+ All Categories
Home > Documents > Bursa de Valori Si Mecanismul Functionarii Ei - Studiu de Caz BVB

Bursa de Valori Si Mecanismul Functionarii Ei - Studiu de Caz BVB

Date post: 11-Nov-2015
Category:
Author: pufu
View: 42 times
Download: 10 times
Share this document with a friend
Description:
Bursa de Valori si Mecanismul Functionarii ei - Studiu de Caz BVB.ppt
Embed Size (px)
of 34 /34
Bursa de valori Bursa de valori București
Transcript
 • Bursa de valori

  Bursa de valori Bucureti

 • CUPRINSIntroducereCapitolul 1: Bursa de valori 1.1. Elemente definitorii1.2. Obiectul bursei de valori1.3. Condiiile eseniale pentru nfiinarea unei burse de valori1.4. Scopul esenial al bursei de valori1.5. Clasificarea burselor de valori1.6 Ordinele de burs1.61. Cotarea titlurilor mobiliare1.62. Operaiunile de bursCapitolul 2: Studiu de caz: Bursa de valori Bucureti2.1. Scurt istoric al Bursei de valori Bucureti2.2. Funcionarea Bursei de Valori Bucureti2.3. Indicii Bursei de Valori Bucureti2.4. Evoluia Bursei de Valori Bucureti n anul 20112.5. BVB NCHEIE ANUL 2011 CU UN PROFIT NET DE APROAPE 17 MIL.LEI2.6. Bursa de Valori Bucureti se situeaz pe locul 4 n topul creterilor n lumeConcluzie

 • INTRODUCERE

  Scopul proiectului este s ne prezinte toate caracteristicile, informaiile despre bursa de valori. Orice economie naional, indiferent de nivelul su de dezvoltare, este caracterizat de existena i funcionarea unor piee specializate, unde se ntlnesc i se regleaz, liber sau dirijat, cererea i oferta de active financiare, necesare crerii de resurse pentru dezvoltarea produciei de bunuri i servicii n cadrul firmelor.

  Indiferent de forma ei juridic, care poate fi de drept public sau de drept privat, bursa de valori funcioneaz sub controlul i supravegherea statului. Pe plan internaional, n cele mai multe state funcioneaz burse de drept privat ca societi pe aciuni. Bursele de drept public sunt administraii ale statului cu caracter nelucrativ.

  nc de la apariia lor, bursele de valori s-au bucurat de un interes deosebit din partea marelui public, reprezentnd pentru unii o speran de mbogire rapid iar pentru alii soluia n cutarea unei certitudini asupra viitorului apropiat sau ndeprtat.

 • Capitolul 1:Bursa de valori 1.1. Elemente definitorii Bursa reprezint piaa pe care se ofer i se desfac dup o procedur special, mrfuri sau valori mobiliare. Bursa de valori este una din cele mai importante instituii ale economiei de pia, un segment al pieei financiare, o pia secundar organizat, transparent i supravegheat pe care se ncheie tranzacii referitoare la valori mobiliare, derivate ale acestora, bani. Valorile mobiliare (titlurile financiare), care constituie obiectul principal al contractelor ce se ncheie la bursa de valori, reprezint economii financiare, disponibiliti neutilizate ce sunt redirijate n procesul negocierilor ctre cele mai productive activiti economice. Bursa de valori apare ca un regulator al fluxurilor financiare, un stimulator i diversificator al produciei rentabile, precum i un detector al produciei nerentabile.

 • Obiectul bursei de valori

  La bursa de valori se negociaz:a) Valori mobiliare (titluri financiare): aciuni, obligaiuni, bonuri i bilete de tezaur, titluri de rent, etc.b) Valute selectivec) Produse bursiere derivate: contracte futures, opiuni pe marf, opiuni pe titluri financiare, opiuni pe valute, opiuni pe indici de burs, opiuni pe rata dobnz

  Scopul esenial al bursei de valori

  Bursa de valori are rolul principal de a facilita acumularea fondurilor necesare finanrii activitii economice i de a dirija fluxul fondurilor acumulate spre ramurile economice cele mai rentabile. Ea i ndeplinete acest rol mai ales prin operaiunile de vnzare i cumparare de aciuni i obligaiuni emise de societile pe aciuni.

 • Clasificarea burselor de valori

  Din punct de vedere juridic se disting: a) Bursa de valori oficial este piaa la care se negociaz valorile mobiliare admise la cotare. Operaiunile se desfoar ntr-un spaiu special amenajat conform unui regulament de funcionare. Tranzaciile sunt centralizate i accesibile informrii continue a clienilor. Bursa de valori oficial poate fi: bursa clasic bursa modernLa bursele de valori clasice se formeaz un curs unic, centralizat, ntruct procesul negocierilor este supus regulamentului de funcionare, adic este dirijat i supravegheat, preurile formndu-se pe baza de licitaie public. La bursele de valori moderne, procesele de negociere sunt automatizate, pe baza de mijloace electronice i computere, n exclusivitate sau n combinaie cu mijloace clasice.

  b) Bursa de valori neoficial este o burs cu un acces mai puin restrictiv. Pe aceasta pia se negociaz valorile mobiliare nenscrise la cotarea oficial. Este vorba de societi mici i mijlocii care doresc s obin fonduri pentru dezvoltare dar nu pot ndeplini condiiile severe de admitere la piaa oficial. c) Piaa la ghieu (OTC - Over The Counter) este piaa organizat direct ntre operatori, n afara burselor organizate i care se deruleaz printr-o reea de telecomunicaii. Pe aceast pia se pot vinde i cumpra valori mobiliare n cantiti orict de mici i nu numai pachete de aciuni care s aib la baz o unitate de msur.

 • Din punct de vedere al modului de negociere se disting:a) Piaa cu amnuntul, la aceasta se ncheie tranzacii de valori mobiliare exprimate n una sau mai multe uniti de msur, stabilite prin regulament.b) Piaa en-gros sau cu toptanul, obiectul l constituie marile tranzacii, negocierile de blocuri de valori mobiliare, care presupun intermediari puternici, deintori de importante stocuri de valori mobiliare, n lipsa de cumprtori semnificativi. Din punct de vedere al termenelor de livrare a valorilor mobiliare se disting:a) Piaa la disponibil (la vedere) denumit i piata spot". Este piaa pe care se ncheie tranzacii cu livrarea imediat (tehnic, n cteva zile de la ncheiere), cu reglarea imediat, dupa caz;b) Piaa la termen este cunoscut i sub denumirea de piaa futures". Pe aceast pia se ncheie contracte cu livrarea sau reglarea la termen, dupa caz. Ca form special a pieei la termen este i piaa cu reglementare lunar.

  Tipuri contracte bursiere Exista o serie de tipuri de contracte bursiere:Contractul spotContractul forwardContractul futuresContractul options1.1. Contractul spot este un contract de vnzare cumprare a crui execuie are loc, teoretic, dup ncheierea lui. Practic, este executat n termen cuprins ntre 24 ore i 10 zile bancare i presupune livrarea obligatorie a mrfii .

  1.2. Contractul forward reprezinta o negociere privata in care vanzatorul si cumparatorul convin asupra unui pret pentru o marfa care urmeaza sa fie livrata in viitor.

 • 1.3. Contractul futures este un angajament standardizat ntre doi parteneri un vanzator i un cumparator de a vinde, respectiv de a cumpra un anumit activ, la un pte stabilit n momentul ncheierii tranzaciei i cu executarea contractului la o dat viitoare numit scaden. 1.4. Contractul options Un contract options reprezint un drept (dar nu si o obligatie) de a cumpra)sau de a vinde un activ financiar (o actiune, un contract futures, etc) la un moment viitor i la un pre prestabilit n prezent (numit pret de exercitare). Cumprtorul contractului options poate decide dac i va exercita sau nu optiunea de cumprare sau vnzare a activului, n funcie de propriile interese i previziuni. Cotarea titlurilor mobiliare Cotarea unui titlu este operaia de determinare a cursului acestuia n cadrul unei edine bursiere prin confruntarea liber, n acelai moment, a ordinelor de cumprare cu cele de vnzare , referitoare la un anumit titlu. Operaia de cotare este complex i are rolul de a stabili acel curs care s nu poat fi contestat de nici un client. Metodele de cotare cele mai cunoscute sunt urmtoarele: a. Cotarea prin strigare const n reuniunea reprezentanilor societilor de intermediere, care confrunt verbal ofertele de vanzare i cumprare rezultate din ordinele primite, pan n momentul n care se poate stabili un echilibru .

 • b. Cotarea prin opoziie const n centralizarea, ntr-un caiet, deschis special pentru fiecare titlu, a diferitelor cursuri limitate pentru care exist ordine de vanzare sau de cumprare. c. Cotarea prin fiet este un procedeu prin care se centralizeaz, pentru fiecare titlu, toate ordinele de vnzare/cumprare, ntr-un fiet plasat la o societate de intermediere, desemnat ca specialist n respectivul titlu. d. Cotarea prin urn este similar precedentei , cu diferena c ordinele de vnzare /cumprare sunt centralizate de Societatea Burselor nsi i nu de o societate anume. Aceast modalitate de cotare se aplic n cazuri excepionale , atunci cand piaa unui anumit titlu ridic probleme deosebite i se face apel la decizii care pot iei din metodologia normal de cotare. e. Cotarea prin calculator. Procedura de cotare asistat de calculator presupune o transparen total a operaiunilor bursiere, lucru recomandabil pentru anumite segmente de intermediari. Pe de alt parte, cotarea prin calculator reclam existena unei piee continue, n care ordinele de vanzare i cumprare se manifest permanent i pentru care se calculeaz cursul de echilibruca urmare a unei succesiuni de cursuri intermediare, pe ntreaga durat a zilei.

 • Operaiunile de burs Operaiunile de burs reprezint tranzaciile de vnzare i/sau cumprare a titlurilor de valoare, precum i modalitatea mobilizrii /disponibilizrii fondurilor bneti corespunztoare, dup stabilirea cursului oficial, prin procedurile de cotare. Dup cum are loc realizarea contractelor ncheiate, se disting mai multe categorii de tranzacii: la vedere, la termen sau condiionale Operaiunile la vedere, sau n numerar, presupun, aa cum le indic i denumirea, reglarea contractelor lichidarea titlurilor i livrarea datoriilor bneti imediat, sau cu o amanare de cateva zile. Operaiunile la termen sunt operaii bursiere ale cror condiii de executare sunt fixate nc din ziua negocierii, dar reglarea lor i lichidarea titlurilor sunt reportate la o dat ulterioar , numit dat de lichidare Supravegherea i controlul negocierilor la bursa de valori Se are n vedere controlul i supravegherea pieei bursiere n scopul ocrotirii intereselor investitorilor; se realizeaz prin impunerea de ctre puterea de guvernamnt a unor norme de informare a publicului i a unor norme care s stea la baza activitii profesionale a ageniilor de brokeraj i a societilor financiare. Sunt de remarcat urmatoarele atributii ale controlului guvernamental: Limitarea volumului de tranzacii pe agent si unitate de timp;Controlul sumelor constituite n depozit;Asigurarea concurenei loiale printr-o permanent supraveghere;Emiterea de autotizaii pentru dobndirea calitii de membru al bursei sau al Casei de compensaie.nregistrarea agenilor bursieri i autorizarea lor;

 • Capitolul 2:Studiu de caz: Bursa de valori Bucureti

  Bursa de Valori Bucuresti, a fost renfiinat pe 1 aprilie 1995, pe baza Deciziei nr. 20/21.04.1995 a Comisiei Naionale a Valorilor Mobiliare(CNVM). Dup aprobarea de ctre CNVM a Regulamentelor i Procedurilor de funcionare i operare, Bursa de Valori Bucureti i-a nceput activitatea n mod efectiv, realiznd primele tranzacii la data de 20 noiembrie 1995, n incinta pus la dispozie de Banca Naional a Romniei. n cadrul primei edine de tranzacionare, societile de valori mobiliare membre ale Asociaiei Bursei au putut negocia 905 aciuni a 6 societi comerciale cotate. Conform site-ului oficial a Bursei de Valori Bucurei[2], rolul pe care aceasta l ndeplinete este:de a furniza o pia organizat pentru tranzacionarea valorilor mobiliare; de a contribui la creterea lichiditii valorilor mobiliare prin concentrarea n pia a unui volum ct mai mare de valori mobiliare, de a contribui la formarea unor preuri care s reflecte n mod corespunztor relaia cerere-ofert; de a disemina aceste preuri ctre public

 • Principiile care guverneaz aceast instituie ca pia organizat de valori mobiliare sunt accesibilitatea, informarea, etica pieei si neutralitatea.

  Misiune

  Misiunea Bursei de Valori Bucureti este de a asigura i a promova o pia eficient, cu reguli corecte, atractiv i compatibil cu standardele europene, care s devin un factor de influen a tendinelor economice i instituionale i s se constituie intr-un mediu de dezvoltare i initiaiv antreprenorial prin oferirea de servicii, mecanisme i norme pentru mobilizarea, atragerea i alocarea eficient a resurselor financiare, n condiii de transparen i siguran.

  Domeniu de activitate

  BVB are ca obiect principal de activitate administrarea pieelor de instrumente financiare, precum i activiti conexe obiectului principal de activitate i prevazute de reglementrile CNVM. Activitatea principal este Administrarea pieelor financiare i const n asigurarea cadrului tehnic, de reglementare i supraveghere necesar desfurrii operaiunilor pe pieele reglementate pentru instrumente financiare i sistemele alternative de tranzactionare, pe principiile legalitii, transparenei i integritii pieei.

 • Bursa de Valori Bucureti administreaz urmatoarele piee:

  -O pia reglementat la vedere mparit n urmatoarele sectoare: titluri de capital: aciuni i drepturi emise de entiti din Romnia i internaionale.titluri de credit: obligaiuni corporative, municipale i de stat emise de entiti din Romnia i obligaiuni corporative internationale.organisme de plasament colectiv: aciuni i uniti de fond emise de organisme de plasament colectiv.produse structurate: certificate i warante.

  -Piaa Rasdaq pe care se tranzacioneaz aciuni i drepturi emise de entiti din Romnia.

  -O pia reglementat la termen pe care se tranzacioneaz contracte futures pe aciuni, indici i diferene de curs valutar. - Un sistem alternativ de tranzacionare, ATS, denumit CAN (Companii i Aciuni Noi).

 • Funcionarea Bursei de Valori Bucureti

  O dat cu nfiinarea bursei, cu sprijin din partea autoritilor canadiene, s-a hotrt ca specializarea personalului s se efectueze n instituii similare din Canada, iar sistemul de tranzacionare STEA (Sistemul de Tranzacionare Electronic Automat) s fie adaptat condiiilor specifice Romniei. Astfel s-a ajuns nu numai la un sistem compatibil cu marile burse ci i la un sistem extrem de performant i de bine integrat n privina funcionalitilor oferite

  ncepnd din anul 1999, sistemul STEA a fost treptat nlocuit cu sistemul de tranzacionare HORIZON. Acest sistem nlocuiete treptat ringul de tranzacionare prin strigare, conferind agenilor de burs posibilitatea s tranzacioneze direct de la calculatorul propriu (staia de lucru), printr-o legtur a acestuia cu Nucleul de tranzacionare, care editeaz i valideaz ordine, execut tranzacii i actualizeaz statistici i informaii despre tranzacii n urma executrii acestora.

 • nscrierea la cota Bursei. Cota BVB este structurat pe urmtoarele sectoare:

  1. sectorul valorilor mobiliare emise de ctre persoane juridice romne;categoria a II-a sau categoria de bazcategoria Icategoria plusului de transparent, denumita si Categoria PLUS

  2. sectorul obligaiunilor i a altor valori mobiliare emise de ctre stat, judee, orae, comune, de ctre autoriti ale administraiei publice centrale i locale i de ctre alte autoriti;3. sectorul internaional. Meninerea la Cota Bursei. Pentru meninerea la Cota Bursei, emitenii valorilor mobiliare trebuie s achite comisionul de meninere, respectiv s realizeze furnizarea informaiilor cerute de Burs, informnd permanent i pe deplin publicul att despre evenimentele importante ct i despre deciziile ce pot afecta preul valorilor mobiliare.

 • Indicii Bursei de Valori Bucureti Micarea general a cursurilor aciunilor pe pia, este evideniat de indicii bursieri. Indicii sunt, n esen, o msur a dinamicii valorice a unui grup reprezentativ de aciuni sau a tuturor aciunilor ce coteaz la burs.1.Indicele BET (Bucharest Exchange Trading) BET, primul indice dezvoltat de BVB, lansat la data de 19 septembrie, reprezint indicele de referin al pieei de capital. Indicele BET a fost creat, n primul rnd, n scopul reflectrii tendinei de ansamblu a preurilor corespunztoare celor mai lichide i active 10 societi tranzacionate n cadrul BVB. Aceste societi sunt selectate exclusiv din cadrul societilor listate la Categoria I a Bursei de Valori Bucureti, aplicndu-se totodat i criteriul diversificrii activitii societilor respective. Un alt scop pentru care a fost creat acest indice a fost furnizarea unei baze adecvate pentru tranzacionarea instrumentelor derivate pe indici (index opus i contracte futures) pentru a asigura mecanisme de acoperire a riscului pentru investitori.2.Indicele BET C (Bucharest Exchange Trading Indice Compozit) Indicele compozit BET - C, lansat n mai 1998, s-a nscut ca un rspuns dat necesitii unei reprezentri complete a evoluiei preurilor tranzacionate la Bursa de Valori Bucureti. Necesitatea crerii acestui indice compozit a fost impus i de creterea numrului de societi listate la BVB. El reflect evoluia preurilor tuturor companiilor listate pe pia reglemetat BVB, Categoria I i II, cu excepia SIF-urilor. BET-C este un indice de pre ponderat cu capitalizarea de pia a companiilor din componenta sa.

 • 3. Indicele BET FI (Bucharest Exchange Trading - indice sectorial pentru fonduri de Investiii) Acest indice este primul indice sectorial lansat de BVB la 1 Noiembrie 2000 . BET FI reflect tendina de ansamblu a preurilor fondurilor de investiii tranzacionate n cadrul Bursei de Valori Bucureti. Ponderarea companiilor n indice se face cu capitalizarea free floatului acestora. Metodologia BET-FI permite folosirea acestuia ca activ suport pentru derivate i produse structurate.

  4.Indicele BET-XT(BUCHAREST EXCHANGE TRADING EXTENDED INDEX BET-XT,lansat la data de 1 iulie 2008 este un indice blue-chip i reflect evoluia preurilor celor mai lichide 25 de companii tranzacionate n segmentul de pia reglementat, inclusiv SIF-urile, ponderea maxim a unui simbol n indice fiind de 15%. Metodologia sa permite acestuia s constituie drept activ suport pentru instrumente financiare derivate i produse structurate.

  5. Indicele BET-NG (BUCHAREST EXCHANGE TRADING ENERGY & RELATED UTILITIES INDEX) BET-NG,lansat la 1 iulie 2008, este un indice sectorial ce urmarete miscarea preurilor aciunilor companiilor tranzacionate pe piaa reglementat BVB, al caror domeniu de activitate principal este asociat cu sectorul economic energie i utilitaile aferente acestuia. Ponderea maxim a unui simbol n indice este de 30%. Metodologia sa permite acestuia s constituie drept activ suport pentru instrumente financiare derivate i produse structurate.

 • 6.Indicele: ROTX (Romanian Traded Index)

  Lansat la 15 Martie 2005, este un indice de pre ponderat cu capitalizarea free floatului i reflect n timp real miscarea aciunilor blue chip tranzacionate la Bursa de Valori Bucureti (BVB). Calculat n RON, EUR i USD, i diseminat n timp real de Bursa de Valori din Viena (Wiener Borse AG), ROTX este proiectat ca un indice tranzacionabil i poate fi folosit ca activ suport pentru produse derivate i structurate.

  2.4. Evoluia Bursei de Valori Bucureti n anul 2011 Bursa de Valori Bucureti a fost nfiinat n baza Deciziei CNVM nr. 20/1995 i constituit ca o instituie de utilitate public, non-profit, n 2005 devenind societate pe aciuni. Aciunile bursei au fost admise la tranzacionare pe piaa principal a BVB pe 8 iunie 2010. Domeniul principal de activitate al Companiei este administrarea pieelor financiare. BVB este cel mai mare operator de pia din Romnia i este o burs de talie medie n regiune.

 • Anul 2011 nu a ndeplinit ateptrile privind reluarea durabil a creterilor pe piaa de capital. Capitalizarea BVB a crescut cu numai 8,07% fa de anul precedent, ns numai 18% din aciunile listate la BVB au nregistrat creteri, n timp ce 82% au nregistrat scderi de pre fa de anul anterior.Evenimentele majore ale anului 2011 - Listarea Fondului Proprietatea, ateptat nc din 2005 i majorarea pragului de deinere la SIF-uri de la 1% la 5%, nu au adus o revenire a unei activiti susinute pe piaa de capital.Aadar, piaa de capital a nregistrat un an de scdere n 2011, dup stagnarea din 2010 i revenirile pariale din 2009.Dup un nceput ncurajator, n care ctigurile au urcat i la 15% pe maximele din martie i aprilie,anul 2011 s-a transformat ntr-un an nefast pentru Bursa de Valori de la Bucureti.

  Toi indicii bursieri au nregistrat

  scderi n 2011 fa de 2010.

 • Indicele BET (calculat pe baza celor mai importante zece aciuni listate pe piaa reglementat a BVB) a ncheiat anul 2011 cu o scdere de 17,7%, acesta fiind cel de-al 3 an complet de scdere din istoria indicelui (dupa -50,2% in 1998 si -70,5% in 2008). Grafic nr.1

  AnBet(Ron)Bet(Var-%)20032.171,8830,9120044.364,71100,9620056.586,1350,9020068.050,1822,2320079.825,3822,0520082.901,10-70,4720094.690,5761,6820105.268,6112,3220114.336,95-17,6820125.304,1722,30

 • Indicele BET-C a cobort cu 15,74% in 2011;

  Grafic nr.2

  AnBet-C(Ron)Bet-C(Var-%)20031.390,3826,0420042.829,45103,5020053.910,8838,2220065.025,0828,4920076.665,4732,6420081.977,10-70,3420092.714,7737,3120103.111,1714,6020112.621,41-15,7420122.993,2014,18

 • Indicele BET FI

  Grafic nr.3

  AnBET-FI (RON)BET-FI (Var. %)20038.014,1733,23200417.289,87115,74200547.588,76175,24200663.011,7432,41200778.669,6824,85200812.549,53-84,05200923.885,9690,33201021.980,58-7,98201119.341,50-12,01201224.335,2625,82

 • Indicele BET-XT

  BET-XT (calculat pe baza preurilor a 25 de companii importante) a pierdut in 2011, 13,8%

  Grafic nr.4

  AnBET-XT (RON)BET-XT (Var. %)20061.000,00N/A20071.168,5116,852008277,36-76,262009461,9566,552010470,611,872011405,62-13,812012490,7020,98

 • Indicele BET-NG Grafic nr.5

  AnBET-NG (RON)BET-NG (Var. %)20061.000,00N/A20071.258,1825,822008348,43-72,312009596,1671,102010771,9729,492011612,35-20,682012676,1510,42

 • Indicele: ROTX Grafic nr.6

  AnROTX (RON)ROTX (Var. %)20011.000,00N/A20022.581,28158,1320033.700,4143,3620048.541,54130,83200514.238,5566,70200617.642,7723,91200721.705,0023,0220086.590,32-69,6420099.674,6746,80201010.864,5812,3020118.038,92-26,0120129.948,1223,75

 • Evoluia pieei(aciuni)Sursa:BVB

 • Lichiditatea total pe piaa reglementat a crescut n 2011. Valoarea tranzaciilor cu aciuni a atins 9,9 miliarde lei (2,3 miliarde euro), fa de 5,6 miliarde lei n 2010, 5,1 miliarde n 2009 i 7,0 miliarde n 2008. ns creterea se bazeaz ntr-o msura foarte mare pe tranzacii cu aciuni Fondul Proprietatea (FP), a cror lichiditate a nregistrat o pondere de 52% din valoarea total a tranzaciilor cu aciuni din 2011; fr tranzaciile cu aciuni FP, lichiditatea total a pieei reglementate a BVB ar fi fost de numai 4,8 miliarde lei, sub nivelul din ultimii ani. Valoarea medie zilnic a tranzaciilor cu aciuni pe piaa reglementat a BVB a fost de 38 milioane lei n 2011, fa de 22 milioane n 2010 i 20 milioane n 2009.

 • Numrul intermediarilor autorizai pe piaa reglementat a BVB la sfritul anului 2011 a sczut la 61, fa de 65 n 2010, 71 n 2009 i 76 n 2008. Acesta este cel mai redus numr de intermediari nregistrat de BVB din anul 1996.

  Valoarea tranzaciilor cu unitti de fond pe piaa reglementat a BVB a fost de 8,7 milioane lei n 2011 (2,1 milioane euro), fa de 22,7 milioane lei n 2010, 20,5 milioane lei in 2009 i 26,1 milioane lei n 2008.

  Grafic nr.13

 • BVB NCHEIE ANUL 2011 CU UN PROFIT NET DE APROAPE 17 MIL.LEI

  Rezultatele financiare preliminare ale Bursei de Valori Bucureti SA (BVB) pe 2011 indic o cretere de 66,5 % a cifrei de afaceri comparativ cu anul 2010. Pe plan operaional, influena cea mai mare asupra rezultatelor financiare a avut-o creterea activitii de tranzacionare pe aproape toate segmentele administrate de ctre BVB, iar pe plan financiar ncasarea dividendelor aferente anilor 2007 i 2010 de la Depozitarul Central a influienat pozitiv rezultatul operaional realizat.

  Cifra de afaceri a BVB a crescut n 2011 pn la 21,74 mil. lei (2010: 13,06 mil.lei) datorit realizrii unor venituri mai mari din activitatea de tranzacionare, din nregistrarea de noi participani, din activitatea de admitere i meninere la tranzacionare a emitenilor i din vnzarea de informaii bursiere.

  Cheltuielile operaionale au cumulat 15,35 mil. lei n anul 2011 (2010: 12,90 mil.lei), trendul lor de cretere fiind mai mic dect cel al veniturilor operaionale. n 2011 au fost nregistrate scderi la nivelul cheltuielilor de funcionare i cele asociate personalului permanent i creteri ale cheltuielilor pentru activitile de marketing, alte taxe i servicii prestate de teri. BVB a nregistrat n anul 2011 o cretere de peste 21 de ori a profitului operaional pn la 6,39 mil. lei (2010: 0,30 mil.lei). Pe baza rezultatului n cretere din activitatea operaional i din cea financiar la nivelului anului 2011, profitul net a urcat cu 197%, pn la 16,96 mil. lei 2010: 5,71 mil.lei).

 • Bursa de Valori Bucureti se situeaz pe locul 4 n topul creterilor n lume

 • Cnd nimeni nu se atepta ca bursa autohton s aib creteri de 10% pe lun, piaa de capital a renascut. Investitorii ne considera dintr-odat o pia subevaluat i far prea mari riscuri. Anul 2012 s-a dovedit pn acum a fi excepional pentru investiii, portofoliile de aciuni ale investitorilor marcnd creteri n decurs de dou luni de 21%, ct aduce de regul bursa de la Bucureti ntr-un an bun.

 • Majoritatea surselor de bani au fost direcionate spre aciunile foarte lichide din cadrul indicelui BET, lucru care arat c au fost investitori strini i investitori de calibru de pe plan intern care au prins curaj. Motivaia de cumparare a fost n primul rnd c percepia asupra riscului s-a temperat i din punct de vedere fundamental, foarte multe aciuni erau mult subevaluate la inceputul anului. n momentul de fa, nivelul multiplului de profit la nivelul bursei cu profiturile estimate pe 2012 este de 8,7 fa de 10-11 n cazul altor burse din regiune, iar dintr-o abordare regional piaa autohton pare mai atractiv, spune Mihai Alexa, analist la firma de intermediere Broker Cluj. Aceasta poate s fie de bun augur i pentru economie n 2012 avnd n vedere c de fiecare dat cnd bursa a crescut a urmat o evoluie bun a economiei. ntr-un top al creterilor la nivel mondial, bursa romneasc s-a plasat n acest an pe locul patru dintr-un total de 78 de burse internaionale, potrivit firmei de brokeraj britanice Bespoke Invest. Aprecieri mai mari nu au avut loc anul acesta decat pe bursele din Venezuela (37%), Vietnam (26,3%) i pe cea din Rusia, care a urcat cu 21,7% n acelai interval.

 • Concluzie

  n orice ar dezvoltat rolul de indicator al pietei valorilor mobiliare aparine bursei de valori, menit s realizeze funciile unei piee organizate, asigurnd un "loc de ntlnire" a cererii i ofertei. n rezultat pentru vnztor i cumprtor este obinut cel mai bun pre.

  Funcia de baz a bursei de valori este dezvoltarea pieei bursiere organizate, orientat spre crearea infrastructurii i acordarea serviciilor ce asigur efectuarea tranzaciilor civile ntre participanii pieei valorilor mobiliare, avnd ca obiect valori mobiliare. Aici se concentreaz toat informaia referitoare la cerere i ofert privind valorile mobiliare, ceea ce creeaz cele mai favorabile condiii pentru determinarea cursului valorilor mobiliare i formarea unui spaiu centralizat de comer. Reprezentnd o form a pieei organizate, bursa de valori are specificul su, ceea ce o deosebete de alte piee, n special de pieele financiare.


Recommended