+ All Categories
Home > Documents > Culorile Caritas 2014

Culorile Caritas 2014

Date post: 13-Feb-2017
Category:
Upload: dangkien
View: 257 times
Download: 10 times
Share this document with a friend
36
2 0 4 1 CULORILE CARITAS
Transcript
Page 1: Culorile Caritas 2014

2041 CULORILE

CARITAS

Page 2: Culorile Caritas 2014

Prefață 3.Îngrijirea bolnavilor 4. Îngrijire medicală și asistenţă socială la domiciliu 4. Centrul socio-medical ”Sfântul Nicolae” 5. Serviciul de intermediere a bolnavilor 6.Kinaesthetics 7.Îngrijirea vârstnicilor 8. Centrul de zi pentru vârstnici ”Maica Tereza” 8. Căminul de vârstnici ”Sfânta Clara” 9. Căminul de vârstnici ”Sfânta Elisabeta” 10.Persoane cu dizabilități 11. Consiliere și informare 11. Centrul de zi ”Sfântul Augustin” 12. Programul ”Șansa” 13.Copii și tineri 14. Centre de dezvoltare și educaţie timpurie 14. Centrul de zi ”Maria Stein” 16. Centrul de consiliere și sprijin ”Sfânta Varvara” 17.Asistență familială 18. Programul de Asistenţă Familială 18. Pentru familii fericite! 19.Persoane cu adicții 20.Integrare 21.Voluntariat 22.Formare 24.Dezvoltare comunitară rurală 25. Formare profesională 25. Fermă cu scop educativ 26. Asistenţă comunitară rurală 27. Programul ”Desaga” 28. Consultanţă 29.Economie socială 30. Logistică 30. CariShop 30.Caritas Friends 31.Aspecte economice 32.Parteneri, sponsori 34.

Cuprins

CULORILE

CARITAS

Page 3: Culorile Caritas 2014

muncii cotidiene, să vedem și să arătăm, că operele iubirii milostive trăiesc, se dezvoltă și se consolidează în comunităţile noastre transilvănene, în pofida multitudinii vocilor grele, pesimiste, sau chiar destructive, care se fac auzite.

Cu acestă ocazie, căutăm întotdeauna echilibrul dintre impersonalitatea cifrelor și indicatorilor de performanţă, și realitatea personală trăită zi de zi. Desigur, acest echilibru nu îl vom găsi niciodată cu adevărat. În cursul anului 2013, cei 600 de angajaţi, cei aproape 500 de voluntari au reușit să fie ”oameni“, parteneri și ajutoare întru suferinţa a circa 40.000 de persoane. Cifrele nu vor putea niciodată reflecta profunzimea, omenia, unicitatea, și nici puterea de vindecare și de încurajare a acestor întâlniri. Din acest motiv, în acest raport de activitate am încercat să dăm glas colegilor, voluntarilor și beneficiarilor noștri. Ei, și întâlnirile veritabile dintre ei dau sensul și conţinutul activităţilor noastre. Primiţi cu drag mărturiile lor. Urmăriţi în continuare cu iubirea Dumneavoastră munca și eforturile noastre.

Doresc să mulţumesc și pe această cale în primul rând colegilor și voluntarilor noștri, dar și tuturor acelora, care au purtat prin faptă sau rugăciune intenţiile noastre. Rog pe Dumnezeul nostru atotputernic, să binecuvânteze eforturile noastre, ca împărăţia Lui să se clădească în noi și între noi deopotrivă.

dr. Márton Andrásdirector

mei. M-am întâlnit cu ei în grup sau personal când am reușit să formulăm o imagine despre sufletul fiecăruia, iar în cadrul exerciţiilor spirituale am reflectat asupra nouăî înșine. Când o persoană își deschide inima către Dumnezeu, și caută răspuns la întrebarea formulată mai sus, este aproape sigur că se reevaluează foarte multe lucruri, deoarece ne confruntăm cu profunzimea rănilor din sufletul nostru, dar nu trebuie să ne temem, ci să le acceptăm ca parte din noi. Deoarece Dumnezeu vrea să devenim ceea ce suntem noi cu adevărat.

Am avut foarte multe experienţe frumoase și adevărate în timpul întâlnirilor de grup. Întâlnirile personale cu colegii m-au ajutat să fiu mai atent la sufletul meu. Această experienţă a fost împărtășită de mai mulţi colegi, și am simţit tot mai mult, că atunci când ne îndreptăm mai bine atenţia spre noi, și suntem într-o comunitate, simţim unitatea, prin iubire. Descoperirea acestor lucruri ne arată importanţa necesităţii trăirii spirituale: bunătatea și dorinţa de a servi, pe care am experimentat-o la ei de fiecare dată. Recunoștinţa în inima mea este cu atât mai mare, cu cât, văd multe persoane din organizaţia noastră care făptuiesc nu doar prin vorbe, ci merg înainte pe drumul iubirii active.

Sajgó Balázsdirector spiritual

Dragi prieteni ai Caritas!

Avenit din nou vremea să facem bilanţul sistematic, și să împărtășim rezultatele și experienţele muncii unui an împlinit. Este o bună oportunitate pentru noi toţi, ca să învăţăm din experienţele noastre, și dincolo de vâltoarea

piritualitatea Caritas, de altfel orice spiritualitate, poate fi înţeleasă numai în cazul în care reușim să răspundem la întrebarea: cine sunt eu de fapt?Pe parcursul anului trecut am ajuns să iau legătura cu mai mulţi colegi de-aiS

20 41

Page 4: Culorile Caritas 2014

Îngrijire medicală

Îngrijirea bolnavilor

Privind înapoi la evenimentele anului trecut, simt gratitudine faţă de colegii mei, care pe ploaie, arşiţă, zăpadă sau ger şi-au laut ”geanta roşie Caritas” (cei care s-au mai putut folosi de ea, deoarece multe genţi sunt deja foarte uzate de utilizarea lor permanentă) şi au pornit din nou, în fiecare zi, în ajutorul beneficiarilor. Când, recent, au fost întrebaţi, de ce bucurii au avut parte anul trecut, pe feţele lor a apărut un zâmbet special, şi mulţi dintre ei au spus, aproape în acelaşi timp, că, spre exemplu: nenea P. are deja rana vindecată; tanti M. era imobilizată la pat, având nevoie de scutece, dar acum se poate deplasa singură mulţumită şi ajutorului lor.

(Somorai Jerne)

Servicii oferite:

îngrijire medicală specializată: îngrijirea plăgilor, schimbarea bandajelor, injecţii, măsurarea tensiunii arteriene, măsurarea glicemiei, prevenirea escarelor, tratarea lor, montarea branulei, mobilizare, etc.;

îngrijire de bază: spălare, înbăiere, îmbrăcare, ajutor în servirea mesei, schimbarea scutecului, schimbarea lenjeriei intime, schimbarea așternuturilor;

servicii de suport de tip menajer: curăţenie, spălarea rufelor, călcatul rufelor, pregătirea și prepararea mâncării, cumpărături, plata facturilor, alte delegări administrative;

servicii sociale: evaluări sociale, consiliere și informare pentru beneficiari și aparţinătorii acestora, colaborarea cu alte organizaţii în scopul eficientizării ajutorului acordat celor care sunt la nevoie;

închirierea articolelor de îngrijire, cadrelor de mers, etc.

În 2013, am lansat în Miercurea Ciuc un serviciu personalizat de îngrijire și asistare la domiciliu a persoanelor vârstnice, pe care dorim să-l extindem, pe viitor, și în alte localităţi.

La Odorheiu Secuiesc am început renovarea clădirii închiriate de la asociaţia Kolping, în care va funcţiona o instituţie de îngrijire cu 26 de locuri, pentru persoanele care au suferit un atac cerebral și pentru cei cu boli incurabile, cărora le vom oferi servicii de îngrijire intraspitalicească periodică.

În cadrul unui proiect de finanţare din Fondul Elveţian (Partnership for a better home care service in Brașov), în parteneriat cu Asociaţia Medicală ProVita Brașov am demarat serviciul de îngrijire socio-medicală la domiciliu în Municipiul Brașov. Tot în Brașov, suntem prezenţi în căminul de bătrâni, unde 8 angajaţi de-ai noștri oferă ajutor în asistarea și îngrijirea zilnică a vârstnicilor.

În colaborare cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială și Protecţie a Copilului judeţul Mureș am participat la îngrijirea zilnică, regulată, a tinerilor care au suferit diferite accidente, găzduiţi într-un centru din localitatea Sighișoara.

Angajaţii noștri au ajutat la programele de screening în sănătate organizate de Consilul Judeţean Harghita în mai multe localităţi ale judeţului, în cadrul cărora 1.538 de persoane au beneficiat de analize de laborator gratuite (tensiune arterială, nivelul glicemiei, colesterolului și trigliceridelor).

În jur de 40 de persoane am urcat în șaua bicicletei la Sfântu Gheorghe, în cadrul acţiunii tradiţionale de strângere de fonduri pentru o îngrijire modernă a bolnavilor, intitulată ”Pedalează pentru un scop nobil”. Cu banii strânși am cumpărat un dispozitiv EKG de măsurare la distanţă.

Date de contact: Miercurea Ciuc, Str. Szék Nr. 147, jud. Harghita Tel.: 0266-315.763, e-mail: [email protected]

4

și asistenţă socială la domiciliu

CULORILE

CARITAS

Page 5: Culorile Caritas 2014

Centrul Socio-Medical „Sfântul Nicolae” Brașov

Localități în care suntem prezenți (la nivel de comune):

Judeţul Harghita: Atid, Avrămești, Bălan, Borsec, Brădești, Căpâlniţa, Cârţa, Ciceu, Ciucsângeorgiu, Ciumani, Corund, Cozmeni, Cristuru Secuiesc, Dănești, Dârjiu, Dealu, Ditrău, Feliceni, Frumoasa, Gălăuţaș, Gheorgheni, Joseni, Lăzarea, Leliceni, Lueta, Lunca de Jos, Lunca de Sus, Lupeni, Mădăraș, Mărtiniș, Merești, Miercurea Ciuc, Mihăileni, Mugeni, Ocland, Odorheiu Secuiesc, Păuleni-Ciuc, Plăieșii de Jos, Porumbeni, Praid, Racu, Remetea, Săcel, Sâncrăieni, Sândominic, Sânmartin, Sânsimion, Sântimbru, Sărmașu, Satu Mare, Secuieni, Siculeni, Simonești, Subcetate, Suseni, Tomești, Topliţa, Tulgheș, Tușnad Băi, Tușnad Sat, Ulieș, Vărșag, Vlăhiţa, Voșlobeni, Zetea; Judeţul Mureș: Bălăușeri, Bereni, Cristești, Daneș, Eremitu, Fântânele, Gălești, Gheorghe Doja, Hodoșa, Măgherani, Miercurea Nirajului, Nadeș, Neaua, Reghin, Sîngeorgiu de Mureș, Sângeorgiu de Pădure, Sânpaul, Saschiz, Șincai, Sovata, Vânători, Vărgata, Veţca, Viișoara, Zagăr; Judeţul Covasna: Breţcu, Estelnic, Lemnia, Mereni, Ojdula, Sânzieni, Sfântu Gheorghe, Tîrgu Secuiesc, Turia, Zăbala; Judeţul Alba: Aiud, Alba Iulia; Judeţul Hunedoara: Petroșani;Judeţul Brașov: Brașov.

Date statistice, servicii:

În anul 2013, cei 21 de angajați au oferit servicii pentru 819 de persoane, însumând un total de 18.809 tratamente:

consultaţii medicale de specialitate;

kineto-terapie; tratamente fizio-terapeutice.

Centrul a fost lansat în luna iunie 2013 în parteneriat cu administrația locală și cu Asociaţia Nevăzătorilor din Brașov. Oferim servicii balneaoterapeutice, de reabilitare, în special pentru persoane dezavantajate social, prin implicarea medicilor specialiști, kineto-terapeuţilor, fizio-terapeuţilor și maseorilor.

5

Date statistice:

Numărul de beneficiari: 8.776Numărul deplasărilor: 549.982Numărul de îngrijiri medicale de specialitate: 186.381Numărul de îngrijiri de bază: 929.646Numărul de localităţi în care suntem prezenţi (administraţii locale): 111 Numărul de angajaţi activi în îngrijirea bolnavilor: 219Numărul de angajaţi cu funcţii administrative: 35

20 41

Page 6: Culorile Caritas 2014

Serviciul de intermediere

Unui tânăr de 19 ani, o deformaţie a toracelui îi îngreuna zilele. Din cauza presiunii a început să aibă probleme circulatorii şi, datorită stării de sănătate pe care o credea fără remediu, şi depresia a început să-i dea târcoale. După doi ani de teste şi două intervenţii chirurgicale, starea lui de sănătate s-a schimbat complet, poate trăi o viaţă aproape normală. Un rol important l-a avut îndrumarea trainerelor kinaesthetics şi munca depusă împreună pentru restabilirea mobilităţii. Depresia a dispărut, în locul ei s-a instalat încrederea şi dorinţa de a face planuri de viitor: tânărul a decis că vrea să îşi continue studiile şi s-a înscris la facultate.

(Sebestyén Lázár)

Servicii oferite:

luare în evidenţă a persoanelor bolnave, anamneză;

intermediere între familia bolnavilor, medici de familie, medici de specialitate;

organizarea transportului; organizarea cazării; asistare: organizarea consultaţiilor

medicale de medicii de familie, și de medicii de specialitate.

Am continuat și în anul 2013 programul de asistenţă medicală de la distanţă realizat cu sprijinul Fundaţiei Vodafone România. Până la sfârșitul anului, un număr de 142 de persoane vârstnice au folosit telefonul special conceput pentru ei, pe care, prin simpla apăsare a butonului de panică îi pot alerta pe angajaţii noștri la nevoie.

Munca noastră în cifre:

Numărul de bolnavi care au fost îndrumaţi spre medici de specialitate: 142Numărul de persoane care au primit ochelari gratuit: 34Numărul partenerilor: - 97 medici specialiști, - 2 laboratoare medicale, - 2 cabinete de stomatologie, - 2 cabinete de psihologie, - 6 farmacii, - 2 cabinete de optică medicală, - 10 firme de transport persoane, - 5 pensiuni.

Date de contact: Miercurea Ciuc, Str. Szék Nr. 147, Tel.: 0266-315.763, e-mail: [email protected]

6

a bolnavilor

Îngrijirea bolnavilorCULORILE

CARITAS

Asistarea vârstnicilor de la distanţă

Page 7: Culorile Caritas 2014

Centre de dezvoltare a competenței mișcării

Începând din ianuarie 2012, împreună cu soţul meu, care pe 22 noiembrie 2010 a suferit un atac cerebral, frecventăm centrul de competenţă în dezvoltarea mişcării. Aceste exerciţii l-au ajutat foarte mult să-şi recapete mobilitatea. Ne place să venim aici, pacienţii sunt trataţi foarte bine, este o atmosferă plăcută şi această destindere este foarte importantă pentru noi. În această perioadă, am primit ajutor profesional de la formatorii de kinaesthetics. Abilităţile de mişcarea ale soţului meu s-au îmbunătăţit în fiecare zi prin efectuarea exerciţiilor învăţate aici.

(familia Varró)

Date statistice:

centrul de la Miercurea Ciuc a fost frecventat de 77 de persoane;

centrul de la Odorheiu Secuiesc a fost frecventat de 66 de persoane;

cazuri individuale: 143 de persoane;

cursuri de iniţiere în kinaesthetics: 7 însoţitori, 4 aparţinători;

prezentări de kinaesthetics: 8 (Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Cluj Napoca);

cursuri de kinaesthetics oferite în cadrul Școlii Caritas pentru angajaţii noștri: 213;

pe teren, 5 formatori împreună cu 176 de angajaţi, au lucrat în medie lunar cu 138 de beneficiari.

Pe lângă cele două centre deja existente, la sfârșitul anului, am deschis încă un centru la Gheorgheni.

Am reușit să atragem atenţia organizaţiilor de peste hotare (Republica Moldova, Bosnia) care oferă servicii de îngrijire medicală la domiciliu, asupra viziunii Kinaesthetics, ele solicitând cursurile noastre de acest gen.

Centre de competenţă:

Odorheiu Secuiesc Str. Rózsa nr. 16.C Tel.: 0266-213.010

Miercurea Ciuc Str. Szék, nr. 147 Tel.: 0266-315.763

Gheorgheni Str. Márton Áron nr. 22

7

Localități, în care suntem prezenți:

În judeţele Harghita și Mureș, în localităţile în care funcţionează centrele noastre de îngrijire medicală la domiciliu.

Kinaesthetics 20 41

Molnar Jozsef
Stamp
Page 8: Culorile Caritas 2014

Centrul de zi pentru vârstnici ”Maica Tereza”

Acest loc, pentru mine, este o sursă de zâmbet permanent. Colegii, persoanele vârstnice care participă la aceste programe sunt, pentru mine, a doua familie. În cadrul programelor am găsit bunici şi bunicuţe, a căror perseverenţă şi gândire pozitivă este exemplară. Prin împărtăşirea experienţelor lor de viaţă, ei ne îmbogăţesc existenţa cu înţelepciuni de neuitat.

(Ceu Csilla-Tímea)

Date statistice, servicii:

În anul 2013, programele noastre au fost frecventate lunar de peste 224 de vârstnici, împărţiţi în 18 grupuri:

informare şi consiliere individuală (psihologică, administrativă, legislativă);

activităţi în grup, care constă în: prezentării pe diferite teme (cu invitaţi specialiști în domeniile: cultură, literatură, consultanţă psihologică, ocrotirea sănătăţii – sfaturi medicale); asigurarea unor programe de recuperare şi terapii ocupaţionale de ergoterapie (cerc de lucru manual), ludoterapie (jocuri); organizarea unor festivităţi şi serbări; programe socio-psichopedagogice şi religioase; excursii;

intermediere între beneficiar și alte servicii sociale;

transportarea vârstnicilor imobilizaţi de la domiciliu la centrul de zi.

În acest an, cu ocazia aniversării a 10 ani de existenţă, centrul i-a așteptat pe seniorii din Tîrgu Mureș cu un program festiv special.

În cadrul proiectului "Bună, suntem și noi aici!" împreună cu preșcolarii de la grădiniţă și elevi de la diferite școli și licee am realizat activităţi recreative și de agrement. Scopul acestor programe a fost punerea în mișcare, socializarea vârstnicilor și reducerea decalajului dintre generaţii.

Date de contact:

Tîrgu Mureş

Str. Mărăști nr. 13

Tel./fax: 0265-213.509 [email protected]

8

Îngrijirea vârstnicilorCULORILE

CARITAS

Page 9: Culorile Caritas 2014

Căminul de vârstnici ”Sfânta Clara”

Sunt rezidenta căminului de vârstnici ”Sfânta Clara” din Sânzieni din 20 octombrie 2013. Am 80 de ani, familie nu am. În ianuarie 2010, am suferit un atac cerebral sever şi de atunci am nevoie în mod permanent de ajutor şi îngrijire. Acest cămin este potrivit pentru nevoile mele, mă simt în siguranţă aici. Conducerea căminului face totul ca cei care locuiesc aici să se simtă bine, le oferă întreţinere, îngrijire, şi au grijă ca cei vârstnici să se simtă ca acasă. Eu personal sunt foarte mulţumită. Să dea Bunul Dumnezeu putere şi sănătate surorilor franciscane şi tuturor angajaţilor, să poată ajuta şi pe mai departe persoanele vârstnice.

(Venczel Ilona)

Servicii oferite:

În anul 2013, căminul nostru a avut 21 de rezidenţi, care au beneficiat de următoarele servicii:

servicii de bază: cazare în camere cu 1, 2 sau 3 paturi, alimentaţie şi îngrijire generală, slujbe şi meditaţii religioase;

îngrijire generală, ajutor în igiena corporală, îmbrăcare şi dezbrăcare, hrănire, spălarea lenjeriei de pat şi corporale, curăţenie, mobilizare, comunicare, socializare, activităţi de petrecere a timpului liber, activităţi culturale;

îngrijire medicală: supravegherea permanentă a asistentelor medicale și vizite medicale săptămânale.

În anul 2013, am reușit să modernizăm și să extindem căminul, astfel am mărit cu un loc capacitatea de primire, am mărit spaţiile adiacente, băile au fost complet echipate, munca îngrijitorilor la îmbăierea rezidenţilor a fost mult ușurată. Am renovat clădirea interior-exterior: au fost schimbate ușile cu unele cu deschidere mai mare, au fost schimbate instalaţiile electrice, a apei potabile și celei uzate, a fost schimbată podeaua, clădirea a fost complet izolată și zugrăvită. A fost pusă în funcţiune o staţie de epurare a apei uzate conform cu normele europene.

9

Települések, ahol jelen vagyunk:

Hargita és Maros megyékben minden településen, ahol otthoni gondozás működik.

Date de contact: Sânzieni, Str.Vízág nr. 41, jud. Covasna Tel./fax: 0267-366.208, e-mail: [email protected]

20 41

Page 10: Culorile Caritas 2014

Căminul de vârstnici ”Sfânta Elisabeta”

Când eram copil, am ajutat întotdeauna, împreună cu mama mea, vecinii mai în vârstă. Am dat de mâncare celor nevoiaşi, citeam pasaje din biblie sau ziarul vârstnicilor care aveau probleme cu vederea. Nu mă gândeam, că într-o bună zi, voi deveni asistent social profesionis; dar acum îmi dau seama, că trebuie să mulţumesc părinţiilor pentru educaţia primită în copilărie: că cel mai frumos lucru din viaţa unui om este să poţi ajuta, cu inima şi sufletul, pe cineva! Lucrez la căminul de vârstnici din Gheorgheni din anul 1996. La Caritas am avut posibilitatea să mă dezvolt profesional, şi sunt foarte recunoscătoare pentru asta. Am învăţat mult şi de la persoanele vârstnice pe care le-am îngrijit, iar pe lângă profesionalism, mă ghidez şi după învăşăturile Domnului Nostru Isus Cristos. Această perspectivă asupra vieşii pot să o trăiesc pe deplin doar prin munca cu persoanele vârstnice.

(Kiss Gabriella)

Servicii și date statistice:

În anul 2013, media rezidenţilor a fost de 150 de persoane pe lună, din care 110 cu nevoi de îngrijire (34 imobilizaţi la pat, 65 cu boala Alzheimer). Lor le oferim:

adăpost, 3 mese pe zi, program de asistenţă medicală conform unui plan de îngrijire;

consultaţii regulate la medicul de familie;

spălarea rufelor, curăţenie, încălzire centrală, iluminat, apă curentă rece și caldă;

ajutor în rezolvarea problemelor administrative;

conectare la televiziune prin cablu în fiecare cameră, frizerie și coafor;

activităţi de igienă mentală, activităţi spirituale.

În anul 2013 am realizat proiectul de renovare și modernizare a căminului, pe care Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale și Persoanelor Vârstnice l-a aprobat.

Pentru a putea oferi o îngrijire profesioanlă și pentru acordarea atenţiei cuvenite necesare rezidenţilor care suferă de demenţă, angajaţii noștri au urmat cursuri de formare profesioanală.

Date de contact: Gheorgheni, Str. Lacu Roşu nr. 212, jud. Harghita Tel./fax: 0266-364126, e-mail: [email protected]

Îngrijirea vârstnicilorCULORILE

CARITAS

Page 11: Culorile Caritas 2014

Consiliere, informare și asistență socială

Prin intermediul programului ”Îngerul Păzitor”, pentru mine s-a deschis o nouă lume. Aici m-am întâlnit cu această profesie încă din perioada de voluntariat, care ulterior a devenit misiunea mea. Este un sentiment interesant, pozitiv să fi de partea cealaltă a barierei: să planifici, să implementezi, să ai emoţii legate de reuşita deciziilor luate, să faci şi partea administrativă. Astfel, văd ca un întreg şi particip la realizarea ”portretului” acestui program. Este un sentiment plăcut să creşti alături de acest program, să devi un adult tânăr care îşi încarcă forţele şi se perfecţionează prin intermediul lui.

(Márton Melinda)

Considerăm că este un succes faptul că, în anul 2013, am oferit în tabăra de vară de la Băile Homorod experienţe de neuitat pentru 121 de persoane. Ca program integrant al taberei a fost Tabăra Tăcerii, în care, timp de o săptămână, au fost ţinute cursuri de instruire pentru persoanele cu deficienţe de auz și aparţinătorii lor.

11

Localități în care suntem prezenți:

Jud. Harghita: Sândominic, Sânsimion, Tomești, Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Valea Strâmbă, Lunca de Sus, Plăieșii de Jos, Cristuru Secuiesc, Odorheiu Secuiesc; jud. Covasna: Târgu Secuiesc.

Date de contact: Miercurea Ciuc, Str. Szék, nr.147, jud. Harghita, Tel.: 0751-140.067

Persoane cu dizabilităţi

Servicii oferite,programe:

Anul trecut au participat în total 6.064 de persoane la diferite programe și activităţi ale centrului:

servicii de consiliere pentru persoane cu dizabilităţi;

sub supravegherea acestui serviciu funcţionează mai multe programe (Centrul de zi ”Sfântul Augustin”, Programul ”Șansa”);

programul ”Îngerul Păzitor” pentru persoane cu dizabilităţi și familiile lor;

programe de socializare și de sensibilizare, ore de dirigenţie cu tematică specială – lumea celor cu dizabilităţi;

program de profesor itinerant pentru copii cu dizabilităţi grave, severe, imobilizaţi, în localităţile în care serviciile noastre nu sunt prezente;

grupuri de suport pentru părinţii persoanelor cu dizabilităţi;

conferinţă anuală pentru specialiști și părinţi intitulată ”Împreună pentru persoanele cu dizabilităţi”;

tabăra de vară pentru persoane cu dizabilităţi;

târgul de Crăciun – expoziţie cu vânzare din lucrările beneficiarilor, evenimente pentru serbarea anumitor zile tematice.

20 41

Page 12: Culorile Caritas 2014

Persoane cu dizabilităţi

Centrul de zi ”Sfântul Augustin”

În 2008 părinţii mei au zis, că sigur va fi bine pentru mine în centrul de zi, şi cu timpul mă voi obişnui, dar eu tot nu am vrut să merg. De pe-atunci mi-a plăcut foarte mult să vin aici şi acei străini mi-au devenit prieteni. Facem foarte multe lucruri împreună cu persoanele care vin la centru: am fost în excursii, tabere, mergem la cumpărături, învăţăm limbi străine, serbăm carnavalul şi zilele de natere. Toate astea sunt în favoarea mea, fiindcă aici pot să mă dezvolt.

(Sándor Laura)

Date statistice, servicii:

În anul 2013, un număr de 20 de tineri și 4 copii, toţi cu dizabilităţi, ne-au călcat zilnic pragul: dezvoltare individuală; activităţi de lucru manual; educaţie pentru o viaţă

independentă; activităţi în timpul liber; kinetoterapie; hidrokinetoterapie; terapie prin muzică (cu metoda

solfegiului colorat); activităţi de lucru pentru părinţi.

În campania de informare ”Cu toţii suntem altfel” am încercat să sensibilizăm masele prin diferite jocuri demonstrative prin care să favorizăm acceptarea diferenţei, și facilitarea integrării în societate a tinerilor cu dizabilităţi. Scopul principal al taberei anuale a fost dezvoltarea unei vieţi independente: tinerii noștri s-au putut distra fără părinţi, unii au avut prima oară în viaţă aceată experienţă.Expoziţia ”Orașul nevăzut” s-a bucurat de un interes deosebit, peste 1.800 de persoane au vizitat expoziţia, al cărui scop a fost să arătăm orașul Miercurea Ciuc persoanelor cu deficienţe de vedere, dar nu numai, cu ajutorul machetelor clădirilor mai importante din orașul Miercurea-Ciuc.În acest an, ansamblul nostru de muzică a susţinut 4 concerte: concerte cu scop caritabil, un festival pentru muzicienii cu dizabilităţi - Outsider Music Fest la Sfântu Gheorghe, și am concertat la Gala Voluntarilor Caritas.

4

Date de contact: Miercurea Ciuc, P-ţa Sf. Augustin, nr. 1-4, jud. Harghita, Tel.: 0753-056.939

CULORILE

CARITAS

Page 13: Culorile Caritas 2014

Programul ”Șansa”

Sunt mama lui Arnold. El are 18 ani. S-a născut cu hemoragie cerebrală, şi are zilnic crize epileptice. Participăm la activităţile oferite de programul ”Şansa” de 12 ani. Pe lângă nenumăratele experienţe avute prin participarea la activități asigurate de program (săniuş, casa cu jucării, activităţi artizanale, baluri, dansuri populare, etc.), un lucru foarte important pentru mine este faptul că, Arnold se simte bine în cadrul orelor de recuperare ţinute de două ori pe săptămână. Iar grupul de părinţi îmi oferă sentimentul de satisfacţie şi recreere.

Un evenimet deosebit a fost programul realizat împreună cu Ansamblul de Dansuri Populare „Hóvirág” din Gheorgheni, în cadrul căruia beneficiarii programului ”Şansa”, au învăţat cântece, jocuri şi dansuri populare maghiare. De asemenea, am avut ocazia de a participa la Festivalul Dansului Popular din Sovata şi de a oferi spectacole de mare succes în opt localităţi din Bazinul Gheorgheniului.

Parterul clădirii de pe strada Márton Áron nr. 22 din Gheorgheni a fost pus la dispoziţia Caritas-ului pe o perioadă de 25 de ani de către Parohia ”Sfântul Nicolae”. În anul 2013 această clădire recent renovată a primit denumirea de Centrul Social ”Márton Áron”, în care își desfășoară activitatea 3 programe Caritas: programul ”Șansa” pentru persoane cu dizabilităţi, programul de consiliere pentru persoane cu adicţii și centrul de dezvoltare și educaţie timpurie pentru copii cu vârsta între 0 - 3 ani.

Date de contact: Gheorgheni, jud. Harghita Str. Márton Áron nr. 22 Tel.: 0733-313.982 0735-735.162

Servicii oferite:

În anul 2013, am oferit servicii la peste 80 de copii și tineri, dar și familiilor acestora, din localităţile zonei Gheorgheni (Valea Strâmbă, Suseni, Ciumani, Joseni, Lăzarea şi Ditrău), aceștia au beneficiat de serviciile oferite în Centrul Social ”Márton Áron”:

gimnastică medicală pentru copii şi tineri cu dizabilităţi locomotorii, cu handicap locomotor sau neuromotor, masaj medical, după caz;

studii de caz; consiliere de specialitate; păstrarea legăturii cu instituţiile medicale;

organizarea de evenimente; organizarea de diferite programe familiilor în cauză; colaborarea cu alte organizaţii.

13

20 41

Page 14: Culorile Caritas 2014

Centre de dezvoltareși educație timpurie

Copii și tineri

Am 2 copii şi participăm la activităţile centrului de aproape 5 ani. Am observat că fetelor le place foarte mult programul extrem variat (zicale, cântece, multă mişcare) şi posibilitatea de a interacţiona cu copii de aceeaşi vârstă. Pentru mine este o experienţă pozitivă. Participând regulat la activităţile de grup am învăţat multe despre copii şi despre mine însumi. Datorită participării active la centrul de dezvoltare şi educaţie timpurie, fetiţa mea cea mică s-a acomodat foarte repede la creşă, a devenit mai repede autonomă şi i s-a dezvoltat limbajul. La început, fetiţa mea cea mare a fost foarte timidă şi reţinută, se simţea că nu a fost implicată în comunitate până la vârsta de 1 an. Participarea la activităţile centrului a adus o schimbare spectaculoasă la ea, a devenit curajoasă şi vorbăreaţă, şi pot să spun cu încredere că, decizia de a participa regulat la activităţile centrului a fost cea mai bună pe care o poate lua un părinte pentru copiii săi. (Balázs Noémi)

Servicii oferite:

În anul 2013 aproximativ 1.070 de familii au participat la programele centrului nostru în 5 localităţi din jud. Mureș și 6 localităţi din jud. Harghita:

activităţi individuale: consiliere și informare (psihologică, socială și psihopedagogică), dezvoltare individuală pentru copii (psihopedagogică, motrică și psihologică);

activităţi de grup - program de educare timpurie (pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 luni - 3 ani și familiile lor), program pentru fraţi (pentru copii cu vârsta cuprinsă între 3-6 ani), gimnastică ritmică (pentru copii cu vârsta cuprinsă între 3-12 ani), program de educare parentală pentru părinţi, program suportiv pentru gravide;

evenimente tematice: porţile deschise, ziua copilului, ziua familiei, program de vacanţă în mediul rural, serbarea Crăciunului.

În 2013 ne-am extins programul și la Miercurea Nirajului. Am fost parteneri în organizarea conferinței „Copilul se maturizează?”. Am participat la diverse evenimente: Vârtejul de pe malul Mureșului (Tîrgu Mureș), Zilele Reghinului, Săptămâna Mamelor (Miercurea Ciuc), Săptămâna Nașterii (Gheorgheni), Festivalul Zmeurei (Vărșag), Ziua familiilor din secuime (Lăzarea).

Date de contact: Tîrgu-Mureş, P-ţa Trandafirilor nr. 61 Tel./fax: 0265-250.191, 0753-056.928 e-mail: [email protected]

14

Localități în care suntem prezenți:

Jud. Mureș: Valea Izvoarelor, Tîrgu Mureș, Sîngeorgiu de Mureș, Miercurea Nirajului, Reghin, Sovata; Jud. Harghita: Joseni, Ditrău, Remetea, Gheorgheni, Odorheiu Secuiesc, Vlăhiţa.

CULORILE

CARITAS

Page 15: Culorile Caritas 2014

Centre de plasament

Toate situaţiile la care este expus copilul în interacţiunea cu cei din jur, contribuie la acumularea de modele şi noi experienţe, precum şi la conturarea universului propriu. Atunci când lucrezi însă cu copii/tineri institutionalizaţi nu ai cum să nu simţi privarea acestora de multiple astfel de experienţe, fireşti şi naturale într-o familie, dar limitate în mediul instituţional. Avem ca obiectiv pregătirea reală a acestor copii/tineri pentru a deveni persoane adulte autonome şi independente, persoane resursă şi nu povară pentru societate, cu o imagine realistă şi completă asupra societăţii. Desigur că într-un astfel de mediu, în care nevoile sunt satisfăcute în cea mai mare parte necondiţional, a discuta despre drepturi dar mai ales obligaţii cetăţeneşti, a lupta pentru responsabilizarea copiilor, este o reală provocare. Însă, după părerea mea, este cel mai mare ajutor pe care îl poţi oferi, mai greu de conştientizat la vârste fragede, dar cu consecinţe pe termen lung.

(Cristea Mihaela)

Servicii oferite:

În anul 2013, în centrele de la Teiuș și Stremţ au locuit în total 22 de copii cu vârste cuprinse între 2 și 26 de ani:

oferim găzduire şi îngrijire într-un mediu cât mai aproape de cel familial, oferind copiilor: suport, înţelegere, credit şi solidaritate;

prin activităţile desfăşurate, favorizăm dezvoltarea de abilităţi care să sprijine beneficiarii în integrarea socio-profesională;

sprijinim reintegrarea copiilor în familia naturală şi asigurăm legătura permanentă a acestora cu familia şi alte persoane apropiate lui.

Anul 2013 a fost pentru programul nostru un an al consolidărilor, la mai multe niveluri: s-au format echipe de profesioniști, care lucrează cu proceduri bine stabilite, care au abilități și competențe pentru a desfășura o activitate performantă într-un mediu mai apropiat de cel familial, benefic pentru creșterea și dezvoltarea eficientă a copiilor/tinerilor asistaţi.

Date de contact:

Teiuş, jud. Alba Str. Clujului nr. 141 Tel.: 0735-735.174 Stremţ, jud. Alba Str. Principală nr. 47 Tel.: 0258-848.205

15

20 41

de tip familial

Page 16: Culorile Caritas 2014

Anul 2013 a avut un puternic impact pozitiv asupra evoluţiei mele ca asistent social. Am învăţat că trebuie să fructific şi să îmi pun în valoare tot ceea ce este mai bun în mine. Reuşitele profesionale din acest an au fost importante atât pentru dezvoltarea mea profesioanală cât şi personală, paşii fiindu-mi direcţionaţi de colaborarea strânsă cu colegii şi de munca într-o echipă bine organizată.

(Sochirca Alina Lidia)

Date statistice, servicii:

În anul 2013 am reușit să avem grijă de 81 copii proveniţi din 42 familii cu o situaţie dificilă din cele două cartiere mărginale ale municipiului Petroșani: Bosnea și Colonie. Ei au beneficiat de următoarele servicii:

servicii de asistenţă socială, educaţie distractivă, non-formală, asistenţă psihosocială;

servirea mesei, îngrijire, activităţi în timpul liber, activităţi meșteșugărești, ajutor în rezolvarea temelor pentru acasă;

consiliere și sprijin pentru părinţii copiilor.

Anul acesta am reușit să introducem în programul nostru un serviciu complementar de consiliere suportivă pentru părinţi, serviciu care vine să întregească abordarea sistemică pe care o avem cu privire la copilul aflat în dificultate.

Date de contact:

Petroşani, jud. Hunedoara Str. Lunca nr. 54, tel.: 0254-516.977

Centrul de zi ”Maria Stein”

Copii și tineriCULORILE

CARITAS

Page 17: Culorile Caritas 2014

Centrul de consiliere și sprijin ”Sfânta Varvara”

De când particip la proiectul Turn Things Around, am început să mă implic, mi-am făcut noi prieteni şi am învăţat să preţuiesc mai mult ceea ce am. Mi-am dezvoltat noi abilităţi, am început să mă cunosc mai bine, îmi fixez mai bine obiectivele. Simt că pot să schimb ceva în jurul meu!

(Denis Burgheaua)

Date statistice, servicii:

În anul 2013 am avut 60 de beneficiari din Valea Jiului, pentru care am organizat 250 de ședinţe individuale și 55 de ședinţe de grup, și am oferit următoarele servicii:

(re)inserţie socială; consiliere şi orientare socio-

profesională; îngrijire personală şi

supraveghere; service learning.

Am făcut cercetare sociologică în 4 licee, unde am susţinut în jur de 30 de prezentări ale programului, și împreună cu elevii am organizat 3 campanii de conștientizare a comunităţii. Am organizat campania „Rechizite pentru minţi iscusite”, în parteneriat cu librăria Diverta, care a constat în strângerea de rechizite ce au fost donate către 6 copii cu potenţial intelectual ridicat, dar care erau în risc de abandon şcolar din cauza imposibilităţii familiilor de achiziţionare a minimului de rechizite necesar pentru începerea anului şcolar.

Date de contact:

Petroşani, jud. Hunedoara

Str. Enăchiţă Văcărescu nr. 12. tel.: 0254-549.843.

17

Parteneriatul Caritas Alba Iulia - OMV Petrom în programul Skill up for the Future oferă posibilitate tinerilor dezavantajaţi cu risc de excludere socială, să se integreze în societate, dar și în viaţa profesională. În anul 2013, 6 tineri au beneficiat de o bursă de practică pe 10 luni de zile, în benzinările OMV Petrom din diferite localităţi din ţară, unde au lucrat efectiv ca practicant, au interacţionat zilnic cu clienţii, au observat comportamentul celorlalţi colegi și au avut posibilitatea să vadă ce înseamnă disciplina în muncă, să își interiorizeze valori pozitive și să-și dezvolte o atitudine sănătoasă vis a vis de muncă.

20 41

Page 18: Culorile Caritas 2014

Lucrez în cadrul Programului de Asistență Familială din regiunea Ciuc. Pe parcursul muncii mele am avut posibilitatea să întâlnesc şi să intru în legătură cu multe persoane valoroase, şi îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru asta. Faptul că lucrez în fiecare zi cu tineri, este foarte important pentru mine, am reuşit să le stârnesc interesul pentru munca de voluntariat în folosul comunităţii şi în special în folosul oamenilor aflaţi la nevoie. Pentru mine, munca reprezintă un fel de slujire, bazată pe deschidere şi atenţie faţă de semenii mei, care uneori tânjesc după încurajare.

(Péter Szabolcs)

Date statistice:

servicii individuale: 167 de persoane;

servicii pentru copii și tineri, în cadrul programului „Satul meu, viitorul meu”: 601 participanţi;

servicii extracuriculare și de prevenţie pentru copii și tineri: 1.407 de participanţi

servicii de grup pentru persoane vârstnice: 741 de participanţi;

programe pentru părinţi: 96 de participanţi;

program psihoeducativ de vacanţă pentru copii „Caravana”: 796 de participanţi;

zile de familie: 650 de participanţi; grup de suport pentru bolnavi

cronici: 21 de participanţi.

În judeţul Harghita, am organizat, în colaborare cu Direcia Generală de Asistenţă Socială și Protecţie a Copilului un program de 8 ore pentru 80 de copii și tineri instituţionalizaţi din judeţ intitulat ”Ziua non-violenţei”. Am organizat pentru prima dată în Miercurea Ciuc ”Ziua Familiilor”, și, împreună cu alte programe Caritas, am organiza activităţi în cadru sesiunii ”Școala Altfel”, pt. cca. 260 de participanţi.

Programul de

Asistenţă familială

Localități unde suntem prezenți:

Judeţul Harghita: Lăzarea, Ditrău, Joseni, Ciumani, Satu Nou, Dârjiu, Lupeni, Dealu, Sâncrai, Satu Mare, Zetea, Subcetate, Simonești, Cobătești, Rugănești, Forţeni, Bisericani, Feliceni, Porumbeni Mari, Morăreni, Sândominic, Cârţa, Lunca de Sus, Sântimbru, Simonești, Păuleni Ciuc, Siculeni, Mihăileni; Judeţul Covasna: Zoltan, Valea Crișului, Calnic, Sântionlunca, Leţ, Dalnic, Albiș, Alungeni, Petriceni, Cașinu Mic, Poian, Belani, Estelnic, Hilib, Covasna; Judeţul Mureș: Sovata, Săcădat, Ilieși, Eremitu, Câmpul Cetăţii, Fântânele, Gheorghe Doja, Satu Nou, Sângeorgiu de Pădure, Bezid, Sîngeorgiu de Mureș, Cotuș, Neaua, Vădaș, Crăciunești, Cornești, Finta, Nicolești, Veţca, Jacodu, Sânpaul, Valea Izvoarelor, Hodoșa, Isla, Ihod, Sâmbriași, Bălăușeri, Dumitreni, Filitelnic, Livezeni, Cristesti, Valureni, Păcureni, Troita, Gălăţeni, Tîrgu Mureș.

Date de contact:

În jud. Harghita: Gheorgheni Str. Kossuth L. nr. 31 Tel.: 0266-365.000

În jud. Covasna: Sfântu Gheorghe Str. Kós Károly nr. 11 Tel.: 0732-830.113

În jud. Mureş: Tîrgu-Mureş P-ţa Trandafirilor nr. 61 Tel.: 0265-250.191

18

Asistență Familială

CULORILE

CARITAS

Page 19: Culorile Caritas 2014

Pentru familii fericite!

Pentru mine este o mare bucurie să pot lucra în acest program. Pe lângă faptul că încerc să aduc ceva în plus în viaţa celorlalţi, şi eu mă încarc cu energie pozitivă în cadrul acestor activităţi. Prin schimbul de experienţă şi cursurile de formare, am câştigat noi competenţe şi abilităţi profesionale.

(Ilyés Dalma)

Date statistice, servicii:

În anul 2013, cu colaborarea a 35 de voluntari am vizitat 47 de clase școlare, la care 1.175 de elevi au participat interactiv la următoarele teme:

ore de educaţie pentru viaţa de familie, ţinute în timpul orelor de dirigenţie;

consiliere individuală; organizare de cursuri și întâlniri

pentru voluntari.

În iulie 2013, 20 de voluntari au participat la o prezentare metodologică despre Viaţa de Familie organizată de Asociaţia pentru Comunitate Kecskemét-Széchenyiváros din Ungaria în Centrul Pastoral Parázs.

19

Localități în care suntem prezenți:

Judeţul Harghita: Siculeni, Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Odorheiu Secuiesc; Judeţul Mureș: Tîrgu-Mureș, Mădăraș; Judeţul Covasna: Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Turia.

20 41

Page 20: Culorile Caritas 2014

Acesta era un proces. Am cerut ajutor pentru că m-am trezit prinsă într-o capcană. Iată, rezultatele după 6 luni:Am crezut că este datoria mea să rezolv şi problemele membrilor familiei. Prin consultaţie am ajuns să înţeleg că fiecare este responsabil pentru propria viaţă, eu nu trebuie să ”car” problemele altora. Ajut aşa cum pot, dar nu mă încarc cu vinovăţie. Nu trebuie să fiu ca alţii. Am propriile mele calităţi. Este important să observ frumuseţea în viața de zi cu zi. Trebuie să fiu atentă la propria mea persoană. În fiecare zi cineva mă iubeşte şi am pe cine iubii, cineva este bun cu mine şi eu fac bine la rândul meu. Dumnezeul se află permanent în tot şi în toate: pot fi recunoscătoare pentru o cană bună de cafea sau pentru razele soarelui – poate fi şi acesta o rugăciune. Trebuie să îi las în pace pe membrii familiei, nu îi pot schimba, pot doar să mă rog pentru ei. Dumnezeul este prezent permanent, mă susţine, şi este bine de ştiut asta. Viaţa poate fi frumoasă dacă o trăim frumos. Mulțumesc pentru această oportunitate şi linişte sufletească!

(o mămică tânără)

Date statistice, servicii:

consiliere individuală și familială pentru persoane cu adicţii și familiile lor: 346 întâlniri cu 93 persoane sosite din 17 localităţi;

grup de suport pentru persoane cu adicţii și familiile lor: 2 grupuri de suport (câte unul în Miercurea Ciuc și Gheorgheni) – 52 participanţi din 13 localităţi – 116 întâlniri de grup – 649 servicii;

programe de prevenţie: 1336 participanţi, 98 întâlniri, 1838 servicii;

programe spirituale pentru persoane cu adicţii și familiile lor: 3 weekend-uri cu 30-35 participanţi în medie;

programe tematice pentru persoane cu adicţii și familiile lor: 3 întâlniri cu 20-25 participanţi;

curs de formare pentru leader grup de suport: 7 întâlniri cu 7-8 participanţi.

Ca rezultat deosebit, putem aminti, că în mai bine de 2 ani, serviciul de baza a programului - consiliere individuală și familială, a fost solicitat de 179 de persoane. Acest lucru este semnificativ și pentru faptul că, aceast tip de serviciu nu era cunoscut în cultura noastră.

Persoane cu adicţii

Localități în care suntem prezenți:

Judeţul Harghita: Sândominic, Miercurea Ciuc, Joseni, Ciumani, Ditrău, Remetea, Lăzarea, Gheorgheni.

Date de contact:

Gheorgheni Str. Márton Áron nr. 22 Tel.: 0731-137.191

Miercurea Ciuc Str. Petőfi Sándor nr. 39 Tel.: 0732-830.156

20

Program de consultațiepentru persoane cu adicții

CULORILE

CARITAS

Page 21: Culorile Caritas 2014

Pentru mine reprezintă o posibilitate de a-mi valorifica talentul primit de la Dumnezeu, în folosul altor persoane. Este o provocare faptul că fac parte dintr-o altă comunitate cu o cultură diferită, dar prin umilinţă şi simplitate reuşesc să clădesc un pod de legătură între cele două.

(Imre Bernadett)

Date statistice, servicii:

centrul de zi pentru copii provenind din familii aflate în dificultate: școala după-masa; serviciul de asistenţă pedagogică și psihopedagogică; activităţi extracuriculare – cu participarea a mai mult de 130 de copii la Sfântu Gheorghe, 37 de copii la Odorheiu Secuiesc și 13 copii la Sîngeorgiu de Mureș;

centrul de consiliere și orientare profesională pentru persoane dezavantajate: servicii de informare, sprijin, consiliere și orientare pentru integrarea, readaptarea și reeducarea profesională; asistenţă socială; asistenţă şi suport psiho-social pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă – la Sfântu Gheorghe au fost implicate 15 persoane;

școala părinţilor, consiliere juridică și administrativă – acest serviciu a fost solicitat de 16 persoane la Sîngeorgiu de Mureș.

O mare realizare în comunitatea din Sfântu Gheorghe a fost tabăra interculturală de vară cu participarea a peste 150 de copii şi tineri, organizată împreună cu mai mulţi parteneri din Sfântu Gheorghe şi Esztergom. Copiii şi tinerii români, maghiari şi romi, provenind din trei locaţii diferite s-au jucat şi distrat împreună, totodată programele le-au oferit posibilitatea de a cunoaște mai bine viaţa de zi cu zi și obiceiurile celorlalţi, asemănările și diferenţele culturale ale comunităilor de provenienţă.

În toamna anului 2013 am extins programele de incluziune socială a romilor și la Odorheiu Secuiesc și Sîngeorgiu de Mureș. A fost o mare bucurie să îi vedem pe copii, în luna decembrie, cum, plini de emoţie, se pregăteau pentru venirea lui Moș Nicolae, pe care l-au întâmpinat cu cântece și poezii, și i-au fost recunoscători pentru darurile primite.

21

Integrare

Programe de incluziune socială pentru romii

Date de contact:

Sfântu Gheorghe, jud. CovasnaStr. Kós Károly nr. 11Tel.: 0267-315.457

Odorheiu Secuiesc, jud. HarghitaStr. Budvár nr. 43Tel.: 0735-735.157

Sîngeorgiu de Mureş, jud. MureşP-ţa Sfântu Gheorghe nr. 2Tel.: 0724-322.909

20 41

Page 22: Culorile Caritas 2014

Programe realizate de voluntari:

În anul 2013 aproximativ 470 de voluntari au fost prezenţi cu regularitate în viaţa organizaţiei, reuşind să răspundă nevoilor unui număr mai mare de 6.000 de persoane aflate în nevoie:

vizitarea copiilor internaţi în spital: 77 de voluntari, 5 orașe, sute de copii;

menţinerea funcţiunii bibliotecilor de spital: 19 voluntari, 2 orașe;

sprijinirea copiilor care trăiesc în centre de plasament: 46 voluntari, 4 orașe, 55 de copii;

vizitarea bătrânilor care trăiesc singuri sau în case de bătrâni: 52 voluntari, 5 localităţi, 77 de bătrâni;

menţinerea în funcţiune a grupurilor de suport ale bolnavilor de cancer: 12 membri de grup, 2 voluntari;

organizarea activităţii voluntarilor din străinătate: 10 voluntari;

tabăra voluntarilor de la Miercurea Nirajului: 93 de participanţi, 3.350 ore de muncă voluntară;

târguri de caritate; popularizarea voluntariatului în

instituţiile de învăţământ:„Să știi mai mult, să fii mai bun!”: 7 localităţi, 10 școli, mai mult de 500 de elevi; Participare la programul „Cea mai unită clasă”: 45 de elevi;

bursa voluntariatului la Universi-tatea Sapientia: 16 voluntari.

Voluntariat

Pe parcursul muncii de voluntariat am avut parte de trăiri semnificative.

Am avut parte: de sentimentul de reuşită, când, după numeroase încercări, am găsit singurul joc care a tras atenţia băieţelului înainte dezinteresat; mirarea, când am realizat faptul că pot să comunic prin joacă la fel de bine şi cu copilul a cărui limbă nu vorbesc; ataşamentul, când copilul lăsat singur a plâns, dacă m-am îndepărtat de lângă patul lui, şi care m-a numit mamă; surpiza, când un mic pacient m-a salutat pe stradă; onestitatea, când un băieţel mi-a povestit în timp ce jucam puzzle, cât de mult îi este frică de operaţia ce-l aşteaptă, căci şi aşa i-a fost interzis pentru totdeauna să mai joace fotbal; emoţia, când o fetiţă internată de mai multe săptămâni a destăinuit, că ne-a privit pe furiş de la fereastră în timp ce ne adunam în faţa clădirii; nu în ultimul rând spiritul excelent de echipă, când împreună cu colegii ne-am întrecut ca, prin efort şi ingeniozitate comună, să scoatem cuburile jocului căzute în spatele radiatorului.Nu pot să decid cine a câştigat mai mult: copiii sau noi?

(Kopacz Dósa Beáta)

În 2013 Caritas Alba Iulia, împreună cu Caritas Hungarica a făcut public pentru voluntarii seniori un program bazat pe studiu și schimb de experienţă. În cadrul programului Grundtvig – Proiecte pentru voluntarii seniori, 6 voluntari seniori ai organiazţiei noastre au avut posibilitatea să se familiarizeze și să înveţe despre procedura de organizare a activităţilor de grup în cadrul Caritas-lui din Ungaria. Iar 6 voluntari seniori din Ungaria au putut să vadă cum functionează programul ”Îngerul Păzitor”. Voluntarii au petrecut 3 săptămâni în ţara de recepţie, implicându-se în activităţile partenerilor.

22

CULORILE

CARITAS

Page 23: Culorile Caritas 2014

Localități în care suntem prezenți:

Judeţul Covasna: Sânzieni, Târgu Secuiesc, Chilieni, Sfântu Gheorghe; Judeţul Harghita: Miercurea Ciuc, Ciumani, Ditrău, Gheorgheni, Satu Mare, Odorheiu Secuiesc; Judeţul Mureș: Tîrgu Mureș, Sîngeorgiu de Mureș, Miercurea Nirajului; Judeţul Alba: Alba Iulia, Stremţ, Teiuș; Judeţul Hunedoara: Petroșani.

Date de contact: Tîrgu-Mureş, P-ţa Trandafirilor nr. 61, tel.: 0265-250.191, [email protected]

Programe organizate pentru voluntari:

Gala Voluntarilor, sărbătorirea voluntarilor la Caritas: 142 de voluntari, 58 de colegi;

activităţi regulate: sesiuni de formare, întâlniri, organizare de cluburi.

23

20 41

Page 24: Culorile Caritas 2014

Am beneficiat de cursuri teoretice şi practice, care mi-au îmbogăţit cunoştinţele şi, totodată, mi-au dat revitalitate spirituală. Am avut posibilitatea să mă întâlnesc cu situaţii de viaţă, care m-au făcut să realizez frumuseţea vieţii, şi m-au făcut mai receptivă la minunile din fiecare zi. Am realizat faptul că, nevoia se cunoaşte doar de aproape, şi ajutorul are un alt înţeles pentru fiecare în parte. Fiecare curs la care am participat, mi-a format un alt mod de abordare şi o altă reacție la tot ceea ce mă înconjoară, în aşa fel încât, chiar şi membrii familiei şi comunitatea au răspuns pozitiv la această schimbare.

(Molnos Julianna)

Date statistice:

În anul 2013, 254 de persoane au participat la diferite cursuri (cursuri de limbă străină, cursuri de prevenire a surmenării, funcţii de conducere și management în îngrijire), iar 301 de persoane au ales unul dintre cursurile noastre acreditate:

îngrijitor bătrâni la domiciliu; îngrijitor copii; infirmier; formator.

În cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS-DRU), în parteneriat cu Organizaţia Caritas Iași am organizat și anul acesta câte patru cursuri de îngrijitor bătrâni la domiciliu și îngrijitor copii. Grupurile ţintă la aceste cursuri au fost persoanele care provin dintr-un mediu dezavantajat sau șomeri, în căutarea unui loc de muncă. În total, după terminarea acestor cursuri, 115 persoane au obţinut diplome acreditate, iar alte 93 de persoane au beneficiat de consiliere pentru a se prezenta cu șanse mai mari pe piaţa muncii. Șase dintre absolvenţi au fost angajaţi de Caritas Alba Iulia, iar datorită cunoștinţelor dobândite alte 25 de persoane și-au păstrat locurile de muncă.Colegii noștri au avut oportunitatea de a lucra în continuare, timp de 3 luni de zile, în cadrul Organizaţiei Caritas Elveţia, în calitate de angajaţi. În această formă, 20 de colegi de-ai noștri au reușit să-și îmbogăţească experienţa profesională în domeniul îngrijirii bătrânilor . Colegii noștri au beneficiat de programe ”burn out” (prevenirea surmenării) și team building îndrumate de specialiști, în cadrul cărora, colegii au avut posibilitatea de a se cunoaște mai bine, de a discuta și au primit ajutor în dificultăţile întâmpinate la locul de muncă. Cu finanţarea obţinută din Fondul Elveţian, am reușit să iniţiem un proiect de amploare, în cadrul căruia, împreună cu partenerul Lebensqualität Stistung din Elveţia, dorim să instituim kinestetica în diferite instituţii de îngrijire, și să formăm personal calificat în kinestetică, care să ducă mai departe, la nivel naţional, cunoștinţele și experienţa dobândită.

Școala Caritas

Formare

Date de contact:

Miercurea Ciuc, Str. Szék nr. 147 Tel.: 0266-315.763e-mail: [email protected]

24

CULORILE

CARITAS

Page 25: Culorile Caritas 2014

Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult la cursul de cultivator a fost, că am început cu bazele cultivării plantelor şi am făcut multă practică, astfel, chiar şi eu, care eram începător, am reuşit cu uşurinţă să mă integrez în grupul celor, care aveau deja experienţă în acest domeniu. Un atuu în plus a fost şi atitudinea profesorilor şi angajaţilor Caritas, deopotrivă, întotdeauna amabili, gata să ofere ajutor, acest lucru oferind o stare de spirit plăcută cursanţilor. Am primit întotdeauna un răspuns satisfăcător la întrebările noastre şi chiar şi acum ne ajută cu plăcere dacă întâmpinăm probleme.

(Jakab Beatrix)

Date statistice, servicii:

În anul 2013 am organizat în total 15 cursuri, 123 de persoane au participat la 9 cursuri acreditate, iar 106 de persoane la 6 cursuri non-formale, în următoarele domenii:

creșterea animalelor; apicultură; procesarea laptelui și cărnii; turism rural; cultivarea plantelor; maturarea cașului; îngrijirea pomilor fructiferi; amenajarea grădinii de plante

aromatice; construire vatre de pâine; întrebuinţarea plantelor

medicinale.

Prin diversitatea instruirilor practice calitatea serviciilor noastre s-a îmbunătăţit semnificativ.

25

Dezvoltare comunitară rurală

Formare profesională

Date de contact:

Gheorgheni, jud. Harghita, Str. Varga Katalin nr. 3 tel.: 0266-364.726, e-mail: [email protected]

Localități în care suntem prezenți:

Judeţul Harghita: Miercurea Ciuc, Remetea, Gheorgheni, Cârţa.

20 41

Page 26: Culorile Caritas 2014

De la Konrád am învățat un lucru important: smerenia faţă de profesie. Doar ascultându-l, omul prinde dintr-o dată chef să-şi facă bine munca. Eu sunt arhitect, dar acest curs de preparare a caşcavalului m-a făcut să-mi înțeleg mai bine meseria. Nu suntem producători la scară mare, dar ne încântă faptul că produsele lactate pe care le punem pe masă (iaurt, kefir, brânză de vaci, caşcaval maturat) sunt preparate la noi în casă, şi sunt naturale şi întotdeauna proaspete.

(Köllő Miklós)

Servicii oferite:

În anul 2013, pe lângă pregătirea teoretică am oferit și pregătire practică, în următoarele domenii:

în grădinărit - au făcut practică 38 de persoane;

în creșterea animalelor – 160 de tineri au avut posibilitatea să se familiarizeze cu mulsul, îngrijirea, nutriţia animalelor și cu funcţionarea utilajelor agricole;

prepararea cașcavalului – au participat aproximativ 40 de proprietari de animale, în grupuri, dar și individual.

În anul 2013 anumite procese din cadrul fermei horticole cu scop educativ încep să prindă contur.

Cu finanţarea obţinută de la Lebensqualität Stistung din Elveția am cumpărat 10 bovine bălţate, am îmbunătăţit sistemul de muls, astfel am putut începe producţia proprie de lapte, dar și prelucrarea produselor de lactate. Lucrările la sala de studiu unde se ţin cursurile de preparare a cașcavalului au fost terminate cu sprijinul Ministerului Dezvoltării Rurale din Ungaria. Am amenajat și un magazin de prezentare, unde, pe lângă produsele proprii, pot să-și expună spre vânzare produsele și beneficiarii programului ”Desaga”.

Vara, în cadrul taberei de instruire am construit vatre de pâine, cu această ocazie participanţii au avut posibilitatea să își însușească cunoștinţele necesare coacerii pâinii de casă.

Fermă cu scop educativ

Dezvoltare comunitară rurală

Date de contact: Gheorgheni, Str. Varga Katalin nr. 3, tel.: 0266-364.726

26

CULORILE

CARITAS

Page 27: Culorile Caritas 2014

Uneori este greu de descris expresia pe care o văd pe faţa unei persoane, care se urcă în maşină, ştie că destinaţia este spitalul, chimioterapia, făcută deja de nenumărate ori, şi atunci când, târziu, ajunge din nou acasă, totuşi îi mulţumeşte lui Dumnezeu că a mai trăit încă o zi.

(Polgár Csaba)

27

Localități în care suntem prezenți:

Judeţul Harghita: Comuna Lupeni: sat Păuleni; Comuna Remetea; Comuna Lăzarea: Ghiduţ; Comuna Tulgheș: Hagota, Recea, Pintic; Comuna Lunca de Jos: Trei Fântâni; Comuna Corund: Fântâna Brazilor și Valea lui Pavel.

Date de contact: Gheorgheni, Str. Varga Katalin nr. 3, tel.: 0266-364.726

Date statistice, servicii:

În anul 2013programul nostru a oferit, în mod regulat, următoarele servicii pentru 194 de persoane din 9 sate mici:

servicii sociale: activităţi de menaj, activităţi administrative, activităţi legate de transport;

servicii comunitare; asistenţă în domeniul sănătăţii.

Asistență comunitară rurală

20 41

Page 28: Culorile Caritas 2014

Lucrez de aproape 3 ani ca dezvoltator rural în regiune. Acesta este programul care stă cel mai aproape de inima mea. Prin munca depusă în acest program aduc un serviciu comunităţii din care îmi trag originile. Unul dintre sloganele programului, şi scopul pentru care suntem este: ”redarea potenţialului de rezolvare a problemelor comunităţii ţărăneşti”. Uneori, trebuie să luptăm împotriva morilor de vânt ca să supravieţuim.

(Sinka Arnold)

Date statistice, servicii:

suport pentru vânzare directă, prin intermediul portalului www.atalveto.ro;

organizarea de cursuri pentru prelucrarea produselor pentru 28 de persoane;

vizitarea fermelor, prezentări de produse la care au participat aproximativ 600 de persoane;

prelegeri, cursuri pentru un stil de viață sănătos, dietă și nutriție – 180 persoane;

administrarea Asociației de Producători ”Desaga” din regiunea Odorhei – 16 producători;

organizare de târguri – lunar 50-60 de producători și meșteșugari.

Organizăm lunar, în colaborare cu administraţia locală, Târgul Poduselor Locale Tradiţionale, și împreună cu Fundaţia Artera am participat la ”Întâlnirea oamenilor meșteșugari”, unde am organizat un concurs de făcut zacuscă și am prezentat, cu producătorii noștri, diferite meserii.

Programul nostru a atras atenţia Ministerului Dezvoltării Rurale din Ungaria, care consideră că avem o iniţiativă exemplară și văd în noi un partener de nădejde. Ca rezultat al acestui parteneriat, am participat la Expoziţia Naţională de Agricultură și Industrie Alimentară de la Budapesta, precum și la Al Doilea Forum al Întâlnirii Producătorilor din bazinul Carpatic, organizat, de asemenea, la Budapesta, unde am câștigat o finanţare pentru deschiderea unei unităţi de procesare a fructelor, ciupercilor și plantelor aromatice.

Localități în care suntem prezenți:

Judeţul Harghita: Odorheiu Secuiesc și localităţile învecinate, Cristuru Secuiesc, regiunea Gheorgheni.

Date de contact:

Odorheiu Secuiesc Str. Kossuth Lajos nr. 18 tel.: 0744-279.248 e-mail: [email protected] web: www.atalveto.

28

Programul ”Desaga”

Dezvoltare comunitară ruralăCULORILE

CARITAS

Page 29: Culorile Caritas 2014

Ca singur angajat în domeniu, uneori, lucrurile devin cam complicate, însă atunci când un fermier ne arată cu mândrie, pe telefonul său mobil, berbecii de rasă achiziţionaţi prin proiectul elaborat de noi, putem concluziona cu tărie: el a reuşit, pentru el a meritat efortul, are din ce să-şi ducă mai departe traiul.

(Antal Csongor)

Localități în care suntem prezenți:

Judeţul Harghita: Joseni, Ciumani, Ditrău, Remetea, Lăzarea, Gheorgheni, Suseni, Sărmaș, Voșlobeni.

Date de contact: Gheorgheni Str. Varga Katalin nr. 3 tel.: 0266-364.726

Date statistice, servicii:

În anul 2013 am avut 65 de clienţi, cărora le-am oferit următoarele servicii:

servicii de consiliere și management în domeniul proiectelor;

întocmirea dosarelor de aplicare pentru proiecte;

colaborări profesioanle cu asociaţii de producători;

ajutor în managementul și administrarea întreprinderi agricole.

Consultanță

20 41

Page 30: Culorile Caritas 2014

”A face bine până la sfârşit!”Szüszer-Nagy Katalin este de 23 de ani voluntar la Caritas Alba Iulia. Starea sa de sănătate, la cei 77 de ani, nu mai e aceeaşi, dar în privirea sa arde încă acea dorinţă de a face ceva. Dea lungul anilor a ajutat mult comunitatea din Miercurea Ciuc, la distribuirea ajutoarelor, la deschiderea şcolii pentru romi şi sprijinirea persoanelor în vârstă. Prin munca ei am devenit mai puternici şi serviciile sale au fost o binecuvântare pentru cei nevoiaşi. Este o plăcere să ascultăm cu câtă dragoste vorbeşte despre Caritas. Ea este legată sufleteşte de Caritas şi această legătură îi dă putere de viaţă.

Date statistice, servicii:

transporturi de ajutoare umanitare interne și internaţionale – 81 la număr;

depozitare – 3 depozite logistice; ajutoare directe și donaţii; materiale – 4.300 de familii; distribuirea de pachete de Crăciun

în cutii de pantofi pentru copii– 20.220 pachete.

Împreună cu Asociaţia Zöld Székelyföld am organizat pentru a treia oară acţiunea de strângere de donaţii. În această acţiune s-au implicat și elevi ai Școlii Generale ” Nagy Imre”, ai Școlii Generale ” Petőfi Sándor” și Asociaţia Tineretului și Sportului din Sândominic. Mulţumită donatorilor, am strâns 967 kg de îmbrăcăminte, încălţăminte, jucării și cărţi care au fost împărţite familiilor nevoiașe cu mulţi copii.

În colaborare cu școlile locale am organizat acţiunea de distribuire a pachetelor de Crăciun ”Zâmbet de Crăciun într-o cutie de pantofi”, în cadrul căreia am distribuit 800 de pachete copiilor ciangăi din Moldova.

Avem magazine în localitățile :

Judeţul Harghita: Sândominic, Tomești, Miercurea Ciuc, Ditrău, Gheorgheni, judeţul Mureș: Tîrgu Mureș, Iernut, judeţul Covasna: Baraolt, Sfântu Gheorghe.

www.carishop.ro

Unităţi de logistică:

Miercurea Ciuc Str. Szék nr. 155

Gheorgheni Str. Varga Katalin nr. 3

Sfântu Gheorghe Str. Koós Károly nr. 11

Tel.: 0266-371.813

30

Logistică

Economie socială

Lanţul de magazine CariShop implementează conceptul de economie socială în armonie cu așteptările și abordarea economică a organizaţiei noastre. Sub sloganul ”Cumpără pentru cei nevoiași”, prin valorificarea mărfii, îi ajutăm pe cei la nevoie, respectiv, finanţăm programele sociale destinate lor.

CariShop

CULORILE

CARITAS

Page 31: Culorile Caritas 2014

Caritas Friends

2% pentru Caritas! 2% pentru comunitate!

Anul trecut, din direcţionarea 2% din impozitul pe venit a contribuabililor s-au strâns 132.181 lei, care, așa cum am promis, au fost folosiţi în beneficiul persoanelor nevoiașe, prin intermediul programelor noastre.

Un milion de stele

Această acţiune de solidaritate primește o atenţie tot mai mare de la an la an. În 2013, la eveniment au participat mai mult de 7.300 de persoane în 16 localităţi din Transilvania, care, în schimbul unei donaţii, au aprins o lumânare ca simbol al solidarităţii cu cei defavorizaţi, donaţiile însumate ajungând la 42.367 lei. Finalitatea acestei acţiuni a fost distribuirea de pachete cu alimente de bază persoanelor defavorizate, familiilor sărace și persoanelor vârstnice fără aparţinători, aducând astfel în casele lor spiritul Crăciunului.

Colecta Sfânta Elisabeta pentru copii defavorizați

Colecta a fost un real succes; în data de 17 noiembrie, în bisericile catolice, la nivel de arhidieceză, s-au făcut donaţii în sumă de 180.797 lei. Avem nevoie de astfel de acţiuni în comunitate, deoarece organizaţia noastră, ajută mai bine de 1.000 de copii și tineri, care dintr-un motiv sau altul, sunt defavorizaţi, prin oferirea de programe care ajută la integrarea lor socială pe termen lung.

Colectă pentru sinistrații din Filipine

Taifunul din Filipine, din luna noiembrie 2013, a făcut mii de victime și a lăsat în urmă pagube uriașe. Prin colecta organizată în bisericile din Arhidieceza Romano-Catolică de Alba Iulia s-au strâns donaţii în sumă de 180.806 lei, care a fost folosită de Caritas Internationalis pentru reconstruirea infrastructurii din zonele calamitate.

Munca noastră din sute de localităţi din Transilvania, este posibilă datorită ajutorului primit din partea persoanelor fizice, instituţii, societăţi comerciale și fundaţii.

Dumnezeu să Vă binecuvânteze!

Caritas Alba Iulia ajută comunităţile locale de mai bine de 20 de ani, sprijinind bătrânii rămaşi singuri, copiii săraci, persoanele cu dizabilităţi marginalizate de societate. Este important ca oamenii să aprecieze munca noastră şi să fie solidari cu semenii lor aflaţi în dificultate. Ei au răspuns pozitiv la apelurile noastre, s-au făcut remarcaţi prin încrederea pe care ne-au oferit-o şi prin dorinţa de a sprijini comunitatea. Toate acestea ne întăresc încrederea, că activitatea pe care o desfăşurăm nu este în zadar. Iată câteva exemple:

31

20 41

Page 32: Culorile Caritas 2014

Venituri

Aspecte economice 2013

32

Denumire

Donaţii, sponsorizări și contribuţii Resurse de la bugetele locale Resurse de la bugetele de stat

Finanţări nermbursble externe

Resurse de la bugetele judeţene

Alte resurse

Venituri din activităţi economice TOTAL

Donaţii în bunuri

Total venituri

Procent

26,83%

20,09%

16,77%

16,76%

8,44%

6,09%

5,02%

100,00%

Lei

6.044.073

4.526.026

3.776.437

3.776.030

1.901.431

1.371.291

1.128.715

22.524.003

1.733.172

24.257.175

CULORILE

CARITAS

Page 33: Culorile Caritas 2014

Cheltuieli

33

Cheltuieli pe programe

Îngrijirea bolnavilor

Programe pentru vârstnici

Economie socială

Programe pentru copii și tineri

Asistenţă familială

Kinaesthetics

Dezvoltare rurală

Programe pentru persoane cu dizabilităţi

Formare

Programe pentru romi

Voluntariat

Programe pentru persoane cu adicţii

Sprijin social individual

Procent

38,86%

18,47%

12,36%

6,14%

5,47%

4,32%

4,18%

3,00%

2,81%

2,37%

0,79%

0,64%

0,59%

Lei

8.683.397

4.127.963

2.761.132

1.371.005

1.221.987

964.867

934.949

669.514

627.117

529.332

177.051

143.464

135.233

20 41

Page 34: Culorile Caritas 2014

Parteneri, sponsori

34

Autorități, instituții:

Agenţia Județeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Harghita; ANPCDEFP, România, Grundtvig; Camera Agricolă a Județului Harghita;Căminul pentru Persoane Vârstnice Brașov; Colegiul Economic ”Hermes” (Petroșani); Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” (Alba Iulia); Colegiul Național ”Mihai Eminescu” (Petroșani); Colegiul Național de Informatică ”Carmen Sylva” (Petroșani); Colegiul Tehnic ”Dimitrie Leonida” (Petroșani); Consiliul Județean Covasna; Consiliul Județean Harghita; Consiliul Județean Mureș; Consiliul Local Dej (CJ); Direcția de Sănătate Publică Covasna; Direcția de Servicii Sociale Brașov; Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba; Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna; Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita; Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mureș; Gimnaziul Romano-Catolic ”Segítő Mária” (Miercurea Ciuc); Grupul Școlar ”Bocskai István” (Miercurea Nirajului); Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba; Inspectoratul Școlar al Județului Covasna; Kanton Schwyz (Elveția); Liceul de Artă ”Nagy István” (Miercurea Ciuc); Liceul Teoretic ”Mikes Kelemen” (Sfântu Gheorghe); Ministerul Dezvoltării Rurale (Ungaria); Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice; Ministerul Resurselor Umane (Ungaria); Operator Suport Resurse Umane (Ungaria); Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - POSDRU; Școala Generală ”Márton Áron” (Sândominic, HR); Școala Generală ”Néri Szent Fülöp” (Sfântu Gheorghe, CV); Școala Generală ”Petőfi Sándor” (Miercurea Ciuc); Școala Generală Deák Farkas (Miercurea Nirajului); Școala Generală Domokos Pál Péter (Lunca de Sus); Școala Generală Nagy Imre (Miercurea Ciuc); Școala Generală Valea Izvoarelor (Mureș); Spitalul Clinic Județean Mureș; Spitalul de Urgență Miercurea Ciuc; Spitalul de Urgență Petroșani (HD); Spitalul Județean ”Dr. Fogolyán Kristóf” (Sfântu Gheorghe); Spitalul Municipal Aiud (AB); Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc (HR); Spitalul Municipal Târgu Secuiesc; Teatrul de Păpuși ”Cimborák” (Sfântu Gheorghe); Teatrul Municipal "Csíki Játékszín" Miercurea Ciuc; Universitatea din Petroșani; Universitatea Sapientia (Miercurea Ciuc).

Organizații:

Aktion Hoffnung (Ettringen, Germania); Ansamblul de dans popular ”Hóvirág” (Gheorgheni); Arbeitskreis Eine Welt Buchloe e.V. (Buchloe, Germania); Asociația ”Kalot” (Miercurea Ciuc); Asociația Asistenților Comunitari ”Duna-Tisza Köz” (Kecskemét, Ungaria); Asociația Asistenților Comunitari din România; Asociația Casa Anisia (Șeușa, AB); Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita; Asociația Femeilor Romano-Catolici din Kämpfelbach (Germania); Asociația Handicapaților Fizici Harghita; Asociația Maris (Teiuș, AB); Asociația Medicala Provita (Brașov); Asocia ț ia Öko-Trend (Miercurea Ciuc); Asociaţia Prelucrătorilor Lemnului ARBOR (Gheorgheni); Asociația Pro Educatione (Miercurea Ciuc); Asociația Pro Nobis (Sfântu Gheorghe); Asociația Pro Tinerețe (Alba Iulia); Asociația Romilor Amenkha (Sfântu Gheorghe); Asociatia Ronda (Apahida); Asociația Ryma (Alba Iulia); Asociația Sângeorgiu de Pădure - Elveția (MS); Asociația Sprijiniți Copiii (Alba Iulia); Associazione Familiari Alzheimer Pordenone (Italia); Caritas Austria; Caritas Elveția; Caritas Germania; Caritas Hungarica; Caritas Linz (Austria); Caritas Osthilfe Eberstalzell (Austria); Caritas Trier (Germania); Centrul Diecezan Caritas Iași; Centrul Educațional Soros; CE-union Asociația Pentru Cristos și Biserică; Club Rotary (Teiuș); Composesorate (Armășeni, Bancu, Cetăţuia, Ciucsângeorgiu, Cioboteni, Ciumani, Cozmeni, Delniţa, Frumoasa, Gârciu, Gheorgheni, Ineu, Joseni, Lăzarea, Lăzăreşti, Racu, Șumuleu Ciuc, Sântimbru, Sâncrăieni, Sânsimion, Suseni, Valea Strâmbă); Comunitatea reformată din Alba Iulia; Consiliul Tineret Gheorgheni; Crucea Roşie Bavaria (Neu Ulm, Germania); Crucea Roșie Elveția; Crucea Roșie Județeană Covasna; Dalsfhen Help of Europa; Deutscher Caritas Verband (Freiburg, Germania); Diakonisches Werk Mönchengladbach e.V. (Germania); Dieceza Rottenburg-Stuttgart, Weltkirche (Rottenburg, Germania); Dr. Osypka GmbH Rheinfelden (Germania);

European Kinaesthetics Association; Familie Ecker Stistung für Kinder in Not (Trier, Germania); Filantropia Ortodoxă (Aiud); Fondul ”Bethlen Gábor” (Ungaria); Formația de actori amatori din Jolotca (HR); Fundația ”Lajtha László” (Sfântu Gheorghe); Fundația ”Talentum” (Szeged); Fundația Alpha Transilvana Alapítvány (Tîrgu Mureș); Fundația Centrul de Voluntariat (Ungaria); Fundația Communitas; Fundația Copil, Comunitate și Familie (Cluj Napoca); Fundația Creștină ”Diakónia” Serviciul de Caritate al Bisericii Reformate din Ardeal (Sfântu Gheorghe); Fundația Curcubeu (Tîrgu Mureș); Fundația Eleutheria CADI; Fundația Erste (Austria); Fundația Lazarenum Căminul de Copii ”Lidia” (Tîrgu/Mureș); Fundația Lia-Wolter (Miercurea Ciuc); Fundația Sfântul Francisc (Deva); Fundația Sfântul Gellért (Vlăhița); Fundația Surorilor Crucii și Pasiunii (București); Grupul parohial Caritas din Valea Mosel (Germania); Hotel Salvator și Centrul de Conferințe ”Jakab Antal” (Șumuleu Ciuc, HR); Hotelul și Centrul de Studii Sfântul Benedict (Gheorgheni); Humedica International (Kaufbeuren, Germania); Kinaesthetics Romania; Kinaesthetics Schweiz; Kindermissionswerk „Die Sternsinger” (Aachen, Germania); Kreuzbund e. V. (Hamm, Germania); Lady's Circle (Germania); Liga Catolică pentru Educația Tineretului și Adulților, KIFE (Ungaria); Lions Club Wörth-Kandel (Germania) ; Mission Without Borders Romania; Not- und Katastrophenhilfe (Schöndorf-Heddert, Germania); Oficiul de Reprezentare ”Gyergyószék”; Oficiul Episcopului Auxiliar Romano-Catolic (Miercurea Ciuc); Oficiul Pastoral Arhidiecezan pentru Familii (Tîrgu Mureș); Oficiul Pastoral Jezuit pentru Studenți (Tîrgu Mureș); Ordinul Franciscanilor (Șumuleu Ciuc); Ordinul Franciscanilor din Mallersdorf (Germania); Organizația de Tineret Miercurea Nirajului; Osthilfe der Diözese Linz (Linz, Austria); Österreichische Franziskanische Gemeinschast, Osteuropahilfe (Hörsching, Ausztria); Parohia Ortodoxă din Petroșani; Parohia Romano-Catolică ” Sf. Sebastian” (Eppertshausen, Germania); Parohia Romano-Catolică ”Apostolul Sf. Andrei” (Ghimeș-Făget); Parohia Romano-Catolică ”Fecioara Maria” (Reghin); Parohia Romano-Catolică ”Sf. Apostoli Petru și Pavel” (Șumuleu Ciuc); Parohia Romano-Catolică ”Sf. Cruce” (Miercurea Ciuc); Parohia Romano-Catolică ”Sf. Elisabeta” (Aiud); Parohia Romano-Catolică ”Sf. Inimă a lui Isus” (Brașov); Parohia Romano-Catolică ”Sf. Ioan Botezătorul” (Tîrgu Mureș); Parohia Romano-Catolică ”Sf. Mihai” (Alba Iulia); Parohia Romano-Catolică ”Sf. Nicolae” (Gheorgheni); Parohia Romano-Catolică ”Sf. Nicolae” (Odorheiu Secuiesc); Parohia Romano-Catolică ”Sf. Ștefan” (Gheorgheni); Parohia Romano-Catolică ”Sf. Varvara” (Petroșani); Parohia Romano-Catolică ”St. Vitus” (Mönchengladbach, Germania); Parohiile romano catolice ale Arhidiecezei Alba Iulia şi Grupurile Caritas Parohiale; Pfarrer Lothar Zimmer Stistung (Germania); Programului de Cooperare Elveţiano-Român; Renovabis (Germania); Round Table (Germania); Rumänienhilfe Karl (Bibergau-Dettelbach, Germania); Serviciul de Ajutor Maltez (Sfântu Gheorghe); Serviciul de Ajutor Maltez (Trier, Germania); SM Speromax (Alba Iulia); Societatea de Ajutorare Diakonia (Alba Iulia); Societatea de Sport Gheorgheni; Societatea Handicapaților Neuropsihic Speranța (Alba Iulia); SoFiA Soziale Friedensdienste im Ausland e.V. Trier (Germania); Spitalul Sfânta Elisabeta (Zweibrücken, Németország); Stichting Helpende Hand aan Roemenie (Olanda); Stichting Ondersteuning Sovata (Olanda); Stichting Roemeensee Kinderhulp (Olanda); Stistung Lebensqualität (Elveția); Stistungszentrum des Bistums Trier (Germania); Unites States Conference of Catholic Bishops (USA); Verein Luzerner Rumänienhilfe (Elveția).

Firme:

Sponsori principali: Cetate Production (Subcetate); Anker Teppich-boden (Düren, Germania); deBoer Waterdicht (Schooten, Belgia); Dormilux Recticel Schlafkomfort GmbH (Hassfurt, Germania); Erste Group (Austria); Firma Griesson (Herford-Elverdissen, Germania); Fundația Vodafone România, Mobile for Good; Gedeon Richter Romania SA (Tîrgu Mureș); Hope Speed SRL(Sfântu Gheorghe); Magdolna Impex SRL (Odorheiu Secuiesc); MOL România; OMV Aktiengesellschast (Austria); OMV Petrom Marketing SRL (România).

CULORILE

CARITAS

Page 35: Culorile Caritas 2014

Firme:

Sponsori: Acid Media SRL (Tîrgu Mureș); AD SRL (Miercurea Ciuc); Almi Rom SRL (Gheorgheni); Ambient SA (Gheorgheni); Ambrosia Farm SRL (Tîrgu Secuiesc); Apemin Tusnad SA (Tusnad); Armicar SRL (Petroșani); Armtech SRL (Tîrgu Mureș); Arterimpex SRL (Gheorgheni); Bakó Cukrászda (Miercurea Ciuc); Balneoclimaterica SA (Sovata); Ben Com Mixt SRL (Gheorgheni); Bicon SRL (Sfântu Gheorghe); BRD Bank Gheorgheni; Bucin Mob SRL (Reghin); Budvár SRL (Odorheiu Secuiesc); Bulinfort SRL (Gheorgheni); Călin Service SRL (Alba Iulia); Csata Trans SRL (Gheorgheni); Con-Art SRL (Sfântu Gheorghe); Country Bakery Prod SRL (Odorheiu Secuiesc); Deichmann Germania; Deko SRL (Miercurea Ciuc); Dunapack Rambox SRL (Sfântu Gheorghe); Elan Trio SRL - Rețeaua de magazine Merkúr (Odorheiu Secuiesc); Electric Plus (Sânnicolau Mare); Electro House SRL (Lăzarea); End-Ibo SRL (Remetea); Erlas Com SRL (Gheorgheni); Euro-Tank SRL (Miercurea Ciuc); Fapicom SRL (Gheorgheni); FarmaMedia SRL (Tîrgu Mureș); Feromat Construct SRL (Teiuș); Florăria Ibolya (Odorheiu Secuiesc); Fortrans SRL (Ditrău); Foto Dobos SRL (Miercurea Ciuc); FrislandCampania Romania SA (Cluj-Napoca); Fundamenta SRL (Gheorgheni); Geo-Tech SRL (Gheorgheni); Gordon Prod SRL (Odorheiu Secuiesc); Halcyon Mobile (Cluj Napoca); Hochmet SRL (Sfântu Gheorghe); Hotel Lacu Roșu; Ikos Conf SRL (Odorheiu Secuiesc); Impex Aurora SRL (Miercurea Ciuc); Karpat Stone SRL (Valea Strâmbă); Kreativity SRL (Tîrgu Mureș); Liban Import Export SRL (Suseni); Librăria Diverta (Petroșani); Medisal SRL (Tîrgu Mureș); Meta-Glob SRL (Gheorgheni); Mol-Metal SRL (Gheorgheni); One Impex SRL (Miercurea Ciuc); Open World SRL (Miercurea Ciuc); Oracler Advertising SRL (Tîrgu Mureș); Pannon Beton SRL (Sfântu Gheorghe); Paul & Darius CSV (Teiuș); Paulact SA (Odorheiu Secuiesc); Perla Harghitei SA (Miercurea Ciuc); Pizzeria Oriente SRL (Odorheiu Secuiesc); Preferato SRL (Gheorgheni); Primacom SRL (Tîrgu Mureș); Primer Electro SRL (Tîrgu Mureș); Radfeld SRL (Gheorgheni); Ralf P. Schaab Hof Erbenheim Oberfeld (Wiesbaden, Germania); Reflex SRL (Sfântu Gheorghe); Renania Trade SRL (Tîrgu/Mureș); Salina Praid SRL (Praid); Salvia For You SRL (Gheorgheni); Tarka-Barka SRL (Gheorgheni); Texal Fantazia SRL (Odorheiu Secuiesc); Timkó Pékség SRL (Tîrgu Mureș); Tom Sost SRL (Sebeș); Tovani SRL (Cluj Napoca); Trans Metal SRL (Gheorgheni); Uniprest Instal SRL (Tîrgu Mureș); Vándortrans SRL (Joseni); Vidéki Pékség SRL (Odorheiu Secuiesc); Weekend SRL (Sfântu Gheorghe); Zenit Plussz SRL (Miercurea Ciuc).

Persoane fizice:

Alba Adrian; Andreas Treichl (Austria); Boris Rancov; Carmen Amarii; Daniel Avram; Dobos Árpád (Miercurea Ciuc); Familia Ambrus (Lunca de Sus); Familia Farcaș (Miercurea Ciuc); Familia Galaci (Lunca de Sus); Familia Lorenzovici (Tîrgu Mureș); Fernanda Torri (Elveţia); Fogarasi Pál (Sîngeorgiu de Mureș); Grigori Dumitru (Alba Iulia); Heinz Reimer Düren-Birkesdorf (Germania); Helmut Suschnigg (Austria); Johannes Spiess; Karl Elmar și Maria (Germania); Kirov Ute (Berlin, Germania); Klother Norbert (Oy-Mittelberg, Germania); Knobel Stefan (Schübelbach, Svájc); Kovács Árpád (Sîngeorgiu de Mureș); Loredana Boca; Nicoleta Roman; Ottmar Depisch (Dettelbach, Germania); Schlecht Marcel (Kulmerau, Elveția); Seemann Elisabeth si Robert (Sommersdorf, Germania); Skowronek Inge (Berlin, Germania); Stoian Cătălin (Alba Iulia); Suzana Rusu; Valer Tecsa; Vas Karolina (Sîngeorgiu de Mureș); Von Werder Anke (Sönnebüll, Germania); Wolf Sascha (Rodgau, Germania); Zierbeck Lutz (Aasch, Elveția); Zumofen Evelyne (Aasch, Elveția).

Parteneri media:

24 de Ore Mureșene (Tîrgu Mureș); Alba TV (Alba Iulia); Bege Trade SRL (Ciumani); Csíki Hírlap (Miercurea Ciuc); Csíki T(Miercurea Ciuc); Digital3 TV (Odorheiu Secuiesc); Erdély FM (Tîrgu Mureș); erdély.ma; Erdélyi Magyar Televízió (Tîrgu Mureș); Fény Tv (Gheorgheni); Gyergyó TV (Gheorgheni); Gyergyói Hírlap (Gheorgheni); Hargita Népe (Miercurea Ciuc); Háromszék (Sfântu Gheorgheni); Kapital Tv (Petroșani); Krónika (Cluj Napoca); Len-Bett SRL (Lăzarea); Népújság (Tîrgu Mureș); pluszportal.ro; Polyp Tv (Tîrgu Secuiesc); Prima Rádió (Odorheiu Secuiesc); Profi Rádió (Tîrgu Secuiesc); Radio Ardeleanul (Alba Iulia); Radio Atlas FM (Alba Iulia); Radio Eveniment (Aiud); Radio GaGa (Tîrgu Mureș); Radio Maria; Radio SON (Mureș); Radio Tîrgu Mureș (Tîrgu Mureș); Sepsi Rádió (Sfântu Gheorghe); Siculus Rádió (Tîrgu Secuiesc); Sláger Rádió (Sfântu Gheorghe); Star Rádió (Odorheiu Secuiesc); Székely Hírmondó (Sfântu Gheorghe); Székely Újság (Tîrgu Secuiesc); székelyhon.ro; Televiziunea prin cablu Remetea SRL; transindex.ro; Udvarhelyi Híradó (Odorheiu Secuiesc); uh.ro (Odorheiu Secuiesc); Új Kelet (Gheorgheni); Új Magyar Szó (București); Vásárhelyi Hírlap (Tîrgu Mureș); Vasárnap (Cluj Napoca); Vox FM Rádió (Cristuru Secuiesc); Zi de zi (Tîrgu Mureș); Ziarul de Mureş (Tîrgu Mureș); Ziarul Unirea (Alba Iulia); Ziarul Văii Jiului (Petroșani).

Parteneri contractuali:

Agenția Județeană de Prestații Sociale Hunedoara; Asociația Handicapaților Fizici din Județul Harghita; Camera Agricolă a Județului Harghita; Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Alba; Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Covasna; Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Harghita; Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara; Centrul Educațional Soros; Consiliul Județean Alba; Consiliul Județean Mureș; Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba; Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna; Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita; Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mureș; Direcţia Judeţeană pentru Tineret Harghita;Gimnaziul Romano-Catolic ”Segítő Mária” (Miercurea Ciuc).

Autorități publice locale:

Județul Alba: Aiud, Alba Iulia, Stremți, Teiuș; Județul Brașov: Brașov; Județul Covasna: Brețcu, Estelnic, Lemnia, Mereni, Ojdula, Sânzieni, Sfântu Gheorghe, Tîrgu Secuiesc, Turia, Zăbala; Județul Harghita: Atid, Avrămești, Bălan, Borsec, Brădești, Căpâlnița, Cârța, Ciceu, Ciucsângeorgiu, Ciumani, Corund, Cozmeni, Cristuru Secuiesc, Dănești, Dârjiu, Dealu, Ditrău, Feliceni, Frumoasa, Gălăuțaș, Gheorgheni, Joseni, Lăzarea, Leliceni, Lueta, Lunca de Jos, Lunca de Sus, Lupeni, Mădăraș, Mărtiniș, Merești, Miercurea Ciuc, Mihăileni, Mugeni, Ocland, Odorheiu Secuiesc, Păuleni-Ciuc, Plăieșii de Jos, Porumbeni, Praid, Racu, Remetea, Săcel, Sâncrăieni, Sândominic, Sânmartin, Sânsimion, Sântimbru, Sărmașu, Satu Mare, Secuieni, Siculeni, Simonești, Subcetate, Suseni, Tomești, Toplița, Tulgheș, Tușnad Băi, Tușnad Sat, Ulieș, Vărșag, Vlăhița, Voșlobeni, Zetea; Județul Hunedoara: Petroșani; Județul Mureș: Bălăușeri, Bereni, Cristești, Daneș, Eremitu, Fântânele, Gălești, Gheorghe Doja, Hodoșa, Măgherani, Miercurea Nirajului, Nadeș, Neaua, Reghin, Sîngeorgiu de Mureș, Sângeorgiu de Pădure, Sânpaul, Saschiz, Șincai, Sovata, Vânători, Vărgata, Vețca, Viișoara, Zagăr.

20 41

Page 36: Culorile Caritas 2014

2041

Caritas Alba IuliaRO - 510009 Alba Iulia Str. Păcii nr. 3 Tel./fax: +40-258-811.499E-mail: [email protected]

www.facebook.com/CaritasABwww.caritas-ab.ro

CULORILE

CARITAS


Recommended