+ All Categories
Home > Documents > Brosura Cum sa te remarci la conferinte punand intrebari ... sa te remarci la conferinte punand...

Brosura Cum sa te remarci la conferinte punand intrebari ... sa te remarci la conferinte punand...

Date post: 08-Feb-2020
Category:
Upload: others
View: 26 times
Download: 2 times
Share this document with a friend
16
1 INSPIR Cum să te remarci la conferințe punând întrebări @tmihaescu @raducrisan Editura DAN, Iași - 2017 ISBN: 978-973-8365-67-4
Transcript
Page 1: Brosura Cum sa te remarci la conferinte punand intrebari ... sa te remarci la conferinte punand intrebari (2017).pdf · Norman Manea1, în amintirile sale (“Întoarcerea Huliganului”)

1

INSPIR

Cum să te remarci la conferințe punând întrebări

@tmihaescu

@raducrisan

Editura DAN, Iași - 2017

ISBN: 978-973-8365-67-4

Page 2: Brosura Cum sa te remarci la conferinte punand intrebari ... sa te remarci la conferinte punand intrebari (2017).pdf · Norman Manea1, în amintirile sale (“Întoarcerea Huliganului”)

2

INSPIR

În broșura de față ne referim la participarea la conferințe științifice în biomedicină.

Nu este vorba de întrebări filozofice sau spirituale, este vorba de întrebări puse în public la sfârșitul unei prezentări si nu de cele de grup restrâns. Nu e vorba de întrebări anonime puse pe hârtie, ci de cele exprimate public, la fel ca speaker-ul.

Conferințele științifice fac parte din dezvoltarea profesională și reprezintă chiar o obligație în achiziția de credite în educația permanentă.

Mai mult, pot fi considerate ca „o scena pe care se perinda mulți”. Unii se remarcă și sunt ținuți minte, devin adevărate „statui”. Dar e bine sa nu fie Troli.

Norman Manea1, în amintirile sale (“Întoarcerea Huliganului”) spunea că mama sa nu se interesa despre ce note bune a primit la scoală, ci care au fost întrebări bune pe care le-a pus la ore !

Etica, în toate aspectele sale, este obligatorie atât pentru autor dar și pentru cititor.

Despre obligațiile etice ale cititorilor citiți mai jos. Participanții la o conferință au și ei aceste obligații.

Rev Med Chir Soc Med Nat Iasi. 1997 Jan-Jun;101(1-2):11-3.

Ethical responsibilities of readers.

Mihaescu T. https://goo.gl/Mm2E4Z

1NormanManea(născut19iulie1936,Burdujeni)esteunscriitorșiomdeculturănăscutînRomânia,caredin1986estestabilitînStateleUnitealeAmericii.Esteunuldintreceimaitradușiromancieriromâni,fiindconsiderattotodatăunuldinmariiscriitoriiromânidinexil.(Wikipedia.org)

Page 3: Brosura Cum sa te remarci la conferinte punand intrebari ... sa te remarci la conferinte punand intrebari (2017).pdf · Norman Manea1, în amintirile sale (“Întoarcerea Huliganului”)

3

INSPIR

Capitolul 1. Puneți întrebări !

După ce veți lectura câteva citate celebre din acest link (https://goo.gl/JYPpcD)

vă invităm să vizionați:

Recenzia cărții “A More Beautiful Question” de Warren Berger https://goo.gl/AxgtWq

Arta adresării întrebărilor cu Dan Moulthrop https://goo.gl/aAFnEd

Page 4: Brosura Cum sa te remarci la conferinte punand intrebari ... sa te remarci la conferinte punand intrebari (2017).pdf · Norman Manea1, în amintirile sale (“Întoarcerea Huliganului”)

4

INSPIR

Capitolul 2. Pregateste-te!

Trei reguli simple dar puternice: https://goo.gl/oxGBPM

Așa cum una dintre regulile de aur ale unui prezentator este „să-și cunoască audiența”, atunci când adresați o întrebare gândiți-vă cine vă ascultă! Întrebarea trebuie să fie relevantă pentru cel puțin o treime din audiență! Cum să nu adresezi întrebări la o conferință: de Kevin Burke https://goo.gl/z2fj6R

Page 5: Brosura Cum sa te remarci la conferinte punand intrebari ... sa te remarci la conferinte punand intrebari (2017).pdf · Norman Manea1, în amintirile sale (“Întoarcerea Huliganului”)

5

INSPIR

Textul din caseta de mai jos este o „îngrijorare” a unei studente, cu privire la adresarea întrebărilor. (Traducerea2)

https://goo.gl/mydxfh Fii atent la următorii cinci pași pentru a adresa întrebări, pentru a te face înțeles și pentru a obține maximum din orice conversație, fie că este vorba de afaceri, relație ierarhică sau științifică:

1. Fii sincer ! 2. Fii politicos ! 3. Privește interlocutorul în ochi ! 4. Vorbește în cunoștință de cauză ! 5. Spune adevărul !

Încearcă acest „truc” chiar la conferința la care participi acum!

2“Dacătrebuiesăadreseziosingurăîntrebareîntimpulunuidiscurs,șidacăaceaîntrebareareunrăspunsdemaxim10cuvinte,șidacăacelrăspunsfacediferențaîntreaînțelegesauanuînvățanimicdinprelegere,atuncinuaidecesătesimțiprostadresând-o.”

If you only need to ask a single question during a talk, and if that question can be answered in less than 10 words, and if that answer makes the difference between you understanding the rest of the talk and you learning nothing from the talk, then you should not feel stupid for. having asked it.

Page 6: Brosura Cum sa te remarci la conferinte punand intrebari ... sa te remarci la conferinte punand intrebari (2017).pdf · Norman Manea1, în amintirile sale (“Întoarcerea Huliganului”)

6

INSPIR

Capitolul 3. Să nu fii troll !

Prezentarea unei lucrări științifice în public poate fi înfricoșătoare pentru vorbitor.

Una dintre autoarele articolului din „The Guardian” (QR Code) „Despre cum sa eviți sa fii <un trol de conferință>” își amintește bucuria pe care a simțit-o atunci când la sfârșitul unei conferințe, în loc să înceapă sesiunea de întrebări, s-a declanșat alarma de incendiu!

Asta pentru că este extrem de răspândită prezența de “troli” în audiență. https://goo.gl/3ajKcy

Desi gigantici “Trolii sunt, de fapt, niște ființe cu o inteligentă redusă, despre care se credea că la lumina soarelui se transformă în stane de piatră” (https://goo.gl/5XMZWv)

Figura1.TrolideJohnBauer.Sursa:https://goo.gl/59FLDB

Page 7: Brosura Cum sa te remarci la conferinte punand intrebari ... sa te remarci la conferinte punand intrebari (2017).pdf · Norman Manea1, în amintirile sale (“Întoarcerea Huliganului”)

7

INSPIR

Trolii deghizează întrebarea într-un discurs.

“Nu este o întrebare, mai mult un comentariu ce aș vrea să îl fac pentru a lămuri…”

(și de aici, troll-ul este liber să transforme o remarcă în expunerea propriilor opinii despre încălzirea globală, existența extratereștrilor, diversificarea alimentației a sugar, etc”

“Mi-a plăcut foarte mult prezentarea Dvs dar…” (acel „dar” de la final este echivalent cu „mi-am manifestat suficientă empatie spunând că mi-a plăcut, acum hai să îți explic eu cum stă treaba, de fapt. Și voi, ăștia din audiență, fiți atenți ! Vorbește adevăratul expert din domeniu !”

Sunt si troli “jucăusi”.

“Vă rog să vă întoarceți la slide-ul 6 și să explicați puțin figura.”

Nu apare nicio figură. Troll-ul roagă să se mai caute. Repetă insistent necesitatea absolută de studiere a figurii, până când apare o figură și spune: “A, nu, nu e asta !”

Scopul vădit al acestui troll este de a demonstra (sau a sugera) faptul că prezentatorului îi lipsesc date importante (irelevante, de altfel) și nu are alt scop decât să încurce prezentatorul. La primul semn de ezitare a prezentatorului în fața diversiunii, troll-ul triumfează, demonstrată fiind în fața întregii audiențe „incompetența” speaker-ului. Încheie cu un sarcastic: “Gata, mulțumesc!”. Scopul a fost atins: a bulversat o parte din audiență, a iritat speaker-ul. Dar s-a făcut remarcat.

Page 8: Brosura Cum sa te remarci la conferinte punand intrebari ... sa te remarci la conferinte punand intrebari (2017).pdf · Norman Manea1, în amintirile sale (“Întoarcerea Huliganului”)

8

INSPIR

Vizitați: https://goo.gl/ibA4Zd

Inna Vishik, (Assistant professor of Physics la UC Davis) își sfătuiește studenții să nu pună întrebări pentru propriul lor spectacol.

“As a student, you should not ask questions just to make a spectacle of yourself.3”

Vizitați: https://goo.gl/So21pV

În realitate, chiar și la marile conferințe internaționale la care autorii au avut ocazia să participe, nu studenții ci anumiți lideri de opinie, profesori sau „nume consacrate” pun întrebări pentru propriul spectacol. Trebuie să își facă simțită prezența în audiență, nu? Nu!

Întrebările se pun pentru a marca puncte? Din păcate DA!

Când răsare soarele, trolii se transformă în statui.

Uneori, cei care pun întrebări sau cei care răspund la întrebări, nu o fac ei, ci “stânca pe care stau”

3Castudent,nutrebuiesăadreseziîntrebăridoarpentruate„daînspectacol”

Page 9: Brosura Cum sa te remarci la conferinte punand intrebari ... sa te remarci la conferinte punand intrebari (2017).pdf · Norman Manea1, în amintirile sale (“Întoarcerea Huliganului”)

9

INSPIR

Fabula lui Esop: Un lup, trecând pe lângă o stâncă, aude cum este înjurat. Uitându-se în sus, vede un miel care îl făcea de ocară. Făcând ocolul stâncii și văzând că nu poate ajunge la miel, lupul îi spuse: “sărăcan de tine, nu ești tu cel care vorbește, ci stânca pe care stai !“ Acum pregătiți-vă întrebarea .... E gata? Notați-o mai jos: ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Page 10: Brosura Cum sa te remarci la conferinte punand intrebari ... sa te remarci la conferinte punand intrebari (2017).pdf · Norman Manea1, în amintirile sale (“Întoarcerea Huliganului”)

10

INSPIR

Capitolul 4. Ascultați !

Despre ascultarea unui discurs

Scopul participării la o conferință este ... participarea. și nu ne referim aici la participarea consemnată pe o listă, la bifarea unui chestionar sau, așa cum deseori se practică, la fraudarea participării prin apariția „misterioasă” a mai multor nume pe lista de prezență decât persoane efectiv prezente. Aceste tehnici rușinoase de a trișa pentru obținerea de beneficii minore, cum ar fi o diplomă de participare, nu merită discutate sau dezvoltate.

Dar atunci când participăm la o conferință, este important să știm să ascultăm.

Ascultarea este una dintre cele mai importante abilități pe care avem. Cât de bine ascultăm are un impact important asupra eficienței la serviciu, calității relațiilor cu ceilalți și, în general, activității de zi cu zi.

Marea majoritate a oamenilor, în timpul unei conversații sau a unui discurs, ascultă doar pentru a auzi.

Cercetările psihologilor sugerează că ne amintim între 25% și 50% din ceea ce auzim. Asta înseamnă că atunci când vorbiți cu șeful, colegii, prietenii, timp de doar 10 minute, ei acordă atenție mai puțin de jumătate din conversație. Dar asta înseamnă că și atunci când suntem la capătul celălalt al unei conversații, reținem deasemenea doar 25-50%.

Modul de a-ți îmbunătăți abilitățile de ascultare este să practici "ascultarea activă". Aici fă un efort conștient de a auzi nu numai cuvintele pe care o spune o altă persoană, ci, mai important, încearcă să înțelegi mesajul complet trimis.

Page 11: Brosura Cum sa te remarci la conferinte punand intrebari ... sa te remarci la conferinte punand intrebari (2017).pdf · Norman Manea1, în amintirile sale (“Întoarcerea Huliganului”)

11

INSPIR

Pentru a face acest lucru, trebuie să acorzi o atenție sporită celeilalte persoane care ține discursul.

Mulți oameni își pierd atenția în timpul unei conversații, încercând să construiască mental un răspuns pentru interlocutor. Aceștia sunt atât de încordați în efortul mental de a găsi o replică sau un argument potrivit pentru interlocutorul lor, încât nu mai aud nimic din ce transmite celălalt.

Atenție – aceasta este o capcană majoră !

Persoanele care caută întrebarea sau remarca „perfectă” după o prelegere la o conferință, deseori își petrec întregul discurs făcând asta și riscă să adreseze o întrebare redundantă sau inutilă.

(sursa imaginii : https://goo.gl/d4aFUP)

Page 12: Brosura Cum sa te remarci la conferinte punand intrebari ... sa te remarci la conferinte punand intrebari (2017).pdf · Norman Manea1, în amintirile sale (“Întoarcerea Huliganului”)

12

INSPIR

Capitolul 4 Ritualuri

Planificarea, organizarea efectivă dar și participarea la conferințe implică o atitudine ritualistică. Există un șablon, un set de reguli și o suită de sarcini care vor fi îndeplinite pentru orice manifestare publică, de natură științifică.

Regretatul om de afaceri Steve Jobs, co-fondator al companiei AppleÔ și considerat un vizionar atât în domeniul implementării tehnologiei dar și în marketingul modern, petrecerea foarte mult timp planificând o conferință de lansare a unui produs. Apropiații săi își amintesc că acesta dorea să controleze fiecare aspect al organizării, de la aranjarea amfiteatrului până la volumul sunetului din sală iar înaintea discursului petrecea timp pe scena de pe care urma să vorbească, testa acustica și măsurând cu pasul distanțele pe care urma să le parcurgă pe scenă. Steve Jobs este considerat și unul dintre cei mai buni vorbitori ai tuturor timpurilor, iar „trolii” de la conferințele AppleÔ nu au lipsit niciodată. Redăm mai jos, un fragment de la o conferință științifică din campusul companiei în care, atacat fiind de un asemenea troll, Jobs reușește să răspundă la întrebare și chiar să transforme atacul într-un avantaj.

Steve Jobs, în urmă cu 20 de ani, răspunde unei insulte adresate în timpul unei conferințe științifice: https://goo.gl/nAfn99

Page 13: Brosura Cum sa te remarci la conferinte punand intrebari ... sa te remarci la conferinte punand intrebari (2017).pdf · Norman Manea1, în amintirile sale (“Întoarcerea Huliganului”)

13

INSPIR

O mare parte din ceea ce se întâmplă la conferințe se supune ritualurilor, rutinelor și obiceiurilor, fapt ce contribuie la curioasele plăcerile ale vieții academice. Prof. Cary Cooper, un distins reprezentant al Universității Lancaster, afirmă că adresarea întrebărilor la o conferință sunt pentru vorbitor ca un „ritual de trecere academică”, cu unele subtilități psihologice. Se identifică astfel 6 tipuri de întrebări:

1. Întrebarea de curtoazie Prezentarea s-a încheiat, lucrurile sunt clare pentru toată lumea (sau noutatea aproape că lipsește și discuțiile sunt inutile). Totuși, aproape întotdeauna este cineva în audiență care are o mică întrebare privind metodologia sau dezvoltarea viitoare a muncii tale. Acesta ar putea fi moderatorul, încurajând o audiență placidă sau „somnolentă”. Deseori această întrebare de „curtoazie” este adresată doar pentru ca vorbitorul să nu perceapă lipsa întrebărilor drept indiferența audienței față de lucrarea sa.

2. Întrebarea cu orice răspuns posibil Această întrebare (deseori adresată de un apropiat al vorbitorului), are un spectru atât de larg, este atât de vagă și de „generală” încât prezentatorul poate expune întreaga prelegere din nou sau orice alt pasaj omis din lucrarea extinsă.

3. Întrebarea „Vorbește numai cu mine” Cu siguranță că multe comunicări științifice fac parte din linii largi de cercetare și autorii, consultând bibliografii extinse și adăugând notele personale, ating de multe ori subiecte comune ale multor alți colegi. În sală va exista uneori acea persoană care va începe întrebarea cu propria sa experiență: „Am publicat și eu pe tema asta, dar aș vrea să te întreb ...”

4. Întrebarea „Hai să <batem câmpii>” Deseori, cineva din audiență se ridică pentru a adresa o întrebare, dar de fapt se folosește de prilej pentru a ține el însușii un mic discurs

5. Întrebarea ostentativă O întrebare răutăcioasă, adresată din public pentru a induce o stare de iritabilitate întregii audiențe și a de discredita cercetarea, mai ales atunci când atenția publicului s-a diluat pe parcurs.

Page 14: Brosura Cum sa te remarci la conferinte punand intrebari ... sa te remarci la conferinte punand intrebari (2017).pdf · Norman Manea1, în amintirile sale (“Întoarcerea Huliganului”)

14

INSPIR

6. Întrebarea „Demonstrarea superiorității” Acest tip de întrebare, de fapt este o ocazie pentru cel din audiență să scoată în evidență faptul că prezentatorul este un novice, cercetarea sa este o insultă la adresa inteligenței sale (și aici inserează multe exemple ale excelenței sale în domeniu) și, desigur, și-a irosit timpul său prețios fără niciun câștig spiritual prin audierea prezentării.

Toate aceste tipuri de întrebări, discutate pe larg în articolul de mai jos, demonstrează o aviditate de afirmare (psihologic explicabilă) din partea celor care nu au avut șansa de a-și prezenta lucrările la o conferință. Orice cercetător, are deseori la conferințe frustrarea că ceea ce a lucrat el este superior calitativ și mult mai consistent decât una sau mai multe lucrări prezentate. Însă deseori, acesta este în ipostaza de mai sus tocmai datorită faptului că nu a respectat ritualurile de participare la o conferință: respectarea termenelor de trimitere, încadrarea în tema conferinței, în rigorile organizatorice, în formatul lucrărilor, etc. Tipurile de întrebări pe care le poți auzi la o conferință

https://goo.gl/RiAuzX Dacă dorești să te folosești de timpul alocat adresării întrebărilor la finalul unei prelegeri doar pentru a te face cunoscut, atunci trebuie să fii tu însuți mai întâi, un vorbitor. Nu întreba despre ceea ce s-a vorbit deja și nu adresa întrebări ofensatoare sau care pun la îndoială competența, abilitățile sau calitatea lectorului.

Înainte de a adresa o întrebare, citește și articolul de mai jos

https://goo.gl/mURW7d

În loc de concluzii:

Page 15: Brosura Cum sa te remarci la conferinte punand intrebari ... sa te remarci la conferinte punand intrebari (2017).pdf · Norman Manea1, în amintirile sale (“Întoarcerea Huliganului”)

15

INSPIR

O conferință este locul în care se comunică date experimentale, date de cercetare, se re-amintesc cunoștințe, se fac dezbateri și propuneri, având scopul clar al progresului științific. Participarea la o conferință trebuie să fie o experiență plăcută și educativă iar la finalul dezbaterilor, fiecare trebuie să fi învățat ceva.

Odată cu dezvoltarea interacțiunilor prin internet, adresarea ostentativă a întrebărilor și comentariile de tip “hate” au luat amploare. Există chiar o tendință în rândul bloggerilor ce doresc să își crească traficul de vizitatori pe site, de a ataca în comentarii articolele altor jurnaliști mai consacrați, astfel atrăgându-și publicul către propriul conținut. Tipul acesta de practici sunt neetice, imorale și, deseori chiar ilegale.

Întrebările adresate vorbitorului ar trebui să se încadreze, în linii mari, în aceste 3 direcții:

1. Să nu fie laudative, fără esență, doar pentru a transmite lectorului că „ești de partea lui”.

2. Să lămurească o problemă pe care cel ce întreabă, efectiv nu a înțeles-o sau nu o poate clarifica cu datele prezentate.

3. Să nu fie adresate doar pentru a te face remarcat.

Folosiți internetul, dar nu pentru comentarii răutăcioase. Folosiți TwitterÔ, FacebookÔ, InstagramÔ, WhatsappÔ, Figure1Ô, etc. pentru a crea propriul conținut. Ignorați „trolii” și „haterii”, cu timpul ei vor dispărea în căutare de alte ținte.

Rețineți ! Un comentariu răutăcios, deseori în afara subiectului, atrage rușinea de partea celui care îl face.

Vă încurajăm să participați la cât mai multe conferințe. Ne-ar face o deosebită plăcere să ne împărtășiți experiența.

Page 16: Brosura Cum sa te remarci la conferinte punand intrebari ... sa te remarci la conferinte punand intrebari (2017).pdf · Norman Manea1, în amintirile sale (“Întoarcerea Huliganului”)

16

INSPIR

Twitter: @tmihaescu și @raducrisan Facebook: /traian.mihaescu sau /raducrisan_md. Vizitați și site-ul www.ispro.ro pentru a afla mai multe despre Știința Îmbunătățirii sistemului sanitar.


Recommended