+ All Categories
Home > Documents > COLECISTITA ACUTA

COLECISTITA ACUTA

Date post: 18-Aug-2014
Category:
Upload: dascalasu-silviu
View: 729 times
Download: 35 times
Share this document with a friend
8
06/05/22 06/05/22 08:24 08:24 1 TELENURSING TELENURSING COLECISTITA COLECISTITA ACUTA ACUTA MILEA AL. ROXANA MILEA AL. ROXANA ( DASCALASU ) ( DASCALASU ) AN IV SERIA III AN IV SERIA III
Transcript
Page 1: COLECISTITA ACUTA

07/04/2307/04/23 12:3112:31 11

TELENURSINGTELENURSINGCOLECISTITA COLECISTITA

ACUTAACUTAMILEA AL. ROXANAMILEA AL. ROXANA

( DASCALASU )( DASCALASU )AN IV SERIA III AN IV SERIA III

Page 2: COLECISTITA ACUTA

07/04/2307/04/23 12:3112:31 22

1. GENERALITATI1. GENERALITATI

2. CAUZE 2. CAUZE

3. SIMPTOME3. SIMPTOME

4. DIAGNOSTIC4. DIAGNOSTIC

5. TRATAMENT5. TRATAMENT

6. REGIM ALIMENTAR6. REGIM ALIMENTAR

Page 3: COLECISTITA ACUTA

07/04/2307/04/23 12:3112:31 33

1. GENERALITATI1. GENERALITATI COLECISTITA ESTE INFLAMATIA VEZICULEI COLECISTITA ESTE INFLAMATIA VEZICULEI

BILIARE, UN ORGAN SITUAT LANGA FICAT BILIARE, UN ORGAN SITUAT LANGA FICAT CU ROL IN DIGESTIA ALIMENTELOR. IN CU ROL IN DIGESTIA ALIMENTELOR. IN MOD NORMAL, LICHIDUL NUMIT BILA MOD NORMAL, LICHIDUL NUMIT BILA TRECE DIN VEZICA BILIARA IN INTESTINUL TRECE DIN VEZICA BILIARA IN INTESTINUL SUBTIRE.SUBTIRE.

DACA FLUXUL BILEI ESTE OPRIT, SE DACA FLUXUL BILEI ESTE OPRIT, SE STOCHEAZA IN VEZICA BILIARA CAUZAND STOCHEAZA IN VEZICA BILIARA CAUZAND INFLAMATIE, DURERE SI POSIBIL INFECTIEINFLAMATIE, DURERE SI POSIBIL INFECTIE

Page 4: COLECISTITA ACUTA

07/04/2307/04/23 12:3112:31 44

2. CAUZE2. CAUZE CAUZA CEA MAI FRECVENTA DE COLECISTITA ACUTA( SEVERA ) ESTE CAUZA CEA MAI FRECVENTA DE COLECISTITA ACUTA( SEVERA ) ESTE

CALCULUL BILIAR( PIATRA ), CARE BLOCHEAZA CANALUL CISTIC, CALCULUL BILIAR( PIATRA ), CARE BLOCHEAZA CANALUL CISTIC, ADICA TUBUL PRIN CARE SE VARSA BILA DIN VEZICULA BILIARA. ADICA TUBUL PRIN CARE SE VARSA BILA DIN VEZICULA BILIARA. CALCULUL BILIAR BLOCHEAZA VARSAREA LICHIDULUI DIN VEZICULA CALCULUL BILIAR BLOCHEAZA VARSAREA LICHIDULUI DIN VEZICULA BILIARA. ACEASTA DUCE LA IRITAREA SI INFLAMAREA VEZICULEI BILIARA. ACEASTA DUCE LA IRITAREA SI INFLAMAREA VEZICULEI BILIARE.BILIARE.

INFECTIA SAU TRAUMATIZAREA VEZICAI, CA SI IN CAZUL UNUI INFECTIA SAU TRAUMATIZAREA VEZICAI, CA SI IN CAZUL UNUI ACCIDENT DE MASINA, POT CAUZA COLECISTITAACCIDENT DE MASINA, POT CAUZA COLECISTITA

COLECISTITA ACALCULOASA, DESTUL DE RARA, SE OBSERVA CEL MAI COLECISTITA ACALCULOASA, DESTUL DE RARA, SE OBSERVA CEL MAI FRECVENT LA PACIENTII INTERNATI IN SECTIILE DE TERAPIE FRECVENT LA PACIENTII INTERNATI IN SECTIILE DE TERAPIE INTENSIVA A SPITALELOR. IN ACESTE CAZURI NU ESTE VORBA DE INTENSIVA A SPITALELOR. IN ACESTE CAZURI NU ESTE VORBA DE CALCULI BILIARI. COMPLICATIILE ALTOR BOLI, CA SI SIDA SAU CALCULI BILIARI. COMPLICATIILE ALTOR BOLI, CA SI SIDA SAU DIABET, CAUZEAZA INFLAMATIA. DIABET, CAUZEAZA INFLAMATIA.

COLECISTITA CRONICA ESTE O ALTA FORMA DE COLECISTITA. APARE COLECISTITA CRONICA ESTE O ALTA FORMA DE COLECISTITA. APARE CAND VEZICULA BILIARA RAMANE INFLAMATA MAI MULT TIMP, CEEA CAND VEZICULA BILIARA RAMANE INFLAMATA MAI MULT TIMP, CEEA CE DETERMINA PERETII VEZICULEI SA DEVINA INGROSATI SI TARI.CE DETERMINA PERETII VEZICULEI SA DEVINA INGROSATI SI TARI.

Page 5: COLECISTITA ACUTA

07/04/2307/04/23 12:3112:31 55

3. SIMPTOME3. SIMPTOME CEL MAI FRECVENT SIMPTOM AL COLECISTITEI ESTE CEL MAI FRECVENT SIMPTOM AL COLECISTITEI ESTE

DUREREA IN PARTEA SUPERIOARA DREAPTA A DUREREA IN PARTEA SUPERIOARA DREAPTA A ABDOMENULUI, CARE POATE IRADIA IN SPATE SAU IN ABDOMENULUI, CARE POATE IRADIA IN SPATE SAU IN UMARUL DREPT. ALTE SIMPTOME POT FI:UMARUL DREPT. ALTE SIMPTOME POT FI:

- GREATA SAU VARSATURIGREATA SAU VARSATURI- SENSIBILITATE IN PARTEA DREAPTA A ABDOMENULUISENSIBILITATE IN PARTEA DREAPTA A ABDOMENULUI- FEBRAFEBRA- DURERE ACCENTUATA DE O RESPIRATIE ADANCADURERE ACCENTUATA DE O RESPIRATIE ADANCA- DURERE MAI MULT DE 6 ORE, IN SPECIAL DUPA MASADURERE MAI MULT DE 6 ORE, IN SPECIAL DUPA MASA OAMENII IN VARSTA S-AR PUTEA SA NU PREZINTE FEBRA OAMENII IN VARSTA S-AR PUTEA SA NU PREZINTE FEBRA

SAU DURERE. SINGURUL SIMPTOM POATE SI SAU DURERE. SINGURUL SIMPTOM POATE SI SENSIBILITATEA ABDOMENULUI.SENSIBILITATEA ABDOMENULUI.

Page 6: COLECISTITA ACUTA

07/04/2307/04/23 12:3112:31 66

4. DIAGNOSTIC 4. DIAGNOSTIC DIAGNOSTICAREA COLECISTITEI INCEPE PRIN PREZENTAREA DIAGNOSTICAREA COLECISTITEI INCEPE PRIN PREZENTAREA

SIMPTOMELOR UNUI MEDIC. VA URMA UN EXAMEN FIZIC. SIMPTOMELOR UNUI MEDIC. VA URMA UN EXAMEN FIZIC. DOCTORUL VA PALPA ABDOMENUL CAUTAND SENSIBILITATEA DOCTORUL VA PALPA ABDOMENUL CAUTAND SENSIBILITATEA ABDOMENULUI SI MARIREA VEZICULEI.ABDOMENULUI SI MARIREA VEZICULEI.

SE VOR FACE ANALIZE DE SANGE SI ULTRASUNETE( ECOGRAFIE ), SE VOR FACE ANALIZE DE SANGE SI ULTRASUNETE( ECOGRAFIE ), UN TEST CARE FOLOSESTE UNDE SONORE PENTRU A REALIZA O UN TEST CARE FOLOSESTE UNDE SONORE PENTRU A REALIZA O IMAGINE A VEZICULEI. ECOGRAFIA POATE EVIDENTIA CALCULI IMAGINE A VEZICULEI. ECOGRAFIA POATE EVIDENTIA CALCULI BILIARI, INGROSARI ALE VEZICULEI, COLECTII LICHIDIENE SAU BILIARI, INGROSARI ALE VEZICULEI, COLECTII LICHIDIENE SAU ALTE SEMNE DE COLCISTITA. DE ASEMENEA PRIN ECOGRAFIE SE ALTE SEMNE DE COLCISTITA. DE ASEMENEA PRIN ECOGRAFIE SE VA EVIDENTIA FORMA SI DIMENSIUNEA VEZICULEI.VA EVIDENTIA FORMA SI DIMENSIUNEA VEZICULEI.

SE POATE REALIZA SI INVESTIGAREA VEZICULEI CU SUBSTANTA SE POATE REALIZA SI INVESTIGAREA VEZICULEI CU SUBSTANTA DE CONTRAST PRIN CARE SE VERIFICA MODUL DE FUNCTIONARE A DE CONTRAST PRIN CARE SE VERIFICA MODUL DE FUNCTIONARE A ACESTEIA. DE ASEMENEA SE VA CAUTA EXISTENTA CALCULILOR IN ACESTEIA. DE ASEMENEA SE VA CAUTA EXISTENTA CALCULILOR IN DUCTELE BILIARE, CELE CARE TRANSPORTA DIN FICAT SPRE DUCTELE BILIARE, CELE CARE TRANSPORTA DIN FICAT SPRE INTESTINE.INTESTINE.

Page 7: COLECISTITA ACUTA

07/04/2307/04/23 12:3112:31 77

5. TRATAMENT5. TRATAMENT TRATAMENTUL COLECISTITEI DEPINDE DE SIMPTOME SI STAREA GENERALA A TRATAMENTUL COLECISTITEI DEPINDE DE SIMPTOME SI STAREA GENERALA A

PACIENTULUI. CEI CARE AU CALCULI, DAR NU SIMPTOME S-AR PUTEA SA NU PACIENTULUI. CEI CARE AU CALCULI, DAR NU SIMPTOME S-AR PUTEA SA NU NECESITE TRATAMENT.NECESITE TRATAMENT.

IN CAZURILE USOARE SE PRACTICA EVITAREA ALIMENTATIEI PE GURA PENTRU A NU IN CAZURILE USOARE SE PRACTICA EVITAREA ALIMENTATIEI PE GURA PENTRU A NU SOLICITA TRACTUL DIGESTIV, ADMINISTRANDU-SE LICHIDE SI ANTIBIOTICE SOLICITA TRACTUL DIGESTIV, ADMINISTRANDU-SE LICHIDE SI ANTIBIOTICE INTRAVENOS PRECUM SI MEDICAMENTE DE CALMARE A DURERII.INTRAVENOS PRECUM SI MEDICAMENTE DE CALMARE A DURERII.

TRATAMENTUL PRINCIPAL AL COLECISTITEI ACUTE ESTE OPERATIA DE INDEPARTARE TRATAMENTUL PRINCIPAL AL COLECISTITEI ACUTE ESTE OPERATIA DE INDEPARTARE A VEZICULEI BILIARE( COLECISTECTOMIE ). DE OBICEI OPERATIA SE REALIZEAZA A VEZICULEI BILIARE( COLECISTECTOMIE ). DE OBICEI OPERATIA SE REALIZEAZA PRINTR-O INCIZIE USOARA IN ABDOMEN ( COLECISTECTOMIE LAPAROSCOPICA ), PRINTR-O INCIZIE USOARA IN ABDOMEN ( COLECISTECTOMIE LAPAROSCOPICA ), RAREORI NECESITAND O OPERATIE MAI EXTINSA. MEDICII VOR INCERCA SA REDUCA RAREORI NECESITAND O OPERATIE MAI EXTINSA. MEDICII VOR INCERCA SA REDUCA INFLAMATIA SI IRITATIA VEZICULEI INAINTE DE A O INDEPARTA. IN MULTE DIN INFLAMATIA SI IRITATIA VEZICULEI INAINTE DE A O INDEPARTA. IN MULTE DIN CAZURILE DE COLECISTITA, CAUZA ESTE UNUL SAU MAI MULTI CALCULI AFLATI IN CAZURILE DE COLECISTITA, CAUZA ESTE UNUL SAU MAI MULTI CALCULI AFLATI IN DUCTUL PRINCIPAL CARE DUCE LA INTESTINE, NUMIT DUCTUL BILIAR COMUN. DUCTUL PRINCIPAL CARE DUCE LA INTESTINE, NUMIT DUCTUL BILIAR COMUN. TRATAMENTUL VA CONSTA DINTR-O PROCEDURA TRATAMENTUL VA CONSTA DINTR-O PROCEDURA ENDOSCOPICA( COLANGIOPANCREATOGRAFIE RETROGRADA ENDOSCOPICA SAU ENDOSCOPICA( COLANGIOPANCREATOGRAFIE RETROGRADA ENDOSCOPICA SAU CPRE ) NECESARA PENTRU INDEPARTAREA CALCULILOR INAINTE DE INDEPARTAREA CPRE ) NECESARA PENTRU INDEPARTAREA CALCULILOR INAINTE DE INDEPARTAREA VEZICULEI.VEZICULEI.

IN CAZURI MAI RARE DE COLECISTITA CRONICA, TRATAMENTUL POATE FI DOAR IN CAZURI MAI RARE DE COLECISTITA CRONICA, TRATAMENTUL POATE FI DOAR MEDICAMENTOS PENTRU DIZOLVAREA CALCULILOR( DESI ACEASTA SE INTAMPLA MAI MEDICAMENTOS PENTRU DIZOLVAREA CALCULILOR( DESI ACEASTA SE INTAMPLA MAI RAR ).RAR ).

Page 8: COLECISTITA ACUTA

07/04/2307/04/23 12:3112:31 88

6. REGIM ALIMENTAR 6. REGIM ALIMENTAR

IN REGIM ALIMENTAR AVEM ALIMENTE PERMISE SI IN REGIM ALIMENTAR AVEM ALIMENTE PERMISE SI ALIMENTE NEPERMISE.ALIMENTE NEPERMISE.

ALIMENTELE PERMISE SUNT: LACTATE ALIMENTELE PERMISE SUNT: LACTATE DEGRESATE, CARNE DE PUI FIARTA SAU PRAJITA, DEGRESATE, CARNE DE PUI FIARTA SAU PRAJITA, LEGUME FIERTE, OREZ, SUPE SI CIORBE SLABE, LEGUME FIERTE, OREZ, SUPE SI CIORBE SLABE, PASTE FAINOASE, PESTE, CARNE DE VITA, PASTE FAINOASE, PESTE, CARNE DE VITA, FRUCTE.FRUCTE.

ALIMENTELE INTERZISE SUNT: VINETE, OUA, UNT, ALIMENTELE INTERZISE SUNT: VINETE, OUA, UNT, MAIONEZA, SMANTANA, SOSURI, CARNE DE MAIONEZA, SMANTANA, SOSURI, CARNE DE PORC, MIEL SI PESTE GRAS, VARZA, FASOLE, PORC, MIEL SI PESTE GRAS, VARZA, FASOLE, AFUMATURI, MEZELURI, SLANINA, ALCOOL, AFUMATURI, MEZELURI, SLANINA, ALCOOL, DULCIURI USCATE.DULCIURI USCATE.


Recommended