Home >Documents >Bcr Practica

Bcr Practica

Date post:31-Oct-2015
Category:
View:180 times
Download:2 times
Share this document with a friend
Description:
Lucrarea descrie stagiul de practica efectuat in BCR , principalii indicatori economico-financiari , precum si analiza acestora. Lucrarea mai cuprinde informatii cu privire la istoricul bancii si gama de produse oferite.
Transcript:

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE

FACULTATEA DE MANAGEMENTLUCRARE DE PRACTICA LA BANCA COMERCIALA ROMANA S.A. SUCURSALA BCR SECTOR 6

Masterand:

Tanasa Sabina-Ancua

Managementul VnzrilorCUPRINS

1. Descrierea generala a Bancii Comerciale Romane S.A. ..22. Acte normative cu continut financiar-bancar ..43. Structura organizatorica a sistemului bancar pe vertical .....74. Structura organizatorica a sistemului bancar pe orizontal ...75. Sistemul Informaional........86. Conturile bancare ....87. Stabilirea unei relaii de credit .....128. Discuii preliminare in vederea acordrii creditului .139. Acordarea creditelor..1410. Riscuri de creditare....1711. Controlul bancar exercitat in procesul creditarii.. 1912. Acordarea i rambursarea creditelor..2113. Controlul financiar-preventiv. 221.DESCRIEREA GENERAL a BCR S.A

BCR se prezint astazi drept cel mai important Grup financiar din Romnia, cu activiti n ar i strintate, prin subsidiare i sucursale bancare, cu o prezen marcant prin societile sale de profil, pe piaa de capital, pe piaa leasingului, pe cea a asigurrilor i n domeniul managementului activelor. Banca Comercial Romn este organizat pe linii funcionale la nivel central i teritorial numai pentru liniile funcionale de business retail i corporate. La nivel teritorial, activitatea de retail i corporate este organizat pe regiuni, coordonate de un director regional retail subordonat direct vicepreedintelui coordonator al liniei funcionale retail, director regional corporate subordonat direct directorului executiv al Direciei Reea Corporate i Sector Public.

Banca este organizat n sistem dualist, fiind administrat de: Comitetul Executiv, format din 5 membri executivi i Consiliul de Supraveghere, format din 7 membri ne-executivi, neimplicai n adoptarea deciziilor executive ale companiei.

Consiliul de Supraveghere administreaz i coordoneaz activitatea Comitetului Executiv, precum i respectarea prevederilor legii, ale Actului Constitutiv i hotrrilor Adunrii Generale a Acionarilor n desfurarea activitii bncii.

Entitile funcionale din administraia central asigur cadrul organizatoric necesar realizrii activitii bancare n condiii de profitabilitate.

Organizarea Bncii este structurat pe 7 linii funcionale, o linie care este subordonat preedintelui executiv i 6 linii care acoper domeniile operaiuni, corporate banking, trezorerie i piee de capital, retail i private banking, financiar, risc, acestea fiind compuse din entiti funcionale.

Reeaua de uniti a Bncii este format din uniti fr personalitate juridic, respectiv sucursale judeene, sucursale, agenii. Directorul judeean/sector retail asigur coordonarea activitii de retail, organizat pe uniti tip A, B, C care se difereniaz n funcie de segmentul de clieni i structura de produse oferite.

Structura sucursalei judeene/ sucursalei de sector/ sucursalei cuprinde centre de credite, de investiii imobiliare, subordonate directorului regional retail i centre de afaceri corporate subordonate directorului regional corporate. Unitile teritoriale au sarcini legate de afaceri retail sau corporate, dup caz potrivit obiectului de activitate stabilit pentru fiecare unitate teritorial.

Organigrama BCR este prezentat n anexa numrul 1 intitulat Organigrama Bncii Comerciale Romne, iar n anexa 2 este reflectat organigrama unei uniti teritoriale de tip A. BANCA COMERCIALA ROMANA S.A. ii desfoar atribuiile prin urmtoarele categorii de uniti subordonate:

Centrul Informatic

Sucursale( coordonatoare)

Sucursale( tip I si II)

Agentii.

De asemenea, unele uniti au i reprezentane( puncte de lucru), care au ca atribuii principale atragerea de surse bneti de la populaie i schimbul valutar.

La Banca Comercial, munca operativ i de eviden este organizat pe grupe, dupa felul i volumul operaiunilor, la propunerea efului serviciului contabilitii i cu aprobarea contabilului-ef al unitii bncii.

Salariaii din cadrul grupelor rspund pentru respectarea dispoziiilor legale i normelor de lucru cu privire la primirea, verificarea i semnarea documentelor i inregistrarea acestora in conturile corespunztoare.

Coordonarea lucrrilor n cadrul grupei este atribuit unui economist, referent de specialitate sau referent cu experien desemnat de contabilul-sef la propunerea efului serviciului contabilitii.

Repartizarea conturilor i a lucrrilor intre salariaii din cadrul grupelor se face de ctre eful serviciului contabilitii cu aprobarea contabilului-sef prin dispoziia scris care se nmaneaz sub semnatura fiecrui salariat.

Semestrial se va efectua rotirea salariatilor n administrarea conturilor.

In repartizarea conturilor se va ine seama de volumul lucrrilor, pregtirea salariatilor i interzicerea ca salariatilor bncii s li se repartizeze conturi ale rudelor de gradul unu sau doi.

De asemenea, se interzice inerea evidenelor contabile la firme care au conturi deschise la unitatile Bancii Comerciale Romane S.A.

Activitatea de inspecie bancara cu privire la organizarea, coordonarea, verificarea unitilor sucursalelor judeene i a unittilor subordonate lor se exercit prin servicii proprii ale direciei de control Banca Comerciala S.A. Verificarea se efectueaz pe baza unor programe de activitate intocmite de Directia de Control i executate de inspectori bancari.

Atributiile Directiei de Control si ale inspectorilor bancari sunt stabilite in Regulamentul de Organizare i Funcionare a Bncii.

2.ACTE NORMATIVE CU CONINUT FINANCIAR-BANCAR

Bncile persoane juridice romne pot funciona numai pe baza autorizaiei emise de Banca Naional Romn.

Bncile se constituie sub forma juridic de societate comercial pe aciuni in baza aprobrii Bncii Naionale a Romniei cu respectarea prevederilor legale in vigoare. Conform Legii 58/1998-Legea Bancara, bncile persoane juridice romne i sucursalele bncilor straine pot desfura in limita autorizaiei acordate urmtoarele activiti:

a) Acceptarea de depozite;

b) Contractarea de credite, operatiunile de factoring si scontarea efectelor de comert, inclusiv forfetare;

c) Emiterea si gestiunea instrumentelor de plata si de credit;

d) Plati si decontari;

e) Leasing financiar;

f) Transferuri de fonduri;

g) Emiterea de garantii si asumarea de angajamente;

h) Tranzactii in cont propriu sau in contul clientilor cu:

Instrumente monetare negociabile( cec-uri, cambii, certificate de depozit),

Valuta,

Instrumente financiare derivate,

Metale pretioase, obiecte confectionate din acestea, pietre pretioase,

Valori mobiliare;

i) Intermedierea in plasamentul de valori mobiliare si oferirea de servicii legate de acesta;

j) Administrarea de portofolii ale clientilor, in numele si pe riscul acestora;

k) Custodia si administrarea de valori mobiliare;

l) Depozitar pentru organismele de plasament colectiv de valori mobiliare;

m) Inchirierea de casete de siguranta;

n) Consultanta financiar-bancara;

o) Operatiuni de mandat.

Legea bancara cuprinde 16 capitole:

Capitolul I, prin dispozitiile sale generale, prevede domeniul de aplicare a legii, definitii ale termenilor si expresiilor utilizate, interdictii.

Capitolul II stabileste activitatile desfasurate de banci.

Capitolul III se refera la autorizarea bancilor, care pot functiona numai pe baza autorizatiei emise de Banca Nationala a Romniei.

Capitolul IV precizeaza situatiile n care BNR procedeaza la retragerea autorizatiei de functionare a unei banci sau a unei filiale romnesti, a unei filiale sau sucursale a unei banci straine.

Capitolul V se refera la fuziunea sau divizarea bancilor.

Capitolul VI precizeaza acele aspecte privind organizarea si conducerea bancilor, care se stabilesc prin actele constitutive ale acestora, n conformitate cu legislatia comerciala.

Capitolul VII se refera la conflictul de interese, iar capitolul VIII la secretul profesional.

Capitolul IX stabileste cerintele operationale ale activitatii bancilor, precizndu-se ca acestea se supun reglementarilor si ordinelor emise de BNR, pentru aplicarea legislatiei privind politica monetara, de credit, valutara, de plati, de asigurare a prudentei bancare si de supraveghere bancara. Sunt stabilite cerinte privind capitalul social, prudentialitatea, actionarii semnificativi, tranzactiile interzise, etc.

Capitolul X stabileste transferul de fonduri.

Capitolul XI se refera la supravegherea prudentiala a bancilor de catre Banca Nationala a Romniei.

Capitolul XII prevede masurile de remediere si sanctiunile aplicate de BNR n situatia n care constata ca o banca si/sau oricare dintre administratorii, directorii executivi sau cenzorii acesteia se fac vinovati de o serie de nereguli.

Capitolul XIII stabileste ca BNR, n calitate de autoritate de supraveghere prudentiala bancara, poate hotar masuri de instituire a supravegherii speciale si de administrare speciala a bancilor.

Capitolele XIV, XV, XVI reglementeaza modalitatile de contestare a actelor emise n aplicarea prezentei legi, dispozitii tranzitorii si dispozitii finale. Bancile pot desfasura activitatile prevazute de Legislatia privind valorile mobiliare si bursele de valori prin societati distincte, specifice pietei de capital, care vor functiona sub reglementarea si supravegherea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, cu exceptia activitatilor care, potrivit acestei legislatii, pot fi desfasurate in mod direct de catre banci.Procedura de reglementare a autorizarii bancilor se efectueaza in conformitate cu normele B.N.R.-norma nr. 2 din 22 ianuarie 1999 privind autorizarea bancilor. Procesul de autorizare cuprinde 2 etape:

Aprobarea constituirii bancii

Autori

Embed Size (px)
Recommended