Home >Documents >Cristiana Turianu - Drept civil.pdf

Cristiana Turianu - Drept civil.pdf

Date post:08-Oct-2015
Category:
View:16 times
Download:2 times
Share this document with a friend
Transcript:
 • 108

  DREPT CIVIL

  Lector univ. drd. CRISTIANA TURIANU Obiective Disciplina Drept civil, ca totalitate a normelor care reglemen-

  teaz raporturile patrimoniale i nepatrimoniale ntre persoane fizice i persoane juridice, i propune s asigure nsuirea de ctre studeni a cunotinelor juridice fundamentale, de care nu se poate lipsi nici unul dintre studenii Facultii de Drept. Studiul acestei discipline are menirea totodat de a familiariza viitorul jurist cu instituiile disciplinei respective.

  SEMESTRUL I

  INTRODUCERE N DREPTUL CIVIL

  I. RAPORTUL JURIDIC CIVIL

  1. Noiune, caractere i structur A. Noiunea raportului juridic civil Raportul juridic civil este o specie de raport juridic. Deci, n

  definirea raportului juridic civil trebuie pornit de la ceea ce nseamn raport juridic, n general. Se admite, n doctrin, c raport juridic nseamn o relaie social reglementat de norma de drept.

  n consecin, raportul juridic civil este o relaie social patrimonial ori nepatrimonial reglementat de norma de drept civil.

  Prin urmare, dac orice raport juridic civil este o relaie social, mai nti, nu orice relaie social, prin ea nsi, este raport juridic civil; pentru a avea aceast calitate, este absolut necesar ca ea s mbrace haina juridic, ceea ce se realizeaz prin reglementarea sa de ctre norma de drept civil.

 • 109

  B. Caracterele raportului juridic civil a) Raportul juridic civil are caracter social. Acest caracter

  decurge din aceea c, pe de o parte, prin reglementarea sa de ctre norma de drept civil, relaia dintre oameni nu-i pierde trstura de a fi relaie social i, pe de alt parte, norma de drept civil (ca orice norm juridic, de altfel) nu se poate adresa dect conduitei oamenilor, n calitatea lor de fiine sociale, dotate cu raiune. ntr-adevr, legea nu poate stabili reguli de conduit pentru lucruri. Chiar atunci cnd se vorbete despre regimul juridic al bunurilor, n realitate, se are n vedere conduita oamenilor ei ntre ei cu privire la lucruri ori bunuri.

  b) Raportul juridic civil are caracter voliional. O relaie social devine raport de drept civil pentru c acest lucru s-a voit, de ctre legiuitor, atunci cnd a fost adoptat norma juridic civil. Acest prim aspect al caracterului voliional al raportului juridic civil este comun tuturor raporturilor juridice. Exist, ns, i un al doilea aspect, specific, pentru raporturile juridice civile care izvorsc din actele juridice civile, i anume: actul juridic civil nseamn manifestare de voin n scopul de a produce efecte juridice. Prin urmare, la raporturile juridice civile, pe lng voina exprimat n norma de drept civil, care reglementeaz actul juridic civil, exist i voina autorilor (ori autorului) actului juridic civil (deci dublu caracter voliional).

  c) Raportul juridic civil se caracterizeaz prin poziia de egalitate juridic a prilor. Egalitatea juridic a prilor reprezint nu numai metoda de reglementare a dreptului civil, ci i exprim un caracter propriu raportului juridic civil. Coninutul acestui caracter se exprim n nesubordonarea unei pri fa de cealalt. Este vorba, deci, de poziia unei pri fa de cealalt - care este de nesubordonare - i nu de principiul egalitii n faa legii civile, unde e vorba de poziia subiectelor de drept civil fa de legea civil.

  C. Structura raportului juridic civil Elementele constitutive ale raportului juridic civil sunt: prile,

  coninutul i obiectul. Prile sau subiectele raportului juridic sunt persoanele fizice i persoanele juridice care sunt titularele drepturilor i obligaiilor civile. Coninutul raportului juridic civil este dat de totalitatea drepturilor subiective i a obligaiilor civile pe care le au

 • 110

  prile. Obiectul raportului juridic civil const n aciunile ori inac-iunile la care sunt ndrituite prile ori de care acestea sunt inute s le respecte. Cu alte cuvinte, obiectul raportului juridic civil const n conduita pe care o pot avea ori trebuie s o aib prile. Fiind consti-tutive, adic eseniale, aceste trei elemente trebuie s fie ntrunite cumulativ, pentru a fi n prezena unui raport juridic civil.

  2. Prile raportului juridic civil A. Noiuni elementare Persoana fizic este subiectul individual de drept, adic omul,

  privit ca titular de drepturi i obligaii civile. Persoana juridic este subiectul colectiv de drept, adic un

  colectiv de oameni care, ntrunind condiiile cerute de lege, este titular de drepturi subiective i obligaii civile .Expresia echiva-lent este aceea de persoan moral. Pentru a avea calitatea de persoan juridic, legea civil cere ca un colectiv s ntruneasc, cumulativ, trei condiii: s aib o organizare proprie; s aib un patrimoniu distinct; s aib un scop determinat, n acord cu interesele obteti (art. 26 din Decretul nr. 31/1954 privind persoanele fizice i persoanele juridice).

  B. Categoriile subiectelor de drept civil Din cele artate rezult c exist dou mari categorii de subiecte

  de drept civil: persoanele fizice, care sunt subiecte individuale de drept civil; persoanele juridice, care sunt subiecte colective de drept civil.

  Fiecare din aceste categorii comport unele subcategorii. Astfel, n categoria persoanelor fizice: minorii sub 14 ani, care sunt persoane fizice lipsite de capacitate de exerciiu; minorii ntre 14 i 18 ani, care sunt persoane fizice cu capacitate de exerciiu restrns; majorii, care sunt persoanele fizice de peste 18 ani, cu deplin capacitate de exerciiu. Dup criteriul ceteniei, deosebim: persoane fizice de cetenie romn i persoane fizice de cetenie strin; aici se includ i persoanele fizice fr cetenie, numite apatrizi, i cele cu dubl cetenie (din care nici una nu este romn).

  n categoria persoanelor juridice, deosebim: persoane juridice particulare ori private; cooperatiste i obteti; de stat; mixte. Dup criteriul naionalitii, se pot deosebi: persoanele juridice de

 • 111

  naionalitate romn (n principiu, cele cu sediul n Romnia); persoanele juridice de alt naionalitate, strin.

  C. Capacitatea civil Expresia capacitate civil desemneaz capacitatea subiectelor de

  drept civil. Ea are ca gen proxim noiunea de capacitate juridic, care nseamn aptitudinea, general i abstract, de a fi titular de drepturi i obligaii. n structura capacitii civile intr dou elemente: capacitatea de folosin i capacitatea de exerciiu.

  a) Capacitatea civil a persoanelor fizice Capacitatea de folosin a persoanei fizice este aptitudinea,

  general i abstract, a omului, de a avea drepturi i obligaii (art. 5 alin. 2 din Decretul nr. 31/1954). Potrivit art. 7 din Decretul nr. 31/1954, capacitatea de folosin ncepe de la naterea persoanei i nceteaz odat cu moartea acesteia. Drepturile copilului sunt recunoscute de la concepiune, ns numai dac el se nate viu. Coninutul acestei capaciti este dat de aptitudinea de a avea toate drepturile i obligaiile civile, cu excepia celor oprite de lege.

  Capacitatea de exerciiu a persoanei fizice este aptitudinea omului de a-i exercita drepturile civile i de a-i ndeplini obligaiile civile, prin ncheierea de acte juridice civile (art. 5 alin. 3 din decretul nr. 31/1954). Potrivit art. 11, nu au capacitate de exerciiu: minorul care nu a mplinit vrsta de 14 ani; persoana pus sub interdicie. Pentru cei care nu au capacitatea de exerciiu, actele juridice se fac de reprezentanii lor legali. n art. 9 se prevede: Minorul care a mplinit vrsta de 14 ani are capacitatea de exerciiu restrns. Actele juridice ale minorului cu capacitate restrns se ncheie de ctre acesta cu ncuviinarea prealabil a prinilor sau a tutorelui. n fine, potrivit art. 8 din acelai Decret nr. 31/1954, capacitatea deplin de exerciiu ncepe de la data cnd persoana devine major. Persoana devine major la mplinirea vrstei de 18 ani. Minorul care se cstorete dobndete prin aceasta, capacitatea deplin de exerciiu.

  b) Capacitatea civil a persoanei juridice Capacitatea de folosin a persoanei juridice este aptitudinea

  subiectului colectiv de drept civil de a avea drepturi i obligaii civile. Potrivit art. 33 din Decretul nr. 31/1954, aceast capacitate se dobndete de la data nregistrrii sau de la o alt dat (dup distinciile prevzute n acest articol).

 • 112

  Art. 34 alin. 1 dispune: Persoana juridic nu poate avea dect acele drepturi care corespund scopului ei, stabilit prin lege, actul de nfiinare sau statut; acest text consacr principiul specialitii capacitii de folosin a persoanei juridice.

  Capacitatea de exerciiu a persoanei juridice este aptitudinea sa de a-i exercita drepturile civile i de a-i ndeplini obligaiile civile, prin ncheierea de acte juridice, de ctre organele sale de conducere. Potrivit art. 35 alin. 1 i 2, Persoana juridic i exercit drepturile i i ndeplinete obligaiile prin organele sale. Actele juridice fcute de organele persoanei juridice, n limitele puterilor ce le-au fost conferite, sunt actele persoanei juridice nsi.

  3. Coninutul raportului juridic civil Prin coninutul acestui raport se nelege totalitatea drepturilor

  subiective i a obligaiilor civile pe care le au prile. Cunoaterea acestor elemente implic o analiz distinct.

  A. Drepturile subiective civile Dreptul subiectiv civil este posibilitatea recunoscut de legea

  civil subiectului activ persoan fizic ori persoan juridic n virtutea creia acesta poate, n limitele dreptului i moralei, s aib o anumit conduit, s pretind o conduit corespunztoare s dea, s fac ori s nu fac ceva de la subiectul pasiv i, n caz de nevoie, s cear concursul forei coercitive a statului.

  Clasificarea drepturilor subiective civile a) n funcie de opozabilitatea lor, drepturile subiective civile

  sunt absolute i relative. Dreptul subiectiv civil absolut este acel drept n virtutea cruia titularul su poate avea o anumit conduit, fr a face apel la altcineva pentru a i-l realiza. Sunt absolute drepturile personale nepatrimoniale i drepturile reale. Dreptul subiectiv civil relativ este acel drept n virtutea cruia titularul poate pretinde subiectului pasiv o conduit determinat, fr de care dreptul nu se poate realiza. Sunt, tipic, relative, drepturile de crean.

  b) n funcie de natura coninutului lor, drepturile subiective civile se mpart n patrimoniale i nepatrimoniale. Este patrimonial dreptul subiectiv al crui coninut poate fi exprimat bnete, pecuniar. Sunt patrimoniale dreptul real i dreptul de crean. Este

 • 113

  nepatrimonial (sau personal nepatrimonial) acel drept subiectiv al crui coninut nu poate fi exprimat n bani. Sunt nepatri-moniale: drepturile care privesc existena i integritatea (fizic i moral) ale persoanei: drepturile care privesc identificarea persoanei (cum sunt: dreptul la nume, dreptul la pseudonim, dreptul la domi-ciliu i reedin, dreptul la o stare civil, iar pentru persoana juridic, dreptul la denumire, la sediu etc.).

  c) Dup corelaia dintre ele, drepturile subiective civile se mpart n principale i accesorii. Este principal acel drept subiectiv care are o existen de sine stttoare, soarta sa nedepinznd de vreun alt drept; de pild, drepturile reale principale, respectiv dreptul de proprietate, n toate formele sale, i drepturile reale principale corespunztoare dreptului de proprietate privat: dreptul de uz, dreptul de uzufruct, dreptul de abitaie, dreptul de superficie i dreptul de servitute. Este accesoriu acel drept subiectiv civil a crui soart juridic depinde de existena altui drept subiectiv civil, cu rol de drept principal (de pild, ca drept real accesoriu, dreptul de ipotec, dreptul de gaj, privilegiile, dreptul de retenie). Aceast mprire a drepturilor subiective civile este important pentru c dreptul civil accesoriu depinde de dreptul civil principal (accesorium sequitur principale).

  B. Obligaia civil Obligaia civil este ndatorirea subiectului pasiv al raportului

  juridic civil de a avea o anumit conduit corespunztoare dreptului subiectiv corelativ , conduit care poate consta n a da, a face ori a nu face ceva i care, la nevoie, poate fi impus prin fora coercitiv a statului.

  Clasificarea obligaiilor civile a) n funcie de obiectul lor, deosebim: obligaia de a da,

  obligaia de a face i obligaia de a nu face ceva; obligaia pozitiv i obligaia negativ; obligaia de rezultat (determinat) i obligaia de diligen (de mijloace).

  Obligaia de a da este ndatorirea de a constitui sau de a transmite un drept real (exemplu: obligaia vnztorului de a trans-mite dreptul de proprietate asupra lucrului vndut n patrimoniul cumprtorului).

  Obligaia de a face este ndatorirea de a executa o lucrare, a presta un serviciu ori de a preda un lucru (exemplu: cea a

 • 114

  vnztorului de a preda lucrul vndut cumprtorului; cea de a presta ntreinerea creditorului, n virtutea contractului de vnzare cu clauz de ntreinere).

  Obligaia de a nu face ceva, ca obligaie corelativ unui drept absolut, nseamn ndatorirea de a nu face nimic de natur a aduce atingere acelui drept. Ca obligaie corelativ unui drept relativ, ea nseamn a nu face ceva ce ar fi putut face dac debitorul nu s-ar fi obligat la abinere (de exemplu, obligaia pe care i-o asum nepoata fa de unchi, printr-un contract de donaie, de a nu se cstori pn la absolvirea facultii).

  Sunt pozitive obligaiile de a da i a face; este negativ obligaia de a nu face ceva.

  Este de rezultat (numit i determinat) acea obligaie care const n ndatorirea debitorului de a obine un rezultat determinat (exemplu: cea a vnztorului de a preda cumprtorului lucrul vn-dut); este de diligen (numit i de mijloace) acea obligaie care const n ndatorirea debitorului de a depune toat struina pentru obinerea unui anumit rezultat, fr a se obliga la rezultatul nsui (cea a medicului de a-l vindeca pe pacient de o anumit maladie).

  b) In funcie de sanciunea ce asigur respectarea obligaiilor civile, distingem obligaia civil perfect i obligaia civil imperfect (numit i natural).

  Este perfect acea obligaie civil a crei executare este asigurat, n caz de neexecutare de ctre debitor, printr-o aciune n justiie i obinerea unui titlu executoriu ce poate fi pus n executare silit (prin executorul judectoresc, de regul).

  Este imperfect (numit i natural) acea obligaie a crei executare nu se poate obine pe cale silit, dar odat executat de bun voie de ctre debitor, nu este permis restituirea ei (exemplu: art. 1092 C.civ., care dispune c Orice plat presupune o datorie; ceea ce s-a pltit fr s fie debit este supus repetiiunii. Repetiiunea nu este admis n privina obligaiilor naturale, care au fost achitate de bun voie). Tot astfel, debitorul care a executat obligaia dup ce dreptul la aciune al creditorului s-a prescris, nu are dreptul s cear napoierea prestaiei (art. 20 din Decretul nr. 167/1958).

  4. Obiectul raportului juridic civil Prin obiect al raportului juridic civil nelegem aciunea la care

  este ndrituit subiectul activ i cea de care este inut subiectul pasiv.

 • 115

  Deci, ntotdeauna, obiectul raportului juridic civil este format din conduita prilor.

  n raporturile patrimoniale, conduita prilor se refer adesea, la lucrurile din lumea exterioar, numite i bunuri. Acestea nu pot fi incluse n structura raportului juridic civil, dat fiind natura social a acestui raport. Totui, pentru uurina exprimrii, se spune c obiectul raportului juridic civil l formeaz un bun ori nite bunuri. Bunul, deci, este luat n considerare ca obiect derivat al raportului juridic civil.

  A. Definiia bunului n dreptul civil Prin bun se nelege o valoare economic util pentru

  satisfacerea nevoii materiale ori spirituale a omului i susceptibil de apropriere sub forma dreptului patrimonial. n practic, n doctrin i chiar n legislaie, termenul bunuri este folosit fie n sensul definit mai sus sens n care poate fi folosit i termenul lucru , fie prin bun se desemneaz att lucrul, ct i dreptul patrimonial care are ca obiect acel lucru.

  B. Clasificarea bunurilor Clasificrile mai importante ale bunurilor sunt urmtoarele: a) n funcie de natura lor i de calificarea dat de lege, bunurile

  se mpart n mobile i imobile (numite i mictoare i nemictoare). Categoriile de bunuri mobile sunt urmtoarele: - mobile prin natura lor (Sunt mobile prin natura lor, corpurile

  care se pot transporta de la un loc la altul, att cele care se mic de sine precum sunt animalele, precum i cele care nu se pot strmuta din loc dect printr-o putere strin 473 C.civ.);

  - mobile prin determinarea legii (Sunt mobile prin deter-minarea legii obligaiile i aciunile care au ca obiect sume exigibile sau efecte mobiliare, aciunile sau interesele n companii de finane, de comer sau de industrie, chiar i cnd capitalul acestor companii const n imobile art. 474 C.civ.);

  - mobile prin anticipaie sunt acele bunuri care, prin natura lor, sunt imobile, dar pe care prile unui act juridic le consider ca mobile n considerarea a ceea ce vor deveni, ca exemplu, fructele i recoltele neculese nc, dar nstrinate prin act juridic, cu anticipaie.

 • 116

  Categoriile de bunuri imobile sunt urmtoarele: - imobile prin natura lor (Fondurile de pmnt i cldirile sunt

  imobile prin natura lor art. 463 C.civ.; Morile de vnt, sau de ap, aezate pe stlpi, sunt imobile prin natura lor art. 464 C.civ.; Recoltele care nc se in de rdcini, i fructele de pe arbori, neculese nc, sunt asemenea imobile art. 465 C.civ.);

  - imobile prin obiectul la care se aplic (Sunt imobile prin obiectul la care se aplic: uzufructul lucrurilor imobile, servitutea, aciunile care tind a revendica un imobil art. 471 C.civ.);

  - imobile prin destinaie (Obiectele ce proprietarul unui fond a pus pe el pentru serviciul i exploatarea acestui fond a pus pe el pentru serviciul i exploatarea acestui fond sunt imobile prin destinaie art. 468 C.civ.). Astfel, sunt imobile prin destinaie, animalele afectate la cultur; instrumentele artoare; stupii cu roi, petele din iaz, teascurile, cldirile etc.

  Importana juridic a clasificrii bunurilor n mobile i imobile se concretizeaz n regimul juridic diferit, sub diferite aspecte, dintre care amintim: 1) n ce privete efectele posesiei: dac pentru imobile posesia poate conduce la uzucapiune (prescripie achizitiv), pentru mobile, posesia de bun-credin valoreaz proprietate (art. 1909 C. civ.); 2) n ce privete drepturile reale accesorii: ipoteca are ca obiect un imobil, pe cnd gajul (amanetul) privete un mobil.

  b) Dup regimul circulaiei lor juridice, distingem bunuri care se afl n circuitul civil i bunuri scoase din circuitul civil.

  - Sunt bunuri n circuitul civil acele bunuri care pot face obiectul actelor juridice (deci, care pot fi nstrinate ori dobndite prin act juridic). Fac parte din aceast categorie: bunurile care pot circula liber, nengrdit i bunurile care pot fi dobndite, deinute ori nstrinate condiional, adic n condiii restrictive, cum sunt: armele i muniiile; produsele i substanele toxice etc.

  - Sunt scoase din circuitul civil acele bunuri care nu pot forma obiectul actului juridic civil; se spune c asemenea bunuri sunt inalienabile. Un asemenea bun este teritoriul Romniei (art. 3 din Constituie). Apoi, potrivit art. 5 din legea nr. 18/1991 a fondului funciar, Terenurile care fac parte din domeniul public sunt scoase din circuitul civil, dac prin lege nu se prevede altfel, iar potrivit art. 45: Terenurile proprietate privat, indiferent de titularul lor, sunt i

 • 117

  rmn n circuitul civil. Ele pot fi dobndite i nstrinate prin oricare dintre modurile stabilite de legislaia civil, cu respectarea dispoziiilor din prezenta lege.

  Importana juridic a acestei clasificri se manifest pe planul valabilitii actelor juridice civile sub aspectul obiectului lor.

  c) Dup modul n care sunt determinate, distingem bunuri individual determinate (res certa) i bunuri determinate generic (res genera). Sunt individual determinate acele bunuri care, potrivit naturii lor sau voinei exprimate n act juridic, se individualizeaz prin nsuiri proprii, specifice. Sunt determinate generic acele bunuri care se individualizeaz prin nsuirile speciei ori categoriei din care fac parte. Individualizarea se face prin cntrire, msurare, numrare etc. Aceast clasificare a bunurilor prezint importan juridic n ceea ce privete: momentul transmiterii dreptului real, care are ca obiect: (res certa) dreptul real se transmite n momentul realizrii acordului de voin, chiar dac nu s-a predat bunul; (res genera) dreptul real se transmite n momentul individualizrii sau predrii; suportarea riscului contractului: (res certa) dac bunul piere fortuit nainte de predarea lui, debitorul este liberat de obligaia predrii; (res genera) debitorul nu este liberat de obligaia de predare, el trebuie s procure alte bunuri de gen).

  d) Dup cum pot fi sau nu nlocuite n executarea unei obligaii civile, deosebim bunuri fungibile i bunuri nefungibile. Este fungibil acel bun care, n executarea unei obligaii, poate fi nlocuit cu altul, fr s afecteze valabilitatea plii. Este nefungibil acel bun care nu poate fi nlocuit cu altul, n executarea unei obligaii, astfel c debitorul nu este liberat dect prin predarea bunului datorat. Ca regul, bunurile individual determinate sunt nefungibile, iar cele determinate generic sunt fungibile.

  e) Dup cum folosirea lor implic ori nu consumarea ori nstrinarea lor, distingem bunuri consumptibile i bunuri necon-sumptibile. Este consumptibil acel bun care nu poate fi folosit fr ca prima lui ntrebuinare s nu implice consumarea substanei ori nstrinarea lui. Este neconsumptibil bunul care poate fi folosit repetat, fr ca, prin aceasta, s fie necesare consumarea substanei ori nstrinarea lui. Aceast clasificare este util n materie de uzufruct i de mprumut: cnd obiectul uzufructului e un bun neconsumptibil,

 • 118

  uzufructuarul trebuie s restituie nudului proprietar chiar acel bun; obiectul mprumutului de folosin, numit comodat, l constituie un bun neconsumptibil, pe cnd obiectul mprumutului de consumaie, numit mutuum, l formeaz bunuri consumptibile.

  f) Dup cum sunt sau nu productoare de fructe, bunurile se mpart n frugifere i nefrugifere. Este frugifer acel bun care poate produce periodic, fr consumarea substanei sale, alte bunuri ori produse, numite fructe. Este nefrugifer bunul care nu are nsuirea de a da natere, periodic, la produse fr consumarea substanei sale.

  Distingem trei categorii de fructe. Potrivit art. 522 C. civ., Fructele naturale sunt acelea ce pmntul produce de la sine; producia i prsila (sporul animalelor) sunt asemenea fructe naturale. Fructele industriale ale unui fond sunt acelea ce se dobndesc prin cultur, iar potrivit art. 523, Fructele civile sunt chiriile caselor, dobnzile sumelor exigibile, venitul rentier; arendele intr n clasa fructelor civile.

  Fructele trebuie deosebite de producte. Productele sunt foloase trase dintr-un bun cu consumarea substanei sale; este product, spre exemplu, piatra dintr-o carier ori nisipul dintr-o albie. Distincia ntre fructe i producte este important, n materie de uzufruct i posesie imobiliar: uzufructuarul are dreptul doar la fructe, nu i la producte, care se cuvin nudului proprietar; posesia de bun-credin conduce numai la dobndirea proprietii fructelor (art. 485 C. civ.), nu i a productelor.

  g) Dup cum pot fi ori nu mprite fr s-i schimbe, destinaia lor, bunurile se mpart n divizibile i indivizibile. Este divizibil acel bun care poate fi mprit fr s-i schimbe, prin aceasta, destinaia sa economic. Este indivizibil acel bun care nu poate fi mprit fr s nu-i schimbe, prin aceasta, destinaia sa economic. Spre exemplu, o bucat de stof poate fi mprit, fiind bun divizibil, pe cnd un autoturism este bun indivizibil. Aceast mprire a bunurilor prezint utilitate juridic n materie de partaj i de obligaii.

  h) Dup corelaia dintre ele, mprim bunurile n principale i accesorii. Este principal acel bun care poate fi folosit independent, fr a servi la ntrebuinarea altui bun. Este accesoriu bunul destinat s serveasc la ntrebuinarea unui alt bun, principal (cureaua pentru ceas, antena pentru televizor, husa pentru un autoturism etc.). Aceast

 • 119

  mprire a bunurilor prezint utilitate juridic, n executarea obligaiei civile: cnd se datoreaz un bun, debitorul trebuie s predea att bunul principal, ct i pe cel accesoriu (n lips de stipulaie contrar expres).

  i) Dup modul lor de percepere, bunurile se mpart n corporale i incorporale. Este corporal acel bun care are o existen material, fiind uor perceptibil simurilor omului. Este incorporal valoarea economic, ce are o existen ideal, abstract, putnd fi perceput cu ochii minii (drepturile patrimoniale sunt asemenea bunuri). Aceast clasificare este important juridic, n ce privete, de pild, dobndirea proprietii imobiliare ca efect al posesiei de bun-credin, care opereaz doar pentru mobilele corporale (art. 1909 C. civ.).

  j) Dup cum sunt sau nu supuse urmririi i executrii silite pentru plata datoriilor, deosebim bunuri sesizabile i bunuri insesizabile. Este sesizabil bunul ce poate forma obiectul executrii silite a debitorului (cum ar fi cele ce nu intr n enumerarea fcut de art. 409 C. civ.). Este insesizabil bunul ce nu poate fi urmrit silit pentru plata unei datorii (cum este mijlocul fix al unei cooperative meteugreti, potrivit art. 21 din Decretul-Lege nr. 66/1990).

  II. ACTUL JURIDIC CIVIL

  1. Definiia actului juridic civil Prin act juridic civil se nelege o manifestare de voin fcut

  cu intenia de a produce efecte juridice, respectiv, de a nate, a modifica ori a stinge un raport juridic civil concret. Rezult c elementele definitorii ale actului juridic sunt:

  a) prezena unei manifestri de voin, care s provin de la un subiect de drept civil (persoan fizic ori juridic);

  b) manifestarea de voin trebuie exprimat cu intenia de a produce efecte juridice civile; aceast trstur difereniaz actul juridic civil de faptul juridic civil (svrit fr intenia de a produce efecte juridice, efecte care se produc, ns, n puterea legii);

  c) efectele juridice urmrite, la manifestarea voinei, pot consta n a da natere, a modifica sau a stinge un raport juridic civil concret; prin aceast trstur, actul juridic civil se difereniaz de actele

 • 120

  juridice din alte ramuri de drept (precum: actul administrativ, actul de comer etc.).

  Expresia act juridic civil, ori act juridic sau, pur i simplu, termenul act se ntrebuineaz cu dou sensuri: fie ca manifestare de voin cu intenia de a produce efecte juridice civile (cu semnificaia, deci, de operaiune juridic negotium juris), fie desemneaz nscrisul constatator al manifestrii de voin (adic suportul material care consemneaz manifestarea de voin instrumentum probationis).

  2. Clasificarea actelor juridice civile a) Acte unilaterale, bilaterale i multilaterale Este unilateral acel act juridic care constituie rezultatul voinei

  unei singure pri (de exemplu: testamentul, acceptarea succesiunii, renunarea la o motenire, denunarea unui contract, oferta, promisiunea public de recompens etc.).

  Este bilateral actul juridic civil care reprezint voina concordant a dou pri (precum: vnzarea-cumprarea, donaia, mandatul, mprumutul, depozitul etc.).

  Este multilateral actul juridic civil care constituie rodul acordului de voin ce provine de la trei sau mai multe pri (este un asemenea act contractul civil de societate).

  Aceast clasificare prezint importan juridic n ce privete: aprecierea valabilitii actului (la cel unilateral se verific o singur voin juridic, pe cnd la cel bilateral trebuie cercetat fiecare dintre cele dou voine juridice); regimul juridic, difereniat, al viciilor de consimmnt (eroarea, dolul, violena i leziunea).

  b) Acte cu titlu oneros i acte cu titlu gratuit Este cu titlu oneros acel act juridic civil n care, n schimbul

  folosului patrimonial procurat de o parte celeilalte, se urmrete obinerea altui folos patrimonial (exemplu: contractul de vnzare-cumprare n care vnztorul urmrete preul n schimbul bunului vndut, iar cumprtorul urmrete obinerea bunului cumprat n schimbul preului).

  Este cu titlu gratuit acel act juridic civil prin care se procur un folos patrimonial fr a se urmri obinerea altui folos patrimonial

 • 121

  n schimb (exemplu: donaia, comodatul, mprumutul fr dobnd, depozitul neremunerat, legatul).

  Importana juridic a acestei clasificri se manifest n diferenele de regim juridic ntre actele juridice cu titlu oneros i cele cu titlu gratuit, n ce privete: capacitatea de a le ncheia (legea e mai pretenioas atunci cnd e vorba de actele cu titlu gratuit); aplicarea viciilor de consimmnt (bunoar, leziunea nu privete actele cu titlu gratuit).

  c) Acte constitutive, translative i declarative Este constitutiv acel act juridic care d natere la un drept

  subiectiv civil care n-a existat anterior. Exemple: ipoteca convenional (care creeaz dreptul real accesoriu numit ipotec), amanetul (gajul) sau instituirea unui uzufruct.

  Este translativ actul juridic civil care are ca efect strmutarea unui drept subiectiv civil dintr-un patrimoniu n alt patrimoniu. Sunt translative, contractele de vnzare-cumprare, de donaie etc.

  Este declarativ acel act juridic civil care are ca efect conso-lidarea ori definitivarea unui drept subiectiv preexistent (exemplu: partajul).

  Aceast clasificare prezint importan juridic sub diferite aspecte: actul constitutiv i cel translativ i produc efectele numai pentru viitor (ex nunc), pe cnd cel declarativ produce efecte i pentru trecut (ex tunc); numai actele constitutive i cele declarative sunt supuse, n principiu, publicitii imobiliare; just-titlu, pentru uzuca-piunea de 10-20 ani, poate fi doar un act translativ, iar nu i unul declarativ.

  d) Acte juridice de conservare, de administrare i de dispoziie Este act de conservare acel act juridic care are ca efect

  prentmpinarea pierderii unui drept subiectiv civil. Actul de conservare este ntotdeauna avantajos deoarece, cu o cheltuial mic, se salveaz un drept de o valoare mai mare (exemplu: ntreruperea unei prescripii prin aciunea n justiie, nscrierea unei ipoteci sau a unui privilegiu, somaia etc.).

  Actul de administrare este acel act juridic prin care se realizeaz o normal punere n valoare a unui bun ori a unui patrimoniu (exemplu: nchirierea unui bun, n anumite condiii, culegerea fructelor, reparaiile de ntreinere, asigurarea unui bun etc.).

 • 122

  Este de dispoziie actul juridic civil care are ca rezultat ieirea din patrimoniu a unui bun sau drept ori grevarea unui bun cu o sarcin real. Exemple: vnzarea-cumprarea i donaia.

  Aceast clasificare prezint importan juridic n materia capacitii de a ncheia actele juridice civile, n materie de repre-zentare, precum i n ce privete acceptarea motenirii.

  e) Acte juridice civile patrimoniale i nepatrimoniale Este patrimonial actul juridic civil care are un coninut

  evaluabil n bani. De regul, sunt asemenea acte cele ce privesc drepturile reale i de crean (exemplu: contractele de vnzare-cum-prare, de donaie, de mprumut etc.).

  Este nepatrimonial actul juridic civil care are un coninut neevaluabil n bani (exemplu: convenia prinilor unui copil din afara cstoriei ca acesta s ia numele de familie al unuia dintre ei).

  Aceast mprire a actelor juridice civile i vdete utilitatea n materia efectelor nulitii (nu se pune problema restituirilor n cazul anulrii actului nepatrimonial) i n cea a ocrotirii incapabilului.

  f) Acte juridice civile consensuale, solemne i reale Este consensual actul juridic civil care se ncheie prin simpla

  manifestare de voin (actul consensual reprezint regula, din punctul de vedere al formei n care se ncheie actele juridice civile).

  Solemn este acel act juridic la a crui ncheiere manifestarea de voin trebuie s mbrace o anumit form cerut de lege. Forma solemn pentru un asemenea act este o condiie de valabilitate (e forma cerut ad validitatem ori ad solemnitatem). Ca acte solemne menionm donaia, ipoteca convenional i testamentul.

  Este real actul juridic civil care nu se poate ncheia dect dac manifestarea de voin este nsoit de remiterea (predarea) bunului (exemplu: mprumutul, depozitul, darul manual).

  Acelai act juridic poate fi, uneori, consensual (ca regul) i alteori solemn (cum este vnzarea-cumprarea unui teren); de ase-menea, acelai act poate fi, ca regul, act solemn (de exemplu, donaia), iar alt dat s fie act real (de exemplu, darul manual).

  Importana juridic a acestei clasificri se manifest n ce privete aprecierea valabilitii actelor civile din punctul de vedere al formei de ncheiere.

 • 123

  g) Acte juridice ntre vii i pentru cauz de moarte Actul ntre vii inter vivos este actul juridic civil care-i

  produce efectele necondiionat de moartea autorului. Majoritatea actelor civile este format din actele ntre vii.

  Actul pentru cauz de moarte mortis causa este actul juridic civil care nu-i produce efectele dect la moartea autorului (exemplu: testamentul).

  Aceast clasificare prezint importan juridic n ce privete capacitatea de a fi ncheiate, ca i n ce privete forma n care se pot ncheia actele respective.

  h) Acte pure i simple i acte afectate de modaliti Este pur i simplu actul juridic civil care nu cuprinde o

  modalitate: termen, condiie ori sarcin. Unele acte civile sunt incompatibile cu modalitile, ca, de pild, actul de opiune succesoral (acceptarea ori renunarea la motenire) ori actul de recunoatere a filiaiei.

  Este afectat de modaliti actul juridic civil care cuprinde o modalitate (de exemplu, contractul de mprumut, contractul de vnzare cu clauz de ntreinere, n care este prezent termenul, contractul de asigurare, contractul de donaie cu sarcin).

  i) Acte juridice civile principale i accesorii Este principal actul juridic civil care are o existen de sine

  stttoare, soarta sa nedepinznd de soarta altui act juridic (majoritatea actelor juridice civile sunt acte principale).

  Este accesoriu acel act juridic civil a crui soart juridic depinde de soarta altui act juridic, principal (clauza penal, fideju-siunea, gajul, ipoteca convenional, arvuna etc.).

  Aceast clasificare prezint utilitate n ce privete aprecierea valabilitii i eficacitii actelor juridice civile; raportului dintre actul accesoriu i cel principal i se aplic adagiul accesorium sequitur principale.

  j) Acte juridice numite (tipice) i acte nenumite (atipice) Este numit (sau tipic) actul juridic civil care are o denumire

  stabilit de legea civil, precum i o reglementare proprie. Majoritatea actelor civile este format din acte numite, tipice (contractele civile i actele unilaterale).

 • 124

  Este nenumit (sau atipic) actul juridic civil care nu se bucur de denumire i reglementare proprie (exemplu: contractul de vnzare cu clauz de ntreinere).

  Importana juridic a acestei clasificri rezid n determinarea regulilor aplicabile actului nenumit; un asemenea act nu este crmuit de normele care reglementeaz actul numit cel mai apropiat, ci se aplic normele generale privind actul juridic civil (exceptio est strictissimae interpretationis).

  3. Condiiile (elementele) actului juridic civil Prin condiiile actului juridic civil nelegem elementele din care

  este alctuit un asemenea act. Distingem urmtoarele categorii de condiii: condiii de fond

  (care privesc coninutul actului juridic civil) i de form (cele care se refer la exteriorizarea voinei); condiii eseniale (cele cerute pentru chiar valabilitatea actului) i neeseniale (cele ntmpltoare, adic cele care pot fi prezente ori pot lipsi, fr s pun n discuie valabilitatea actului); condiii de validitate (a cror nerespectare atrage nulitatea actului juridic civil) i de eficacitate (a cror nerespectare atrage inopozabilitatea actului juridic civil); condiii generale (cerute pentru orice act juridic) i speciale (cerute sau impuse doar pentru anumite categorii de acte juridice civile).

  Condiiile de fond, eseniale ale actului juridic civil sunt: capacitatea, consimmntul, obiectul i cauza.

  A. Capacitatea de a ncheia actul juridic Capacitatea reprezint o condiie (cerin) de fond, esenial i

  de validitate, impus, cu caracter general, pentru orice act. Expresia capacitatea civil desemneaz capacitatea subiectelor de drept civil. Ea are ca gen proxim noiunea de capacitate juridic, care nseamn aptitudinea, general, de a fi titular de drepturi i obligaii.

  Capacitatea de a ncheia acte civile const n aptitudinea (vocaia) subiectului de drept civil de a deveni titular de drepturi i obligaii civile prin ncheierea de acte de drept civil. Principalele reglementri ale capacitii de a ncheia actul juridic civil se gsesc n Codul civil (art. 949 C. civ.: Poate contracta orice persoan ce nu este declarat necapabil de lege; art. 950 C. civ.: Necapabili de a contracta sunt: minorii, interziii, toi cei crora legea le-a prohibit

 • 125

  oarecare contracte; art. 856 C. civ.: Orice persoan este capabil de a face testament, dac nu este oprit de lege etc.). Dispoziii privind capacitatea de a ncheia acte juridice se mai gsesc n Codul familiei, Decretul nr. 31/1954 i n alte izvoare de drept civil.

  Principiul ori regula este capacitatea de a face actul juridic civil (excepia fiind incapacitatea). Aadar, excepia de a ncheia acte juridice trebuie s fie expres prevzut de lege, iar textele de excepie, dup cum se tie, sunt de strict interpretare i aplicare (exceptio est strictissimae interpretationis). Cu caracter general, acest principiu se desprinde din prevederea art. 6 alin. 1 din decretul nr. 31/1954: Nimeni nu poate fi ngrdit n capacitatea de folosin i nici lipsit n tot sau n parte, de capacitatea de exerciiu, dect n cazurile i n condiiile stabilite de lege.

  n structura capacitii civile intr dou elemente: capacitatea de folosin i capacitatea de exerciiu.

  Capacitatea de folosin a persoanei fizice este acea parte a capacitii civile care const n aptitudinea, general i abstract, a omului de a avea drepturi i obligaii (art. 5 din Decretul nr. 31/1954); aceste drepturi i obligaii sunt civile, iar nu drepturi i obligaii n general, ceea ce rezult din art. 1 i 2 din acelai act normativ, care recunoate persoanei fizice i persoanei juridice drepturile subiective civile, iar nu orice drepturi. Iar potrivit art. 7 din Decretul nr. 31/1954, Capacitatea de folosin ncepe de la naterea persoanei i nceteaz odat cu moartea acesteia. Drepturile copilului sunt recunoscute de la concepiune, ns numai dac el se nate viu.

  Capacitatea de exerciiu a persoanei fizice este aptitudinea omului de a dobndi i exercita drepturi subiective civile i de a-i ndeplini obligaiile civile, prin ncheierea de acte juridice civile (art. 5 din Decretul nr. 31/1954).

  Potrivit prevederilor art. 5 alin. 3 i art. 8 din acelai act normativ, capacitatea deplin a persoanei fizice de a-i asuma obligaii svrind acte juridice (capacitatea de exerciiu) ncepe de la data cnd persoana devine major (adic la mplinirea vrstei de 18 ani) sau cnd minorul se cstorete, dobndind astfel capacitatea deplin de exerciiu. Potrivit art. 11, nu au capacitate de exerciiu: minorul care nu a mplinit vrsta de 14 ani; persoana pus sub interdicie. Pentru cei care nu au capacitate de exerciiu, actele juridice se fac de

 • 126

  reprezentanii lor legali. n art. 9 se prevede: Minorul care a mplinit vrsta de 14 ani are capacitatea de exerciiu restrns. Actele juridice ale minorului cu capacitate restrns se ncheie de ctre acesta cu ncuviinarea prealabil a prinilor sau a tutorelui.

  Capacitatea de folosin a persoanei juridice este aptitudinea subiectului colectiv de drept civil de a avea drepturi i obligaii civile. Potrivit art. 33 din Decretul nr. 31/1954, aceast capacitate se dobndete de la data nregistrrii sau de la o alt dat (dup distinciile prevzute n acest articol).

  Capacitatea de exerciiu a persoanei juridice este aptitudinea de a-i exercita drepturile civile i de a-i ndeplini obligaiile civile, prin ncheierea de acte juridice, de ctre organele sale de conducere. Mai trebuie reinut c, pentru persoana juridic, regula capacitii de a face acte juridice civile este subordonat principiului specialitii capacitii. n aceast materie a capacitii , fiind vorba de o condiie de fond, esenial i de validitate a oricrui act juridic civil, sanciunea nerespectrii incapacitii nu poate fi dect nulitatea actului ncheiat cu neobservarea regulilor privind capacitatea civil a persoanelor.

  Pentru persoanele fizice, este de reinut, n ce privete felul nulitii care intervine, c nulitatea absolut se aplic n caz de nerespectare a unei incapaciti speciale (de folosin), impus pentru ocrotirea unui interes public. Per a contrario, n celelalte cazuri de incapaciti de folosin (de pild, nesocotirea dispoziiilor art. 806, 807 i 1308 C. civ.), precum i n ipoteza nerespectrii regulilor privind capacitatea de exerciiu a persoanei fizice, fiind vorba de ocrotirea unui interes preponderent individual, sanciunea aplicabil este nulitatea relativ.

  Pentru persoanele juridice, lipsa capacitii de folosin i nerespectarea principiului specialitii capacitii de folosin a acestora (art. 34 alin. 2 din Decretul nr. 31/1954) atrag nulitatea absolut a actului civil respectiv.

  B. Consimmntul Prin consimmnt se nelege acea condiie esenial, de fond i

  general a actului juridic civil care const n hotrrea de a ncheia un act juridic civil manifestat n exterior. Pentru a fi valabil, consimmntul trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii: s

 • 127

  provin de la o persoan cu discernmnt; s fie exprimat cu intenia de a produce efecte juridice; s fie exteriorizat; s nu fie alterat de vreun viciu de consimmnt.

  a) Consimmntul s provin de la o persoan cu discer-nmnt. Aceast condiie decurge din caracterul contient al actului juridic civil; pentru a i se recunoate efecte juridice de a nate, modifica ori stinge raporturi juridice civile concrete , subiectul de drept civil trebuie s aib puterea de a aprecia, de a discerne conse-cinele juridice care se produc n baza manifestrii sale de voin.

  Persoana fizic cu deplin capacitate de exerciiu este prezumat c are discernmntul necesar pentru a ncheia acte juridice civile. Persoana lipsit de capacitate de exerciiu (minorul sub 14 ani i cel pus sub interdicie judectoreasc) este prezumat a nu avea discernmnt, fie datorit vrstei fragede, fie strii de sntate mintal. Minorul ntre 14 i 18 ani are discernmntul juridic n curs de formare.

  Pentru persoana juridic nu se pun probleme, deoarece reprezen-tantul ei legal este, ntotdeauna, o persoan fizic cu deplin capacitate de exerciiu.

  n afar de incapacitile legale de exerciiu (adic de cazuri n care legea prezum o persoan ca lipsit de discernmnt) exist i cazuri de incapaciti naturale n care se gsesc persoane capabile dup lege; n aceste cazuri, n drept, persoana este capabil (are discernmnt), dar, n fapt, ea este lipsit temporar de discernmnt. n acest sens se citeaz cazurile de beie, hipnoz, somnambulism, mnie puternic (ab irato).

  Sanciunea lipsei discernmntului este nulitatea relativ a actului juridic civil.

  b) Consimmntul trebuie exprimat cu intenia de a produce efecte juridice. Aceast condiie decurge din esena actului juridic civil, care este o manifestare de voin fcut n scopul de a produce efecte juridice, adic de a crea, a modifica ori a stinge un raport juridic civil concret, dup caz. Lipsete intenia de a produce efecte juridice: cnd declaraia de voin a fost fcut n glum (jocandi causa), din prietenie sau pur complezen; cnd s-a fcut sub condiie pur potestativ din partea celui care se oblig (art. 1010 C. civ.), adic m oblig dac vreau; cnd manifestarea de voin este prea vag, imprecis.

 • 128

  c) Consimmntul trebuie s fie exteriorizat. Aceast condiie este impus chiar de definiia consimmntului: hotrrea de a ncheia actul manifestat n exterior, adic exteriorizat.

  Exteriorizrii consimmntului i este aplicabil principiul consensualismului, care nseamn c prile sunt libere s aleag forma de exteriorizare a voinei lor; altfel spus, simpla manifestare de voin este nu numai necesar, ci i suficient pentru ca actul civil s se nasc valabil din punctul de vedere al formei sale.

  Manifestarea de voin poate fi exteriorizat ntr-o form expres sau tacit (implicit). Pentru anumite acte este necesar manifestarea expres a voinei (cum e cazul actelor solemne), pe cnd alte acte pot fi fcute printr-o manifestare expres ori tacit de voin (cum e cazul acceptrii motenirii).

  Modalitile de exteriorizare a consimmntului sunt: n scris, verbal i prin gesturi ori fapte concludente (neechivoce).

  Ct privete valoarea juridic a tcerii, a adagiului qui tacit consentire videtur (cine tace pare s consimt) n dreptul civil, trebuie reinut c, n principiu, simpla tcere nu valoreaz consimmnt. Prin excepie, tcerea valoreaz consimmnt: cnd legea prevede expres aceasta (cazul tacitei relocaiuni, la care se refer art. 1437 C. civ.); cnd, prin voin expres a prilor, se atribuie tcerii valoare de consimmnt (de pild, n cazul stabilirii modalitii de rennoire a conveniei iniiale ori de denunare, n anumite condiii, a acesteia); cnd, potrivit obiceiului, tcerii i se atribuie valoare de consimmnt.

  d) Consimmntul s nu fie alterat printr-un viciu de consim-mnt. Aceast condiie, negativ, este impus de caracterul contient, liber al consimmntului.

  Sunt vicii de consimmnt: eroarea, dolul (viclenia), violena i leziunea.

  Eroarea este falsa reprezentare a realitii la ncheierea unui act juridic civil. n afar de art. 953 C. civ., potrivit cruia consimmntul nu este valabil cnd este dat prin eroare, art. 954 dispune: Eroarea nu produce nulitate dect cnd cade asupra substanei obiectului conveniei. Eroarea nu produce nulitate cnd cade asupra persoanei cu care s-a contractat, afar numai cnd consideraia persoanei este cauza principal, pentru care s-a fcut convenia (s.n.).

 • 129

  n primul alineat se reglementeaz eroarea asupra calitilor substaniale ale obiectului actului (error in substantiam), iar n al doilea alineat este reglementat eroarea asupra identitii ori calitii persoanei contractante (error in personam). Viciul de consimmnt al erorii att ca error in substantiam, ct i ca error in personam atrage sanciunea nulitii relative a actului.

  Dup natura realitii fals reprezentate, distingem eroarea de fapt i eroarea de drept: eroarea de fapt este falsa reprezentare a unei situaii faptice la ncheierea actului juridic (care privete obiectul actului, valoarea, cocontractantul); eroarea de drept este falsa repre-zentare a existenei ori coninutului unei norme de drept civil.

  Dolul (sau viclenia) const n inducerea n eroare a unei persoane, cu ajutorul unor mijloace viclene sau dolosive, pentru a o determina s ncheie un anumit act juridic. n afar de art. 953 C. civ., potrivit cruia consimmntul nu este valabil cnd este surprins prin dol, art. 960 prevede: Dolul este o cauz de nulitate a conveniei cnd mijloacele viclene, ntrebuinate de una din pri, sunt astfel, nct este evident c, fr aceste mainaii, cealalt parte n-ar fi contractat.

  Ca structur, dolul este alctuit din dou elemente: un element obiectiv (material), constnd n utilizarea de mijloace viclene (mainaiuni, iretenii, manopere frauduloase etc.) pentru a induce n eroare; un element subiectiv (intenional), constnd n intenia de a induce n eroare o persoan n scop de a o face s ncheie un anumit act civil.

  Pentru a fi viciu de consimmnt, dolul trebuie s ndepli-neasc, cumulativ, condiiile:

  - s fie determinant pentru ncheierea actului juridic (condiia este expres prevzut de art. 960 C. civ., care impune ca mijloacele dolosive s fi fost de aa natur nct, n lipsa acestora, cealalt parte n-ar fi contractat. Caracterul determinant al dolului urmeaz a se aprecia tot dup un criteriu subiectiv, adic in concreto, inndu-se seama de experiena de via, gradul de pregtire, natura profesiei sau ocupaiei etc. celui care se pretinde victim a unui dol);

  - s provin de la cealalt parte (aceast condiie este coninut, la fel, n formula art. 960: mijloacele viclene ntrebuinate de una din pri. Textul las s se neleag c ar fi aplicabil doar actelor

 • 130

  bilaterale, cci numai la acestea se poate vorbi de cocontractant ori de cealalt parte. Or, dolul (sub forma sugestiei) poate fi ntlnit i n cazul testamentului, care este un act unilateral.

  n fine, o ultim observaie: ca i la eroare, nu se cere ca dolul s fie comun, adic s existe pentru fiecare parte a actului bilateral; dac, totui, ar exista reciprocitate de dol, fiecare parte este n drept s cear anularea actului pentru dolul a crui victim este.

  Fiind un fapt juridic, ca i eroarea, dolul poate fi probat prin orice mijloace de prob, inclusiv cu martori sau prezumii simple.

  Violena este acel viciu de consimmnt care const n ameninarea unei persoane cu un ru de natur s-i insufle o temere, care o determin s ncheie un act juridic, pe care altfel nu l-ar fi ncheiat. n afar de art. 953 C. civ., potrivit cruia consimmntul nu este valabil cnd estesmuls prin violen, art. 956 dispune c este violen totdeauna cnd, spre a face o persoan a contracta, i-a insuflat temerea, raionabil dup dnsa, c va fi expus persoana sau averea sa unui ru considerabil i prezent. Se ine cont n aceast materie de etate, de sex i de condiia persoanelor.

  Violena viciu de consimmnt poate fi clasificat dup dou criterii: natura rului cu care se amenin i caracterul acestei ameninri.

  Dup natura rului cu care se amenin, distingem violena fizic (atunci cnd ameninarea cu rul se refer la integritatea fizic ori bunurile persoanei) i violena moral (atunci cnd ameninarea se refer la onoarea, cinstea ori sentimentele persoanei).

  Dup caracterul ameninrii, distingem ameninarea legitim (spre exemplu, creditorul l amenin pe debitor cu darea n judecat n cazul n care nu-i ndeplinete obligaia) i ameninarea nelegitim, injust, cu un ru (numai aceasta are semnificaia juridic a viciului de consimmnt, atrgnd anulabilitatea actului sub imperiul unei temeri insuflate de o asemenea ameninare).

  Pentru a fi viciu de consimmnt, violena trebuie s ntru-neasc, cumulativ, dou condiii:

  - s fie determinant, hotrtoare pentru ncheierea actului juridic civil (nsui art. 956 C. civ. pretinde, n aprecierea acestui caracter, ca temerea insuflat s fie raionabil dup dnsa, adic dup persoana ameninat, indiferent dac rul cu care se amenin ar

 • 131

  privi fie direct pe aceasta, fie pe alte persoane apropiate de care este legat printr-o temeinic afeciune, fie, n sfrit, bunurile acesteia);

  - s fie injust (nelegitim, ilicit), n sensul c nu orice ameninare, prin ea nsi, constituie violen viciu de consim-mnt; aceast condiie rezult i din art. 958 C. civ., care precizeaz: Simpla temere revereniar, fr violen, nu poate anula convenia).

  Ameninarea cu un ru poate proveni, spre deosebire de dol, nu numai de la cocontractant, ci i de la un ter (art. 955 C. civ.).

  n fine, n doctrin s-a mai precizat, ntemeiat, c starea de necesitate n care se gsete o persoan, care o determin s ncheie un act juridic pe care altfel nu l-ar fi ncheiat, trebuie asimilat violenei viciu de consimmnt.

  Leziunea este acel viciu de consimmnt care const n disproporia vdit de valoare ntre dou prestaii.

  Aciunea n anulare pentru leziune (adic ceea ce Codul civil numete aciune n resciziune) se restrnge la minorii care, avnd vrsta de 14 ani mplinii, ncheie singuri, fr ncuviinarea prinilor sau a tutorelui, acte juridice care le pricinuiesc vreo vtmare. Actele juridice ncheiate de minorii care nu au mplinit vrsta de 14 ani sunt anulabile pentru incapacitate, chiar dac nu este vorba de leziune.

  Dreptul nostru civil consacr prin dispoziiile sale concepia obiectiv despre leziune; n consecin, cel ce invoc leziunea nu are de dovedit dect vdita disproporie de valoare ntre contraprestaii. Cnd o parte a profitat de starea de nevoie n care se gsea cealalt parte, n momentul ncheierii actului juridic, acesta poate fi anulat pentru cauz imoral.

  Pentru anularea actului juridic civil pe motiv de leziune este necesar s fie ntrunite urmtoarele condiii: a) leziunea s fie o consecin direct a actului respectiv (deoarece art. 1158 prevede c nu poate fi exercitat aciunea n resciziune atunci cnd leziunea rezult dintr-un eveniment cauzal i neateptat); b) leziunea s existe n raport cu momentul ncheierii actului; c) disproporia de valoare ntre contraprestaii s fie vdit (considerabil).

  Leziunea ca viciu de consimmnt de sine stttor are un domeniu restrns de aplicare: ea poate fi invocat drept cauz de anulare numai de minorii ntre 14 i 18 ani, adic de minorii cu

 • 132

  capacitate de exerciiu restrns; pe de alt parte, sunt anulabile pentru leziune numai actele juridice care, n acelai timp, a) sunt acte de administrare; b) au fost ncheiate de minorul ntre 14 i 18 ani singur, fr ncuviinarea ocrotitorului legal; c) sunt lezionare pentru minor; d) sunt comutative (iar nu aleatorii).

  4. Obiectul actului juridic civil Prin obiect al actului juridic civil nelegem nsi conduita

  prilor acelui act, respectiv, aciunile ori inaciunile la care prile sunt ndreptite sau de care sunt inute.

  Obiectul actului juridic const n obiectul obligaiei sau obligaiile generate de acel act. n acest sens, art. 962 C. civ. prevede c obiectul conveniilor este acela la care prile sau numai una din pri se oblig (s.n.); or, la ceea ce se oblig prile unui act este tocmai obiectul obligaiei (-iilor), adic o anumit prestaie. Aadar, obiectul obligaiilor const n prestaia (-iile) datorat(e) de debitor, respectiv, n a a da, a face sau a nu face, dup caz. Cnd aciunea se refer la un bun sau lucru, acesta este socotit a fi obiectul prestaiei.

  De reinut c atunci cnd conduita prilor privete lucrurile ori bunurile, acestea sunt privite ca obiect derivat al actului juridic civil. Astfel, cu acest neles, art. 963 C. civ. dispune: Numai lucrurile ce sunt n comer pot fi obiectul unui contract.

  Pentru a fi valabil, obiectul actului juridic civil trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii:

  a) Obiectul actului juridic civil trebuie s existe. Este condiia primordial, cci dac obiectul lipsete, nu este prevzut de autorul (ii) actului juridic civil, nu se pune problema celorlalte condiii de valabilitate ale acelui act. Aceast condiie presupune cunoaterea urmtoarelor reguli: cnd bunul a existat (fizic), dar nu mai exist la data ncheierii actului juridic (a pierit sau a fost distrus), condiia nu este ndeplinit i, ca atare, actul este nul absolut, cu o singur meniune: s fi fost vorba de un res certa; n principiu, un bun viitor (produs sau fabricat ulterior) poate forma obiect valabil al actului juridic civil, cu o excepie: succesiunea viitoare (nedeschis nc) nu poate forma obiect nici pentru convenie, nici pentru actul unilateral care este renunarea la succesiune.

 • 133

  b) Obiectul trebuie s fie n circuitul civil. Dei art. 963 C. civ. vorbete de lucruri ce sunt n comer, se apreciaz, unanim, c e vorba de lucruri care se afl n circuitul civil. De altfel, aceast interpretare este confirmat de acte normative noi, adoptate dup 1989, care se refer expres la bunuri care sunt i rmn n circuitul civil (art. 1 din Legea nr. 54/1998, privind circulaia juridic a terenurilor) i bunuri scoase din circuitul civil (art. 5 alin. 2 din Legea 18/1991).

  Prin bunuri aflate n circuitul civil nelegem acele bunuri susceptibile s fac obiectul unor acte translative sau constitutive, adic bunuri care pot fi dobndite sau nstrinate prin acte juridice. Aceste bunuri (numite i alienabile) formeaz regula, iar cele inalie-nabile constituie excepia. Prin urmare, n lipsa unei interdicii exprese, trebuie considerate a fi n comer toate bunurile care pot face obiect de apropiere privat.

  Bunurile aflate n circuitul civil se mpart, la rndul lor, dup modul de circulaie, n dou subcategorii: a) bunuri care pot circula liber, nengrdit (intr aici toate bunurile alienabile care nu se dobndesc n condiii restrictive) i b) bunuri care pot circula n condiii restrictive (armele i muniiile, materiile explozive, produsele i substanele stupefiante, deeurile toxice, metalele i pietrele preioase i semipreioase etc.). Nu pot forma, cum am spus, obiect al actului juridic civil bunurile scoase din circuitul civil (inalienabile), cum sunt bunurile din domeniul public i terenurile vizate de art. 32 din Legea nr. 18/1991, i nici statutul civil al persoanei fizice i juridice, precum i celelalte drepturi subiective nepatrimoniale.

  c) Obiectul actului juridic civil trebuie s fie determinat ori determinabil. Cnd obiectul (derivat) const ntr-un res certa, condiia este ndeplinit prin ipotez. Dac obiectul (derivat) const n res genera, condiia este ndeplinit prin stabilirea precis a cantitii, calitii, valorii sau, cel puin, prin stabilirea, indicarea unor criterii de determinare pe baza crora s se fac ulterior individualizarea.

  d) Obiectul actului juridic civil trebuie s fie posibil. Aceast condiie este impus de regula de drept potrivit creia nimeni nu poate fi obligat la imposibil: ad imposibilium, nulla obligatio. Obiectul nu este posibil doar n cazul n care imposibilitatea este absolut (adic pentru oricine). Dac imposibilitatea este relativ

 • 134

  adic numai pentru un anumit debitor, nu i pentru alte persoane , atunci obiectul actului este valabil, iar neexecutarea culpabil din partea debitorului i angajeaz rspunderea civil.

  e) Obiectul actului juridic civil trebuie s fie licit; adic aciunea sau inaciunea prilor actului juridic civil s fie n concordan cu legea.

  f) Obiectul actului juridic civil s fie moral. Obiectul actului este moral atunci cnd este n concordan cu regulile de convieuire social, cu morala (sau bunele moravuri, cum spune art. 968 C. civ.).

  g) Obiectul actului juridic civil trebuie s fie autorizat. n anumite acte juridice care au ca obiect anumite bunuri, actul juridic civil nu este valabil dac nu se obine autorizaia administrativ (de exemplu; dispoziiile art. 58 din Legea nr.17/1996 privind regimul armelor de foc i al muniiilor, dup care mprumutul sau nstrinarea armelor i muniiilor se poate face numai persoanelor autorizate s le dein, cu respectarea destinaiei acestora i a scopului pentru care s-a dat autorizarea) prevzut de lege.

  5. Cauza (scopul) actului juridic civil Cauza sau scopul este acel element al actului juridic civil care

  const n obiectivul urmrit la ncheierea unui asemenea act. Ca element esenial al actului juridic civil, cauza nu se confund

  nici cu consimmntul i nici cu obiectul unui asemenea act, fiind deci un element independent, de sine stttor.

  Cauza ori scopul este elementul care rspunde la ntrebarea: pentru ce sau n ce scop s-a ncheiat actul juridic civil ?

  Pe lng art. 948 pct. 4 care se refer la o cauz licit n Codul civil mai sunt consacrate cauzei nc trei articole, cu caracter de principiu: art. 966: Obligaia fr cauz sau fondat pe o cauz fals sau nelicit nu poate avea nici un efect; art. 967: Convenia este valabil, cu toate c, cauza nu este expres. Cauza este prezumat pn la dovada contrarie; art. 968: Cauza este nelicit cnd este prohibit de legi, cnd este contrarie bunelor moravuri i ordinii publice.

  n literatura de specialitate se admite, n general, c exist dou elemente ce intr n structura cauzei actului juridic: scopul imediat i scopul mediat.

 • 135

  a) Scopul imediat (causa proxima) numit i scopul obligaiei, este acela care se stabilete pe principalele categorii de acte juridice civile, dup cum urmeaz: n contractele sinalagmatice, cauza consimmntului fiecrei pri const n reprezentarea, adic prefigurarea mental a contraprestaiei (o parte se oblig tiind c i cealalt parte se oblig, la rndul ei); n actele cu titlu gratuit, scopul imediat l reprezint intenia de a gratifica (animus donandi); n actele reale, scopul imediat l reprezint prefigurarea remiterii lucrului.

  b) Scopul mediat causa remota, numit i scopul actului juridic, const n motivul determinant al ncheierii unui act juridic civil (acest motiv se refer fie la nsuirile unei prestaii, fie la calitile unei persoane).

  Pentru a fi valabil, cauza actului juridic trebuie s ndeplineasc, cumulativ, urmtoarele condiii: s existe, s fie real, s fie licit i moral. Aceste condiii de valabilitate a cauzei sunt consacrate, expres, de art. 966 C. civ., n formularea: Obligaia fr cauz, fondat pe o cauz fals, nelicit nu poate avea nici un efect (s.n.).

  Importana practic a cauzei rezid, mai nti, n faptul c ea este un mijloc de exprimare juridic a unui interes al autorilor unui act juridic civil, iar apoi, n faptul c ea reprezint un instrument juridic eficace de asigurare a concordanei actelor juridice civile cu ordinea public.

  6. Forma actului juridic civil Prin forma actului juridic civil se nelege acea condiie care

  const n modalitatea de exteriorizare a manifestrii de voin fcute cu intenia de a crea, modifica sau stinge un raport juridic civil concret.

  Privit n nelesul su restrns, obinuit, forma actului juridic civil este crmuit de principiul consensualismului, care nseamn c simpla manifestare de voin este nu numai necesar, ci i suficient pentru ca actul juridic civil s ia natere n mod valabil; n ali termeni, potrivit acestui principiu, pentru a produce efecte juridice civile, manifestarea de voin nu trebuie s mbrace o form special.

  Dup consecinele juridice ale nerespectrii lor, condiiile de form se mpart n: forma cerut pentru valabilitatea actului juridic civil (numit i forma cerut ad validitatem ori ad solemnitatem; nerespectarea ei atrage nulitatea absolut a actului juridic); forma

 • 136

  cerut pentru probarea actului juridic civil (numit i forma cerut ad probationem); nerespectarea ei nu atrage nevalabilitatea actului, ci, n principiu, imposibilitatea dovedirii lui cu alt mijloc de prob; forma cerut pentru opozabilitatea fa de teri a actului juridic civil; nerespectarea ei nu atrage nevalabilitatea actului, ci numai inopoza-bilitatea, tera persoan fiind n drept s ignore, s fac abstracie de actul respectiv ca i cnd n-ar exista din punct de vedere juridic.

  a) Forma cerut ad validitatem. Forma cerut pentru valabili-tatea actului juridic civil, adic ad validitatem, desemneaz acea condiie de validitate care const n cerina ndeplinirii formalitilor prestabilite de lege, n lipsa crora actul n-ar putea lua natere n mod valabil.

  Forma cerut ad validitatem se caracterizeaz prin aceea c: este un element constitutiv, esenial al actului juridic; n consecin, nerespectarea sa atrage nulitatea absolut a actului juridic civil n cauz; este incompatibil cu manifestarea tacit de voin; altfel spus, aceast form presupune manifestarea expres de voin; este exclusiv, ceea ce nseamn c pentru un anumit act juridic civil solemn trebuie ndeplinit o anumit form, de regul, cea autentic (excepie face testamentul).

  Principalele acte juridice civile pentru care legea cere forma solemn (mai ales autentic) sunt urmtoarele: donaia; legatul; revocarea expres a unui legat; acceptarea succesiunii sub beneficiu de inventar; renunarea expres la succesiune; subrogaia n drepturile creditorului consimit de debitor; ipoteca convenional; actele juridice ntre vii de nstrinare a terenurilor situate n intravilan i extravilan; contractele de arendare scrise; actele constitutive ale asociaiilor i fundaiilor fr scop patrimonial; contractul de societate comercial.

  b)Forma cerut ad probationem. Prin forma cerut pentru probarea actului juridic civil, adic forma ad probationem, se nelege acea cerin impus de lege sau pri care const n ntocmirea unui nscris cu scopul de a proba actul juridic civil valabil ncheiat.

  Principalele caracteristici ale formei cerute ad probationem sunt urmtoarele: este obligatorie (iar nu facultativ); nerespectarea ei atrage sanciunea inadmisibilitii dovedirii actului cu alt mijloc de

 • 137

  prob; reprezint o excepie de la principiul consensualismului, deoarece manifestarea de voin (actul juridic) trebuie mbrcat n forma scris.

  Nerespectarea formei cerute ad probationem nu atrage nevalabilitatea actului juridic (cum se ntmpl n cazul nesocotirii formei cerute ad validitatem), ci imposibilitatea dovedirii actului cu orice alt mijloc de prob (ceea ce nseamn decderea celui interesat din dreptul de a proba).

  c) Forma cerut pentru opozabilitatea fa de teri. Prin forma cerut pentru opozabilitatea fa de teri a actului juridic se neleg acele formaliti care sunt necesare, potrivit legii, pentru ca actul juridic s fie opozabil i persoanelor care n-au participat la ncheierea lui, n scopul ocrotirii drepturilor sau intereselor lor. Aceast cerin de form se justific prin ideea de protecie a terilor fa de efectele prejudiciabile ale unor acte juridice civile, expres prevzute de lege.

  Forma cerut pentru opozabilitate prezint urmtoarele trsturi juridice: este obligatorie (iar nu facultativ); nerespectarea ei atrage inopozabilitatea actului; constituie o excepie de la principiul consensualismului, deoarece actul civil trebuie fcut cunoscut terilor prin ndeplinirea unor msuri specifice numite de publicitate.

  n cazul nerespectrii acestei cerine de form, sanciunea const n inopozabilitatea actului juridic, adic n posibilitatea terului interesat de a ignora actul invocat de pri contra sa. n consecin, actul civil produce efecte ntre pri, dar este ineficace fa de cel de-al treilea, ceea ce practic nseamn c prile nu se pot prevala de drepturile izvorte din acel act fa de teri.

  7. Modalitile actului juridic civil Modalitile actului juridic civil sunt: termenul, condiia i

  sarcina. A. Termenul Termenul dies este un eveniment, viitor i sigur ca realizare,

  pn la care este amnat nceperea ori stingerea exerciiului drepturilor subiective civile i al obligaiilor corelative. Obinuit, termenul se indic printr-o dat calendaristic.

 • 138

  Clasificarea termenului a) Dup natura efectelor juridice, termenul este de dou feluri:

  termenul suspensiv este acela care amn nceputul exerciiului dreptului subiectiv civil i executrii obligaiei corelative, pn la mplinirea lui (de exemplu, data la care trebuie restituit lucrul mprumutat comodatarului); termenul extinctiv este acela care amn stingerea exerciiului dreptului subiectiv civil i executrii obligaiei corelative, pn la mplinirea lui (de exemplu, data la care trebuie retrocedat lucrul nchiriat).

  b) Dup titularul beneficiului su, distingem trei feluri de termene: termen stabilit n favoarea debitorului (care reprezint regula, dup cum rezult din art. 1024 C. civ.); termen stabilit n favoarea creditorului (cum e cazul depozitului, n care termenul e n favoarea deponentului, ca regul); termen stabilit n favoarea att a debitorului, ct i a creditorului (cum e cazul, de pild, al termenului dintr-un contract de prestri de servicii).

  c) Dup izvorul su, termenul este tot de trei feluri: termen voluntar sau convenional, adic acela stabilit prin act civil unilateral ori bilateral; termen legal, adic stabilit prin lege, care face parte, de drept, din actul juridic civil (exemplu, termenul de 5 ani de prorogare a anumitor contracte de nchiriere, Legea 17/1994 i 112/1995); termen judiciar (jurisdicional), acordat de instan.

  d) Dup criteriul cunoaterii ori nu a datei mplinirii sale, la momentul ncheierii actului juridic civil, distingem: termenul cert termenul a crui mplinire este cunoscut (de exemplu, a mprumuta pe B, cu 200.000 lei, pn la 20 aug. 1999); termenul incert termenul a crui mplinire nu este cunoscut, ca dat calendaristic (de exemplu, al datei morii creditorului ntr-un contract de rent viager ori ntreinere).

  Efecte Principiul dominant din art. 1022 C. civ. este urmtorul:

  termenul afecteaz doar executarea actului, iar nu i existena sa. Sub aspectul efectelor termenului, urmeaz a distinge ntre termenul suspensiv i termenul extinctiv.

  Termenul suspensiv ntrzie, amn nceputul exercitrii dreptului subiectiv civil i ndeplinirii, executrii obligaiei corelative.

 • 139

  De aici, urmtoarele consecine: dac debitorul execut obligaia sa nainte de termen (scaden), el face o plat valabil, echivalent cu renunarea la beneficiul termenului (art. 1023 C. civ.); n actele translative de drepturi reale asupra bunurilor individual determinate (res certa), termenul suspensiv nu amn transferul acestor drepturi, afar de cazul n care s-ar fi prevzut, expres, contrariul; pn la mplinirea termenului suspensiv, creditorul nu poate cere plata de la debitor (art. 1023 C. civ.); prescripia extinctiv nu curge (art. 7 din Decretul 167/58).

  Termenul extinctiv marcheaz stingerea dreptului subiectiv civil i obligaiei corelative (de exemplu, moartea credirentierului marcheaz sfritul dreptului de a pretinde renta viager i a obligaiei de a o plti).

  B. Condiia Condiia, ca modalitate a actului juridic civil, este un eveniment,

  viitor i nesigur ca realizare, de care depinde existena dreptului subiectiv civil i a obligaiei corelative. Deci, ca i termenul, condiia este un eveniment viitor. Dar, spre deosebire de termen, evenimentul este nesigur ca realizare.

  Clasificare a) Dup natura efectelor produse, condiia este de dou feluri: - condiia suspensiv este aceea de a crei realizare depinde

  naterea drepturilor subiective civile i a obligaiilor corelative (sau, cum arat art. 1017 C. civ., de care depinde perfectarea actului). De exemplu, cazul unui contract de nchiriere care s-ar perfecta numai dac nchirietorul se va muta cu serviciul i domiciliul temporar n alt localitate, pn la nceputul lunii viitoare;

  - condiia rezolutorie este aceea de a crei realizare depinde desfiinarea actului juridic civil (art. 1119 C. civ.). De exemplu, avem o astfel de condiie n cazul n care s-ar stipula c Prezentul contract de vnzare-cumprare se desfiineaz dac vnztorului i se nate un copil n doi ani de la ncheierea contractului.

  b) Dup criteriul legturii cu voina prilor a realizrii ori nerealizrii evenimentului, condiia este de trei feluri:

  - condiia cauzal este aceea a crei realizare depinde de ha-zard, de ntmplare, fiind, deci, independent de voina prilor

 • 140

  (art. 1005 C. civ.). De exemplu, Prezentul contract de mprumut se va perfecta dac voi ctiga la LOTO cel puin 150.000 lei;

  - condiia mixt este aceea a crei realizare depinde de voina uneia din pri i de cea a unei alte persoane determinate (art. 1007 C. civ.). De exemplu: i donez apartamentul dac te vei cstori cu X;

  - condiia potestativ este acea condiie a crei realizare depinde exclusiv de voina unei pri (pur potestativ, dar poate fi i potestativ simpl, aceea care depinde de voina unei pri i de un fapt exterior sau de voina unei persoane nedeterminate).

  Efecte Dou principii guverneaz efectele condiiei, i anume: - condiia afecteaz nsi existena drepturilor subiective civile

  i a obligaiilor corelative (de pild, pn la mplinirea condiiei suspensive, actul nu-i produce efectele, acestea fiind sub semnul ntrebrii; creditorul nu poate cere executarea obligaiei, debitorul nu datoreaz nimic; prescripia extinctiv nu curge etc.; dac se ndeplinete condiia suspensiv, se consider, retroactiv, c actul a fost pur i simplu: plata fcut de debitor devine valabil, transmisiunile de drepturi se consolideaz etc.);

  - condiia i produce efectele retroactiv ex tunc (dac condiia suspensiv nu se ndeplinete, se consider c actul nu s-a nscut i c prile se gsesc n situaia n care ar fi fost dac n-ar fi ncheiat niciodat un asemenea act; de aici, consecinele: prestaiile executate trebuie restituite, transmisiunile de drepturi se desfiineaz etc.).

  C. Sarcina Sarcina ca modalitate a actului juridic civil este o obligaie

  de a da, a face sau a nu face ceva, impus de dispuntor gratificatului n actele cu titlu gratuit (liberaliti). Astfel, art. 829 C. civ. dispune: Donaiunea ntre vii se revoc, pentru nendeplinirea condiiilor cu care s-a fcut, pentru ingratitudine i pentru naterea de copii n urma donaiunii. n lipsa unor criterii legale, n doctrin se face, totui, clasificarea acestei modaliti n funcie de persoana beneficiarului (sarcin n favoarea dispuntorului, a gratificatului sau n favoarea unei tere persoane) i n funcie de valabilitatea ei (sarcini posibile, licite, morale fa de cele imposibile, ilicite, imorale).

 • 141

  Efecte Sarcina nu afecteaz valabilitatea actului juridic civil n caz de

  neexecutarea ei, ci numai eficacitatea actului (mai exact ineficacitatea lui, respectiv revocarea actului ca sanciune tipic n aceast materie).

  8. Efectele actului juridic civil Prin efectele actului juridic civil se neleg drepturile subiective

  i obligaiile civile la care d natere, pe care le modific sau stinge un asemenea act. n esen, efectele actului juridic reprezint tocmai coninutul lui.

  Viaa juridic demonstreaz c sunt i situaii n care, dei existena actului este nendoielnic, efectele sale nu apar cu claritate, existnd ndoieli cu privire la coninutul juridic al actului. ntr-o asemenea ipotez apare necesar determinarea (stabilirea) efectelor actului juridic civil, ceea ce nseamn, practic, a-i cunoate coninutul, adic a-i ti clauzele care precizeaz drepturile i obligaiile civile nscute, modificate ori stinse, dup caz, ceea ce se face prin interpretarea clauzelor actului.

  a) Interpretarea actului poate avea unul, altul sau ambele urmtoare obiective: calificarea juridic a actului; stabilirea nele-sului unei clauze, de care depinde stabilirea de drepturi i obligaii civile. Ca urmare a calificrii, se poate ajunge la una din urmtoarele concluzii: n esen, este vorba despre un act numit (tipic), caz n care i se aplic regulile dictate special pentru un asemenea tip de act; este vorba de un act nenumit (atipic), lui urmnd a i se aplica regulile generale privitoare la contracte ori convenii, iar nu regulile de la actul numit cel mai apropiat.

  b) Privit prin prisma efectelor sale, actul juridic se caracterizeaz prin: obligativitate, irevocabilitate i relativitate. Aceste principii principiul forei obligatorii; principiul irevocabilitii; principiul relativitii sunt consacrate n dou articole: potrivit art. 969, conveniile legal fcute au putere de lege ntre prile contractante, iar potrivit art. 973, conveniile n-au efect dect ntre prile contractante.

  Principiul forei obligatorii pacta sunt servanda. Pornind de la prevedrea art. 969: Conveniile legal fcute au putere de lege

 • 142

  ntre prile contractante, putem defini principiul forei obligatorii ca fiind acea regul potrivit creia actul juridic civil legal ncheiat se impune autorilor sau autorului actului ntocmai ca legea. Altfel spus, actul juridic civil este obligatoriu, iar nu facultativ.

  Principiul irevocabilitii actului juridic civil. Irevocabi-litatea conveniilor este prevzut de art. 969 C. civ.: Conveniile nu pot fi revocate prin voina uneia din pri, ci numai prin acordul prilor. Aadar, irevocabilitatea este o consecin i, n acelai timp, o garanie a principiului forei obligatorii a actului juridic civil.

  Principiul relativitii efectelor actului juridic. Este consacrat legal n art. 973 C. civ.: Conveniile n-au efect dect ntre prile contractante. Altfel spus, actul produce efecte numai fa de autorul sau autorii actului, el neputnd s profite sau s duneze altor persoane.

  9. Nulitatea actului juridic civil Nulitatea poate fi definit ca fiind acea sanciune, de drept civil,

  care lipsete actul juridic de efectele contrare normelor juridice dictate pentru ncheierea sa valabil. n esen, deci, nulitatea este sanciunea care intervine n cazul cnd nu se respect, la ncheierea actului juridic civil, condiiile de validitate.

  Categoriile de nuliti a) n funcie de natura interesului ocrotit, nulitatea este de dou

  feluri: absolut i relativ. Este absolut acea nulitate care sancioneaz nerespectarea,

  la ncheierea actului juridic, a unei norme care ocrotete un interes general, obtesc (sub aspect terminologic, este desemnat prin formulele: actul este nul de drept sau nul ori nul de plin drept sau actul va fi nul. Atrag nulitatea absolut a actului juridic urmtoarele cauze: nclcarea regulilor privind capacitatea civil a persoanelor; lipsa total a consimmntului, cnd lipsete cauza ori ea este ilicit sau imoral; nclcarea ordinii publice; frauda legii; lipsa ori nevalabilitatea autorizaiei administrative). Acest regim juridic se exprim n urmtoarele trei reguli: 1) Nulitatea absolut poate fi invocat de oricine are interes (prile actului juridic, procurorul, instana din oficiu); 2) aciunea n nulitate absolut este impres-criptibil (adic, ea poate fi invocat oricnd, indiferent de timpul

 • 143

  scurs de la data ncheierii actului); 3) nulitatea absolut nu poate fi acoperit prin confirmare, expres ori tacit.

  Este relativ acea nulitate care sancioneaz nerespectarea, la ncheierea actului juridic, a unei norme care ocrotete un interes particular, individual ori personal (este indicat prin formulele: actul este anulabil, actul poate fi anulat). Atrag nulitatea relativ a actului juridic urmtoarele cauze: viciile de consimmnt (eroarea, dolul, violena i leziunea); lipsa discernmntului n momentul ncheierii actului juridic; nerespectarea regulilor privind capacitatea de exerciiu a persoanei (act ncheiat cu persoana lipsit de capacitate de exerciiu; act ncheiat fr ncuviinarea ocrotitorului legal); nerespectarea unei incapaciti instituite pentru protecia unui interes individual, personal interdicia vnzrii-cumprrii ntre soi). Acest regim juridic se exprim n urmtoarele trei reguli: 1) nulitatea relativ poate fi invocat doar de persoana al crei interes a fost nesocotit la ncheierea actului; 2) aciunea n anulabilitate este prescriptibil (ceea ce nseamn c nulitatea relativ trebuie invocat n termenul de prescripie extinctiv); 3) nulitatea relativ poate fi confirmat expres sau tacit.

  b) n funcie de ntinderea efectelor sale, nulitatea este de dou feluri: parial i total.

  Este parial acea nulitate care desfiineaz numai o parte dintre efectele actului juridic civil (celelalte efecte ale actului continund s produc, ntruct nu contravin legii).

  Este total acea nulitate care desfiineaz actul juridic civil n ntregime (de exemplu, pentru nerespectarea formei cerute ad validitatem).

  c) Dup modul de consacrare legislativ, distingem nulitatea expres i nulitatea virtual.

  Este expres (explicit ori textual) acea nulitate care este prevzut ca atare, ntr-o dispoziie legal (cazurile de nulitate expres sunt prevzute fie n Codul civil, fie n alte izvoare ale dreptului civil).

  Este virtual (implicit sau tacit) acea nulitate care nu este prevzut expres de lege, dar rezult din modul n care este reglementat o anumit condiie de validitate a actului juridic civil

 • 144

  (de exemplu, art. 813 C. civ. dispune: Toate donaiunile se fac prin act autentic. Textul nu prevede, ns, consecina juridic a nerespectrii formei nscrisului autentic care este tocmai nulitatea. Suntem n prezena unei nuliti implicite, virtuale).

  Principiile efectelor nulitii A. Principiul retroactivitii efectelor nulitii actului. Acest

  principiu exprim regula potrivit creia nulitatea nu produce efecte numai pentru viitor ex nunc , ci i pentru trecut ex tunc adic aceste efecte se suie pn n momentul ncheierii actului juridic civil. Retroactivitatea nseamn, deci, nlturarea efectelor actului care s-au produs ntre momentul ncheierii actului juridic civil i acela al anulrii efective a actului. Principiul retroactivitii efectului nulitii decurge din principiul legalitii: restabilirea legalitii, nclcat la ncheierea actului juridic, impune nlturarea efectelor produse n temeiul unui act astfel ncheiat.

  B. Principiul repunerii n situaia anterioar restitutio in integrum. Acest principiu este o consecin a primului principiu, al efectelor nulitii retroactivitatea. Principiul restitutio in integrum este regula de drept potrivit creia tot ce s-a executat n baza unui act anulat trebuie restituit, astfel nct prile s ajung n situaia n care acel act nu s-ar fi ncheiat. Restitutio in integrum, ca i retroactivitatea, privete efectele nulitii actului juridic inter partes (ntre prile raportului juridic), iar nu fa de teri.

  C. Principiul anulrii actului subsecvent ca urmare a anulrii actului iniial. Acest principiu privete efectele nulitii fa de teri. El este att o consecin a celorlalte dou principii ale efectelor nulitii retroactivitatea i repunerea n situaia anterioar , ct i a unui alt mare principiu de drept, potrivit cruia dac se dovedete c transmitorul nu putea transmite un drept, deoarece s-a desfiinat titlul su, prin anularea actului, nici subdobnditorul nu putea dobndi mai mult. Prin urmare, acest principiu poate fi definit ca acea regul de drept n virtutea creia anularea actului iniial, primar atrage i anularea actului subsecvent, urmtor, datorit legturii sale cu primul.

 • 145

  III. PROBA RAPORTULUI JURIDIC CIVIL CONCRET

  1. Noiuni generale A. Definiia probei Prin prob se nelege mijlocul juridic de stabilire a existenei

  unui act sau fapt juridic i ,prin aceasta, a dreptului subiectiv civil i a obligaiei civile corelative. Cuvntul prob are ca sinonim pe acela de dovad.

  Sub aspect terminologic, termenul prob este folosit n trei sensuri: a) mijloc juridic de stabilire a existenei drepturilor subiective i obligaiilor civile; b) operaiunea de prezentare n justiie a mijloa-celor de prob: nscrisuri, mrturii, mrturisiri, probe materiale, expertize; c) rezultatul obinut prin folosirea diferitelor mijloace de dovad (reclamantul a probat dreptul su prin).

  B. Sediul materiei Se gsete n Codul civil, n Codul de procedur civil i n

  Codul comercial. Codul civil reglementeaz admisibilitatea i fora probant pentru patru mijloace de dovad: nscrisurile, mrturia, mrturisirea i prezumiile, precum i sarcina probei. Codul de procedur civil reglementeaz trei mijloace de dovad: expertiza, probele materiale i cercetarea la faa locului.

  C. Obiectul probei sau sarcina probei Obiectul probei l constituie elementul de dovedit pentru a

  demonstra existena unui drept subiectiv civil i a obligaiei corelative. Formeaz obiect al probei toate mprejurrile acte ori fapte juridice care sunt izvoare ale raporturilor juridice concrete.

  Precizri: a) norma de drept civil nu constituie obiect al probei, deoarece judectorul e prezumat a cunoate legea; b) faptele negative nedefinite nu pot forma obiect al probei, nefiind posibil dovedirea lor, ca atare; c) faptele notorii se dovedesc prin probarea doar a notorietii (dar nu a tuturor faptelor care au condus la formarea notorietii).

  Sarcina probei este reglementat de art. 1169 C. civ., astfel: Cel ce face o propunere naintea judecii trebuie s o dovedeasc. Cum primul care se adreseaz justiiei este reclamantul, nseamn c lui i revine, mai nti, sarcina de a dovedi cele pretinse (onus

 • 146

  probandi incumbit actori). Dup ce reclamantul s-a conformat acestei exigene juridice, este rndul prtului ca, n aprare, s dovedeasc faptele pe care-i sprijin cererile sale. Deci, sarcina probei trece la el; n acest neles se spune c, n aprare, prtul devine reclamant (in excipiendo reus fit actor).

  La aceste dou reguli privind sarcina probei se adaug cea de a treia: judectorul trebuie s aib rol activ n stabilirea complet a adevrului, putnd s ordone, din oficiu, administrarea dovezilor, pe care le va gsi de cuviin, chiar dac prile se mpotrivesc (art. 129 C. pr. civ.).

  D. Condiiile de admisibilitate a probei Pentru a fi ncuviinat de instan, proba trebuie s ndepli-

  neasc, cumulativ, urmtoarele condiii: a) s nu fie oprit de lege (exemplu: art. 612 C. proc. civ.

  prevede c: Interogatoriul i jurmntul nu pot fi cerute pentru dovedirea motivelor de desprenie);

  b) s fie verosimil (s tind la dovedirea unor fapte credibile); c) s fie util (proba e inutil cnd tinde la dovedirea unor fapte

  incontestabile); d) s fie pertinent (adic s aib legtur cu pricina); e) s fie concludent (adic de natur s conduc la rezolvarea

  cauzei).

  2. Mijloace de prob A. nscrisurile Prin nscris se nelege consemnarea de date despre acte i fapte

  juridice pe un anumit suport material (hrtie, sticl, carton, scndur, pelicul ori band magnetic).

  a) nscrisul autentic. Potrivit art. 1171 C. civ.: Actul autentic este acela care s-a fcut cu solemnitile cerute de lege, de un funcionar public, care are drept de a funciona n locul unde actul s-a fcut. Principalele categorii de acte autentice sunt: nscrisurile autentice notariale; hotrrile organelor jurisdicionale (i, n primul rnd, hotrrile judectoreti); actele de stare civil.

  n ce privete puterea doveditoare a nscrisului autentic, urmeaz a distinge: meniunile ce reprezint constatri personale ale

 • 147

  agentului instrumentator, fcute cu propriile simuri, fac dovad deplin, ele neputnd fi combtute dect prin procedura nscrierii n fals (procedur dificil i riscant); meniunile ce privesc declaraiile prilor, fcute n faa agentului instrumentator, dar a cror veridi-citate nu poate fi verificat de acesta, fac dovada pn la proba contrar; meniunile strine de obiectul nscrisului pot avea valoarea nceputului de prob scris.

  b) nscrisul sub semntur privat. Se numete nscris sub semntur privat acel nscris semnat de cel ori de cei de la care provine. Exist deci o singur condiie cerut pentru valabilitatea unui astfel de nscris: semntura autorului ori autorilor actului, nscrisului (semntur, n sensul de aici, este numai cea executat de mna autorului nscrisului, i nu cea dactilografiat, executat prin paraf ori prin punere de deget).

  Condiii speciale de valabilitate pentru anumite nscrisuri sub semntur privat:

  Condiia pluralitii de exemplare (art. 1179 C. civ.: Actele sub semntur privat, care cuprind convenii sinalagmatice, nu sunt valabile dac nu sunt fcute n attea exemplare originale cte pri sunt cu interes contrar);

  Condiia scrierii n ntregime ori punerii formulei bun i aprobat nainte de semnare (art. 1180 C. civ.: Actul sub semntur privat, prin care o parte se oblig ctre alta a-i plti o sum de bani sau o ctime oarecare, trebuie s fie scris n ntregul lui de acela care l-a subscris, sau cel puin acesta, nainte de a subsemna, s adauge la finele actului cuvintele bun i aprobat, artnd totodat n litere suma sau ctimea lucrurilor i apoi s iscleasc;

  Condiia cerut pentru testamentul olograf: Testamentul olograf nu este valabil dect dac este scris n tot, datat i semnat de mna testatorului (art. 859 C. civ.).

  B. Mrturia (proba cu martori ori testimonial) Mrturia este relatarea, oral, fcut de o persoan, n faa

  instanei de judecat, cu privire la acte sau fapte litigioase, svrite n trecut, despre care are cunotin personal.

  Regula general este c faptele juridice pot fi dovedite, nengrdit, cu martori; n ce privete, ns, actele juridice exist dou excepii, dou

 • 148

  reguli stabilite de art. 1191 C. civ.: Dovada actelor juridice al cror obiect are o valoare ce depete suma de 250 lei, chiar pentru depozit voluntar, nu se poate face dect sau prin act autentic, sau prin act sub semntur privat. Nu se va primi niciodat o dovad prin martori n contra sau peste ceea ce cuprinde actul, nici despre ceea ce se pretinde c s-ar fi zis naintea, la timpul sau n urma confecionrii actului. Potrivit art. 1197 C. civ., regulile mai sus prescrise nu se aplic n cazul cnd exist un nceput de dovad scris.

  Codul civil nu precizeaz fora probant a mrturiei, ceea ce nseamn c ea este lsat la libera apreciere a judectorului, bazat pe intima sa convingere.

  C. Mrturisirea (recunoaterea) Mrturisirea este recunoaterea de ctre o persoan a unui act

  sau fapt pe care o alt persoan i ntemeiaz o pretenie i care este de natur s produc efecte contra autorului ei.

  Mrturisirea este un act juridic, din punctul de vedere al dreptului civil, i un mijloc de prob, din punct de vedere al dreptului procesual civil. Ca act juridic, mrturisirea este irevocabil. Ea nu poate fi revocat de autorul ei afar numai de va proba c a fcut-o din eroare de fapt (art. 1206 C. civ.).

  Codul civil distinge ntre mrturisirea judiciar i cea extra-judiciar. Mrturisirea judiciar se poate face naintea judectorului de nsi partea prigonitoare, sau de un mputernicit special al ei spre a face mrturisire (art. 1206 alin. 1). Potrivit art. 1206 alin. 2: Ea (mrturisirea) nu poate fi luat dect n ntregime mpotriva celui care a mrturisit. Altfel spus, ea este indivizibil. Dac n trecut era socotit regina

of 311

Embed Size (px)
Recommended