul de defect K. Impedana negativ ( kZ ) (impedana invers) a unui sistem trifazat de tensiune alternativ - impedana pe faz ntr-un sistem de succesiune negativ (invers) vzut de la locul de defect K. Not: n prezenta instruciune, care se refer la scurtcircuite departe de generator, se admite, n toate cazurile

  Z+ = Z-

  Impedana zero ( 0kZ ) (impedana homopolar) a unui sistem trifazat de tensiune alternativ - impedana pe faz ntr-un sistem de succesiune zero (homopolar) vzut de la locul de defect K; se include i impedana dintre neutru i pmnt 3ZN. Impedana de scurtcircuit a unui sistem trifazat (Zk) - form prescurtat de exprimare pentru impedana pozitiv, n cazul calculelor curenilor de scurtcircuit trifazai.

  Impedantele de scurtcircuit ale echipamentului electric

  Impedana de scurtcircuit pozitiv (Z+) a unui echipament electric - raportul dintre tensiunea faz - neutru i curentul de scurtcircuit corespunztor fazei unui echipament alimentat de un sistem de tensiuni de succesiune pozitiv (fig. 2). Impedana de scurtcircuit negativ (Z-) a unui echipament electric - raportul dintre tensiunea faz - neutru i curentul de scurtcircuit corespunztor fazei unui echipament alimentat de un sistem de tensiuni de succesiune negativ (fig. 2). Impedana de scurtcircuit zero (Z0) a unui echipament electric - raportul dintre tensiunea pe faz (faz