Home >Documents >Corel Draw Nicu Musat

Corel Draw Nicu Musat

Date post:02-Jan-2016
Category:
View:160 times
Download:3 times
Share this document with a friend
Description:
corel draw curs
Transcript:
 • FUNDATIA GIOVANNI BOSCO Corel Draw

  1

  Corel Draw - suport de curs -

  Corel Draw este un program de grafica extrem de puternic care, cu fiecare noua versiune, devine mai performant. Cu ajutorul sau se pot realiza si prelucra fisiere grafice ce pot fi folosite si de alte aplicatii. Astfel, artistii amatori pot sa creeze imagini cu aspect profesional, fara sa aiba prea multe cunostinte artistice. Ruleaza sub mediul Windows si foloseste lucrul cu mouse-ul in aproape toate operatiile. Ocupa multa memorie externa si incarcarea lui necesita mult timp.

  Capitolul 1 Deschiderea i salvarea fiierelor

  1.1. Deschiderea i salvarea fiierelor

  1.1.1. Deschiderea unui document Corel Draw nou

  n momentul deschiderii Corel Draw X4 apare o fereastr de ntmpinare, prin intermediul creia avei posibilitatea unui prim contact cu aplicaia, aa cum este prezentat n figura de mai jos:

  Butonul Quick Start permite deschiderea unui document nou, unui document deja existent sau deschiderea unui ablon.

  Butonul Whats New permite vizualiarea noutilor din versiunea X4 i exemple pentru acestea.

  Butonul Learning Tools permite accesarea documentaiei Corel DrawX4, a tutorialelor video disponibile.

 • FUNDATIA GIOVANNI BOSCO Corel Draw

  2

  Butonul Gallery permite accesul ctre comunitatea Corel Draw unde putei crea galerii online, putei participa la discuii online pe forum i putei face download la anumite fiiere utile.

  Butonul Updates permite update la Corel Draw, tiri, tutoriale noi. Prin apsarea butonului New din cadrul ferestrei de ntmpinare se deschide un document

  nou gol.

  Acelai rezultat se obine alegnd FileNew(Ctrl+N) sau prin apsarea butonului New din bara de unelte standard.

  1.1.2. Deschiderea unui document Corel Draw existent

  Pentru deschide un document existent putei executa una din urmtoarele trei aciuni: Executai click pe butonul Open din bara de unelte standard; Alegei FileOpen(Ctrl+O).

  n urma oricrei aciuni descrise mai sus, se deschide caseta de dialog Open Drawing.

  Se execut click pentru a

  deschide un nou document.

 • FUNDATIA GIOVANNI BOSCO Corel Draw

  3

  Caseta de dialog Open permite alegerea tipului de fiier pe care l vei deschide precum i diverse alte opiuni.

  1.2. nchiderea i salvarea unui document Corel Draw

  Pentru a nchide un fiier folosii una din opiunile: Apsai butonul Close situat n colul din dreapta sus al ferestrei documentului; Alegei File Close.

  Dac avei mai multe documente deschise i dorii s le nchidei pe toate, folosii Window Close All i acestea vor fi nchise simultan.

  Pentru oricare din metodele folosite vei fi ntrebat pentru fiecare fiier n parte dac dorii s salvai modificrile fcute.

  Pentru a salva un document folosii una din opiunile: Apsai butonul Save din bara de unelte Standard; Alegei File Save (Ctrl+S).

  n urma oricrei aciuni descrise mai sus, se deschide caseta de dialog Save Drawing prin intermediul crei pot alege:

  Locaia n care doresc s fie salvat fiierul; Numele fiierului; Formatul fiierului; Versiunea n care doresc s fie salvat documentul; Thumbnail care reprezint miniatura documentului (1K alb-negru; 5K

  reprezentare color limitat; 10K toat gama de culori; None nu se va salva nici o miniatur)

  Web_safe_Filenames aceast opiune este util dac documentul este destinat creri paginilor Web i nlocuiete automat spaiile libere cu _ n cadrul numelui fiierului.

  Embed Fonts Using TrueDoc aceast opiune este util dac documentul va fi mutat pe un sistem care nu conine fonturile utilizate.

  Fereastra

  Preview

  Fiier

  selectat

  Date despre

  fiier

 • FUNDATIA GIOVANNI BOSCO Corel Draw

  4

  1.3. Folosirea opiunilor de copie de siguran (backup) a documentului

  Se recomand utilizarea acestei faciliti deoarece acestea permit recuperarea modificrilor recente efectuate asupra documentului. Pentru a accesa controalele de backup se execut urmtorii pai: Din meniu Tools Options (Ctrl+J), se selecteaz arboreal de cataloage situate sub Workspace, iar apoi se apas Save.

 • FUNDATIA GIOVANNI BOSCO Corel Draw

  5

  n fereastra Options deschis putem selecta urmtoarele opiuni: Auto-Backup every se seteaz intervalul de timp (ntre 1 i 60 min) la care se va

  crea backup-ul. Always Back-up To specific directorul n care va fi salvat copia de siguran. Make Backup On Save va crea copia de siguran de fiecare dat cnd se salveaz

  fiierul.

  1.4. Lucrul cu abloanele

  abloanele sunt fiiere specializate care pot fi salvate pe baza unor setri existente i/sau a coninutului unui document. Pot fi folosite ca puncte de plecare pentru a evita setri repetate ale paginilor, valori implicite pentru documente i alte proprieti specifice ale documentului. Se salveaz cu extensia .cdt.

  1.4.1. Deschiderea abloanelor

  1.4.1.1. Deschidere pentru a crea un document nou din ablon

  Se face prin alegerea opiunii File New From Template pentru a deschide caseta de dialog New From Template. Aici se pot alege dintre cele 2 categorii care pot fi selectate din lista asociat lui View by. Selectarea oricrei opiuni afieaz liste cu fiiere ablon. Pentru a include coninutul unui ablon (mpreun cu setrile i formatele acestuia) atunci cnd este creat un document nou pe baza acestuia se apas OK sau se d dublu click.

 • FUNDATIA GIOVANNI BOSCO Corel Draw

  6

  Butonul Browse conine opiuni pentru a localiza, selecta i deschide un document nou pe baza unui ablon propriu salvat.

  1.4.1.2. Deschiderea i salvarea abloanelor pentru editarea coninutului Se folosete comanda File Open i se alege tipul de fiier CorelDraw Template (cdt).

  Dup ce se apas butonul Open apare fereastra de dialog prezentat mai sus din care pot alege:

  New From Template echivalent cu File New From Template Open for Editing deschide ablonul pentru editare.

  Atunci cnd se salveaz un fiier ablon editat comanda Save salveaz automat fiierul ca ablon fr a mai deschide vreo caset de dialog.

  1.5. Comenzi pentru Clipboard

  Clipboard-ul reprezint un loc temporar care poate stoca ultimele obiecte copiate i este o caracteristic a sistemului de operare. Att timp ct lucrurile sunt stocate n aceast zon ele pot fi copiate n document.

  Cele comune comenzi sunt copierea (Copy), tierea (Cut) i lipirea (Paste).

  Copiere (Copy) se poate folosi : Ctrl+C Din bara de meniu Edit Copy Pictograma din bara de unelte.

  Decupare(Cut) se poate folosi : Ctrl+X Din bara de meniu Edit Cut

  Cut Copy Paste

 • FUNDATIA GIOVANNI BOSCO Corel Draw

  7

  Pictograma din bara de unelte. Lipire(Paste) se poate folosi :

  Ctrl+V Din bara de meniu Edit Paste Pictograma din bara de unelte.

  Lipirea special (Paste Special)- este alternativ a comenzi Paste i se folosete atunci cnd sunt plasate obiecte cu formate de fiier care nu sunt recunoscute.

  Anularea i revenirea asupra modificrilor de editare Revenirea asupra unei operaiuni se realizeaz folosind comanda Undo. Undo se poate folosi:

  Ctrl+Z Din bara de meniu Edit Undo Pictograma din bara de unelte.

  Redo se poate folosi: Ctrl+Shift+Z Din bara de meniu Edit Redo Pictograma din bara de unelte

  Folosirea ferestrei ancorabile Undo

  Pentru un control suplimentar asupra ultimelor aciuni efectuate se poate folosi fereastra ancorabil Undo care poate fi deschis folosind Tools Undo .

 • FUNDATIA GIOVANNI BOSCO Corel Draw

  8

  Ferastra ancorabil Undo afieaz cele mai recente aciuni n ordine invers fa de meniurile Undo i Redo, cele mai recente aciuni sunt plasate n partea de jos. Selectarea unei comenzi permite vizualizarea documentului aa cum era nainte de efectuarea ultimelor aciuni. Apsarea pictogramei Clear Undo List terge ntreaga list.

  1.6. Folosirea albumelor

  Fereastra ancorabil pentru albume (Scrapbook) permite stocarea i recuperarea rapid a desenelor, fotografiilor, textului sau obiectelor fotografii libere. Albumele permit stocarea obiectelor care s fie disponibile permanent pentru fiecare document. Pentru a deschide fereastra ancorabil Scrapbook se alege din meniul Tools Customization, se alege Commands din structura arborescent din stnga. Se d click pe butonul de cutare i se introduce n fereastra care se deschide scrapbook dup care se apas Enter sau Find Next. Se trage comanda n bara de unelete. Se d click pe Scrapbook i se selecteaz unul din cele 3 moduri:

  Navigare (Browse)- se folosete pentru a localiza un director n care s fie stocat un album;

  Contents on the Web se folosete pentru a localiza albume disponibile pe Web, Search caut i localizeaz albume disponibile n baza de date Corel Draw.

  Cele mai recente

  aciuni sunt n

  partea de jos

  terge list

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended