Home >Documents >Cristiana Turianu - Drept civil.pdf

Cristiana Turianu - Drept civil.pdf

Date post:08-Oct-2015
Category:
View:10 times
Download:2 times
Share this document with a friend
Transcript:
 • 108

  DREPT CIVIL

  Lector univ. drd. CRISTIANA TURIANU Obiective Disciplina Drept civil, ca totalitate a normelor care reglemen-

  teaz raporturile patrimoniale i nepatrimoniale ntre persoane fizice i persoane juridice, i propune s asigure nsuirea de ctre studeni a cunotinelor juridice fundamentale, de care nu se poate lipsi nici unul dintre studenii Facultii de Drept. Studiul acestei discipline are menirea totodat de a familiariza viitorul jurist cu instituiile disciplinei respective.

  SEMESTRUL I

  INTRODUCERE N DREPTUL CIVIL

  I. RAPORTUL JURIDIC CIVIL

  1. Noiune, caractere i structur A. Noiunea raportului juridic civil Raportul juridic civil este o specie de raport juridic. Deci, n

  definirea raportului juridic civil trebuie pornit de la ceea ce nseamn raport juridic, n general. Se admite, n doctrin, c raport juridic nseamn o relaie social reglementat de norma de drept.

  n consecin, raportul juridic civil este o relaie social patrimonial ori nepatrimonial reglementat de norma de drept civil.

  Prin urmare, dac orice raport juridic civil este o relaie social, mai nti, nu orice relaie social, prin ea nsi, este raport juridic civil; pentru a avea aceast calitate, este absolut necesar ca ea s mbrace haina juridic, ceea ce se realizeaz prin reglementarea sa de ctre norma de drept civil.

 • 109

  B. Caracterele raportului juridic civil a) Raportul juridic civil are caracter social. Acest caracter

  decurge din aceea c, pe de o parte, prin reglementarea sa de ctre norma de drept civil, relaia dintre oameni nu-i pierde trstura de a fi relaie social i, pe de alt parte, norma de drept civil (ca orice norm juridic, de altfel) nu se poate adresa dect conduitei oamenilor, n calitatea lor de fiine sociale, dotate cu raiune. ntr-adevr, legea nu poate stabili reguli de conduit pentru lucruri. Chiar atunci cnd se vorbete despre regimul juridic al bunurilor, n realitate, se are n vedere conduita oamenilor ei ntre ei cu privire la lucruri ori bunuri.

  b) Raportul juridic civil are caracter voliional. O relaie social devine raport de drept civil pentru c acest lucru s-a voit, de ctre legiuitor, atunci cnd a fost adoptat norma juridic civil. Acest prim aspect al caracterului voliional al raportului juridic civil este comun tuturor raporturilor juridice. Exist, ns, i un al doilea aspect, specific, pentru raporturile juridice civile care izvorsc din actele juridice civile, i anume: actul juridic civil nseamn manifestare de voin n scopul de a produce efecte juridice. Prin urmare, la raporturile juridice civile, pe lng voina exprimat n norma de drept civil, care reglementeaz actul juridic civil, exist i voina autorilor (ori autorului) actului juridic civil (deci dublu caracter voliional).

  c) Raportul juridic civil se caracterizeaz prin poziia de egalitate juridic a prilor. Egalitatea juridic a prilor reprezint nu numai metoda de reglementare a dreptului civil, ci i exprim un caracter propriu raportului juridic civil. Coninutul acestui caracter se exprim n nesubordonarea unei pri fa de cealalt. Este vorba, deci, de poziia unei pri fa de cealalt - care este de nesubordonare - i nu de principiul egalitii n faa legii civile, unde e vorba de poziia subiectelor de drept civil fa de legea civil.

  C. Structura raportului juridic civil Elementele constitutive ale raportului juridic civil sunt: prile,

  coninutul i obiectul. Prile sau subiectele raportului juridic sunt persoanele fizice i persoanele juridice care sunt titularele drepturilor i obligaiilor civile. Coninutul raportului juridic civil este dat de totalitatea drepturilor subiective i a obligaiilor civile pe care le au

 • 110

  prile. Obiectul raportului juridic civil const n aciunile ori inac-iunile la care sunt ndrituite prile ori de care acestea sunt inute s le respecte. Cu alte cuvinte, obiectul raportului juridic civil const n conduita pe care o pot avea ori trebuie s o aib prile. Fiind consti-tutive, adic eseniale, aceste trei elemente trebuie s fie ntrunite cumulativ, pentru a fi n prezena unui raport juridic civil.

  2. Prile raportului juridic civil A. Noiuni elementare Persoana fizic este subiectul individual de drept, adic omul,

  privit ca titular de drepturi i obligaii civile. Persoana juridic este subiectul colectiv de drept, adic un

  colectiv de oameni care, ntrunind condiiile cerute de lege, este titular de drepturi subiective i obligaii civile .Expresia echiva-lent este aceea de persoan moral. Pentru a avea calitatea de persoan juridic, legea civil cere ca un colectiv s ntruneasc, cumulativ, trei condiii: s aib o organizare proprie; s aib un patrimoniu distinct; s aib un scop determinat, n acord cu interesele obteti (art. 26 din Decretul nr. 31/1954 privind persoanele fizice i persoanele juridice).

  B. Categoriile subiectelor de drept civil Din cele artate rezult c exist dou mari categorii de subiecte

  de drept civil: persoanele fizice, care sunt subiecte individuale de drept civil; persoanele juridice, care sunt subiecte colective de drept civil.

  Fiecare din aceste categorii comport unele subcategorii. Astfel, n categoria persoanelor fizice: minorii sub 14 ani, care sunt persoane fizice lipsite de capacitate de exerciiu; minorii ntre 14 i 18 ani, care sunt persoane fizice cu capacitate de exerciiu restrns; majorii, care sunt persoanele fizice de peste 18 ani, cu deplin capacitate de exerciiu. Dup criteriul ceteniei, deosebim: persoane fizice de cetenie romn i persoane fizice de cetenie strin; aici se includ i persoanele fizice fr cetenie, numite apatrizi, i cele cu dubl cetenie (din care nici una nu este romn).

  n categoria persoanelor juridice, deosebim: persoane juridice particulare ori private; cooperatiste i obteti; de stat; mixte. Dup criteriul naionalitii, se pot deosebi: persoanele juridice de

 • 111

  naionalitate romn (n principiu, cele cu sediul n Romnia); persoanele juridice de alt naionalitate, strin.

  C. Capacitatea civil Expresia capacitate civil desemneaz capacitatea subiectelor de

  drept civil. Ea are ca gen proxim noiunea de capacitate juridic, care nseamn aptitudinea, general i abstract, de a fi titular de drepturi i obligaii. n structura capacitii civile intr dou elemente: capacitatea de folosin i capacitatea de exerciiu.

  a) Capacitatea civil a persoanelor fizice Capacitatea de folosin a persoanei fizice este aptitudinea,

  general i abstract, a omului, de a avea drepturi i obligaii (art. 5 alin. 2 din Decretul nr. 31/1954). Potrivit art. 7 din Decretul nr. 31/1954, capacitatea de folosin ncepe de la naterea persoanei i nceteaz odat cu moartea acesteia. Drepturile copilului sunt recunoscute de la concepiune, ns numai dac el se nate viu. Coninutul acestei capaciti este dat de aptitudinea de a avea toate drepturile i obligaiile civile, cu excepia celor oprite de lege.

  Capacitatea de exerciiu a persoanei fizice este aptitudinea omului de a-i exercita drepturile civile i de a-i ndeplini obligaiile civile, prin ncheierea de acte juridice civile (art. 5 alin. 3 din decretul nr. 31/1954). Potrivit art. 11, nu au capacitate de exerciiu: minorul care nu a mplinit vrsta de 14 ani; persoana pus sub interdicie. Pentru cei care nu au capacitatea de exerciiu, actele juridice se fac de reprezentanii lor legali. n art. 9 se prevede: Minorul care a mplinit vrsta de 14 ani are capacitatea de exerciiu restrns. Actele juridice ale minorului cu capacitate restrns se ncheie de ctre acesta cu ncuviinarea prealabil a prinilor sau a tutorelui. n fine, potrivit art. 8 din acelai Decret nr. 31/1954, capacitatea deplin de exerciiu ncepe de la data cnd persoana devine major. Persoana devine major la mplinirea vrstei de 18 ani. Minorul care se cstorete dobndete prin aceasta, capacitatea deplin de exerciiu.

  b) Capacitatea civil a persoanei juridice Capacitatea de folosin a persoanei juridice este aptitudinea

  subiectului colectiv de drept civil de a avea drepturi i obligaii civile. Potrivit art. 33 din Decretul nr. 31/1954, aceast capacitate se dobndete de la data nregistrrii sau de la o alt dat (dup distinciile prevzute n acest articol).

 • 112

  Art. 34 alin. 1 dispune: Persoana juridic nu poate avea dect acele drepturi care corespund scopului ei, stabilit prin lege, actul de nfiinare sau statut; acest text consacr principiul specialitii capacitii de folosin a persoanei juridice.

  Capacitatea de exerciiu a persoanei juridice este aptitudinea sa de a-i exercita drepturile civile i de a-i ndeplini obligaiile civile, prin ncheierea de acte juridice, de ctre organele sale de conducere. Potrivit art. 35 alin. 1 i 2, Persoana juridic i exercit drepturile i i ndeplinete obligaiile prin organele sale. Actele juridice fcute de organele persoanei juridice, n limitele puterilor ce le-au fost conferite, sunt actele persoanei juridice nsi.

  3. Coninutul raportului juridic civil Prin coninutul acestui raport se nelege totalitatea drepturilor

  subiective i a obligaiilor civile pe care le au prile. Cunoaterea acestor elemente implic o analiz distinct.

  A. Drepturile subiective civile Dreptul subiectiv civil este posibilitatea recunoscut de legea

  civil subiectului activ persoan fizic ori persoan juridic n virtutea creia acesta poate, n limitele dreptului i moralei, s aib o anumit conduit, s pretind o conduit corespunztoare s dea, s fac ori s nu fac ceva de la subiectul pasiv i, n caz de nevoie, s cear concursul forei coercitive a statului.

  Clasificarea drepturilor subiective civile a) n funcie de opozabilitatea lor, drepturile subiective civile

  sunt absolute i relative. Dreptul subiectiv civil absolut este acel drept n virtutea cruia titularul su poate avea o anumit conduit, fr a face apel la altcin

of 311

Embed Size (px)
Recommended