+ All Categories
Home > Documents > Cod Evaluator

Cod Evaluator

Date post: 14-Sep-2015
Category:
Upload: elenaadee
View: 269 times
Download: 2 times
Share this document with a friend
Description:
Evaluluator
Embed Size (px)
of 14 /14
LUCRARE DE ABSOLVIRE EVALUATOR IN SISTEMUL FPC
Transcript
 • LUCRARE DE ABSOLVIREEVALUATOR IN SISTEMUL FPC

 • I.I. PROFILUL EVALUATORULUI din cadrul Formrii Profesionale Continue (FPC):

  Evaluator al competentelor profesionale ale participantilor la un program de formare autorizat, Evaluator al competentelor profesionale obinute pe alte ci dect cele formale,Coordonator al procesului de evaluare-planificare,organizare,nregistrarea rezultatelor,Dezvoltator de instrumente de evaluare,Evaluator al propriei prestatii de evaluator /a altor evaluatori,Evaluator al Centrului de Evaluare i Certificare a Competenelor Profesionale (CECCP),Evaluator de evaluatori,Evaluator extern,Evaluator de programe i furnizori de formare,

 • EVALUATORII, particip la activitile de: a. evaluarea dosarelor de autorizare/ reautorizare ntocmite de FFP care solicit autorizarea. b. evaluarea FFP la faa locului, pentru a valida conformitatea situaiei reale cu declaraiile din dosarul de autorizare.c. evaluarea participanilor la PFP autorizate , la examenele de absolvire, n calitate de membru al comisiei de examinare.

 • Pentru a realiza o evaluare la standardele de calitate, EVALUATORUL trebuie s respecte un set de reguli i principii. Aceste principii i reguli sunt descrise n CODUL DEONTOLOGIC al EVALUATORULUI

  PrincipiiCodul este fundamentat pe urmtoarele principii care trebuie respectate de ctre EVALUATORI pe toata durata activitii prestate n numele comisiei de autorizare i care au fost transpuse n contextul relaiilor cu: participanii la curs, clientul i colegii:respectarea drepturilor i demnitii umane integritate i evitarea conflictelor de interese imparialitateobiectivitate onestitate i corectitudineconfidenialitate

 • II.1. Principiul respectrii drepturilor i demnitii oricrei persoane

  EVALUATORUL va avea permanent n atenie faptul c orice persoan are dreptul s-i fie apreciat calitatea de fiin uman i c aceast calitate nu este afectat de cultur, naionalitate, etnie, culoare sau ras, religie, sex sau orientare sexual, statut marital, abiliti fizice sau intelectuale, vrst, statut socio-economic sau orice alt caracteristic personal, condiie sau statut. Aderarea la acest principiu presupune respectarea urmtoarelor reguli: 1. EVALUATORUL i desfoar activitatea, manifestnd respect fa de experienele, cunotinele, valorile, ideile, opiniile i opiunile reprezentanilor FFP evaluat/ candidatului examinat, colegilor sau a altor persoane cu care intra in contact in legtura cu activitatea de evaluare ncredinat de ctre comisia de autorizare. 2. EVALUATORUL va utiliza un limbaj ce exprim respectul fa de demnitatea celorlali att n comunicarea scris ct i n cea oral. 3. Activitatea EVALUATORULUI nu trebuie s prejudicieze dreptul la demnitate uman i nici dreptul persoanei la propria imagine.

 • II.2. Principiul integritii i evitarea conflictelor de interese

  EVALUATORUL va cuta s manifeste cel mai nalt grad de integritate moral i profesional n toate relaiile lui profesionale. Este de datoria EVALUATORULUI s prezinte onest pregtirea i calificrile sale oriunde se afl n relaii profesionale i de asemenea s nu permit sau s tolereze practicile incorecte i discriminatorii. n Metodologia de autorizare a FFP,ediia 2003,art.16 sunt menionate situaiile care nu genereaz conflicte de interese n procesul de autorizare a unui FFP:

  a) nu se afl n raport de rudenie pn la gradul III inclusiv cu conducereafurnizorului de formare profesional; b) nu se afl ntr-un raport patrimonial cu furnizorul de formare profesional; c) nu a participat la elaborarea programului de formare profesional supus autorizrii; d) nu are calitatea de formator n cadrul acestui program.

 • II.3. Principiul Imparialitii

  Presupune nesupunerea EVALUATORULUI la presiuni comerciale, financiare, politice sau de alt natur care ar putea influena raionamentul i activitatea profesional a acestuia. Aderarea la acest principiu presupune respectarea urmtoarelor reguli:a. EVALUATORUL trebuie s i ndeplineasc ndatoririle n mod corect, echitabil i neprtinitor b. EVALUATORUL nu trebuie s acioneze ntr-un mod care s favorizeze sau s discrimineze anumite persoane sau interese.

 • II.4. Principiul Obiectivitii

  Aderarea la acest principiu presupune respectarea urmtoarelor reguli:a. EVALUATORUL trebuie s ia decizii pe baza evidenelor si s prezinte cu acuratee faptele i opiunile participanilor la procesul de evaluare. b. EVALUATORUL trebuie s ia decizii pe baza unor fapte concrete.c. EVALUATORUL nu trebuie s ignore consideraiile relevante atunci cnd ia decizii .d. EVALUATORUL nu trebuie s prejudicieze implementarea strategiilor neacionnd n concordan cu deciziile care rezult din acea strategie.

 • II.5. Principiul onestitii i corectitudinii

  Aderarea la acest principiu presupune respectarea urmtoarelor reguli:

  a. EVALUATORUL trebuie s prezinte faptele i problemele relevante corect i cu acuratee. b. EVALUATORUL trebuie s utilizeze resursele existente doar n scopurile pentru care au fost prevzute .c. EVALUATORUL trebuie s utilizeze corespunztor sursele de informare i consiliere profesional la care are acces. d. EVALUATORUL nu trebuie s induc intenionat n eroare colegii sau participanii la procesul de evaluare. e. EVALUATORUL nu trebuie s fie influenat de presiunea exercitat asupra sa ori de perspectiva unor ctiguri personale.

 • II.6. Principiul confidenialitii

  Pe parcursul procesului de evaluare, EVALUATORUL are acces la informaii i documente care sunt confideniale sau sunt sub incidena dreptului de proprietate intelectual. Aderarea la acest principiu presupune respectarea urmtoarelor reguli:

  a. EVALUATORUL nu trebuie s dezvluie informaii sau documente legate de activitatea instituiei evaluate fr a avea permisiune n acest sens .b. EVALUATORUL nu trebuie s scoat din organizaia evaluat documentele evaluate, fr acordul scris al organizaiei evaluate. c. EVALUATORUL trebuie s semneze la nceputul procesului de evaluare ANGAJAMENTUL DEONTOLOGIC al EVALUATORULUI (formularul DG CAJ CDE-FG 01)

 • REGULI DE CONDUIT PENTRU EVALUATORI

  III. 1. Reguli privind relaia cu participanii

  a. Participantul are dreptul la aprarea propriei intimiti prin asigurarea secretului profesional: nimic din ceea ce se ntmpl n prezena EVALUATORULUI, n timp ce el i ndeplinete ndatoririle sale profesionale, nu poate fi dezvluit unor teri ntr-o form individualizat. b. Participantul la procesul de evaluare are dreptul la libertate i integritate psiho-fizic. EVALUATORUL nu poate obliga participantul la nimic, fcnd uz de fora fizic i la convingere forat; de asemenea, trebuie s se abin de la orice relaie personal cu participanii n afara raporturilor de munc. c. Participantul la procesul de evaluare trebuie s aleag n mod liber s lucreze cu EVALUATORUL, trebuie s i fie acordat libertatea deciziei i s se retrag n orice moment din procesul de evaluare. d. EVALUATORUL nu va putea n nici un fel s se angajeze n roluri sau funcii pentru care nu este pregtit i certificat. CV-ul EVALUATORULUI trebuie s fie disponibil i s poat fi consultat n orice moment de ctre participanii la procesul de evaluare. e. Participantul la procesul de evaluare are dreptul la informarea anticipat, exact i complet cu privire la activitile de evaluare n care este implicat. f. Participantul la procesul de evaluare are dreptul la respectarea integral de ctre EVALUATOR, a contractului de evaluare. n nici un caz, activitatea de evaluare nu va fi utilizat pentru alte aciuni, cum ar fi de selecie, de evaluare a potenialului sau de dezvoltare a carierei. n timpul procesului de evaluare n sala alocat este permis doar prezena EVALUATORILOR oficiali i a persoanelor desemnate oficial de instituia evaluat.

 • REGULI DE CONDUIT PENTRU EVALUATORIIII. 2. Reguli privind relaia cu organizaia evaluat

  a. ORGANIZAIA EVALUAT are dreptul la confidenialitate, care trebuie s fie garantat de secretul profesional: nimic din ceea ce se spune de ctre client nu trebuie s fie dezvluite unor teri fr permisiune explicit. b. ORGANIZAIA EVALUAT este titularul aciunii de evaluare: fiecare referin, articol, eseu, raport care se refer la aciune ntr-un mod care permite recunoaterea ORGANIZAIEI EVALUATE, trebuie s fie autorizat n mod explicit. c. ORGANIZAIA EVALUAT are dreptul de a beneficia de serviciile unor EVALUATORI ale cror competene sunt dovedite; EVALUATORUL nu va furniza servicii pentru care nu are pregtire specific. Veridicitatea CV-ului furnizat de EVALUATOR este o obligaie de la care nu se face excepie.

 • REGULI DE CONDUIT PENTRU EVALUATORIIII. 3. Reguli privind relaia cu colegii

  a. EVALUATORUL trebuie s se abin de la orice calomnie sau critic referitoare la colegi, cu excepia cazului n care este n msur s le dovedeasc. b. EVALUATORUL nu va putea negocia cu clientul sau cu participanii, nici un avantaj personal direct pentru un interval de cel puin un an. Orice raport, referin, articol sau carte care este publicat ca rezultat al aciunii de evaluare trebuie s includ menionarea tuturor EVALUATORILOR implicai n aciune i trebuie s poarte semnturile tuturor celor care au participat efectiv la elaborare si numai a acestora.

 • REGULI DE CONDUIT PENTRU EVALUATORIIII. 4. Reguli privind integritatea profesionala

  a. EVALUATORUL nu trebuie, in calitatea sa profesional, s promoveze partide politice, grupuri politice sau candidai la alegeri. b. EVALUATORUL nu trebuie ndeplineasc alte sarcini n afara celor specifice postului su. c. EVALUATORUL nu trebuie, n nici un caz, s manifeste comportamente considerate ilegale de legea penal sau civil din Romnia .d. Nici un EVALUATOR nu poate discredita instituia de care aparine prin calomnie sau critic pe care nu este n msur s le dovedeasc.


Recommended