+ All Categories
Home > Documents > cap1- Elemente conceptuale

cap1- Elemente conceptuale

Date post: 28-Jan-2017
Category:
Author: hoangbao
View: 220 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
Embed Size (px)
of 38 /38
1 1.1 Cursul de schimb 1.1.1 Cursul de schimb - definirea noţiunii 1.1.2 Lichiditatea internaţională şi convertibilitatea. Concepte 1.1.3 Cursul de schimb şi convertibilitatea 1.1.4 Cursul de schimb şi rata inflaţiei 1.1.5 Cursul de schimb şi rata dobânzii 1.2 Cotarea 1.3 Poziţia investiţională a economiei naţionale. Balanţa de plăţi 1.3.1 Sistemul conceptual al balanţei de plăţi 1.3.2 Sistemul dublei înregistrări 1.3.3 Structura balanţei de plăţi 1.3.4 Poziţia investiţională internaţională 1.3.5 Mecanisme de echilibrare Elemente conceptuale
Transcript
 • 1 1.1 Cursul de schimb 1.1.1 Cursul de schimb - definirea noiunii 1.1.2 Lichiditatea internaional i convertibilitatea. Concepte 1.1.3 Cursul de schimb i convertibilitatea 1.1.4 Cursul de schimb i rata inflaiei 1.1.5 Cursul de schimb i rata dobnzii 1.2 Cotarea 1.3 Poziia investiional a economiei naionale. Balana de pli 1.3.1 Sistemul conceptual al balanei de pli 1.3.2 Sistemul dublei nregistrri 1.3.3 Structura balanei de pli 1.3.4 Poziia investiional internaional 1.3.5 Mecanisme de echilibrare

  Elemente conceptuale

 • Elemente conceptuale

  1.1 Cursul de schimb 1.1.1 Cursul de schimb - definirea noiunii Alturi de starea balanei de pli a unei ri, evoluia cursului de schimb reflect poziia economiei naionale n economia mondial i competitivitatea economiei naionale privit inclusiv prin prisma calitii politicii economice a statului. Dac pentru cursurile fixe evoluia balanei de pli a indus procese de ajustare (reechilibrare) nuntrul economiei, pentru celelalte regimuri de cursuri de schimb micarea acestora se constituie, ea nsi, ntr-un proces de ajustare1.

  n relaiile economice internaionale, este foarte important cunoaterea valorii unitii monetare a unui stat fa de cea a altui stat. Raportul dintre acestea, stabilit la un moment dat pe pia, se numete curs valutar2 sau curs de schimb. Altfel spus, cursul de schimb reprezint expresia raportului valoric dintre dou monede sau preul la care o valut poate fi cumprat cu o alt valut.

  Nu trebuie confundat noiunea de curs valutar cu aceea de paritate, care se exprim prin acelai raport. Diferena este aceea c paritatea este o noiune abstract, teoretic i nu corespunde ntotdeauna cu aceea de curs valutar, care rezult pe pia n urma unei conjuncturi economice, politice etc. Cursurile valutare pot fi clasificate n funcie de mai multe criterii. Astfel, dup modul de formare, exist cursul valutar oficial, stabilit de ctre autoritatea monetar (banca central, Ministerul Finanelor etc.) din ara respectiv, n mod unilateral, prin lege a devizelor sau regulament i cursul valutar de pia. Acest ultim tip de curs valutar se stabilete , liber, pe piaa valutar, n funcie de cererea i oferta de valut, prin activitatea desfurat de bnci. Din punct de vedere al stabilitii, cursurile valutare au mbrcat forma cursurilor punctelor aur, a cursurilor stabile (fixe), iar n prezent a cursurilor fluctuante.

  1 Daniel Dianu, Funcionarea economiei i echilibrul extern, Editura Academiei Romne,

  Bucureti, 1992. 2 Constantin Floricel, Relaii i tehnici financiar-monetare internaionale, Editura Didactic i Pedagogic RA Bucureti, 1994.

 • Mecanisme valutare

  Se pot ntlni, de asemenea, cursul bursier, stabilit la bursa valutar n funcie de cererea i oferta de valute, cursul valutar tolerat sau negru, ce se stabilete la bursa neagr i apare n practic pentru valutele care nu formeaz obiectul cotrii la burs sau bnci. n funcie de obiectivele politicii valutare, autoritatea monetar poate stabili cursuri unice (apar atunci cnd autoritatea monetar stabilete un singur curs pentru fiecare moned strin, indiferent de tipul operaiunii la care este folosit) sau cursuri multiple (este situaia n care autoritatea monetar dintr-o ar stabilete simultan mai multe cursuri pentru aceeai moned strin, n funcie de diferitele categorii de operaiuni la care sunt utilizate). Cursurile multiple pot fi difereniate, n funcie de tipul operaiunii la care se pot utiliza n: comerciale sau necomerciale. Cursurile comerciale pot fi unice i presupun utilizarea unui singur curs pentru toate mrfurile sau difereniate pe grupe de mrfuri. Bncile utilizeaz n activitatea lor urmtoarele tipuri de cursuri:

  cursul la vedere (spot) este cursul zilei, utilizat de bnci n derularea operaiunilor spot (la vedere), cu decontarea acestor operaiuni n termen de la data tranzaciei;

  cursul la termen (forward) este cursul utilizat pentru derularea operaunilor de vnzare cumprare valut la termen, adic cu decontarea acestora ntr-un termen mai mare de 48 de ore (1, 2, 3, 6, 9, 12 luni);

  cursul T.T (Telegrafic Transfer) este cursul utilizat n tehnica viramentului bancar.

  Cursul valutar este variabil datorit factorilor economici, politici, monetari, sociali etc. care influeneaz puterea de cumprare n rile care intr n comparaie.

  Factorii care intervin asupra paritii puterii de cumprare se clasific n factori interni (factori economici de producie i evaluare prin pre, factori financiari: credit, dobnd, moned; factori din afara domeniului economic: politici, sociali, psihologici etc.) i factori externi (situaia balanei de pli a rilor implicate; raportul cerere/ofert privind monedele respective pe piaa mondial; factori politici, sociali, psihologici, specifici economiei mondiale).

 • Elemente conceptuale

  n vederea asigurrii unui curs optim al valutelor, statul poate interveni pe pieele valutare3. Prin intervenia pe piaa valutar se nelege activitatea bncii centrale de a cumpra sau vinde unele valute n scopul ridicrii, respectiv scderii cursului acestor valute n raport cu moneda naional, prin influenarea cererii i ofertei. Rolul autoritii monetare const n a interveni prin vnzarea sau cumprarea pe pia a valutei celei mai solicitate, n vederea readucerii cursului la nivelul anterior.

  O alt posibilitate este aceea de intervenie direct pe pia, autoritatea monetar completnd oferta de valut n cazul n care aceasta este insuficient sau completnd, n caz contrar, cererea de valut. Intervenia pe pia poate fi: discreionar, atunci cnd statul are intenia s intervin oricnd i la orice curs sau limitat la o anumit perioad i la un anumit nivel al cursului.

  Statul poate interveni i indirect, folosind taxa scontului. Astfel, dac intenioneaz s majoreze oferta de valut pentru a face presiuni asupra cursului, statul crete taxa scontului, ceea ce determin creterea nivelului general al dobnzilor pe piaa respectiv, atrgnd n felul acesta capitalul strin. Prin aceast intervenie, este facilitat ptrunderea valutei strine n ar. Acest proces se poate aplica i invers.

  Devalorizarea reprezint micorarea oficial a valorii unei monede. Aceasta are drept consecin micorarea puterii de cumprare a monedei i modificarea raportului de preschimbare fa de alte monede. Despre devalorizare se poate discuta numai n cazul rilor a cror moned se stabilete printr-o relaie fix fa de o valut, co valutar, Drepturi Speciale de Tragere (DST), Euro. n cazul rilor a cror moned nu este legat pe baza unui aranjament valutar printr-o relaie fix de un anumit element, valoarea ei formndu-se pe pia, nu se mai vorbete de devalorizare, ci de depreciere. Deprecierea valutar reprezint fenomenul prin care o moned, pe un interval de timp dat, i diminueaz puterea de cumprare n raport cu alte monezi.

  3 Kiriescu Costin, Relaiile valutar-financiare internaionale, Editura tiinific i

  Enciclopedic, Bucureti, 1978.

 • Mecanisme valutare

  n relaiile de comer exterior, devalorizarea i deprecierea favorizeaz exportul i acioneaz ca o frn asupra importului.

  Revalorizarea reprezint majorarea oficial, prin lege, a valorii unei monede i are drept consecin direct creterea puterii de cumprare a monedei revalorizate i modificarea raportului de preschimbare fa de alte valute. Ca i devalorizarea, revalorizarea este tot mai rar utilizat.

  Aprecierea valutar reprezint fenomenul prin care o moned, pe un interval de timp dat, i mrete puterea de cumprare, ntr-un regim de curs flotant.

  n relaiile de comer exterior, att revalorizarea ct i aprecierea acioneaz ca o frn la export i ncurajeaz importurile n cadrul rii cu moneda apreciat. 1.1.2 Lichiditatea internaional i convertibilitatea. Concepte Lichiditatea internaional reprezint, n sens larg, totalitatea mijloacelor de plat internaionale de care poate dispune o ar la un moment dat.

  n sens restrns, lichiditatea internaional este format, n principal, din rezerva internaional oficial, la care se adaug creditele acordate de organismele financiare internaionale, precum i facilitile temporare pe care bncile centrale i le acord pe baz de reciprocitate. Din definiiile enunate, rezult c partea cea mai important a lichiditii internaionale o reprezint rezerva internaional oficial a unui stat. Rezerva internaional oficial este la dispoziia bncii centrale a unei ri i contribuie la garantarea solvabilitii externe a rii respective, precum i a capacitii sale de plat.

  Rezerva se compune din:

  rezerva de aur monetar;

  rezerva de valut forte (dolarul american, Euro, lira sterlin, yenul japonez, francul elveian etc.)

  disponibilitile n DST la Fondul Monetar Internaional.

 • Elemente conceptuale

  Convertibilitatea reprezint proprietatea unei monede de a putea fi preschimbat contra monedelor strine n mod liber pe piaa valutar.

  n practica internaional, se cunosc mai multe tipuri de convertibilitate i anume:

  convertibilitatea deplin a unei monede reprezint posibilitatea oricrei persoane (rezident sau nerezident) care deine o moned naional de a o preschimba, n mod liber, n orice alt moned, utiliznd cursul valutar practicat pe piaa respectiv, att pentru operaiunile curente, ct i pentru operaiunile de capital;

  convertibilitatea intern se refer la posibilitatea rezidenilor de a preschimba moneda naional contra valut;

  convertibilitatea extern se refer la acordarea acestui drept exclusiv nerezidenilor;

  convertibilitatea curent se refer numai la operaiunile derivate din exportul i importul de bunuri i servicii;

  convertibilitatea total se refer la toate categoriile de operaiuni att de cont curent, ct i de capital.

  1.1.3 Cursul de schimb i convertibilitatea Convertibilitatea limitat reprezint condiia de baz care determin excluderea unui activ implicat n asemenea contracte de la activele de rezerv. Existena unor astfel de contracte este o dovad suficient c respectivele active (mai ales cele participante la contracte bilaterale) nu pot fi disponibile n cazul apariiei unor dezechilibre de pli. Exist ns acorduri multilaterale al cror spectru este mai amplu i activele implicate pot fi disponibile n caz de necesitate. Mai mult chiar, principala motivaie pentru asemenea contracte nu este lipsa de resurse sub forma activelor convertibile. Aceste contracte pot stipula chiar lichidarea soldurilor n devize convertibile. De exemplu. contractele din cadrul Asociaiei de Integrare Latino-American au avut ca prim motivaie asigurarea unui stimulent puternic pentru schimburile intraregionale, ct i a unui mecanism instituional pentru reglementarea modalitilor de plat. De aceea, n Statistica anual a balanei de pli, soldurile activelor rezultate din aceste contracte au fost considerate parte a rezervelor rilor participante.

 • Mecanisme valutare

  Manualul de balan menioneaz disponibilitatea activelor de rezerv de a fi utilizate n diverse situaii, ns fr o specificaie anume. Pentru majoritatea rilor, necesitatea utilizrii activelor de rezerv poate aprea n orice zi. Pentru a putea fi folosite n tranzacii zilnice de pia, acestea nu trebuie s conin elemente restrictive. Astfel, dou elemente determin disponibilitatea de utilizare a activelor externe:

  utilizarea nelimitat (universal use), determinat de convertibilitate, care poate fi stabilit pentru un anumit activ;

  disponibilitatea imediat, care depinde de lichiditatea respectivului activ.

  Lichiditatea activelor externe implic automat, mai ales n contextul internaional, convertibilitatea acestora. Astfel, un activ poate fi disponibil imediat, dar, dac nu este liber convertibil, atunci nu poate fi considerat ca fiind lichid.

  1.1.4 Cursul de schimb i rata inflaiei

  Cursul de schimb al monedei dintr-o ar este determinat, pe termen mediu i lung, de rata inflaiei din ara respectiv, mai precis variaiile de curs dintre dou valute (A i B) depind de diferena existent ntre ratele inflaiei n economia celor dou ri A i B. Aceast concluzie are la baz teoria paritii puterii de cumprare.

  Teoria paritii puterii de cumprare explic evoluia cursului de schimb pe termen mediu i lung, dar o infirm pe termen scurt.

  Enumerm observaiile critice aduse acestei teorii:

  Teoria paritii puterii de cumprare se bazeaz pe evoluia balanei curente, balan care reprezint numai o parte din balana de plai. n acest fel, nu se ine seama de influena exercitat asupra cursului de schimb de celelalte posturi i componente ale balanei de pli.

 • Elemente conceptuale

  Teoria paritii puterii de cumprare nu ine seama de faptul c o valut poate deveni instrument de plat i transfer utilizat de tere ri. Din aceast cauz, evoluia valorii valutei respective nu mai are legtur cu rata inflaiei din ara creia i aparine moneda respectiv.

  Concluziile verificrii empirice a teoriei sunt influenate i de natura regimului de schimb n vigoare n cursul perioadei alese pentru efectuarea observaiei.

  Verificarea empiric a teoriei este sensibil la indicii de pre luai n calcul, utilizndu-se, de regul, indicele general al preurilor de consum. Aceti indici cuprind uneori bunuri i servicii care nu fac obiectul schimburilor internaionale i, n plus, introduc abateri care in de diferenele de productivitate i inflaie existente ntre sectoarele unei economii.

  1.1.5 Cursul de schimb i rata dobnzii Una dintre prghiile de influenare direct a cursului de schimb aflat sub controlul bncii centrale este rata dobnzii. n mod practic, scumpirea monedei naionale prin majorarea dobnzilor antreneaz inevitabil ieftinirea devizelor, deci ntrirea cursului valutar. Asigurarea echilibrului economic general, ca i a celui financiar, presupune preocuparea factorilor de decizie macroeconomic pentru corelarea ct mai judicioas a ofertei de resurse de la potenialul creditor cu cererea exprimat de potenialul debitor. Aici intervine problema raportului dintre rata nominal i rata real a dobnzii. Rata nominal, aceea care este nscris n contractul de credit, reprezint, n esen, preul nominal pltit de debitor pentru dreptul de a utiliza resursele bneti temporar disponibile ale creditorului. Dac, ns, inflaia este mai nalt dect rata nominal a dobnzii, creditorul va constata c puterea de cumprare a sumei care i-a fost restituit, mpreun cu dobnzile, este mai mic dect a celei pe care a avansat-o. Debitorul va restitui, n termeni reali, mai puin dect a primit. n aceste condiii, este imposibil de asigurat un echilibru ntre cerere i ofert. Restabilirea echilibrului presupune ca acela care a economisit s i conserve puterea de cumprare iniial. Acest lucru se poate realiza numai

 • Mecanisme valutare

  prin remunerarea pozitiv, n termeni reali, a economiilor. Aa dup cum astzi nu se mai evalueaz creterea nominal a salariului, ci numai puterea de cumprare a veniturilor, este corect s se analizeze i rata real a dobnzii, adic nivelul rezultat prin scderea ratei inflaiei din rata nominal a dobnzii. nelegerea i previzionarea evoluiei cursurilor de schimb pe piaa monetar internaional este strict legat de urmrirea ratei dobnzilor. Influenele ratelor dobnzilor explic, n special, evoluia cursurilor de schimb la vedere. Relaia dintre rata dobnzii i cursul de schimb poate fi analizat pe termen scurt sau lung.

  Pe termen scurt, variaia ratei dobnzii produce o fluctuaie a cursului de schimb la vedere. Astfel, dac autoritatea dintr-o ar va proceda la creterea ratei dobnzii, vor fi atrai n acea ar investitorii strini, care vor fi tentai s lichideze activele n alte valute, pentru a cumpra titluri n valuta rii respective: bonuri de tezaur, certificate de depozit etc. Vnzarea valutelor i cumprarea monedei rii respective au drept consecin aprecierea imediat a cursului monedei respective la vedere n raport cu celelalte valute. n sens invers, reducerea dobnzilor din ara respectiv i determin pe investitori s lichideze activele denominate n moneda rii respective, pentru a face plasamente n alte valute. Vnzrile masive de moned din ara respectiv, nsoite de cumprri de valute, au drept efect deprecierea cursului monedei naionale n raport cu celelalte valute i pot conduce la crize generale (Argentina).

  Pe termen mediu, relaia ntre rata dobnzii i cursul de schimb devine complicat. Pentru majoritatea valutelor, asocierea moned forte rat redus a dobnzii, pe de o parte i moned slab - rat ridicat a dobnzilor, pe de alt parte, se poate verifica i n practic.

  1.2 Cotarea Concentrnd cererea i oferta de valut, pe piaa valutar se formeaz cursul valutar. Operaiunea stabilirii pe piaa valutar a cursului unei monede n raport cu alta se numete cotare.

 • Elemente conceptuale

  Cursul unei monede se poate stabili n raport cu:

  o unitate monetar, sistem practicat numai pentru cteva valute: dolarul american (USD), lira sterlin () etc.

  Exemplu: 1 USD = x EUR 1 = y CHF

  o sut de uniti monetare, sistem practicat pentru jenul japonez.

  Exemplu: 100 JPY = x USD

  o mie de uniti monetare, sistem care este utilizat mai rar, n etapa actual, pentru noua lir turceasc

  Exemplu: 1000 TRY = x EUR Valutele sunt cotate n dou moduri cunoscute sub denumirea de:

  cotare direct (sau incert);

  cotare indirect (sau cert). Cotarea direct este cotarea prin care unitatea monetar strin rmne constant (1, 100, 1000), iar unitatea monetar naional variaz.

  Exemplu: 1 USD = x EUR 100 JPY = y EUR 1000 TRY = z EUR Aceast metod de cotare este folosit pe majoritatea pieelor valutare.

  n ara noastr, se practic, de asemenea, metoda cotrii directe, respectiv se stabilete ci lei fac 1, 100, 1000 de uniti monetare strine. Exemplu: 1 USD = x lei 100 JPY = y lei 1000 TRY = z lei

 • Mecanisme valutare

  Exemplificm cursurile de schimb ale monedelor strine n lei, la o cas de schimb valutar la data de 18 decembrie 2005:

  Cursurile de schimb valutar n ziua de 18 decembrie 2005

  Felul valutei

  Curs de cumprare

  (ROL)

  CurCurs de cumprare

  (RON)

  Curs de vnzare (ROL)

  Curs de vnzare (RON)

  USD 30104 3,0104 30107 3,0107 EUR 36302 3,6302 36310 3,6310 52689 5,2689 52670 5,2670 CHF 23840 2,3840 23845 2,3845 NOK 4425 0,4425 4427 0,4427 SEK 3938 0,03938 3939 0,03939

  Cotarea indirect indic cte uniti monetare strine fac o unitate monetar naional.

  Aceast metod de cotare este specific pieelor valutare engleze, canadiene i australiene. Exemplu: 1 = x USD

  1 = y EUR 1 = z TRY

  Cunoaterea modalitii de cotare pe o pia valutar permite determinarea sensului micrii cursurilor valutare de pe acea pia, respectiv a aprecierii sau a deprecierii monedelor. La cotarea direct, un raport aritmetic mai mare al unei monede n raport cu alta, luat drept etalon, indic o depreciere, o scdere a puterii de cumprare. Exemplu: momentul 1: 1 USD = 9 SEK momentul 2: 1 USD = 7 SEK n momentul 2, coroana suedez s-a depreciat, a slbit n raport cu dolarul american, lund n considerare cursul din momentul 1. n acelai timp, interpretnd poziia monedei etalon, aceasta s-a ntrit, s-a apreciat n raport cu coroana suedez. Dac raportul aritmetic fa de valuta etalon este mai mic, atunci moneda respectiv s-a apreciat i valuta etalon a slbit.

 • Elemente conceptuale

  Exemplu: momentul 1: 1 USD = 1,26 CHF momentul 2: 1 USD = 1,18 CHF Francul elveian s-a ntrit n raport cu dolarul american, iar dolarul s-a depreciat n raport cu francul elveian.

  Cotarea valutelor se face cu ajutorul a doi termeni, i anume cursul de cumprare i cursul de vnzare. Primul termen reprezint cursul de cumprare al valutei n moned naional, iar al doilea cursul de vnzare al valutei n moned naional, ambele din punctul de vedere al operatorului care coteaz. Diferena dintre cele dou cursuri (de cumprare i de vnzare) se numete spread i reprezint ctigul celui care coteaz, dac se presupune c el cumpr i vinde n acelai timp.

  1.3 Poziia investiional a economiei naionale. Balana de pli

  Balana de pli servete ca instrument de analiz a nivelului de dezvoltare a unei ri i a structurii economiei acesteia. ntr-o economie de pia, statul poate folosi balana de pli pentru a influena evoluia unor fenomene economice, micrile de capital i, implicit, situaia monedei din ara respectiv4. Evoluia balanei de pli a unei ri este n strns legtur cu evoluia economic a rii respective i reflect, ntr-un anume moment, gradul i modul n care ara respectiv este angrenat n circuitul economic mondial. Poziia unei economii naionale n raporturile ei cu restul lumii este reflectat n dou documente: balana de pli i balana creanelor i angajamentelor externe.

  Se poate afirma c balana de pli este n esen barometrul ntregii activiti economico-financiare a unei ri. Ea pune n eviden capacitatea 4 I. Stoian i A. Berea, Balana de pli externe, Editura tiinific i Enciclopedic,

  Bucureti, 1977.

 • Mecanisme valutare

  de producie a bunurilor i competitivitatea acestora pe piaa internaional, att n ceea ce privete calitatea, ct i preul acestora. ntre balana de pli i moneda naional exist o dubl influen: pe de o parte, cursul valutar al monedei influeneaz preurile i, deci, mrirea sau micorarea profitului n tranzaciile internaionale, iar, pe de alt parte, balana de pli influeneaz cursul valutar al monedei proprii, prin situaia de a fi activ sau pasiv. Pe msura maturizrii procesului de convertibilitate, crete tot mai mult rolul balanei de pli n determinarea convertibilitii i a mobilitii cursurilor valutare. Pentru trecerea cu succes la convertibilitatea pe termen mediu i lung, este esenial s se ating i s se menin un anumit echilibru structural ntre tranzaciile curente i cele de cont financiar i de capital. n acelai timp, pe piaa internaional financiar-valutar, calitatea balanei de pli a unei ri constituie un criteriu important n acordarea de credite i n stabilirea condiiilor acestora. 1.3.1 Sistemul conceptual al balanei de pli

  Balana de pli se bazeaz pe nregistrarea fluxurilor (tranzaciilor) dintre rezideni i nerezideni, contabilizate de-a lungul unei perioade de timp, de obicei un an. Balana de pli nregistreaz la activ ncasrile, respectiv, creanele exigibile n perioada de referin, iar la pasiv plile, respectiv datoriile exigibile n aceeai perioad, indiferent dac operaiunile comerciale sau financiare care le-au generat au fost efectuate n aceast perioad sau anterior. Potrivit manualului Fondului Monetar Internaional, balana de pli reprezint o declaraie statistic care rezum sistematic tranzaciile economice ale unei ri cu restul lumii, de-a lungul unei anumite perioade de timp (n general, un an). Obiectul balanei de pli l constituie tranzaciile i, de aceea, aceasta include mai degrab fluxuri dect stocuri. Astfel, balana de pli conine evenimente economice care se petrec ntr-o anumit perioad de timp i nu totaluri ale activelor i pasivelor economice care exist la un moment dat.

 • Elemente conceptuale

  Tranzaciile, n marea lor majoritate ntre rezideni i nerezideni, se refer la fluxurile economice care reflect crearea, transformarea, schimbul, transferul sau stingerea unei valori economice i care presupune schimbarea de proprietate asupra bunurilor sau a drepturilor financiare, prestarea de servicii sau disponibilizarea de for de munc i capital.

  Schema general de nregistrare a tranzaciilor in balana de pli poate fi prezentat astfel:

  Tranzacii Credit (+) Debit (-)

  A. Mrfuri i servicii Export de mrfuri, servicii prestate nerezidenilor

  Import de mrfuri, servicii prestate de ctre nerezideni

  B. Venituri Primite de la nerezideni Pltite nerezidenilor C. Transferuri (curente i de capital) Primite de la nerezideni

  Transmise nerezidenilor

  D. Tranzaii cu active i pasive financiare

  Majorarea angajamentelor fa de nerezidnei, micorarea creanelor fa de nerezideni

  Micorarea angajamentelor fa de nerezideni, majorarea creanelor fa de nerezideni

  Elaborarea balanei de pli se bazeaz pe un set de reguli care definesc agenii, natura tranzaciilor i modalitatea de nregistrare a acestora. Distincia dintre agenii rezideni i nerezideni const n centrul principal de interes al activitii lor.

  Astfel, rezidenii unei economii sunt reprezentai de urmtoarele tipuri de uniti economice:

  o ntreprinderile, corporaiile i cvasi-corporaiile, inclusiv sucursalele investitorilor direci nerezideni;

  o guvernul i administraia public local; o instituiile nonprofit; o gospodriile populaiei i persoanele fizice ce alctuiesc o

  gospodrie.

 • Mecanisme valutare

  Ca urmare, pentru a fi considerat rezident a unei economii, o entitate economic trebuie s aib un centru de interes economic n acea economie. Pe de alt parte, n categoria nerezidenilor sunt incluse: persoanele fizice i juridice strine care se afl n afara teritoriului naional romnesc, dar i romnii care i-au mutat centrul de activitate n strintate, filialele i sucursalele ntreprinderilor romneti stabilite n strintate (inclusiv muncitorii care lucreaz temporar n alt ar), precum i oamenii de afaceri, turitii, diplomaii strini aflai temporar n Romnia.

  Se consider c centrul de interes economic al unei persoane fizice sau juridice se afl ntr-o ar atunci cnd aceasta are plasamente (sediu, loc de fabricaie etc.) pe teritoriul economic al rii respective, unde (sau de unde) s-a angajat (sau intenioneaz s se angajeze) n activiti sau tranzacii economice, pe o perioad de timp nedefinit sau pe o perioad finit. Teritoriul economic al unei ri reprezint teritoriul geografic administrat de guvernul unei ri, n cadrul cruia persoanele, bunurile i capitalul circul liber. n cazul rilor maritime, teritoriul geografic include insulele supuse acelorai autoriti monetare i fiscale, ca i teritoriul continental. n conformitate cu manualul balanei de pli, teritoriul economic al unei ri include: spaiul aerian, apele teritoriale i platforma continental asupra crora o ar se bucur de drepturi exclusive; enclavele teritoriale; zonele libere, depozitele sau fabricile administrate de ntreprinderi aflate sub control vamal.

  Evaluarea tranzaciei se face la preul pieei, pre care este definit, conform metodologiei Fondului Monetar Internaional, ca fiind suma de bani pe care un potenial cumprtor o pltete pentru a achiziiona ceva de la un potenial vnztor, n condiiile n care ambii parteneri sunt pri independente, iar considerentele care stau la baza tranzaciei sunt strict comerciale.

  Momentul nregistrrii tranzaciei este, conform metodologiei Fondului Monetar Internaional, momentul n care are loc transferul de proprietate.

 • Elemente conceptuale

  1.3.2 Sistemul dublei nregistrri Balana de pli se bazeaz pe principiul contabilitii n dubl partid. La activ, se nscriu creanele exigibile ale rii fa de strintate, iar la pasiv, datoriile rii fa de strintate, scadente n perioada respectiv. Convenia contabil de baz pentru balana de pli este ca fiecare tranzacie nregistrat s fie reprezentat prin dou intrri cu exact aceeai valoare. ntr-o nregistrare a balanei de pli, cele dou intrri sunt folosite pentru a recunoate exact partea care d i cea care primete, pentru fiecare tranzacie n parte. De aceea, nregistrrile din balana de pli sunt similare cu nregistrrile financiare tipice, care respect principiul dublei nregistrri, folosit n general n contabilitatea afacerilor. Sistemul dublei nregistrri subliniaz faptul c i contabilitatea balanei de pli este guvernat de anumite reguli. Astfel, n conformitate cu contabilitatea afacerilor i cu principiile conturilor naionale, termenul credit este folosit pentru a ilustra o reducere de active sau o cretere de pasive, iar termenul debit este folosit pentru a ilustra o reducere de pasive sau o cretere de active. Balana de pli se ntocmete:

  o global, pentru fluxurile economice i financiare ale unei ri cu restul lumii;

  o bilateral, pentru relaiile stabilite cu o anumit ar;

  o regional, pentru relaiile cu un grup de ri. 1.3.3 Structura balanei de pli Dei, n prezent, nu se poate vorbi despre un model al structurii balanei de pli unanim acceptat de ctre toate rile lumii, acesta poate fi rezumat la urmtoarea structur bipartit pe conturi: contul curent sau balana de pli curente i contul de capital i financiar sau balana micrilor de capital. n interiorul acestei scheme, fiecare ar i realizeaz propria detaliere. Este demn de amintit metodologia de ntocmire a balanei de pli n accepiunea Fondului Monetar Internaional.

 • Mecanisme valutare

  Se poate spune c statistica balanei de pli are o structur coerent, care faciliteaz analizele ntocmite pentru numeroase scopuri, ntre care: formularea i monitorizarea politicilor macroeconomice, proiecii, studii privind comportamentul pieelor reale i financiare, comparaii bilaterale i multilaterale. Lista componentelor standard incluse n balana de pli ofer un standard internaional pentru sistemul structural pe care se articuleaz balana de pli. Lista componentelor standard ale balanei de pli se bazeaz pe o serie de consideraii conceptuale i practice. Structura listei componentelor s-a ntocmit lundu-se n considerare opiniile specialitilor n balana de pli, principiile analizei balanei de pli i clasificrile utilizate n alte sisteme statistice internaionale. Componentele standard sunt grupate n dou capitole principale: contul curent i contul de capital i financiar. Contul curent este, la rndul su, subdivizat n trei mari categorii: bunuri i servicii (subdivizat n bunuri i servicii), venituri i transferuri curente. Contul de capital i financiar include n contul de capital transferurile de capital i tranzaciile (cumprare/vnzare) cu active nemateriale, nefinanciare (inclusiv patente, drepturi de autor), iar n contul financiar tranzaciile internaionale cu active i pasive financiare ERORI I OMISIUNI.

  Componentele standard ale balanei de pli, dup metodologia Fondului Monetar Internaional5, sunt:

  1. Contul curent

  A. Bunuri i servicii

  a. Bunuri

  1. Mrfuri de export/import

  2. Bunuri pentru prelucrare (processing)

  3. Reparaii la bunuri

  4. Procurarea de bunuri n porturi de ctre crui

  5. Aur nemonetar

  5.1. Deinut ca depozit de valoare

  5.2. Alte ncasri / pli pentru aur nemonetar 5 FMI Manualul balanei de pli, Washington DC, 1993.

 • Elemente conceptuale

  b. Servicii 1. Servicii de transport 1.1 Navlu - transport de mrfuri 1.1.1 Maritim 1.1.2 Fluvial 1.1.3 Aerian 1.1.4 Feroviar 1.1.5 Auto 1.1.6 Alte mijloace de transport 1.2 Transport de pasageri 1.2.1 Maritim 1.2.2 Fluvial 1.2.3 Aerian

  1.2.4 Feroviar 1.2.5 Auto 1.2.6 Alte mijloace de transport 1.3 Alte mijloace de transport 1.3.1 Maritim 1.3.2 Fluvial 1.3.3 Aerian 1.3.4 Feroviar 1.3.5 Auto 1.3.6 Alte mijloace de transport 2. Turism - cltorii 2.1 Deplasri oficiale 2.2 Turism particular 2.2.1 Cltorii n scop medical 2.2.2 Cltorii n scop educaional 2.2.3 Cltorii n scop personal 2.2.4 Schimb valutar 2.2.5 Vnzri mrfuri 2.3 Alte categorii de cltorii 3. Alte categorii de servicii 3.1 Servicii de comunicaii 3.2 Servicii de construcii 3.3 Servicii de asigurri

 • Mecanisme valutare

  3.4 Servicii financiare 3.5 Servicii de informatic 3.6 Taxe de licen 3.7 Alte servicii aferente afacerilor 3.8 Leasing operaional 3.9 Servicii audio-vizuale i nrudite 3.10 Alte servicii culturale i de recreere 3.11 Servicii guvernamentale neincluse n alt parte 3.12 Alte servicii neincluse n alt parte

  B. Venituri 1. Venituri din munc 2. Venituri din investiii 2.1 Venituri din investiii directe 2.1.1 Dividende i profit 2.1.2 Dobnzi 2.2 Venituri din investiii de portofoliu 2.2.1 Dividende 2.2.2 Dobnzi 2.3. Alte investiii

  3. Venituri din alte investiii de capital 3.1 Dobnzi aferente operaiunilor pe termen scurt 3.2 Dobnzi aferente operaiunilor pe termen mediu i lung

  C. Transferuri curente 1. Transferuri ale administraiei publice 2. Transferuri private

  2. Contul de capital i financiar A. Contul de capital 1. Transferuri de capital 1.1 Administraia public 1.1.1 Anularea datoriei 1.1.2 Alte transferuri ale administraiei publice 1.2 Alte transferuri de capital 1.2.1 Transferuri ale migranilor 1.2.2 Anularea datoriilor neguvernamentale 1.2.3 Alte transferuri 1.3 Achiziionarea/vnzarea de active nemateriale, nefinanciare

 • Elemente conceptuale

  B. Contul financiar 1. Investiii directe 1.1 Investiii directe de capital ale rezidenilor n strintate 1.1.1 Participaii la capital 1.1.1.1 Sectorul bancar 1.1.1.2 Sectorul nebancar 1.1.2 Ctiguri reinvestite 1.1.2.1 Sectorul bancar 1.1.2.2 Sectorul nebancar 1.1.3 Alte capitaluri 1.1.3.1 Sectorul bancar 1.1.3.2 Sectorul nebancar 1.2 Investiii directe ale nerezidenilor n Romnia 1.2.1 Participaii la capital 1.2.1.1 Sectorul bancar 1.2.1.2 Sectorul nebancar 1.2.2 Ctiguri reinvestite 1.2.2.1 Sectorul bancar 1.2.2.2 Sectorul nebancar 1.2.3 Alte capitaluri 1.2.3.1 Sectorul bancar 1.2.3.2 Sectorul nebancar 2. Investiii de portofoliu 2.1 Active 2.1.1 Valori mobiliare de natura aciunilor 2.1.1.1 Autoritatea monetar 2.1.1.2 Administraia public 2.1.1.3 Sector bancar 2.1.1.4 Alte sectoare 2.1.2 Valori mobiliare de natura obligaiunilor 2.1.2.1 Autoritatea monetar 2.1.2.2 Administraia public 2.1.2.3 Sector bancar 2.1.2.4 Alte sectoare

 • Mecanisme valutare

  2.2 Pasive 2.2.1 Valori mobiliare de natura aciunilor 2.2.1.1 Autoritatea monetar 2.2.1.2 Administraia public 2.2.1.3 Sector bancar 2.2.1.4 Alte sectoare 2.2.2 Valori mobiliare de natura obligaiunilor 2.2.2.1 Autoritatea monetar 2.2.2.2 Administraia public 2.2.2.3 Sector bancar 2.2.2.4 Alte sectoare 3. Alte investiii de capital 3.1 Active 3.1.1 mprumuturi i credite pe termen lung 3.1.1.1 Autoritatea monetar 3.1.1.2 Administraia public 3.1.1.3 Sector bancar 3.1.1.4 Regii autonome 3.1.1.5 Societi comerciale 3.1.1.6 Alte sectoare 3.1.2 mprumuturi i credite pe termen scurt 3.1.2.1 Autoritatea monetar 3.1.2.2 Administraia public 3.1.2.3 Sector bancar 3.1.2.4 Regii autonome 3.1.2.5 Societi comerciale 3.1.2.6 Alte sectoare

  3.1.3 Documente de export pe termen lung, n curs de decontare

  3.1.3.1 Administraia public 3.1.3.2 Regii autonome 3.1.3.3 Societi comerciale 3.1.3.4 Alte sectoare

 • Elemente conceptuale

  3.1.4 Documente de export pe termen scurt, n curs de decontare

  3.1.4.1 Administraia public 3.1.4.2 Regii autonome 3.1.4.3 Societi comerciale 3.1.4.4 Alte sectoare 3.1.5 Numerar i cecuri 3.1.5.1 Autoritatea monetar 3.1.5.2 Administraia public 3.1.5.3 Sector bancar 3.1.5.4 Regii autonome 3.1.5.5 Societi comerciale 3.1.5.6 Alte sectoare 3.1.6 Depozite deinute de rezideni n strintate 3.1.6.1 Autoritatea monetar 3.1.6.2 Administraia public 3.1.6.3 Sector bancar 3.1.6.4 Regii autonome 3.1.6.5 Societi comerciale 3.1.6.6 Alte sectoare

  3.1.7 Alte active (arierate, subscripii de capital la organizaii internaionale nefinanciare)

  3.1.7.1 Alte active pe termen lung 3.1.7.1.1 Autoritatea monetar 3.1.7.1.2 Administraia public 3.1.7.1.3 Sector bancar 3.1.7.1.4 Regii autonome 3.1.7.1.5 Societi comerciale 3.1.7.1.6 Alte sectoare 3.1.7.2 Alte active pe termen scurt 3.1.7.2.1 Autoritatea monetar 3.1.7.2.2 Administraia public 3.1.7.2.3 Sector bancar 3.1.7.2.4 Regii autonome 3.1.7.2.5 Societi comerciale 3.1.7.2.6 Alte sectoare

 • Mecanisme valutare

  3.2 Pasive 3.2.1 Credite i mprumuturi de la FMI

  3.2.2 mprumuturi i credite pe termen lung 3.2.2.1 Autoritatea monetar 3.2.2.2 Administraia public 3.2.2.3 Sector bancar 3.2.2.4 Regii autonome 3.2.2.5 Societi comerciale 3.2.2.6 Alte sectoare 3.2.3 mprumuturi i credite pe termen scurt 3.2.3.1 Autoritatea monetar 3.2.3.2 Administraia public 3.2.3.3 Sector bancar 3.2.3.4 Regii autonome 3.2.3.5 Societi comerciale 3.2.3.6 Alte sectoare 3.2.4 Documente de import, pe termen lung, n curs de decontare 3.2.4.1 Administraia public 3.2.4.2 Regii autonome 3.2.4.3 Societi comerciale 3.2.4.4 Alte sectoare 3.2.5 Documente de import, pe termen scurt, n curs de decontare 3.2.5.1 Administraia public 3.2.5.2 Regii autonome 3.2.5.3 Societi comerciale 3.2.5.4 Alte sectoare 3.2.6 Numerar i cecuri 3.2.6.1 Autoritatea monetar 3.2.6.2 Sector bancar 3.2.7 Depozite 3.2.7.1 Autoritatea monetar 3.2.7.2 Sector bancar

 • Elemente conceptuale

  3.2.8 Alte pasive 3.2.8.1 Alte pasive pe termen lung 3.2.8.1.1 Autoritatea monetar 3.2.8.1.2 Administraia public 3.2.8.1.3 Sector bancar 3.2.8.1.4 Regii autonome 3.2.8.1.5 Societi comerciale 3.2.8.1.6 Alte sectoare 3.2.8.2 Alte pasive pe termen scurt 3.2.8.2.1 Autoritatea monetar 3.2.8.2.2 Administraia public 3.2.8.2.3 Sector bancar 3.2.8.2.4 Regii autonome 3.2.8.2.5 Societi comerciale 3.2.8.2.6 Alte sectoare 4. Conturi n tranzit 5. Conturi de cliring / barter 5.1 Active 5.1.1 Guvernamentale 5.1.1.1 Cliring 5.1.1.2 Cooperare 5.1.1.3 Barter 5.1.1.4 Compensaii 5.1.2 Neguvernamentale 5.2 Pasive 5.2.1 Guvernamentale 5.2.1.1 Cliring 5.2.1.2 Cooperare 5.2.1.3 Barter 5.2.1.4 Compensaii 5.2.2 Neguvernamentale 6. Active de rezerv 6.1 Aur monetar 6.2 DST 6.3 Devize convertibile 6.4 Poziia de rezerv la FMI 6.5. Alte active

 • Mecanisme valutare

  Conform structurii prezentate, contul curent al balanei de pli cuprinde trei capitole distincte, i anume: bunuri i servicii (A), venituri (B) i transferuri curente (C). Capitolul bunuri i servicii cuprinde la rndul su balana comercial i balana serviciilor. Balana comercial este o component important a balanei de pli i reprezint importul i exportul de bunuri corporale. Ambele fluxuri (exportul i importul) de bunuri sunt evaluate f.o.b.6, adic la frontiera vamal a rii exportatoare. Balana serviciilor nregistreaz ncasrile i plile rezultate din derularea operaiunilor de comer internaional cu servicii de transport de mrfuri i cltori, de recepie i control cantitativ i calitativ, de nmagazinare, manipulare i transbordare a mrfurilor, comisioanelor, taxelor i spezelor portuare i aeroportuare, de reclam i publicitate comercial, servicii de pot i telecomunicaii, radio, televiziune, turism, asigurri i reasigurri internaionale, comisioane i speze bancare etc.

  Poziia Venituri include urmtoarele tipuri de venituri:

  veniturile din salarii i alte compensaii, pltite att n numerar, ct i n natur, ctigate de persoane individuale ntr-o economie, alta dect cea n care ele sunt rezidente, pentru munca prestat;

  veniturile din investiii (directe i de portofoliu). Cele mai comune tipuri de active financiare sunt depozitele bancare, mprumuturile, cambiile, obligaiunile i alte efecte de comer creane, pri din capitalul social al unei ntreprinderi i creane ale principalei asupra sucursalei. Veniturile din investiii se refer, n principal, la dobnzi, dividende, remiteri din profiturile sucursalei i prile investitorilor din ctigurile obinute de ntreprinderi prin investiie direct etc.

  Transferurile curente sunt definite de metodologia Fondului Monetar Internaional ca fiind intrrile sau ieirile de resurse reale sau financiare fr o compensare din partea beneficiarului. Transferurile curente sunt mprite n: transferurile guvernului (se refer la subvenii sau donaii de la bugetele

  6 free on bord = franco la bord, vezi condiiile de livrare Incoterms 2000.

 • Elemente conceptuale

  curente; asisten tehnic; despgubiri impuse de tratate de pace; prime de asigurare mpotriva pierderilor mai puin costul serviciilor i prime de asigurare mpotriva pierderilor i contribuiile guvernamentale la bugetele administrative ale organizaiilor internaionale), transferuri private (remiteri ale muncitorilor angajai n alte economii) i alte transferuri (includ cadouri; pensii alimentare i alte transferuri de ajutoare; bilete de loterie vndute i premiile ctigate de la loterii; pensii necontractuale de la agenii neguvernamentale; prime de asigurare temporar nu pe via mai puin cheltuielile aferente acestor servicii i asigurrile temporare; ajutoare date n alte scopuri). Contul de capital i financiar sau balana micrilor de capital cuprinde dou categorii de tranzacii i anume: contul de capital i contul financiar.

  Contul de capital cuprinde toate operaiunile de ncasri i pli legate de transferul internaional de capital, achiziionarea sau vnzarea de active care nu sunt rezultatul activitii umane i active intangibile care sunt efectuate ntre rezideni i nerezideni.

  Conform definiiei din manualul balanei de pli, contul financiar reprezint totalitatea tranzaciilor cu active i pasive financiare externe ale unei economii care presupun transferul dreptului de proprietate, incluznd crearea i lichidarea de creane.

  Astfel, pentru ca o tranzacie s fie inclus n contul financiar trebuie s ndeplineasc trei criterii, i anume:

  tranzacia s implice un transfer al dreptului de proprietate, inclusiv crearea sau lichidarea unui activ sau pasiv;

  un activ sau un pasiv trebuie s reprezinte o crean/obligaie care exist n mod legal;

  tranzacia trebuie s implice un activ sau un pasiv financiar extern.

  Tranzaciile financiare sunt nregistrate n contul financiar la valoarea de pia i n momentul schimbului de proprietate. Manualul balanei de pli distinge patru categorii de investiii, i anume: investiii directe, investiii de portofoliu, alte investiii i active de rezerv.

 • Mecanisme valutare

  Investiia direct reprezint o parte component a investiiilor internaionale, prin care o entitate rezident ntr-o economie are un interes pe termen lung ntr-o ntreprindere rezident din alt economie. Investiiile directe presupun o relaie pe termen lung ntre investitorul direct i ntreprinderea investiie direct, precum i un grad de influen semnificativ al investitorului direct n conducerea ntreprinderii investiie direct. Investitorul direct poate fi o persoan fizic, o companie privat sau public ncorporat sau nencorporat, un grup de persoane fizice sau companii, un guvern sau o agenie guvernamental care deine o ntreprindere investiie direct ntr-o alt economie dect cea n care investitorul direct este rezident. O ntreprindere investiie direct este o ntreprindere ncorporat sau nencorporat, n care un investitor direct deine cel puin 10 procente din aciuni sau din puterea de vot (n cazul unei ntreprinderi ncorporate) sau echivalentul acestei ponderi (n cazul unei ntreprinderi nencorporate ). Investiia direct se nregistreaz n balana de pli pe baza sensului investiiei, i anume investiii directe ale rezidenilor n strintate i respectiv investiii directe ale nerezidenilor n economia raportoare. Investiiile de portofoliu cuprind tranzacii cu aciuni, alte titluri financiare i derivate financiare, cu excepia cazului n care aceste tranzacii se refer la investiii directe sau active de rezerv. Investiiile de portofoliu se refer att la instrumente pe termen scurt, ct i la cele pe termen lung. Trstura esenial a instrumentelor clasificate ca investiii de portofoliu este aceea c sunt negociate sau negociabile. Aceasta nseamn c instrumentele ofer investitorilor posibilitatea de a-i transfera capitalul investit de la un instrument la altul, independent de scaden. Tranzaciile privind investiiile de portofoliu sunt acelea care implic activele i pasivele financiare ale unei economii. n cadrul activelor i pasivelor, tranzaciile privind investiiile de portofoliu sunt grupate pe tipuri de instrumente. Componentele standard ale balanei de pli includ patru tipuri de instrumente, i anume:

  aciuni (instrumente care confer deintorului un drept asupra valorii reziduale sau a venitului rezidual al ntreprinderii emitente, dup ce s-au stins creanele tuturor celorlali creditori);

  obligaiuni i bilete (cuprind titlurile financiare creatoare de datorie, a cror scaden contractual iniial este mai mare de un an i care sunt purttoare de dobnd). Instrumentele aparinnd investiiilor de portofoliu incluse n aceast categorie

 • Elemente conceptuale

  sunt titlurile financiare creatoare de datorie, care confer deintorului dreptul necondiionat de a obine un venit fix sau un venit variabil determinat prin contract, dar care este independent de veniturile emitentului. n aceast categorie, se mai includ i alte titluri financiare, cu scaden mai mare de un an, cum ar fi: obligaiunile cu venit fix; titlurile financiare prefereniale neparticipative; obligaiunile convertibile; obligaiunile fr scaden fixat; certificate de depozit negociabile; obligaiuni ipotecare; obligaiuni fr dobnd i alte obligaiuni scontate; obligaiuni cu dobnd variabil; i obligaiuni indexabile);

  instrumente ale pieei monetare, i derivate financiare (opiunile) sunt instrumente financiare care

  confer uneia dintre pri dreptul dar nu i obligaia de a cumpra, n cazul unei opiuni de cumprare sau de a vinde, n cazul unei opiuni de vnzare, un anumit activ financiar sau real la un pre predeterminat de la o alt parte numit emitentul opiunilor).

  Alte investiii se refer la credite comerciale, mprumuturi obinute de la organisme financiare internaionale, depozite bancare. Aceste investiii sunt evaluate pe baza valorii nominale a sumelor rmase plus dobnzile acumulate i nepltite. Activele de rezerv reprezint instrumente financiare aflate la dispoziia autoritilor centrale pentru a finana, absorbi sau ajusta dezechilibrele financiare. In cadrul balanei de pli, activele de rezerv sunt definite ca: aur monetar deinut de autoritatea unei ri, creanele autoritilor asupra nerezidenilor, disponibiliti n Drepturi Speciale de Tragere i poziia rezervelor la Fondul Monetar Internaional. Aceste patru componente formeaz activele externe brute ale autoritilor centrale. Principala funcie a activelor de rezerv este de a asigura sau absorbi lichiditatea necesar n vederea ajustrii dezechilibrelor de pli ntre o ar i restul lumii. n plus, ele contribuie la meninerea ncrederii n solvabilitatea rii i reprezint garanii pentru mprumuturile din strintate. Activele de rezerv determin aspecte importante ale relaiilor dintre rile membre i Fondul Monetar Internaional. Astfel, deinerile de rezerve reprezint unul din factorii pe baza cruia se calculeaz cota de participare a unei ri i influeneaz eligibilitatea acesteia n obinerea unei trane de rezerv i n utilizarea creditului de la Fond.

 • Mecanisme valutare

  Nivelul activelor de rezerv al unei anumite ri depinde de factori cum ar fi: gradul de deschidere al economiei, amploarea fluctuaiilor dezechilibrelor de pli, precum i costul deinerilor de rezerve. Gradul de deschidere al economiei unei ri, reflectnd interdependena dintre aceasta i economia mondial, se poate msura prin raportul exporturilor (sau importurilor) de bunuri i servicii n produsul intern brut. Fluctuaiile balanei de pli pot fi stabilite prin observaii fcute de-a lungul timpului asupra abaterilor fa de o tendin medie, iar costul deinerilor de rezerve poate fi evaluat prin intermediul diferenialului ratei dobnzii. Un indicator de msur al deinerilor de rezerv l reprezint raportul dintre activele de rezerv i importurile de bunuri. Rezultatul se exprim n numrul de zile, sptmni sau luni n care importul poate fi acoperit de un anumit stoc al activelor de rezerv. Aceast evaluare nu trebuie ns privit rigid, raportul putnd varia considerabil de la ar la ar. Principalele caracteristici ale activelor de rezerv sunt:

  Activele de rezerv reprezint activele externe aflate la dispoziia autoritilor monetare ale unei ri, recunoscute pe plan internaional drept instrumente financiare utilizate n ajustarea dezechilibrelor de pli derivate din tranzaciile autonome internaionale.

  Activele de rezerv sunt utilizate pentru finanarea, absorbia sau reglarea amplitudinii dezechilibrelor prin intervenia autoritilor monetare pe piaa valutar, pentru a influena cursul de schimb al monedei naionale.

  Utilizarea excesiv a rezervelor nu reprezint o situaie obinuit. n situaia n care dezechilibrele persist, autoritile monetare recurg la politici alternative sau adiionale n cadrul politicilor de ajustare.

  Principala lor funcie este de a asigura sau absorbi lichiditatea pe o perioad limitat, n timp ce sunt implementate msurile alternative sau adiionale, care s determine corectarea dezechilibrelor.

  Utilizarea activelor de rezerv permite autoritilor monetare s evite adoptarea unui curs de schimb liber flotant sau a unor reglementri restrictive.

 • Elemente conceptuale

  1.3.4 Poziia investiional internaional

  Aria strict de cuprindere a balanei de pli este n corelaie direct cu poziia investiional internaional. Poziia investiional internaional este o declaraie statistic a valorii i compoziiei creanelor (activelor) unei economii asupra restului lumii i a valorii pasivelor financiare externe ale economiei respective, calculat la o anume dat, ca de exemplu sfritul anului. Diferena dintre stocul de active financiare externe i pasivele financiare externe este acea parte din avuia net a economiei respective atribuibil sau derivat din sectorul ei extern. n metodologia Fondului Monetar Internaional, exist o schem de clasificare pentru poziia investiional internaional (care prezint stocul de active i de pasive financiare externe existent la un moment dat) similar cu schema de clasificare utilizat n contul financiar i n partea de venituri din investiii a contului curent. Similaritatea celor dou clasificri reflect legtura strns dintre poziia investiional internaional i aceste dou componente ale balanei de pli. Poziia investiional internaional trebuie prezentat comparativ n dou momente diferite. Modificrile aprute ntr-un interval de timp n poziia investiional internaional pot fi rezultatul tranzaciilor nregistrate n contul financiar al balanei de pli sau al altor modificri, cum ar fi: modificarea preurilor activelor i pasivelor sau modificarea cursului valutar al unitii de cont fa de moneda n care sunt exprimate activele i pasivele. O alt cauz exterioar tranzaciilor, care poate determina modificarea stocurilor de active i de pasive financiare, poate fi reprezentat de aciunile unilaterale ale unei ri (monetizarea aurului i prescrierea datoriei), care creeaz sau dizolv active financiare.

  Conform metodologiei Fondului Monetar Internaional, componentele standard ale poziiei investiionale internaionale sunt:

  Modificarea PII rezultat din:

  Poziia la nceputul anului

  Tran- zacii

  Modif. preurilor

  Modif. curs de schimb

  Alte ajustri

  Poziia la sfritul anului

 • Mecanisme valutare

  A. Active 1. Investiii directe n strintate7 1.1 Capital n aciuni i profit reinvestit 1.1.1 Creane asupra ntreprinderilor afiliate 1.1.2 Datorii ctre ntreprinderile afiliate 1.2 Alte forme de capital 1.2.1 Creane asupra ntreprinderilor afiliate 1.2.2 Datorii ctre ntreprinderile afiliate 2. Investiii de portofoliu 2.1 Aciuni 2.1.1 Autoritatea monetar 2.1.2 Administraia public 2.1.3 Sectorul bancar 2.1.4 Alte sectoare 2.2 Instrumente ale datoriei

  2.2.1 Obligaiuni i bancnote 2.2.1.1 Autoritatea monetar 2.2.1.2 Administraia public 2.2.1.3 Sectorul bancar 2.2.1.4 Alte sectoare 2.2.2 Instrumente ale pieei monetare 2.2.2.1 Autoritatea monetar 2.2.2.2 Administraia public 2.2.2.3 Sectorul bancar 2.2.2.4 Alte sectoare 2.2.3 Derivate financiare 2.2.3.1 Autoritatea monetar 2.2.3.2 Administraia public 2.2.3.3 Sectorul bancar 2.2.3.4 Alte sectoare

  7 ntruct investiiile directe se clasific n primul rnd dup direcie n strintate la

  active i n economia raportoare la pasive separarea pe creane/datorii se face att pentru active ct i pentru pasive, dei aceste subpoziii nu corespund strict activelor i pasivelor.

 • Elemente conceptuale

  3. Alte investiii 3.1 Credite comerciale 3.1.1 Administraia public 3.1.1.1 Termen lung 3.1.1.2 Termen scurt 3.1.2 Alte sectoare 3.1.2.1 Termen lung 3.1.2.2 Termen scurt 3.2 mprumuturi 3.2.1 Autoritatea monetar 3.2.1.1 Termen lung 3.2.1.2 Termen scurt 3.2.2 Administraia public 3.2.2.1 Termen lung 3.2.2.2 Termen scurt 3.2.3 Sectorul bancar 3.2.3.1 Termen lung 3.2.3.2 Termen scurt 3.2.4 Alte sectoare 3.2.4.1 Termen lung 3.2.4.2 Termen scurt 3.3 Numerar i depozite 3.3.1 Autoritatea monetar 3.3.2 Administraia public 3.3.3 Sectorul bancar 3.3.4 Alte sectoare 3.4 Alte active 3.4.1 Autoritatea monetar 3.4.1.1 Termen lung 3.4.1.2 Termen scurt 3.4.2 Administraia public 3.4.2.1 Termen lung 3.4.2.2 Termen scurt 3.4.3 Sectorul bancar 3.4.3.1 Termen lung 3.4.3.2 Termen scurt 3.4.4 Alte sectoare 3.4.4.1 Termen lung 3.4.4.2 Termen scurt

 • Mecanisme valutare

  4. Active de rezerv 4.1 Aur monetar 4.2 Drepturi speciale de tragere 4.3 Poziia de rezerv la FMI 4.4 Valut convertibil 4.4.1 Numerar i depozite 4.4.1.1 La autoritatea monetar 4.4.1.2 La bnci 4.4.2 Titluri financiare 4.4.2.1 Aciuni 4.4.2.2 Obligaiuni i bilete

  4.4.2.3 Instrumente ale pieei monetare i derivate financiare 4.5 Alte creane

  B. Pasive 1. Investiii directe n economia raportoare8 1.1 Capital n aciuni i profit reinvestit 1.1.1 Creane asupra investitorilor direci 1.1.2 Datorii ctre investitorii direci 1.2 Alte forme de capital 1.2.1 Creane asupra investitorilor direci 1.2.2 Datorii ctre investitorii direci 2. Investiii de portofoliu 2.1 Aciuni 2.1.1 Sector bancar 2.1.2 Alte sectoare 2.2 Instrumente ale datoriei 2.2.1 Obligaiuni i bilete 2.2.1.1 Autoritatea monetar 2.2.1.2 Administraia public 2.2.1.3 Sectorul bancar 2.2.1.4 Alte sectoare

  8 ntruct investiiile directe se clasific n primul rnd dup direcie n strintate la

  active i n economia raportoare la pasive separarea pe creane/datorii se face att pentru active ct i pentru pasive, dei aceste subpoziii nu corespund strict activelor i pasivelor.

 • Elemente conceptuale

  2.2.2 Instrumente ale pieei monetare 2.2.2.1 Autoritatea monetar 2.2.2.2 Administraia public 2.2.2.3 Sectorul bancar 2.2.2.4 Alte sectoare 2.2.3 Derivate financiare 2.2.3.1 Autoritatea monetar 2.2.3.2 Administraia public 2.2.3.3 Sectorul bancar 2.2.3.4 Alte sectoare 3. Alte investiii 3.1 Credite comerciale 3.1.1 Administraia public 3.1.1.1 Termen lung 3.1.1.2 Termen scurt 3.1.2 Alte sectoare 3.1.2.1 Termen lung 3.1.2.2 Termen scurt 3.2 mprumuturi 3.2.1 Autoritatea monetar 3.2.1.1 Utilizarea creditelor i mprumuturilor de la FMI 3.2.1.2 Alte mprumuturi pe termen lung 3.2.1.3 Termen scurt 3.2.2 Administraia public 3.2.2.1 Termen lung 3.2.2.2 Termen scurt 3.2.3 Sectorul bancar 3.2.3.1 Termen lung 3.2.3.2 Termen scurt 3.2.4 Alte sectoare 3.2.4.1 Termen lung 3.2.4.2 Termen scurt 3.3 Numerar i depozite 3.3.1 Autoritatea monetar 3.3.2 Sectorul bancar

 • Mecanisme valutare

  3.4 Alte pasive 3.4.1 Autoritatea monetar 3.4.1.1 Termen lung 3.4.1.2 Termen scurt 3.4.2 Administraia public 3.4.2.1 Termen lung 3.4.2.2 Termen scurt 3.4.3 Sectorul bancar 3.4.3.1 Termen lung 3.4.3.2 Termen scurt 3.4.4 Alte sectoare 3.4.4.1 Termen lung 3.4.4.2 Termen scurt Poziia investiional internaional a unei ri reflect stocul de active i pasive financiare existent la un anumit moment. Activele externe financiare se compun din creanele asupra nerezidenilor, aur monetar i deinerile de Drepturi Speciale de Tragere de ctre autoritile monetare. Diferena dintre activele i pasivele financiare ale unei economii reprezint poziia investiional internaional net. Dac pasivele financiare depesc activele financiare, atunci o economie nregistreaz o poziie investiional internaional net negativ. Teoretic, poziia investiional este similar cu bilanul unei entiti economice, care reflect activele, pasivele i capitalul (avuia net) existente la un anumit moment. Exist ns o diferen important ntre poziia investiional net a unei economii i valoarea avuiei sale nete. Exist o relaie strns ntre poziia investiional internaional i balana de pli extern. Astfel, n contul financiar al balanei de pli al unei economii sunt reflectate tranzaciile cu activele i pasivele financiare externe. Aceste tranzacii modific stocul de active externe i pasive, cuprins n poziia investiional internaional. Poziia investiional internaional este strns legat de poziia venituri din investiii nregistrate n cadrul contului curent al balanei de pli. Totodat, exist o relaie indirect ntre contul curent al balanei de pli i poziia investiional internaional. Avnd n vedere sistemul dublei nregistrri al balanei de pli, soldul contului curent trebuie contrabalansat de soldul cu semn opus al contului de capital i financiar, atunci cnd nu exist erori i omisiuni. Astfel, dac acesta are un impact direct asupra poziiei investiionale internaionale, contul curent va afecta n mod indirect poziia internaional.

 • Elemente conceptuale

  1.3.5 Mecanisme de echilibrare

  ntr-o economie de pia, pentru a influena evoluia unor fenomene economice, statul poate folosi balana de pli, micrile de capital i, implicit, situaia monedei din ara respectiv9. Evoluia balanei de pli a unei ri este n strns legtur cu evoluia economic a rii respective, i reflect, ntr-un anume moment, gradul i modul n care ara respectiv este angrenat n circuitul economic mondial. Se poate afirma c balana de pli este, n esen, barometrul ntregii activiti economico-financiare a unei ri. Ea pune n eviden capacitatea de producie a bunurilor i competitivitatea acestora pe piaa internaional, att n ceea ce privete calitatea, ct i preul acestora. ntre balana de pli i moneda naional exist o dubl influen: pe de o parte, cursul valutar al monedei influeneaz preurile i deci, mrirea sau micorarea profitului la tranzaciile internaionale, iar pe de alt parte, balana de pli n situaia de a fi activ sau pasiv influeneaz cursul valutar al monedei proprii. Pe msura maturizrii procesului de convertibilitate, va crete tot mai mult rolul balanei de pli n determinarea convertibilitii i a mobilitii cursurilor valutare. Pentru trecerea cu succes la convertibilitatea pe termen mediu i lung, este esenial atingerea i meninerea unui anumit echilibru structural ntre tranzaciile curente i cele de cont financiar i de capital. n acelai timp, pe piaa internaional financiar-valutar, calitatea balanei de pli a unei ri constituie un criteriu important n acordarea de credite i n stabilirea condiiilor acestora. Modul n care balana de pli a unei ri se echilibreaz reprezint o informaie deosebit de sensibil n privina cursului valutar. Echilibrarea n condiii de deficit (cnd echilibrul final se realizeaz prin contribuia finanrilor externe, a rezervelor valutare sau a unei pri din masa monetar intern) determin o reducere a ncrederii posesorilor de moned ai rii cu balan deficitar. Apare teama c ara respectiv nu va putea onora cu mrfuri sumele de bani proprii, existente n afara rii. 9 I. Stoian i A. Berea Balana de pli externe, Editura tiinific i Enciclopedic,

  Bucureti, 1977.

 • Mecanisme valutare

  Echilibrarea n condiii de excedent (cnd echilibrul financiar se realizeaz cu contribuia ncasrilor din export) determin o sporire a ncrederii pentru moneda rii respective din partea agenilor de pe piaa extern10. n cadrul politicii de restabilire a echilibrului balanei de pli i de consolidare a monedei naionale, constituirea i meninerea rezervelor valutare ale statului au o importan deosebit11 deoarece:

  asigur echilibrarea balanei de pli;

  reprezint un element vital al siguranei naionale n condiiile geopolitice existente;

  asigur plata serviciului datoriei externe contractate de un stat;

  realizeaz garantarea solvabilitii externe a unei ri, lucru care mrete ncrederea pieei financiare internaionale i a investitorilor;

  sprijin i apr cursul de schimb pe piaa valutar, n cazul unor fluctuaii exagerate ale acestuia (prin vnzarea sau cumprarea pe pia a unor mijloace de rezerv se poate realiza un echilibru temporar al cererii i ofertei).

  Dup cum rezult din enumerarea prezentat, rezervele valutare ale unei ri sunt utilizate numai n anumite scopuri, care nu sunt legate de operaiunile i tranzaciile curente. Ca urmare, aceste rezerve nu trebuie s fie considerate drept o surs curent pentru realizarea importurilor i nici un rezervor pentru meninerea cursului valutar la un nivel artificial. Echilibrarea balanei de pli generale se obine prin compensarea soldurilor active din relaia cu unele ri cu soldurile pasive din relaia cu alte ri n cadrul aceleiai modaliti de plat. Stingerea soldului pasiv este una din preocuprile de baz ale oricrei politici comerciale externe chibzuite. Aceasta se realizeaz, n principal, prin:

  sprijinirea produciei cu posibiliti de valorificarea superioar pe piaa extern (creterea preurilor la export, creterea veniturilor n valut);

  10 Bran Paul, Relaii financiare i monetare internaionale, Editura Economic, 1995,

  Bucureti. 11 Kiriescu Costin, Relaii valutar-financiare internaionale, Editura tiinific i

  Enciclopedic, Bucureti, 1978.

 • Elemente conceptuale

  sprijinirea politicii de investiii prin atragerea de capitaluri strine;

  emisiunea de obligaiuni pe piaa extern de capital; obinerea unor mprumuturi de la organismele financiare

  internaionale; atragerea unor credite guvernamentale strine; efectuarea unor operaiuni de swap cu stocurile de aur i argint

  din rezerva valutar;

  vnzarea din rezerva naional a unor stocuri de aur i metale preioase, ca msur extrem.

  Capitolul 1. Elemente conceptuale1.1 Cursul de schimb1.2 Cotarea1.3 Poziia investiional a economiei naionale. Balana de pli


Recommended