+ All Categories
Home > Documents > Catalogul Editurii UniTBv 2014

Catalogul Editurii UniTBv 2014

Date post: 16-Mar-2016
Category:
Upload: editura-universitatii-transilvania
View: 247 times
Download: 2 times
Share this document with a friend
Description:
Universitatea Transilvania din Brasov (Romania)
51
C C A A T T A A L L O O G G U U L L E E D D I I T T U U R R I I I I U U N N I I V V E E R R S S I I T T Ă Ă Ţ Ţ I I I I T T R R A A N N S S I I L L V V A A N N I I A A D D I I N N B B R R A A Ş Ş O O V V – 2013 –
Transcript
Page 1: Catalogul Editurii UniTBv 2014

CCAATTAALLOOGGUULL

EEDDIITTUURRIIII UUNNIIVVEERRSSIITTĂĂŢŢIIII TTRRAANNSSIILLVVAANNIIAA

DDIINN BBRRAAŞŞOOVV

– 2013 –

Page 2: Catalogul Editurii UniTBv 2014

APARIŢII EDITORIALE 2013

2

Page 3: Catalogul Editurii UniTBv 2014

EDITURA UNIVERSITĂŢII TRANSILVANIA DIN BRAŞOV

3

ŞTIINŢE INGINEREŞTI

Luminiţa ANDRONIC, Anca DUŢĂ

Analize fizico-chimice şi metode avansate de epurare a apelor uzate

Progresul neîntrerupt al industriei, coroborat cu legislaţia de mediu a Uniunii Europene, a orientat cercetările de profil asupra unor procedee avansate de epurare a apelor uzate, cu scopul îndepărtării unei game variate de poluaţi anorganici sau organici. Cartea descrie metode avansate de epurare, prin procese Fenton şi foto-Fenton, fotocataliză heterogenă, adsorbţie de schimb ionic, electro-coagulare şi procese electro-Fenton, care sunt examinate de Centrul de cercetare ştiinţifică Sisteme de Energii Regenerabile şi Reciclare din cadrul Institutului de Cercetare-Dezvoltare al Universităţii Transilvania din Braşov. Prin conţinut şi modul de structurare a informaţiei, cartea se adresează atât studenţilor din ciclul de licenţă sau programe de masterat din domeniul Ingineriei Mediului sau domenii conexe, cât şi profesioniştilor care îşi desfăşoară activitatea în instalaţiile de epurare şi în laboratoarele de testare a calităţii apei, precum şi experţilor implicaţi în proceduri de standardizare şi în cercetarea ştiinţifică.

978-606-19-0200-2

978-606-19-0313-9 gen. 978-606-19-0314-6 vol. 1

Niculaie ANTONOAIE, Cristina ANTONOAIE, Victor ANTONOAIE

Antreprenoriat şi afaceri I. Antreprenoriatul Lumea secolului XXI este fascinantă şi exercită o influenţă modelatoare asupra destinului şi personalităţii umane. Un ghid util şi motivaţional în abordarea încununată de succes a provocărilor inerente acestei lumi este reprezentat de lucrarea de faţă. Cartea este concepută ca manual destinat în primul rând studenţilor de la specializările „Managementul Afacerilor” şi „Management şi Strategii de Afaceri”, dar şi specialiştilor din sfera afacerilor. Este structurată în două volume I. Antreprenoriat II Afaceri. Primul volum se concentrează asupra sistemului antreprenorial, cu toate aspectele acestuia – concepte, structuri, decizie, strategii, conducere, studii de caz. În primul capitol sunt definite noţiunile tratate atât din perspectiva evoluţiei de-a lungul timpului, cât şi a relaţiei cu domenii conexe. Al doilea capitol este axat pe inovaţie, în calitate de instrument specific al antreprenorilor. În al treilea capitol sunt prezentate şi exemplificate strategiile antreprenoriale. Dacă lumea afacerilor progresează datorită pasiunii şi acţiunilor antreprenoriale, atunci lucrarea de faţă constituie o cheie a succesului în afaceri, întrucât iniţiază cititorii în această nouă tehnologie managerială.

Page 4: Catalogul Editurii UniTBv 2014

APARIŢII EDITORIALE 2013

4

978-606-19-0253-8

Nicolae BOIAN, Emilia CALEFARIU Analiza economico-financiară a proceselor din industrie

Procesele industriale constituie proceduri care implică o succesiune de etape, concepute cu scopul de a facilita fabricarea, în special în industria grea. În vederea obţinerii performanţei, şi anume pentru a minimiza costurile şi maximiza rezultatele, procesele industriale sunt supuse unor analize şi evaluări. Cartea de faţă abordează modul de derulare a acestor analize. Primele capitole sunt dedicate activităţii economice în general şi costurilor întreprinderii. În capitolul al treilea este prezentată detaliat analiza economico-financiară., cu tipurile care o caracterizează şi etapele pe care le implică; sunt de asemenea înfăţişate metodele, instrumentele şi tehnicile de analiză economică. Capitolul al patrulea prezintă în aceeaşi manieră analiza diagnostic a proceselor de fabricaţie. Asimilarea părţii teoretice şi a aplicaţiilor este verificată prin teste.

Gheorghe BRĂTUCU, Cristina PĂUNESCU,Cătălin PĂUNESCU, Ionuţ CĂPĂŢÎNĂ

Sisteme de transport în industria alimentară În contextul progresului economic mondial, comerţul, transportul de materii prime şi schimbul de produse finite s-au intensificat. Transportul tuturor categoriilor de produse constituie o activitate din cadrul proceselor de deservire, prin intermediul căreia bunurile materiale în diverse stadii de fabricare sunt deplasate între diferite puncte de lucru sau sunt depozitate. Produsele agroalimentare impun condiţii speciale de transport, manipulare şi depozitare, stabilite de A.N.S.V.S.A. şi D.S.P., servicii specializate ale statului. Cartea tratează în ordine logică aspecte legate de desfăşurarea corespunzătoare a transportului produselor agroalimentare. Lucrarea se adresează în special studenţilor care frecventează programele de studii „Ingineria produselor alimentare”, Echipamente pentru procese industriale” (în industria alimentară) şi „Maşini şi instalaţii pentru agricultură şi industria alimentară”, masteranzilor de la programul de studii „Eco-Biotehnologii Agricole şi Alimentare”.

978-606-19-0236-1

Page 5: Catalogul Editurii UniTBv 2014

EDITURA UNIVERSITĂŢII TRANSILVANIA DIN BRAŞOV

5

Adrian DĂNILĂ

Modelarea şi identificareasistemelor dinamice

Ramurile variate ale economiei înregistrează un progres fără precedent datorită dezvoltării impetuoase a electronicii, procesoarelor digitale de semnal şi calculatoarelor de proces. Automatica şi direcţiile de bază din cadrul acestui domeniu sunt completate şi îmbogăţite prin identificarea şi modelarea sistemelor dinamice. Lucrarea de faţă prezintă, într-o formă succintă şi accesibilă, conceptele care stau la baza transformării modelelor şi metodelor de identificare a sistemelor dinamice. Cartea se adresează studenţilor, inginerilor şi cercetătorilor din domeniul Automaticii.

978-606-19-0271-2

978-606-19-0176-0

Dorin DUMITRAŞCU, Bogdan BENEA, Adrian ŞOICA, Liviu JELENSCHI, Gabriel SANDU Proiectare asistată de calculator

– Pro/Engineer – Acest curs este rezultatul activităţii de studiu şi cercetare desfăşurate de autori, iar obiectul acestuia este Computer Aided Design, care constituie procesul de utilizare a calculatorului la asistarea în concepţia, modificarea şi reprezentarea unui desen sau a unui ansamblu. Mai precis, din cadrul acestui proces, cursul prezintă Pro/ENGINEER, un sistem de modelare a solidelor ce permite proiectarea şi construcţia modelelor ca solide într-un mediu de lucru tridimensional. Sunt de asemenea oferite şapte aplicaţii. Ca urmare a parcurgerii acestei lucrări, operatorul va utiliza cu succes acest sitem grafic intercativ care integrează metodele ştiinţelor tehnice, matematicii aplicate şi informaticii.

Page 6: Catalogul Editurii UniTBv 2014

APARIŢII EDITORIALE 2013

6

978-606-19-0242-2

Alina GÎRBEA Arhitecturi orientate pe servicii pentru optimizarea aplicaţiilor industriale În cadrul economiei globale, ale cărei elemente centrale sunt reprezentate de internet şi tehnologiile web, introducerea paradigmei de servicii web bazate pe XML, cu scopul de a interconecta variate aplicaţii eterogene prin intermediul unei infrastructuri uşoare, a facilitat realizarea conexiunilor independente de platformă şi limbaj. Cartea prezintă o arhitectură software orientată pe servicii, rezultat al cercetărilor derulate în domeniul automatizărilor industriale, în vederea optimizării aplicaţiilor industriale. Componentele principale ale unei automatizări sunt tradiţional structurate într-o piramidă de automatizare. Prima componentă este constituită de un server OPC UA (OPC Unified Architecture), care modelează datele de la nivelul dispozitivelor. Următoarea componentă este reprezentată de serviciile software, care asigură flexibilitatea şi reutilizabilitatea întregii arhitecturi. Cea de-a treia componentă constă în problemele de satisfacere a constrângerilor (CSP), care determină planuri de producţie optimizate, preluate de nivelele inferioare. Arhitectura a fost dezvoltată pentru optimizarea unui proces industrial ce recurge la o serie de linii flexibile de fabricaţie şi a fost testată cu ajutorul liniei flexibile FMS din cadrul laboratorului universităţii.

Virgil GRECU

Managementul sistemului calităţii pentru Laboratoare de încercări din Industria Lemnului

Cartea reprezintă o sinteză a aspectelor esenţiale ale managementului sistemului calităţii în laboratoarele de încercări. Capitolul 1 prezintă o schemă de realizare a unui manual al calităţii. Capitolul 2 descrie proceduri generale utilizate în sistemul de management al calităţii. Capitolul 3 evidenţiază exemple de proceduri specifice pentru testarea produselor finite din lemn, precum şi standarde utilizate în domeniul Industriei Lemnului, de asemenea documentaţii ce conţin valori de referinţă, caracteristici tehnice, metodologii de testare etc. Cartea se adresează atât studenţilor de la formele de pregătire bilingve, experţilor şi altor factori interesaţi de managementul calităţii pentru laboratoarele de încercări şi testări, cât şi celor preocupaţi de calitatea produselor şi creşterea competitivităţii acestora.

978-606-19-0267-5

Page 7: Catalogul Editurii UniTBv 2014

EDITURA UNIVERSITĂŢII TRANSILVANIA DIN BRAŞOV

7

Sorin M. GRIGORESCU, Gigel MĂCEŞANU, Tiberiu T. COCIAŞ

Sisteme de vedere artificială. Îndrumar de laborator Robotica reprezintă unul dintre domeniile pluridisciplinare de vârf ale ştiinţei şi tehnicii mondiale, în cadrul cărora se recurge frecvent la sistemele de viziune. Cartea se adresează în special studenţilor de la secţiile de Automatică şi Informatică Tehnică şi Robotică, care urmează cursul Sisteme de Vedere Artificială, dar şi cititorilor dornici să se familiarizeze cu metodele şi abordările de proiectare a unor asemenea sisteme. În prima parte, autorii tratează noţiunile fundamentale de programare a aplicaţiilor de vedere artificială, cu ajutorul mediului de dezvoltare MS Visual C++. Primele laboratoare vizează iniţierea în analiza formelor şi prelucrarea imaginilor 2D, prin intermediul unor metode precum conversia şi filtrarea imaginilor, segmentarea obiectelor prin partiţionare sau detectarea cantelor. Analiza imaginilor captate cu ajutorul camerelor stereo este efectuată prin prisma determinării corespondenţelor din imagini iar punctele corespondente sunt ulterior reconstruite 3D. Trei laboratoare prezintă algoritmii de potrivire şi segmentare a norilor de puncte 3D. În partea finală, autorii expun algoritmii de clasificare a datelor şi de urmărire a obiectelor de interes în secvenţe video.

978-606-19-0240-8

978-606-19-0283-5

Dumitru LICA, Camelia COŞEREANU Tehnologia mobilierului tapiţat Universitatea Transilvania din Braşov excelează în educarea experţilor din domeniul Ingineriei Lemnului. Doi reprezentanţi de seamă ai învăţământului de profil sunt autorii monografiei de faţă, care tratează exhaustiv tema mobilierului tapiţat. Cititorii sunt treptat iniţiaţi în această formă de valorificare a lemnului. Primele două capitole prezintă reperele istorice de-a lungul cărora s-a dezvoltat producţia acestui tip de mobilier; de asemenea, criteriile în funcţie de care se realizează clasificarea mobilierului tapiţat; precum şi elementele componente ale acestuia. Următoarele capitole descriu tehnologia propriu-zisă aferentă acestui complex sector industrial. Ultimele capitole descriu un proiect tehnic şi un proiect tehnologic pentru o piesă de mobilier tapiţat. Ultimul capitol înfăţişează modalităţile de testare a acestor piese la solicitări fizice şi mecanice, în vederea sporirii durabilităţii în timp. Această carte este esenţială studenţilor şi cercetătorilor care îşi desfăşoară activitatea în sectorul industrial de prelucrare a materialului lemnos, într-o ţară cu un diversificat fond forestier şi o îndelungată experienţă în domeniu.

Page 8: Catalogul Editurii UniTBv 2014

APARIŢII EDITORIALE 2013

8

978-606-19-0214-9

Gavril LUNGOCI, Sandor NAGY, Carmen LUNGOCI  Teste de electroenergetică Energia electrică este o materie primă extrem de importantă şi constituie o formă de energie foarte curată. Procesele de producere, transport şi distribuţie a energiei electrice au un grad ridicat de complexitate şi impun aşadar un volum ridicat de cunoştinţe, personal calificat în proiectarea, execuţia, exploatarea şi mentenanţa echipamentelor şi instalaţiilor electrice. Această carte cuprinde întrebări şi răspunsuri din domeniul electrotehnic şi electroenergetic, axat pe reţele electrice de distribuţie a energiei electrice, echipamente electrice, protecţii prin relee şi automatizări specifice reţelelor electrice de distribuţie a energiei electrice şi măsurări electrice. Volumul conţine de asemenea un capitol de definiţii a unor termeni de specialitate. Prin conţinut şi modul de prezentare, cartea se adresează electricienilor, maiştrilor din domeniul electric, inginerilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul instalaţiilor electrice, de asemenea studenţilor şi elevilor din facultăţile şi şcolile de profil electric.

Gigel MĂCEŞANU, Sorin GRIGORESCU, Florin MOLDOVEANU

Controlul sistemelor cu vedere activă în interacţiunea om-maşină

Domeniul procesării digitale a imaginilor cunoaşte, de la începutul anilor ‘70, o evoluţie manifestată, în primul rând, prin interesul ştiinţific pe care îl suscită şi prin aplicaţiile ştiinţifice care pot fi realizate cu ajutorul său. În sens general, termenul de procesare digitală a imaginilor se referă la manipularea, îmbunătăţirea şi analiza informaţiilor extrase din imaginile captate de camerele video. Aria de utilizare a sistemelor ce au la bază procesarea digitală a imaginilor este vastă şi cuprinde domenii precum: medicina, robotica, sistemele autonome de navigaţie, construcţiile de maşini. Un element esenţial în realizarea interacţiunii om-robot este reprezentat de structura de percepţie a robotului, în cadrul căreia este necesară includerea unui sistem de achiziţie şi analiză a informaţiilor despre mediul din exteriorul robotului. Prin structura de ansamblu şi prin informaţiile prezentate, lucrarea se adresează atât studenţilor, cât şi doctoranzilor şi specialiştilor, ingineri, cercetători, cadre didactice universitare, care îşi desfăşoară activitatea în domeniile automatică, robotică, tehnologia informaţiei, mecatronică.

978-606-19-0342-9

Page 9: Catalogul Editurii UniTBv 2014

EDITURA UNIVERSITĂŢII TRANSILVANIA DIN BRAŞOV

9

Marian MIHAIU (coord.)Valentin NECULA, Mihaela BABII, Aneta MARINA

Analiză senzorială

Modul de viaţă al generaţiei contemporane este influenţat de evoluţia ştiinţifică şi tehnică din toate domeniile. S-au înregistrat progrese şi în domeniul senzoricii, iar analiza senzorială îşi găseşte o largă aplicare în industrie şi comerţ, cu efect practic în expertiza alimentară. Lucrarea de faţă, unică în peisajul publicistic specific domeniului, abordează aspectele esenţiale ale acestor domenii de graniţă între ştiinţa alimentelor şi ştiinţele medicale. De asemenea, descrie principalele categorii de încercări şi teste de lucru utilizate în analiza senzorială, însoţite de o descriere minuţioasă a acestora, relativ la tehnica de lucru, interpretarea rezultatelor şi prelucrarea lor statistică. Cartea se adresează atât medicilor veterinari, specialiştilor de laborator, degustătorilor, cât şi studenţilor din domeniul medicinii veterinare, al alimentaţiei şi turismului, al controlului şi expertizei produselor agroalimentare.

978-606-19-0254-5

978-606-19-0237-8

Vasile MOCANU, Ioan HERMENEAN

Mecanizarea lucrărilor agricole pe pajişti. Tehnologii, maşini şi echipamente

Patrimoniul pastoral al României constituie o mare bogăţie naţională, din perspectivă ecologică, în calitate de factor de protecţie a mediului, precum şi din punct de vedere economic. Studiile şi cercetările în domeniul mecanizării lucrărilor pe pajişti, iniţiate la sfârşitul celui de-al 7-lea deceniu al secolului XX, au avut drept rezultat realizarea de maşini şi instalaţii specifice, destinate mecanizării lucrărilor de întreţinere a pajiştilor, îmbunătăţire a pajiştilor degradate, recoltare şi condiţionare a furajelor de pe pajişti, recoltare şi condiţionare seminţelor de graminee şi leguminoase perene de pajişti. Autorii acestei cărţi îşi declară scopul de a descrie realizările experţilor din domeniu şi îşi exprimă speranţa că, prin informaţiile tehnice prezentate, vor contribui la elaborarea unor noi tehnologii şi sisteme de maşini, mai performante. Lucrarea se adresează celor interesaţi în mecanizarea lucrărilor pe pajişti, în special fermierilor crescători de animale. Cartea este structurată în două părţi. Prima parte, „PAJIŞTILE – MECANIZABILITATE, MĂSURI ŞI TEHNOLOGII DE ÎMBUNĂTĂŢIRE ŞI VALORIFICARE” oferă o imagine de ansamblu asupra fondului pastoral al ţării şi vegetaţiei pajiştilor permanente. Partea a II-a, „SURSE ENERGETICE, MAŞINI ŞI ECHIPAMENTE PENTRU MECANIZAREA LUCRĂRILOR PE PAJIŞTI” prezintă sursele energetice clasice şi regenerabile necesare acţionării maşinilor, echipamentelor şi instalaţiilor. În contextul descrierii maşinilor şi instalaţiilor, sunt evidenţiate realizările originale autorilor, dintre care unele sunt brevetate. Cartea promovează dezvoltarea rurală echilibrată economic, protecţia mediului şi conservarea tradiţiilor.

Page 10: Catalogul Editurii UniTBv 2014

APARIŢII EDITORIALE 2013

10

978-606-19-0323-8

Mihai Lucian PASCU  Introducerea în managementul de proiect În societatea globală contemporană, managementul de proiect înregistrează creşteri cantitative şi salturi calitative fără precedent. Unii teoreticieni afirmă că eficienţa şi eficacitatea cu care se realizează managementul de proiect condiţionează capacitatea ţărilor în curs de dezvoltare de a realiza tranziţia şi de a atinge statutul de naţiuni dezvoltate. Asistăm la o ascensiune nu numai a organizaţiilor, dar şi a societăţilor bazate pe proiecte. Atât la nivel organizaţional, cât şi la nivel societal, aceste tendinţe se manifestă ca strategie macroeconomică de răspuns la complexitatea crescută a mediului extern. Lucrarea de faţă ne iniţiază în disciplina şi instrumentele managementului de proiect. Introducerea descrie schimbarea de paradigmă, prin mutarea accentului dinspre standardizare şi raţionalizare, înspre flexibilitate şi adaptabilitate. Capitolul 1 defineşte conceptele generale şi secundare, aferente temei tratate. Capitolul 2 stabileşte etapele managementului de proiect şi oferă indicii cu privire la concepţia, planificarea, execuţia, monitorizarea şi controlul proiectului. Capitolul 3 este dedicat concluziilor. Cartea cuprinde două anexe, în cadrul cărora sunt efectuate corelaţii între grupurile de procese de management al proiectelor cu domeniile de cunoştinţe, şi sunt sugerate surse de finanţare pentru proiecte. Lucrarea este extrem de utilă, întrucât oferă elemente de bază celor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei echipe de implementare aferente unui proiect..

Tudor PĂUNESCU, Horaţiu BULEA, Rodica PĂUNESCU

Dispozitive modulare. Metodologii, metode şi modele de proiectare. Vol. III

Condiţiile actuale ale globalizării pieţelor impun firmelor implicate în dezvoltarea unor complexe produse tehnice să adopte o metodologie flexibilă, precum şi colaborarea unor grupe de specialişti în marketing, design şi producţie. Proiectarea actuală a sistemelor mecanice complexe este de neconceput fără aplicarea modularizării, ingineriei simultane (DFMA incluzând DRR şi DFD), integrării (CIM, CAD/CAM, PLM/PLD), modelării solide, realităţii virtuale şi design-ului colaborativ. Prezentul volum se ocupă de metodologiile, metodele şi modelele de proiectare a dispozitivelor modulare şi constituie ultimul din seria celor dedicate construcţiei, exploatării şi modelelor matematice specifice domeniului. Lucrarea de faţă este structurată în două părţi; prima se ocupă de proiectarea produselor tehnice, iar a doua de cea a dispozitivelor de prindere. În primele capitole sunt prezentate şi analizate: tendinţele actuale în design-ul industrial; principiile de abordare şi structura modelelor proceselor de proiectare; modelele, metodele şi metodologiile de proiectare a produselor tehnice; instrumentele de analiză structurală a acestora şi metodele de decizie multiatribut. În a doua parte sunt tratate problemele specifice procesului proiectării dispozitivelor de prindere. La început sunt analizate modelele, metodele şi metodologiile clasice; se continuă cu cele bazate pe internet şi cele care apelează la tehnici ale inteligenţei artificiale, cum ar fi: CBR, reţele neuronale, logică fuzzy şi multi-agent. Cartea este extrem de utilă cercetătorilor şi proiectanţilor în domeniu.

978-973-635-723-7 gen. 978-606-19-0272-9 vol. III

Page 11: Catalogul Editurii UniTBv 2014

EDITURA UNIVERSITĂŢII TRANSILVANIA DIN BRAŞOV

11

Maria POPESCU, Georgiana LIMBĂŞAN

Sisteme de producţie. Fabricaţia LEAN Îmbunătăţirea performanţelor a constituit întotdeauna motorul progresului, la nivel individual, organizaţional, societal. Dezvoltarea unor modele de management care să permită creşterea eficacităţii şi eficienţei schimbărilor realizate în vederea îmbunătăţirii performanţelor reprezintă axa majoră a evoluţiei managementului şi ingineriei industriale din ultimele decenii. Punctul de plecare în realizarea lucrării l-a constituit definirea în termeni de sistem a activităţilor de producţie. Primul capitol are ca obiectiv caracterizarea sistemelor de producţie, cu evidenţierea aspectelor relevante privind configuraţia sistemelor de producţie, evoluţia alcătuirii şi factorii determinanţi ai schimbării. Capitolul 2 are ca obiectiv definirea principalilor indicatori de performanţă ai sistemelor de producţie. Capitolul 3 prezintă metodele de îmbunătăţire Lean, care reprezintă unul dintre modelele pentru sistemele de producţie cu largă utilizare în prezent. Capitolul 4 este dedicat implementării filosofiei Lean, ce constituie mai mult decât un set de metode de îmbunătăţire, şi anume o filosofie care impune regândirea întregului sistem, controlul şi îmbunătăţirea tuturor proceselor de pe lanţul valorii. Cartea se adresează în primul rând studenţilor de la programele de studii de Management, Inginerie Economică Industrială, Ingineria şi Managementul afacerilor, dar şi specialiştilor în managementul şi ingineria sistemelor de producţie din întreprinderile industriale.

978-606-19-0262-0

978-606-19-0261-3

Gheorghe SPÂRCHEZ, Dumitru Romulus TÂRZIU, Lucian DINCĂ

Pedologie cu elemente de geologie şi geomorfologie Silvicultura recurge, în procesul de producţie a masei lemnoase, atât la factori de natură biologică – arborii, cât şi la factori ai mediului fizico-geografic – roca, relieful, clima şi solul. Pădurea reprezintă un ecosistem terestru de mare complexitate structurală şi funcţională, iar instalarea acesteia pe suprafeţe întinse ale globului pământesc este condiţionată de caracteristicile componentelor fizico-geografice din litosferă, atmosferă şi hidrosferă. Manualul de faţă oferă studenţilor de la specializarea Silvicultură, cunoştinţele necesare activităţii de cultură a pădurilor, în ceea ce priveşte formarea, alcătuirea şi proprietăţile solurilor, precum şi cunoştinţe despre alcătuirea scoarţei terestre. Manualul este structurat în trei părţi. Prima parte tratează procesele geologice interne (magmatice, seismice, metamorfice, tectonice), acţiunea factorilor geologici externi, alcătuirea mineralogică şi petrografică a scoarţei terestre, reprezentarea grafică a structurilor geologice şi marile unităţi geologice ale României. Partea a doua prezintă factorii genetici ai reliefului şi principalele tipuri de relief; apoi relieful petrografic, structural, erozivo-structural; insistă asupra genezei şi evoluţiei reliefului României; se încheie cu clasificarea geomorfologică a reliefului României. Partea a treia se concentrează asupra factorilor de solidificare, asupra formării şi structurii componentei minerale şi organice a solului, asupra proprietăţilor chimice, fizico-mecanice, de aeraţie şi termice ale solurilor, asupra proceselor pedogenetice şi fertilităţii solului. Cartea se adresează atât studenţilor de la facultăţile sau secţiile de silvicultură, cât şi tuturor experţilor preocupaţi de cultivarea, conservarea şi folosirea raţională a fondului funciar, agricol şi silvic al ţării.

Page 12: Catalogul Editurii UniTBv 2014

APARIŢII EDITORIALE 2013

12

978-606-19-0289-7

Gheorghe-Cosmin SPÎRCHEZ

Dispozitive tehnologice pentru industria lemnului Procesul tehnologic reprezintă ansamblul de operaţii mecanice, fizice, chimice care, prin acţiune simultană sau succesivă, transformă materiile prime în bunuri sau realizează asamblarea, repararea ori întreţinerea unui sistem tehnic. Una din componentele de bază ale sistemului tehnologic, alături de maşini-unelte şi scule, este reprezentată de dispozitive, cu rol important în eliminarea operaţiilor de trasare, a erorilor subiective de trasare. Lucrarea de faţă oferă cunoştinţe valoroase asupra dispozitivelor tehnologice, a căror utilizare conduce la creşterea productivităţii muncii şi reducerea costului produsului. Cartea este structurată în 7 capitole, în cadrul cărora cunoştinţele se înlănţuie logic, şi este utilă studenţilor proiectanţilor şi tehnologilor din industria lemnului, precum şi altor experţi.

978-606-19-0288-0

Anca Elena STANCIU

Materiale compozite din fibră de sticlă. Aplicaţii, metode şi optimizare

Dezvoltarea fără precedent a principalelor ramuri ale industriei, printre care se numără electrotehnica, electronica, construcţiile de maşini, aeronautice, aerospaţiale şi de ambarcaţiuni, construcţia de clădiri sau elemente de infrastructură, şi care sunt cunoscute drept mari consumatoare de materiale compozite a determinat progrese semnificative în domeniul acestui tip de materiale, în ultimii 30 de ani. Proprietăţile mecanice ale materialelor compozite armate cu fibre au favorizat extinderea lor în numeroase domenii. Lucrarea elaborată are ca obiectiv conceperea, realizarea şi optimizarea unui material compozit armat cu fibre pentru un recipient cilindric, caracterizat printr-o tehnologie simplă, preţ de cost scăzut, prin reducerea straturilor de material, analiza pe fiecare strat a deformaţiilor specifice, în funcţie de modul de dispunere a straturilor şi o întreţinere uşoară a produsului. Lucrarea este structurată în zece capitole. Prima parte se concentrează asupra stadiului actual în domeniul materialelor compozite armate cu fibre şi al mijloacelor de evaluare a proprietăţilor mecanice, prin modelarea cu element finit. Partea a doua prezintă cercetările experimentale: obţinerea, testarea şi optimizarea materialelor compozite MAT, Roving şi de tip MAT-Roving. Cartea se adresează în special studenţilor de la toate programele de studii (licenţă, master, doctorat), dar şi cercetătorilor.

978-606-19-0260-6

Dumitru Romulus TÂRZIU, Gheorghe SPÂRCHEZ Soluri şi staţiuni forestiere

Solul constituie mediul fizic al biocenozei, spaţiul de înrădăcinare şi nutriţie al tuturor componentelor fitocenozei forestiere. Staţiunea forestieră reprezintă permanenta stabilă a naturii în alcătuirea şi funcţionarea pădurii ca ecosistem. Lucrarea de faţă este structurată în două părţi şi are ca obiectiv prezentarea în detaliu a solurilor şi, respectiv, a staţiunilor forestiere. Cartea se adresează în primul rând studenţilor de la facultăţile şi secţiile de silvicultură, viitorilor ingineri silvici; dar îşi va dovedi utilitatea pentru toţi specialiştii preocupaţi de cultivarea, conservarea şi folosirea raţională a fondului forestier al ţării.

Page 13: Catalogul Editurii UniTBv 2014

EDITURA UNIVERSITĂŢII TRANSILVANIA DIN BRAŞOV

13

ŞTIINŢE ECONOMICE ŞI JURIDICE

Gabriel BRĂTUCU, Ioan Constantin ENACHE, Anca Ramona PRALEA

Marketing social-politic Marketingul reprezintă „ansamblul activităţilor, metodelor şi tehnicilor care au ca obiect studiul cererii consumatorilor şi satisfacerii acestei cereri cu produse şi servicii”. În decursul timpului, această disciplină şi-a transcens rolul pur comercial, iar tehnicile şi strategiile sale specifice au imers în sfera socială. Conceptul de marketing social-politic a fost definit pentru prima dată de P. Kotler şi G. Zaltman drept „crearea, implementarea şi controlul programelor ce urmăresc să influenţeze gradul de acceptare a unor idei sociale luând în considerare planificarea dezvoltării produsului, politicile de preţ, de comunicare, de distribuţie şi cercetarea de marketing.” În viziunea autorilor, subdomeniile marketingului social care merită o atenţie aparte sunt: marketingul cultural, marketingul educaţional, marketingul religios, marketingul sanitar, marketingul securităţii rutiere, marketingul ecologic, marketingul sportiv şi marketingul politic. Autorii îşi propun să parcurgă, în cadrul acestui curs, elementele specifice fiecărui subdomeniu. Obiectivul principal constă în evidenţierea şi particularizarea principiilor de marketing în cadrul unor domenii nelucrative. Cursul se adresează în special studenţilor care au studiat pentru cel puţin un an în liceu domeniile Economie sau Bazele marketingului.

978-606-19-0238-5

978-606-19-0252-1

Constantin DUGULEANĂ

Microeconomie. Subiecte Microeconomia reprezintă „economia sau relaţiile economice la nivelul fiecărei întreprinderi în parte”. (Studiază comportamentul economic al categoriilor variate de consumatori, al companiilor, precum şi aspectele legate de împărţirea venitului şi bunurilor limitate. Cartea prezintă subiectele de microeconomie, concepute de autor între anii 2011 şi 2013, pentru studenţi, şi oferă în acelaşi timp cheia rezolvării acestora. Constituie un sprijin real şi valoros pentru tinerii membri ai comunităţii academice.

Page 14: Catalogul Editurii UniTBv 2014

APARIŢII EDITORIALE 2013

14

978-606-19-0285-9

Lucian GUGA Economics of the firm Managementul, din perspectiva autorului, reprezintă atingerea obiectivelor organizaţiei de o manieră eficace şi eficientă prin planificare, organizare, conducere şi control al resurselor organizaţionale. Cartea descrie o întreprindere şi stabileşte metode, tehnici şi proceduri pentru întreprinzătorii care pornesc o afacere.

Ileana TACHE

Economie europeană Edificarea sistemului economic european este analizată în această carte în special din perspectivă economică şi instituţională, însă este urmărită şi evoluţia sa de-a lungul istoriei. Cartea este concepută în primul rând ca suport de curs pentru disciplina Economie Europeană, studiată la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administrarea Afacerilor; dar se adresează şi celor care doresc să aprofundeze aspectele legate de evoluţia integrării economice europene, structura şi funcţionarea instituţiilor comunitare, performanţele macroeconomice ale statelor membre. În primul capitol sunt prezentate principalele etape ale procesului de integrare economică şi perspectivele acestuia, precum şi contribuţia unor personalităţi marcante. Al doilea capitol este dedicat instituţiilor europene, descrise în special din perspectivă structurală şi funcţională. În al treilea capitol sunt analizate economiile statelor membre ale Uniunii Europene în ordinea valurilor de aderare este evaluat impactul crizei economico-financiare asupra statelor din familia europeană şi sunt prezentate măsurie de redresare. Cartea contribuie la însuşirea reperelor economice ale integrării europene şi tratează aspectele fundamentale ale echilibrului macroeconomic al ţărilor din cadrul U.E.

978-606-19-0234-7

Page 15: Catalogul Editurii UniTBv 2014

EDITURA UNIVERSITĂŢII TRANSILVANIA DIN BRAŞOV

15

ŞTIINŢE EXACTE

Nicoleta ALDEA

Capitole speciale de matematicicu aplicaţii în ingineria calculatoarelor

Cartea prezintă câteva capitole ale matematicii, care stau la baza înţelegerii disciplinelor de specialitate în cadrul facultăţilor tehnice şi în special al Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor. Sunt prezentate ecuaţiile şi sistemele de ecuaţii diferenţiale, ca modele matematice ale unor fenomene fizice, funcţiile de o variabilă complexă care oferă metode menite să faciliteze studiul unor modele plane, seriile Fourier întâlnite în studiul fenomenelor periodice şi transformatele Fourier, Laplace şi Z care, prin corespondenţa ce o realizează între două mulţimi de funcţii, oferă o importantă tehnică de rezolvare a mai multor tipuri de ecuaţii şi siteme de ecuaţii, (diferenţiale, integrale, discrete). În vederea unei pregătiri eficiente a studenţilor, partea teoretică înglobează de asemenea numeroase aplicaţii rezolvate, iar în partea finală a fiecărui capitol se găsesc exerciţii propuse spre rezolvare, însoţite de indicaţii şi răspunsuri.

978-606-19-0203-3

978-606-19-0206-4

Răzvan ANDONE, Angel CAŢARON, Honorius GÂLMEANU, Mihai IVANOVICI, LucianSASU Algoritmi şi structuri de date pentru magistică şi bioinformatică. Note de curs Cartea reprezintă a doua realizare a colectivului de autori, în cadrul proiectului intitulat Tehnici de Analiză, Modelare şi Simulare pentru Imagistică, Bioinformatică şi Sisteme Complexe, şi constituie suportul, într-un format sintetic, pe linia celor zece prelegeri concepute pentru cursul Algoritmi şi Structuri de Date. Lucrarea prezintă de asemenea interes pentru numeroşi studenţi şi experţi din domeniul Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei.

Page 16: Catalogul Editurii UniTBv 2014

APARIŢII EDITORIALE 2013

16

978-606-19-0292-7

Constantin A. LĂDESCU

Statistică matematică Suportul teoretic al statisticii matematice îl constituie teoria probabilităţilor. Pe parcursul întregii lucrări destinate prezentării noţiunilor, conceptelor şi rezultatelor teoretice din domeniul statisticii matematice, autorul a fost preocupat de raportarea la teoria probabilităţilor. Cartea tratează de o manieră modernă şi unitară capitolele de bază ale statisticii matematice (teoria selecţiei, teoria estimaţiei, intervalele de încredere, verificarea ipotezelor statistice şi analiza regresiei); iar pentru buna aprofundare a acestora, cuprinde aplicaţii practice, exemple, tabele şi grafice. Lucrarea se adresează în primul rând studenţilor, dar îşi poate dovedi utilitatea pentru specialiştii care operează cu rezultatele furnizate de statistica matematică.

978-606-19-0298-9

Ileana MANCIULEA, GheorgheCOMAN, Rodica ŢICĂ, Lucia DUMITRESCU, Mihaela BADEA

Teste grilă de chimie organică Chimia organică este ramura chimiei care se ocupă cu studiul structurii, proprietăţilor, reacţiilor de sinteză sau de descompunere a compuşilor organici. Fixarea noţiunilor de Chimie organică şi perceperea logică a fenomenelor caracteristice disciplinei de către elevii şi absolvenţii de liceu au constituit obiectivul autorilor în elaborarea acestei cărţi. A fost urmărit şi respectat conţinutul unor manuale de chimie utilizate în liceu şi aprobate de Ministerul Educaţiei Naţionale, precum şi cerinţele pentru examenul de Bacalaureat. Materialul a fost elaborat de un colectiv de cadre didactice de la Universitatea Transilvania din Braşov ca o necesitate şi la solicitarea unui mare număr de elevi şi cadre didactice din învăţământul preuniversitar, şi oferă un material suplimentar elevilor şi absolvenţilor de liceu în vederea susţinerii examenului de admitere la Facultăţile de Medicină şi, în egală măsură, pentru susţinerea examenului de Bacalaureat..

978-606-19-0257-6

Adelina-Loredana MANEA 9 lecţii de algebră Cele 9 lecţii de algebră care alcătuiesc această carte constituie cursul de Structuri algebrice predat de autoare la Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov. Conţinutul teoretic şi aplicaţiile din acest manual au strânsă legătură cu materia de algebră studiată în ultima clasă de liceu. Prima lecţie introduce elemente de bază referitoare la noţiunile de mulţimi, funcţii, relaţii. Următoarele patru lecţii sunt dedicate structurii de grup, cu câteva aspecte legate de studiul grupurilor finite. Lecţia a şasea prezintă noţiunile de inel şi corp, cu problematicile lor specifice. Inelele de polinoame constituie un caz particular foarte important, iar studiul acestora se extinde pe parcursul următoarelor trei lecţii. Lucrarea se adresează în special studenţilor din anul întâi de facultate, celor care studiază matematica sau domenii conexe ce necesită cunoştinţe aprofundate despre structurile algebrice de grup, inel, corp; de asemenea, îşi poate dovedi utilitatea în pregătirea examenului de titularizare în învăţământ..

Page 17: Catalogul Editurii UniTBv 2014

EDITURA UNIVERSITĂŢII TRANSILVANIA DIN BRAŞOV

17

ŞTIINŢE ALE EDUCAŢIEI

Ana-Maria CAZAN

Strategii de autoreglare a învăţării Învăţarea autoreglată a devenit un concept cheie în psihologia educaţională şi reprezintă axa principală a practicii educaţionale, întrucât exercită o influenţă semnificativă asupra performanţelor în învăţare şi asupra adaptării şcolare. Autoarea oferă o perspectivă comprehensivă asupra strategiilor de învăţare autoreglată, prezentând principalele modele teoretice de analiză şi direcţiile de cercetare pe care le-au dezvoltat. Sunt identificate tipurile de strategii care stau la baza învăţării autoreglate, este explorată relaţia dintre motivaţia pentru învăţare şi învăţarea autoreglată, este explicată relaţia dintre acest tip de învăţare şi adaptarea academică, este propus modul de identificare a elevilor/studenţilor cu profil de risc, este sugerat modul de elaborare a strategiilor de intervenţie pentru dezvoltarea abilităţilor de învăţare autoreglată. Prin intermediul acestei lucrări, care constituie un pas semnificativ în consolidarea acestei direcţii de cercetare, sunt lansate direcţii noi de aplicare a principiilor şi metodelor învăţării autoreglate. Importanţa cărţii rezidă atât în contribuţia ştiinţifică pe plan teoretic, cât şi în valoarea sa practic-aplicativă. Cartea se adresează în special specialiştilor în domeniul consilierii psiho-pedagogice, practicienilor din domeniul psihologiei educaţionale, dar şi tuturor celor interesaţi de problematica învăţării.

978-606-19-0174-6

Stanca MĂDA

Public Relation from an Intercultural Perspective

Cursul este destinat în primul rând studenţilor care urmează programul de masterat Studii lingvistice pentru comunicare interculturală (în limba engleză), dar se adresează tuturor celor care manifestă interes pentru domeniile relaţiilor publice şi comunicării interculturale. Lucrarea de faţă adoptă metodologia specifică domeniului relaţiilor publice; şi pune accent pe dobândirea unor competenţe interculturale, în vederea dezvoltării unor strategii eficiente pentru campanii PR.

978-606-19-0274-3

Florin NECHITA, Arabela BRICIU

Mijloace de promovare. Note de curs. Aplicaţii. Studii de caz

Comunicarea de marketing reprezintă un complex de activităţi de promovare pe piaţă a unei idei, a unui produs sau a unui serviciu. Prin intermediul acestui tip de comunicare sunt transmise mesajele organizaţiilor către grupurile ţintă. Autorii propun o lucrare ce abordează metodele şi mijloacele de promovare pe piaţă. Cartea reprezintă o sinteză a colaborării autorilor în activitatea didactică de predare şi de susţinere a seminariilor pentru disciplina Mijloace de promovare, din programa de studii a specializării Comunicare şi Relaţii Publice, a Facultăţii de Sociologie şi Comunicare din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov. O altă perspectivă avută în vedere de autori a constat în tratarea subiectului fascinant al comunicării publicitare prin raportarea acestuia la diverse surse. Prin noutate şi modul de structurare a informaţiilor, secţiunea de studii de caz pregătită de studenţi suscită un mare interes.

978-606-19-0205-7

Page 18: Catalogul Editurii UniTBv 2014

APARIŢII EDITORIALE 2013

18

PSIHOLOGIE

978-606-19-0239-2

Aurel Ion CLINCIU

Statistică aplicată în psihologie Psihologia s-a desprins din sfera filosofiei şi a translatat spre ştiinţele pozitive, a căror metodă predilectă de cercetare a relaţiei cauză-efect este experimentul. Pătrunderea în laborator, separarea variabilelor independente şi dependente a presupus metode şi tehnici statistice de prelucrare a datelor. La rândul ei, statistica s-a extins de la o ştiinţă globală a statului, către diverse planuri, inclusiv cel psihologic, la al cărui specific şi-a adaptat corpul sistematic de cunoştinţe şi metode statistice. Cartea de faţă reprezintă în fapt un curs de iniţiere în statistica psihologică. Autorul prezintă conceptele şi procedeele de bază ale statisticii descriptive şi inferenţiale, univariate şi bivariate, într-o manieră prietenoasă, inteligibilă şi cu bune valenţe formative. Această lucrare se continuă cu un al doilea volum, dedicat formării şi perfecţionării în utilizarea procedurilor computerizate de prelucrare a datelor cu SPSS şi un al treilea volum, destinat prezentării statisticilor avansate. Se poate vorbi aşadar de o „trilogie statistică”, care se constituie într-un ghid complex de monitorizare a deprinderii şi perfecţionării în domeniul abordărilor de tip cantitativ.

978-606-19-0280-4

Laura Teodora DAVID

Pe urmele creativităţii: teorii explicative şi implicaţii practice Creativitatea reprezintă o temă cu un caracter generos, complex, dar, în acelaşi timp, controversat. Cartea ne invită la o incursiune „pe urmele creativităţii”, pornind de la definirea conceptului, prezentând succint evoluţia viziunii asupra creativităţii de-a lungul istoriei şi subliniind rolul pe care îl deţine în societate. Vom păşi pe teritoriul fascinant al teoriilor creativităţii, vom urma firul ontogenezei, ne vom strecura în culisele evaluării şi a stimulării acesteia şi vom descoperi bogatele semnificaţii ale noţiunii de personalitate creativă. Lucrarea de faţă se adresează în primul rând studenţilor de la psihologie, întrucât este bogată în exemplificări şi aplicaţii; dar constituie o lectură agreabilă pentru toţi cei care manifestă preocupări în domeniul creativităţii.

978-606-19-0281-1

Marcela Rodica LUCA

Introducere în psihologia personalităţii. (Ediţia a II-a) Psihologia personalităţii este un domeniu vast, în continuă evoluţie şi diversificare. Dezvoltarea a două domenii conexe psihologiei personalităţii, şi anume genetica şi psihologia evoluţionistă a îmbogăţit, chiar bulversat, explicaţiile oferite anterior, întrucât teoriile din aceste domenii au clarificat determinismul biologic al unor aspecte de personalitate. Cartea de faţă este structurată în capitole (unităţi de învăţare) ce prezintă principalele teme ale psihologiei moderne a personalităţii. Capitolul 1 introduce conceptele de bază ale domeniului. Capitolele 2 şi 3 prezintă natura diferenţelor individuale – rolul eredităţii şi rolul mediului. Capitolul 4 este dedicat explicării bazei biologice a personalităţii. Capitolul 5 descrie modelele teoretice recente şi aportul de cunoaştere pe care ele îl aduc, relaţia temperamentului cu o altă substructură de personalitate-caracterul şi rolul temperamentului în sistemul de personalitate. Capitolele 7, 8 şi 9 tratează aspectele principale ale dotării intelectuale: inteligenţa şi aptitudinile, supradotarea intelectuală şi creativitatea. Lucrarea de faţă constituie o hartă şi totodată un ghid în explorarea teritoriului psihologiei personalităţii.

Page 19: Catalogul Editurii UniTBv 2014

EDITURA UNIVERSITĂŢII TRANSILVANIA DIN BRAŞOV

19

Dan PAŞCA

Grupul de psihodramă pentru dezvoltare personală

Dezvoltarea personală include activităţi care vizează optimizarea comportamentului individului, a adaptării la cerinţele mediului social, precum şi dobândirea succesului într-un domeniu anume al existenţei sale. Psihodrama reprezintă o metodă de psihoterapie/dezvoltare personală de grup, orientare umanist-experienţială, care abordează situaţiile problemă ale clienţilor/pacienţilor (probleme nerezolvate, conflicte intra şi interpersonale, pregătirea pentru situaţii viitoare), cu scopul explorării şi soluţionării lor, prin intermediul reprezentării scenice spontane, jocurilor de rol şi auto-prezentării dramatice, precum şi al reflecţiei comune asupra celor petrecute pe scenă, cu ajutorul celorlalţi membri ai grupului. Această carte reprezintă un rezumat amplu al tezei de doctorat a autorului, cu titlul „Impactul psihodramei în dezvoltarea personală. Aplicaţii la un grup de studenţi”. Lucrarea deschide porţile lumii magice a psihodramei, în cadrul căreia se recurge la teatru ca vehicul psihoterapeutic, iar protagonistul joacă rolul sinelui, conştientizâdu-şi aptitudinile şi asimilând tehnici de optimizare comportamentală.

978-606-19-0235-4

Laura Elena NĂSTASĂ

Training de abilitare profesională în paradigma psihoterapiilor creative – Meloterapie

Din perspectivă ştiinţifică, meloterapia reprezintă o ramură a terapiei care studiază şi investighează complexul om-muzică, pentru a descoperi elementele de diagnostic şi metodele terapeutice inerente acestuia. Din punct de vedere terapeutic, aceasta este o disciplină paramedicală, ce recurge la sunet, muzică şi mişcare. Lucrarea de faţă reprezintă o invitaţie adresată studenţilor, masteranzilor, specialiştilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul meloterapiei – al psihoterapiilor creative, în general, de a reflecta asupra importanţei dezvoltării propriei inteligenţe emoţionale şi de a lucra cu sine în vederea realizării propriului potenţial, a autodesăvârşirii, a câştigării creativităţii, autenticităţii şi spontaneităţii – calităţi esenţiale ale terapeutului. Prin acest training, autoarea îşi propune nu numai să ofere cunoştinţe, dar şi să provoace cursanţii la analiză personală, reflecţie constructivă asupra propriei experienţe de viaţă şi să stimuleze dorinţa de dezvoltare personală şi profesională de-a lungul întregii vieţi.

978-606-19-0273-6

Aurora SIMIGIU

Prevenţia gravidităţii la adolescente.Ghid metodologic pentru psihologii şcolari

Acest ghid a fost elaborat în special pentru uzul psihologilor şcolari, dar îşi poate dovedi de asemenea utilitatea pentru profesorii diriginţi. Constituie o lucrare valoroasă şi suscită mare interes, întrucât tratează o problemă cu care România se confruntă mai mult decât alte ţări, şi anume naşterea la adolescente. În capitolul Problematica naşterii la adolescenţă, sunt abordate ipostaze etiologice şi demografice; iar în capitolul Aspecte teoretice privind relaţia atitudine-intenţie-comportament este expusă pe scurt Teoria lui Ajzen & Fishbein (1990). Partea de cercetare a fost un cvasiexperiment, desfăşurat în anul şcolar 2012-2013, vizând modificarea atitudinală a adolescenţilor, în sensul responsabilizării acestora.

978-606-19-0244-6

Page 20: Catalogul Editurii UniTBv 2014

APARIŢII EDITORIALE 2013

20

SPORT. TURISM

978-606-19-0255-3

Elena BALINT Jocul în activităţile formale şi nonformale din învăţământul preşcolar şi primar În contextul reaşezării învăţământului românesc pe baze noi, cu adevărat democratice, o atenţie deosebită ar trebui acordată educaţiei fizice, parte integrantă a activităţii de instruire a omului tânăr, întrucât contribuie la formarea schimbului de mâine al societăţii noastre, a unui om sănătos, viguros, atât din punct de vedere fizic, cât şi moral. Cartea constituie o pledoarie în favoarea jocului de mişcare, considerat forma de activitate care antrenează copiii la o participare conştientă şi determină o manifestare degajată şi integrală a personalităţii individului în formare. Lucrarea constituie de asemenea un ghid pentru crearea unui climat corespunzător vârstei care să ducă, în acelaşi timp, la instruirea continuă şi susţinută, în concordanţă cu cerinţele didactice fundamentale ale activităţii de educaţie fizică, precum şi la mărirea gradului de pregătire fizică.

Veronica MÎNDRESCU, Bianca PRESCORNIŢĂ

Istoria educaţiei fizice şi sportului

Istoria are ca obiect de studiu societatea omenească şi legile ei de dezvoltare. Un segment al istoriei generale a omenirii este Istoria Educaţiei Fizice şi Sportului, ale cărei repere semnificative sunt surprinse în lucrarea de faţă. Educaţia fizică şi sportul s-au integrat treptat în sistemele educaţionale ale fiecărei societăţi umane şi ale fiecărei epoci istorice, şi s-au dezvoltat din punctul de vedere al aspectelor tehnice şi mijloacelor de perfecţionare a acestora, al mijloacelor materiale şi logistice, al cunoştinţelor teoretice, al instituţiilor de conducere şi organizatorice etc. Dinamica fenomenului sport a fost stimulată de amploarea cercetării ştiinţifice, iar o dovadă elocventă este multitudinea de evenimente sportive majore, de participanţi la diverse competiţii, calitatea procesului de pregătire sportivă, descoperirile legate de modul de modul de valorificare a capacităţii de efort şi de natură tehnologică. Valenţele educative, rolul educaţiei fizice şi sportului în formarea personalităţii umane deţin ponderea cea mai semnificativă. Cartea surprinde fenomenele şi evenimentele remarcabile ale educaţiei fizice şi sportului, în contextul evoluţiei societăţii omeneşti de-a lungul istoriei.

978-606-19-0096-1

Page 21: Catalogul Editurii UniTBv 2014

EDITURA UNIVERSITĂŢII TRANSILVANIA DIN BRAŞOV

21

Gabriel SIMION

Fotbal. Teoria jocului

Antrenamentul, în calitate de proces pedagogic, prin sistemul de organizare şi desfăşurare, prezintă două laturi organice, anume instruirea şi educaţia. Cartea abordează antrenamentul jocului de fotbal. Aspectele legate de instrucţie implică transmiterea către subiecţi a cunoştinţelor de specialitate, prelucrarea potenţialului biologic, dobândirea de către subiecţi a tehnicii şi tacticii de joc, pregătirea lor psihologică. Aspectele legate de educaţie se referă la influenţarea personalităţii sportivilor, în sens formativ şi modelator, pe plan intelectual, moral, afectiv şi estetic. Primul capitol oferă o imagine de ansamblu asupra acestui proces pedagogic instructiv-educaţional, iar următoarele capitole dezvoltă aspectele caracteristice ale antrenamentului jocului de fotbal.

978-606-19-0202-6

978-606-19-0183-8

Ioan TURCU Managementul performanţei în antrenamentul sportiv În cadrul societăţii informaţionale, fluxurile de informaţii au înlocuit treptat, ca pondere, fluxurile de bunuri şi servicii. Această societate, consacrată în prezent sub denumirea de societate a cunoaşterii, investeşte în capitalul uman şi se orientează preponderent spre atingerea performanţei, prin învăţare continuă. Performanţa este un obiectiv al managementului şi trebuie să devină filosofia de bază a organizaţiilor moderne şi a sistemelor manageriale ale acestora. Cartea de faţă dedică două capitole distincte performaţei şi managementului performanţei, pe care le abordează atât din perspectivă economică, cât şi din punctul de vedere al educaţiei fizice şi sportului. Capitolul al patrulea este dedicat componentei motivaţionale în performanţa sportivă şi în managementul acesteia, întrucât se conturează un nou tip de management, cel al motivaţiei. În contextul societăţii bazate pe cunoştinţe, managementul unei organizaţii moderne, inclusiv sportivă, trebuie să conştientizeze implicaţiile cunoaşterii motivaţiei angajaţilor, ale creativităţii şi inovaţiei, ale îmbunătăţirii calităţii, ale eticii în afaceri şi responsabilităţii sociale asupra creării de valoare pe termen lung.

Page 22: Catalogul Editurii UniTBv 2014

APARIŢII EDITORIALE 2013

22

MEDICINĂ

978-606-19-0227-9

Daniela DIACONESCU, Alina PASCU, Andreea FLEANCU, Liliana ROGOZEA, Dan GRIGORESCU, Gabriela SECHEL Biologie. Teste pentru admitere în Facultatea de Medicină

Universitatea Transilvania din Braşov oferă rezultate excepţionale în cadrul procesului didactic şi de cercetare ştiinţifică. Această carte de teste constituie rodul studiului cercetării şi experienţei autorilor, sintetizate într-o lucrare valoroasă şi utilă, în contextul pregătirii pentru examenul de admitere la Facultatea de Medicină.

Alexandru OANŢĂ, Marius IRIMIE

Dermatologia în cazuri clinice. Vol.II

Autorii, animaţi de pasiunea şi satisfacţia de a căuta şi stabili diagnosticul unor afecţiuni dermatologice rare, propun acest al doilea volum, elaborat cu scopul extinderii cunoştinţelor dermatologice, pe baza cazuisticii cu care medicul dermatolog se poate confrunta în activitatea sa. În cadrul lucrării, sunt expuse cazuri clinice deosebite. Prezentarea fiecărui caz este urmată de discuţii pertinente, ce cuprind de asemenea date din literatura de specialitate. Fiecare caz este susţinut de imagini clinice sugestive şi este însoţit de referinţe bibliografice deosebite. Prin urmare, cititorului i se oferă o vedere de ansamblu asupra afecţiunii, particularizată prin cazul prezentat. Autorii dovedesc o bogată experienţă practică, susţinută de cunoaşterea teoretică aprofundată a domeniului. Această apariţie editorială contribuie semnificativ la îmbogăţirea literaturii dermatologice autohtone.

973-635-315-X (gen.) 978-606-19-0251-4 (vol.II)

Page 23: Catalogul Editurii UniTBv 2014

EDITURA UNIVERSITĂŢII TRANSILVANIA DIN BRAŞOV

23

FILOLOGIE

Romulus BUCUR

Imaginea de sine a evreului român:Mihail Sebastian şi N. Steinhardt

În contextul istoriei zbuciumate pe care cei doi scriitori, aparţinând minorităţii evreieşti din România, aceleiaşi generaţii şi aceluiaşi mediu ideologic, au fost nevoiţi s-o parcurgă, s-a ivit întrebarea fundamentală cine sunt eu?, urmată de întrebarea cine aş vrea să fiu?. Modalităţile de căutare a esenţei, de regăsire şi recreare a identităţii sunt izbitor de similare. Textele citate pot deveni pretexte pentru a analiza şi soluţiona recrudescenţa unei problematici de actualitate, în contextul integrării europene şi al globalizării, şi anume criza de identitate.

978-606-19-0338-2

978-606-19-0098-5

Uriel WEINREICH Traducere şi prefaţă de Marinela BURADA Limbi în contact. Constatări şi probleme

Studiul de faţă reprezintă o lucrare de referinţă, care este considerată temelia unei subramuri a lingvisticii, ce poartă numele de Contact Linguistics în terminologia americană. Cartea sintetizează un laborios proces de cercetare lingvistică şi teoretică asupra fenomenologiei contactului, întreprinsă în domenii diferite, dar conexe. Ancorează analiza lingvistică în contextul psihologic şi sociocultural pe fundalul căruia limbile se întâlnesc şi se influenţează. Cartea este extrem de utilă celor interesaţi de aspectele lingvistice şi sociolingvistice ale contactului dintre comunităţi diferite şi de fenomenele asociate acestuia, anume: bilingvismul, interferenţa şi împrumutul lingvistic.

Page 24: Catalogul Editurii UniTBv 2014

APARIŢII EDITORIALE 2013

24

978-606-19-0231-6

Attila IMRE Traps of Translation. A Practical Guide for Translators În contextul globalizării şi al unei Europe unificate, traducerea şi interpretarea joacă un rol foarte important. Tehnologia de ultimă oră, prin tipuri speciale de programe informatice, facilitează aceste procese. Cartea îmbină într-o manieră originală, abordări clasice şi moderne ale acestei activităţi intelectual-creative, şi prezintă cele trei aspecte ale noţiunii de capcană, referitor la acest proces. În partea introductivă, autorul analizează relaţiile care se stabilesc între lume, limbă, relativitate şi comunicare. După tratarea acestor aspecte, atenţia se îndreaptă asupra punctelor de reper din evoluţia traducerii, iar responsabilitatea şi rolul traducătorului sunt subliniate. Al cincilea şi al şaselea capitol abordează (r)evoluţia tehnologică şi impactul acesteia asupra acestui proces. Următoarele capitole descriu traducerea automată, bazele de termeni, memoriile de traducere şi instrumentele CAT (mediile de traducere) sau traducerea asistată de calculator. La final, cinci anexe oferă informaţii valoroase cu privire la dicţionare, glosare, bănci de termeni, resurse, instrumente, asociaţii profesionale şi publicaţii aferente. Această carte se adresează tuturor cititorilor pentru care procesul de traducere prezintă interes.

Răzvan SĂFTOIU

Politics through the lens of linguistic analysis

Discursul reprezintă o formă de acţiune şi interacţiune la nivel social. Discursul parlamentar se încadrează într-un tip discursiv mai amplu, şi anume discursul politic; totodată, poate fi inclus în genul deliberativ al retoricii politice. Lucrarea de faţă este structurată în patru capitole, care au drept punct focal practicile discursive din arena politică a României contemporane. În primul capitol, autorul analizează un tipar recurent de formule iniţiale, utilizate de membrii Parlamentului. În al doilea capitol, sunt investigate principalele caracteristici ale discursurilor politice festive. Al treilea capitol este dedicat modului de construire al momentelor umoristice utilizând metoda de analiză pragma-lingvistică. Ultimul capitol aduce în prim-plan o investigaţie asupra unei noi practici de comunicare în România post-comunistă: brand-urile din arena politică. Cartea constituie o lucrare de referinţă atât pentru analiza discursului şi pragmatică, cât şi pentru retorică.

978-606-19-0245-3

Page 25: Catalogul Editurii UniTBv 2014

EDITURA UNIVERSITĂŢII TRANSILVANIA DIN BRAŞOV

25

INTERES GENERAL

Maria-Mihaela ANTOFIE, Oliviu G. POP

Muntele Tâmpa. Ghid tematic pentru elevi

Lucrarea de faţă, realizată în cadrul proiectului Conservarea speciilor şi habitatelor din ariile protejate Poienile cu narcise de la Dumbrava Vadului, Muntele Tâmpa şi Leaota se adresează mediului educaţional din acest spaţiu de legendă. Educaţia de mediu se îmbină cu semnificaţia simbolică, filosofică şi mistică a civilizaţiei noastre. Elaborarea acestui ghid se înscrie în obiectivul general de conservare a biodiversităţii. Aplicarea lecţiilor în natură şi despre natură va oferi elevilor şi profesorilor deopotrivă, dar şi celor interesaţi şi implicaţi în activităţile specifice de conservare a sitului Natura 2000 Muntele Tâmpa, atât noi informaţii, cât şi inedite experienţe emoţionale, având drept rezultat schimbarea de atitudine şi comportament, în favoarea protecţiei şi conservării biodiversităţii.

978-606-19-0196-8

978-606-19-0198-2

Maria-Mihaela ANTOFIE, Oliviu G. POP LEAOTA. Ghid tematic pentru elevi Acest ghid, elaborat în cadrul proiectului Conservarea speciilor şi habitatelor din ariile protejate Poienile cu narcise de la Dumbrava Vadului, Muntele Tâmpa şi Leaota oferă informaţii, într-un limbaj uşor accesibil, cu privire la Masivul Leaota. Datele practice se împletesc cu semnificaţia acestui munte pentru intelectualul din acest spaţiu al transcendentalului. Ghidul se adresează deopotrivă elevilor şi profesorilor, printr-o abordare directă şi emoţională, cu scopul consolidării capacităţii acestora de a înţelege problemele de mediu şi de a se implica în soluţionarea lor

Page 26: Catalogul Editurii UniTBv 2014

APARIŢII EDITORIALE 2013

26

978-606-19-0246-0

Dragoş COJOCARU File de ...”Almanache” Lucrarea literară care apare sub acest titlu, extrem de sugestiv, intenţionează – după spusele autorului – să se constituie într-o frescă, fie şi numai parţială, a societăţii actuale, îndepărtată de rigorile unui grai ales, fermecător pe alocuri. În rândurile acestei lucrări se poate diseca destul de lesne limbajul argotic folosit nuanţat pe toate palierele sociale menţionate de autor. În „European Echo”, un critic literar de prestigiu, Nicolae Modreanu, afirmă „File de Almanache este o piesă care, dacă îşi găseşte regizorul potrivit, va avea succes, iar sala de teatru va fi neîncăpătoare”. Să credem în premoniţiile maestrului!

Constantin DRĂGULESCU

Darurile Şirnei. Flora Aşezată la poalele Munţilor Piatra Craiului, localitatea Şirnea dispune de un imens potenţial terapeutic, zootehnic, apicol şi turistic. În această carte, autorul prezintă flora din această zonă, a cărei diversitate este remarcabilă, atât din perspectivă biologică, cât şi sub aspect fitogeografic, ecologic, fitocenologic şi economic. Lucrarea este un ghid valoros întrucât cuprinde listele speciilor din flora Şirnei, în ordinea alfabetică a denumirilor ştiinţifice şi a denumirilor populare româneşti, precum şi încadrarea lor pe categorii de plante utile. Autorul realizează de asemenea sistematica speciilor, şi anume prezentarea acestora pe familii în ordine filogenetică. Cartea promovează darurile naturii de pe acest plai mioritic şi reprezintă încă o contribuţie a autorului la identificarea speciilor medicinale, aromatice, alimentare, decorative din patrimoniul românesc.

978-606-19-0228-6

Page 27: Catalogul Editurii UniTBv 2014

EDITURA UNIVERSITĂŢII TRANSILVANIA DIN BRAŞOV

27

Florea DUDIŢĂ

Fals tratat de MITICISME

Aforismul poate constitui fie un text apoftegmatic definitiv, în forma sa închisă, fie un text căruia i se asociază o invitaţie la noi asocieri, la nuanţare şi interpretare, în forma sa deschisă. Prin această carte, aflată acum la ediţia a doua, revăzută şi stilizată, autorul ridică aforismul, păstrându-i totodată proporţiile, la „demnitatea filosofică”. În lucrările sale prevalează uneori sarcasmul şi nemila pamfletară, alteori pornirile mai contondente şi scrutarea caustică, alteori deja probozenia. De regulă ţinând cont de meridianul naţional (autorul procesând aici chiar şi onomastica, precum Caragiale), aplicate politiceşte, maximele lui Florea Dudiţă, esenţializate totuşi tipologic, vor fi prin aceasta în regnicolar, aptede a trece de frontierele convenţionale. Lumii textului i se asociază lumea imaginilor, a semnelor şi a expresiei grafice, pe linia interferenţelor ideatice, a unităţii de viziune, întrucât autorul a recurs la caricaturile marelui grafician român Aurel Jiquidi pentru a-şi ilustra maximele.

978-606-19-0248-4

978-606-19-0249-1

Florea DUDIŢĂ Magistrul răspunde Cartea de faţă, ediţie revizuită a lucrării din 2004, Magister ex cathedra, cuprinde meditaţii sintetice, de tipul aforismului. Această nouă scriere este, în viziunea lui A.I. Brumaru, o „construcţie beletristică epică/dramatică”. Aforismul îşi transcende statutul enunţiativ, asertoric; se deschide spre dialog, intră în jocul replicii, al dramei cotidiene, al relaţionării. Autorul abordează incisiv, de o manieră satirică, infirmităţile caracteriale şi defectele profesionale din mediul scolastic. Cu toate acestea, lucrarea se constituie într-un îndreptar, aşadar un remediu adus precarităţilor late în mediul academic. O notă originală este constituită de inserarea în text a ilustraţiei selectată din iconografia şi arhivistica rară şi valoroasă în domeniu. Invocând circumstanţe din memoria culturală, din viaţa cotidiană, reconstituind scene semnificative din comedia lumii universitare, volumul se constituie într-o remarcabilă lucrare beletristică.

Page 28: Catalogul Editurii UniTBv 2014

APARIŢII EDITORIALE 2013

28

978-606-19-0241-5

Nicolae Radu FRUNTEŞ Prescuria 9. Predici

Profesorul Nicolae Frunteş, a cărui inimă creştină rezonează cu sărbătorile şi evenimentele anului biserices, oferă cititorilor, în această carte, o autentică teologie în versuri. Sensibilitatea reflectată în crearea unor frumoase şi sugestive imagini poetice se împleteşte cu rigurozitatea dovedită de urmărirea calendarului creştin, iar rodul meditaţiilor poetice şi religioase este acest volum de poezii sub semnul credinţei. Autorul expune idei teologice fundamentale într-o formă armonioasă, iar cititorul îi va împărtăşi bucuria scrierii în clipele de lectură, prielj de mângâiere sufletească şi educaţie religioasă.

Oliviu G. POP, Maria-Mihaela ANTOFIE

Ghidul speciilor şi habitatelor de interes comunitar şi naţional din aria protejată MUNTELE TÂMPA

Statele Membre ale Uniunii Europene au obligaţia să asigure, pe linia politicilor asumate, conservarea şi optimizarea biodiversităţii, definită ca habitate şi specii, prin desemnarea de arii protejate care să le conţină, în cadrul reţelei Natura 2000. Acest ghid a fost elaborat cu scopul de a informa şi responsabiliza cu privire la rolul Muntelui Tâmpa, atât în cadrul acestei reţele, cât şi în viaţa locuitorilor oraşului Braşov. Lucrarea se adresează comunităţii locale şi vizitatorilor acestei arii protejate. De asemenea, prin tipul de informaţie tratată, se adresează tuturor autorităţilor locale, administratorului fondului forestier şi mediului educaţional. Educaţia de mediu, esenţială în dezvoltarea empatiei omului faţă de natură, are un rol vital pentru atingerea obiectivului general de conservare a biodiversităţii şi conduce la însuşirea şi implementarea cu succes a planurilor de management de către cetăţean, respectiv braşovean.

978-606-19-0221-7

Page 29: Catalogul Editurii UniTBv 2014

EDITURA UNIVERSITĂŢII TRANSILVANIA DIN BRAŞOV

29

Oliviu G. POP, Maria-Mihaela ANTOFIE

Poienile cu narcise de la Dumbrava Vadului.Ghid tematic pentru elevi

Ghidul este realizat în cadrul proiectului Conservarea Speciilor şi Habitatelor din Ariile Protejate Poienile cu Narcise de la Dumbrava Vadului, Muntele Tâmpa şi Leaota. Autorii au elaborat un material educaţional de mediu, care susţine efectuarea de lecţii în natură, în vederea consolidării relaţiei empatice dintre om şi mediu. În capitolul al doilea sunt oferite informaţii cu privire la habitatele sitului, iar în cel de-al treilea sunt descrise specii de plante şi animale. Ultimele două capitole oferă informaţii asupra modului în care publicul-ţintă se poate implica în activităţile de conservare, precum şi informaţii specifice asupra comportamentului care trebuie adoptat în Poiana cu Narcise de la Dumbrava Vadului. Lucrarea se adresează în special mediului educaţional din situl Natura 2000 – Poienile cu Narcise d ela Dumbrava Vadului, dar este extrem de utilă tuturor celor care doresc să se implice în activităţile specifice de conservare a acestuia. Scopul acestui ghid este creşterea gradului de conştientizare asupra importanţei conservării biodiversităţii, precum şi stimularea unei schimbări pozitive de atitudine şi comportament în această privinţă.

978-606-19-0197-5

Bogdan SPINEANU

Carnetul de front al maiorului aviator Nicolae E. Spineanu

Cartea de faţă constituie nu numai o biografie, dar şi o pagină de istorie trăită, într-un context zbuciumat. Lucrarea reuneşte într-un tot unitar, amintiri de război, sub forma unor istorioare adevărate, redate într-un ritm alert. Maiorul Spineanu E. Nicolae, eroul întâmplărilor, este totodată cel care le transpune în cuvinte alese, în fraze bine construite, ce recreează miezul acţiunii, cu momentele sale de cumpănă, de viaţă şi de moarte. „Carnet de Front” completează fericit activitatea aviaţiei române, aşa cum este zugrăvită în cartea „Aviaţia română în prima zi de război: 22 iunie 1941”, scrisă de Dan Antoniu şi George Cioloş. 978-606-19-0258-3

Ioan ŞONERIU

Din istoria geografiei Istoria geografiei, ştiinţă epistemologică, are ca obiect de studiu evoluţia cunoaşterii ştiinţifico-geografice de-a lungul timpului. Abordează toate ramurile şi subramurile geografiei, studiind procesul cunoaşterii geografice în integralitatea lui; de asemenea, are tangenţe cu o serie de ştiinţe extrageografice care au influenţat evoluţia ştiinţei geografice, şi anume astronomia, geofizica, geologia, geodezia, precum şi istoria universală, arheologia, etnologia etc. Concepţia acestei cărţi îşi are originea în prelegerile de Istoria Geografiei ţinute de autor la Universitatea din Cluj. Lucrarea este structurată în trei părţi, legate indisolubil. Partea introductivă cuprinde consideraţiuni asupra obiectului şi problemelor acestei discipline. În a doua parte, sunt parcurse etapele cunoaşterii geografice în decursul timpului, din Antichitate până în Perioada Contemporană. Cartea este scrisă cu rigoarea unui om de ştiinţă de excepţie, şi cu talentul unui om de litere.

978-606-19-0215-6

Page 30: Catalogul Editurii UniTBv 2014

APARIŢII EDITORIALE 2013

30

VOLUME ALE CONFERINŢELOR

ISSN 1843-505X

Transilvania University of Braşov Faculty of Silviculture and Forest Engineering

FOREST AND SUSTAINABLE DEVELOPMENT

Proceedings of the Biennial International Symposium

Brasov, 19-20th of October 2012

Transilvania University of Braşov Faculty of Mathematics and Computer Science

Department of Mathematics and Computer Science

Research Seminars Proceedings of the 27th Scientific Session

on

MATHEMATICS AND ITS APPLICATIONS

Braşov, October 2013

ISSN 1843-6994

Page 31: Catalogul Editurii UniTBv 2014

EDITURA UNIVERSITĂŢII TRANSILVANIA DIN BRAŞOV

31

Published by  Transilvania University PressBrasov, Romania

PERIODICE Universitatea Transilvania din Braşov răspunde cu succes provocărilor societăţii informaţionale, precum şi competitivităţii caracteristice Spaţiului European al Învăţământului Superior şi Cercetării. Reflectând aceste procese, revista noastră ştiinţifică, având o istorie ce depăşeşte 50 de ani, îşi propune să intensifice vizibilitatea rezultatelor cercetării din mediul academic. Concentrată asupra direcţiilor majore de cercetare, publicaţia periodică are o apariţie editorială bi-anuală şi este structurată în nouă serii. Vă invităm să vă alăturaţi echipei noastre cu recunoaştere internaţională! Series I Engineering Sciences: ISSN 2065–2119

Această serie este indexată în EBSCO Publishing DataBase şi este evaluată de CNCSIS în categoria B+ a revistelor ştiinţifice.

Series II Forestry. Wood Industry. Agricultural Food Engineering: ISSN 2065–2135Această serie este indexată în Scopus, EBSCO Publishing DataBase, CAB Direct şi este evaluată de CNCSIS în categoria B+ a revistelor ştiinţifice.

Series III Mathematics. Informatics. Physics: ISSN 2065–2151

Această serie este indexată în EBSCO Publishing DataBase, Mathematical Reviews, Zentralblatt MATH şi este evaluată de CNCSIS în categoria B+ a revistelor ştiinţifice.

Series IV Philology. Cultural Studies: ISSN 2066–768X

Această serie este indexată în EBSCO Publishing DataBase şi se află în proces de evaluare de către SCOPUS. Se regăseşte de asemenea pe platforma www.scipio.ro.

Series V Economic Sciences: ISSN 2065–2194

Această serie a fost inclusă în baza de date DOAJ. Va fi de asemenea indexată în EBSCO Publishing DataBase şi este evaluată de CNCSIS în categoria B+ a revistelor ştiinţifice.

Series VI Medical Sciences: ISSN 2065–2216

Această serie este indexată în EBSCO Publishing DataBase, ProQuest şi este evaluată de CNCSIS în categoria B+ a revistelor ştiinţifice.

Series VII Social Sciences. Law: ISSN 2066–7701

Această serie este indexată în EBSCO Publishing DataBase, DOAJ, VLEX şi este evaluată de CNCSIS în categoria B+ a revistelor ştiinţifice.

Series VIII Performing Arts: ISSN-L 2344–200X

Această serie este în curs de evaluare pentru a fi indexată în baze de date internaţionale.

Series IX Sciences of Human Kinetics: ISSN 2344–2026

Această serie este în curs de evaluare pentru a fi indexată în baze de date internaţionale.

Transilvania University of Braşov

Bulletin of the

Transilvania University of Braşov

Vol. 6(55), No.1,2 – 2013

Page 32: Catalogul Editurii UniTBv 2014

APARIŢII EDITORIALE 2013

32

ProLIGNO

ISSN-L 1841-4737

PRO LIGNO este singura revistă ştiinţifică în domeniul ingineriei lemnului din România. Ea se constituie ca un vector de diseminare a rezultatelor celor mai noi cercetări în domeniu în rândul specialiştilor din producţie, cercetare şi învăţământul de profil atât din ţară, cât şi din străinătate. Scopul principal al acestei publicaţii este transferul de informaţie între sectoarele de cercetare şi producţie din industria de exploatare şi prelucrare a lemnului. Toate articolele sunt redactate bilingv (română - engleză), pentru a înlesni promovarea cercetării romaneşti peste hotare şi, totodată, pentru a permite cercetătorilor străini să îşi facă cunoscute realizările şi la noi în ţară. Revistă cotată B+ de către CNCSIS şi este indexată în bazele de date internaţionale: CABI , DOAJ, DRJI, EBSCO Publishing Ltd. Academic Search Complete.

Revista ReCeNt constituie o publicaţie periodică independentă din cadrul Universităţii Transilvania, ce îşi propune să disemineze rezultatele cercetării din domeniul ingineriei industriale, la nivel naţional şi internaţional. Creează un cadru eficient şi flexibil, destinat comunicării şi colaborării experţilor care îşi desfăşoară activitatea atât în mediul academic, cât şi în mediul industrial, şi care sunt interesaţi de extinderea orizontului ştiinţific şi conexiunilor profesionale, prin intermediul publicării unor articole valoroase. Această publicaţie periodică intensifică vizibilitatea rezultatelor cercetării şi stabileşte conexiuni între membrii comunităţii ştiinţifice. Revista este recunoscută la nivel naţional de către CNCSIS în categoria B+ şi este indexată în bazele de date internaţionale Index Copernicus Journal Master List, ULRICH’S Periodicals Directory

ReCeNt

ISSN 1582-0246

Page 33: Catalogul Editurii UniTBv 2014

EDITURA UNIVERSITĂŢII TRANSILVANIA DIN BRAŞOV

33

EcoAgriTourism, prin prisma caracterului său multidisciplinar, este o publicaţie periodică cu rază mare de acoperire, ce reuneşte punctele de vedere ale specialiştilor din mediul academic şi economic deopotrivă, şi care încurajează cooperarea fructuoasă. Prin conţinut şi structură, această revistă ştiinţifică acoperă toate aspectele domeniilor abordate, iar accentul său este plasat pe cercetările de actualitate, inovatoare, cu aplicaţii în agricultură, industria alimentară şi turismul rural. Colaboratorii pot aborda şi trata atât aspecte din domeniul biologiei sau tehnicii, cât şi aspecte cu impact social, cultural şi de mediu. Informaţiile cu caracter general sunt de asemenea oportune în sfera agroecologiei, alimentaţiei şi turismului.

Revista este cotată B+ de către CNCSIS şi este indexată în bazele de date internaţionale CAB Abstracts şi Global Health.

Journal of EcoAgriTourism

ISSN 1844–8577

Jurnal Medical Braşovean

ISSN 1582-0246

Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov, împreună cu Colegiul Medicilor din Braşov au fondat această revistă cu scopul diseminării rezultatelor cercetării şi consolidării relaţiilor profesionale din comunitatea academică şi medicală la nivel naţional şi internaţional.

Revista este recunoscută la nivel naţional de către CNCSIS în categoria B+.

Page 34: Catalogul Editurii UniTBv 2014

APARIŢII EDITORIALE 2013

34

CCăărrţţii îînn ffoorrmmaatt eelleeccttrroonniicc ŞTIINŢE INGINEREŞTI

978-606-19-0277-4

978-606-19-0266-8

Lia Elena ACIU, Dan Ştefan BIDIAN Luminiţa BAROTE

Bazele electrotehnicii.

Teoria circuitelor electrice

Marian ALEXANDRU

Aplicaţii ale comutaţiei de circuite

şi pachete

978-606-19-0286-6

978-606-19-0287-3

Loredana Anne-Marie BĂDESCU

Bazele prelucrării mecanice a lemnului. Îndrumar de laborator

Loredana Anne-Marie BĂDESCU

Scule pentru aşchierea lemnului. Îndrumar de laborator şi proiect

Page 35: Catalogul Editurii UniTBv 2014

EDITURA UNIVERSITĂŢII TRANSILVANIA DIN BRAŞOV

35

978-606-19-0230-9

978-606-19-0282-8

Ioan Bogdan BEDELEAN, Mihaela CÂMPEAN

Tratamente termice ale lemnului. Îndrumar pentru lucrări practice

Cornel Sandi BIŢ

Rezistenţa materialelor.

Solicitări simple

978-606-19-0250-7

978-973-598-863-0 (gen.)

978-606-19-0265-1

Otilia BOAGHE

Verificarea unor module hardware în VHDL

Mihai ISPAS, Gavril BUDĂU

Maşini-Unelte pentru prelucrarea lemnului.Partea a II-a: construcţia, funcţionarea,

reglarea

Page 36: Catalogul Editurii UniTBv 2014

APARIŢII EDITORIALE 2013

36

978-606-19-0311-5

978-606-19-0322-1

Silviu BUTNARIU

Analysis of mechanical structures using finite element method: lectures notes

Radu CÂMPEANU

Dispozitive şi circuite electronice

978-606-19-0331-3

978-606-19-0276-7

Camelia CERBU, A.C.V. POPA

Modelarea structurilor mecanice

Camelia CERBU

Noţiuni fundamentale de mecanica materialelor compozite stratificate

Page 37: Catalogul Editurii UniTBv 2014

EDITURA UNIVERSITĂŢII TRANSILVANIA DIN BRAŞOV

37

978-606-19-0321-4

978-606-19-0320-7

Cătălin Iulian CHIVU, Catrina CHIVU

Bazele prelucrării datelor. Îndrumar de laborator

Cătălin Iulian CHIVU

Bazele prelucrării datelor

978-60619-0259-0

978-606-19-0330-6

Romeo CIOARĂ

Proprietate intelectuală în afaceri

Liviu COSTIUC

Termotehnică şi maşini termice

Page 38: Catalogul Editurii UniTBv 2014

APARIŢII EDITORIALE 2013

38

978-606-19-0317-7

978-606-19-0268-2

Mircea Viorel DRĂGOI

Bazele proiectării asistate de calculator

Ioan ENESCU, Daniela ENESCU

Rulmenţi

978-606-19-0247-7

978-606-19-0319-1

Laura FLOROIAN, Florin MOLDOVEANU

Electronică digitală Logică combinaţională

Adrian INDREICA

Cartarea vegetaţiei cu elemente de geobotanică

Page 39: Catalogul Editurii UniTBv 2014

EDITURA UNIVERSITĂŢII TRANSILVANIA DIN BRAŞOV

39

978-606-19-0347-4

978-606-19-0303-0

Laura FLOROIAN

Fizică pentru automatică. Îndrumar de laborator

Wilhelm LAURENZI

Infografică în AutoCad 2D cu aplicaţii în industria lemnului

978-606-19-0304-7

978-606-19-0210-1

Laura-Mihaela LELUŢIU

Measuring, data acquisition and processing systems

Vladimir MĂRĂSCU KLEIN

Informatică pentru manageri

Page 40: Catalogul Editurii UniTBv 2014

APARIŢII EDITORIALE 2013

40

978-606-19-0212-5

978-606-19-0312-2

Mihai MIRON, Dan-Mihai CURPEN

Comunicaţii prin fibre optice.

Lucrări de laborator

Gheorghe Leonte MOGAN, Silviu Luis BUTNARIU

Organe de maşini.

Teorie – proiectare – Aplicaţii (sistem integrat). Ediţia a II-a

978-606-19-0270-5

978-606-19-0299-6

Gheorghe MORARIU, Micsandra Mihaela ZARA

Fundamente şi aplicaţii ale structurilor fractale în antene pentru microunde

Ioan D. OLTEAN, Mihai PISU MACHEDON

Măsurări în telecomunicaţii şi instrumentaţie informaţională.

Note de curs şi aplicaţii

Page 41: Catalogul Editurii UniTBv 2014

EDITURA UNIVERSITĂŢII TRANSILVANIA DIN BRAŞOV

41

978-606-19-0293-4

978-606-19-0332-0

Cristian PISARCIUC

Sisteme informatice de management

A.C.V. POPA, Camelia CERBU

Introducere în metoda elementelor finite

978-606-19-0291-0

978-606-19-0269-9

Viorel POPA

Acţionări hidraulice şi pneumatice în Industria Lemnului.

Curs şi aplicaţii

Maria Luminiţa SCUTARU

Mecanică – Cinematică. Teorie şi aplicaţii

Page 42: Catalogul Editurii UniTBv 2014

APARIŢII EDITORIALE 2013

42

978-606-19-0279-8

978-606-19-0278-1

Eugenia SECARĂ, Violeta GUIMAN,

Violeta MUNTEANU

Mecanica – Dinamica. Culegere de probleme

Eugenia SECARĂ

Statica şi cinematica cu aplicaţiile lor tehnice

978-606-19-0351-1 (gen.)

978-606-19-0352-8 (partea I)

Mariana Domnica STANCIU, IoanCURTU

Reologie. Suport de curs. Partea I

Page 43: Catalogul Editurii UniTBv 2014

EDITURA UNIVERSITĂŢII TRANSILVANIA DIN BRAŞOV

43

978-606-19-0335-1

978-606-19-0301-6

Viorel ŞIŞMAN

Design guidelines in product design

Adrian ŞOICA, Ovidiu CÂMPIAN, Dinu COVACIU

Dinamica autovehiculelor. Îndrumar de laborator

978-606-19-0300-9

978-606-19-0329-0

Horaţiu TEODORESCU DRĂGHICESCU,

Arina MODREA

Mecanica materialelor compozite

Virgil-Barbu UNGUREANU

Termotehnică şi Mecanica fluidelor

Page 44: Catalogul Editurii UniTBv 2014

APARIŢII EDITORIALE 2013

44

ŞTIINŢE ECONOMICE ŞI JURIDICE

978-606-19-0188-3

978-606-19-0185-2 (vol. I) 978-606-19-0186-9 (vol. II)

Florin CHICHERNEA, Alexandru CHICHERNEA

25 Practical applications in value analysis

Florin CHICHERNEA, Ana VEŢELEANU

Value Analysis. Vol. I, II

978-606-19-0211-8

978-606-19-0216-3

Andrea DEACONESCU

Comunicare în afaceri

Cristina GĂVRUŞ

Marketing industrial

978-606-19-0243-9

978-606-19-0275-0

Cătălin GHEORGHE

Analiza economico-financiară a firmei

Titus SUCIU

Preţuri şi concurenţă

, II

Page 45: Catalogul Editurii UniTBv 2014

EDITURA UNIVERSITĂŢII TRANSILVANIA DIN BRAŞOV

45

ŞTIINŢE ALE EDUCAŢIEI

978-606-19-0204-0

978-606-19-0327-6

Elena COCORADĂ

Gestionarea învăţării E-learning

Angela REPANOVICI

Cultura Informaţiei. Note de curs

978-606-19-0333-7

Mirela TÂRNOVEANU, Mirela PETRUŢ

Ştiinţe, cunoaşterea mediului, didactica specialităţii

Page 46: Catalogul Editurii UniTBv 2014

APARIŢII EDITORIALE 2013

46

ARTE . SPORT. TURISM

978-606-19-0799-8

978-606-19-0297-2

Maria Cristina BOSTAN SÂRBU

Însemnări în timp

Lorand BALINT, Raluca MIJAICĂ

Educaţie fizică şcolară: coordonate teoretico-metodice ale

activităţii de predare învăţare – ciclul primar de învăţământ

978-606-19-0306-1

978-606-19-0187-6

I. BURCĂ, S. VLASE, P.S. FĂGĂRAŞ, M. MIHĂLCICĂ

Biomecanica mişcărilor atletice

Silviu Gabriel CIOROIU

Comunicare şi integrare socială prin

activităţi sportive

Page 47: Catalogul Editurii UniTBv 2014

EDITURA UNIVERSITĂŢII TRANSILVANIA DIN BRAŞOV

47

978-606-19-0218-7

978-606-19-0217-0

Silviu Gabriel CIOROIU

Educaţie pentru optimizarea condiţiei fizice şi a stării de sănătate

Silviu Gabriel CIOROIU

Elemente de bază de anatomie şi biomecanică

978-606-19-0207-1

978-606-19-0219-4

Silviu Gabriel CIOROIU

Noţiuni privind educaţia pentru sănătate şi primul ajutor

Silviu Gabriel CIOROIU

Tehnici de supravieţuire

Page 48: Catalogul Editurii UniTBv 2014

APARIŢII EDITORIALE 2013

48

978-606-19-0324-5

978-606-19-0296-5

Bogdan OANCEA

Fotbal 14–16 ani. Conţinutul pregătirii

Mircea NEAMŢU

Tehnica şi metodica probelor atletice

978-606-19-0232-3

978-606-19-0233-0

Florentina NECHITA

Gimnastica în kinetoterapie

Florentina NECHITA

Gimnastica în sistemul universitar

Page 49: Catalogul Editurii UniTBv 2014

EDITURA UNIVERSITĂŢII TRANSILVANIA DIN BRAŞOV

49

FILOLOGIE

978-606-19-0284-2

978-606-19-0290-3

Mona ARHIRE

A Coursebook on Corpus-Based Translation Studies

Gabriela CUSEN

New trends in sociolinguistic analysis

978-606-19-0328-3

Ana ENE

Dialectologie şi lingvistică romanică

Page 50: Catalogul Editurii UniTBv 2014

APARIŢII EDITORIALE 2013

50

MEDICINĂ

978-606-19-0326-9

978-606-19-0336-8

Dan MINEA (Coord.) Robert DOBRESCU, Daniel ISPAS, Raluca LUPU, Anca POPESCU, Ioana VARGA, Letiţia ZECHERU

Manual pentru rezidenţi.

ABC în urgenţele neurologice

Alina PASCU, Claudia GAVRIŞ Tiberiu NEDELOIU, Gabriela VOINEAG

Ghid de practică medicală

INTERES GENERAL

BULLETIN of the Transilvania University of Braşov

Vol. 6(55), No. 1, 2-2013

Series I -IX

Page 51: Catalogul Editurii UniTBv 2014

EDITURA UNIVERSITĂŢII TRANSILVANIA DIN BRAŞOV

51

CONFERINŢE

ISSN 2285-7656

ISSN-L 2248-7648

978-606-19-0201-9

PROCEEDINGS of the International Scientific

Conference CIBv

26-th – 26th of October 2013 Braşov, Romania

International Scientific Conference

YOUTH IN THE PERSPECTIVE OF THE OLYMPIC MOVEMENT

14–16 February 2013 Braşov


Recommended