+ All Categories
Home > Documents > Buletinul tău, IUNIE 2011

Buletinul tău, IUNIE 2011

Date post: 29-Mar-2016
Category:
Upload: daniel-voda
View: 238 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
Description:
BULETINUL TĂU este o publicaţie ce apare lunar, realizată de către echipa Centrului Tânărului Jurnalist din Moldova, în bază de voluntariat.
4
Ai pe ce face click! IUNIE 2011 Anna Smolniţchi Jurista de pe sticlă, pag. 2 Ciocolata de weekend o savuraţi în pagina 4 Cum arată o fişa medicală a ziarului “Prometeu” în pagina 3 “LECţIA TA DE JURNALISM”, o descoperi în pagina 3
Transcript
Page 1: Buletinul tău, IUNIE 2011

Ai pe ce face click!

IUNIE 2011

Anna Smolniţchi Jurista de pe sticlă, pag. 2

Ciocolata de weekend o savuraţi în pagina 4

Cum arată o fişa medicală a ziarului “Prometeu” în pagina 3

“LECţIA TA dE JUrNALISm”, o descoperi în pagina 3

Page 2: Buletinul tău, IUNIE 2011

2 Profilul Tânărului Jurnalist

Anna Smolniţchi: “Nu vă fie frică să faceţi altceva decât se aşteaptă cineva“

STUdII

2006- Liceul Teorectic „mircea Eliade“

2010- Universitatea de Stat din republica moldova, Facultatea de drept.

În prezent, masterat, anul I, specialitatea Procesul Penal și Criminalistică, la aceeaşi facultate.

EXPErIENţĂ

din 2006, prezentatoare EuroTV. A început cu „Felicitari pentru dvs“, care prin 2008, a devenit „Alo, eu te

salut“, am continuat cu „dex Juridic“ şi din martie 2011- sunt reporter si prezentatoare la ştiri la acelaşi post de

televiziune.

CEA mAI mArE rEALIZArE dE PÂNĂ ACUm

Ştirile. Simt că trăiesc mai multe vieți în paralel, a mea și a eroilor reportajelor mele. Simt că reușesc să cresc

mult profesional, dar și intelectual, emoțional...dar și în multe alte domenii legate de mine, de personalitatea

mea. În plus, prin ceea ce fac eu acum, mai aduc și o speranță oamenilor care văd în presă ultima posibilitate

de a ieși, de a-şi face auzită durerea. Împreună cu alți colegi „facem“ și “Lumea”. realizez mici reportaje de

publicistică, dacă pot să le numesc așa, în care îmi expun viziunea asupra lumii în care trăim noi, aici, acasă.

Totodată, mă ocup și de „îmbrăcarea“ altor texte, ale colegilor mei în haina pe care o vede telespectatorul.

Adică, fac editing. Îmi place mult ”Lumea”, pentru că îmi oferă șansa să zic exact ce gândesc, fără prejudecăți,

rezerve sau piedici externe. dacă știrile mă impun să fiu concisă, clară, să renunț la un anumit limbaj, atunci

“Lumea” mă salvează și mă ajută să dau frâu liber gândurilor mele, care sunt multe.

LECţII ÎNVĂţATE

Nu trebuie să îți fie teamă să faci sau să spui ce gândești. S-ar putea ca gândurile sau acțiunile tale să schimbe,

uneori, chiar și o viață, oricât de exagerat nu ar suna, așa este.

dE LA TÂNĂr LA TÂNĂr

Nu vă fie frică să faceți altceva decât se asteaptă un „cineva“, nu vă fie frică să renunțați la ceea ce ați pornit

doar pentru că cineva a dorit (părinții, bunicii, profesorii). deci, nu vă fie frică să o luați de la zero, aflându-vă în

farfuria în care vă simțiți cu adevarat bine. Urmați-vă visele!

AnunţuriAnunţuri

CIVICUS invită tinerii jurnalişti pentru eveniment global al societăţii civile! CIVICUS: Alianţa mondială pentru Participare Civică, grupurile societăţii civile internaţionale, donatori şi reprezentanţii guvernului se vor uni la data de 10 CIVICUS în cadrul Adunării mondiale din montreal, Quebec, Canada. În acest an patru tineri jurnalişti din ţările în curs de dezvoltare au şansa să participe la cea mai mare adunare de activişti ai societăţii civile în lume.Cei care vor fi selectaţi vor beneficia de o bursă completă (inclusiv călătorie, cazare şi de înregistrare). Cei patru jurnalişti selectaţi, vor avea acces deplin la toate sesiunile plenare şi sesiunile de activitate în cadrul Adunării Tinerilor din 8 septembrie şi în cadrul Adunării mondiale din 10-12 septembrie.Cerinţe:Se vor selecta 4 jurnalist activi, care: au experineţă în abordarea subiectelor ce ţin de problemele societăţii civile (cum ar fi eficacitatea nivelului de dezvoltare, noile tehnologii informaţionale, valorile democratice şi justiţie), sunt cetăţeni ai unei ţări în curs de dezvoltare, au vârsta între 18 şi 30 de ani.Este necesar ca panticipanţii să elaboreze un plan de diseminare fezabil, utilizând rapoartele din acest domeniu, ca un instrument de conştientizare a drepturilor omului sau a problemelor de justiţie socială, explorate la eveniment. Libertatea de creaţie va fi la discreţia participanţilor, care vor fi obligaţi să raporteze, minim la două sesiuni pe zi, în limba spaniolă, engleză, ori franceză (limba de comunicare va fi la alegere).Cum puteţi aplica?Pentru a aplica, trebuie să prezentaţi CV-ul şi un articol din 250 de cuvinte ”de ce este important pentru societatea civilă să colaboreze cu mass-media” la adresa de email [email protected] înainte de 15 iunie 2011. Jurnaliştii aleaşi vor fi informaţi înainte de 30 iunie 2011.Pentru mai multe detalii accesaţi: www.civicusassembly.org.

Page 3: Buletinul tău, IUNIE 2011

3Fişa medicală

În vara aceasta Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova te provoacă la ceva nou: Radio CTJM!

Scopul lansării noului produs este de a oferi tinerilor pasionaţi de jurnalism posibilitatea de a învăţa jurnalismul radio. De asemenea, de a acorda

,,training-uri radiofonice”, cu implicarea opiniilor celor mai buni experţi în domeniu.

Formatul – Pachet Radiofonic

Frecvenţa: în 1, 10, 20 zi a fiecărei luni.

Subiectele lunii iunie:

1) Arta Oratorică, material realizat de Cătălina Dumbrăveanu (1 iunie), expert: Tamara Berzoi, o discuţie despre o comunicare corectă.

2) Ce înseamnă Radio, interviu realizat de Olga Cheptene cu Alexandru Dorogan, Director Radioului Naţional (10 iunie)

3) Promo şi Jingle – diferenţe şi asemănări – Viorica Radu (20 iunie)

Centrul Tânărului Jurnalist din moldova lansează un nou produs – radio CTJm!

Fişa medicală

Page 4: Buletinul tău, IUNIE 2011

4 Ciocolata de weekend

Produs de:

Colegiul redacțional

Centrul Tânărului Jurnalist din moldova

CTJM este fondat la 25 septem-brie 2002 de către un grup de 11 tineri jurnalişti, care activau în cadrul ziarelor şcolare din diferite zone geografice ale Republicii Moldova, cu sprijinul Centrului Independent de Jurnalism şi a Reprezentanţei UNICEF în Moldova. La 22 noiembrie 2002, CTJM a fost înregistrat la Ministerul Justiţiei din RM.

BULETINUL TĂU Publicaţie ce apare lunar, realizată de către echipa Centrului Tânărului Jurnalist din Moldova.

Natalia Mogâldearedactor- șef

Daniel Vodă redactor-coordonator

Reporteri:

Alina GâlcaOlga ChepteneCătălina DumbrăveanuNatalia Ermicioi

Adresa redacției:

Centrul Tînărului Jurnalist din Mol-dova (CTJM),Casa Presei, str. Puskin 22, of. 520,Chişinău, Republica Moldova, MD – 2012,tel: (022) 92 30 81, e-mail: [email protected],

web: www.ctj.md

Savurează vara din plin! Vara e perioada vacanţelor. Deşi gândurile zboară departe, uneori e greu să hotărăşti spre care

destinaţie să te îndrepţi. Pentru ca să nu te trezeşti la sfârșitul lunii august că a zburat vacanţa, iar tu n-ai reuşit să profiţi de ea, îţi recomand câteva destinaţii turistice. În funcţie de preferinţe (dar şi de venituri) , o poţi alege pe cea care ţi-e mai aproape de suflet.

Tu n-ai fost încă „la Italia”? Atunci ar fi bine s-o faci! Italia e una dintre ţările în care poţi descoperi ceva uimitor la fiecare pas. Oraşele din nord, printre care Milano, Veneţia, Torino, sunt mai ospitaliere decât cele din sud. Pe lângă faptul că e un centru istoric important, Roma e un oraş în care se observă împletirea reuşită a arhitecturii vechi şi a celei moderne. Soare, mare, linişte, distracţii –le găseşti pe toate în Italia! Preţul biletului de avion Chişinău-Milano: 163 euro.

O destinaţie recomandată celor cu spirit de aventură este Albania. Supranumită „bijuteria ascunsă a Mediteranei”, această ţară uimeşte prin privelişti unice: stânci cufundate în apa limpede a Mării Adriatice, vârfuri înzăpezite, păduri extinse. Partea mai puţin bună e că în Albania infrastructura turistică e slab dezvoltată.

Croaţia e o ţară relativ ieftină, comparativ cu vecinii săi. Zagreb, Dubrovnik şi Split sunt doar câteva dintre oraşele cu numeroase monumente arhitecturale. Vei descoperi palate unice, ruine, catedrale, temple, muzee şi, desigur, magazine cu un asortiment larg de produse. Centrele urbane oferă atât relaxare şi intimitate, cât şi nopţi zbuciumate, în care resimţi spiritul mediteranean de sud.

Deşi e cunoscută pentru vremea sa instabilă, Marea Britanie are şi unele dintre cele mai frumoase plaje din lume. Oriunde nu te-ai afla în ţară, eşti la aproximativ 2 ore de plajă. Deşi apa e destul de rece, te poţi plimba nestingherit, poţi face surf, admira flora şi fauna. Plajele împrejmuite de faleze de calcar oferă sunt bune şi pentru meditaţii, deoarece oferă linişte şi izolare. Cele mai bune plaje sunt în sud-vestul Angliei, de-a lungul coastei Wales. Preţul biletului de avion Chişinău-Londra: 201 euro.

Brazilia este o ţară care poate transforma visurile oricărui călător în realitate. Aici poţi vedea cel mai mare număr de specii de plante şi animale, găseşti plaje întinse, un fond cultural deosebit şi o infrastructură bine pusă la punct.

Una dintre cele mai ciudate oferte turistice a fost făcută de Space Adventures. Pentru 100 mil-ioane de dolari, ai ocazia de a porni într-o călătorie uimitoare. Aceasta prevede un zbor de 7 zile, într-o navă Soiuz, în care vei putea vedea de aproape stelele, partea neluminată a lunii şi pământul, de la o distanţă de 400 000 km.

În Bahamas poţi descoperi un mod mai deosebit de a-ţi petrece vacanţa. În Big Major Cay poţi înota alături de nişte creaturi foarte prietenoase. Este vorba despre nişte porcuşori, antrenaţi special. Înotul în acelaşi bazin cu ei este una dintre distracţiile tot mai apreciate de turişti.

Acestea sunt doar câteva dintre destinaţiile spre care vă puteţi îndrepta în această vară.

Nu le evitaţi, însă, nici pe cele autohtone! Sunt o mulţime de locuri frumoase (mai puţin cos-tisitoare) şi în Moldova, care abia aşteaptă să le descoperiţi! Vacanţă plăcută!


Recommended