+ All Categories
Home > Documents > energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total...

energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total...

Date post: 14-Feb-2020
Category:
Upload: others
View: 42 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
40
Transcript
Page 1: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009
Page 2: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009
Page 3: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009
Page 4: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009

Anul precedent 2009 a fost un an, care s-a caracterizat nu prin tendinţa de cucerire a unor noi culmi, ci prin menţinerea poziţiilor cucerite anterior, lucru pe care Banca l-a realizat cu succes. Noi am asigurat stabilitatea bilanţului şi venitul pe parcursul anului, în condiţiile în care posibilităţile administrării afacerilor bancare au fost complicate. Conform raportului în baza rezultatelor anului, venitul Băncii a constituit 7,8 mln. lei.

Rezultatul financiar al Băncii s-a situat sub nivelul indicelui respectiv pentru anul 2008, ca urmare a politicii conservative pe care a purtat-o Banca în condiţiile extin-derii crizei financiare mondiale, avînd drept prioritate absolută apărarea intereselor depunătorilor şi creditorilor săi. Portofoliul creditar şi activele curente ale Băncii în anul de gestiune asigurau, ca şi mai înainte, o eficienţă stabil înaltă, totuşi, politica aleasă de menţinere, pe parcursul întregului an, a lichidităţii bilanţului, a influenţat asupra scăderii volumului de venituri. În plus, prevăzînd dificultăţile împrumutaţilor privind deservirea datoriei în condiţiile declinului economic, Banca a renunţat la strategia de creştere a portofoliului creditar şi, din timp, a trecut la o politică care depăşeşte crearea rezervelor de împrumuturi, fapt care, de asemenea, a redus venitul potenţial posibil.

În promovarea politicii noastre, noi am reieşit din conceptul că fenomenele de criză, acutizate la finele anului 2008, vor avea continuare şi toată economia ţării se va ciocni de necesitatea adaptării la cererea externă şi internă redusă brusc. În legătură cu aceasta, Banca a revăzut abordările privind estimarea riscurilor, li-mitînd din timp creditarea sectoarelor economiei care au fost îndeosebi afectate de criză. Acest lucru a condus la corectarea temporară a portofoliului creditar în direcţia diminuării lui care, în paralel cu reducerea riscului total, a permis evitarea oricăror complicaţii privind lichiditatea bilanţului şi a exclus recurgerea la ajuto-rul autorităţilor monetare. Pentru consolidarea părţii pasive a bilanţului, Banca a acordat o atenţie deosebită conservării volumului depozitelor persoanelor fizice la nivelul de la finele anului 2008. În rezultatul măsurilor întreprinse, Banca a menţinut indicele înalt al suficienţei capitalului (la data de 31/12/2009 - 41,9%).

Construind planuri pe termen lung, Banca ţine cont de faptul că criza financiară mondială va continua să exercite o acţiune negativă asupra economiei autohto-ne şi afacerilor bancare încă, cel puţin, în primul semestru al anului 2010.

Din aceste considerente, Banca menţine abordarea conservativă faţă de ad-ministrarea lichidităţii bilanţului şi faţă de riscuri şi intenţionează să supravegheze minuţios şi să asigure nivelul necesar al cantităţii suficiente a capitalului. În pofida creşterii generale a riscurilor de creditare, Banca va propune companiilor care ca-ută soluţii constructive şi sunt capabile să asigure, în mod independent sau în co-laborare cu Banca, eficienţa business-ului şi utilizarea eficientă a capitalului împru-mutat, o gamă vastă de servicii corespunzătoare timpului şi resursele sale creditare.

În domeniului afacerilor, noi privim în mod real anul 2010. Măsurile destul de ho-tărîtoare, întreprinse de regulatorii din ţările dezvoltate corespund măsurilor care, la timpul lor, au contribuit la depăşirea crizelor bancare în multe ţări. Putem conta că, şi de data aceasta, măsurile în cauză vor permite scăderea nivelului pîrghiei creditare acumulate ineficient, completarea capitalului pierdut al băncilor, resta-bilirea treptată a încrederii. În rezultat, vor prevala tendinţele pozitive pe pieţele financiare şi creditare. În acest sens, în anul 2010, ne vom concentra atenţia asupra propunerii către clienţii noştri a unor produse noi, solicitate de situaţia curentă, care ar contribui la depăşirea cu succes a dificultăţilor legate de criza financiară mon-dială. Suntem convinşi că modul de abordare a clientelei, care reprezintă veriga de bază a strategiei noastre strict orientată spre administrarea afacerilor bancare, este deosebit de eficient în condiţii de criză, deoarece el creează front de lucru pentru dezvoltarea ulterioară cu succes a relaţiilor cu clienţii noştri, adică şi a Băn-cii.

Din această perspectivă, în anul curent, administraţia Băncii intenţionează să asigure nivelul cuvenit de venit pentru capitalul mediu şi indicele suficienţei capi-talului, care corespunde cerinţelor regulatorului. Paralel, Banca va depune eforturi privind menţinerea riscului la nivelul minim posibil, asigurînd creşterea în baza dez-voltării relaţiilor cu clienţii. Suntem convinşi că atingerea acestor scopuri în anul 2010 nu va fi uşoară, dar, dispunînd de o echipă de manageri capabili să lucreze eficient în condiţii noi, Banca va depune toate eforturile nu doar pentru a îndeplini obligaţiunile asumate în faţa depunătorilor, creditorilor şi clienţilor, ci şi pentru a spori considerabil numărul clienţilor şi partenerilor de afaceri.

Cu respect,Vasilachi Iu.V. Preşedintele Consiliului de Administraţieal BC “Energbank” SA

Stimaţi acţionari, clienţi (actuali şi viitori) şi parteneri!

Adresarea Preşedintelui Consiliului de Administraţie al Băncii

Page 5: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009

Despre Bancă

Banca Comercială ENERGBANK este societate pe acţiuni. Banca a fost creată la 16 ianuarie 1997. 96,5% din acţiunile Băncii aparţin între-prinderilor cu diferite forme de proprietate, iar 3,5% aparţin persoane-lor particulare. Capitalul statutar al Băncii alcătuieşte 80’000’000 lei (la data de 31.12.2009 - 6,5 mln. USD).

Banca este cofondatoarea societăţii interbancare de garanţie a creditelor «Garantinvest», a biroului de istorii creditare „Biroul de cre-dit”, a Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar al RM, este membru al Bursei de Valori a Moldovei şi al arhivei naţionale, parti-cipantă profesionistă pe piaţa valorilor mobiliare, membru al Asociaţiei băncilor din Moldova, membru asociat al sistemului internaţional de plăţi „VISA” Int. şi „MasterCard” Int. Auditor al Băncii este compania internaţională de audit Ernst & Young.

Misiunea Băncii constă în a fi o instituţie financiară respectată şi prosperă, care ocupă poziţii stabile pe piaţă, conducîndu-se de stan-dardele mondiale în domeniul prestării serviciilor bancare şi al principi-ilor eticii corporative.

Scopul esenţial al Băncii rezidă în dezvoltarea eficientă şi în creşte-rea cotei pe piaţa financiară a Moldovei.

Direcţiile de bază în atingerea scopurilor propuse sunt: - dezvoltarea echilibrată a direcţiilor principale de afaceri; a celei cor-porative şi a celei cu amănuntul: - atragerea clienţilor corporativi şi a întreprinderilor mari, inclusiv din contul participării în cadrul programelor investiţionale ale acestora; - extinderea colaborării cu întreprinderile din sfera business-ului mic şi mijlociu, inclusiv din contul lărgirii programelor de creditare; - dezvoltarea afacerilor cu persoanele fizice, atît în scopul atragerii mij-loacelor, cît şi pentru realizarea diferitor forme de creditare de consum; - creşterea capitalului, care ar permite atragerea pentru deservire a unor clienţi mai importanţi şi participarea în proiecte investiţionale im-portante;- implementarea tehnologiilor bancare eficiente;

• Trecerea în revistă a situaţiei financiare din sistemul bancar al RM în anul 2009• Despre Bancă

Trecerea în revistă a situaţiei financiare din sistemul bancar al RM în anul 2009

În anul 2009, în sistemul bancar al RM au fost fixate tendinţe ge-nerale involuţioniste, datorate, în esenţă, crizei financiare mondiale. Suficienţa medie a capitalului, cu luarea în considerare a riscului (în sistem) a constituit, la data de 31/12/2009, 32.3% (norma 12%), nivelul lichidităţii conform principiului I (activele cu termenul de rambursare mai mare de doi ani nu trebuie să depăşească mijloacele financiare cu un termen probabil de retragere mai mare de doi ani) a constituit 0,6. Nivelul lichidităţii conform principiului II (activele lichide/activele totale nu pot fi mai mici de 20.0%) a alcătuit 38.3 %. Activele totale au crescut, pe parcursul anului 2009, cu 2.2% pînă la 39.915 mln. lei. Renta-bilitatea activelor şi a capitalului acţionar au semnalat indici negativi: -0.4% şi, respectiv, -2.1%.

În anul 2009, băncile au manifestat o atenţie sporită şi au fost mai reţinute în privinţa asumării riscurilor creditare în condiţiile activităţii li-mitate a subiecţilor economici şi totuşi, cu toate acestea, cota-parte a creditelor neavantajoase în volumul total al creditelor a constituit 16.3%. Depozitele pentru anul 2009 s-au redus cu 2.9% pînă la 26 416.5 mln. lei.

În linii generale, în anul 2009, în sistemul bancar au fost fixate pierderi în valoare de 145.5 mln. lei.

Valuta bilanţului (mii lei)

Dinamica pasivelor (mii lei)

1 296 573 - 2009 an

mijloace atraseCapital acţionar

1999 an

2000 an

2001 an

2002 an

2003 an

2004 an

1998 an

2005 an

2006 an

2007 an

2008 an

2009 an

138551541884

69650169568

89047184915

102623256536

118838407923

182968875563

6652199482

68030113750

2892647259

1845120922

227842

231869

1080579

1064704

Page 6: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009

• Despre Bancă• Activitatea Băncii în anul 2009• Activitatea creditară

- dezvoltarea şi universalizarea seriei de produse orientate spre diferite segmente ale clientelei; - dezvoltarea regională, extinderea reţelei de subdiviziuni; - crearea unei atmosfere flexibile, adecvate, mobile, a unui sistem de administrare a Băncii bazat pe pîrghii economice de conducere şi pe sistemul optim de distribuire a împuternicirilor.

Banca tinde să asigure un venit înalt stabil pentru capitalul acţiona-rilor, îndeplinind în mod sigur următoarele sarcini:• Prestarea către toţi clienţii corporativi şi cu amănuntul ai Băncii a unor servicii de înaltă calitate în condiţiile eficienţei maxime a proceselor;• Oferirea unor produse şi servicii care să corespundă necesităţilor cli-enţilor la fiecare etapă de dezvoltare a acestora, contribuind la creş-terea afacerilor şi bunăstării lor;• Creşterea importanţei Băncii la nivel naţional prin intermediul dezvol-tării serviciilor pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi extinderii infrastruc-turii regionale;• Crearea posibilităţilor optime pentru creşterea profesională a cola-boratorilor şi menţinerea unor standarde înalte privind administrarea corporativă.

Activitatea Băncii în anul 2009

Factorii principali care au influenţat rezultatele activităţii Băncii în anul 2009:• Extinderea şi aprofundarea crizei economice mondiale, instabilitatea politică în ţară.• Hotărîrea strategică a Băncii, în perioada de criză, de a nu alege drept prioritate cîştigul, ci stabilitatea şi lichiditatea, ele fiind vitale pen-tru apărarea intereselor clienţilor şi depunătorilor noştri. • Scăderea veniturilor în urma operaţiunilor în valută străină. • Adoptarea unei serii de măsuri orientate spre reducerea cheltuielilor operaţionale.• Scăderea calităţii activelor în paralel cu păstrarea unui nivel înalt de acoperire a datoriei din contul rezervelor.

În pofida factorilor sus-menţionaţi, în anul 2009 Banca şi-a păstrat poziţiile de piaţă conform tuturor indicilor de bază. Totodată, unii indici s-au dovedit a fi superiori indicilor medii din sistem. Valuta bilanţului băncii a alcătuit 1 297 mln.lei, diminuîndu-se, în comparaţie cu anul 2008, cu 1%.

În scopul asigurării activităţii eficiente a resurselor, mijloacele atrase erau plasate conform direcţiilor de profit în condiţiile imobilizării minime a activelor. În mediu, pe parcursul anului, în structura investiţiilor băncii, activelor de profit le corespund 65-70% din mijloacele plasate.

Pe parcursul anului 2009, conform cerinţelor Băncii Naţionale a Mol-dovei, Banca a menţinut mărimea capitalului normativ total (nu mai puţin de 100 000 000 de lei). La data de 31.12.2009, capitalul total al băncii a constituit 215,9 mln.lei (17,55 mln. USD). Capitalul statutar al băncii, la data de 31.12.2009, a alcătuit 80 mln.lei (6,5 mln. USD).

Activitatea creditară

Pe parcursul anului 2009, la fel ca şi anterior, creditarea a rămas una din direcţiile prioritare în activitatea Băncii. În procesul activităţii de creditare a clienţilor, Banca s-a condus de principiul prudenţei, ţinînd cond de tendinţele nefavorabile pe piaţa serviciilor creditare. S-a pus accent pe menţinerea volumului portofoliului creditar şi pe îmbunătă-ţirea calităţii acestuia. Au fost sporite cerinţele privind administrarea riscurilor şi formarea rezervelor de active, au fost intensificate măsurile

58,32

58,32

80

80

80

80

80

80

54

66,94

84,29

98,26

115,2

133,4

168,5

211,2

215,9

63,66

66,82

58,32

Capitalul normativ totalCapitalul statutar

2001 an

2002 an

2003 an

2004 an

2005 an

2006 an

2007 an

2008 an

2009 an

2000 an

Page 7: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009

de monitorizare a situaţiei financiare a împrumutaţilor, s-a dus o politi-că de dispersare a riscului şi de neadmitere a concentrării creditelor la cîţiva împrumutaţi importanţi.

În condiţiile create, Banca continuă să participe activ în diferite proiecte creditare mari (RISP, IFAD, Programul Naţional de susţinere economică a tinerilor). În anul 2009, BC ”Energbank” SA a continuat creditarea conform liniilor organizaţiilor şi fondurilor internaţionale, fapt ce a permis acordarea creditelor investiţionale şi agricole unor agenţi economici pe un termen mai lung (pînă la 15 ani), în condiţii mai avan-tajoase pentru împrumutaţi. Conform situaţiei din data de 31.12.09, vo-lumul total al creditelor în portofoliul creditar al băncii a constituit suma de 35,2 mln.lei, 1,21 mln. dolari şi 0,1 mln. euro, eliberate datorită utiliză-rii resurselor obţinute de bancă conform liniilor organizaţiilor şi fondurilor internaţionale. În plus, sunt oferite credite conform liniei creditare, puse la dispoziţie de BNM.

La finele anului 2009, portofoliul creditar alcătuia 647,1 mln.lei, mic-şorîndu-se, comparativ cu anul precedent, cu 9,8%. Concomitent, în perioada analogică a anului 2008, portofoliul creditar a crescut, comparativ cu anul 2007, astfel că scăderea semnalată în 2009 nu a fost altceva decît o corectare, luînd în calcul realităţile economice curente. Diminuarea tempourilor creditării a fost înregistrată atît în va-luta naţională, cît şi în cea străină. Volumul creditelor oferite în valută naţională a constituit cu 28,4% mai puţin decît în anul 2008, iar în valu-tă străină – cu 56,9% mai puţin. În anul 2009, cota creditelor oferite în valută naţională a crescut. În general, acest fenomen a fost generat de oferirea creditelor cu rezervă de valută. Volumul garanţiilor oferite în anul 2009 a alcătuit 71,2 mln.lei.

Veniturile din activitatea creditară au alcătuit 105 235,1 mii lei (2007 – 77,01 mln.lei, 2008 – 109,9 mln.lei). Venitul în urma operaţiunilor de garanţie au alcătuit, în anul curent, 1 421,8 mii lei, sporind cu 291,6 mii lei sau cu 26%, comparativ cu anul 2008, atunci cînd valoarea dată alcătuia 1 130,2 mii lei.

În anul 2010, respectînd o politică creditară calculată, BC “ENERG-BANK“ SA intenţionează să păstreze la nivelul existent baza de clien-telă şi veniturile din operaţiunile de creditare. În procesul activităţii, au fost stabilite următoarele priorităţi ale Băncii: sporirea controlului asu-pra riscurilor graţie stimulării activităţii creditare în regiuni, prin interme-diul reţelei de subdiviziuni ale Băncii, realizarea proiectelor creditare comune, precum şi căutarea posibilităţilor de participare în programe importante de creditare, promovate de organizaţiile financiare inter-naţionale.

Operaţiunile pentru atragerea resurselor

Una din componentele esenţiale ale bazei de resurse a Băncii o reprezintă mijloacele depozitare, creşterea acestora semnalînd un moment pozitiv esenţial. În acest sens, printre direcţiile de bază ale ac-tivităţii băncii se numără acordarea serviciilor clasice de depozit către persoanele fizice şi juridice.

Potrivit situaţiei din data de 31/12/2009, soldurile depozitelor la ter-men ale persoanelor fizice şi juridice au constituit 706,0 mln.lei, dintre care 627,6 mln.lei revin persoanelor fizice şi 78,4 mln. lei – persoanelor juridice.

Soldurile depozitelor în lei în comparaţie cu soldurile depozitelor în valută străină (în special, în euro), fenomen favorizat de situaţia cre-ată pe pieţele externe şi de neîncrederea temporară faţă de dolar, este condiţionată de slăbirea cursului acestuia faţă de leu (fapt care a condus la deplasarea depozitelor în dolari către depozitele în euro).

• Activitatea creditară• Operaţiunile pentru atragerea

resurselor

80 000.0

70 000.0

60 000.0

50 000.0

40 000.0

30 000.0

20 000.0

10 000.0

00.0

Volumul garanţiilor oferite

71 138, 7

55 907, 6 53 259, 4

14 032, 4

31.12.2009 31.12.2008 31.12.2007 31.12.2006

800 000.00

600 000.00

400 000.00

200 000.00

00.0

Dinamica portofoliul creditar pentru anii 2009-2007 (mii lei)

647 070, 81

31.12.2009 31.12.2008 31.12.2007

717 432, 97 643 643, 00

Structura portofoliului creditar în secţiunea creditelor pentru persoanele juridice şi fizice în anul

2009

5%95%

juridice

fizice2008

juridice

fizice

9%91%

Structura portofoliului creditar în secţiunea valutelor pentru anul

20082009

MDL USDEUR RUB

57,66%

21,93%

20,38%

0,03%0,05%

61,84%19,22%

18,89%

Page 8: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009

Clienţii nu s-au grăbit să deschidă depozite în lei, fiindu-le frică de de-valorizare. Un motiv în plus care a condiţionat preferinţa pentru depo-zitele în valută au fost declaraţiile repetate ale analiştilor economici, date publicităţii în prima jumătate a anului 2009, referitor la al doilea val de criză.

La examinarea structurii portofoliului depozitar al băncii conform termenelor de atragere se poate remarca faptul că, pe fundalul creş-terii cotei depozitelor pe termen mediu, a avut loc scăderea depo-zitelor pe termen lung, mai mare de 12 luni. Instabilitatea cursului şi a situaţiei economice din ultimele luni ale anului 2008, care a durat şi în 2009, a impulsionat populaţia să-şi administreze cu mai mare atenţie economiile. Dacă pînă în toamna anului 2008 cetăţenii preferau să-şi plaseze depozitele pe termen de 1 an şi mai mult, atunci în ultimul trimestru al anului 2008 şi în anul 2009 schimbările priorităţilor clienţilor au contribuit la creşterea cu 20% a greutăţii specifice a depozitelor pe termen de 6 şi 12 luni în portofoliul depozitar al băncii. Popularitatea depozitelor pe termen lung va creşte din nou imediat ce se va stabiliza situaţia economică şi cursul valutar.

În pofida nivelării ritmice a volumului atragerii de depozite în valută şi în lei către finele anului 2009, totuşi cota depozitelor în valută a alcă-tuit 56,5% din suma totală a tuturor depozitelor deţinute de persoanele fizice şi juridice, pe cînd cota depozitelor în lei a fost echivalentă cu 43,5 %.

Pe parcursul întregii sale activităţi, Banca a desfăşurat o intensă ac-tivitate de perfecţionare a serviciilor prestate pe piaţa depozitelor, de creştere a calităţii deservirii individuale a clienţilor băncii, extinzînd în permanenţă gama de produse depozitare şi orientîndu-se spre grija maximă pentru clienţi. În anul 2010, Banca va continua să creeze me-canisme dinamice şi flexibile de reglare a bazei sale de resurse.

Activitatea pe piaţa valorilor mobiliare

În decursul anului 2009, fiind lider absolut pe piaţa valorilor mobiliare, Banca a îndeplinit normele, stabilite pentru Băncile dealerilor primari, al căror nivel de active depăşeşte 800 mln.lei. Volumul total al investi-ţiilor pentru anul 2009 în valori mobiliare de stat şi certificate ale Băncii Naţionale a Moldovei a constituit 328.00 mln.lei. Pe parcursul anului 2009, volumul portofoliului a oscilat în limitele 51,00-183,50 mln.lei, iar volumul mediu al portofoliului pentru anul 2009 a constituit 67,8 mln.lei.

În scopul obţinerii unui venit maxim din investiţiile în valori mobiliare

• Operaţiunile pentru atragerea resurselor• Activitatea pe piaţa valorilor mobiliare

Soldurile depozitelor persoanelor fizice în secţiunea valutelor350 000 000

300 000 000

250 000 000

200 000 000

150 000 000

100 000 000

50 000 000

2007 2008 2009EUR USD MDL

Soldurile depozitelor persoanelor juridice în secţiunea valutelor50 000 000

45 000 000

40 000 000

35 000 000

30 000 000

25 000 000

20 000 000

15 000 000

10 000 000

5 000 000

EUR USD MDL CHF2007 2008 2009

31.12.2008

Structura portofoliului depozitar al Băncii (persoane juridice, conform termenelor de atragere)

De la 3 lună 16,9%De la 6 lună 39,1%Pînă la 12 luni 42,2%

De la 1 lună 1,2%Mai mult de 12 Luni 0,7%

De la 6 lună 11,2%De la 3 lună 40,1%Mai mult de 12 Luni 10,3%

Pînă la 12 lună 38,5%

31.12.2009

Page 9: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009

de stat şi în certificate ale Băncii Naţionale a Moldovei, precum şi în scopul menţinerii lichidităţii portofoliului, banca a redistribuit, în mod egal, cota investiţiilor în valori mobiliare, atît pe termen scurt, cît şi pe termen lung, în dependenţă de schimbările conjuncturii de piaţă şi ale situaţiei în economie.

În ceea ce priveşte piaţa valorilor mobiliare corporative, se poate constata o scădere considerabilă, comparativ cu perioadele anteri-oare, din perspectiva volumului de tranzacţii şi al interesului investitori-lor pentru piaţa valorilor mobiliare. Situaţia în economie şi instabilitatea politică au provocat căderea de cîteva ori a preţurilor la valorilor mo-biliare corporative ale unor emitenţi, din care motiv investitorii nu se grăbeau să investească mijloace în activele riscante. Conform situaţiei din data de 31/12/2009, costul total al investiţiilor Băncii în acţiuni a constituit 3,7 mln.lei.

În anul 2009, Banca a început distribuirea mijloacelor băneşti pri-vind fondurile investiţionale în proces de lichidare (tender pentru dis-tribuirea mijloacelor băneşti în cauză a fost cîştigat de Bancă la finele anului 2008). În acest scop, au fost obţinute 2,8 mln.lei, care urmează a fi distribuite între 18 794 de acţionari.

Operaţiunile internaţionale

În pofida dificultăţilor întîmpinate în anul 2009, în linii generale, efica-citatea operaţiunilor valutare a semnalat rezultate apreciabile. Astfel, în urma operaţiunilor cu valută străină şi transferuri internaţionale, veniturile Băncii în anul 2009 au alcătuit 57,5 mln.lei. Veniturile în rezultatul opera-ţiunilor valutare cu persoanele fizice au constituit o cotă importantă, la fel ca şi în anul 2008, deoarece oscilaţiile leului moldovenesc în raport cu principalele valute internaţionale au contribuit la obţinerea unor veni-turi mai mari în procesul efectuării operaţiunilor valutare prin intermediul punctelor de schimb valutar decît în procesul efectuării operaţiunilor cu persoanele juridice. Venitul datorat diferenţei de curs valutar, încasat în rezultatul operaţiunilor cu persoanele fizice a alcătuit 21,8 mln.lei, iar cel datorat operaţiunilor cu persoanele juridice a alcătuit 9,8 mln.lei. Veni-turile obţinute datorită transferurilor băneşti rapide au scăzut, în raport cu anul 2008, cu 23%, fapt cauzat de fenomenul crizei, care a influen-ţat negativ asupra dezvoltării şi volumului transferurilor băneşti. În plus, scăderea veniturilor din transferurile băneşti rapide a fost condiţionată şi de reducerea tarifelor de multe dintre sistemele de transferuri. Totuşi, în pofida factorilor negativi, Banca a fost în stare să-şi păstreze cota pe piaţa transferurilor băneşti.

Pentru efectuarea plăţilor internaţionale, Banca a folosit activ reţea-ua sa de corespondenţi care, la data de 31/12/2009, era formată din 19 bănci corespondente, situate atît în Rusia şi în ţările învecinate, cît şi

departe de hotarele ei, unde banca are deschise 38 de conturi în valută străină. Numărul conturilor corespondente deschise în 2009 nu s-a modificat, aceasta explicîndu-se prin faptul că banca şi-a cre-at o reţea bună de bănci corespondente, care îi permit optimizarea proceselor de circulaţie a plăţilor şi a costului real al achitărilor. Princi-palele bănci corespondente, ale căror conturi au fost utilizate în cea mai mare măsură pentru efectuarea plăţilor, sunt următoarele: Raiffe-isen Zentralbank (Viena), Commerzbank AG (Frankfurt), Citibank şi The Bank of New York (New-York), Uralsibbank şi Globexbank (Moscova).

În anul 2009, comparativ cu anul 2008, numărul plăţilor de intrare în dolari SUA a scăzut cu 12%, al plăţilor de intrare în ruble ruseşti – cu 10%, iar al plăţilor de intrare în euro a crescut cu 10%. Plăţile internaţio-nale de ieşire au semnalat o dinamică identică referitor la dolarul SUA, acestea scăzînd cu 4%, iar plăţile în euro şi în ruble ruseşti au crescut cu

• Activitatea pe piaţa valorilor mobiliare• Operaţiunile internaţionale

16

14

12

10

8

6

4

2

0

Cota investiţiilor în VMS şi certificate ale BNM în structura activelor băncii în anII 2008-2009

4,4 5,17

13,57

6,96

5,4 6,29

14,2

2,34

Pînă la 30 zile 71,45%De la 30 zile pînă la 95 zile 8,60% De la 96 zile pînă la 186 zile 10,36%Mai mult de 187 zile 9.59%

Structura investiţiilor în valori mobiliare de statşi în certificate ale BNM în anul 2009

Structura portofoliului depozitar al Băncii (persoane fizice, conform termenelor de atragere)

31.12.2008

La vedere 0,1%Mai mult de 12 Luni 9,0%De la 6 luni 36,2%

Pînă la 3 lună 0,5%De la 3 lună 54,2%

31.12.2009

La vedere 2,2%Mai mult de 12 Luni 9,9%De la 6 luni 57,0%

Pînă la 3 lună 1,5%De la 3 lună 29,4%

Page 10: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009

• Operaţiunile internaţionale• Cardurile bancare 5% şi, respectiv, 8%.

La finele anului 2009, Banca este participantă la 11 sisteme de tran-sferuri pentru persoanele fizice, fără cont deschis Western Union, Con-tact, Anelik, Unistream, Быстрая почта, Migom, Leader-VMT, InterEx-press, Blizco, Smith&Smith, Аллюр. Clienţii băncii au posibilitatea de a efectua transferuri băneşti necomerciale în valută străină în regim de timp real, fără deschiderea unor conturi curente.

În anul 2009, volumul total de încasări prin intermediul sistemelor de transferuri băneşti rapide a alcătuit 1,2 mlrd.dolari, reducîndu-se cu 29% comparativ cu indicii înregistraţi în perioada similară a anului 2008.

Scăderea a fost condiţionată de următorii factori:• Reducerea rotaţiilor pe piaţa sistemelor de transferuri băneşti inter-naţionale;• Reducerea volumului total de încasări, transferate de către cetăţeni din străinătate prin intermediul băncilor comerciale;• Influenţa crizei economice;• Creşterea ratei şomajului în rîndurile migranţilor moldoveni angajaţi la muncă în afara ţării;• Reducerea salariilor migranţilor angajaţi la muncă peste hotare;

Pe parcursul anului 2009, Banca s-a implicat în efectuarea transfe-rurilor în euro prin sistemul Migom, precum şi la efectuarea transferurilor în euro şi ruble ruseşti prin sistemul Anelik.

Conform datelor Biroului Naţional de statistică, peste hotarele ţării se află circa 340 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova. Potrivit pro-nosticurilor Ministerului Economiei şi Comerţului, din cauza crizei, volu-mul transferurilor băneşti va continua să scadă şi în anul 2010.

La fel ca şi în anii precedenţi, Banca a organizat şi organizează acţi-uni în scopul depistării şi suprimării operaţiunilor care pot avea legătură cu veniturile, catalogate de legislaţia în vigoare în domeniul contra-carării legalizării veniturilor, ca fiind suspecte şi obţinute pe cale ilicită, precum şi neadmiterii efectuării operaţiunilor legate de activitatea ile-gală şi finanţarea terorismului.

Cardurile bancare

Emiterea totală a cardurilor bancare a constituit, la data de 31/12/09, 9 mii de carduri, inclusiv carduri pentru sistemul de plăţi Mas-terCard Int. – 2827 carduri, carduri pentru sistemul de plăţi VISA Int. – 6168. Comparativ cu anul 2009, creşterea emiterii a alcătuit 9%. Soldu-rile în conturile de card ale clienţilor au crescut cu 20%, comparativ cu anul 2008.

Conform situaţiei de la data de 31.12.2009, reţeaua de ekvayring a BC «ENERGBANK» SA este alcătuită din 80 de АТМ şi terminale POS. În anul 2009, au fost încheiate contracte de ekvayring privind deservirea punctelor comerciale ale firmelor – client ale Băncii. În rezultatul con-tractelor încheiate, au fost instalate 98 de terminale POS.

În anul 2009, toate bancomatele şi terminalele POS ale băncii au asigurat nivelul de criptare a informaţiei TripleDES şi au trecut cu succes procesul de certificare a sistemului de plată VISA în privinţa deservirii cardurilor cu CIP.

Dinamica numărului total de transferuri ale Băncii în anul 2009

ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie

30 000

25 000

20 000

15 000

10 000

5 000

Dinamica plăţilor internaţionale de intrare în valută străină

2 000

1 800

1 600

1 400

1 200

1 000

800

600

400

200

1806 1814

1597 1661

248 233

2008 2009

Dinamica plăţilor internaţionale de intrare în valută străină

5006

3224

4820

3104

2030 2194

2008 2009

6 000

5 000

4 000

3 000

2 000

1 000

Page 11: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009

• Reţeaua de filiale• Deservirea de decontare şi de casă• Rezultatele financiare

Reţeaua de filiale

La data de 31 decembrie, banca număra 21 de filiale (7 – în muni-cipiul Chişinău şi 14 – în raioanele RM), 58 de reprezentanţe (17- în mu-nicipiul Chişinău şi 41- în raioanele RM). În perioada precedentă, a fost organizată trecerea filialei din or. Ocniţa într-o încăpere nouă.

Deservirea de decontare şi de casă

Deservirea de decontare şi de casă ocupă unul din locurile de frun-te în relaţiile Băncii cu clientul. Prestarea calitativă a serviciilor de de-servire a conturilor persoanelor juridice şi fizice reprezintă garanţia unor relaţii durabile şi reciproc avantajoase cu clientul. Întreaga activitate a administraţiei şi a personalului Băncii este orientată spre deservirea calitativă a clientului, spre implementarea metodelor progresive de administrarea calculelor, precum şi spre obţinerea unor rezultate pozi-tive cu cheltuieli minime.

Pe parcursul a 12 luni ale anului 2009, rotaţiile prin virament în valută naţională în contul corespondent al băncii au crescut cu 85 %, com-parativ cu perioada similară a anului 2008. Rotaţiile de casă în lei mol-doveneşti, de asemenea, au crescut şi au alcătuit: la încasare 2 022 mln.lei în raport cu 1 956 mln.lei în anul 2008, iar la consum - 566 mln.lei în raport cu 513 mln.lei în anul 2008.

Rotaţiile de casă conform plăţilor persoanelor fizice au crescut cu 13 %. Acest lucru se explică prin menţinerea pachetului permanent de servicii propuse în sfera plăţilor comunale, prin sporirea rotaţiilor pen-tru multe servicii, pentru înştiinţarea la timp a clienţilor băncii cu privire la serviciile propuse de bancă prin intermediul publicităţii postate în sediile băncii, prin îmbunătăţirea calităţii deservirii, prin operativitatea deservirii, precum şi prin creşterea numărului de subdiviziuni ale băncii, care prestează aceleaşi servicii. Volumul plăţilor primite de la popu-laţie pe parcursul a 12 luni ale anului 2009 a crescut, comparativ cu perioada similară a anului 2008, cu 13 % şi a alcătuit la finele lunii de-cembrie 2009 – 124 mln.lei.

În rezultatul activităţii cu clienţii Băncii în sfera utilizării administrarea calculelor prin intermediul sistemului „Bancă-Client”, precum şi al mic-şorării comisionului pentru deservire în sistemul “Bancă-Client”, numă-rul utilizatorilor sistemului “Bancă-Client”a crescut cu 20%, comparative cu perioada similar a anului 2008.

Rezultatele financiare

Venitul net pentru anul 2009 a alcătuit 7,8 mln.lei. Sporirea operaţiunilor privind deservirea de decontare şi de casă a

clienţilor permanenţi şi atraşi în mod repetat, implementarea sisteme-lor de transferuri băneşti a permis menţinerea nivelului veniturilor din comisioane la cota de 37,4 mln.lei. Reducerea activismului de afaceri al clienţilor în sfera operaţiunilor de import-export, volatilitatea diminu-ată a pieţei valutare a influenţat esenţial asupra formării veniturilor din operaţiunile cu valută străină şi au alcătuit 39,9 mln.lei.

În total, veniturile pentru anul 2009 au alcătuit 200,4 mln.lei, în raport cu 222,8 mln.lei pentru anul precedent.

Cheltuielile băncii reprezintă obiectul planificării şi controlului per-manent. Planificarea şi întocmirea bugetelor lunare permit stabilirea exactă a nivelului cheltuielilor şi, în dependenţă de volumul pronosti-cat al acestora, întocmirea unui bilanţ de plan cu o structură optimă a activelor şi pasivelor, care asigură acoperirea acestora.

Cheltuieli procentuale, 56%Cheltuieli pentru crearea fondului de risc, 10% Chletuieli de remunerare a muncii, 15%Cheltuieli de menţinere a mijloacelor de bază, 6% Alte cheltuieli curente 13%

Structura cheltuielilor la data de 31/12/2009

Venituri procentuale din credite, 52%Venituri din valori mobiliare, 5% Alte venituri, 4%Venituri din comisioane, 19% Veniturile din operaţiunile cu valută străină, 20%

Structura veniturilor la data de 31/12/2009

Page 12: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009

• Datele bilanţului contabil la 31.12. 2009 (mii lei)

Datele bilanţului contabil la 31.12. 2009 (mii lei)

Structura pasivelor la data de 31/12/2009

Capitalul statutar 6,17%

Depozite cu dobîndă 57,27%

Profit nedistribuit 10,03%Depozite fără dobîndă 14,75%

Alte pasive 2,23%Alte împrumuturi 7,86%

Rezerve 1,69%

Structura activelor la data de 31/12/2009

Mijloace băneşti în numerar 11,37%

Mijloacele băneşti ale băncilor 10,00%

Valori mobiliare 14,43%

Credite (nete) 45,91%Mijloace de bază (nete) 5,56%Alte active 12,73%

Page 13: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009

• Datele despre rezultatele financiare la 31/12/2009 (mii lei)

Datele despre rezultatele financiare la 31/12/2009 (mii lei)

Dinamica structurii veniturilor (mii lei)

Venitul în urma operaţiunilor cu valută străină Venitul din comisioane Venitul în urma altor plasări

Venitul din valori mobiliare Venitul din credite

Page 14: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009

• Informaţie privind activitatea inanciară în anul 2009

Informaţie privind activitatea financiară în anul 2009

Page 15: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009

• Raportul auditorilor independenţi către acţionarii băncii ВС Energbank S.A.

RAPORTUL AUDITORILOR INDEPENDENŢI CĂTRE ACŢIONARII BĂNCII ВС ENERGBANK S.A.

Am auditat rapoartele financiare anexate ale băncii ВС Energbank S.A. („Banca”), care cuprind bilanţul contabil la data de 31 decembrie 2009, ra-portul de profit şi pierdere, raportul privind fluxul capitalului propriu şi raportul privind fluxul mijloacelor băneşti, încheiat la această dată şi un sumar al politi-cilor contabile semnificative şi alte note explicative.

Responsabilitatea conducerii pentru rapoartele financiare

Conducerea Băncii răspunde pentru întocmirea şi prezentarea fidelă a acestor rapoarte financiare în conformitate cu Standardele Naţionale de Contabilitate. Această responsabilitate include: proiectarea, implementarea şi menţinerea unui control intern relevant pentru întocmirea şi prezentarea fi-delă a rapoartelor financiare care să nu conţină denaturări semnificative, da-torate fraudei sau erorii; selectarea şi aplicarea politicilor contabile adecvate; elaborarea unor estimări contabile rezonabile în circumstanţele date.

Responsabilitatea auditorului

Responsabilitatea noastră este ca, pe baza auditului efectuat, să expri-mam o opinie asupra acestor rapoarte financiare. Noi am efectuat auditul conform Standardelor Naţionale de Audit. Aceste standarde cer ca noi să res-pectăm cerinţele etice şi să planificam şi să efectuam auditul în vederea ob-ţinerii unei asigurări rezonabile că rapoartele financiare nu cuprind denaturări semnificative.

Un audit constă în efectuarea de proceduri pentru obţinerea probelor de audit cu privire la sumele şi informaţiile prezentate în rapoartele financiare. Procedurile selectate depind de raţionamentul profesional al auditorului, in-cluzând evaluarea riscurilor de denaturare semnificativă a rapoartelor finan-ciare, datorate fraudei sau erorii. În evaluarea acestor riscuri, auditorul ia în considerare controlul intern relevant pentru întocmirea şi prezentarea fidelă a rapoartelor financiare ale Băncii pentru a stabili procedurile de audit relevante în circumstanţele date, dar nu şi în scopul exprimării unei opinii asupra efici-enţei controlului intern al Băncii. Un audit include, de asemenea, evaluarea gradului de adecvare a politicilor contabile folosite şi rezonabilitatea estimări-lor contabile elaborate de către conducere, precum şi evaluarea prezentării rapoartelor financiare luate în ansamblul lor.

Considerăm că probele de audit pe care le-am obţinut sunt suficiente şi adecvate pentru a constitui baza opiniei noastre de audit.

Opinia

În opinia noastră, rapoartele financiare oferă o imagine fidela şi justă a po-ziţiei financiare a Băncii la 31 decembrie 2009 şi a rezultatelor sale financiare şi a fluxului mijloacelor băneşti pentru exerciţiul financiar încheiat la această dată, în conformitate cu Standardele Naţionale de Contabilitate.

Alte aspecte

Acest raport este adresat exclusiv acţionarilor Băncii în ansamblu. Auditul nostru a fost efectuat pentru a putea raporta acţionarilor Băncii acele aspec-te pe care trebuie să le raportăm într-un raport de audit financiar, şi nu în alte scopuri. În măsura permisă de lege, nu acceptăm şi nu ne asumăm respon-sabilitatea decît fata de Bancă şi de acţionarii acesteia, în ansamblu, pentru auditul nostru, pentru acest raport sau pentru opinia formată.

31 martie 2009

Ernst & Young SRLChişinău, Republica Moldova

Page 16: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009

Уважаемые акционеры, клиенты (нынешние и будущие) и партнеры!Прошедший 2009 год был годом, когда целью было не покорение новых вер-

шин, а удержание ранее завоеванных позиций, с чем Банк успешно справился. Мы обеспечили стабильность баланса и прибыль за год в условиях, когда возмож-ности для ведения банковского бизнеса были сложными. Согласно отчетности по итогам года прибыль Банка составила 7,8 млн. леев.

Финансовый результат Банка оказался ниже соответствующего показателя 2008 года в следствие консервативной политики, которую Банк проводил в усло-виях развития глобального финансового кризиса, имея в качестве абсолютного приоритета защиту интересов своих вкладчиков и кредиторов. Кредитный порт-фель и работающие активы Банка в отчетном году по-прежнему обеспечивали стабильно высокую отдачу, однако выбранная политика поддержания на протя-жении всего года высокой ликвидности баланса повлияла на снижение размера прибыли. Кроме того, предвидя трудности заемщиков по обслуживанию долга в условиях экономического спада, Банк отказался от стратегии наращивания кредитного портфеля и заблаговременно перешел к политике опережающего создания резервов по ссудам, что также уменьшило потенциально возможную прибыль.

В нашей политике мы исходили из понимания, что кризисные явления, обо-стрившиеся в конце 2008 года, получат свое продолжение и вся экономика стра-ны столкнется с необходимостью адаптации к резко сократившемуся внешнему и внутреннему спросу. В связи с этим Банк пересмотрел подходы к оценке ри-сков, заблаговременно ограничив кредитование наиболее чувствительных к кри-зису секторов экономики. Это привело к временной коррекции кредитного порт-феля в сторону его уменьшения, что вместе со снижением совокупного риска позволило избежать каких-либо сложностей с ликвидностью баланса, не прибе-гая к помощи монетарных властей. Для укрепления пассивной части баланса, Банк уделил особое внимание сохранению объемов депозитов частных лиц на уровне конца 2008 года. В результате принятых мер Банк сохранил высокий по-казатель достаточности капитала (на 31/12/2009 - 41,9%).

Выстраивая долгосрочные планы, Банк учитывает, что глобальный финансовый кризис продолжит оказывать на отечественную экономику и банковский бизнес свое негативное воздействие еще как минимум первое полугодие 2010 года.

В связи с этим Банк сохраняет консервативный подход к управлению ликвид-ностью баланса и рисками и намерен тщательно отслеживать и обеспечивать необходимый уровень достаточности капитала. Несмотря на общий рост рисков кредитования, Банк будет предлагать компаниям, которые ищут конструктивные решения и способны самостоятельно или в сотрудничестве с Банком обеспечить эффективность бизнеса и эффективно использовать заемный капитал, широ-кий спектр соответствующих времени услуг и свои кредитные ресурсы.

В плане бизнеса мы реалистично смотрим на 2010 год. Достаточно решитель-ные меры, которые принимаются регуляторами развитых стран, соответствуют мерам, которые в свое время помогли преодолеть банковские кризисы во мно-гих странах. Можно рассчитывать что и в этот раз данные меры позволят снизить уровень накопленного неэффективного кредитного рычага, восполнить потерян-ный капитал банков, постепенно восстановить доверие. В результате позитивные тенденции на финансовых и кредитных рынках возобладают. В связи с этим в 2010 году мы сосредоточим наше внимание на предложении нашим клиентам новых, востребованных современной ситуацией продуктов, способствующих успешно-му преодолению трудностей, связанных с глобальным финансовым кризисом. Мы убеждены, что являющийся центральным звеном нашей стратегии и строго выверенный клиентский подход к ведению банковского бизнеса особенно эф-фективен в кризисных условиях, так как он создает заделы для будущего успеш-ного опережающего развития наших клиентов, а значит и Банка.

На этой основе в предстоящем году руководство Банка намерено обеспе-чить надлежащий уровень дохода на средний капитал и соответствующий тре-бованиям регулятора показатель достаточности капитала. При этом Банк будет стараться поддерживать риск на минимально возможном уровне, обеспечивая рост на основе развития отношений с клиентами. Мы уверены, что достижение этих целей в 2010 году не будет легким, но обладая командой менеджеров спо-собных эффективно работать в новых условиях, Банк приложит все усилия к тому, чтобы не только исполнить взятые обязательства перед вкладчиками, кредитора-ми и клиентами, но и существенно увеличить количество клиентов и партнеров по бизнесу.

С уважением,

Василаки Ю.В.Председатель Административного Совета BC “Energbank” SA

Обращение Председателя Административного Совета Банка

Page 17: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009

О банкеКоммерческий Банк ENERGBANK – акционерное общество. Банк

создан 16 января 1997 года. 96,5% акций Банка принадлежит пред-приятиям разных форм собственности, 3,5% принадлежит част-ным лицам. Уставной капитал Банка составляет 80'000'000 леев (на 31/12/2009 - 6,5 млн. USD).

Банк является соучредителем межбанковского общества гаран-тирования кредитов «Garantinvest», бюро кредитных историй «Biroul de credit», Фонда гарантирования депозитов по банковской систе-ме РМ, членом Фондовой биржи Молдовы и Национального депо-зитария, профессиональным участником рынка ценных бумаг, членом Ассоциации банков Молдовы, ассоциированным членом международной платежной системы «VISA» Int. и «MasterCard» Int. Аудитором Банка является международная аудиторская компания - Ernst & Young.

Миссия Банка - быть уважаемым и успешным универсальным финансовым институтом, который занимает стабильные позиции на рынке, следуя мировым стандартам оказания банковских услуг и принципам корпоративной этики.

Основная цель, стоящая перед Банком заключается в эффек-тивном развитии и увеличении доли на финансовом рынке Мол-довы.

Основными направлениями при достижении поставленных це-лей являются: - сбалансированное развитие основных бизнес-направлений; корпоративного и розничного: - привлечение корпоративных клиентов и крупных предприятий, в том числе за счет участия в их инвестиционных программах; - расширение работы с предприятиями малого и среднего бизне-са, в том числе за счет расширения программ кредитования; - развитие бизнеса с физическими лицами, как для привлечения средств, так и реализации различных видов потребительского кре-дитования; - наращивание капитала, позволяющее привлечь на обслужива-ние более крупных клиентов и участвовать в значимых инвестици-

• Обзор финансовой ситуации в банковской системе РМ в 2009 году• О банке

Обзор финансовой ситуации в банковской системе РМ в 2009 годуВ 2009 г. в банковской системе РМ зафиксированы общие ин-

волюционные тенденции, обусловленные, в основном глобальным финансовым кризисом. Средняя достаточность капитала с учетом риска (по системе) на 31/12/2009 составила 32.3% (норматив 12%), уровень ликвидности согласно принципу I (активы со сроком воз-врата более двух лет не должен превышать финансовые средства с возможным сроком изъятия более двух лет) составил 0,6. Уровень ликвидности согласно принципу II (ликвидные активы/всего активы не должен быть ниже 20.0%) составил 38.3 %. Общие активы вырос-ли за 2009 год на 2.2% до 39 915 млн леев. Доходность активов и акционерного капитала имели негативные значения: -0.4% и, соот-ветственно, -2.1%.

В 2009 году банки были более осторожными и сдержанными в отношении взятия на себя кредитных рисков в условиях ограничен-ной деятельности экономических субъектов, но несмотря на это доля неблагоприятных кредитов в общем объеме кредитов соста-вила 16.3%. Депозиты за 2009 г. сократились на 2.9% до 26 416.5 млн леев.

В целом, в 2009 г. в банковской системе зафиксированы убытки в сумме 145.5 млн леев.

Динамика пассивов (тыс.лей)

акционерный капитал привлеченные средства

1999 год

2000 год

2001 год

2002 год

2003 год

2004 год

1998 год

2005 год

2006 год

2007 год

2008 год

2009 год

138551541884

69650169568

89047184915

102623256536

118838407923

182968875563

6652199482

68030113750

2892647259

1845120922

227842

231869

1080579

1064704

Валюта баланса (тыс. лей)

1 296 573 - 2009

1 308 421 - 2008

1 058 531 - 2007

Page 18: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009

• О банке• Деятельность Банка в 2009 году• Кредитная деятельность

онных проектах; - внедрение эффективных банковских технологий; - развитие и универсализация продуктового ряда, ориентирован-ного на различные клиентские сегменты; - региональное развитие, расширение сети подразделений; - создание гибкой, адекватной к быстроменяющейся обстановке, системы управления Банком, основанной на экономических ры-чагах управления и оптимальной системе распределения полно-мочий.

Банк стремится обеспечить стабильно высокий доход на капитал акционеров, целенаправленно решая следующие задачи:• предоставление всем корпоративным и розничным клиентам Банка услуг высокого качества при максимальной эффективно-сти процессов;• предложение таких продуктов и услуг, которые отвечают потреб-ностям клиентов на каждом этапе их развития, способствуя росту их бизнеса и благосостояния;• повышение значимости Банка на национальном уровне путем развития услуг для малых и средних предприятий и расширения региональной инфраструктуры;• создание оптимальных возможностей для карьерного роста со-трудников и поддержание высоких стандартов корпоративного управления.

Деятельность Банка в 2009 годуОсновные факторы, повлиявшие на результаты деятельности

Банка в 2009 году:• Расширение и углубление мирового экономического кризиса, политическая нестабильность в стране.• Стратегическое решение Банка в период кризиса в качестве приоритета выбрать не прибыльность, а стабильность и ликвид-ность, жизненно необходимые для защиты интересов наших кли-ентов и вкладчиков.• Снижение доходов от операций с иностранной валютой.• Принятие комплекса мер, нацеленных на сокращение опера-ционных расходов.• Снижение качества активов при сохранении высокого уровня по-крытия задолженности резервами.

Несмотря на вышеуказанные факторы, в 2009 году Банк сохра-нил рыночные позиции по всем основным показателям. При этом некоторые показатели оказались выше средних по системе. Ва-люта баланса банка составила 1 297 млн. лей, уменьшившись по сравнению с 2008 годом на 1%.

Для обеспечения высокоэффективной работы ресурсов, при-влеченные средства размещались по доходным направлениям при минимальной иммобилизации активов. В среднем за год в структуре вложений банка 65-70% размещенных средств прихо-дится на доходные активы.

В течение 2009 года Банк поддерживал требуемый Националь-ным Банком Молдовы размер совокупного нормативного капита-ла (не менее чем 100 000 000 леев). Совокупный капитал банка на 31.12.2009 года составил 215,9 млн. лей (17,55 млн. USD). Уставный капитал банка на 31.12.2009 года составил 80 млн. леев (6,5 млн. USD).

Кредитная деятельностьНа протяжении 2009 года кредитование, как и прежде, остава-

лось одним из приоритетных направлений деятельности Банка. В

Капитал банка

58,32

58,32

80

80

80

80

80

80

54

66,94

84,29

98,26

115,2

133,4

168,5

211,2

215,9

63,66

66,82

58,32

Уставной капиталСовокупный капитал

2001 г

2002 г

2003 г

2004 г

2005 г

2006 г

2007 г

2008 г

2009 г

2000 г

Page 19: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009

• Кредитная деятельность• Операции по привлечению ресурсов

ходе работы по кредитованию клиентов Банк руководствовался принципом осмотрительности с учетом неблагоприятных тенден-ций на рынке кредитных услуг. Акцент был поставлен на сохра-нение величины кредитного портфеля и улучшение его качества. Были повышены требования по управлению рисками, по форми-рованию резервов по активам, усилены меры по мониторингу финансового состояния заемщиков, проводилась политика рас-средоточения риска и недопущения концентрации кредитов у не-скольких крупных заемщиков.

В сложившихся условиях Банк продолжает активное участие в различных кредитных проектах (RISP, IFAD, Национальной Про-грамме экономической поддержки молодежи). В 2009 году BC ”Energbank” SA продолжил кредитование по линиям международ-ных организаций и фондов, что дает возможность предоставлять инвестиционные и сельскохозяйственные кредиты экономическим агентам на более длительный срок (до 15 лет) на более выгодных условиях для заемщиков. Всего по состоянию на 31.12.09 в кредит-ном портфеле банка насчитывалось проектов на общую сумму 35,2 млн. лей, 1,21 млн. долларов и 0,1 млн. евро, выданных с ис-пользованием ресурсов, полученных банком по линиям междуна-родных организаций и фондов. Кроме того, предоставляются кре-диты из кредитной линии, предоставленной НБМ.

На конец 2009 года кредитный портфель составил 647,1 млн. лей, уменьшившись на 9,8% по отношению к предыдущему году. В то же время, в аналогичном периоде 2008 года кредитный порт-фель увеличился по сравнению с 2007 годом и снижение в 2009 яв-ляеться не чем иным как коррекцией, с учетом текущий экономи-ческих реалий. Снижение темпов кредитования произошло как в национальной, так и иностранной валюте. В национальной валюте предоставлено кредитов на 28,4% меньше чем в 2008 году, а в ино-странной валюте 56,9%. В 2009 году доля кредитов, предоставлен-ных в национальной валюте увеличилась Это, в основном, вызвано предоставлением кредитов с валютной оговоркой. Объем предо-ставленных в 2009 году гарантий составил 71,2 млн. лей.

Доходы от кредитной деятельности составили 105 235,1 тыс. лей. (2007 – 77,01 млн. леев, 2008 – 109,9 млн. леев). Доход от гарантий-ных операций в текущем году составил 1 421,8 тыс. лей, увеличив-шись на 291,6 тыс. лей или 26% по сравнению с 2008 годом, когда данная величина составляла 1 130,2 тыс. лей.

В 2010 году, КБ “ENERGBANK“ АО намерен, соблюдая взвешен-ную кредитную политику, сохранить клиентскую базу клиентов и до-ходы от операций по кредитованию на существующем уровне. В ходе работы в качестве приоритетов Банка были определены: уси-ление контроля над рисками посредством стимуляции кредитной деятельности в регионах через сеть подразделений Банка, реали-зация совместных кредитных проектов, а также поиск возможно-стей участия в крупных программах кредитования от международ-ных финансовых организаций.

Операции по привлечению ресурсовОдна из составляющих ресурсной базы Банка – это средства

депозитных вкладов и их рост является существенным позитивным моментом. Одним из основных направлений деятельности банка в связи с этим является предоставление классических депозитных услуг физическим и юридическим лицам.

По состоянию на 31/12/2009 г. остатки по срочным депозитам фи-зических и юридических лиц составили 706,0 млн. лей, из которых 627,6 млн. лей физические лица и 78,4 млн. лей юридические лица.

80 000.0

70 000.0

60 000.0

50 000.0

40 000.0

30 000.0

20 000.0

10 000.0

00.0

800 000.00

600 000.00

400 000.00

200 000.00

00.0

Динамика кредитного портфеля 2009-2007 (тыс.лей)

Обьем предоставленных гарантий

647 070, 81

71 138, 7

55 907, 6 53 259, 4

14 032, 4

31.12.2009период

период 31.12.2009 31.12.2008 31.12.2007 31.12.2006

31.12.2008 31.12.2007

717 432, 97 643 643, 00

Структура кредитного портфеля в разрезе кредитов юр/физ лиц

2009

5%95%

юридические

физические2008

юридические

физические

9%91%

2009Структура кредитного портфеля в разрезе валют

2008

57,66%

21,93%

20,38%

0,03%

61,84%19,22%

0,05%

18,89%

Page 20: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009

• Операции по привлечению ресурсов• Деятельность на рынке ценных бумаг

Остатки по леевым депозитам несколько уменьшились по срав-нению с остатками депозитов в иностранных валютах (особенно в евро), чему способствовала сложившаяся ситуация на внешних рынках и временное недоверие к доллару, связанное с ослабле-нием его курса по отношению к лею (что привело к перетеканию долларовых депозитов в евродепозиты). Клиенты не торопились де-лать вклады в леях, опасаясь девальвации. Еще одним поводом, из-за которого предпочтение отдавалось валютным вкладам, стали неоднократные заявления экономических аналитиков относитель-но второй волны кризиса, сделанные в первой половине 2009 года.

При рассмотрении структуры депозитного портфеля банка по срокам привлечения видно, что на фоне увеличения доли сред-несрочных депозитов произошло уменьшение долгосрочных де-позитов сроком свыше 12 месяцев. Нестабильность курса и эко-номической ситуации последних месяцев 2008 года, которые продолжились и в 2009 году, побудили население осторожнее от-носиться к своим сбережениям. Если до осени 2008 года гражда-не предпочитали размещать вклады на срок 1 год и выше, то в IV квартале 2008 г. и в 2009 г. изменения в приоритетах клиентов спо-собствовали увеличению удельного веса депозитов сроком на 6 и 12 месяцев в депозитном портфеле банка на 20%. Популярность долгосрочных вкладов вновь вырастет как только стабилизируется экономическая ситуация и валютный курс.

Несмотря на плавное выравнивание объемов привлечения ва-

лютных и леевых вкладов к концу 2009 года, доля валютных депози-тов от общей суммы всех депозитов физических и юридических лиц составила 56,5%, а доля леевых депозитов была равной 43,5 %.

Банк на протяжении всех лет деятельности проводил активную

работу по совершенствованию услуг, предоставляемых на рын-ке вкладов, повышению качества индивидуального обслуживания клиентов банка, постоянно расширяя спектр депозитных продуктов и ориентируясь на максимальную заботу о клиентах. В 2010 году Банк продолжит выстраивать динамичные и гибкие механизмы ре-гулирования своей ресурсной базы.

Деятельность на рынке ценных бумагВ течение 2009 года Банк, являясь первичным дилером на рынке

ГЦБ, выполнил нормативы, установленные для Банков первичных ди-леров, уровень активов которых более 800 млн. леев. Суммарный объем инвестиций за 2009 год в ГЦБ и СНБМ составил 328.00 млн.

350 000 000

300 000 000

250 000 000

200 000 000

150 000 000

100 000 000

50 000 000

Остатки по депозитам физических лиц в разрезе валют

2007 2008 2009EUR USD MDL

50 000 000

45 000 000

40 000 000

35 000 000

30 000 000

25 000 000

20 000 000

15 000 000

10 000 000

5 000 000

Остатки по депозитам юридических лиц в разрезе валют

EUR USD MDL CHF2007 2008 2009

Динамика привлеченных депозитов физических лиц за 2009 год

янв.09 фев.09 мар.09 апр.09 май.09 июн.09 июл.09 авг.09 сен.09 окт.09 ноя.09 дек.09леевые валютные

Структура депозитного портфеля Банка (юр/л по срокам привлечения)

от 1 месяцев 16,9%от 3 месяцев 39,1%от 6 месяцев 42,2%

до 1месяца 1,2%свыше 12 месяцев 0,7%

31.12.2008

от 3 месяцев 11,2%до 3 месяцев 40,1%свыше 12 месяцев 10,3%

от 6 месяцев 38,5%

31.12.2009

Page 21: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009

• Деятельность на рынке ценных бумаг• Международные операции

лей. Величина портфеля колебалась в течение 2009 года в преде-лах 51,00-183,50 млн. лей, средняя величина портфеля за 2009 год составила 67,8 млн. лей.

С целью получения максимальной доходности от вложений в ГЦБ и СНБМ, и поддержания ликвидности портфеля, банк равномерно перераспределял доли инвестиций, как в краткосрочные, так и в долгосрочные ценные бумаги, в зависимости от изменения рыноч-ной конъюнктуры и ситуации в экономике.

В отношении рынка КЦБ можно констатировать значительное снижение, по сравнению с прошлыми периодами, объема сде-лок и интереса инвесторов к фондовому рынку. Ситуация в эко-номике и политическая нестабильность спровоцировали падение цен на КЦБ некоторых эмитентов в несколько раз, в связи с чем ин-весторы не стремились вкладывать средства в рисковые активы. По состоянию на 31/12/2009 года общая стоимость инвестиций Банка в акции и паи составила 3,7 млн. лей.

В 2009 г. Банк стал распределять средства ликвидируемых инве-стиционных фондов (тендер на распределение данных денежных средств был выигран Банком в конце 2008 года). На эти цели было получено 2,8 млн. леев, которые необходимо распределить среди 18 794 акционеров.

Международные операцииНесмотря на сложности в 2009 году, в целом доходность валют-

ных операций показала хорошие результаты, так доходы Банка в 2009 году от операций с иностранной валютой и международных переводов составили 57,5 млн. леев. Доходы от валютных опера-ций с физическими лицами составили значительную долю, как и в 2008 году ввиду того, что колебания молдавского лея по отноше-нию к основным мировым валютам способствовали получению более значительных доходов при осуществлению валютных опе-раций через обменно-валютные кассы нежели по операциям с юридическими лицами. Доход по курсовой разнице от операций с физическими лицами составил 21,8 млн. леев, от операций с юридическими лицами составила 9,8 млн. леев. Доходы от бы-стрых денежных переводов снизились по сравнению с 2008 годом на 23%, что было вызвано кризисными явлениями, которые оказали негативное влияние на развитие и объемы денежных переводов. Также снижение доходов от быстрых денежных переводов было обусловлено снижением тарифов многими системами перево-дов. Но несмотря на негативные факторы Банк сумел сохранить свою долю рынка денежных переводов.

Для проведения международных платежем Банк активно исполь-зовал свою корреспондентскую сеть, которая по состоянию на 31/12/2009 года состояла из 19 банков корреспондентов, располо-женных как в Росии, так и в странах Ближнего и Дальнего зарубежья в которых у банка было открыто 38 счетов в иностранной валюте. Количества открытых корреспондентских счетов в 2009 не измени-лось, обусловлено тем что банк сформировал хорошую сеть бан-ков корреспондентов позволяющей оптимизировать прохождения платежей и себестоимость расчетов. Основными банками корре-спондентами, счета в которых наиболее активно использовались для проведения расчетов, являлись следующие банки: Raiffeisen Zentralbank (Viena), Commerzbank AG (Frankfurt), Citibank и The Bank of New York (New-York), Uralsibbank и Globexbank (Moscova).

В 2009 году по сравнению с 2008 годом количество входящих платежей в иностранной валюте уменьшилось в долларах США на 12% и в российских рублях на 10% в то время как в евро увеличились

Структура депозитного портфеля Банка(физ/л по срокам привлечения)

до востребования 0,1%свыше 12 месяцев 9,0%от 6 месяцев 36,2%

до 3 месяцев 0,5%от 3 месяцев 54,2%

31.12.2008

до востребования 2,2%свыше 12 месяцев 9,9%от 6 месяцев 57,0%

до 3 месяцев 1,5%от 3 месяцев 29,4%

31.12.2009

16

14

12

10

8

6

4

2

0

Доля инвестиций в ГЦБ и сертификаты НБМ в структуре активов банка за 2008 - 2009 г

4,4 5,17

13,57

6,96

5,4 6,29

14,2

2,34

до 30 дней 71,45%от 31 до 95 дней 8,60% от 96 до 186 дней 10,36%свыше 187 дней 9.59%

Структура вложений в ГЦБ,сертифиаты НБМ за 2009 г.

Page 22: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009

• Международные опера-ции• Банковские карты

на 10%. Исходящие международные платежи имели такую же ди-намику по долларам США уменьшение на 4%, а по платежам в евро и российских рублях увеличение на соответственно 5% и 8%.

Банк, на конец 2009 года, является участником 11 систем пере-водов физических лиц без открытия счета Western Union, Contact, Anelik, Unistream, Быстрая Почта, Migom, Leader-VMT, InterExpress, Близко, Smith&Smith, Алюр. Клиенты банка имеют возможность осу-ществлять неторговые денежные переводы в иностранной валюте в режиме реального времени без открытия текущих счетов.

В 2009 годe общий объем поступлений по системам быстрых де-нежных переводов составил 1,2 млрд. долл., сократившись на 29% по сравнению с показателем за аналогичный период 2008 года.

Снижение было вызванно такими факторами как:• Снижение оборотов на рынке систем международных денеж-ных переводов;• Снижение общего объема поступлений переведенных гражда-нами из-за рубежа посредством коммерческих банков;• Влияние экономического кризиса;• Роста безработицы в рядах молдавских трудовых мигрантов, ра-ботающих в зарубежье;• Снижение заработной платы трудовых мигрантов, работающих за границей;

На протяжении 2009 года, Банк подключился на осуществление переводов в Евро по системе Мигом, а так же на осуществление переводов в Евро и Российских Рублях по системе Анелик.

В соответствии с данными Национального бюро статистики, за рубежом находится около 340 тыс. молдавских граждан. По про-гнозам министерства экономики и торговли, из-за кризиса объем денежных переводов будет продолжать снижаться и в 2010 году

Как и в предыдущие годы Банк проводил и проводит мероприя-тия по выявлению и пресечению операций, которые могут бать отнесены к сомнительным по действующему законодательству в области противодействия легализации доходов, полученных пре-ступным путем, и недопущения проведения операций, связанных с незаконной деятельности и финансирования терроризма.

Банковские картыОбщая эмиссия банковских карт на 31/12/09 составила 9 тыс

карт, в том числе карт платежной системы MasterCard Int. – 2827 карт, карт платежной системы VISA Int. – 6168. Увеличение по срав-нению с 2009 годом составило 9%. Остатки на карточных счетах клиентов увеличились на 20%, по сравнению с 2008 годом.

Эквайринговая сеть КБ «ENERGBANK» АО на 31.12.2009 года со-стоит из 80 АТМ и POS-терминалов. В 2009 году были заключены договора эквайринга по обслуживанию торговых точек фирм–клиентов Банка, в рамках заключенных договоров установлено 98 POS-терминалов.

В 2009 году все банкоматы и POS–терминалы банка обеспечива-ли уровень криптования информации TripleDES и успешно прошли процесс сертификации платежной системы VISA на предмет об-

Динамика входящих международных платежей в иностранной валюте

2 000

1 800

1 600

1 400

1 200

1 000

800

600

400

200

1806 1814

1597 1661

248 233

2008 2009

Динамика исходящих международных платежей в иностранной валюте

5006

3224

4820

3104

2030 2194

2008 2009

6 000

5 000

4 000

3 000

2 000

1 000

Page 23: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009

• Филиальная сеть• Расчетно-кассовое обслуживание• Финансовые результаты

служивания ЧИП-овых карт.

Филиальная сетьНа 31 декабря в банке насчитывается 21 филиал (7 - в мун.Киши-

нэу и 14 - в районах РМ), 58 представительств (17- в мун.Кишинэу и 41-в районах РМ). За прошедший период был организован пере-езд в новое помещение филиала в г. Окница.

Расчетно-кассовое обслуживаниеРасчетно-кассовое обслуживание занимает одно из ведущих

мест во взаимоотношениях Банка с клиентом. Качественная ра-бота по обслуживанию счетов юридических и физических лиц яв-ляется залогом прочных и взаимовыгодных отношений с клиентом. Вся деятельность руководства и персонала Банка направлена на качественное обслуживание клиента, внедрения прогрессивных методов ведения расчетов, а также на получение положительных результатов с наименьшими затратами.

За 12 месяцев 2009 года безналичные обороты в национальной валюте по корреспондентскому счету банка увеличились на 85 %, по сравнению с аналогичным периодом 2008 года. Кассовые обо-роты в молдавских леях также выросли и составили: по приходу 2 022 млн. леев против 1 956 млн. леев в 2008 г. и по расходу 566 млн. леев против 513 млн. леев в 2008 г..

Кассовые обороты по платежам от физических лиц увеличились на 13 %. Это объясняется поддержанием постоянного пакета пред-лагаемых услуг в сфере коммунальных платежей, увеличением оборотов по многим услугам, своевременным уведомлением клиентов банка о предлагаемых банком услугах посредством на-ружной рекламы в банке, улучшением качества обслуживания, оперативности обслуживания, а также увеличением количества подразделений банка, оказывающих подобные услуги. Объем принимаемых платежей от населения за 12 месяцев 2009 года по сравнению с аналогичным периодом 2008 года возрос на 13 % и составил на конец декабря 2009 года – 124 млн. леев.

Результатом проведенной работы с клиентами Банка в сфере использования ведения расчетов посредством системы «Банк-Клиент», а также снижение комиссиона за обслуживание по си-стеме «Банк - Клиент», стал рост количества пользователей систе-мы «Банк-Клиент» на 20%, в сравнении с аналогичным периодом 2008 года.

Финансовые результатыЧистая прибыль за 2009 год составила 7,8 млн. лейУвеличение операций по расчетно-кассовому обслуживанию

постоянных и вновь привлеченных клиентов, внедрение систем де-нежных переводов позволило сохранить уровень комиссионных доходов на отметке в 37,4 млн. лей. Снижение деловой активности клиентов по экспортно-импортным операциям, низкая волатиль-ность валютного рынка существенно повлияло на формирование доходов по операциям с иностранной валютой и составили - 39,9 млн. лей.

Всего доходы за 2009 год составили 200,4 млн. лей против 222,8 млн. леев за прошлый год.

Расходы банка являются объектом планирования и постоянного контроля. Планирование и составление ежемесячных бюджетов позволяет четко определить уровень расходов и, в зависимости от их прогнозных объемов, построить плановый баланс с оптималь-ной структурой активов и пассивов, обеспечивающее их покрытие.

Расходы на образование фонда рисков, 10%

Процентные расходы, 56%

Расходы на оплату труда, 15%Расходы на содержание основных средств, 6% Прочие текущие расходы 13%

Структура расходов по состоянию на 31/12/2009

Доходы по ценным бумагам, 5% Процентные доходы от кредитов, 52%

Прочие доходы, 4%Комиссионные доходы, 19% Доходы от операций с иностранной валютой, 20%

Структура доходов по состоянию на 31/12/2009

Page 24: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009

• Данные бухгалтерского баланса на 31/12/2009 (тыс.лей)

Данные бухгалтерского баланса на 31/12/2009 (тыс.лей)

Структура активов по состоянию на 31/12/2009

Структура пассивов по состоянию на 31/12/2009

Уставной капитал 6,17%

Процентные депозиты 57,27%

Нераспределенная прибыль 10,03%Беспроцентные депозиты 14,75%

Прочие пассивы 2,23%Другие займы 7,86%

Резервы 1,69%

Наличные денежные средства 11,37%Денежные средства банков 10,00%Ценные бумаги 14,43%

Кредиты (чистые) 45,91%Основные средства (чистые) 5,56%Прочие активы 12,73%

Page 25: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009

• Данные о финансовых результатах на 31/12/2009

Данные о финансовых результатах на 31/12/2009 (тыс.лей)

Динамика структуры доходов (тыс.лей)

Доходы от операций с иностранной валютой Комиссионные доходы Доходы от прочих размещений

Доходы по бумагам Доходы по кредитам

Page 26: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009

• Информация о финансовой деятельности на 31/12/2009

Информация о финансовой деятельности на 31/12/2009

Page 27: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009

• Отчет независимых аудиторов .

ОТЧЕТ НЕЗАВИСИМЫХ АУДИТОРОВ АКЦИОНЕРАМ К.Б. ENERGBANK А.О.

Мы провели аудит приложенных финансовых отчетов банка К.Б. АО Energbank («Банк»), которая включают бухгалтерский баланс на 31 дека-бря 2009 года, отчет о прибыли и убытках, отчет о движении собственного капитала и отчет о движении денежной наличности, закрытый на это число и резюме значительных бухгалтерских стратегий учета и других поясни-тельных примечаний.

Ответственность руководства за финансовую отчетностьРуководители Банка несут ответственность за добросовестное состав-

ление и представление этих финансовых отчетов в соответствии с Нацио-нальными Стандартами Бухгалтерского Учета. Ответственность включает в себя: разработку, внедрение и поддержание соответствующего внутрен-него контроля добросовестного составления и представления финансо-вой отчетности, которая не должна содержать существенных искажения в результате мошенничества или ошибки; выбор и применение соответ-ствующей учетной политики; разработка разумных бухгалтерских оценок в данных условиях.

Ответственность аудитораНаша обязанность заключается в том, чтобы на основании проведенно-

го аудита, выразить свое мнение об этих финансовых отчетах. Мы провели аудит в соответствии с Национальными Стандартами Аудита. Эти стан-дарты требуют, чтобы мы уважали этические требования и планировать и проводить аудит таким образом, чтобы получить разумную уверенность в том, что финансовые отчеты не содержат значительных искажений.

Аудит состоит в выполнении процедур для получения аудиторских до-казательств относительно сумм и информации, представленных в фи-нансовых отчетах. Выбранные процедуры зависят от профессиональных соображений аудитора, включая оценку риска существенного искаже-ния финансовой отчетности вследствие мошенничества или ошибки. При оценке этих рисков, аудитор рассматривает соответствующие результаты внутреннего контроля для добросовестного составления и представления финансовой отчетности Банка, чтобы определить соответствующие про-цедуры аудита в данных обстоятельствах, но не с целью выражения мне-ния об эффективности внутреннего контроля Банка. Кроме того, аудит включает оценку степени адекватности использованных процедур учета, и обоснованности бухгалтерских оценок, сделанных руководством, а также оценку представления финансовой отчетности в целом.

Мы считаем, что полученные нами аудиторские доказательства являют-ся достаточными и адекватными, чтобы обеспечить основу для нашего ау-диторского заключения.

МненияПо нашему мнению, финансовые отчеты дают верное и справедливое

финансовое положение Банка на 31 декабря 2009 года и ее финансовые результаты и движение денежных средств за финансовый год, закончив-шийся на эту дату, в соответствии с Национальными Стандартами Бухгал-терского Учета.

Другие аспектыНастоящий отчет адресован непосредственно акционерам Банка в

целом. Аудит был проведен строго с целью предоставления акционерам Банка тех вопросов, которые мы должны отразить в финансовом отчете о проведении аудита. В рамках допускаемых законом, мы принимаем и берем на себя ответственность, лишь перед Банком и его акционерами, в целом, за проведение нашего аудита, настоящий отчет или сформиро-ванное мнение.

31 марта 2010

Ernst & Young SRLКишинев, Республика Молдова

Данные о финансовых результатах на 31/12/2009 (тыс.лей)

Page 28: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009

Dear shareholders, our (present and future) clients and partners!

The year 2009 was the year in which we did not aim at reaching new high standards, but rather the year during which we were fighting to stand our ground, and the Bank succeeded to do so. We provided balance stability and annual profits in conditions of limited banking business possibilities. According to the annual reports the profits of the Bank during this year constitute MDL 7.8 million.

The Bank’s financial results were lower than in 2008 due to the conservative politics that the Bank chose to follow in the conditions of developing global crisis, while protection of its depositors’ and creditors’ interests remained the Bank’s absolute priority. Crediting portfolio and active assets of the Bank in this reporting year secured stabile high return, but the politics of high balance liquidity chosen to follow during the entire year brought to lower profits. Be-sides, as the borrowers were expected to have certain difficulties in servicing the debt due to the recession, the Bank refused from the strategy of growing crediting portfolio and switched to the politics of preliminary creation of bor-rowing reserves, which was one of the factors that decreased potential profits.

We based our politics on the following concept: crisis that developed at the end of 2008 will continue and the entire economy of the country will need to adapt to strongly decreasing international and home demand. That’s why the Bank reconsidered its approach to the risk assessment and preliminary lim-ited crediting of those sectors of economy which are most crises sensitive. This resulted in temporary correction, i.e. reduction, of the crediting portfolio, and together with the reduction of overall risk allowed to avoid any complications in what concerns the liquidity of the balance, without assistance of monetary authorities. In order to strengthen its liabilities the Bank paid special attention to maintaining the volume of private deposits on the end of 2008 level. As the result of the above measures the Bank retained high capital sufficiency level (41.9% as of 31/12/2009).

In its long-term planning the Bank considers the fact that the global financial crisis will keep affecting national economy and banking business during the first half of 2010 at least.

That’s why the Bank will maintain its conservative approach to managing the balance liquidity and the risks and intends to thoroughly track and provide the necessary level of capital sufficiency. Despite the general growth of credit-ing risks, the Bank will offer wide range of up-to-date services and its crediting resources to those companies who are searching for constructive solutions and who are able to provide efficient business and efficiently use their borrowed capital independently or in collaboration with the Bank.

Our business projects for 2010 are very realistic. Those decisive measures that are being taken by the regulators of the developed countries are adequate to the measures that helped to overcome banking crises in many countries in different times. During this crisis we may expect that such measures will help to decrease the level of accruing inefficient credits, and to make up for the bank’s lost capital, while gradually reestablishing the trust. As the result, positive tendencies will prevail in financial and crediting markets. That’s why in 2010 we will focus on offering to our clients new products that comply with modern demands and favor getting over the difficulties related with the global finan-cial crisis. We are sure that strict client-oriented approach to making business, being the core of our strategies, will be especially efficient during the crisis, as it creates the foundation of future leading development of our clients, and, as the result, of the Bank.

Therefore during this year the Bank’s Administration intends to provide the required level of income per average capital and the capital sufficiency level complying with the regulator’s requirements. At the same time the Bank will try to maintain the risk at the lowers level possible, providing development-based growth of its relations with the clients. We believe that reaching these goals in 2010 will not be easy, but together with the team of managers who are able to work efficiently in new conditions the Bank will make its major effort not only to fulfill its liabilities to its depositors, creditors and clients but also to materially increase the number of clients and business partners.

Sincerely,

Vasilachi Iu. V.Head of the Administrative BoardBC ‘Energbank’ SA

Salutation by the Head of the Bank’s Administrative Board

Page 29: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009

Overview of the financial situation with Moldova Republic banking system in 2009

In 2009 Moldovan banking system saw general evolutionary tendencies, mostly caused by the global financial crisis. Average (for the System) Capital Sufficiency with an allowance for risk as of 31/12/2009 constituted 32.3% (norm being 12%), Liquidity Level in accordance with Principle I (assets with 2 years of longer re-turn term should not exceed finances available for withdrawal over two years) was 0.6. Liquidity Level in accordance with Prin-ciple II (liquid assets/total assets should not be lower than 20.0%) constituted 38.3%. During 2009 overall assets increased 2.2% and reached MDL 39,915 million. Return on assets and Authorized capital was negative: -0.4% -2.1% correspondingly.

In 2009 the banks were more careful and reserved in what re-fers to undertaking crediting risks within conditions of restricted activities of economic subjects, but still, the share of unfavo-rable credits in the total amount of credits was 16.3%. In 2009 the amount of deposits decreased 2.9% and constituted MDL 26,416.5 million.

Overall in 2009, the banking system saw losses in the amount of MDL 145.5 million.

About the bank

‘ENERGBANK’ Commercial Bank is a joint-stock company. The Bank was founded on January 16, 1997. 96.5% shares of the Bank belong to enterprises of various type of property; 3.5% belong to individuals. The Bank’s Authorized Capital is MDL 80,000,000 (as of 31/12/2009 this equals USD 6.5 million).

The Bank is a co-founder of an ‘Garantinvest’ Inter-bank Cred-iting Association, ‘Biroul de Credit’ Crediting Bureau, Guaran-teed Deposits Fund for Moldovan Banking System, is rated on Moldovan Stock Exchange, is a member of Moldovan Banks As-sociation, and an associated member of ‘VISA Int.’ and ‘Master-Card Int.’ payment systems. The Bank’s Auditor is ‘Ernst & Young’ International Auditing Company.

The Bank’s mission is to become respected and successful uni-versal financial institution which holds stable grounds in the mar-ket and follows international standards of banking services and corporative ethics principles.

The Bank’s main goal is to effectively develop and to increase its share in Moldovan Financial Market.

The major directions followed in order to achieve the above goals are: - Balanced development of major business directions: corporate and retail; - Attracting corporate clients and big enterprises, including through their participation in investment programs; - Enlarging business relations with small and medium size business-es, including through enlarging crediting programs; - Developing business relations with individuals in order to attract funds as well as to provide various types of consumer credits; - Capital increase allowing to attract bigger clients and to par-ticipate in important investment projects; - Implementing efficient banking technologies;

• Overview of the financial situation with Moldova Republic banking system in 2009• About the bank

Balance Currency (MDL, thousands)

1 296 573 - 2009 year

Liabilities Dynamics (MDL, thousands)

Attracted FundsAuthorized Capital

1999 year

2000 year

2001 year

2002 year

2003 year

2004 year

1998 year

2005 year

2006 year

2007 year

2008 year

2009 year

138551541884

69650169568

89047184915

102623256536

118838407923

182968875563

6652199482

68030113750

2892647259

1845120922

227842

231869

1080579

1296573

year

year

year

year

year

year

year

year

year

year

year

Page 30: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009

• About the bank• Bank’s operation in 2009• Crediting

- Developing and universalizing products range that is destined to different target groups; - Regional development and enlargement of the branches net-work; - Creating flexible and adequately adaptable to the chang-ing situation system of management based on the economical management instruments and creating optimal system of duties distribution.

The Bank tried to provide stable high return on the sharehold-ers’ capital, by solving the following tasks: • To provide to all the Bank’s corporate and retail clients high-quality services at maximum productivity;• To suggest those products and services that meet clients’ re-quirements at each stage of the development thereof, contrib-uting to the clients’ business and welfare growth; • To increase the importance of the Bank on the national level through developing services for small and medium size enterpris-es an enlarging regional infrastructure;• To created optimal conditions for the employees’ career growth and for maintaining high standards of corporate management.

Bank’s operation in 2009

Major factors that influenced the results of the Bank’s opera-tion in 2009 were:• Enlarging and enforcement of the world economic crisis and political instability in the country;• Strategic decision of the Bank during the crises is to choose stability and liquidity as its priorities, rather than profitability, which is vitally important in order to protect our clients’ and depositors’ interests; • Decrease of return on transactions in foreign currency; • Measures aimed at reducing operational expenses; • Decreasing number of assets while maintaining high level of reserve coverage for the liabilities.

Despite the above factors, in 2009 the Bank maintained its market positions by each major index. Some indices were even higher than average in the system. The currency balance of the bank constituted MDL 1,297 million, which is 1% decrease in com-parison with 2008.

To provide high efficiency of the resources usage, the attracted funds were allocated in high-yield directions in combination with minimal immobilization of the assets. During this year average of 65-70% of allocated funds account for Return-Bringing Assets.

During 2009 the Bank maintained the amount of aggregated Authorized Capital at the level required by the National Bank of Moldova (minimum of MDL 100,000,000). The Bank’s aggregated Authorized Capital as of 31.12.2009 was MDL 215.9 million (USD 17.55 million). The Bank’s Authorized Capital as of 31.12.2009 was MDL 80 million (USD 6.5 million).

Crediting

During 2009 Crediting remained one of the priority directions of the Bank’s work. When issuing credits to the clients the Bank follows the principle of caution and considers unfavorable condi-tions of the crediting market. The maintenance of the crediting

Bank’s capital

58,32

58,32

80

80

80

80

80

80

54

66,94

84,29

98,26

115,2

133,4

168,5

211,2

215,9

63,66

66,82

58,32

Authorized CapitalAggregated Authorized Capital

2001 year

2002 year

2003 year

2004 year

2005 year

2006 year

2007 year

2008 year

2009 year

2000 year

Page 31: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009

• Crediting• Attracting resources

portfolio was emphasized, as well as enhancement of the quality thereof. Risk Management requirements were enhanced, as well as the requirements related to forming assets reserves, enhancing borrowers financial situation monitoring; the bank implemented policy of risks de-concentration and did not allow concentrating credits with several big borrowers.

In current conditions the Bank continues to actively participate in various crediting projects (RISP, IFAD, and National Program of Economic Support of Youth). In 2009 BC ‘Energbank’ SA con-tinued participation in the crediting lines of international organi-zations and funds, which allows to provide investment and ag-ricultural credits to economic agents for longer term (up to 15 years) and on easier terms for the borrowers. Total as of 31.12.09 the Bank’s crediting portfolio included projects accounting to the overall amount of MDL 35.2 million, USD 1.21 million and Euro 0.1 million, which were issued by means of using the resources that the Bank received through crediting lines in the internation-al organizations and funds. Besides, there are also credits that account to the crediting line provided by the National Bank of Moldova.

As of the end of 2009 the Bank’s crediting portfolio accounted MDL 647.1 million, which is a 9.8% decrease if compared with the previous year. At the same time during the same period of 2008 the crediting portfolio grew in comparison with 2007, 2009 de-crease is no more than correction to current economic factors. The decrease in the volume of credits took place both in national and foreign currencies. The decrease in national currency con-stituted 56.9%. In 2009 the share of credits provided in the na-tional currency increased. This is mostly due to the fact of issuing currency-linked credits. The volume of guarantees issued in 2009 was MDL 71.2 million.

The Return from crediting operations constituted MDL 105,235.1 thousands. (2007 – MDL 77.01 million, 2008 – MDL 109.9 million). Guaranteed Transactions return in current year was MDL 1,421.8 thousands, which is an increase at MDL 291.6 thousands or 26% increase if compared to 2008, when this index constituted MDL 1,130.2 thousands.

In 2010 CP ‘ENERGBANK’ S.A. intends to follow discrete credit-ing policy and to maintain the client base and return on credits on the existing level. The following priorities were determined: en-hanced risk control by means of stimulating crediting activity in regions through the branches network; join projects and seaking potential participation in big crediting programs offered by inter-national financial organizations.

Attracting resources

Among the components of the Bank’s Resources there are de-posit funds; the growth thereof is an important positive landmark. In this respect one of the major directions of the Bank’s work is to provide classic depositary services to individuals and entities.

As of 31/12/2009 the balance of individuals and entities depos-its constituted MDL 706.0 million, MDL 627.6 million out of which belong to individuals and MDL 78.4 million belong to entities.

Deposits Balance slightly in MDL decreased in comparison with deposits balance in foreign currencies (mostly Euro), which was favored by the situation in the world markets and temporary loss

80 000.0

70 000.0

60 000.0

50 000.0

40 000.0

30 000.0

20 000.0

10 000.0

00.0

800 000.00

600 000.00

400 000.00

200 000.00

00.0

Crediting portfolio dynamics in 2009-2007

Amount of guarantees

647 070, 81

71 138, 7

55 907, 6 53 259, 4

14 032, 4

31.12.2009mdl, thousands

31.12.2009mdl, thousands 31.12.2008 31.12.2007 31.12.2006

31.12.2008 31.12.2007

717 432, 97 643 643, 00

Crediting portfolio structure by currencies20082009

57,66%

21,93%

20,38%

0,03%

61,84%19,22%

0,05%

18,89%

2008Crediting portfolio structure by entities/individuals

9%91%

Entities

2009

5%95%

Entities

Individuals Individuals

Page 32: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009

• Attracting resources• Operating in the Equity Market

of trust to USD, which was due to its weakening in comparison with MDL (which led to transfers of USD deposits into MDL de-posits). The clients were not in a hurry to make MDL deposits, as they were afraid of devaluation. One more reason of preferring foreign currency were multiple statements of economy analysts about second wave of crisis, which was announced in first half of 2009.

The analysis of the structure of the Bank’s deposit portfolio shows that alongside with the increase of the mid-term deposits share, the long-term (12 months or more) deposits share decreased. The instability of the exchange rate and of the economic situation of the last months of 2008, which continued in 2009, produced more conservative attitude to savings among the population. If before the Autumn 2008 the citizens preferred to make 1 year or longer deposits, in the 4th quarter of 2008 and in 2009 the clients’ priori-ties changed and led to the 20% increase of the share of the de-posits with the 6 and 12 months or less term in the Bank’s deposit portfolio. The long-term deposits will re-gain popularity as soon as the economic situation and exchange rate will be stabilized.

Despite smooth correction of the volumes of attracted cur-rency and MDL deposits by the end of 2009, the share of the cur-rency deposits in the total amount of all individuals and entities deposits was 56.5%, whild the share of MDL deposits was 43.5%.

Throughout the entire period of its work, the Bank has been ac-tively performing the services it provides in the deposits market, aiming at increasing the quality of individual service, enlarging the range of deposit products and having maximal care of cli-ents as its priority. In 2010 the Bank will continue to build dynamic and flexible mechanisms of regulating its resources base.

Operating in the Equity Market

During 2009, the Bank, being primary dealer of National Securi-ties, fulfilled the norms established for the Banks acting as primary dealers, whose assets level exceeds MDL 800 million. In 2009 the overall volume of investments in National Securities and Certifi-cates issued by the Central Bank was MDL 328.00 million. The vol-ume of this portfolio was fluctuating during the enitre 2009 from MDL 51.00 million to MDL 183.50 million. The average volume of

Dynamics of Attracted Deposits of Individuals in 2009

ian.09 feb.09 march.09 apr.09 may.09 june.09 july.09 aug.09 sept.09 oct.09 nov.09 dec.09lei currency

Dynamics of opening and closing deposits in 2009

ian.09 feb.09 march.09 apr.09 may.09 june.09 july.09 aug.09 sept.09 oct.09 nov.09 dec.09opened closed

350 000 000

300 000 000

250 000 000

200 000 000

150 000 000

100 000 000

50 000 000

Deposits balance of individuals and entities by currencies

2007 2008 2009EURO USD MDL

50 000 000

45 000 000

40 000 000

35 000 000

30 000 000

25 000 000

20 000 000

15 000 000

10 000 000

5 000 000

Deposits balance of entities by currencies

EURO USD MDL CHF2007 2008 2009

Bank’s deposits portfolio structure (entities by return period)

from 1 up till 16,9%from 3 up till 39,1%from 6 up till 42,2%

1 months or less 1,2%12 months or more 0,7%

31.12.2008

from 3 up till 11,2%3 months or less 40,1%12 months or more 10,3%

from 6 up till 38,5%

31.12.2009

Page 33: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009

this portfolio in 2009 was MDL 67.8 million.In order to have maximal return on investing to the National

Securities and to the Certificates issued by the Central Bank, and in order to maintain the liquidity of this portfolio, the Bank was dis-tributing the shares of the investment equally among short-term and long-term securities, in dependence on the changes in mar-ket competition and economic situation.

In comparison with other companies working with the Corpo-rate Securities, we may state significant decrease in the volume of transactions and in the interest of the investors to the stock exchange. The economic situations and political instability pro-voked a decrease in prices for the Securities issued by certain eminent several times, that is why the investors were reluctant to invest into high-risk assets. As of 31/12/2009 the total amount of the Bank’s investments into shares and stocks constituted MDL 3.7 million.

In 2009 the Bank started to allocate the funds resulted from liquidation of the investment funds (the Bank won the tender for distribution of such funs in the end of 2008). MD 2.8 million were received with these purposes, which are to be distributed among 18,794 shareholders.

International transactions

Despite the difficulties that occurred in 2009, the overall return of currency transactions was good; thus the Bank’s return on for-eign currencies transaction in 2009 and on international transfers was MDL 57.5 million. Return on currency transactions with indi-viduals made material part of it, like in 2008, due to the fact that the fluctuation of Moldovan Currency in comparison with other world currencies allowed to receive bigger return when operat-ing currency transactions through exchange tellers, rather than when dealing with entities. Exchange gain from transactions with individuals constituted MDL 21.8 million and MDL 9.8 million from transactions with entities. Quick money transfer gains de-creased 23% in comparison with 2008, which may be attributed to the crises that affected the development and the volume of money transfers. Besides, the decrease of gain from quick money transfers was the result of decreased transfer rates that were ap-proved by many money-transfer systems. But despite negative factors, the Bank managed to maintain its share in the money transfer market.

In order to operate international payments the Bank active-ly used the network of its correspondent banks, which as of 31/12/2009 included 19 correspondent banks in Russia and other foreign countries, in which the Bank had 38 accounts in foreign currency. The amount of correspondent accounts in 2009 did not change, which may be attributed to the fact that the Bank has successfully formed the network of its corresponding banks, which allows optimizing payments and transaction cost-price. Major correspondent banks whose accounts were most actively used for payments were the following: Raiffeisen Zentralbank (Vi-ena), Commerzbank AG (Frankfurt), Citibank and The Bank of New York (New-York), Uralsibbank and Globexbank (Moscova).

In comparison with 2008, in 2009 the amount of in-coming pay-ments in foreign currency decreased 12% in USD and 10% in RUB, while in Euro this amount increased 10%. Outgoing international

• Operating in the equity market• International operations

16

14

12

10

8

6

4

2

0

Share of investing in National Securities and cer-tificates issued by the National Bank of Moldova

in the Bank’s Assets Structure in 2008 - 2009

4,4 5,17

13,57

6,96

5,4 6,29

14,2

2,34

1 quarter 2 quarter 3 quarter 4 quarter

Bank’s deposits portfolio structure (Individuals by return period)

without term restrictions 0,1%12 months or more 9,0%from 6 up till 36,2%

3 months or less 0,5%from 3 up till 54,2%

31.12.2008

without term restrictions 2,2%12 months or more 9,9%from 6 up till 57,0%

3 months or less 1,5%from 3 up till 29,4%

31.12.2009

Up to 30 days 71,45%30 - 95 days 8,60%

96 - 186 days 10,36%187 days or more 9.59%

Structure of Investments in the Nationa Securities and certificates issued by the National Bank in 2009

Page 34: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009

• International transactions• Banking Cards

payments showed similar dynamics: 4% decrease for USD, and 5% and 8% increase in Euro and RUB.

As of the end of 2009, the Bank participates in 11 money trans-fer systems for individuals without opening accounts: ‘Western Union’, ‘Contact’, ‘Anelik’, ‘Unistream’, ‘Bystraya Pochta’, ‘Mig-om’, ‘Leader-VMT’, ‘InterExpress’, ‘Blizko’, ‘Smith&Smith’, and ‘Alur’. The Bank’s client have the possibility to perform non-trade banking transfers in foreign currency realitime without opening current accounts.

In 2009, the overall return on the systems of quick money trans-fer constituted USD 1.2 billion, which is a 29% decrease in com-parison with the same index for the same period of 2008.

The decrease may be attributed to the following factors;• Decrease of volume of international money transfers in money-transfer market;• Decrease of overhall level of in-coming transfers from abroad through commercial banks; • Affects of the economic crisis; • Unemployment increase among Moldovan Labor Immigrates working abroad; • Decrease of income of Moldovan Labor Immigrants working abroad.

During 2009 the Bank joined Euro money transfer system ‘Mig-om’, as well as Euro and RUB money transfer system ‘Anelik’.

As per National Statistics Buereau, there are about 340 thou-sands of Moldovan citizens abroad. According to the forecasts by the Ministry of Economy and Trade, the crisis-related decrease of money transfer will continue in 2010.

Similar to previous years the Bank took and currently takes measures aimed at forbidding transactions that may seam dubi-ous in accordance with the legislation in force regarding ‘laun-dering’ of the money obtained from criminal actions, and at preventing transactions related with illegal activity and terrorism financing.

Banking Cards

As of 31/12/09 the overall emission of banking cards consti-tuted 9 thousand cards, including ‘MasterCard Int.’ – 2827 and ‘VISA Int.’ – 6168. This is a 9% increase in comparison with 2009 9%. The balance on the clients’ cards increased 20% in compari-son with 2008.

As of 31.12.2009 CB ‘ENERGBANK’ S.A. Aquiring network con-stituted from 80 АТМ and POS-terminals. In 2009 Acquiring con-tracts were signed with the object of servicing trade points of the Bank’s clients; as per these contracts there 98 POS-terminals were installed.

In 2009 all the Bank’s ATMs and POS–terminals provided the level of information encrypting TripleDES and successfully passed

Dynamics of in-coming international payments in foreign currency

Dynamics of outgoing international payments in foreign currency

2 000

1 800

1 600

1 400

1 200

1 000

800

600

400

200

1806

5006

1814

3224

1597

4820

1661

3104

248

2030

233

2194

2008 2009

2008 2009

6 000

5 000

4 000

3 000

2 000

1 000

Page 35: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009

• Branches• Payments and tellers services• Financial Results

VISA certification in terms of servicing Chip Cards.

Branches

As of December 31 the Bank had 21 branches (7 in Chisinau Municipality and 14 in other districts of the Republic of Moldova), and 58 representative offices (17 in Chisinau Municipality and 41 in other districts of the Republic of Moldova). During the previous year Ocnita branch moved to new building.

Payments and tellers services

Payments and tellers services are important component of the Bank’s relations with the clients. High-quality servicing of entities’ and individuals’ accounts is the basis for stable and mutually beneficiary relations with the client. The entire work of the Bank’s management and employees is aimed at high-quality servicing, introducing progressive payment technologies, as well as receiv-ing positive results with minimal expenses.

During the 12 months of 2009 non-cash flow in national cur-rency on the Bank’s correspondent account grew 85% in com-parison with the same period of 2008. Tellers cash flow in MDL also grew an constituted: income: MDL 2,022 million in comparison with MDL 1,956 million in 2008, and expenses: MDL 566 million in comparison with MDL 513 million in 2008.

Tellers’ cash flow in relation with the payments received from individuals increased 13%. This may be attributed to maintaining constant package of services in the domain of household bills, increased turnover in relation with many services, timely notifica-tion of the Bank’s clients about the services offered by the bank by means of external advertising, enhanced quality and time of services, as well as by means of increasing the number of the Bank’s brunches that offer similar services. The volume of the pay-ments received from the population during 12 months of 2009 in comparison with the same period of 2008 grew 13% and by the end of December 2009 constituted MDL 124 million.

As the result of our efforts to promote ‘Bank-Client’ system of payments, as well as of commission decrease for the system ‘Bank-Client’, the amount of users using ‘Bank-Client’ system in-creased 200% in comparison with the same period in 2008.

Financial Results

Net profits for 2009 was MDL 7.8 million. Increased volume of tellers transactions of constant and new

clients, and implementation of the money transfer system, helped us to maintain the level of commission return at MDL 37.4 million. Decrease in export and import transactions and low volatility of the currency market, had its strong influence on forming return from the exchange transactions, and constituted MDL 39.9 mil-lion.

Total income in 2009 constituted MDL 200.4 million, as com-pared with MDL 222.8 million in the past years.

Bank’s expenses are subject to constant control and planing. Planning and monthly balances allow to determine with high precision the level of expenses and the level of assets and liabili-ties that provide coverage thereof.

Interest Expenses, 56%Risk Funds Expenses, 10% Salaries Expenses, 15%Fixed Assets Expenses, 6% Other Current Expenses 13%

Expenses Structure as of 31/12/2009

Interest Credit Yield, 52%Securities Yield, 5% Other Income, 4%Comissions, 19% Currency Exchange Yield, 20%

Income structure as of 31/12/2009

Page 36: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009

• Balance sheet data as of 31/12/2009 (MDL, thousands)

Balance sheet data as of 31/12/2009 (MDL, thousands)

Liabilities Structure as of 31/12/2009

Capitalul statutar 6,17%

Depozite cu dobîndă 57,27%

Venit nedistribuit 10,03%Depozite fără dobîndă 14,75%

Other assets 2,23%Alte împrumuturi 7,86%

Rezerve 1,69%

Assets structure as of 31/12/2009

Available funds 11,37%Banks’funds 10,00%Securities 14,43%

Credits (net) 45,91%Fixed assets (net) 5,56%Other assets 12,73%

Page 37: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009

• Financial results as of 31/12/2009 (MDL, thousands)

Financial results as of 31/12/2009 (MDL, thousands)

Income structure dynamics (MDL, thousands)

Currency exchange return Commissions Other allocations return

Securities return Credits return

Page 38: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009

• Information about financial activity in 31/12/2009

Information about financial activity in 31/12/2009

Page 39: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009

• Independent auditors’ report

INDEPENDENT AUDITORS’ REPORT TO THE SHAREHOLDERS OF BC ENERGBANK S.A.

We have audited the accompanying financial statements of BC Energbank S.A. (the “Bank”), which comprise the balance sheet as at 31 December 2009, and the income statement, statement of changes in equity and cash flow statement for the year then ended, and a summary of significant accounting policies and other explanatory notes.

Management’s Responsibility for the Financial Statements

Management is responsible for the preparation and fair presentation of these financial statements in accordance with the National Accounting Stand-ards. This responsibility includes: designing, implementing and maintaining in-ternal control relevant to the preparation and fair presentation of financial statements that are free from material misstatement, whether due to fraud or error; selecting and applying appropriate accounting policies; and making accounting estimates that are reasonable in the circumstances.

Auditors’ Responsibility

Our responsibility is to express an opinion on these financial statements based on our audit. We conducted our audit in accordance with the National Standards on Auditing. Those standards require that we comply with ethical requirements and plan and perform the audit to obtain reasonable assurance whether the financial statements are free from material misstatement.

An audit involves performing procedures to obtain audit evidence about the amounts and disclosures in the financial statements. The procedures se-lected depend on the auditor’s judgment, including the assessment of the risks of material misstatement of the financial statements, whether due to fraud or error. In making those risk assessments, the auditor considers internal control relevant to the entity’s preparation and fair presentation of the financial state-ments in order to design audit procedures that are appropriate in the circum-stances, but not for the purpose of expressing an opinion on the effectiveness of the entity’s internal control. An audit also includes evaluating the appropri-ateness of accounting policies used and the reasonableness of accounting estimates made by management, as well as evaluating the overall presenta-tion of financial statements.

We believe that the audit evidence we have obtained is sufficient and ap-propriate to provide a basis for our audit opinion.

Opinion

In our opinion the financial statements give a true and fair view, of the fi-nancial position of the Bank as of 31 December 2009, and of its financial per-formance and its cash flows for the year then ended in accordance with the National Accounting Standards.

Other Matters

This report is made solely to the Bank’s shareholders, as a body. Our audit work has been undertaken so that we might state to the Bank’s shareholders those matters we are required to state to them in an auditor’s report and for no other purpose. To the fullest extent permitted by law, we do not accept or as-sume responsibility to anyone other than the Bank and the Bank’s shareholders as a body, for our audit work, for this report, or for the opinion we have formed.

31 March 2010

Ernst & Young Chisinau, Republic of Moldova

Page 40: energbank.mdenergbank.md/Sites/energbank_ro/Uploads/ENEGMD22... · Capitalul normativ total Capitalul statutar 2001 an 2002 an 2003 an 2004 an 2005 an 2006 an 2007 an 2008 an 2009

Republica Moldova MD - 2012Chişinău, str. V. Alecsandri, 78

Tel.: 544 377, 276 021, 544 383Fax.: 279 855, BIC: ENEGMD22e-mail: [email protected]

www. energbank.com


Recommended