+ All Categories
Home > Documents > Culorile În Designul de Interior

Culorile În Designul de Interior

Date post: 16-Apr-2017
Category:
Upload: ale-voicu
View: 252 times
Download: 7 times
Share this document with a friend
Embed Size (px)
of 8 /8
Culorile în designul interior Voicu Alexandra Amota Diana Tel.:0743230452 E-mail:[email protected] Universitatea din Oradea, Facultatea de Arte Vizuale, Str. P-ţa Independenţei nr. 39, 410067, Oradea, România “In choosing colors...follow nature's lead.” John Saladino Cel mai bun loc de unde te poţi inspira în ceea ce priveşte culorile, este, în mod evident, unicul şi imensul loc ce oferă soluţii la orice, şi anume, natura. Culorile au o importanţă deosebită în viaţa de zi cu zi. Spaţiul în care trăim, în care lucrăm, locurile pe care le vizităm trebuie să aibe o cromatică adecvată funcţiei lor. Culorile ne influenţează în primul rând starea de spirit şi comportamentul, reacţiile. “În societatea modernă culorile au o mare influenţă fizio-psihologică în majoritatea domeniilor de activitate; de la industrie şi vindecare, până la educaţia artistică şi estetică. Principalele legi care influenţează efectele culorilor sunt: Legea acomodării. Ochiul se acomodează variaţiei cantitative a luminii, prin iris şi variaţiei lungimilor de undă, prin cristalin; Legea contrastelor simultane. Această lege acţionează la combinaţiile dintre culorile care se învecinează. De exemplu: roşu apare lângă portocaliu, mai activ şi mai cald şi lângă purpuriu, mai portocaliu; galbenul apare lângă verde, mai cald şi mai roşcat şi lângă portocaliu, mai rece şi mai verzui; Legea contrastelor succesive. Ochiul tinde să aducă fiecărei culori, principalul ei contrast valoric sau complementar. Legea raporturilor dintre viteza percepţiei şi lungimea de unda a culorilor. Nu toate cele trei tipuri de celule vizuale reacţionează cu aceeaşi viteză. Din această cauză roşu este perceput mai repede ca albastrul. De asemenea culorile din centrul bandei spectrale se văd mai bine decât cele din extremităţi; • Legea iradierii. Un obiect de culoare deschisă pare mai
Transcript
Page 1: Culorile În Designul de Interior

Culorile în designul interior

Voicu AlexandraAmota Diana

Tel.:0743230452 E-mail:[email protected]

Universitatea din Oradea, Facultatea de Arte Vizuale, Str. P-ţa Independenţei nr. 39, 410067, Oradea, România

“In choosing colors...follow nature's lead.”John Saladino

Cel mai bun loc de unde te poţi inspira în ceea ce priveşte culorile, este, în mod evident, unicul şi imensul loc ce oferă soluţii la orice, şi anume, natura.

Culorile au o importanţă deosebită în viaţa de zi cu zi. Spaţiul în care trăim, în care lucrăm, locurile pe care le vizităm trebuie să aibe o cromatică adecvată funcţiei lor. Culorile ne influenţează în primul rând starea

de spirit şi comportamentul, reacţiile.“În societatea modernă culorile au o mare influenţă fizio-psihologică în

majoritatea domeniilor de activitate; de la industrie şi vindecare, până la educaţia artistică şi estetică.

Principalele legi care influenţează efectele culorilor sunt:

• Legea acomodării. Ochiul se acomodează variaţiei cantitative a luminii, prin iris şi variaţiei lungimilor de undă, prin cristalin;  • Legea contrastelor simultane. Această lege acţionează la combinaţiile dintre culorile care se învecinează. De exemplu: roşu apare lângă portocaliu, mai activ şi mai cald şi lângă purpuriu, mai portocaliu; galbenul apare lângă verde, mai cald şi mai roşcat şi lângă portocaliu, mai rece şi mai verzui; • Legea contrastelor succesive. Ochiul tinde să aducă fiecărei culori, principalul ei contrast valoric sau complementar.  • Legea raporturilor dintre viteza percepţiei şi lungimea de unda a culorilor. Nu

toate cele trei tipuri de celule vizuale reacţionează cu aceeaşi viteză. Din această cauză roşu este perceput mai repede ca albastrul. De asemenea culorile din centrul bandei spectrale se văd mai bine decât cele din extremităţi; • Legea iradierii. Un obiect de culoare deschisă pare mai mare decât altul (identic ca formă, dimensiune şi material) de culoare închisă;  De toate aceste fenomene cromatice trebuie să se tină seama în proiectarea modernă din arhitectură, urbanism şi design.”1

Cromatica interioarelor locuinţelor este foarte variată, ea diferind în funcţie de vârstă, structură temperamentală, gusturi sau deprinderi, felul mobilierului sau obiectelor etc. În afară de acestea, mai este importantă şi destinaţia încăperii: sufragerie, birou, dormitor, hol, etc.  “ Cromatica unei încăperi trebuie să fie în concordanţă cu tipul de iluminat. În privinţa iluminatului, s-a constatat, din experienţă, că în general: 

• Living-room-ul trebuie să aibă o lumină generală, de ambianţă, şi puncte speciale luminoase, separate, pentru fiecare funcţie: lampadare, aplice, etc; • Dormitorul trebuie să fie luminat discret, sursa principală nu trebuie să se găsească obligatoriu în centrul camerei. El trebuie să aibă lumină specială de citit, la paturi şi masa de toaletă; • Bucătăria are nevoie de o lumină centrală, din plafon, cât şi de alte puncte luminoase în zonele de lucru (unde se spală, se curăţa, etc.); • Holul este bine să fie luminat indirect, prin raze proiectate în plafon (dacă acesta este alb).

Page 2: Culorile În Designul de Interior

Prin cromatica lor interioară, camerele de locuit se cer a fi ospitaliere, să

invite la intimitate şi bună dispoziţie. Este imperios necesar să se evite efectele violente, şocante ale culorilor contrastante, agitate, ca să nu mai vorbim de încărcătura de modele, linii şi forme ce obosesc ochiul prin supraaglomerare şi suprasolicitări nejustificate. Alegerea culorilor este o chestiune de gust estetic, dar şi de psihologie. De aceea se recomandă scheme monocromatice luminoase, pastelate sau chiar acromatice, evitîndu-se extremele : culorile închise şi reci ca şi cele deschise şi calde ce sînt, sau tind spre nuanţe astrale.

Se pot încerca şi formule bi şi tricromatice, utilizîndu-se culori armonice (consonante sau complementare) ce dau o ambianţă plăcută, uşor înviorantă şi relaxantă. Deşi zugrăvirea sau tapetarea unei locuinţe poate apărea ca o problemă gospodărească măruntă, curentă, relativ minoră, de realizarea ei depinde crearea unei ambianţe psihice şi fiziologice corespunzătoare ce contribuie la igiena fizică şi spirituală a oamenilor, dar şi la educarea gustului pentru culoare.   Semnificaţia psihologică a celor mai intâlnite culori:  

Galben- se asociaza cu veselia, longevitatea, inteligenta, optimismul si claritatea. Adecvat pentru saloane, bucătării, sufragerii, zone unde familia petrece mult timp. Din cauza efectului stimulativ nu se recomanda pentru dormitoare.   

Albastru- ajuta serenitatea, linistea, introspecţia, contemplarea, singurătatea, răceala si seriozitatea. Se poate folosi în săli de aşteptare, birouri sau locuri de

studiu. Această culoare inhibă apetitul, de aceea nu este recomandata pentru bucătării si sufragerii (cei dornici să slăbeasca si-ar putea achizitiona totusi un set de farfurii albastre).   

Gri- se asociază cu seriozitatea si sobrietatea.

Maro- reprezinta stabilitatea. Se poate folosi in bucatarie combinat cu alte culori. Este o culoare adecvată si pentru saloane sau sufragerii.

Negru- este legat de profunzime, mister, independenţă, tristete, starea proastă de spirit si receptivitate. Nu îl folositi ca ton dominant decât dacă suferiti de sindrom bacovian în stare gravă. Este recomandat pentru a crea tonuri de umbră sau pentru echilibrarea unor culori mai vii.   

Rosu- reprezinta sângele, viata, energia, ebrietatea, interzisul, sexualitatea, afectivitatea, forta creativă, războiul, desfrâul, pasiunea, iubirea, curajul, sacrificiul, pericolul si ura. Are calitatea de a creste ritmul cardiac si de a stimula fluxul Chi-ului. Trebuie utilizat cu atentie, deoarece excesul de energie poate provoca stări de anxietate şi nervozitate.   

Roz- este legat de întelegere, bună dispozitie, iubire, sensibilitate, calm si romantism. Este relaxant si sedativ, de aceea este potrivit pentru dormitor. Peretii camerelor de lucru zugrăviti în această culoare vor reduce din dinamism.   

Verde- este culoarea care corespunde cu centrul cromatic. Simbolizează pacea, veselia, întelegerea, linistea si sensibilitatea. De asemenea, se asociază cu cresterea, expansiunea si reîntinerirea, astfel încât e binevenită în dormitoarele copiilor.   

Alb- se asociază cu puritatea, dar este în acelasi timp o culoare foarte activă. Este recomandabil să se combine cu alte tonuri pentru a nu deveni excesiv de stimulativă. Albul este potrivit pentru bucătării, băi, locuri unde se procesează alimente sau care necesită puritate si igienă maximă” 2

După cum spuneam şi la începutul articolului, culoarea este cel mai important element atunci când dorim să amenajăm o încăpere.  Oamenii văd mai mult de 16 milioane de culori, astfel greşelile ce pot apărea în combinarea unor culori sunt destul de dese.

Page 3: Culorile În Designul de Interior

În alegerea culorilor potrivite trebuie respectate anumite reguli:

1. Rugula proporţiilor

Conform acestei reguli, culoarea trebuie să respecte anumite proporţii:

60 % - culoare dominantă - o nuanţă unificatoare în care să se încadreze tot

30% - culoare secundară - elemente vizuale care să stârnească interesul

10% - culoare de accent - accente decorative care să dea strălucire

Transpus acest lucru în amenajarea unei camera, va suna în felul următor: 60% reprezintă pereţii din cameră, 30% tapiseria şi restul de 10% sunt obiecte decorative, aranjamente florale etc.

2. Schema de culori

Decorarea unei camera sau a întregii case are la baza ei cercul cromatic.

Pentru început trebuie alese două culori principale.

Schema de culori complementare

Culorile complementare se află tot timpul pe poziţii opuse: roşu-verde, galben-albastru, portocaliu-violet. Camerele decorate după regula culorilor complementare au un aer mai formal şi sunt mai interesante din punct de vedere visual, deoarece are loc o demarcaţie foarte clară a culorilor folosite. Această schemă poate fi folosită pentru decorarea livingului sau a camerei în care se ia masa. 

Schema de culori alăturate

Culorile alăturate sunt , aşa cum le zice şi denumirea, cele care se află una lângă cealaltă pe cercul cromatic:verde-galben, albastru-violet, roşu-portocaliu. Camerele vor avea un aer mai liber, mai practic şi liniştitor. Este o alegere bună pentru zone precum camera de zi, dormitor, în general camere în care persoana se odihneşte.

3. Negrul

Negrul este folosit de mult timp ca accent în amenajarea interioarelor.Amplasarea în încăpere a unui accesoriu negru, spre exemplu o lampă, o ramă foto, o vază etc., va crea un efect de scoatere în evidenţă a tuturor celorlalte culori din jur, şi le va mări intensitatea.

4. Prezenţa naturii

Page 4: Culorile În Designul de Interior

Amenajarea interioarelor după culorile observate în natură este un lucru ideal. Se vor utiliza nuanţe mai închise pentru podea, nuanţe potrivite pentru pereţi, şi nuanţe nu deschise pentru tavan. Putem considera astfel podeaua ca fiind pământul, pereţii copacii spre exemplu, iar tavanul cerul.

5. Stabilirea unui tipar

Pentru a se alege cât mai bine culoarea pereţilor, trebuie să avem în vedere şi culorile draperiei, tapiţeriei, covorului, obiectelor de artă, etc. Se va alege astfel nuanţa dominantă în funcţie de acestea. Cu alte cuvinte, dacă obiectul care este considerat a fi cel mai important din cameră, spre exemplu covorul, este o combinaţie de roşu, negru şi gri, se poate alege griul să reprezinte cei 60%, roşu 30% iat negru 10%. Se poate alege şi roşul ca fiind culoare principală, caz în care accentele decorative vor fi negre sau gri.

6. Treceri cromatice

Din punct de vedere coloristic, totul trebuie să aibă un numitor comun. Astfel se va crea o trecere cromatică între încăperi. Pentru realizarea acestui lucru se va alege pur şi simplu culoarea principală folosită în una din camere, iar această culoare se va regăsi în anumite proporţii şi in celelalte camere, fără însă ca ea să predomine.

7. Contrastul

Un spaţiu plin de contraste, (în care este folosită lumina în constrast cu accentele decorative închise la culoare, de exemplu o canapea de culoare roşu intens într-o cameră zugrăvită auriu deschis), pare mai bine definit, mai liber, decât unul în care sunt folosite culori din aceeaşi gamă.

Când sunt alăturate, albul şi negrul dau un aspect formal, combinaţia de alb cu dej nu este foarte contrastantă dar dă un efect liniştitor; asemănătoare este şi alăturarea de alb, negru şi gri.

8. Impactul culorilor

Culorile primesc semnificaţii în funcţie de ceea ce reprezintă pentru fiecare din noi. De exemplu roşul poate reprezenta focul, albastrul- cerul sau marea, galben- soarele, cafeniu şi verde- copacii. Pentru impact maxim într-o încăpere este dorită folosirea acestor asocieri. Dacă dorim ca o cameră să inspire energie şi viaţă, vom alege nuanţe precum roşu şi galben. Dacă se preferă în schimb o atmosferă liniştitoare, se vor utiliza nuanţe de albastru şi maroniu.

Culorile trebuie evident alese în funcţie de destinaţia încăperii. Pentru baie spre exemplu se vor utiliza nuanţe mai închise, care dau un aer liniştitor, precum verde, albastru şi maroniu.

9. Culori de sezon

În funcţie de sezon, locuinţa poate fi redecorată, sau doar o singură cameră a acesteia. Culorile de toamnă, precum galben-muştar, tonuri de ruginiu şi cafeniu, vor crea o atmosferă calmă. Pe de altă parte, culorile primăverii precum, tonuri de

Page 5: Culorile În Designul de Interior

roz, lila şi galben-sofran, vor da un aer proaspăt, plin de viaţă şi totuşi naiv încăperii.

10. Culoare şi lumină

Culoarea unei camere trebuie aleasă având în vedere şi momentul din zi

în care este locuită. Dacă încăperea este folosită mai des seara, când se va utiliza lumina artificială, este de preferabil ca şi culoarea ce va fi folosită pentru cameră

să fie aleasă după-amiaza sau seara. Dacă este vorba de o încăpere de zi, culoare va fi

aleasă dimineaţa sau la prânz.

Este importantă de asemenea şi poziţia ferestrelor, deoarece locul din care vine lumina afectează modul în care este percepută culoarea. Nuanţele mai închise par şi mai întunecate în camerele cu ferestre la Nord, iar nuanţele deschise par mai deschise în cazul camerelor cu ferestre la Sud.

Culoare este astfel un factor esenţial în viaţa de zi cu zi, mai ales atunci când este vorba de căminul nostru, în care bunăstarea, liniştea, fericirea, pofta de viaţă, trebuie să se regăsească, şi singurul element care le poate uni pe toate este culoarea.

Bibliografie:

1, 2 - http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:q05shZPLkFgJ:www.ecomunitate.ro/upload/evacanta/123/activitatea_9/culori.doc+psihologia+culorilor+in+design+interior&cd=36&hl=ro&ct=clnk&gl=ro

Imagine 1-http://www.gradinamea.ro/_files/Image/articole/original/Autumn_natura-030.jpg

Imagine 2-http://www.cass-design.com/upload/image/29_design_interior_apartamente_3_0445.jpg

Imagine 3-http://u1.ipernity.com/13/38/29/6333829.fc515342.jpgImagine 4-http://www.zugraveliamenajari.ro/imagini/interior_design.jpgImagine

5-http://www.incasa.ro/_files/Image/articole/original/color_wheel.jpgImagine 6

-http://img.condo.ro/images/article_pictures/slideshows/2777_7_1227627170.jpg

Imagine 7-http://img.condo.ro/images/article_pictures/slideshows/2773_3_1227627169.jpg

Imagine 8-http://www.incasa.ro/_files/Image/galerie/5/design%20interior%20living%203.jpg

Imagine 9-http://bedzine.com/blog/wp-content/uploads/2007/10/interior-design.jpg


Recommended