Home >Documents >Conectarea PC Urilor

Conectarea PC Urilor

Date post:25-Jan-2016
Category:
View:20 times
Download:1 times
Share this document with a friend
Description:
retea
Transcript:

The Portal te nva n aceast sptmn cum s faci conexiunea direct ntre dou calculatoare, chiar dac nici unul dintre

UNIVERSITATEA CONSTANTIN BRNCUI

FACULTATEA DE TIINE ECONOMICE

Specializarea Finane-bnci I.D.

MODALITI DE CONECTARE A CALCULATOARELOR

Coordonator,

Lect.univ.drd. Amalia BONCEA

Student,

ONESCU Daniel-Vasile

Anul I / grupa 2124

Trgu Jiu

2003

MODALITI DE CONECTARE A CALCULATOARELOR

1. Direct Cable Connection

Conexiunea direct ntre dou calculatoare, chiar dac nici unul dintre ele nu are plac de reea, se poate realiza cu ajutorul unor cabluri speciale. Pentru nceput, trebuie tiut ce porturi se pot folosi pentru o astfel de conexiune. Majoritatea calculatoarelor au cel puin un port serial aa numitele porturi COM, cu conectoare de 9 pini (tat). Des ntlnit este, de asemenea, portul paralel, cel prin care se leag imprimantele, cu conectoare de 25 pini (mam). Nu n ultimul rnd, PC-urile mai noi dispun de porturile USB. Toate acestea au fost concepute iniial pentru a conecta alte componente la calculator, ca de exemplu modemul, imprimanta, scanerul sau aparatul foto digital. De asemenea, cablurile prin care se conecteaz au fost gndite pentru respectivele folosine.

Cablul e importantPentru a lega dou calculatoare folosind aceste porturi, este nevoie de cabluri speciale care s asigure conectivitatea, n funcie de cablul folosit, se pot obine diferite viteze de transfer. Astfel, folosind un cablu serial, se obine pn n 10 KB/sec, rata de transfer depinznd de viteza procesorului sau tipul portului. Cu un cablu paralel standard, se ajunge pn la o vitez de transfer de 60-80 KB/sec. Exist i cabluri paralele speciale (Universal Fast Cable), cu care se pot atinge mai mult de 500 KB/sec. Atenie! n cazul conectrii seriale sau paralele, se pot lega ntre ele doar dou calculatoare. Dac se dorete confecionarea cablului, aceasta se poate face dup schema de mai jos.

25 Pin25 Pin

215

313

412

510

611

152

133

124

105

116

2525

Model cablu paralel de 25 pini

9 Pin9 Pin

5nu sunt cross5

32

23

78

1,64

87

46,1

Model cablu 9 pini (DB9) pentru conectare tip serial

25 Pin25 Pin

7nu sunt cross7

23

32

45

6,820

54

206,8

Model cablu 25 pini (DB25) pentru conectare tip serial

Conectare rapidCe trebuie s fcut efectiv pentru a conecta direct dou calculatoare, presupunnd c ambele dispun de un sistem de operare Windows 9x? Se acceseaz Control Panel i deschide opiunea Add/Remove Programs. n tabul Windows Setup se alege Communications i se d un clic pe Details. n fereastra care se deschide, trebuie bifat Direct Cable Connection i Dial-up Networking, dup care se d clic pe OK pentru a se instala pachetele necesare.

Protocolul folosit la conexiunea direct este NetBEUI. Trebuie verificat n proprietile Network Neighborhood dac la componentele instalate este i acest protocol. n cazul n care lipsete, se d un clic pe Add, se selecteaz Protocol, iar n fereastra nou deschis se alege Microsoft. La opiunile din dreapta ferestrei se selecteaz NetBEUI, dup care se d un clic pe OK pentru instalarea pachetelor respective.

Dup aceast operaie se merge la StarProgramsAccessoriesCommunications i un clic pe opiunea Direct Cable Connection. Se va deschide o fereastr pentru a configura conexiunea direct. Aici va trebui s se selecteze sistemul care va deveni Host (Server) i s se opteze pentru cel care va deveni Guest (Client). La urmtorul pas va trebui ales portul prin care se face conexiunea, de exemplu COM2. nainte de a ncheia operaiunea cu Finish, exist posibilitatea s se stabileasc o parol pe care utilizatorul Guest va trebui s o introduc n momentul conectrii la Host. Cnd a fost dat clic pe Finish, calculatorul Host va atepta conexiunea din partea calculatorului Guest. Configurarea se face la fel i n cazul calculatorului care va fi client, numai c, de aceast dat, rolurile se vor inversa. Important! n cazul n care nu sunt instalate alte componente de reea, n Network Neighborhood, la proprietile File and Printer Sharing, se alege Browse Master i se selecteaz opiunea Enabled (nu ajunge s fie pe automatic). La Identification trebuie s fie acelai Workgroup, att la Host ct i la Guest. Nu n ultimul rnd, trebuie s avut grij ca numele celor dou calculatoare (Computer Name) s fie neaprat diferite.

2. Metoda Modem to Modem

Aceast metod poate fi folosit pentru a face transferul de fiiere ntre dou calculatoare, aflate la distan mare i fr a apela la o conexiune prin Internet.

Se va folosi un calculator pe care ruleaz Windows XP Pro i un laptop sau alt calculator desktop, pe care e instalat Windows XP Home Edition. Important e ca ambele calculatoare s aib modem-uri conectate la linia telefonic. Principiul este asemntor cu cel al conexiunii dial-up sau Internet, numai c, n acest caz, conectarea se face direct la modem i implicit la cellalt PC. Trebuie tiut c sistemele de operare Win2k dispun n pachetul de baz de suport pentru a accepta conexiuni remote prin modem cu alte calculatoare. n cazul Win98 i ME trebuie instalat Dial-up Server.

Configurarea calculatoarelorPe primul calculator, de pe care se va iniia conexiunea, se afl instalat Windows XP Home Edition.

1. Modemul (intern sau extern) trebuie configurat pentru conexiune de tip dial-up. Aceasta se face cu ajutorul New Connection Wizard, care se poate gsi n Start-Programs-Accessories-Communications. Dup deschiderea asistentului, se trece de pagina de ntmpinare, se alege opiunea a doua, Connect to the network at my workplace, iar n urmtoarea pagin se selecteaz prima opiune, Dial-up Connection i mai departe cu un clic pe butonul Next. n urmtoarele ferestre se va da un nume calculatorului la care se va suna, va trebui specificat numrul de telefon care va fi apelat i unde se afl cellalt calculator. n ultima fereastr se poate bifa opiunea prin care asistentul va crea un shortcut pe desktop, iar pentru a termina se apas pe butonul Finish. Atenie! Cnd va fi folosit prima oar aceast conexiune, va trebui s fie introdus numele de utilizator i parola, aceleai cu cele setate la calculatorul care va accepta conexiunea.

2. Pe al doilea calculator, pe care se afl Windows XP Pro i un modem, urmeaz a fi configurat acceptarea conexiunii. Se merge la Start-Programs-Accessories-Communications i se ruleaz asistentul de conectare New Connection Wizard. Dup ce se deschide fereastra de ntmpinare, se d clic pe Next, iar n urmtoarea fereastr va trebui aleas a treia opiune, Set up an advanced connection i un clic pe Next. n urmtoarea fereastr, se alege prima opiune, Accept incoming connectiom, dup care va aprea o list cu dispozitivele care pot accepta o asemenea conexiune. Aici trebuie selectat modemul care este legat la linia telefonic. De asemenea, se pot modifica i setrile modemului prin opiunea Properties, dar e mai bine s fie lsat pe cele implicite. Cum nu e vorba de o conexiune VPN (Virtual Private Connection), n fereastra urmtoare trebuie aleas opiunea a doua (Do not allow virtual private connections).3. Se va specifica persoana care va putea accesa calculatorul prin aceast conexiune i, eventual, se vor aduga unul sau mai muli utilizatori, prin apsarea butonului Add. Se va introduce numele de utilizator, numele ntreg, parola i confirmarea de parol, n ultima fereastr pot fi specificate setrile de TCP/IP, cifra i numrul adreselor de IP asignate. Se poate introduce o adres de IP, de exemplu de la 192.168.1.1 pn la 192.168.1.2, ceea ce nseamn c n momentul conectrii, adresa Host-ului va fi 192.168.1.1 iar a PC-ului Client 192.168.1.2, dar se poate lsa i asignarea automat.

4. n cazul n care calculatorul se afl ntr-o reea local, se poate garanta accesul la acesta. n acest caz, trebuie s fie instalat i File Sharing-ul, pentru a avea acces la fiierele de pe PC. ncheierea procesului de instalare se face cu Finish. De acum ncolo se pot transfera fiiere de pe sau pe un calculator pe celalalt, dar viteza de transfer va fi mic, n funcie de linia telefonic i de modemurile folosite.

Transmiterea datelorPentru a accesa calculatorul de acas, tot ce trebuie fcut este s fie conectat linia telefonic la modemul PC-ului utilizat, s fie introdus numrul de telefon i s se atepte pn se stabilete legtura. Pentru a transfera fiierele, cel mai simplu este s se map-eze calculatorul Host prin Network Neighborhood. Aceasta se face cu un clic dreapta cu mausul, se alege Properties i se selecteaz Map Network Drive. Folosind exemplul de mai sus se va introduce adresa n forma \\192.168.1.1. Datele se vor regsi n directorul partajat, care a fost stabilit mai nainte. Pentru a face transferul de fiiere se poate folosi i un client de ftp (File Transfer Protocol). Pentru acesta ns, n prealabil, trebuie configurat un server de ftp pe calculatorul Host.

3. Home LAN

O soluie ar fi reeaua cu topologie de tip bus, adic o reea pe cablu coaxial (BNC), n cascad, dar tipul acesta s-a nvechit (rata lui de transfer fiind destul de mic, 10 Mb/s). n plus, aceasta ridic probleme i cu cablul (o mic ntrerupere pe undeva i totul trebuie luat i verificat din metru n metru). De aceea, este de preferat s se construiasc o reea de tip 100 BaseT, cunoscut i sub numele de Fast Ethernet.

Aceasta utilizeaz cablu de tip UTP (Unshielded Twisted Pair), conectori RJ-45 (mufe ceva mai mari dect cele de telefon), iar topologia este de tip stea. Numrul maxim de segmente conectate poate fi de 1.024, iar viteza de transfer, de aproximativ 6MB/S.

Echipamente necesare

n primul rnd, este nevoie de o plac de reea, adic de acel dispozitiv care face legtura ntre reea i calculator. Se recomand folosirea unei plci Fast Ethernet, n al doilea rn

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended