Home > Documents > Bilant Articular

Bilant Articular

Date post: 11-Jul-2015
Category:
Author: theellaroxa
View: 1,680 times
Download: 6 times
Share this document with a friend
Embed Size (px)

of 13

Transcript

UNIVERSITATEA TRANSILVANIA DIN BRASOV FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT

PROIECTBAZELE GENERALE ALE KINETOLOGIEI

BILANTUL ARTICULAR AL MEMBRELOR INFERIOARE SI SUPERIOARE.

STUNDETI: Patrascu Alexandru Valentin Mocanu Petronela Elena Anul: II Grupa: KMS B

BILANTUL ARTICULAR AL MEMBRULUI INFERIOR

1. ARTICULATIA COXO-FEMURALA. a) Miscari in plan sagital si ax frontal.

Pozitia zero (0): decubit lateral, cu partea de testat deasupra; Goniometrul se plaseaza astfel: -axul pe marele tronhanter; -bratul mobil pe linia mediana a fetei laterale a coapsei ( spre epicondilul femoral lateral) -bratul fix in prelungirea liniei medio-axilare a trunchiului.

Legenda:

Brat mobil: Brat fix: Ax:

Fig 1. Flexia si Extensia coapsei pe trunchi.

1

b) Miscari in plan frontal si ax sagital.

Pozitia zero (0): decubit dorsal cu membrele inferioare unul langa celalalt; Goniometrul se plaseaza astfel: -axul- in plica inghinala, la 1cm in afara arterei femurale, reperata prin palpare; -bratul mobil- pe linia mediana a fetei anterioare a copasei; -bratul fix- situate orizontal, parallel cu linia care uneste spinele iliace anteroposterioare; Legenda: Brat mobil: Brat fix: Ax:

Fig 2.Abductia si Adductia membrului inferior.

2

b) Miscari in plan transversal si ax vertical.

Pozitia zero (0): asezat sau decubit dorsal cu genunchii la marginea mesei de testat, deci flectati la 90 grade. Goniometrul se plaseaza astfel: -axul- pe varful rotulei; -bratul fix- parallel cu linia ce uneste varful celor doua rotule; -bratul mobil- pe linia mediana a fetei anterioare a gambei, in directia spatiului interdigital II.

Legenda:

Brat mobil: Brat fix: Ax:

Fig 3. Rotatia interna, Rotatia externa, Circumductia membrului inferior.

3

2. ARTICULATIA GENUNCHIULUI. a) Miscari in plan sagital si ax frontal.

Pozitia zero (0): decubit lateral cu partea de testat deasupra. Goniometrul se plaseaza astfel: -axul- in dreptul axului biomecanic al articulatiei, mai prcis pe proiectia cutanata a axei miscarii, la 1,5 cm deasupra interliniei articulatiei; -bratul mobil- pe linia mediana a fetei laterale a gambei; -bratul fix- pe linia mediana a fetei laterale a coapsei. Legenda: Brat mobil: Brat fix: Ax:

Fig 4. Flexia si Extensia genunchiului.

4

3.ARTICULATIA GLEZNEI. (talocrurala) a) Miscari in plan sagital si ax frontal.

Pozitia zero (0): oricare, cu respectarea unui unghi de 90 grade intre gamba si picior. Goniometrul se plaseaza astfel: -axul- sub varful maleolei externe; -bratul fix- pe linia mediana a fetei laterale a gambei; -bratul mobil- paralel cu metatarsul V.

Legenda:

Brat mobil: Brat fix: Ax:

Fig 5. Flexia si Extensia gleznei.

BILANTUL ARTICULAR AL MEMBRULUI SUPERIOR.1. ARTICULATIA SCAPULO-HUMERALA.a) Miscari in plan sagital si ax frontal.

Pozitia subiectului: stand sau asezat. Pozitia zero (0): membrul superior pe langa trunchi; mana in supinatie. Goniometrul se plaseaza astfel: axul- pe proiectia cutanata a axului biomecanic al miscarii; bratul fix- parallel cu linia medio-axilara, orientat spre tuberculul mare; bratul mobil- pe linia mediana a fetei laterale a bratului, orientat spre olecran. Legenda: Brat mobil: Brat fix: Ax:

Fig 1. Flexia si Extensia bratului.6

b) Miscari in plan frontal si ax sagital.

Pozitia subiectului: stand sau asezat. Pozitia zero (0): - membrul superior pe langa trunchi; - mana in supinatie. Goniometrul se plaseaza astfel: -axul- pe proiectia cutanata a axului biomecanic al miscarii. -bratul fix- pe linia axilara anterioara (cand examinarea se realizeaza din fata) sau posterioara (cand examinarea se realizeaza din spate); -bratul mobil- pe linia mediana a fetei anterioare a bratului (cand examinarea se face din fata) sau a fetei posterioare (cand examinarea se face din spate). Legenda: Brat mobil: Brat fix: Ax:

Fig 2. Abductia si Adductia bratului.

7

c) Miscari in plan orizontal si ax vertical.

Pozitia subiectului: stand, asezat sau decubit dorsal cu membrul superior in afara suprafetei de sprijin. Pozitia zero (0): - antebrat in flexie pe brat in unghi de 90 grade; - brat abdus la 90 grade, la nivelul liniei umerilor; - palma in pronosupinatie. Goniometrul se plaseaza astfel: -axul pe olecran; -bratul fix- perpendicular sau paralel pe/sau cu solul; - bratul mobil- pe linia mediana a fetei posterioare a antebratului, intre procesele stiloide. Legenda: Brat mobil: Brat fix: Ax:

Fig 3. Rotatia interna si Rotatia externa si circumductia bratului.

8

2. ARTICULATIA COTULUI. a) Miscari in plan sagital si ax frontal.

Pozitia subiectului: stand sau asezat, cu membrul superior pe langa trunchi. Pozitia zero (0): -cotul in extensie maxima; -mana in supinatie. Goniometrul se plaseaza astfel: -axul pe proiectia cutanata a axului biomecanic al cotului; -bratul fix pe linia mediana a fetei laterale a bratului; -bratul mobil pe linia mediana a fetei laterale a antebratului. Legenda: Brat mobil: Brat fix: Ax:

Fig 1. Flexia si Extensia cotului.

9

b)Miscari in axul longitudinal al antebratului si mainii.

Pozitia subiectului: stand sau asezat. Pozitia zero (0): - cotul la 90 grade, fixat de trunchi; - mana in pozitie intermediara, de pronosupinatie; Goniometrul se plaseaza astfel: - axul pozitional pe degetul 3; - bratul fix pe fata dorsala a pumnului, paralel cu solul; - bratul mobil de-a lungul stiloidelor. Legenda: Brat mobil: Brat fix : Ax: Obiect ajutator (pix, rigla etc.):

Fig 2. Pronatia si supinatia antebratului.10

3.ARTICULATIA PUMNULUI. a) Miscari in plan sagital si ax frontal.

Pozitia subiectului: poate fi oricare: asezat, decubit dorsal, lateral, stand, etc. Pozitia zero (0): -antebratul in flexie pe brat, in unghi de 90 grade; -mana in pronatie; Goniometrul se plaseaza astfel: -axul in dreptul proiectiei cutanate a axului biomecanic al miscarii; -bratul fix pe linia mediana a fetei mediale a antebratului; -bratul mobil paralel cu metacarpianul V.

Legenda:

Brat mobil: Brat fix: Ax:

Fig 1. Flexia si Extensia pumnului.11

b) Miscari in plan frontal si ax sagital.

Pozitia zero (0): -antebratul in flexie la 90 grade pe brat; -mana in supinatie; Din aceasta pozitie de electie, valorile obtinute sunt cele mai mari. Masuratorile se pot realize si din pronosupinatie sau pronatie, in eventualitatea in care amplitudinile sunt mai mici. Goniometrul se plaseaza astfel: -axul in dreptul proiectiei cutanate a axului biomecanic al articulatiei radiocarpiene; -bratul fix pe linia mediana a fetei anterioare a antebratului; -bratul mobil parallel cu metacarpianul III. Legenda: Brat mobil: Brat fix: Ax:

Fig 2. Abductia, Adductia si Circumductia pumnului.

12


Recommended