Home >Documents >Cibernetica si informatica juridica

Cibernetica si informatica juridica

Date post:28-Dec-2015
Category:
View:97 times
Download:1 times
Share this document with a friend
Description:
curs
Transcript:

CIBERNETICA

1

PREFA

Motto:

Cea mai mare fericire este s descoperi c eti nemuritor.

Analiza, din unghiul de vedere al teoriei sistemelor, dreptului ca organism, presupune, pe de-o parte, studiul actelor normative drept elemente componente ale sistemului, iar pe de alt parte, studiul relaiilor dintre ele care confer sistemului de drept un anumit nivel de integralitate.

Valorile parametrilor ce msoar dreptul ca sistem sunt diferite de suma valorilor parametrilor ce caracterizeaz elementele componente; diferena celor dou tipuri de valori este dependent de coerena i consistena relaiilor dintre elemente. Cu ct gradul de integralitate a sistemului de drept este mai mare, cu att entropia informaional a sistemului scade.

Autoritatea politic, ntr-un stat democratic, se concretizeaz prin procesul de elaborare, actualizare i urmrire a mulimii de acte normative care, corespunztor comenzii politice, modific entropia din sistem.

Pentru un sistem, entropia informaional trebuie s aib acea mrime care maximizeaz productivitatea sistemului.

Din unghiul de vedere al procesului de emitere a actelor normative, juristul este un specialist al tiinelor pozitive, apropiindu-se de cibernetic i de ingineria juridic, sub raportul tehnicii legislative.

n tentativa juristului de a micora entropia sistemului social-economic, el induce entropie n sistem. Entropia indus are dou cauze fundamentale:

neconcordana deplin ntre obiectivul propus i actul normativ emis,

neputina de a cuprinde multitudinea de acte normative, tiut fiind faptul c toate sistemele de drept s-au nscut empiric, ca necesitate de reglementare a vieii social-economice pe msura diversificrii acesteia.

Necesitatea adaptrii dreptului la cibernetic genereaz o nou filosofie a dreptului, un mod nou de a regndi dreptul ca sistem.

Orice revoluie destructureaz un sistem axiologic, deci introduce entropie n sistem; de aceea, modificarea coordonatelor fundamentale ale societii presupune regndirea sistemului de drept. Altfel spus, problema principal nu este mrirea sau micorarea sanciunii pentru o anumit fapt, ci restructurarea ntregului sistem de drept. Nu se poate construi o economie capitalist cu un Cod penal comunist. Nenelegerea acestei problematici conduce la un fenomen paradoxal, i anume ca entropia indus n sistem s fie mai mare dect efectul de micorare a acesteia stabilit prin obiectivul politic.

Apropierea sistemului de drept de un model cibernetic micoreaz vulnerabilitatea acestuia; ntre stabilitatea sistemului i entropie exist un raport invers proporional.

Predarea unor atribuii mainii cibernetice nu conduce la nlocuirea juristului cu un robot, ci deplaseaz centrul de greutate al preocuprilor de la detaliu la ansamblu, de la procesul de elaborare a deciziei la analiza interconexiunilor acesteia n cadrul sistemului de drept.

Orice sistem social este un sistem deschis, iar gradul su de dezvoltare se studiaz prin mulimea i mrimea interaciunilor (schimburilor) cu mediul exterior. Are loc un transfer de entropie de la un sistem la altul, dar acest transfer nu este pur mecanic, adic mrimea entropiei ctigate de un sistem nu este egal cu mrimea entropiei pierdute de cellalt sistem, pentru c funcia entropic nu este o funcie omogen de gradul I.

Nevoia de armonizare a legislaiei naionale cu cea regional reprezint mijlocul prin care fiecare sistem n parte, odat cu creterea schimburilor cu celelalte sisteme, pierde din entropie.

ntr-un sistem izolat este un parametru care nu poate dect s creasc i acesta este entropia, deci n mod natural gradul de dezordine al sistemului izolat crete. Orice sistem care se izoleaz sau este obligat la izolare va sucomba ntr-un timp determinat de mrimea sa.

Maina cibernetic este dotat cu urmtoarele caliti: acces rapid la baze de date juridice, elaborarea deciziilor, recunoaterea formelor, autocontrol, autoadaptare, emiterea de judeci. Fiind creat pornind de la obiectiv, ea se va gsi ntotdeauna ntr-o relaie determinat cu acesta; de aceea, ea nu va avea voin i nici sentimente, acestea reprezentnd rezultatul unei metafizici imanente ntre creatori i fiina uman care a fost nzestrat prin programul iniial cu posibilitatea de a alege ntr-un cmp de ntmplri.

Acestea reprezint argumente suficiente ca juristul s nu se team de judectorul cibernetic; adaptarea dreptului la cibernetic este singura cale de realizare a unui sistem de drept naional, regional i mondial coerent, condiie necesar a realizrii unei civilizaii armonioase pentru care planeta devine cu fiecare zi mai mic. Pe msura creterii universului tiinific, suprafaa de contact cu necunoscutul este tot mai mare. De aceea, sentimentul nemplinirii, generator de entropie la nivel individual, va crete continuu. ncheiem spunnd c i juristul, ca orice alt om de tiin, este condamnat la nefericire.

Autorii

C U P R I N S

prefa

vCAPITOLUL ICIBERNETICA

51.1 Chestiuni preliminarii

5

1.2 Principiul ciberneticii

9

1.3 Cibernetica i tiinele sociale

11

1.4 Semnificaia ciberneticii

17

CAPITOLUL 2ASPECTE FILOSOFICE ALE INFORMATICII

322.1 Chestiuni preliminarii

32

2.2 Informaie i limbaj

36

2.3 Informatica

39

2.4 Filosofia informaticii

41

CAPITOLUL 3 DREPTUL INFORMATICII I

INFORMATICA DREPTULUI

443.1 Dreptul informaticii

44

3.2 Interese juridice protejate

57

3.3 Spionajul informatic

61

3.4 Delicte informatice

64

3.5 Alte aspecte ale criminalitii informatice

74

CAPITOLUL 4 INFORMATICA JURIDIC

954.1 Chestiuni preliminarii

95

4.2 Aplicaii informatice n serviciul documentrii juridice

informatica juridic de documentare

98

4.3 Aplicaii informatice n serviciul funciei juridice, informatica

juridic de reglare social

109

4.4 Aplicaii informatice n serviciul tiinei juridice

informatica juridic de cercetare i colarizare

111

CAPITOLUL 5CIBERNETICA DREPTULUI

1185.1 Chestiuni introductive

118

5.2 Geneza informaticii juridice

119

5.3 Jurimetria

121

5.4 Cibernetica i dreptul

122

5.5 Cibernetica i informatica juridic

123

5.6 Caracterul metodologic al ciberneticii juridice

123

5.7 Ramurile ciberneticii juridice

124

CAPITOLUL 6ELEMENTE DE LEGISTIC FORMAL1286.1 Reguli generale pentru emiterea actelor*

128

6.2 Structura actelor emise de Curtea Constituional a

Romniei

144

CAPITOLUL 7NORMALIZAREA ACTELOR

NORMATIVE

1467.1 Noiuni preliminarii

146

7.2 Metodele de analiz a documentelor primare

147

7.3 Instrumente semantice

151

CAPITOLUL 8SISTEMUL INFORMATIC AL

UNEI INSTITUII JURIDICE

1568.1 Chestiuni introductive

156

8.2 Sistemul Informatic al Curii Constituionale

a Romniei

159

8.3.Funciile subsistemelor SICCR

160

8.4 Descrierea aplicaiilor SSAB

162

8.5 Arhitectura general a reelei de calculatoare a Curii

Constituionale a Romniei

163

8.6 SICCR nod de comunicaii

165

CAPITOLUL 9DEZVOLTAREA APLICAIEI PRIVIND

ANALIZA STATISTIC A ACTIVITII CURII

CONSTITUIONALE

1689.1 Notiuni introductive

168

9.2 Caracteristicile statistico-informatice ale aplicaiei

169

CAPITOLUL 10

LIMBAJUL FOXPRO

23110.1 Noiuni preliminarii

231

10.2. Expresii n FoxPro

231

10.3 Sortarea i indexarea tabelelor

23310.4 Comenzi pentru realizarea meniurilor

235

10.5.Generatorul de meniuri

240

CAPITOLUL 11

APLICAII SOFT N MEDIUL FOXPRO

25411.1 Noiuni preliminarii

254

11.2 Generarea aplicaiei

255

11.3. Generarea aplicaiei

288

A N E X E:

295Anexa nr.1

295

Anexa nr.2

296

Anexa nr.3

297

Anexa nr.4

298

Anexa nr.5

299

Anexa nr.6

CAPITOLUL I

CIBERNETICA

1.1 Chestiuni preliminarii

Termenul cibernetic a fost introdus pornind de la cuvntul grecesc kibernesis, care semnific aciunea de manevrare a unui vas, iar n sens figurat, aciunea de conducere, de guvernare. Utilizat pentru prima dat de Ampre pentru a desemna arta guvernrii, el a fost utilizat, cu semnificaia actual, n celebra lucrare a lui Norbert Wiener (18941964) Cibernetica sau Controlul i Comunicarea la Fiine i Maini (1948). Wiener face sinteza cercetrilor efectuate n domeniul matematicilor pure (teoria previziunii statistice), n domeniul tehnologiei (computere, sisteme de telecomunicaii), n domeniul biologiei i al psihologiei, i pune bazele unei noi tiine, cu suport matematic, destinat s acopere toate fenomenele referitoare la mijloace de analiz a informaiei.

Dezvoltrile teoretice ale lui Wiener au la baz probleme referitoare la transmiterea mesajelor prin reele de comunicaie sau previziune, probleme specifice aprrii antiaeriene, sau reglrii sistemelor biologice sau sociale. Aceste probleme sunt legate de apariia, la sfritul secolului trecut, de maini construite dup modelul sistemului nervos.

Din punct de vedere istoric, pot fi identificate, n evoluia mainilor, trei perioade mari:

a) Maini mecanice, capabile s efectueze micri restrnse n anumite condiii, subordonndu-se princip

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended