+ All Categories
Home > Documents > Calitatea Proteică a Furajului Obţinut Din Pajişti Ecologice

Calitatea Proteică a Furajului Obţinut Din Pajişti Ecologice

Date post: 11-Oct-2015
Category:
Upload: mihaela-gavril
View: 18 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
Description:
referat

of 23

Transcript

CALITATEA PROTEIC A FURAJULUI OBINUT DIN PAJITI ECOLOGICE

Importana pajistilor

Starea actual a pajitilor din Romania este n general necorespunztoare iar produciile care se obin sunt mici, rareori depind 7-8 t/ha mas verde i de o calitate sczut. Suprafee considerabile ocupate de pajitile permanente reprezint de fapt, terenuri foarte slab productive, care din diferite motive nu au avut un alt mod de utilizare.Astfel, putem considera c pajitea reprezint o suprafa de teren acoperit cuvegetaie ierboas alctuit n cea mai mare parte din plante perene, ce aparin diferitelor familii botanice i a crei producie este utilizat n alimentaia animalelor, prin punat sau cosit.

Importana economic i ecologic a pajitilor permanente este dat demultiplele roluri pe care le pot avea.. In acest context, pajitile pot reprezenta: surs important de nutreuri suculente i fibroase pentru animalele domestice; n Romnia, se apreciaz c pajitile permanente asigur circa 40% din masa verde i 25% din fnul necesar alimentaiei animalelor; habitat i surs de hran pentru animalele slbatice; n acest fel, alturi de pduri, pajitile devin principalele ecosisteme ce asigur supravieuirea speciilor respective; mijloc de prevenire i combatere a eroziunii solului; ierburile de pe pajiti au nsuirea de a reine cantiti mari de ap i de a spori infiltrarea acesteia n sol, mergnd pn la oprirea total a eroziunii; mijloc de mbuntire a structurii i fertilitii solului; sub vegetaia pajitilor naturale primare s-au format soluri fertile, datorit sistemului radicular fasciculat al ierburilor care strbat straturile de la suprafaa solului, legndu-l ntr-o structur de agregate i mbogindu-l n substan organic; bacteriile din nodozitile leguminoaselor contribuie la ridicarea fertilitii solului prin fixarea azotului atmosferic i depozitarea lui n sol; surs de elemente minerale, stoc de germoplasm locuri de recreere; pajitile contribuie la conservarea unor ecosisteme naturale n scop tiinific, conservarea speciilor n pericol, pstrarea unor frumusei naturale.

Clasificarea pajitilor se poate face dup mai multe criterii, cum ar fi: modul deformare, modul de folosire, durata folosirii terenului ca pajite, relieful pe care sunt situate pajitile etc.

Dup originea lor pajitile sunt naturale i temporare.

Pajitile naturale sunt reprezentate de suprafee de teren pe care vegetaiaierboas s-a instalat spontan. La rndul lor acestea se mpart n pajiti naturale primare i pajiti naturale secundare.Pajitile naturale primare (pajiti naturale propriu-zise) sunt rspndite n diferite regiuni ale globului unde factorii ecologici nu au permis formarea pdurilor.Acestea sunt reprezentate de pampa argentinian stepa ruseasc savana african marile cmpii americane cu ierburi scunde, preeria cu ierburi nalte, tundra nordic i tundra de altitudine, care ocupau suprafee imense i unde sub nveliul lor ierbos s-au format soluri negre, fertile i adnci. n Romnia, pajitile naturale primare sunt reprezentate prin ochiurile de step din sud-estul rii i prin pajitile alpine, suprafaa lor fiind de aproximativ 100.000 hectare.Pajitile naturale secundare sunt formate pe locul fostelor pduri defriate deom, supuse n continuare influenei activitii omului i factorilor naturali, fapt ce a dus la o mare diversificare sub aspect floristic, reprezentnd cea mai mare parte a pajitilor naturale. n ara nostr pajitile din aceast categorie sunt rspndite de la nivelul mrii pn n etajul subalpin, pe o suprafa de peste 4,8 milioane hectare.Datorit dezvoltrii agriculturii i a mijloacelor de producie, intervenia omuluin ecosistemele de pajiti naturale s-a accentuat progresiv i fizionomia formaiilor respective este determinat de om i animalele crescute de el. De aceea, numai pe suprafee restrnse sau n rezervaii naturale se mai pot ntlni formaii de "pajiti naturale". Ca atare, noiunea de pajite natural rmne fr acoperire i cerinele pratotehnicii impun introducerea noiunii de pajite permanent care definete toate pajitile pe care vegetaia s-a instalat n mod spontan.

Pajitile temporare, cunoscute i sub denumirea de pajiti artificiale, pajiticultivate sau pajiti semnate, sunt suprafee de teren, de regul arabile, care sensmneaz cu specii furajere perene (graminee i leguminoase) n amestec sau singure.Pajitile permanente i temporare se folosesc prin punat, cosit (pentru fn saumas verde) i mixt (alternnd punatul cu cositul), fiind astfel mprite n puni i fnee. Pentru puni, se rezerv pajitile formate din specii cu talie mic i mijlocie, iar pentru fnee, pajitile alctuite din specii cu talie nalt.Valoarea nutritiva a 1 kg pasune masa verde este redata in tabel.Prin pasunat, animalele beneficiaza de miscare, dezvoltandu-se armonios, se evita carentele vitamino minerale si infecunditatea, se realizeaza prosuctii economice.Dupa compozitia botanica, pajistile naturale difera nutritiv.n zona de cmpie (0-200m altitudine) cel mai nutritiv amestec floristic este alctuit din 65% Festuca sulcata, 35% Medicago falcata sau lupulina. n zona de deal (200 800 m altitudine) se recomand un amestec de 88% graminee (festuca, lolium) i 12% leguminoase (medicago lupmina). n zona de munte (peste 800 m altitudine) se recomand un amestec de 73% graminee (lolium perene, sgrostis tenuis,poa paratensis), 24% leguminoase (medicago falceta, trifolium repens forma Ladino) si 3% alte plante spontane. Productiile realizate sunt intre 12500 15200 kg/ha.n decursul vegetaiei, valoarea nutritiv a punii este variabil.Primvara punea este mai bogat in substane nutritive, iar odat cu avansarea in vegetaie, scad proteina, carotenul i gustul, datorit ridicrii coninutului in substan uscat.Coninutul in Ca, K, Na, Cl, P, crete odat cu dezvoltarea plantei. Iar mg scade treptat. Valoarea nutritiv a punilor este mult mai depreciat de plante toxice care produc tulburari digestive, respiratorii; consumate in cantitate mare ele pot duce la moartea animalului..Punatul incepe cnd iarba are inalimea de 25 30 cm, pe parcele care asigur hrana pentru 4 6 zile, pe acestea se revine la punat, dup refacerea inalimii ierbii, in 25 35 zile.Durata sezonului de punat este 15 iunie 15 septembrie n zona alpin, 1 iulie 15 septembrie n zona subalpin, mai septembrie n zona de deal i aprilie octombrie n zona de cmpie.Numrul de animale care vor puna pe parcele se stabileste dup producia de mas verde a acestuia i dup necesarul de nutre verde al unui animal pe zi.Valoarea nutritiv a nutreului verde

Denumirea furajuluiSU(g/kg)UN/kgPBD(g/kg)Ca(g/ kg)P(g/kg)Caroten(mg/kg)

Pajisti de muntePajisti alpinePajisti de deal Pajisti i vai de lunciPajisti de terenuri nisipoase3202602302402500.200.180.210.180.1418202019110.81.92.02.21.80.60.50.80.60.64540454515

Necesarul de masa verde pentru animale

Specia si categoria Kg/ziSpecia si categoriaKg/ziSpecia si categoriaKg/zi

Vaci lactateTauriTineret femele 18-27 luniTineret femel 12-18 luniVitei 6-12 luni6030

50

3520Vitei 0-6 luniTin. Mascul 12-24 luniCai de muncaBoi de muncaTin.cabalin 2-3 ani8

20606045Tin. Vabalin 1-2 aniTin.cabalin sub 1 anOi adulte, berbeciTin.ovin peste 1 anTin.ovin sub 1 an30

8886

Vegetaia pajitilor permanente

Vegetaia pajitilor permanente este alctuit din specii diferite care formeazgrupri complexe, supuse influenei factorilor naturali i economici, a cror variabilitate de la o zon la alta i chiar de la un an la altul determin o mare diversitate floristic a covorului ierbos. Astfel, se ntlnesc specii valoroase din punct de vedere furajer, cu o bun compoziie chimic ns sunt i specii nevaloroase, cele mai multe neconsumate de animale sau consumate numai n primele faze de cretere i specii duntoare, vtmtoare i toxice.

Graminee

Gramineele constituie cea mai important grup de plante din covorul vegetal alpajitilor permanente, ntlnindu-se n cele mai variate condiii ecologice, de la ecuator pn n regiunile polare, de la rmul mrilor pn pe piscurile cele mai nalte ale munilor, pe soluri fertile i erodate, alcaline sau acide, cu exces de ap sau insufficient aprovizionate cu ap etc (Svulescu Tr., 1933). Ele au cea mai mare dominan n pajiti, ajungnd frecvent la o acoperire de 30-50% (uneori chiar 80-90%). Datorit faptului c gramineele acoper bine terenul, acestea contribuie n cea mai mare msur la formarea stratului de elin care are un rol important n protecia solului mpotriva tasrii i n procesul de evoluie a pajitilor.Valoarea economic a gramineelorValoarea economic noiune cu un coninut complex, se apreciaz prin producia obinut i prin valoarea furajer a plantelor.Producia gramineelor din pajiti este determinat de particularitile biologice,de condiiile de mediu i de modul de folosire. Gramineele de talie nalt cu multe Frunze tulpinale i care otvesc repede, dau producii mari, iar cele de talie joas i cele cu vitez mic de otvire, dau producii mici. Astfel, pentru pajitile de munte este cunoscut fenomenul descreterii produciei, pe msur ce crete altitudinea, ca urmare a modului diferit de manifestare a factorilor de mediu. n timpul verii, cnd precipitaiile sunt reduse i temperaturile ridicate, se obin produciile cele mai mici, pentru ca spre toamn acestea s creasc fr ns a ajunge la nivelul produciilor de la primele cicluri de vegetaie.Valoarea furajer a gramineelor din pajiti se apreciaz dup compoziia chimic gradul de consumabilitate i digestibilitatea substanelor nutritive din plante.

Compoziia chimic a gramineelor depinde de specie, condiiile de cretere, faza de dezvoltare n momentul folosirii. n mod obinuit se ia n consideraie coninutul valoroase speciile: Agrostis stolonifera, Bromus inermis, Festuca pratensis, F. rubra, Lolium perenne, L. multiflorum, Dactylis glomerata, Phleum pratense, Poa pratensis, Arrhenatherum elatius etc. Coninut relativ sczut de protein i ridicat n celuloz caracterizeaz speciile: Stipa capillata, S. lessingiana, Koeleria cristata, Bothriochloa ischaemum, Nardus stricta, Deschampsia caespitosa etc.

Gradul de consumabilitate este un indice deosebit de valoros i uor de apreciatn activitatea practic el variind mult de la o specie la alta, fiind influenat de starea de saturaie a animalelor, faza de dezvoltare n care se gsete planta n momentul folosirii, compoziia floristic a pajitii etc.Digestibilitatea substanelor nutritive a gramineelor din pajiti, este diferit de la o specie la alta i variaz foarte mult n funcie de stadiul de cretere i dezvoltare. Astfel, pe msur ce planta se apropie de fructificare, digestibilitatea scade, ca rezultat al reducerii raportului dintre frunze i tulpini, acestea din urm fiind mai bogate n celuloz.Valoarea furajer a gramineelor a fost studiat de numeroi cercettori, care aufcut i clasificarea lor dup aceast nsuire. Pentru ara noastr Csros t. i colab., au stabilit o scar de apreciere cu opt trepte:plante toxice ... nota - 2plante duntoare ... nota - 1plante fr valoare furajer nota 0plante cu valoare furajer slab .. nota 1plante cu valoare furajer mic .. nota 2plante cu valoare furajer mijlocie . nota 3plante cu valoare furajer bun .. nota 4plante cu valoare furajer foarte bun nota 5

Dup valoarea economic gramineele perene din pajiti se mpart n trei grupe: graminee cu valoare economic ridicat: Dactylis glomerata, Arrhenatherum elatius, Bromus inermis, Lolium perenne, Phleum pratense, Festuca pratensis, Poa pratensis etc.; graminee cu valoare economic mijlocie: Agrostis stolonifera, A. tenuis, Agropyron pectiniforme, Festuca valesiaca, F. rubra, Cynosurus cristatus etc.; graminee cu valoare economic redus: Festuca ovina ssp sudetica, Nardus stricta, Deschampsia caespitosa, Stipa capillata, S. lessingiana, S. pennata etc.

Valoarea nutritiva a gramineelor pereneDenumirea furajuluiSU(g/kg)UN/kgPBD(g/kg)Ca(g/ kg)P(g/kg)Caroten(mg/kg)

GolomatRaigrasPaiusTimoftica 2301502803000.170.160.200.21152614141.21.01.31.70.70.60.70.940613540

Leguminoase

Leguminoasele reprezint a doua grup important de plante care particip laalctuirea covorului vegetal al pajitilor, ns ntr-o proporie mai redus dect gramineele.n mod obinuit leguminoasele reprezint 5-10% din vegetaia pajitilor i numai n cazuri deosebite, cum ar fi: pe soluri bogate n calcar, soluri din luncile rurilor sau pe terenuri fertilizate cu gunoi de grajd bine fermentat, ajung la 30-40% sau chiar mai mult. Datorit nsuirilor valoroase ale leguminoaselor este necesar ca prin lucrri de mbuntire a pajitilor i printr-o folosire raional s se mreasc ponderea lor de participare n covorul vegetal i s se stabileasc un raport convenabil ntre acestea i graminee.Valoarea economicLeguminoasele au o valoare economic mare datorit compoziiei chimicevaloroase, produciilor mari, gradului ridicat de consumabilitate i digestibilitate. Gradul de consumabilitate este foarte ridicat la majoritatea leguminoaselor, att n stare verde, ct i sub form de fn. Unele leguminoase ca Lotus corniculatus, Melilotus albus, M. officinalis etc., au un grad mijlociu de consumabilitate, datorit gustului amar.n ceea ce privete producia, sunt deosebiri mari de la o specie la alta,leguminoase putnd fi grupate astfel: specii productive, cele care au talie nalt i otvire rapid (Medicago sativa, Trifolium pratense, T. hybridum, Melilotus albus, Lathyrus pratensis, Vicia cracca); specii cu producii mijlocii, care au talie nalt sau mijlocie, dar otvire moderat(Lotus corniculatus, Onobrychis viciifolia, Medicago falcata etc.); specii cu producii mici, care au talie mijlocie sau joas i otvire slab (Anthyllis vulneraria, Medicago lupulina, Trifolium fragiferum, T. montanum Astragalus onobrychis etc.)

Valoarea nutritiv a leguminoaselor perene

Denumirea furajuluiSU(g/kg)UN/kgProblema(g/kg)Ca(g/ kg)P(g/kg)Caroten(mg/kg)

Lucerna - inainte de inflorire - incaputul infloririi - in timpul infloririi - dupa inflorireTrifoi la imbobocireSparceta la imbobocireGhizdei2002202402601602102000.140.160.130.100.180.170.1427.4830.0020.176.002623196.05.05.32.13.42.82.50.90.70.80.30.60.50.465596131705545

Principiile de baz ale tipologiei pajitilor

Pajitile permanente din ara noastr sunt alctuite din uniti structuralfuncionale de vegetaie ierboas numite fitocenoze elementare (ucra I. i col., 1987), care reprezint grupri de plante omogene din punct de vedere al compoziiei floristice.Principiile de baz pentru lucrrile de tipizare a pajitilor sunt : principiul productivitii plantelor i fitocenozelor de pajiti, care presupuneevaluarea corect a resurselor furajere. Cantitatea i calitatea produciei pajitilor depinde de compoziia floristic, de productivitatea fitocenozelor componente, lucrrile de ntreinere, modul de folosire etc. principiul ecologiei pajitilor. Factorii de mediu prin aciunea lor simultan icorelativ, determin anumite spaii fizico-geografice, numite staiuni, a crorcunoatere ajut la determinarea capacitii de producie i stabilirea msurilor de mbuntire a pajitilor; principiul tehnologiei aplicate, se refer la elaborarea msurilor adecvate dembuntire a pajitilor, care s duc la influenarea pozitiv a capacitii deproducie.Fitocenozele de pajiti prezint asemnri sau deosebiri, privind compoziiafloristic, cerinele fa de factorii de mediu, valoarea lor economic, direcia de evoluie dup lucrrile de mbuntire etc. Totalitatea fitocenozelor cu nsuiri asemntoare, reprezint tipul de pajite, pe care se pot aplica aceleai tehnologii, n urma crora s se obin rezultate de producie apropiate pe toat suprafaa.

nfiinarea pajitilor temporare a fost adus pentru prima dat n centrul ateniei n anul 1675, de Oliver de Srres, care recomanda cultivarea unor plante furajere perene n amestec. Ulterior, studiile n acest domeniu s-au extins, elaborndu-se numeroase recomandri pentru practic, printre care i folosirea de amestecuri standard.Rezultatele cercetrilor efectuate n ara nostr evideniaz condiiile favorabilede care dispunem pentru nfiinarea pajitilor temporare, precum i posibilitile deosebite de sporire a cantitii i calitii produciei, rolul lor n prevenirea i combaterea eroziunii i n mbuntirea nsuirilor solului.Pentru nfiinarea pajitilor temporare se recomand folosirea gunoiului de grajdbine fermentat n doze de 20-40 t/ha (dozele mici pe cernoziomuri i cele mai mari pe podzoluri, soluri luvice) i ncorporarea lor n sol la 15-20 cm pe solurile grele i n regiunile umede i la 20-25 cm pe solurile uoare i n regiunile secetoase.

Specii i soiuri folosite la nfiinarea pajitilor temporare

La nfiinarea pajitilor temporare se utilizeaz amestecuri alctuite din specii degraminee i leguminoase perene valoroase i mai rar graminee n cultur pur sau amestecuri formate din graminee.n ara noastr, cele mai rspndite specii n cultur sunt: Dactylis glomerata,Festuca pratensis, Lolium perenne, Phleum pratense, Trifolium repens, Medicago sativa, Trifolium pratense, Lotus corniculatus, Onobrychis viciifolian cazul fneelor, amestecurile de soiuri cu precociti diferite, vor ajungeealonat la faza optim de cosit, dnd posibilitatea cultivatorilor s organizeze n bune condiii recoltarea i pregtirea fnului, s foloseasc raional utilajele i fora de munc de care dispun

Folosirea pajitilor temporareModul de folosire a pajitilor temporare are o influen nsemnat asupraevoluiei covorului vegetal, a duratei de folosire, precum i asupra cantitii i calitii furajului obinut. Pajitile temporare se pot folosi prin punat, cosit sau mixt, ns cu respectarea principiilor de folosire raional.Fa de folosirea pajitilor permanente, la pajitile temporare apar ctevaparticulariti. Astfel, n anul I de vegetaie, se recomand ca pajitile temporare, indiferent de destinaia lor ulterioar, s fie folosite ca fnea, deoarece prin formarea unui aparat foliar bogat se mrete puterea de asimilaie, dnd posibilitatea unei mai bune nrdcinri i fortificri a tinerilor plante. n acest caz, primul cosit normal (n afara cosirii de curire) trebuie efectuat la nspicarea-nflorirea gramineelor i nflorirea leguminoaselor, deci ceva mai trziu dect n ceilali ani.Pe terenurile cu pante de peste 20% se recomand ca pajitile temporare s fiefolosite numai prin cosit, pentru a preveni degradarea solului prin eroziune.

Folosirea pajitilor prin punat

Importana punilor i a nutreului verde n hrana animalelor

Valorificarea pajitilor prin punat a constituit nc din cele mai vechi timpuriuna din posibilitile de folosire eficient a acestor categorii de teren, avnd drept scop creterea animalelor. Din suprafaa total de pajiti din ara noastr, de 4,872 milioane ha, aproximativ 3,378 milioane ha este folosit ca puni.Avantajele practicrii acestui mod de folosire sunt: micarea permanent n aer curat, sub efectul razelor solare, favorizeaz formareaunui organism sntos, influeneaz pozitiv producia i reproducia animalelor, animalele ntreinute pe puni sunt mai robuste, tineretul se dezvolt mai repede, sterilitatea se reduce foarte mult (Daccord R., 1990), animalele crescute pe pune nu se mbolnvesc de rahitism datorit formrii vitaminei D, antirahitice, care influeneaz asimilarea calciului i fosforului, folosirea furajului verde prin punat elimin unele lucrri legate de ntreinerea animalelor la grajd (recoltarea, transportul i administrarea furajului la iesle, ndeprtarea gunoiului, adpatul etc.), producia animalelor se realizeaz la cel mai sczut cost.

Particularitile creterii i consumului plantelor de pe puni

Ritmul de cretere sau viteza de cretere reprezint dinamica acumulrii zilnicede substan uscat n plante i se exprim prin doi indicatori: creterea medie zilnic n nlime i sporul mediu zilnic de substan uscat pe hectar.Ritmul de cretere este o nsuire de specie i soi, fiind influenat de condiiile de vegetaie (tipul solului, aprovizionarea acestuia cu ap i substane nutritive, temperature aerului etc.), starea de ntreinere i modul de folosire a punii.

Folosirea pajitilor prin cosit

Importana fnului pentru asigurarea bazei furajere

Fnul ocup un loc important n alimentaia animalelor, mai ales n perioada destabulaie, iar n regiunile bogate n precipitaii, cu suprafee mari de pajiti, fnul poate reprezenta peste 40% din totalul furajelor din raie.Importana fnului const, n primul rnd, n valoarea nutritiv ridicat a acestuia.Astfel, 100 kg fn de calitate superioar, alctuit din graminee i leguminoase valoroase, are o valoare nutritiv de pn la 65 U.N. i 7 kg P.D., iar aceeai cantitate de fn de calitate slab, are valoare nutritiv redus la jumtate, fiind apropiat de aceea a paielor de cereale.Valoarea nutritiv a fnului variaz foarte mult n funcie de compoziia floristic a pajitii, epoca de recoltare, modul de pregtire i pstrare. Acestea au importan egal, n sensul c n cazul unei compoziii floristice valoroase a pajitii, nu se poate obine un fn bun dac recoltarea nu se face la timp sau procesul de uscare nu se efectueaz corespunztor. De asemenea, nu va rezulta un fn de calitate superioar, orict atenie s-ar acorda momentului de recoltare i pregtirii fnului, dac pajitea este alctuit din specii puin valoroase.Datorit valorii nutritive ridicate, fnul se folosete cu foarte bune rezultate nfurajarea vacilor cu lapte, a tineretului, reproductorilor .a., putnd substitui o parte din nutreurilor concentrate.Sursa principal de producerea fnului o constituie suprafeele nsemnate depajiti permanente i temporare, culturile de leguminoase perene precum i culturile anuale de nutre.

Recoltarea fneelor

Principala problem la cositul fneelor o constituie epoca de recoltare, precum i nlimea de recoltare, de care depinde productivitatea n anii urmtori i compoziia floristic.

Epoca de recoltare a fneelor are o influen foarte mare asupra cantitii icalitii fnului.Recoltarea fneelor cu ntrziere, ceea ce are loc frecvent n practic, prezintnumeroase neajunsuri: fnul are un coninut mai sczut n protein, sruri minerale i vitamine, fnul are un coninut mai ridicat n celuloz, ceea ce reduce consumabilitatea i digestibilitatea nutreului, refacerea plantelor se face mai greu, deoarece coincide cu o perioad secetoas i ca atare se reduce producia recoltei urmtoare, se produce o mburuienare puternic a fneei, deoarece multe specii nevaloroase ajung la diseminare.Recoltarea timpurie a fneelor prezint avantajul obinerii unui fn bogat nproteine, cu un coninut redus de celuloz, un grad ridicat de consumabilitate idigestibilitate, dar cu o producie redus la unitatea de suprafa. Prin repetarea recoltrii timpurii, mai muli ani consecutiv, are loc dispariia treptat a gramineelor i leguminoaselor valoroase.Alegerea epocii optime de recoltare pentru fn este mai dificil pe pajitilepermanente cu ritm de dezvoltare diferit, cum ar fi pajitile dominate de Agrostis tenuis + Agrostis stolonifera + Poa pratensis. n aceast situaie recoltarea se va efectua n funcie de gramineea mai timpurie, n cazul de fa a speciei de Poa pratensis, dei gramineea tardiv, Agrostis tenuis, are o nlime mic. La otav, se ine seama de specia care are ponderea cea mai mare n structura recoltei, respectiv Agrostis tenuis i A. stolonifera.Dac recoltarea se efectueaz an de an n perioada optim specificat, cu timpulse constat scderea produciei i nrutirea compoziiei floristice, datorit lipsei posibilitii de autonsmnare a speciilor valoroase din pajiti, iar speciile nevaloroase, care i ncheie ciclul evolutiv mai devreme, disemineaz i provoac nrutirea compoziiei floristice.

nlimea de recoltare a fneelor. nlimea de la sol la care se recolteazplantele influeneaz producia i calitatea fnului. Dac recoltatul se face prea aproape de sol, plantele se refac mai ncet, deoarece rezervele de hran depozitate la partea inferioar a tulpinilor se epuizeaz, iar cu timpul unele specii pot s dispar din covorul ierbos.Dac recoltarea se va face prea sus, se va obine o producie mai mic de fn, iar calitatea fnului va fi mai slab, nefiind recoltate o parte din organele plantelor cu talie joas.nlimea de recoltare a fneelor este de, de regul, de 4-5 cm de la suprafaasolului. n cazul fneelor de mare producie, ultima coas se va face la 7-8 cm de la sol, pentru a permite plantelor s acumuleze rezerve de hran necesare pentru a rezista condiiilor nefavorabile din iarn.Metoda de recoltaren funcie de condiiile orografice, climatice, mrimea suprafeelor, stareaterenului i posibilitile tehnico-organizatorice, recoltarea fneelor se poate face manual, cu coasa sau mecanic, cu cositori. Recoltarea mecanizat se face cu cositorile CP-2,1 i CPM-2,1, cu productivitate de 1,1-1,6 ha/or, respectiv 1,5 ha/or, iar pe terenurile accidentate se poate folosi motocositoarea Carpatina.

Pregtirea fnului

Pregtirea fnului cuprinde procedeele tehnice necesare pentru reducereaumiditii plantelor, de la 75-85% ct are masa verde, la 15-17%, ct trebuie s fie umiditatea de pstrare a fnului. Cu ct durata de uscare a fnului este mai mare, cu att pierderile sunt mai ridicate, iar plantele supuse uscrii sufer unele modificri ale structurii chimice, nregistrndu-se astfel pierderi de substane nutritive (Burcea P., Ignat AL., 1975).Metodele de uscare a fnului, care se practic cel mai mult, sunt: pe sol, pe suporturi, prin balotare, prin strivirea plantelor, prin ventilare cu aer rece i cald, deshidratare.

Pregtirea fnului pe sol. Este o metod specific regiunilor mai srace nprecipitaii, cnd n perioada de pregtire a fnului cad puine ploi. Dei este una din metodele n care se nregistreaz cele mai mari pierderi i necesit cheltuieli mari, totui ea se practic pe scar larg.Se disting dou procedee de pregtire a fnului pe sol: uscarea n brazde, uscarea n valuri.Uscarea n brazde const n aceea c brazdele rezultate la recoltare, rmn pe sol dou sau mai multe zile, n funcie de mersul vremii i grosimea lor, pentru a se usca.Cnd brazdele sunt subiri, procesul de uscare poate avea loc fr ntoarcerea lori dureaz 1-2 zile n condiii favorabile, iar n cazul cnd rezult brazde groase, acestea trebuie ntoarse la 6-8 ore de la recoltare, deoarece brazdele se usuc mult pe partea superioar i foarte puin pe partea inferioar.Dup ntoarcere, procesul de uscare continu pn la umiditatea de 25-30%, cnd brazdele se adun n cpie de 2-3 m n diametru i circa 3 m nlime, avnd 250-300 kg greutate. Pe timp frumos, uscarea pn la umiditatea de pstrare de 15-17% dureaz 2-3 zile, dup care fnul se transport la locul de depozitare.Uscarea n valuri const n strngerea brazdelor n valuri, cu ajutorul grebleirotative (G.R.-4,2), dup ce plantele s-au plit (se realizeaz la cteva ore de la recoltare).Uscarea se continu pn la umiditatea de 20-30%, dup care fnul este adunat n cpie, iar uscarea poate dura pe timp frumos 3-4 zile. n cazul ploilor toreniale, cpiele se desfac i se refac din nou dup uscarea fnului. Meninerea cpielor un timp ndelungat poate produce etiolarea plantelor de sub ele sau chiar distrugerea lor, dac aceast perioad depete 8-10 zile.

Activitatea metabolic, de biosintez a substanelor proteice a plantelor, este diferit pe parcursul unei zile, respectiv n cursul celor 24 de ore.Cunoaterea acestei particulariti are mare importan practic i n domeniul tehnologiei producerii furajelor, n special la stabilirea momentului optim de recoltare sau punat al plantelor furajere, n vederea obinerii unui furaj bogat n substane proteiceConinutul n protein al plantelor din pajite n funcie de momentul zilei n cazul pajitilor semnate formate din golom i lucern sau golom i trifoi alb, coninutul de protein brut crete constant n timpul zilei, iar spre sear se nregistreaz coninutul maxim, dup care, pe parcursul nopii, spre diminea, are loc o descretere pronunat. De asemenea, n cazul amestecului format din timoftic i trifoi rou, s-a constatat aceeai tendin de cretere sau descretere diurn a coninutului de protein.Aceast observaie duce la concluzia c tipurile de pajiti semnate la care facem referire pot fi recoltate sau punate n orele de dup-amiaz spre sear, cnd plantele acumuleaz cantitatea cea mai mare de proteine. Aa se explic de ce n unele ri (Austria, Elveia, Germania, Frana) s-a extins sistemul de punat al animalelor dup-amiaza, pn seara trziu.La amestecul format din raigras peren i ghizdei, deoarece coninutul de protein brut crete n timpul zilei, dar descrete spre sear, recoltarea sau punatul se pot realiza n intervalul cuprins ntre dimineaa devreme i amiaz. Coninutul diurn de proteine la diferite tipuri de amestecuri de graminee i leguminoase perene

Tipul amesteculuiProporia dintre specii( %) Protein brut (%)

DimineaaAmiazseara

Golom+ Lucern60: 4020.0520.1921.69

Golom+ trifoi alb70: 3019.3320.4421.10

Timoftic+ trifoi rou60:4016.1817.5317.69

Raigras peren+Ghizdei70:3014.1514.4813.12

Coninutul n protein brut i vrsta frunzelorn alegerea momentului optim de recoltare sau punat al pajitilor semnate, trebuie s se in seama i de fenofaza de dezvoltare a plantelor, care se coreleaz cu un anumit coninut de protein brut.Astfel, coninutul n protein brut al frunzelor se difereniaz n funcie de poziia acestora pe lstar sau tulpin: frunzele mai tinere, din vrful lstarilor, au un coninut de protein brut cu 20-30% mai mare dect frunzele btrne, aezate la baza lstarilor.Aceast situaie se explic prin faptul c n intervalul de 10-15 zile de formare a unei noi frunze, frunzele btrne i diminueaz capacitatea de biosintez a proteinelor. n consecin, o ntrziere cu circa dou sptmni a recoltrii sau a punatului pajitilor semnate, duce la scderea puternic avalorii nutritive a furajului.

Coninutul n proteine n functie de vrsta frunzelorTipul amesteculuiProporia dintre specii( %) Protein brut (%)

Frunze tinereFrunze mediiFrunze batrne

Golom+ Lucern60: 4021.0216.5313.70

Golom+ trifoi alb70: 3020.3417.0414.59

Timoftic+ trifoi rou60:4016.3813.4311.08

Raigras peren+Ghizdei70:3017.2214.8712.61

Valoarea furajer a pajitilor semnate n timpul anilor de vegetaieValoarea furajer a pajitilor semnate scade proporional cu naintarea acestora n vegetaie. Din acest punct de vedere, coninutul de protein brut nregistreaz o scdere pronunat n ultimii ani de producie fa de primul an, respectiv ntre 20 i 50%. Aceast constatare se bazeaz, n mare parte, pe scderea activitii metabolice a plantelor naintate n vrst, ct i a diminurii elementelor nutritive i mai ales a azotului din sol.Pentru atenuarea acestui efect se impune pstrarea echilibrului dintre speciile de graminee i leguminoase perene care formeaz structura floristic a pajitii, prin aplicarea unei fertilizri optime, chiar i n ultimii ani de folosin a pajitii semnate. Continutul in proteine in perioada anilor de productieTipul amesteculuiProporia initial dintre specii( %) Protein brut (%)

ANUL I

ANUL IIANUL IIIANUL IV

Golom+ Lucern60: 4019.7217.3316.4914.81

Golom+ trifoi alb70: 3018.6418.0317.1115.62

Timoftic+ trifoi rou60:4016.2614.8113.4012.23

Raigras peren+Ghizdei70:3017.516.3014.7211,73

Determinarea coninutului de protein a furajuluiMetoda Kjeldahl Principiu metodei: const n dozarea azotului total i transformarea acestuia n protein brut prin nmulirea cu factorul 6,25. Etape de lucru: dozarea proteinei brute prin metoda Kjeldahl se realizeaz n trei etape de lucru: mineralizare, distilare i titrare. 1)Mineralizarea: este etapa n care din proba este scos din combinaiile organice i trecut n combinaii anorganice, prin fierbere, folosind o soluie de acid sulfuric concentrat. 2)Distilarea : este etapa n care sulfatul de amoniu rezultat la mineralizare, este descompus prin fierbere cu o soluie de NaOH 33% n exces, pn la NH3 , produs care distil i este captat ntr-o soluie de H2SO4 n/10. 3)Titrarea: este etapa n care H2SO4 n/10 in exces, cel care nu s-a combinat cu NH3, este titrat cu o soluie de NaOH n/10, n prezena unui indicator. Prin diferena dintre cantitatea de H2SO4n/10 folosit la captarea amoniacului i cantitatea de NaOH n/10 folosit la titrare, se va stabili cantitatea de H 2 SO 4 care s-a combinat cu NH 3. Aparatur i reactivi: -balanta analitica ;-baloane Kjeldahl de 250 si 500 ml;-catalizator (CuSO4 si K2SO4 ), H 2SO4 (d=1,84), H2SO 4 n/10, NaOH n/10, NaOH 33%; -nisa de mineralizare ; -aparat de distilare Parnnas-Wagner; -pahare de sticla, palnii de sticla, pipete, biurete.

Modul de lucru: se cntresc la balana analitic 1- 3 g prob i se pun intr-un balon Kjeldahl de 250 ml. Peste prob se pun cca 25 ml H 2 SO 4 concentrat, se aeaz pe gtul balonului o palnie cu diametrul de 5 cm i balonul astfel pregtit se duce la nia de mineralizare. Mineralizarea dureaz de la cateva ore la cateva zile, n funcie de natura probei i se consider incheiat atunci cnd coninutul balonului capat o culoare verzuie, clar-transparent (in cazul folosirii CuSO 4 drept catalizator). Dup terminarea mineralizrii, balonul Kjeldahl se rceste in ni i apoi poate incepe distilarea. Distilarea se face cu ajutorul aparatului Parnnas-Wagner format dintr-un balon Kjeldahl de 500 ml, un deflegmator, un refrigerent i cateva anexe. Soluia de sulfat de amoniu rezultat la mineralizare se trece cantitativ intr-un balon cotat de 250 ml (splarea balonului Kjeldahl i aducerea la semn a balonului cotat se face cu ap distilat cald), iar o parte, de obicei 25 ml (a 10-a parte) se pune n balonul instalaiei de distilare. n continuare, se pun 30-40 ml NaOH 33% pentru a crea un mediu alcalin. Din reactia celor dou solutii rezult vapori de amoniac care trec in deflegmator si apoi in refrigerent. n refrigerent, amoniacul se transform n picturi i este dirijat prin pipeta de distilare intr-un balon Erlenmeyer in care se gasesc solutie de H2SO4 n/10 30-50 ml si un indicator.Distilarea dureaza 8-10 minute si se verific dac s-a terminat cu o hartie de turnesol pus la vrful pipetei. Dup distilare urmeaz titrarea care se efectueaz cu ajutorul unei solutii de NaOH n/10, pana la virarea culorii Se consider c determinarile s-au efectuat corect daca rezultatele a doua analize efectuate simultan de catre acelasi operator nu depasesc 0,5 g proteina la 100 g produs. n caz contrar se efectueaza doua analize din aceeasi proba luat in lucru.Mod de calcul: PB(g) = (n 1 x f 1 - n 2 x f 2 ) x 0,0014 x 10 x 6,25 sauPB(g) = (n 1 x f 1 - n 2 x f 2 ) x 0,0875In care: n1-cantitatea de H2SO4 folosit la captarea NH3, ml; f1 -factorul solutiei; n2-cantitatea de NaOH n/10 folosita la titrare,ml; f2-factorul solutiei .

BIBLIOGRAFIE

1. Brbulescu C.,Motc GH., Puia I., Moisuc Al., - Manual Culturapajitilor i a plantelor furajere, Ed. Didactic i Pedagogic, Bucureti, 19912. Cojicariu Luminia- Producerea furajelor, Solness Timioara 20053. Samuil C. Producerea i conservarea furajelor, Craiova 20104. www.gazetadeagricultura.ro 5. www.revista-ferma.ro 6. www.ropaj.ro 7. www.wikipedia.com

Universitatea de Stiine Agricole i Medicin Veterinar a Banatului TimioaraFacultatea de Agricultur

Referat:CALITATEA PROTEIC A FURAJULUI OBINUT DIN PAJITI ECOLOGICE

Studenta: Trestianu TaniaAnul II Master Agricultur Ecologic

Timioara 2013


Recommended