+ All Categories
Home > Documents > Culturi Energetice

Culturi Energetice

Date post: 08-Nov-2015
Category:
Upload: maryposa-mary
View: 288 times
Download: 3 times
Share this document with a friend
Description:
culturi energetice
17
CUPRINS 1. CULTURILE ENERGETICE - GENERALITĂŢI...............................2 2. SELECTAREA BIOMASEI LIGNOCELULOZICE. ARGUMENTE PENTRU CULTIVAREA MISCHANTUS SP................................................2 3. ALTE TIPURI DE CULTURI ENERGETICE DIN ROMÂNIA...................6 3.1. TIPURI DE BIOCOMBUSTIBILI.....................................6 3.2. RAPIŢA........................................................ 7 3.3. PLOPUL TREMURĂTOR............................................. 8 4. CULTURI ENERGETICE DEDICATE........................................9 4.1. CANOLA........................................................ 9 4.2. SORGUL....................................................... 10 4.3. PANICUM VIRGATUM................................................10 4.4. TRESTIA DE ZAHĂR............................................. 11 4.5. CULTURI DE ALGE.............................................. 11 5. BIBLIOGRAFIE.........................................................12
Transcript

Culturi Energetice

CUPRINS

1. Culturile energetice - generaliti22. Selectarea biomasei lignocelulozice. Argumente pentru cultivarea Mischantus sp23. ALTE TIPURI DE CULTURI ENERGETICE DIN ROMNIA63.1. TIPURI DE BIOCOMBUSTIBILI63.2. RAPIA73.3. PLOPUL TREMURTOR84. CULTURI ENERGETICE DEDICATE94.1. CANOLA94.2. SORGUL104.3. Panicum virgatum104.4. TRESTIA DE ZAHR114.5. CULTURI DE ALGE11

5. BIBLIOGRAFIE12Culturile energetice

Culturile energetice sunt plante cultivate n scopul producerii de energie. Acestea include plante care sunt folosite pentru a produce biocombustibil, dar i copaci care sunt plantai pentru a obine lemn de foc.

Culturile agricole energetice sunt culturi destinate obinerii de produse cum sunt: biocarburani (combustibil biologic - biodiesel, motorin ecologic) i energie electric sau termic.

Plantele care se preteaz pentru astfel de culturi sunt: rapia, soia, n mod special, dar i porumbul, cnepa, plopul tremurtor, sorgul, paiele, tulpinile i frunzele de sorg, porumb sau soia.

n UE folosirea culturilor energetice pentru obinerea de biocarburani a devenit o practic frecvent. Pentru obinerea energiei electrice i termice, deocamdat se folosesc mai puin. ri ca Austria, Germania, Frana folosesc biodieselul n alimentarea tractoarelor i mainilor agricole i exist foarte multe benzinrii n acest scop.

n timp, tendina este ca ntreaga cantitate de carburani utilizat n special n spaiul UE, s provin din culturi bioenergetice.Biodieselul este un combustibil cu caracteristici identice cu ale motorinei. Poate fi utilizat in form pur sau n amestec, la autovehicolele existente i pot folosi actualul sistem de distribuie al carburanilor convenionali.

Prelucrarea materiei prime se face n rafinriile petroliere i n secii speciale de producie de pe lng fabricile de ulei alimentar. Astfel de fabrici n ara noastr se gsesc n zona de sud a rii. Teoretic biodieselul - motorina ecologic - se obine printr-un procedeu simplu, comparabil cu cel prin care se produce berea. Resturile care rmn pot fi refolosite i utilizate la fabricarea spunurilor, n industria farmaceutic i cea cosmetic.

n ara noastr, se preconizeaz c anul 2008 va fi anul de vrf n ce privete interesul pentru producerea de biodiesel. nc din anul 2006 investitori romni i strini i-au exprimat interesul pentru acest sector. Este vorba de firme mari ca: Petrom, Rompetrol, Lukoil.

Promovarea culturilor energetice i introducerea carburanilor bio presupun urmtoarele avantaje:- scderea polurii mediului nconjurtor, prin reducerea emisiilor de gaze poluante;- culturile energetice asigur furnizarea de carburani n condiii de siguran i de protecia mediului i promovarea resurselor regenerabile de energie;- dat fiind faptul c la nivel mondial zcmintele de petrol scad progresiv i foarte repede, a fost nevoie de gsirea unei alternative de producere a combustibilului pentru tractoare i maini agricole.Selectarea biomasei lignocelulozice. Argumente pentru cultivarea Mischantus sp.Dei cele mai studiate i eficientizate tehnologii de obinere a bioetanolului pleac de la materiile prime cu un coninut ridicat de poliglucide omogene (amidon i celuloz), sursa cu cel mai mare potenial i cu impactul negativ cel mai mic pentru obinerea bioetanolului, este reprezentat de biomasa lignocelulozic. Aceasta reprezint peste 80 % din biomasa globului i nu constituie surs de materie prim pentru industria alimentar, reducnd n consecin impactul pe care folosirea resurselor de hran pentru obinerea de energie l are asupra securitii alimentare.Principala surs de biomas lignocelulozic este lemnul. Totui, exist o gam foarte variabil de resurse lignocelulozice care pot fi convertite la biocombustibili: copaci cu vitez mare de cretere (plopul, salcia, eucaliptul), culturi agricole ( de zahr, rapia, trestia de zahr), culturi perene (Miscanhtus sp.), plante erbacee cu viteze mari de cretere (Panicum Virgatum, iarba elefant), reziduuri (lemnul provenit de la toaletarea copacilor i din construcii, deeurile agricole sau cele provenite ca urmare a procesrii produciei vegetale n industriile alimentare), deeuri i subproduse (talas, rumegus, hrtie, fracia organic a deeurilor municipale etc).

Aa cum ne dovedesc experienele noastre recente, costurile de achiziie a combustibililor convenionali sunt din ce n ce mai mari i sunt dependete de factori mai puin previzibili. La acest context se adaug i perspectiva din ce n ce mai clar a epuizrii rezervelor de combustibili fosili, perspectiv care a determinat orientarea politicilor publice spre finanarea cercetrilor, care au drept obiectiv identificarea de noi surse de energie. Peste toat aceast situaie troneaz problema nclzirii globale, consecin printre altele, a utilizrii intensive, vreme de peste un secol a combustibililor fosili. Aa cum am artat anterior, biomasa lignocelulozic reprezint cea mai abundent surs de energie regenerabil. Conform unor estimri independente, masa total a biomasei terestre (incluznd i umiditatea) ar fi de peste 2000 de miliarde de tone, masa total a plantelor terestre ar fi de peste 1800 de miliarde de tone, iar cea a pdurilor de peste 1600 de miliarde de tone. Aceleai estimri arat c biomasa terestr crete anual cu peste 400 000 de milioane de tone i c acumuleaz anual o cantitate de energie echivalent cu 3000 1018 J (95 TWt). n acelai timp, consumul anual total al tuturor tipurilor de energie este de 400 1018 J (22 TWt), adic de peste 7 ori mai mic. n acelai timp, biomasa este exploatat pentru obinerea de energie la un nivel echivalent cu 55 1018 J (1,77 TWt).

Aceste date arat c biomasa constituie un uria depozit de energie, capabil s asigure ntreg necesarul planetei i chiar s permit pe termen lung dezvoltarea societii umane. Aa cum se poate observa n fig. 1, cele mai importante plante, sub aspectul productivitii, sunt Miscanthus, sorgul i stuful. Din acestea se obin n medie aproximativ 30 de tone de biomas la hectar, echivalentul a 12000 de litri de petrol. Figura 1. Productivitatea unor culturi n ceea ce privete obinerea de biomasConform specialitilor de la Universitatea din Illinois (unde se afl cel mai important institut de cercetri din SUA dedicat acestei plante), principalele avantaje prezentate de cultivarea Miscanthus n vederea obinerii de bioetanol sunt:

- Miscanthus este o plant peren, noninvaziv;

- terenurile pe care aceasta este cultivat, pot fi regenerate rapid pentru culturile alimentare (porumb, soia, fasole);

- permite obinerea unor cantiti mari de biomas cu inputuri mici i chiar fr inputuri;

- este excelent pentru fixarea carbonului i reconstrucia solurilor.

Conform acelorai specialiti, Miscanthus poate genera anual o cantitate de biomas din care se poate produce de pn la de dou ori i jumtate mai mult bioetanol, dect cantitatea care se obine din biomasa de porumb recoltat anual de pe o suparafa de un acru (aproximativ 0.405 ha).

Un studiu realizat ntre anii 1997 1999 pe 15 genotipuri de Miscanthus sp. (M. x giganteus, M. sinensis, M. sacchariflorus), cultivate n diferite locaii din Anglia, Portugalia, Danemarca, Suedia i Germania a evideniat plasticitatea ecologic extraordinar a acestora. Astfel, studiile au artat c viabilitatea plantaiilor de Miscanthus giganteus i Miscanthus sacchariflorus este minim, atunci cnd temperatura solului scade dincolo de limita de 30C pe o adncime de 3 cm. n Anglia i Germania cele mai bune performane au fost realizate de Miscanthus giganteus. n Portugalia, dei s-au obinut rezultate foarte bune i pentru Miscanthus giganteus, cel mai bine s-a comportat un hibrid de Miscanthus sinensis. Tot o serie de hibrizi de Miscanthus sinensis au nregistrat cele mai bune rezultate i pentru condiiile din Suedia i Danemarca. Concluzia autorilor studiului a fost aceea c Miscanthus sinensis prezint o capacitate deosebit de a performa n condiii climatice foarte variate, n timp ce pentru centrul Europei, Miscanthus giganteus, reprezint genotipul cel mai performant.

Studii realizate n Marea Britanie au artat c determinanii cheie pentru obinerea unor recolte competitive de Miscanthus sunt: numrul de zile nsorite, temperatura i disponibilitatea apei din sol. Variaiile anuale ale acestor factori determin variaii corespunztoare i n mrimea recoltelor. Temperaturile necesare culturilor de Miscanthus sunt considerabil mai mici dect cele necesare porumbului, singura constrngere semnificativ fiind asociat temperaturilor sczute, care se pot manifesta primvara trziu. Acestea pot determina reduceri semnificative ale recoltelor. Miscanthus posed o capacitate foarte bun de a utiliza apa, din punct de vedere al cantitilor necesare pe unitatea de biomas obinut, rdcinile acestuia putnd penetra solul i extrage apa de la o adncime de 2 metri. Pentru fiecare milimetru de deficit de ap din sol, studiile specialitilor britanici au artat o diminuare a recoltei cu 90 de kg/ha. n tabelul 1 sunt enumerate beneficiile diferitelor plante energetice.

Tabelul 1 - Comparaie ntre beneficiile energetice ale diferitelor plante cultivate

Aa cum se observ din tabelul 1, Miscanthus este una dintre cele mai eficiente culturi, sub aspectul cantitilor de inputuri necesare obinerii recoltei, n raport cu cantitatea de energie obinut. Miscanthus posed o valoare net caloric, raportat la biomasa uscat, de 17 MJ/kg. Cantitatea de energie obinut din 20 de tone de biomas uscat este echivalent cu cea a 8 tone de crbune. Acest lucru arat c cel puin din punct de vedere energetic, costurile necesare obinerii unei recolte de Miscanthus pot fi acoperite de aproximativ 3 % din producia obinut. Cultivarea Miscanthus permite realizarea unor beneficii semnificative, n ceea ce privete reducerea impactului pe care-l au asupra mediului, utilizarea diverselor pesticide n agricultura convenional. Astfel, 5000 de hectare cultivate cu Miscanthus permit reducerea cu 700 de tone a ngrmintelor pe baz de azot, cu 10 000 de litri a fungicidelor, cu 500 de litri a insecticidelor i cu 5000 de litri a regulatorilor de cretere. Cultivarea Miscanthus are un impact pozitiv asupra proceselor de eroziune a solului. Unul din factorii semnificativi care contribuie la intensificarea eroziunii solurilor este agricultura intensiv. Numrul mare de lucrri mecanizate, necesare majoritii culturilor agricole convenionale (destinate industriei alimentare), distrug textura i structura solului i accentueaz astfel procesele de eroziune datorate factorilor de mediu (ap, vnt). Este de ateptat ca introducerea Miscanthus n cultur s reduc semnificativ aceste fenomene (plant peren, numr de lucrri ale solului redus, densitate mare la hectar etc). O serie de studii realizate n SUA au artat c impactul culturilor de Miscanthus asupra proceselor de eroziune a solului este minim (fig.2).

Figura 2. Pierderi de sol (in tone/an/hectar) asociate cu cultivarea diferitelor tipuri de culturi agricole i Miscanthus n ceea ce privete impactul asupra biodiversitii, studiile referitoare la cultivarea Miscanthus sunt abia la nceput. Totui, o serie de studii recente sugereaz existena unor beneficii pentru o serie de specii de animale care mpart acelai areal (tabelul 2).

Tabelul 2 - Studiu asupra efectului diferitelor culturi asupra populaiilor de animale din zona de cultur

Aa cum se observ din tabelul 2, impactul culturii de Miscanthus asupra biodiversitii a fost pozitiv i evideniat prin numrul mai mare de specii, identificat n zona cultivat, comparativ cu culturile de porumb sau de trestie. Acest lucru se datoreaz faptului c plantaiile de Miscanthus, datorit perioadei de cultur mai lungi, ofer adpost hibernal acestor specii de animale.

Potenialul energetic al plantei poate fi explorat n trei direcii principale: pentru obinerea de bioetanol, biogaz sau pelei, transformai apoi n energie, prin piroliz.

n acest context, Miscanthus sp. prezint un potenial interesant i pentru ara noastr, cu att mai mult cu ct Romnia deine un potenial agricol neexploatat n totalitate, iar n mediul rural principala surs de nclzire n cursul iernii este reprezentat de biomasa lemnoas, provenit din zonele forestiere aflate n extincie. Interesul existent pentru problematica promovrii acestei plante n Romnia este subliniat i de existena unui alt proiect n desfurare, anume Tehnologie pentru promovarea in Romnia a plantei energetice Miscanthus, ca surs regenerabil n scopul creterii competitivitii i securitii energetice TEMIS (coordonator Institutul Naional de Cercetare - Dezvoltare pentru Maini i Instalaii Destinate Agriculturii i Industriei Alimentare). Acesta preconizeaz pn n 2015 realizarea unei tehnologii i a unei mecanizri, constnd ntr-o main special de plantat rizomii, adaptarea mainilor uzuale pentru ntreinerea culturii i echipamente speciale adaptate pe mainile de recoltat, pentru recoltarea produsului n diferite forme. Produsul poate fi recoltat n baloi sau tocat n achii.

Figura 3. Mischantus sp.

Avnd n vedere aspectele prezentate anterior, considerm c beneficiile preconizate prin introducerea acestei plante n circuitul agricol romnesc vor fi semnificative, cu att mai mult cu cti ponderea pe care o vor avea culturile energetice n evoluia agriculturii romneti n urmtorii ani va crete.

Alte tipuri de culturi energetice din Romnia

n funcie de scopul lor, culturile energetice sunt folosite pentru producerea mai multor tipuri de biocombustibili:

Biocombustibilii solizi (crbunii de lemn) sunt obinui prin arderea copacilor n acest scop i sunt folosii ca i combustibil n fabrici, dar pot fi arse i mpreun cu ali combustibili.

Biocombustibilii gazoi (biogaz) sunt folosii pentru combustie n cazanele anaerobe i n fabricile alimentate cu biogaz, care pot fi suplimentate direct dac plantele energetice productoare de biogaz sunt nchise ntr-un siloz. n Germania, sectorul de bioferme care s-a dezvoltat cel mai rapid a fost n domeniul culturilor energetice regenerabile (Nachwachsender Rohstoff = "NaWaRo") pe aproximativ 500.000 de hectare de pamnt n anul 2006. Culturile energetice pot de asemenea s fie folosite pentru a intensifica producia de gaz unde sunt materiale cu coninut sczut de energie, cum ar fi blegarul sau cerealele alterate. Se estimeaz c producia de bioenergie obinut n silozuri de metan este de aproximativ 2 GWh/km. n Europa i n special n Germania, aceast cretere rapid a putut fi nfptuit numai prin sprijinului oferit de Guvern, costurile fiind ntre 0.02-0.16 /kWh. Un asemenea proces de evoluie i de integrare produciei de bioenergie prin silozuri de metan au fost trecute cu vederea aproape n ntregime n America de Nord, unde problemele politice i structurale i dorina continu de a centraliza producerea energiei a umbrit dezvoltare ideilor pozitive.Biocombustibilii lichizi (biodiesel). Producia European de biodiesel a crescut considerabil n ultimul deceniu, de principiu focalizat pe rapi folosit drept combustibil i producere de energie. n America de Nord rapia a fost denumit Ulei Canadian (Canada Oil) = Canola. Producia de biodiesel din rapi acoper mai mult de 12.000 km doar n Germania, i s-a dublat n ultimii 15 ani. Producia de biodiesel din soia este cu mult mai sczut dect cea din rapi.

Culturile energetice folosite pentru obinerea bioetanolului sunt sorgul, trestia de zahr i o specie de astfel de iarb numit Panicum virgatum, o plant dominant n preeriile din America Central.PlantaUlei [%]

Copra (miezul nucii de cocos)62

Smna de ricin50

Susanul50

Rapia37

Palmier36

Semine de mutar35

Floarea soarelui20

Soia14

Rapia este cultivat Din uleiul de rapi se produce cel mai bun biocarburant.

Figura 4. Boabe de rapi

Un avantaj al cultivrii rapiei este acela c cheltuielile/ha pentru nfiinarea acestui tip de cultur sunt mai mici dect la gru i orz. De asemenea, un mare avantaj al rapiei este acela c poate fi cultivat i iarna.Sprijinul financiar care se acord pentru susinerea cultivrii plantelor energetice este:- 50,55 euro/ha (cuantum estimativ) - plat pe suprafa eligibil de teren din fonduri UE.- 31,5 euro/ha (cuantum estimativ) - pli naionale directe complementare pe unitatea de suprafa eligibil. Se acord numai pentru producia contractat cu un procesator de biocombustibili.- pli directe de la MADR - n toamna 2008 au fost de 400 lei/ha pentru rapi.

Date tehnice:- producia : 4000 Kg/ha.- pentru a obine un litru de biodiesel sunt necesare 2,5 kg de rapi.- pre de vnzare la rapi: 7000 lei /kg.Pentru a obine producii profitabile la aceast cultur este necesar s se cunoasc i s se aplice o tehnologie corect.Plopul tremurtor este o plant nativ din Asia de Est, mai ales din estul Chinei, Taiwan i Japonia. Este util pentru producerea biodieselului deoarece este a 3-a cea mai roditoare cultur din care se produce ulei vegetal de pe Glob.

Partea folosit a acestei plante este ceara seminelor, care este recoltat prin punerea seminelor n ap fierbinte i ndeprtarea spumei rmase la suprafaa apei.

Figura 5. Plop tremurtor

Dei celelalte pri ale plantei sunt toxice, ceara nu este, i poate fi un bun nlocuitor pentru uleiul pentru gtit. Nici nectarul nu este toxic i a devenit o plant cutat de apicultori. Mierea nu este de cea mai nalt calitate, fiind folosit pentru produsele de panificaie, dar este produs n cantiti mari chiar i n perioadele srccioase ale anilor, cnd celelalte surse s-au epuizat. n statele de pe coasta golfului, apicultorii migreaz cu albinele lor n zone cu mult plop tremurtor.Un mare avantaj este ca plopul tremurtor crete i n zonele cu diferene mari de temperatur.

n statul Texas din Statele Unite de exemplu, majoritatea culturilor agricole sunt deinute de familii. Biocombustibilii au generat un procentaj semnificativ din energie, oferind comunitilor rurale o nou pia economic.

Conform Departamentului pentru Energie al Statelor Unite, biomasa a depit recent hidroenergia, devenind astfel cea mai mare surs de energie regenerabil, iar consumul de bioenergie este ateptat s se dubleze la fiecare 10 ani, pn n anul 2030, pdurile i culturile agricole fiind cele dou mari surse de energie.Culturile energetice dedicate

Culturi energetice cum ar fi cele de Panicum virgatum (Fig. 8.), plopul tremurtor (Fig. 5.), sorgul (Fig. 7) i trestia de zahr (Fig. 9) sunt studiate pentru abilitatea lor de a servi drept culturi energetice pentru combustibil. Unul din marile lor avantaje este acela cresc napoi dupa fiecare recolta, pertmind mai multe recolte fr necesitatea re-plantrii. Porumbul i sorgul au un scop dublu deoarece pot cultivate pentru combustibil, iar produsele secundare rmase sunt folosite n alte scopuri, inclusiv pentru hran.

Culturile perene lemnoase sunt de asemenea o resurs primar potenial de biomas. Dei cele mai studiate i eficientizate tehnologii de obinere a bioetanolului pleac de la materiile prime cu un coninut ridicat de poliglucide omogene (amidon i celuloz), sursa cu cel mai mare potenial i cu impactul negativ cel mai mic pentru obinerea bioetanolului, este reprezentat de biomasa lignocelulozic. Aceasta reprezint peste 80 % din biomasa globului i nu constituie surs de materie prim pentru industria alimentar, reducnd n consecin impactul pe care folosirea resurselor de hran pentru obinerea de energie l are asupra securitii alimentare.

Principala surs de biomas lignocelulozic este lemnul. Totui, exist o gam foarte variabil de resurse lignocelulozice care pot fi convertite la biocombustibili: copaci cu vitez mare de cretere (plopul, salcia, eucaliptul), culturi agricole ( de zahr, rapia, Trestia de zahr), culturi perene (Miscanhtus sp.), plante erbacee cu viteze mari de cretere (Panicum Virgatum, iarba elefant), reziduuri (lemnul provenit de la toaletarea copacilor i din construcii, deeurile agricole sau cele provenite ca urmare a procesrii produciei vegetale n industriile alimentare), deeuri i subproduse (talas, rumegus, hrtie, fracia organic a deeurilor municipale etc).

Canola, pentru biodiesel

Canola este varianta comestibil a rapiei, o plant nativ din Texas, is i care i ctig cu succes locul printre biocombustibili, valorificat pentru coninutul ridicat de ulei, care mrete lubrifierea la motoare, o mai bun reacie a pompelor diesel la combustibil, o protecie excelent a motoarelor diesel mpotriva uzurii i nivele sczute de grsimi saturate, ceea ce nseamn performane ridicate n medii reci.Cea mai mare producie de canola din Statele Unite este n Dakota de Nord i

Minnesota, dar a nceput s fie considerat i n Texas o cultur energetic de obinere a biodieselului, pentru regiunea nord-estic i regiunea cmpiilor nalte ale Texasului. Mai muli productori au plantat paltouri de canola n partea de nord-vest a Texasului. Cercettorii studiaz cele mai bune metode de plantare i cretere a canolei i noua tehnologie de intensificare genetic este dezvoltat n scopul mririi produciei de canola dar i a altor culturi cu un procent de peste 20%.

Figura 6. Cultur de canola

Sorgul, pentru etanol Etanolul este folosit n principiu ca i combustibil dar i ca aditiv pentru combustibili.Fermierii din cmpiile uscate i fierbini ale Texasului i din centrul Texasului cultiv i folosesc sorgul. Sorgul crete foarte bine n zonele uscate deoarece nu necesit o irigare intens, mulumindu-se i cu mai puin ap. Sorgul, la fel ca i plopul tremurtor, este o plant care permite mai multe recolte fr necesitatea re-plantrii, deci poate fi recoltat de mai multe ori pe an.

Dei e folosit n principiu pentru hrnirea animalelor, 15% din culturile de sorg sunt transformate n etanol.

Figura 7. Sorg

Panicum virgatum, iarba elefant, pentru etanol i biodiesel

O posibila min de aur

Aceast iarb, plant nativ n Texas, conine cantiti mari de zaharuri care pot fi

rafinate pentru a obine etanol. Acesta poate fi ars pentru a produce electricitate sau folosit ca resurs pentru producerea de etanol celulozic. Muli fermieri cultiv deja aceast specie de iarb, fie n scopuri furajere pentru vite sau ca o copertin pentru pmnt n scopul prevenirii eroziunii, deci cultivarea ei ca o plant energetic ar fi usoar. Marea provocare pentru cercettori este eliberarea zaharurilor reinute n aceast plant pentru a putea fi transformate n etanol celulozic.

De asemenea iarba elefant este folosit i pentru ardere mpreun cu crbunii ntr-o instalaie de ardere a crbunelui, pentru a nlocui o cantitate mic din crbunele folosit.

Departamentul pentru Energie (DOE) face cercetri legate de utilizarea ierbii elefant n producerea de biomas, cu scopul de a promova folosirea acesteia la producerea etanolului i biodieselului la preuri competitive cu benzina i motorina. Panicum virgatum e o plant care se adapteaz foarte uor. Ea poate fi cultivat din Munii Stncoi din Canada pn pe coastele Golfului Mexic.

Datorit faptului c este o cultur care crete rapid, o bucl nchis a biomasei, meiul produce peste 900 de litri pe hectar, de 3 ori mai mult dect producia de porumb. Meiul i sorgul sunt din aceeai familie; amndou sunt culturi pe termen scurt i nu necesit mult ap, insecticide sau ngrminte. Aceast specie de mei previne eroziunea solului pentru c restabilete cantitatea de nutrieni organici vitali din sol, deci poate fi cultivat repetat n acelai sol mbogit.

n data de 28 ianuarie 2006 preedintele Bush a subliniat c Statele Unite trebuie s nceteze dependena de sursele de energie strine i a schiat o iniiativ de a produce etanol din culturi energetice, cum ar fi Panicum virgatum, pn n anul 2012.

Figura 8. Panicum virgatum (o specie de mei, numit i iarb elefant)Trestia de zahr, pentru etanol Trestia de zahr este o plant tropical care este procesat n zahr brut i melas.Fiindc alcoolul este obinut prin fermentarea zahrului, trestia de zahr este cel mai uor de transformat n alcool. Conform Departamentului pentru Agricultur al Statelor Unite dintr-un hectar de trestie de zahr se obin peste 2500 de litri de etanol n Texas, din porumb s-ar obine cca. 1500 de litri i dintr-un hectar de sorg s-ar obine cca. de litri de etanol. n Brazilia, dintr-un hectar de trestie de zahr se obin cca. 4000 de litri de etanol.

Etanolul apare n general ca produs secundar n fabricile productoare de zahr. Este folosit ca i combustibil, ca o alternativ la benzin i este folosit la scar larg n Brazilia. Etanolul devine treptat o alternativ promitoare la benzin i deci s-ar putea s fie obinut ca produs primar n locul zahrului, din trestia de zahr.

Figura 9. Trestie de zahrCulturi de alge, pentru biocombustibili

Algele se dezvolt rapid i pot conine un procent mare de lipide sau uleiuri, pe care rafinriile convenionale de petrol pot sa le transforme n combustibil pentru avioane sau combustibil pentru motoarele diesel produs cunoscut sub numele de green diesel (diesel verde). Algele folosesc energia solar pentru a combina apa cu dioxidul de (CO2) pentru a crea biomas. i pot dubla masa de pn la cteva ori pe zi i pot produce cel puin de 5 ori mai mult ulei per hectar dect alternativele, cum ar fi rapia, palmierii sau seminele de soia. Dac este mai mult nmol, algele produc un fel de ulei vegetal, similar cu uleiul produs din seminele de floarea soarelui sau soia.

Datorit faptului c algele se dezvolt n condiii severe extreme de temperatur, pH i salinitate, instalaiile pentru cultura algelor pot fi construite pe coastele aride unde pmntul nu este convenabil pentru culturile convenionale. Principalele provocri tehnice include identificarea the soiurilor cu cel mai mare coninut de ulei i cu cea mai mare rapid de cretere i dezvoltarea celor mai bune metode de cultivare i dezvoltare.BIBLIOGRAFIE

1. http://miscanthus.uiuc.edu/ 2. http://www.finex-solar.ro/biomasa.htm

3. Planting and Growing Miscanthus Best Practice Guidelines For Applicants to Defras Energy Crop Scheme, Iulie 2007.4. http://en.wikipedia.org/wiki/Energy_crop#Types_of_energy_crops5. http://www.seco.cpa.state.tx.us/re_biomass-crops.htmPAGE - 4 -


Recommended