+ All Categories
Home > Documents > Cum Se Schimba Placutele de Frana 2014

Cum Se Schimba Placutele de Frana 2014

Date post: 22-Nov-2015
Category:
Upload: alina-cristina
View: 85 times
Download: 6 times
Share this document with a friend
Description:
Placute frana
33
Cum se schimba placutele de frana M-am hotarat si eu sa schimb placutele de frana la masina (aveau 42 000 Km, ar mai fi mers, dar nu treceam iarna cu ele, asa ca am preferat sale schimb pe caldura, si nu cand mori de frig). M-am documentat de pe site si am vazut tutorialul actual. Aparent tutorialul este pentru Megane 2.1, pentru ca situatia in teren a diferit putin fata de cele prezentate. Asa ca am hotarat ca pe o roata sa experimentez si pe a doua sa fac pozele pentru un tutorial updatat. Asa ca hai sa ii dam drumul. Roati fata Scule necesare:
Transcript

Cum se schimba placutele de frana M-am hotarat si eu sa schimb placutele de frana la masina (aveau 42 000 Km, ar mai fi mers, dar nu treceam iarna cu ele, asa ca am preferat sale schimb pe caldura, si nu cand mori de frig). M-am documentat de pe site si am vazut tutorialul actual. Aparent tutorialul este pentru Megane 2.1, pentru ca situatia in teren a diferit putin fata de cele prezentate. Asa ca am hotarat ca pe o roata sa experimentez si pe a doua sa fac pozele pentru un tutorial updatat. Asa ca hai sa ii dam drumul.

Roati fata

Scule necesare:

Patent, surubelnita in linie (cu cat mai mare cu atat mai bine), perie de sarma si. imbus de 7. Cum nu cred ca o sa gasiti imbus de 7, puteti folosi cu incredere un torx de 45. Imbusul de 7 e dimensiune destul de exotica, nu prea il gasiti in truse.

1. Se ia maxim de volan corespunzator partii pe care va aflati (in poza roata stanga maxim stanga). Se trage frana de mana (se pun si ceva lemne pietre la roti, ca sa fiti siguri), se baga in viteza 1, se ridica masina pe crick si se scoate roata. 2. Se demonteaza etrierul (complet, nu merge desfacut numai un surub). Suruburile sunt ascunse de niste capacele care le protejeaza de mizerie: Se desfac suruburile:

Se baga pistonasul de frana la loc. Asta se face prin bagarea surubelnitei intre ferodo si disc si fortarea pistonasului. Puteti forta putin, merge destul de usor, nu chiar cu ranga (.

Dupa ce ati bagat pistonasul la loc, scoateti cele doua suruburi pentru a putea scote etrierul: Scoateti si siguranta (sarma metalica) de la exterior:

Trageti etrierul afara:

Dati afara placuta ramasa pe etrier. Are niste lamele cu care se infinge in pistonasul de frana:

Agatati etrierul de bratul rotii (sau ce o mai fi ala) ca sa nu va incurce si sa nu rupeti furtunasul de frana:

Scoateti si a doua placuta de frana:

Si curatati bine si etrierul si suportul pe care sta acesta cu peria de sarma. Exista o groaza de praf de ferodo depus si intarit:

Cam asa arata placutele vechi si celel noi:

Atentie ca placutele nu se uzeaza uniform, nici macar cele de pe aceiasi roata, deci aveti grija cand va decideti sa le schimbati.Se baga placuta noua de pe fuzeta:

Se baga apoi a doua placuta pe piston (cea de pe etrier):

Se baga etrierul la locul lui (merge putin mai greu, mai ales daca nu ati bagat complet la loc pistonul, dar cu putina grija merge):

Se infileteaza suruburile la loc (ferm, dar nu le strangeti in disperare ca riscati sa le stricati):

Se pune siguranta la loc. Eu am preferat sa o pun tot pe aia veche, pentru ca mi-a parul mai serioasa decat cea primita in setul de placute. Sigurantele se prin in doua gauri din etrier si se fortea sa treaca peste marginea etrierului pe langa placute. Asadar, se prinde in prima gaura, apoi se cea de a doua (siguranta va sta aiurea) si tinand presata siguranta in a doua gaura cu coada surubelnitei, cu un patent se trage de ea pana vine la loc:

Si cam asta e tot cu placutele pe fata. Nu uitati sa bagati capacelel de plastic de la suruburi. Si acum partea a doua (si mai dificila nitel):Placutele pe spate

Pe spate, situatia e complicata pentru ca pistonasul nu intra la loc numai prin presare , si trebuie si invartit de el. Si mai rau, pentru a putea face chestia asta simultan e nevoie si de un dispozitiv (pentru a putea presa).Scule necesare:

Cheie de 13

Cheie de 15 (pentru tinut contra)

Cheie de fles de 115 sau 125 mm (flex mic, nu din ala mai mare)

Vesnica perie de sarma pentru curata

Aceiasi surubelnita in lini, cu cat mai mare cu atat mai bine

Sa incepem.

Se desfac suruburile care tin etrierul:

Se da afara etrierul:

Se dau afara placutele de pe suportul etrierului:

Se dau afara lamelele metalice pe care culiseaza placutele:

Se curata bine atat etrierul cat si suportul acestuia:

Asa arata capul pistonului (cheia de flex e pe langa). Daca nu aveti cheie de flex, se gaseste la tarabe, nu trebuie sa cuparati tot flexul (.

Ca sa pot presa pistonul in timp ce invart, am fabricat un mic dispozitiv care isi face treaba foarte bine. E vorba de o bucata de metal plata, suficient de rezistenta, in care am dat o gaura de 10 si am bagat un surub cu piulita:

Cam asa arata dispozitivul in actiune. Cand se desfileteaza pilita, surubul va impinge in jos pistonasul. Talpa metalica sa agata in ghearele etrierului.

Principiul e urmatorul: se da de doua ori din cheie pe piulita surubului, se invarte de doua ori pistonasul cu cheia de flex:

Si tot asa pana bagati pistonasul la loc.

ATENTIE nu fortati prea tare pistonasul cu dispozitivul. Mai bine faceti chestia asta de mai multe ori, in pasi mici, decat sa stricati ceva!

Dupa ce ati bagat la loc pistonasul, restul e floare la ureche. Se pun lamelele metalice la loc (se dau unele noi cu setul de placute).

Cam asa arata placutele noi:

Se pun placutele noi la loc:

Se pune etrierul la loc:

Se pun suruburile si se strang (se dau suruburi noi cu placutele):

Se strang suruburile (ferm):

Si cu asta s-a terminat.

Cam asta e. Daca cineva are nevoie de dispozitiv (e destul de greu de gasit placa metalica, mai ales ca trebuie sa fie din otel, nu fier chior) ma ofer sa il imprumut (pentru cei din Bucuresti). Pentru alte detalii puteti sa ma contactati la [email protected]. Sper sa va fi ajutat acest document. Spor!


Recommended