+ All Categories
Home > Documents > Brosura Codex

Brosura Codex

Date post: 05-Nov-2015
Category:
Author: ramon-mary
View: 213 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
Description:
lew
Embed Size (px)
of 17 /17
 C ț Prezentări sintetice MONITORUL OFICIAL Editură și Tipograf ie
Transcript
 • Codex constituionalPrezentri sintetice

  MONITORUL OFICIALEditur i Tipograf ie

 • ISBN 978-973-567-899-9

 • 3Scopul demersului nostru este de a pune la dispoziia specialitilor, n primul rnd a celor care lucreaz la proiectul de revizuire a Constituiei Romniei, toate constituiile din Uniunea European, pentru a avea o baz relevant de informare.

  Din datele pe care le avem n prezent, acest proiect este unic la nivelul Uniunii Europene, fi ind prima dat cnd un stat membru realizeaz un Codex care s cuprind att constituiile traduse n limba naional, ct i scurte prezentri ale acestora. Lucrarea a fost realizat de profesori universitari din cadrul Facultii de Drept a Universitii Bucureti Centrul de Drept Constituional i Instituii Politice (CDCIP), partenerii Ministerului Justiiei n acest proiect,

  astfel nct s simplifi cm ct mai mult accesul la informaia esenial.

  Textele integrale ale constituiilor vor fi publicate n dou volume, ncepnd cu luna martie 2015, i puse la dispoziia Parlamentului, Guvernului, Consiliului Superior al Magistraturii, instanelor i parchetelor, dar i a publicului larg, care va putea s analizeze modul n care diferite principii fundamentale sunt interpretate i aplicate n alte state cu o mult mai ndelungat tradiie democratic, dar i n ri care, ca i Romnia, au parcurs drumul de la comunism la o societate liber, bazat pe respectarea drepturilor omului i a legilor.

  Robert-Marius CAZANCIUCMinistrul justiiei

  Cuvnt-nainte

 • 4Republica AustriaLegea fundamental a Austriei contemporane este Constituia din 1929, rezultat din revizuirea Constituiei din 1920, ce a fost redactat n cea mai mare parte de Hans Kelsen. Constituia Republicii Austria instaureaz un sistem federal care se centreaz pe landuri (Lnder), adic inuturile care formau statele ereditare ale Habsburgilor.Austria a semnat tratatul de aderare la Uniunea European n anul 1994, cu o pregtire de preaderare mai mare de zece ani. Astfel, ntre anii 1983 i 1995 au fost aduse Constituiei 23 de amendamente pentru a face compatibil statul austriac cu calitatea de membru al Uniunii Europene. Modificrile i completrile privesc ndeosebi problema participrii diferitelor autoriti i instituii ale statului austriac la procesul de decizie n cadrul Uniunii Europene. Ultimele modificri i completri aduse Constituiei dateaz din anul 2013. Aceasta este structurat n nou capitole i reglementeaz amplu diverse domenii i materii, unele ntr-o manier atipic de detaliat pentru o lege fundamental.

  Regatul BelgieiEste o monarhie constituional ereditar, avnd o structur federativ. De fapt este un stat federativ nou, unde regulile federalismului se aplic doar parial. De aceea este caracterizat ca un federalism informal. Din anul 1993 este un stat federal compus din trei comuniti (francez, flamand, germanofon) i din trei regiuni (Valonia, Flandra, Bruxelles). Constituia Belgiei, una dintre cele mai vechi constituii, a fost adoptat la 7 februarie 1831 i este n vigoare i astzi, cu unele modificri, cele mai importante fiind cele din 1970, 1980, 1988, 1989, 1993, ultima fiind din anul 2014.Constituia, marcnd independena noului stat, trebuia s realizeze durabil o sintez a tradiiilor politice locale i naionale. Transformrile au exprimat divizarea teritoriului Belgiei i repartizarea competenelor ntre stat i celelalte colectiviti publice. Considerat la data adoptrii drept cea mai modern i liberal constituie, Constituia Belgiei a fost i este bine cunoscut de romni deoarece ea a inspirat puternic Constituia Romniei din anul 1866.

 • 5Codex constituional Republica Austria Republica Ceh

  Republica BulgariaCa urmare a prbuirii blocului comunist n toate statele central i est-europene, Bulgaria a adoptat prin referendum la 12 iulie 1991 o nou Constituie n locul celei comuniste din 18 mai 1971.Constituia din 1991 a suferit mai multe modificri n cei 24 de ani de existen. Astfel, ea a fost revizuit n anii 2003, 2005, 2006 i 2007 n special pentru a crea cadrul legal necesar aderrii Bulgariei la Uniunea European. Constituia Bulgariei proclam ataamentul fa de valorile juridice universale ale libertii, pcii, egalitii, echitii i toleranei. Constituia este structurat n 10 capitole, coninnd 169 de articole. Primul capitol stabilete principiile fundamentale de organizare i funcionare a statului. Astfel, Bulgaria este o republic parlamentar unde ntreaga putere a statului provine de la popor. Este un stat unitar, cu autonomie local, limba bulgar este limba oficial este un stat de drept n care viaa, demnitatea i drepturile persoanei sunt garantate.

  Republica CehActuala Constituie a Cehiei a fost adoptat la 16 decembrie 1992. De la adoptarea sa pn n momentul de fa ea a fost amendat de opt ori. n cele mai multe dintre cazuri, modificrile aduse au avut un caracter tehnic i nu au implicat schimbri majore. O amendare semnificativ a fost cea adoptat la 18 octombrie 2001 n pregtirea aderrii Republicii Cehe la Uniunea European (Legea constituional nr. 395/2001). O alt modificare substanial a intervenit prin Legea constituional nr. 71/2012, adoptat la 8 februarie 2012, prin care a fost introdus alegerea direct a efului statului, de la formarea Cehoslovaciei n anul 1918 i pn la alegerile din ianuarie 2013 preedintele fiind ales de Parlament.De asemenea, n anul 2013 a fost adoptat o modificare a Constituiei n ceea ce privete restrngerea imunitii deputailor, senatorilor i judectorilor Curii Constituionale. Conform noilor prevederi, acetia beneficiaz de imunitate doar pe perioada mandatului de deputat, senator sau judector al Curii Constituionale. Constituia este structurat n 8 capitole i 113 articole, coninnd i un preambul n care face trimitere la cele trei regiuni istorice ale Cehiei: Boemia, Moravia i Silezia.

 • 6Republica Ciprun urma acordului negociat n 1959, la Zurich, ntre Grecia i Turcia pentru stabilirea unei Republici independente a Ciprului, pe 16 august 1960 a intrat n vigoare Constituia Ciprului. Acesteia i s-au adugat trei tratate: Tratatul pentru ntemeierea Republicii Cipru (semnat de Marea Britanie, Grecia, Turcia i Cipru), Tratatul de garantare a independenei i integritii teritoriale a Ciprului (prin care mprirea insulei este interzis) i Tratatul de alian ntre Grecia, Turcia i Cipru (care a permis staionarea soldailor greci i turci pe insul), menionate de textul acesteia ca anexe la legea fundamental. Constituia vine ca o confirmare a independenei statului cipriot constituit pe baze multiculturale, acord statut egal celor dou comuniti componente ale republicii, greac i turc, i declar ambele limbi ca oficiale n stat. mprirea n 1974 a insulei constituie i astzi o chestiune ce i ateapt rezolvarea, inclusiv cu sprijinul Uniunii Europene, organizaie regional la care Cipru a devenit stat membru n 2004.

  Republica CroaiaCroaia i-a declarat independena fa de Republica Socialist Federativ Iugoslavia n 1991, a fost recunoscut de state membre ale Uniunii Europene i de Organizaia Naiunilor Unite n 1992, stabilindu-i graniele actuale n urma unui rzboi de secesiune ce a durat patru ani. Ilustrare a valului de constituionalism prin care s-au confirmat tranziiile democratice care au cuprins ntreaga Europ de Est la nceputul anilor 90, Constituia adoptat n 1990 include un preambul ce precizeaz fundamentele istorice ale statului croat i este structurat dup un model ce poate fi regsit i n alte legi fundamentale adoptate n aceeai perioad n regiune. Ea a fost amendat ulterior de mai multe ori; cele mai importante modificri vizeaz reducerea atribuiilor efului de stat (2000), transformarea Parlamentului din bicameral n monocameral (2001), precum i pregtirea aderrii Croaiei la Uniunea European (2010). Croaia a devenit stat membru al Uniunii Europene n 2014.

  Regatul DanemarceiPrima Constituie a Danemarcei dateaz din 1665, fiind cunoscut sub denumirea Legea Regelui una dintre primele constituii europene. Alte constituii dateaz din 1849, 1866, 1915, 1920 i 1953, fiind inspirate de Constituiile Belgiei i Norvegiei i n ceea ce privete drepturile civile de Constituia Statelor Unite ale Americii din 1787.Introducerea Constituiei liberale din 1849 marcheaz sfritul regimului absolutist, precum i debutul perioadei de tranziie spre regimul democratic parlamentar, ntruct aceasta stabilete forma statului ca monarhie constituional, avnd un sistem reprezentativ parlamentar. Conform acestei Constituii, Parlamentul danez avea organizare bicameral.

 • 7Codex constituional Republica Cipru Republica Finlanda

  n anul 1915 a fost adoptat o nou Constituie. Aceasta a intrat n vigoare imediat, potrivit voinei constituantului danez, fiind revizuit la 10 septembrie 1920.Actuala Constituie a Danemarcei a fost adoptat la data de 5 iunie 1953. Aceasta consacr Parlamentul unicameral i, totodat, permite accesul la tron al femeilor, situaie reglementat n Actul de succesiune la tronul Danemarcei din 27 martie 1953. De asemenea, prin comparaie cu legile fundamentale anterioare, este stabilit un alt mod de revizuire a Constituiei. Constituia danez este sistematizat n 11 pri i are n total 89 de articole. Este una dintre legile fundamentale care are n structura sa un numr mai restrns de norme.

  Republica EstoniaEste un fost stat sovietic care i-a ctigat suveranitatea odat cu schimbarea intervenit n fosta URSS, declarndu-i independena la 20 august 1991. De la declararea suveranitii n 1988 i pn la indepedena fa de Rusia n 1991 au fost aprobate legi, adoptate sisteme electorale i a fost introdus pluripartitismul politic. Actuala lege fundamental a fost adoptat la data de 28 iunie 1992, ulterior fiind ncheiate acorduri internaionale care au reglementat noile competene ale autoritilor statului. Potrivit acesteia, cetenii i exercit puterea suprem conferit de Constituie prin alegerile legislative la care particip cei cu drept de vot.Republica Estonia face parte din Uniunea European din data de 1 mai 2004, n conformitate cu tratatul de aderare semnat la Atena la 17 aprilie 2003, cererea de aderare fiind prezentat la 28 noiembrie 1995. Estonia i-a stabilit principiile fundamentale n Constituie n conformitate cu cerinele Uniunii Europene, iar drepturile fundamentale se aplic lundu-se n considerare drepturile i obligaiile care decurg din Tratatul de aderare la Uniunea European. Constituia este structurat n 15 capitole i 168 de articole.

  Republica FinlandaDup o istorie marcat de alternana ocupaiei suedeze cu ocupaia rus/arist, profitnd de desfiinarea Imperiului arist prin izbucnirea revoluiei bolevice n 1917 n Rusia, finlandezii i-au declarat independena n anul 1917, iar n anul 1919 a fost promulgat prima Constituie a Finlandei ca stat independent. Timp de peste 50 de ani, Constituia din 1919 a fost n vigoare nemodificat. n 1983, apoi n 1987, 1991 si 1995 au fost aduse importante modificri i completri Constituiei, Finlanda, n contextul i al liberalizrii economiei, manifestnd treptat i tot mai explicit opiunea de a adera la Comunitatea European, pas realizat n anul 1995.

 • 8Constituia actual a Finlandei a fost adoptat n 1999 i a intrat n vigoare la 1 martie 2000, avnd la baz patru acte constituionale mai vechi: Legea Constituional a Finlandei (din 1919), Legea privind Parlamentul i dou legi privind responsabilitile ministeriale, care dau dreptul parlamentarului de a controla activitatea membrilor Consiliului de Stat, Cancelarului Justiiei i a funcionarilor parlamentari. Constituia actual reitereaz un important principiu de drept constituional consacrat n Legea Constituional din 1919: puterea suveran aparine poporului. Constituia, n forma sa actual, a intrat n vigoare la 1 martie 2000 i a fost modificat la 1 martie 2012. Sub aspectul sistematizrii, Constituia Finlandei este compus din 13 capitole i 131 de seciuni (acestea au aezarea n pagin similar cu articolele din alte legi fundamentale).

  Republica FrancezFrana a dat exemplul constituiei scrise, sistemice, complete, ca o expresie a culturii i civilizaiei de mare calitate. n acest context trebuie reamintit c noiunea de constituie, n sensul modern, este clar formulat n celebra Declaraie francez a drepturilor omului i ceteanului din 26 august 1789. Astfel, n art. 16 al Declaraiei s-a artat c o societate n care garania drepturilor nu este asigurat, nici separaia puterilor determinat, nu are o Constituie. Constituia aprobat prin referendumul din 28 septembrie 1958, cu o majoritate convingtoare (aproape 80%), a consacrat anumite limite ale dictaturii constituante a generalului de Gaulle, i anume: votul universal, unica surs a puterii; separaia efectiv a puterilor executiv i legislativ; responsabilitatea Guvernului n faa Parlamentului; independena autoritii judiciare; organizarea raporturilor cu asociaiile populare.Este semnificativ faptul c proiectul de Constituie a fost prezentat poporului francez de ctre generalul de Gaulle, la 4 septembrie 1958, n Piaa Republicii. Semnificativ, deoarece s-au pus n valoare att tradiiile democratice, ct i autoritatea extraordinar a generalului de Gaulle, marele erou al Franei. Constituia este expresia de necontestat a personalitii i gndirii politice a generalului.

  Republica ElenConstituia a fost adoptat n 1975, la sfritul perioadei de dictatur militar cunoscut sub denumirea de Regimul Coloneilor ce fusese instaurat prin lovitura de stat din aprilie 1967. Ea a instaurat cea de a Treia Republic Elen i marcheaz una din cele trei tranziii democratice reuite la mijlocul anilor 70 pe continentul european (alturi de cele din Spania i Portugalia). Textul consfineste schimbarea formei de guvernmnt decis prin referendumul organizat n 1974, iar, n urma revizuirii din 1986, Grecia devine o republic parlamentar n care atribuiile Preedintelui sunt mai degrab ceremoniale. Constituia a mai fost revizuit n 2001 i 2008. Grecia a devenit stat membru al Uniunii Europene n 1981.

 • 9Codex constituional Republica Francez Irlanda

  Republica Federal GermanLegea fundamental din 23 mai 1949 a marcat clar revenirea la democraie, dup o lung perioad de regim autoritar. Ea demonstreaz voina democratic i afirmarea fundamental a drepturilor omului i a demnitii persoanei umane. Data revenirii la democraie imediat dup rzboi d un coninut particular fiecrui articol. n urma reunificrii Germaniei (1990) s-au adus unele modificri Constituiei.Pe baza Constituiei sale, Germania, prin eforturi considera-bile, a reuit o spectaculoas refacere i reconstrucie dup rzboi. Legea fundamental a fcut dovada meritelor sale n trecut. Este constituia cea mai liberal din istoria german. Ea a servit lumii ntregi de model pentru alte constituii fondate pe democraie i pe statul de drept. Noi, germanii, avem toate motivele de a fi mndri de legea fundamental, de a ne altura acestei constituii i de a o apra cu toate forele noastre. (Roman Herzog)Sistematizarea articolelor Constituiei este urmtoarea: preambul; drepturile fundamentale; federaia i landurile; Bundestagul, Bundesratul; Comisia comun; Preedintele Republicii federale; Guvernul federal; legislaia federal; executarea legilor federale i administraia federal; sarcinile comune; puterea judectoreasc; finanele; statul i aprarea; dispoziii tranzitorii i finale.

  IrlandaIrlanda a fost declarat republic n 1916, dup o insurecie armat urmat de un rzboi de independen finalizat prin ncheierea n 1921 a Tratatului anglo-irlandez prin care insula a fost mprit. Prima Constituie a noului stat independent a fost adoptat n anul 1937, ulterior revizuit prin referendum de 33 de ori. n baza acesteia Irlanda de Nord beneficiaz de structuri de conducere proprii, poporul su fiind liber, n virtutea dreptului la autodeterminare, s i exprime acordul pentru unirea Irlandei de Sud i a celei de Nord printr-un vot majoritar. Irlanda a devenit membr a Uniunii Europene n 1973.

 • 10

  Republica ItalianPrima Constituie a Italiei dateaz din februarie 1848, cnd regele Sardiniei i Piemontului, Carol Albert, n urma Rscoalei de la Palermo i a nceputului revoluiei n Italia, decide adoptarea unei legi fundamentale care, mai trziu, se va aplica ntregii Italii timp de aproximativ 100 de ani. Aceast Constituie, denumit i Statutul Albertin, prevedea parlamentul bicameral i guvernul controlat de rege. n a doua jumtate a anului 1943 a avut loc destrmarea regimului fascist din Italia, fapt ce a condus la organizarea referendumului din data de 2 iunie 1946, n urma sa rezultnd trecerea de la monarhie la republic. Noile condiii i realiti politice postbelice au evideniat necesitatea adoptrii unei noi constituii. Pe data de 22 decembrie 1947, Adunarea Constituant a aprobat actuala Constituie a Italiei, urmnd ca aceasta s intre n vigoare la 1 ianuarie 1948, ultima sa revizuire avnd loc n 2012. Unul dintre principalele deziderate avute n vedere la adoptarea acesteia a fost prevenirea reinstaurrii unui regim dictatorial.Constituia Italiei are o sistematizare centrat pe dou pri formate din ase titluri, ns are o parte introductiv fr numerotare cu articole, parte ce conine principii fundamentale. De asemenea, legea fundamental italian are o parte de ncheiere cu dispoziii finale i tranzitorii. n total, sunt numerotate 139 de articole, plasate nainte de dispoziiile finale i tranzitorii unde numerotarea este diferit de restul corpului legii fundamentale.

  Republica LetoniaLetonia i-a rectigat libertatea prin restaurarea independenei naionale la 4 mai 1990, pe baza continuitii statului fiind repus n vigoare Constituia din 15 februarie 1922 la 21 august 1991, urmnd la scurt timp dup aceea i recunoaterea independenei statului de ctre URSS.Constituia este structurat n 8 capitole i 116 articole. n chiar preambulul Constituiei revizuite ultima oar n anul 2014 se prevede c letonii i onoreaz lupttorii pentru libertate, comemoreaz victimele puterilor strine, condamn regimurile totalitare comunist i nazist i crimele acestora. n calitate de stat democratic, naional i responsabil social, Letonia se bazeaz pe statul de drept i pe respectarea demnitii i libertii umane, recunoate i protejeaz drepturile fundamentale ale omului i respect minoritile etnice. De asemenea, ocrotete suveranitatea, independena naional, teritoriul, integritatea teritorial i sistemul democratic de guvernare al statului.

 • 11Codex constituional Republica Italian Marele Ducat de Luxemburg

  Republica LituaniaActul din 16 februarie 1918 este cel care proclam renfiinarea statului lituanian, declarndu-l pe acesta succesor al statului lituanian istoric, Marele Ducat al Lituaniei. Acest Act este baza legal pentru existena Lituaniei de astzi, fiind unul dintre elementele cheie ale restaurrii independenei Lituaniei fa de URSS n 1990. Astfel, un paragraf din Declaraia de restaurare a statului Lituania, emis la 11 martie 1990, stipuleaz c ,,Declaraia de Independen din 16 februarie 1918 a Consiliului Lituaniei i decretul Adunrii Constituante (Seimas) din 15 mai 1920 privind statul democratic renfiinat al Lituaniei nu i-a pierdut niciodat efectul legal i constituie baza constituional a statului Lituania. Aprobarea actualei Constituii s-a fcut la data de 25 octombrie 1992 prin referendum naional. Aceasta cuprinde 154 de articole, inserate n cadrul a 14 capitole i al unui capitol ce conine prevederi finale. Ordinea tratrii problemelor n Constituie este urmtoarea: statul lituanian, individul i statul, societatea i statul, economia naional i munca, Parlamentul, Preedintele Republicii, Guvernul, Curtea Constituional, instanele judectoreti, administraia i guvernarea local, finanele i bugetul statului, politica extern i aprarea naional, revizuirea Constituiei.

  Marele Ducat de LuxemburgPrima Constituie modern a fost adoptat la 17 octom-brie 1868. Este, de fapt, o revizuire a Constituiei din 12 octombrie 1841 care a intrat n vigoare la 1 ianuarie 1842, fiind apoi supus altor revizuiri n martie 1848 i noiembrie 1856. La 15 mai 1919, suveranitatea a trecut de la monarh la naiune i puterile monarhului de a conduce armata au fost reconfirmate.Luxemburg are un sistem parlamentar de guvernare, cu democraie pluralist, fiind o monarhie constituional. n conformitate cu Constituia din 1868, puterea executiv este exercitat de Marele Duce sau de Marea Duces i de Guvern. Alte revizuiri constituionale au fost efectuate n mai 1948, iulie 1956, octombrie 1956, dar i ulterior, n anii 1972, 1979, 1983, 1988, 1989, 1994, 1996, 1998, 1999, 2000, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, inclusiv n 2008. Constituia din prezent este sistematizat n 12 capitole i 121 de articole (ultimul fiind abrogat).

 • 12

  Republica MaltaActuala Constituie a Maltei a fost adoptat la 21 septembrie 1964. Aceasta reia n mare parte prevederile Constituiei din 1961, cu importanta modificare prin care s-a schimbat forma de guvernmnt i Malta a fost declarat republic, ceea ce a avut drept consecin faptul c funcia de ef al statului a fost asumat de un Preedinte ales, spre deosebire de situaia anterioar n care Regina Marii Britanii era considerat suveranul Maltei, iar un guvernator general exercita autoritatea efului de stat n numele acesteia. Constituia din 1964 a fost elaborat n mai multe etape, n care au fost diminuate treptat raporturile de putere ntreinute cu Marea Britanie i care au culminat cu declararea independenei Maltei prin ceea ce este cunoscut i sub denumirea de Ordinul de Independen din 1964, adic noua Constituie a Maltei. Malta a devenit stat membru al Uniunii Europene n 2004.

  Republica PolonActuala Constituie a Poloniei dateaz din 1997, ea nlocuind vechea Constituie comunist modificat n 1992. Ea este mprit n 13 capitole: Capitolul 1: Despre stat; Capitolul 2: Drepturile, libertile i ndatoririle fundamentale; Capitolul 3: Izvoarele dreptului; Capitolul 4: Adunarea Naional; Capitolul 5: Preedintele Republicii; Capitolul 6: Consiliul de minitri i administraia guvernamental; Capitolul 7: Administraia local; Capitolul 8: Instanele judectoreti; Capitolul 9: Organele de control ale statului pentru protecia drepturilor; Capitolul 10: Finanele publice; Capitolul 11: Msurile excepionale; Capitolul 12: Revizuirea Constituiei i Capitolul 13: Dispoziiile tranzitorii i finale. Conform Constituiei, Polonia este o republic n care puterea suprem este exercitat de popor. Sistemul de guvernare are la baz principiul separrii puterilor n stat, al echilibrului dintre puterea legislativ, executiv i cea judectoreasc. Parlamentul este bicameral, alctuit din Diet (Sejm) i Senat i exercit ntreaga putere legislativ. mpreun, Camerele formeaz Adunarea Naional.

  Regatul rilor de Jos OlandaCunoscut sub numele oficial de Regatul rilor de Jos, Olanda are o istorie aparte, iar aceast istorie i-a pus amprenta i asupra sistemului constituiona l. Olanda i redobndete independena i formeaz n anul 1815, mpreun cu Belgia i Luxemburg, Regatul rilor de Jos Unite. Independena Olandei a fost proclamat n anul 1830. Olanda este o monarhie constituional, potrivit Constituiei adoptate la 17 februarie 1983.

 • 13Codex constituional Republica Malta Regatul Unit al Marii Britanii i al Irlandei de Nord

  rile de Jos au ales, n 1982, dup o lung reflecie, s revizuiasc aproape n ntregime foarte vechea Constituie din 1815 care deja cunoscuse modificri importante, de exemplu n 1848 i 1917. Fr ndoial principiile monarhiei parlamentare le-au asigurat o remarcabil continuitate constituional. (Henri Oberdorff)Sistematizarea dispoziiilor constituionale este urmtoarea: Drepturile fundamentale; Guvernul - regele, regele i minitrii; Statele Generale organizare, funcionare; Consiliul de Stat, Camera General de Conturi i organismele consultative permanente; Legislaia i Administraia; Justiia; Provinciile, Comunele, teritoriile supuse desecrii i alte organisme publice; Revizuirea Constituiei; Articole adiionale.

  Republica PortughezPrima Constituie portughez a fost elaborat n 1822. Mai multe micri revoluionare au dus la apariia constituiilor din 1822 (revoluia liberal din 1820), 1826, 1838 (rzboiul liberal), 1911 (1910 revoluia republican) i 1933 (28 mai 1926 lovitura de stat). Dup cderea dictaturii fasciste, la data de 2 aprilie 1976, Puterea Constituant s-a ntrunit n Plen i a adoptat Constituia actual a Portugaliei, lege fundamental care iniial a avut o orientare de stnga, cu valene marxiste mai accentuate n terminologia utilizat. Constituia din 1976, care a definit iniial Portugalia ca o Republic ... implicat n formarea unei societi fr clase, a fost revizuit n 1982, 1989, 1992, 1997, 2001 i 2005 ca urmare a schimbrii retoricii marxiste din Constituia iniial i pentru crearea cadrului juridic necesar pentru economia de pia, pentru plasarea armatei sub un control civil, avnd i dezideratul construit ulterior, al aderrii Portugaliei la Uniunea European. Tendina constituantului portughez, n ultimele dou decenii, a fost de a adapta limbajul constituional si normele legii fundamentale la realitile europene, de a armoniza Portugalia cu statele membre ale Uniunii Europene, cu sistemul economiei de pia i cu pluralismul politic vest-european, permind aderarea Portugaliei la Uniunea European. Constituia Portugaliei este sistematizat n patru pri, la rndul lor mprite n titluri, avnd 296 de articole. Este una dintre legile fundamentale cu un foarte vast coninut normativ, considerat de regul atipic pentru o lege fundamental.

  Regatul Unit al Marii Britanii i al Irlandei de nordRegatul Unit al Marii Britanii i al Irlandei de Nord este un stat unitar puternic descentralizat, care cuprinde patru provincii istorice ce nu se constituie n state distincte, anume Anglia, Scoia, ara Galilor i Irlanda de Nord. Literatura juridic subliniaz constant faptul c Regatul Unit nu are o Constituie scris n sensul curent al termenului, dei reguli scrise i cutumiare de natur constituional exist la nivelul entitilor care formeaz Regatul Unit nc din Evul Mediu.

 • 14

  Ceea ce impropriu se numete Constituia britanic reprezint un ansamblu de acte scrise, precedente judiciare i reguli cutumiare, care s-a transformat lent n decursul secolelor i oarecum accelerat ncepnd cu anii 90. Marea Britanie a devenit stat membru al Uniunii Europene n 1973.

  Republica SloveniaSlovenia i-a dobndit independena dup 1990, ca urmare a destrmrii fostei Republici Federale a Iugoslaviei. Declaraia sa de independen a fost confirmat n cadrul referendumului organizat la 25 iunie 1991. Constituia Sloveniei a fost adoptat n anul 1991, fiind revizuit n mai multe rnduri (1997, 2000, 2003, 2004, 2013). n dispoziiile sale generale, Constituia definete Slovenia ca republic democrat, ntemeiat pe dreptul permanent i inalienabil al naiunii slovene la autodeterminare, n care respectarea legii i a statului social sunt obligatorii. Slovenia a devenit stat membru att al Uniunii Europene, ct i al Organizaiei Tratatului Nord-Atlantic n 2004.

  Republica Slovacn iulie 1992, Slovacia i-a declarat independena n urma dizolvrii panice a Cehoslovaciei, numit i ,,Divorul de catifea. Actuala Constituie a Slovaciei a fost votat de Consiliul Naional Slovac n data de 1 septembrie 1992 i a fost semnat pe 3 septembrie 1992, n Sala Cavalerilor din Castelul Bratislava. Constituia a intrat n vigoare n data de 1 octombrie 1992.Constituia Slovaciei are un preambul i 156 de articole mprite n nou capitole. Pn acum a fost amendat de mai multe ori: n 1998, 1999, 2001, 2004, 2005, 2006, 2010, 2011 i 2012. Printre amendamentele aduse Constituiei de-a lungul vremii se numr cel votat la 14 iulie 1998, care prevede transferarea unor atribuii ale Preedintelui Republicii ctre preedintele Parlamentului; amendamentul introdus la 14 ianuarie 1999 care prevede ca Preedintele Republicii s nu mai fie ales de Parlament, ci prin vot popular; amendamentul votat la 23 februarie 2001 care aduce modificri legii electorale, introduce instituia Avocatului Poporului i stabilete numirea judectorilor de ctre Preedintele Republicii, nu de Parlament. Acest din urm amendament este unul dintre cele mai importante i este legat de aderarea Slovaciei la Uniunea European n anul 2004.

 • 15Codex constituional Republica Slovenia Regatul Suediei

  Regatul SpanieiPrima constituie spaniol a fost adoptat la data de 19 martie 1812, fiind cunoscut i sub denumirea de Constituia de la Cdiz. Alte legi constituionale au fost adoptate n 1837 (dup primul rzboi carlist), apoi 1845, respectiv 1869 i 1876. n luna iunie a anului 1931, dup rsturnarea dictaturii militare si abdicarea regelui Alfonso al XIII-lea, a fost proclamat A Doua Republic Spaniol i a fost redactat o nou Constituie, ce a intrat n vigoare n decembrie 1931. Aceast lege fundamental instituia republica parlamentar, prevznd Parlamentul unicameral pentru care votul, iniial, a fost universal, ns accesibil doar brbailor, urmnd ca, din 1933, s fie accesibil i femeilor.ntre 1936 i 1939 a avut loc Rzboiul Spaniol Civil ctigat de forele generalului Francisco Franco, acesta instaurnd un regim dictatorial de extrem dreapt i lundu-i titlul de conductor al statului (El Caudillo). Regimul dictatorial spaniol a durat pn la moartea generalului Francisco Franco, n 1975, n urma creia a fost proclamat rege Juan Carlos I din dinastia de Bourbon, fiind restaurat, astfel, monarhia. Regele Juan Carlos I propune cortesurilor elaborarea unei constituii democrate, care, fiind adoptat, a fost supus unui referendum n 1978, obinnd 87,8% din voturi, i promulgat este Constituia actual, prin care Spania devine monarhie constituional. Ultima revizuire constituional a avut loc n anul 2011. Constituia Spaniei este compus din zece pri, are 169 de articole i un set de dispoziii nenumerotate ca articole, denumite: dispoziii suplimentare, dispoziii tranzitorii, dispoziii abrogatorii i dispoziii finale.

  Regatul SuedieiLa 6 iunie 1523 a fost ales primul rege al Suediei Gustav Vasa n contextul destrmrii Uniunii de la Kalmar, conform creia cele trei ri scandinave Norvegia, Danemarca i Suedia erau unite sub un singur rege. De altfel, data de 6 iunie semnific i ziua naional a Suediei.Forma de guvernmnt consacrat de Constituie este monarhia constituional, statul suedez pstrnd tradiia monarhiei nc de la fondarea statului suedez modern n 1523. Actuala Constituie a Suediei a fost adoptat n 1974, fiindu-i aduse amendamente n 2012. Prin coninutul su vast, este una dintre cele mai ample reglementri constituionale dintre cele ale statelor membre ale Uniunii Europene, dezvoltnd numeroase norme care, n mod obinuit, se regsesc n legislaia secundar. Numeroase norme constituionale suedeze vizeaz raporturile Suediei cu Uniunea European.

 • 16

  Ungarian contextul tranziiilor democratice care au cuprins ntreaga Europ de Est la nceputul anilor 90, Ungaria a fost singura ar care nu a adoptat o nou Constituie, ci a operat modificri n textul celei existente; aceste modificri ns au fost att de numeroase i de consistente nct, dei formal Constituia din 1949 a rmas n vigoare, n fapt singurul articol nemodificat era doar cel care stabilea capitala statului n oraul Budapesta. Pe fondul creterii influenei forelor politice populiste i de extrem dreapt n cursul anului 2010 a fost elaborat i votat o nou Constituie, care a intrat n vigoare la 1 ianuarie 2012. Noua Constituie a fost criticat de Comisia de la Veneia ntruct include i unele prevederi ce pot pune n pericol principiile democratice general acceptate pe continentul european. Ungaria a devenit stat membru al Uniunii Europene n 2004.

  Romnian istoria Romniei primul act considerat de doctrina juridic drept lege fundamental a fost Statutul Dezvolttor al Conveniei de la Paris din 1858, urmat de Constituia din 1866 (promulgat de regele Carol I), de Constituia din 1923 (o revizuire a celei din 1866, n realitate), apoi de Constituia din 1938 a regelui Carol al II-lea i de constituiile regimului comunist: Constituia din 1948, Constituia din 1952, Constituia din 1965.Dup Revoluia din 22 Decembrie 1989, ca rezultat al unei activiti susinute a Adunrii Constituante, sprijinit de o echip de experi tiinifici, a fost elaborat i adoptat Constituia n 21 noiembrie 1991, pe baza modelelor oferite n special de Constituiile Franei i Italiei. Ea a fost aprobat prin referendum la 8 decembrie 1991, fiind revizuit n anul 2003. Are n total 156 de articole, sistematizate n opt titluri.


Recommended