Home >Documents >Capitolul I.ppt

Capitolul I.ppt

Date post:25-Dec-2015
Category:
View:235 times
Download:2 times
Share this document with a friend
Transcript:
 • lect.sup. Vlasenco Ana

 • Capitolul I: Generalitati

  Capitolul II: Planimetrie

  Capitolul III: Altimetrie

  Capitolul IV: Tahimetrie

 • 1.1 Generaliti asupra msurtorilor terestre, importana lor;1.2 Forma i dimensiunile Pmntului;1.3 Metode de proiecie a punctelor;1.4 Sisteme de coordonate utilizate n topografie;1.5 Elemente topografice ale terenului. Uniti de msur;1.6 Orientarea liniilor pe teren;1.7 Planuri i hri;1.8 Semne convenionale topografice;1.9 Reprezentarea reliefului prin curbe de nivel;1.10 Noiuni privind erorile de msurare.

 • Msurtorile terestre dateaz din cele mai vechi timpuri ca o necesitate a oamenilor de a msura i reprezenta suprafaa de teren pentru satisfacerea nevoilor economice, precum i pentru organizarea lucrrilor agricole, de construcie, militare i a cilor de comunicaii.

  Topografia este obiectul ce ocup un rol important n msurtorile terestre i este tiina care se ocup cu tehnica msurrii scoarei Pmntului, pe suprafee mici, precum i cu ntocmirea hrilor i planurilor topografice ntr-o proiecie dat.

  Legatura cu alte discipline: geodezia, cartografia, fotogrametria, matematicile, fizica, teoria erorilor precum i toate disciplinile inginereti care se ocup cu amenajarea pmntului i a subsolului etc.

 • la amenajarea teritoriului agricol;la amenajarea pdurilor;la construcia i sistematizarea oraelor;la aplicarea pe teren a construciilor proiectate; servete totodat i la determinarea deplasrilor, tasrilor, deformaiilor elementelor construciilor.

  Un alt rol topografia l joac pentru studierea formei reale i dimensiunile Pmntului, precum i la rezolvarea unor probleme tiinifice legate de astronomie geodezic, gravimetrie, geofizic, geologie, geodezie satelitar, etc. Totodat, orice aciune militar important nu se poate efectua fr a avea la baz o hart a zonei respective.

 • Suprafaa total a Pmntului 510 milioane km2. 71% din toat suprafaa i revin oceanului Planetar. 29% suprafeei terestre.

  Drept form a Pmntului este considerat suprafaa de nivel ce coincide cu suprafaa apei n oceane i mri n stare linitit i imaginar prelungit pe sub continente.

  Suprafaa perpendicular n orice punct pe direcia liniei verticale ( direcia forei de gravitate ) se numete suprafa de nivel. Suprafaa de nivel a Pmntului se numete geoid.

  Deoarece suprafaa fizic a Pmntului i suprafaa geoidului snt foarte complicate din punct de vedere geometric ele nu pot fi folosite n acest scop. Din aceste cauze s-a constatat c forma cea mai apropiat de geoid este elipsoidul de rotaie numit elipsoid pmntesc.

 • Se cunosc 3 suprafee care intersecteaz msurtorile terestre: a) suprafaa topografic (1); b) suprafaa geoidului (2); c) suprafaa elipsoidului de referin (3).

  -unghi de deviaie a verticalei.Abaterea maxim a geoidului de la elipsoid este de 150 m.

 • Parametrii elipsoidului Pmntesc sunt:-semiaxa mare a;-semiaxa mic b;-turtirea elipsoidului f .Sistemul de referin:ETRS 89 (European Terrestrial Reference System 1989)Elipsoidul:GRS80Semiaxa mare a elipsoidului: = 6 378 137.0 Turtirea elipsoidului:f = 1:298.257222101Sistemul de coordonate global:WGS 84 (World Geodetic System 1984)Elipsoidul:WGS84Semiaxa mare a elipsoidului: = 6 378 137.0 Turtirea elipsoidului:f = 1:298.257 223 563

 • 3 Metode de proiecie a punctelor

  Proiecia geodezic se folosete atunci cnd suprafaa topografic de reprezentat este mare sau foarte mare. Punctele A, B, C, D de pe suprafaa Pmntului se proiecteaz prin linii verticale pe suprafaa elipsoidului n punctele a, b, c, d. Proiectantele nu snt paralele ci converg ctre centrul Pmntului. Lungimile ntre punctele proiectate snt linii curbe linii geodezice. n aceast proiecie se ine cont de curbura Pmntului, iar punctele se determin mai nti prin coordonatele lor geodezice.

 • Proiecia topografic atunci cnd suprafaa de reprezentat este relativ mic, nu este necesar s se in cont de curbura Pmntului. Punctele de pe suprafaa topografic se proiecteaz cu linii verticale pe un plan orizontal. Rezult c proiectantele snt paralele ntre ele. n proiecia topografic distana ntre 2 puncte este o linie dreapt, iar punctele se determin prin coordonate rectangulare x i y.

 • 1.4 Sisteme de coordonate utilizate n topografieA. Sistemul de coordonate geograficeLatitudine a punctului P se numete unghiul dintre verticala punctului P i planul ecuatorului. Ea se msoar dup arcul meridianului spre nord i spre sud de ecuator [090].Longitudine a punctului P este unghiul diedru cuprins ntre planul meridianului punctului P i planul meridianului zero (Greenwich). Ea se msoar dup arcul ecuatorului sau paralelei de la meridianul zero spre est sau vest[0180].P

 • B. Sistemul de coordonate polareSistemul de coordonate polare este folosit la determinarea poziiei planimetrice a punctelor pe un teren relativ mic. Drept origine de coordonate este luat punctul O, iar ca ax de coordonate servete dreapta OA numit ax polar.

  C. Sistemul de coordonate rectangulare planeAcest sistem este alctuit din dou axe reciproc perpendiculare. Axa absciselor este orientat de la Sud spre Nord. Axa ordonatelor este orientat de la Vest spre Est. Originea sistemului de coordonate este aleas arbitrar, ceia ce nu ne satisface la efectuarea msurtorilor geodezice pe terenuri mari unde nu poate fi neglijat curbura Pmntului.Poziia punctelor este determinat de coordonatele rectangulare plane x, y cu semnul + sau - n funcie de poziia lui n cele patru cadrane.

 • D. Sisteme de proiecii cartograficen acest sistem de proiecie Pmntul este mprit n fuse de cte 6(pentru hri la scri mici) i 3(pentru hri la scri mari) de la Nord la Sud delimitate de dou meridiane marginale.Orice fus are un meridian axial , care mparte fusul n dou jumti egale astfel nct pentru un fus de 6 diferena de longitudine dintre meridianul axial i meridianele marginale este de 3.

 • Meridianul axial al fiecrui fus se prezint n plan printr-o linie dreapt x-x, considerat drept ax a absciselor, iar ca ax a ordonatelor y-y se consider linia perpendicular pe x-x, linia format din proiecia ecuatorului. Originea axelor de coordonate este format din intersecia acestor dou axe.Fiecare fus i are originea sa i sistemul su de coordonate rectangulare. Teritoriul Republicii Moldova este situat n fusul 35 cu 0=27 i latitudinea medie a rii med=47 ce trece prin Chiinu.

 • Sistemul de referin:ETRS 89 (European Terrestrial Reference System 1989)Elipsoidul:GRS80Semiaxa mare a elipsoidului: = 6 378 137.0 Turtirea elipsoidului:f = 1:298.257222101Proiecia Transversal Mercator pentru Moldova (TMM)Latitudinea meridianului de origine: o = 2824;Coeficientul de scar pe meridianul de origine: ko = 0.99994;Abscisa convenional: xo= 5000000 m Ordinata convenional: yo = 200000 m MOLDREF99Pentru reprezentri la scri mari:Pentru reprezentri la scri mici:Sistemul de coordonate global:WGS 84 (World Geodetic System 1984)Elipsoidul:WGS84Semiaxa mare a elipsoidului: = 6 378 137.0 Turtirea elipsoidului:f = 1:298.257 223 563Proiecia Universal Transversal Mercator (UTM)Latitudinea meridianului de origine: o = 27, 33Coeficientul de scar pe meridianul de origine: ko = 0.9996;Ordinata convenional: yo = 500000 .

 • E. Sistemul de altitudiniPentru a determina poziia punctelor suprafeei fizice a Pmntului nu e de ajuns s cunoatem numai coordonatele planimetrice X, Y. Distana HA se numete altitudine. Ca suprafa de nivel este acceptat suprafaa geoidului, numit i nivelul mrii. Aceste altitudini se numesc absolute. Ca suprafa de baz pentru teritoriul Republicii Moldova s-a luat suprafaa de nivel mediu al apei n Marea Baltic, din acest motiv sistemul de altitudini se numete Sistemul Baltic. Altitudinile determinate fa de o suprafaa de nivel oarecare se numesc relative. Ele sunt aplicate la proiectarea i nlarea construciilor i cldirilor. n acest caz n calitate de suprafa de nivel este acceptat suprafaa care coincide cu podeaua parterului caselor de locuit. Aceast suprafa de referin se numete nivelul podelei net, iar altitudinile stabilite n raport cu ea convenionale.

 • 5 Elemente topografice ale terenului. Uniti de msurPe teren se msoar dou categorii de elemente:Liniare (distane, nlimi);Unghiulare(unghiuri orizontale i verticale).

  1)Liniare (distane, nlimi)

  L distana nclinat AB, ce este lungimea liniei drepte care unete cele dou puncte topografice A i B materializate pe teren;D distana orizontal AB, ce este lungimea orizontal cuprins ntre verticalele A i B i este proiecia distanei nclinate L pe un plan orizontal. unghi de pant, i este unghiul n plan vertical, format de direcia nclinat AB cu planul orizontal ce trece prin punctul A.HA, HB altitudinile punctelor A i B.

 • 2) Unghiulare (unghiuri orizontale i verticale).

  Unghiurile topografice snt de dou feluri:unghiuri orizontale , este unghiul ntre proieciile orizontale a dou linii de vizare, msurate pe cercul orizontal al aparatului.unghiuri verticale, este unghiul n plan vertical format de direcia orizontal cu direcia de vizare, i poate fi pozitiv sau negativ. unghiul orizontal, este unghiul diedru cuprins ntre planurile verticale N i P duse prin laturile acestui unghi

 • Uniti de msur.

  n sistemul zecimal exist urmtoarele uniti de lungime:

  kilometrul (1km)=103m;metrul (1m)=10dm=102cm;decimetrul (1dm)=10cm;centimetrul (1cm)=10mm;milimetrul (1mm)=103mcm (sau );micrometrul (1mcm sau )=103nm;nanometrul (1nm)=10;angstromul (1)=10-10m.

  Ca unitate de suprafa este acceptat suprafaa patratului, latura cruia este egal cu o unitate de lungime:1km2=106m2;1m2=104cm2;1dm2=10-2m2=100cm2;1cm2=100mm2;1mm2=10-6m2.Ca unitate de msur a suprafeei pmntului peste tot este acceptat hectarul:1ha=10-2km2=100 a=104m2.

 • n calitate de unitate de msur unghiular snt folosite gradele, minutele i secundele.a) gradaie sexagesimal1cerc=360;1=60;1=60.

  b) gradaie centesimal1cerc=400g;1g=100c;1c=100cc.

  ntre unitile unghiulare numite exist urmtoarele relaii:1=1,111 111111g 1g=0,9001=1,851 851851c 1c=0,5401=3,086 419 750cc 1cc=0,324

  Valorii unitii msurii de arc i corespunde unghiul , pentru care lungimea arcului este egal cu raza. Aceast unitate a mrimii de arc este numit radian.=360/257,3 g=400g/263,6g =3438 c=6366c =206 265 cc=636 620cc

 • 1.6 Orientarea liniilor pe terenA orienta o dreapt nseamn a determina direcia ei fa de alt direcie, acceptat ca iniial. n calitate de direcii iniiale snt folosite urmtoarele:direcia de nord a meridianului magnetic Nm;direcia de nord al meridianului adevrat(geografic) Na(arat polul Nord al Pmntului;direcia de nord al meridianului axial Nax sau direcia paralel lui.La etapa de proiectare ne ntlnim cu necesitatea de a amplasa pe teren i a orienta astfel viitoarea construcie, nct s fie folosit raional energia solar, temperatura mediului nconjurtor, direcia prioritar a vntului i ali factori ce influieneaz la exploatarea de mai departe a obiectului. Din desen este evident c prima i a doua cldire snt orientate diferit, adic au o poziie diferit fa de punctele cardinale.

 • Unghiul cuprins ntre direcia de nord a merideanului i direcia dreptei date se numete azimut. Azimutul este adevrat dac este determinat fa de merideanul adevrat sau magnetic, dac este determinat fa de merideanul magnetic. Azimutul se msoar dup mersul acelor de ceas de la merideanul iniial.

  Azimutul unei i aceeai drepte n diferite puncte ale ei este diferit A2=A1+ . Unghiul n punctul dat ntre meridean i dreapta paralel merideanului axial se numete convergena merideanelor. Convergena merideanelor se msoar de la merideanul adevrat spre cel axial. A2 =A1+ - convergen de est A2 =A1 - - convergen de vest

 • Pentru a trece de la azimutul adevrat la cel magnetic este necesar de a cunoate declinaia magnetic unghiul dintre direcia de nord a merideanului adevrat i cel magnetic.Pentru Chiinu est = 4o 17 (1989), est=1o 17 . Schimbarea medie a pe an este de 0o 04 .

 • Unghi de direcie se numete unghiul orizontal cuprins ntre direcia de nord a merideanului axial sau a dreptei paralele cu el i direcia dat. Unghiul de direcie se msoar dup mersul acelor de ceas i poate lua valori de la 0 pn la 360. Direcia AB se numete nainte, iar BA invers. Corespunztor i unghiurile de direcie se vor numi: AB unghiul de direcie nainte BA unghiul de direcie invers.Dependena dintre aceste unghiuri este BA =AB+180o,

  Aa=Am+Aa= + =Am+--=C =Am+C

 • Dependena dintre unghiurile de direcie i unghiurile interne ale poligonului dac este cunoscut unghiul I a dreptei AB.AB- unghi de direcie nainte;BA - unghi de direcie inverse.BA= AB+180d- unghi din dreapta;s unghi din stnga.BC= BA-d (dar BA= AB+180)Atunci: BC= AB+180 -d Dac este msurat unghiul din stnga , atunci:d=360-sBC= AB+180 -360+s = AB-180+sConcluzie: Unghiul de direcie al liniei urmtoare este egal cu unghiul de direcie al liniei precedente plus 180 minus valoarea unghiului d din dreapta sau minus 180 plus valoarea unghiului sdin stnga ntre aceste linii.

 • Problema topografic direct i inversDirect

  Se d: xA,yA, DAB, ABSe cere: xB,yB

  Invers

  Se d: xA,yA, xB,yBSe cere: DAB, AB

 • Calculul orientrii unei direciiI, III

  II, IV

 • 1.7 Planuri i hri Planul topografic este reprezentarea convenional care prin detaliile pe care le conine, redate la scar i prin conturul lor natural, red fidel poriunea din scoara terestr care este reprezentat planimetric i altimetric, servind n general n scopuri tehnice (proiectare, organizare, eviden etc.), datorit preciziei ridicate pe care o asigur i scrilor mari la care se ntocmete (1: 500 1: 10000). Totalitatea obiectelor amplasate pe teren se numete situaie, iar totalitatea diverselor forme de accidente a suprafeei terestre se numete relief. Planul terenului pe care este reprezentat numai situaia se numete plan de situaie, iar planul care conine informaie despre situaie i despre relief se numete topografic.

  Harta topografic este reprezentarea convenional la scar, ce ine seama de curbura Pmntului, obinut la baza unei proiecii cartografice i care conine n mod generalizat detaliile altimetrice i planimetrice ale unei poriuni din scoara terestr, redat pe baza de semne convenionale. Hrile topografice se ntocmesc de regul la scri mai mici (1:20 000).

 • ,,o hart nseamn o mare economie pentru nvtur, ........ c toate tiinele, ori de cte ori au putut, s-au folosit i se folosesc tot mai mult de hart." G. Vslan.

 • Scara este raportul dintre distana orizontal d de pe plan sau hart i omoloaga sa D de pe teren. Scrile pot fi numerice i grafice. Scara numeric se scrie de obicei sub form de fracie 1:N. Ex:1:500 Dup modul de construcie a scrii grafice se deosebesc:scara grafic liniar (simpl), precizia este de 1/10 din valoarea bazei.scara grafic transversal este o scar care ofer o precizie superioar scrii grafice simple. 1/100 din valoarea bazei.Precizia scrii este segmentul de pe teren care corespunde unui segment pe plan cu lungimea de 0,1mm.1:10001:1000

 • Caroiajul hrilor i planurilor Prin noiunea de caroiaj se nelege reeaua format din dou familii de drepte perpendiculare unele pe altele, trasat pe un plan sau hart i care formeaz pe toat ntinderea planului sau a hrii, ptrate egale, ale cror dimensiuni depind de scara planului sau hrii. Caroiajul ajut la determinarea coordonatelor unui punct ct i la raportarea pe hart a punctelor date prin coordonate.

 • 1.8 Semne convenionale topografice

  Semnele convenionale pot fi:de contur, se folosete la reprezentarea obiectelor care pot fi exprimate la scara dat.liniare, ne arat obiectele cu caracter liniar, lungimea crora poate fi exprimat la scara dat, iar limea nu.semne convenionale care nu pot fi exprimate la scara dat (poduri, fntni, unele cldiri), aceste semne determin numai poziia obiectelor pe plan.

  .explicative, se folosete pentru a da o caracteristic deplin detaliilor topografice. Ele sunt folosite combinat cu celelalte semne convenionale.

 • 1.9 Reprezentarea reliefului prin curbe de nivelExist mai multe forme de relief care la rndul lor se reprezint pe planuri i hri prin curbe de nivel:Colin (mamelon)- reprezint un teritoriu ce se ridic de la 50m la 150m fa de terenul nconjurtor.Depresiune(plnie,cldare)- este forma invers a mamelonului.Crupa (bot de deal, piscul)- este o ridictur cu doi versani, desprii prin culme sau creast.Valea- este depresiunea format de doi versani care coboar i se unesc pe fundul vaii.a de munte- este o vale situat ntre dou dealuri.

  Pentru reprezentarea curbelor de nivel, n funcie de scara hrii, se alege o echidistan, E, reprezentnd distana pe vertical ntre dou suprafee de seciune a terenului

 • Colina (mamelonul) botul de deal aua Depresiune (caldarea) valea

 • Proprieti ale curbelor de nivel de care se ine seama la citirea hrilor

  n lungul unei curbe de nivel se pstreaz aceiai cot;altitudinea ntre dou curbe de nivel nlturate este egal cu echidistana;curbele se pot atinge dar nu se pot intersecta(ntretia) excepie fac stncile aplicate;au form convex pe dealuri i concav pe vi;cu ct sunt mai dese cu att panta este mai mare;cu ct sunt mai multe cu att altitudinea este mai mare i cu ct sunt mai mari cu att altitudinea este mai mic cu condiia ca echidistana s fie aceiai.cea mai mic distan dintre curbele de nivel n plan corespunde cu direcia de cea mai mare pant(L.M.P)

 • Probleme n legtur cu folosirea hrilor i planurilor topografice

  Planurile i hrile topografice permit rezolvarea unui ir de probleme inginereti ca:

  Determinarea coordonatelor punctelor;Msurarea i determinarea distanelor;Calculul orientrii unei direcii;Determinarea altitudinii punctelor;Determinarea pantei;Trasarea pe plan a liniilor de pant dat;Construirea unui profil topografic al terenului dup un plan cu curbe de nivel.

 • 1.10 Noiuni privind erorile de msurarePractica arat c toate msurtorile de orice natur ar fi ele i orict de corect ar fi executate, snt afectate de erori. Cauzele generale ale erorilor n msurtori snt:imperfeciunea organelor de sim, oboseal, etc, numite erori personale;imperfeciunea aparaturii i instrumentelor de msurare care provoac aa zisele erori instrumentale;influiena condiiilor exterioare (vnt, cldur, vizibilitate);diferite alte cauze nedeterminate la un moment dat.Snt dou mijloace prin care se poate verifica exactitatea unei msurtori:se repet msurtoarea de mai multe ori;se msoar mrimi diferite care stau n anumite relaii cunoscute(formule sau ecuaii) i se verific dac rezultatele satisfac relaiile date (ex. suma unghiurilor ntr-un triunghi).Rezult c n msurtori, valoarea adevrat, real a unei mrimi ce se msoar rmine totdeauna necunoscut. Valoarea ct mai apropiat de cea real o numim valoarea cea mai probabil.

 • Erorile - sunt diferena ntre rezultatul unei msurtori i ceea ce ar fi trebuit s obinem.Dup valoarea de referin erorile se mpart:erori adevrate sau reale;erori aparente(V).Fie de exemplu M1, M2, ......... Mn valorile individuale obinute msurnd de n ori o anumit mrime.Erorile adevrate sau reale sunt: 1=M1-x e1=M1-x0 2=M2-x e2=M2-x0 ---------- ----------- n=Mn-x en=Mn-x0n care x - valoarea real a mrimii msurate; x0 valoarea de referin rezultat n urma msurrii cu un instrument de mare precizie.Erori aparente (V): V1=M1-M V2=M2-M ------------ Vn=Mn-M

 • Clasificarea erorilor

  Erori grosolane e vorba de erorile de calcul la msurare. De exemplu, la msurarea lungimii n loc de 7m 95cm s-a citit lectura 8m 95cm. Pentru a observa i a lichida eroarea, mrimea se msoar de 2ori i, dac e posibil, prin diferite metode;

  Erori sistematice erorile, care n rezultatul msurrilor intr conform unei dependene matematice determinate. De exemplu o panglic de 50m este scurt sau mai lung cu mrimea x fa de valoarea indicat pe ea (valoarea nominal). Distanele msurate l cu aceast panglic vor apare mai mari sau mai mici cu mrimea x l/50, mrime care constituie eroarea msurtorii respective. Pentru micorarea influenei erorilor sistematice snt folosite corecii sau prin alegerea metodei de msurare.

  Erori aleatorii (ntmpltoare) erorile care nu se produc dup o lege fix i cunoscut ci se produc la ntmplare cu cantiti foarte mici dar apreciabile n total. Cauzele lor pot fi: temperatura i variaia mediului, elasticitatea instrumentului la ntindere, citirea valorilor, micile vibraii ale trepiedului, punctarea dilatarea neegal a prilor teodolitului, etc.

of 39/39
lect.sup. Vlasenco Ana
Embed Size (px)
Recommended