Home >Documents >BACALAUREAT 2007-rezolvarea subiectelor geografia romaniei bac 2007

BACALAUREAT 2007-rezolvarea subiectelor geografia romaniei bac 2007

Date post:11-Jun-2015
Category:
View:2,144 times
Download:4 times
Share this document with a friend
Description:
rezolvarea subiectelor la geografia romaniei pentru cei ce dau din 2007
Transcript:

BACALAUREAT 2007 VARIANTE REZOLVATE LA GEOGRAFIE GEOGRAFIA ROMNIEIwww.ebacalaureat.ro*(Ateptai pn ncarca tot! Poate dura cteva minute. Pentru a cauta o variant anume folosii tasta Crtl+F )

VARIANTA 1 Se acorda 20 puncte (cte 2 p pentru fiecare raspuns corect), astfel: 1.d; 2. c; 3. d; 4. d; 5. a; 6. d; 7. d; 8b; 9. d; 10. b. II. Se acorda 10 puncte (cte 1 punct pentru flecare element solicitat), astfel: 1. influente submediteraneene 2.14-Bistrita, 16-Siret, 19-Mures, 20Somesul Mic. 3. 9-Bistrita, 11Botosani, 12-Zalau 4. Bucuresti 5. locomotive, autoturisme III. Se acorda 12 puncte din care: a. 4 p pentru doua deosebiri ntre clima A (Carpatii Curburii) si clima D (Subcarpatii Moldovei) (cte 2 p pentru flecare deosebire enuntata corect): etaj climatic: n unitatea A montan, iar n unitatea D de dealuri nalte; temperatura medie anuala: n unitatea A ntre 0-6C iar n unitatea D ntre 6 si 8C; precipitatii medii anuale: n unitatea A 700-1000 mm/ an, iar n unitatea D ntre 500-700 mm/an. b. 4 p pentru doua deosebiri ntre relieful A (Carpatii Curburii) si relieful D (Subcarpatii | Moldovei) (cte 2p pentru flecare deosebire enuntata corect): altitudinea maxima a reliefului A este de 1954 m, iar cea maxima din D este de 911 m; relieful unitatii A este format din | doua siruri montane cu naltimi diferite iar cel din D este format din doua siruri de depresiuni si doua

siruri de dealuri. c. 4 p pentru doua deosebiri ntre clima F (Sectorul Olt - Arges) si clima J (Cmpia de Vest la N de Mures) (cte 2 p pentru fiecare deosebire enuntata corect): influentele climatice: in unitatea marcata cu F influente de tranzitie, iar n cea marcata cu J influente oceanice; precipitatii medii anuale: n unitatea J valori de peste 650 mm/an iar n unitatea F ntre 500-600 mm/an. IV. a. Se acorda 10 puncte pentru precizarea urmatoarelor elemente, referitoare la unitatea notata cu C (Podisul Dobrogei de Nord): a) - s-a format in orogeneza caledoniana (Podisul Casimcei) si respectiv hercinica (Muntii Macinului) - este alcatuit din roci variate: sisturi verzi, granite, calcare, pietrisuri, nisipuri - este alcatuit din podisuri de altitudine medie de 300 m fragmentate de vai largi - altitudinea maxima este de 467 m n Muntii Macinului, n vrful Greci (Tutuiatu); - 3 p (cte 1 p pentru fiecare caracteristica a reliefului); b) Telita, Taita, Slava, Casimcea; - 1 p c) zona stepei, zona padurilor; - 1 p d) clasa molisoluri (soluri balane, cernoziomuri, soluri cenusii); - 1 p e) roci de constructii, terenuri arabile, resurse forestiere, pietrisuri, nisipuri; - 3 p f) Tulcea. - 1 p b. Se acorda 10 puncte pentru precizarea urmatoarelor elemente, referitoare la unitatea notata cu B (Carpatii Meridionali de la vest de Olt: Grupele Parng si RetezatGogeau): a) - s-au format n orogeneza alpina, n urma cutarilor scoartei terestre; - sunt foarte masivi si au naltimi ce depasesc 2500 m (vf. Parngul Mare 2519 m); - se ntlnesc suprafete de nivelare ntinse si etajate (Borascu, Ru Ses, Gomovita); - prezinta relief glaciar cu creste ascutite, circuri, vai glaciare; - prezinta si relief carstic cu variate forme: chei, pesteri; - 4 p (cte 1 p pentru fiecare caracteristica a reliefului); b)etajul climatic montan; - 1 p c)Olt, Lotru, Jiu, Strei, Timis, Motru; - 1 p d)lacuri glaciare (Bucura, Zanoaga), lacuri de acumulare antropica (Vidra pe Lotru) - 2 p; e)prabusiri, curgeri noroioase, avalanse; - 1 p

f)huila, hidroenergia. - 1 p http://www.ebacalaureat.ro/ a. Habitatul de tip deltaic este un habitat restrictiv datorita suprafetelor mari acoperite de ape ce nu sunt propice dezvoltarii umane. Suprafata redusa a grindurilor si gradul redus al fertilitatii solurilor dar, mai ales, lipsa cailor de acces si timpul foarte mare necesar transportului duc la o densitate redusa a populatiei. - 4 p b. Romnia foloseste n prezent resurse energetice primare (combustibili fosili) pentru obtinerea energiei electrice. Partial se foloseste si hidroenergia pe ruri si atomoenergia la Cernavoda. Resursele alternative sunt energia solara, eoliana si geotermala si sunt utilizate doar simbolic n tara. Cauza neutilizarii o reprezinta costurile ridicate ale centralelor necesare sa capteze aceste energii. - 4 p c. Densitatea medie a retelei hidrografice este de 0,49 km/km2. Tara noastra dispune de variate resurse de apa (ruri, lacuri, ape subterane, ape teritoriale n Marea Neagra) avnd un volum de 77,4 km3/ an. Rurile din Romnia sunt afluentii Dunarii, mai putin rurile dobrogene care se varsa n limane si lagune. - 4 p d. Marea variete a formelor de relief face ca pe teritoriul tarii sa ntlnim toate tipurile de roci: sedimentare, magmatice si metamorfice. Ele sunt utilizate ca roci de constructii, cum ar fi: din Carpati avem calcare, granite, marmura, travertin, gresii; din zonele deluroase si de cmpie se exploateaza pietrisurile si nisipurile. - 4 p VI. Se acorda 12 puncte astfel: a. septembrie, 85 m3/ s; - 2 p b. aprilie si mai, 325 m3/ s; - 2 p c. topirea zapezilor, precipitatii bogate de primavara; - 2 p d. 240 m3/ s; - 2 p e. februarie -170 m3/s; august -125 m3/ s; decembrie -120 m3/ s. - 2 p f. 175m3/s.-2p VARIANTA 2 I. Se acorda 20 puncte (cte 2 p pentru fiecare raspuns corect), astfel: 1.b; 2. c; 3. c; 4. a; 5. c; 6. a; 7. c; 8. b; 9. a; 10. d. Total 20 puncte II. Se acorda 10 puncte (cte 1 punct pentru fiecare element solicitat), astfel:

1. Lacul Rosu. 2. 15-Buzau, 16-Somesul Mare, 19-Timis, 20-Jijia. 3. 4Galati, 8-Rmnicu Vlcea, 9-Trgu Mures, 12-Timisoara. 4. Sfntu Gheorghe. Total 10 puncte III. Se acorda 12 puncte din care: a. 4 p pentru doua asemanari ntre clima E (Podisul Somesan) si clima J (Dealurile Silvaniei) (cte 2 p pentru fiecare asemanare enuntata corect): etaj climatic: ambele unitati se ncadreaza n etajul climatic de dealuri; temperatura medie anuala: n ambele unitati avem 6-10C; precipitatii medii anuale: 700 mm/an). b. 4 p pentru doua deosebiri ntre relieful C (Subcarpatii Moldovei) si relieful J (Dealurile Silvaniei) (cte 2 p pentru fiecare deosebire enuntata corect): altitudinea maxima a reliefului J este de 651 m, iar cea maxima din C este de 911 m; relieful unitatii C este format dintr-un sir de depresiuni submontane nchise de dealuri nalte subcarpatice, iar unitatea J este o zona deluroasa acoperita de sedimente neozoice care din loc n loc domina cu maguri vulcanice sau cristaline. c. 4 p pentru doua deosebiri ntre clima B (Muntii Apuseni) si clima F (Podisul Brladului) (cte 2 p pentru fiecare deosebire enuntata corect): influentele climatice: n unitatea marcata cu B influente oceanice, iar n cea marcata cu F influente de ariditate; precipitatii medii anuale: n unitatea B valori de peste 1000-1200 mm/an iar n unitatea F de 500 mm/an. http://www.ebacalaureat.ro/ Total 12 puncte IV. a. Se acorda 10 puncte pentru precizarea urmatoarelor elemente, referitoare la unitatea notata cu D (Podisul Getic): a) - s-a format prin acumulare de materiale piemontane (pietrisuri, nisipuri, argile) peste un fundament cristalin; - este o unitate tipic piemontana, cu interfluvii a caror latime creste de la nord spre sud; - relief nclinat pe directia nord-sud; - altitudini cuprinse ntre 600 - 700 m n nord si 300 m n sud, la limita cu Cmpia Romna;

- vai longitudinale, nsotite de lunci si terase, dezvoltate mai ales n partea sudica a unitatii; - relief afectat de procese de eroziune si predispus la alunecari de teren si fenomene torentiale; - 3 p (cte 1 p pentru fiecare caracteristica a reliefului); b) temperatura medie anuala 8-10C; precipitatii medii anuale 500-800 mm/ an; influente climatice submediteraneene si de tranzitie - 3 p; c) clasa argiluvisoluri (soluri brune argiloiluviale) - 1 p; d) roci de constructii, petrol, lignit, gaze asociate, terenuri arabile, resurse forestiere, pietrisuri, nisipuri - 3 p. Total 10 puncte b. Se acorda 10 puncte pentru precizarea urmatoarelor elemente, referitoare la unitatea notata cu I (Grupa Retezat - Godeanu): a) - s-au format n orogeneza alpina, n urma cutarilor scoartei terestre - sunt foarte masivi si au naltimi ce depasesc 2500 m (vf. Peleaga 2509 m) - se ntlnesc suprafete de nivelare ntinse si etajate (Borascu, Ru Ses, Gornovita) - prezinta relief glaciar cu creste ascutite, circuri, vai glaciare - prezinta si relief carstic cu variate forme: chei, pesteri; - 4 p (cte 1 p pentru fiecare caracteristica a reliefului); b) influente climatice submediteraneene - 1 p; c) lacuri glaciare (Bucura, Zanoaga) - 1 p; d) zona padurilor (etajul fagului si al coniferelor), zona alpina - 1 p; e) clasa spodosoluri (soluri alpine brune acide, podzoluri) - 1 p; f) paduri, pasuni, hidroenergie, roci de constructii - 2 p. Total 10punctd a. Fondul edafic al Romniei cuprinde mai multe tipuri si subtipuri de sol specifice atitudinilor medii, dar si ale zonelor sudice, oceanice si continentale datorita climatului de ranzitie. Clasa molisoluri, cea mai fertila, predomina n zonele de cmpie si dealuri joase; lasa argiluvisoluri se ntlneste n regiunile de dealuri joase peste padurile de stejar; lasa cambisoluri n zona deluroasa nalta si la munte, iar clasa spodosoluri n muntii jarte nalti. De asemenea, exista si soluri azonale ca o consecinta a microclimatului si a jcilor cum ar fi solurile nisipoase, halomorfe, hidromorfe, organice etc. 4 p;

b. Orasele Tulcea si Constanta se afla n Podisul Dobrogei fiind situate n zone exeme ale tarii. Constanta este situat la Marea Neagra si permite att transportul maritim, t si pe cel feroviar, rutier, aerian si special. Tulcea este situat pe Dunare si asigura ansportul fluvial, feroviar si rutier n zona. Portul Constanta asigura transportul cu ferryoatul ntre Romnia, Georgia si Turcia, (transporturi multimodale) Ambele orase se afla s axa fluviilor si a canalelor si respectiv a marilor (Marea Caspica Marea Neagra - Marea lediterana) -4p; http://www.ebacalaureat.ro/ c. Relieful variat si dispus pe trepte, climatul temperat sunt favorabile practicarii unor jlturi diversificate pe regiuni si forme de relief. De asemenea, solurile mpreuna cu clima fluenteaza puternic agricultura. Alaturi de acestea se adauga conditiile tehnico-materiale, le demografice si cele industriale. Se disting patru regiuni agrogeografice: regiunea jricola mixta, n cmpii, dealuri joase si depresiuni, regiunea agricola cu predominarea ymiculturii, viticulturii si cresterii animalelor, regiunea de crestere a animalelor (montana) regiunea agricola piscicola. - 4 p; d. Podisul Dobrogei este format n etape geologice diferite. Partea centrala, respectiv 3disul Casimcei n orogeneza caledoniana: predomina sisturile verzi. Partea nordica s-a rmat n orogeneza hercinica; s-au ridicat astfel Muntii Macinului alcatuiti din granite, irtea sudica a podisului s-a format prin sedimentare si retragerea apelor, aici predominnd sss-ul. Geomorfologic, sudul este alcatuit din podisuri joase sub 300 m, fragmentate de i largi, iar nordul din dealuri si culmi ce depasesc 300 m - 4 p. Total 16 puncte . Se acorda 12 puncte astfel: a. aprilie, 225 m3/ s - 2 p; b. septembrie, 50 m3/s - 2 p; c. topirea zapezilor, precipitatii bogate de primavara, secete - 3 p; d. toamna - 2 p; e. februarie -160 nr" s; august - 60 m3/ s; decembrie -100 m3/ s - 3 p. Total 12 puncte Total test: 90 de puncte + 10 puncte din oficiu

VARIANTA 3 Se acorda 20 puncte (cte 2 p pentru fiecare raspuns corect), astfel: 1.c; 2. d; 3. b; 4. a; 5. d; 6. d ; 7. d; 8. a; 9. c; 10. a. Total 20 puncte Se acorda 10 puncte (cte 1 punct pentru fiecare element solicitat), astfel: 1.2Petrosani, 4 - Slobozia, 5 - Drobeta Turnu Severin, 7 - Trgoviste, 10 Trgu 12 - Cluj Napoca 2. port maritim 3.15 - Buzau, 20 - Bistrita 4. Cutremure de pamnt, uni, secete, inundatii etc. Total 10 puncte III. Se acoraa izpuncieum care: b. 4 p pentru 2 deosebiri ntre clima E (Cmpia de vest la sud de Mures) si clima I (Delta Dunarii) (cte 2 p pentru fiecare deosebire enuntata corect): etaj climatic - n unitatea E etaj climatic de cmpie, iar n unitatea I etaj climatic de litoral si delta; precipitatii medii anuale: 550 mm/ an n unitatea E, si 350- 400 mm/ an n unitatea I; influente climatice: submediteraneene n unitatea E si de ariditate si pontice n unitatea I. b. 4 p pentru doua deosebiri ntre relieful A (Grupa Nordica a Carpatilor Orientali) si relieful B (Grupa Sudica A Carpatilor Orientali) (cte 2 p pentru fiecare deosebire enuntata corect): altitudinea maxima a reliefului A este de 2303 m, iar cea maxima din B este de 1954 m; relieful unitatii A este format din trei siruri paralele orientate NV-SE, iar cel al unitatii B din doua siruri de forma semicirculara; unitatea A prezinta relief vulcanic si glaciar iar unitatea B nu. c. 4 p pentru doua deosebiri ntre clima F (Cmpia Moldovei) si clima J (Cmpia Transilvaniei) (cte 2 p pentru fiecare deosebire enuntata corect): influentele climatice - n uitatea marcata cu J influente oceanice, iar n cea marcata cu F influente de ariditate; precipitatii medii anuale: n unitatea J valori de peste 550-650 mm/an, iar n unitatea F de 500 mm/an. Total 12 puncte IV. a. Se acorda 10 puncte pentru precizarea urmatoarelor elemente, referitoare la unitatea notata cu G (Subcarpatii Moldovei): http://www.ebacalaureat.ro/

a) - s-a format prin cutarea si ridicarea sedimentelor, asemeni Carpatilor; - sunt alcatuiti dintr-un sir de depresiuni submontane nchise spre exterior de dealuri nalte (maxim 911 m) - predomina pietrisurile, nisipurile, argilele, gresiile, conglomeratele - ntlnim frecvente alunecari de teren; - 3p (cte 1p pentru fiecare caracteristica a reliefului); b) Moldova, Bistrita, Trotus - 3 p; c) etajul padurilor de fag - 1 p; d) clasa cambisoluri (soluri brune si brun acide) - 1 p; e) petrol, gaze de sonda , roci de constructii - 1 p; f) Piatra Neamt - 1 p. Total 10 puncte b. Se acorda 10 puncte pentru precizarea urmatoarelor elemente, referitoare la unitatea notata cu C (Muntii Poiana Rusca): a) - s-au format n orogeneza alpina, n urma cutarilor scoartei terestre; - este un masiv izolat format din sisturi cristaline; - altitudinea maxima 1374 m n vf. Padesu; - 3 p (cte 1p pentru fiecare caracteristica a reliefului); b) temperatura medie anuala 6 C, precipitatii medii anuale 700-1000 mm/ an; influente oceanice 2 p; c) zona padurilor (etajul fagului si al coniferelor) - 1 p; d) clasa cambisoluri (soluri brun acide) -1 p; e) paduri, roci de constructii, marmura fier -3 p. Total 10 puncte V. Se acorda 16 puncte astfel: a. Orasul Bucuresti este capitala tarii avnd peste 2 milioane locuitori. Din capitala pornesc 9 magistrale feroviare catre toate colturile tarii. Tot de aici pleaca nspre toate aeroporturile tarii avioane fiind un oras unic n aceasta privinta. Toate drumurile importante europene ce traverseaza tara traverseaza si Bucurestiul. Cel mai important aeroport international se afla la Otopeni (Henri Coanda), lnga Bucuresti. - 4 p; b. Estul Cmpiei Romne (cmpia Baraganului) si Podisul Dobrogei se ncadreaza n arealul de ariditate din estul Romniei. Aici precipitatiile scad sub 400 mm/an ce se dezvolta pe seama temperaturilor ridicate anuale de peste 10-11 C si a secetelor frecvente, dar si a influentelor climatice de ariditate. n perioada de iarna bate Crivatul, un vnt rece si

uscat - 4 p; c. Zonele montane cuprind toate tipurile de roci datorita varietatii formelor de relief si a modului de formare a muntilor. Rocile magmatice se formeaza datorita eruptiilor vulcanice sau a consolidarii magmei. Rocile sedimentare se formeaza prin diferite metode cum ar fi: descompunere organica, distrugerea celorlalte tipuri, cimentare naturala etc. Rocile metamorfice se formeaza la temperaturi si presiuni ridicate. - 4 p; d. Relieful Romniei este definit de mai multe caracteristici. O caracteristica este varietatea si deosebita complexitate a alcatuirii si evolutiei sale. Astfel ntlnim munti, dealuri, podisuri, cmpii si vai largi cu terase, depresiuni, iar la tarmul Marii Negre se afla Delta Dunarii si plaje de nisip si faleze. Aceste caracteristici nu le ntlnim si la alte tari, facnd-o unica. -4p. Total 16 puncte VI. Se acorda 12 puncte astfel: a. august 6C-2p; b.februarie -11C-2p; c. Muntii Bucegi - 2 p; d. 10C-2p; e. 17C-2p; http://www.ebacalaureat.ro/ f. miscarea de revolutie a Pamntului - 2 p. Total 12 puncte Total test: ,90 de puncte + 10 puncte din oficiu VARIANTA 4 I. Se acorda 20 puncte (cte 2 p pentru fiecare raspuns corect), astfel: 1.b; 2. b; 3. b; 4.d; 5. a; 6. c; 7. a; 8. c; 9. d; 10. b. Total 20 puncte I. Se acorda 10 puncte (cte 1 punct pentru fiecare element solicitat), astfel: 1.1- Tulcea, 3- Suceava, 5- Giurgiu, 7-,Satu Mare, 12- Timisoara 2. Vidrau 3. 14 - Crisul Negru, 15- Buzau, 16- Somesul Mare, 20- Jijia Total 10 puncte II. Se acorda 12 puncte din care: a. 4 p pentru doua deosebiri ntre clima E (Podisul Somesan) si clima F (Podisul brladului) (cte 2 p pentru fiecare deosebire enuntata corect): influente climatice - n mitatea E influente oceanice iar n unitatea F influente de ariditate; precipitatii medii anuale:

i unitatea E de 700 mm/ an, iar n unitatea F 500 mm/ an. b. 4 p pentru doua deosebiri ntre relieful B (Muntii Apuseni) si relieful H (Grupa Centrala i Carpatilor Orientali) (cte 2 p pentru fiecare deosebire enuntata corect): altitudinea maxima reliefului B este de 1849 m, iar cea maxima din H este de 2100 m; relieful unitatii H este Icatuit din siruri paralele orientate pe directia NV-SE, iar unitatea B o forma radiara cu Ititudinile cele mai mari n centru; c. 4 p pentru doua deosebiri ntre clima D (Podisul Getic) si clima G (Cmpia Baraganului) (cte 2 p pentru fiecare deosebire enuntata corect): influentele climatice - n unitatea marcata cu D influente submediteraneene si de tranzitie, iar n cea marcata cu G influente de ariditate; precipitatii medii anuale: n unitatea D valori de peste 500-700 mm/an iar n unitatea G sub 500 mm/ an. Total 12 puncte IV. a. Se acorda 10 puncte pentru precizarea urmatoarelor elemente, referitoare la unitatea notata cu J (Dealurile Silvaniei): a) - s-a format prin acumulare de materiale piemontane (pietrisuri, nisipuri, argile) peste un fundament cristalin carpatic; - vaile rurilor sunt largi, cu terase ce se deschid spre cmpie; - dealurile scad altitudinal de la 400 m la contactul cu muntele la 200 m; - altitudinea maxima 651 m dealul Prisnel; - din loc n loc apar maguri de roci dure cristaline sau vulcanice (Mg. Simleu, 597 m; Culmea Codrului 588 m); - 3 p (cte 1 p pentru fiecare caracteristica a reliefului); b)influente climatice oceanice, precipitatii medii anuale de 750 mm/ an - 2 p; c)zona padurilor, etajul stejarului - 1 p; d)clasa argiluvisoluri (soluri brune argiloiluviale) - 1 p; e)roci de constructii, petrol, lignit, gaze asociate, terenuri arabile, resurse forestiere, pietrisuri, nisipuri - 1 p; f)Zalau, Baia Mare - 2 p: Total 10 puncte b. Se acorda 10 puncte pentru precizarea urmatoarelor elemente, referitoare la unitatea notata cu A (Podisul Dobrogei de Sud):

a) - s-a format prin ridicari epirogenetice peste care s-a depus un strat gros de sedimente; - predomina calcarele, gresiile sarmatice si loess-ul; http://www.ebacalaureat.ro/ - altitudinile nu depasesc 300 m (maxim 204 m); -prezinta un relief usor ondulat ntrerupt de unele abrupturi stncoase; - 3 p (cte 1 p pentru fiecare caracteristica a reliefului); b) temperatura medie anuala 10-11 C, precipitatii medii anuale sub 400 mm/ an - 2 p; c) limanuri fluviale, limanuri maritime, lagune - 1 p; d) zona stepei - 1 p; e) clasa molisoluri (soluri balane dobrogene) - 1 p; f) terenuri arabile, roci de constructii -1 p; g) hazarde biologice, secete furtuni - 1 p. Total 10 puncte V. Se acorda 16 puncte astfel: a. Fauna este influentata de altitudine, vegetatie, clima, activitati umane. Carpatii Orientali prezinta o diversitate mai mare fata de Podisul Moldovei deoarece: prezinta mai multe zone si etaje de vegetatie (etajul fagului, coniferelor, etajul alpin) are o suprafata mai mare, este mai putin populat si au mai putine activitati umane, suprafata padurilor este mai mare. - 4 p b. Scaderea drastica a populatiei ocupate n industrie se datoreaza mai multor factori precum: lipsa acuta a resurselor financiare, investitiile straine venind foarte greu; lipsa de resurse materiale, ca urmare a reducerii drastice a productiei naturale de resurse; nencrederea n privinta investitiilor, instabilitatea politica interna si internationala; cresterea populatiei ocupate n servicii, fenomen caracteristic tarilor dezvoltate. 4p c. Deasupra teritoriului Romniei, la altitudini ridicate, predomina circulatia maselor de aer vestice, specifice latitudinilor medii. Acestea au anual o pondere de 45 %. Se adauga masele de aer nordice si nord-vestice cu circa 30 %, sudice cu aproximativ 15%, iar mase de aer anticiclonale 10%. La altitudini mai joase vntul are particularitati regionale determi nate de pozitia si forma de ansamblu a reliefului. - 4 p

d. Orasele mari ale Romniei sunt cele care depasesc 100 mii locuitori: Constanta, Braila, Cluj Napoca etc. Aceste orase au n primul rnd o dezvoltare complexa dar si o functie administrativa, fiind resedinte de judet. n acelasi timp au si o dezvoltare industriala fiind vechi centre mestesugaresti din perioada medievala sau interbelica. - 4 p Total 16 puncte VI. Se acorda 12 puncte astfel: a. aprilie, 225 m3/s - 2 p; b. septembrie, 50 m3/s - 2 p; c. 175 m3/s - 1 p; d. primavara, topirea zapezilor din Carpati, ploi de primavara - 3 p; e. ianuarie 80 m3/s - 2 p f. 100m3/s. -2p. Total 12 puncte Total test: 90 de puncte + 10 puncte din oficiu VARIANTA 5 I. Se acorda 20 puncte (cte 2 p pentru fiecare raspuns corect), astfel: 1.d; 2. d; 3. a; 4. c; 5. d; 6. d; 7. b; 8. b; 9. b; 10. d. Total 20 puncte II. Se acorda 10 puncte (cte 1 punct pentru fiecare element solicitat), astfel: 1.13-Moldova, 14-Bistrita, 15-Motru, 16-Siret 2. Industria siderurgica 3.1-Calarasi, 3-rrgu Jiu, 5http://www.ebacalaureat.ro/ Drobeta Turnu Severin, 12-Zalau; 4. Cutremure tectonice, alunecari de teren, roziunea n suprafata furtuni, secete etc. Total 10 puncte II. Se acorda 12 puncte din care: a. 4 p pentru doua deosebiri ntre clima E (Podisul Somesan) si clima F (Sectorul Olt\rges) (cte 2 p pentru fiecare deosebire enuntata corect): influenta climatica - n unitatea z influente oceanice iar n unitatea F influente de tranzitie; precipitatii medii anuale: n jnitatea E de 700 mm/ an, iar n unitatea F 500 - 600 mm/ an. b. 4 p pentru doua deosebiri ntre relieful A (Grupa Sudica a Carpatilor Orientali) si elieful B (Muntii Apuseni) (cte 2 p pentru fiecare deosebire enuntata corect): altitudinea naxima a reliefului n unitatea B este de 1849 m, iar cea maxima din unitatea A este de I954 m; relieful unitatii B cuprinde si roci vulcanice iar relieful unitatii A nu;

c. 4 p pentru doua deosebiri ntre clima D (Subcarpatii Moldovei) si clima G (Muntii 3oiana Rusca) (cte 2 p pentru fiecare deosebire enuntata corect): influentele climatice n unitatea marcata cu D influente de ariditate, iar n cea marcata cu G influente oceanice; irecipitatii medii anuale: n unitatea D valori de peste 600-700 mm/ an iar n unitatea G ieste 1000 mm/an. Total 12 puncte IV. a. Se acorda 10 puncte pentru precizarea urmatoarelor elemente, referitoare la unitatea notata cu C (Podisul Dobrogei de Sud): a) - s-a format prin ridicari epirogenetice peste care s-a depus un strat gros de sedimente; - predomina calcarele, gresiile sarmatice si loess-ul; - altitudinile nu depasesc 300 m (maxim 204 m); - prezinta un relief usor ondulat ntrerupt de unele abrupturi stncoase; - 3 p (cte 1 p pentru fiecare caracteristica a reliefului); b) temperatura medie anuala 10-11 C, precipitatii medii anuale sub 400 mm/an, influente climatice de ariditate si pontice, etajul climatic de cmpie - 4 p; c) limanuri fluviale, limanuri maritime, lagune - 2 p; d) hazarde nucleare - 1 p. Total 10 puncte b. Se acorda 10 puncte pentru precizarea urmatoarelor elemente, referitoare la unitatea notata cu J (Cmpia de Vest la N de Mures): a) - s-a format prin umplerea cu sedimente a fostei Mari Panonice, devenind uscat n Pleistocen (cmpiile nalte) si holocen (dmpiile joase, luncile); - este alcatuita la suprafata din pietrisuri, loess si aluviuni recente; - altitudinea medie 100 m; - are o nclinare foarte redusa si de aceea rurile au cursuri meandrate, divagante; 2 p (cte 1 p pentru fiecare caracteristica a reliefului); b) Somes, Crisul Repede, Crisul Negru, Crisul Alb, Mures) - 3 p; c) zona stepei, etajul stepei - 1 p; d) clasa molisoluri (cernoziomuri) -1 p; e) terenuri arabile, petrol, ape geotermale, roci de constructii - 1 p; f) Satu Mare, Oradea - 2 p. Total 10 puncte V. Se acorda 16 puncte astfel:

a. Orasul Brasov este situat n partea centrala a tarii. Este un important nod feroviar, de aici plecnd trenuri n 5 directii si punct de trecere a 3 magistrale feroviare. Prin Brasov trece E 60, si exista aeroport. - 4 p b. Industria moraritului si panificatiei este bazata n principal pe materii prime locale si http://www.ebacalaureat.ro/ are o mare traditie n tara. Aceasta industrie ramne importanta deoarece este o mare cerere pe piata; industria este extrem de variata si cunoaste cea mai larga repartitie teritoriala pe cuprinsul tarii, practic neexistnd nici un oras romnesc fara ntreprinderi de acest gen 4 p; c. Podisul Mehedinti: S-a format prin cutare, asemanator Carpatilor Meridionali. Alcatuirea petrografica este asemanatoare muntilor, roci cristaline, calcare, dar si gresii, marne. Altitudinile sunt ntre 500 - 600 m. Relieful este alcatuit din platouri si culmi, separate de vai adnci create prin eroziune diferentiata. Pe roci calcaroase s-a format relief carstic, reprezentat prin pesteri (Topolnita, Ponoare), chei (Topolnita, Cosustei), poduri naturale (Ponoare), vai seci (sohodoale), depresiuni n calcar (Zaton); (cte doua puncte pentru oricare doua raspunsuri corecte). - 4 p; d. eruptiile vulcanice si miscarile orogenetice ce au dat nastere Carpatilor si Subcarpatilor. - 4 p; Total 16 puncte VI. Se acorda 12 puncte astfel: a. 1930-2 p; b. f992 - 2 p; c) 1966 - rurala 60%, urbana 40%: 2002 - rurala 45%, urbana 55% 4p:; d. usor negativa - 2 p; e. dezvoltarea industriei, explozia urbana - 1 p; f. disponibilizarile din industrie. - 1 p. Total 12 puncte Total test: 90 de puncte + 10 puncte din oficiu VARIANTA 6 I. Se acorda 20 puncte (cte 2 p pentru fiecare raspuns corect), astfel: 1.d; 2. b; 3. a; 4. c; 5. b; 6. a; 7. d; 8. c; 9. b; 10. b. Total 20 puncte

II. Se acorda 10 puncte (cte 1 punct pentru fiecare element solicitat), astfel: 1.15-Buzau, 16-SomesulMare, 18-Moldova, 19-Timis, 20-Jijia. 2. Cutremure tectonice, alunecari de teren, eroziunea n suprafata 3. Altitudinile scad de la N (400-500 m) la S (200 m); datodrita defrisarilor, alunecarile de teren se produc cu frecventa mare; 4.5Giurgiu, 8-Rmnicu Vlcea, 9Trgu Mures. Total 10 puncte III. Se acorda 12 puncte din care: b. 4 p pentru doua deosebiri ntre clima F (Podisul Brladului) si clima J (Dealurile Silvaniei) (cte 2p pentru fiecare deosebire enuntata corect): influente climatice - n unitatea F influente de ariditate iar n unitatea J influente oceanice; precipitatii medii anuale: n unitatea F 500 - 600 mm/an, iar in unitatea E de 700 mm/an. b. 4p pentru doua deosebiri ntre relieful B (Muntii Apuseni) si relieful H (Grupa Centrala a Carpatilor Orientali) (cte 2 p pentru fiecare deosebire enuntata corect): altitudinea maxima a reliefului n unitatea B este de 1849 m, iar cea maxima din unitatea H este de 2100 m; relieful unitatii B este dispus radiar, cu altitudinile cele mai mari n centru, iar relieful H pe siruri paralele orientate pe directia NV-SE; c. 4 p pentru doua deosebiri ntre clima A (Podisul Dobrogei de Sud) si clima E (Podisul Somesan) (cte 2p pentru fiecare deosebire enuntata corect): influentele climatice - n unitatea marcata cu A influente de ariditate si pontice, iar n cea marcata cu E influente http://www.ebacalaureat.ro/ aceanice; precipitatii medii anuale: n unitatea A valori de sub 500 mm/an iar n unitatea E Deste 700 mm/ an. Total 12 puncte V. a. Se acorda 10 puncte pentru precizarea urmatoarelor elemente, referitoare la unitatea notata cu G (Cmpia Baraganului): a) - s-a format prin retragerea apelor Marii Sarmatice, prin depunere de sedimente; - predomina nisipurile, argilele si loess-ul; - este o zona de cmpie tabulara cu interfluvii largi si netede;

- n aceasta cmpie se ntlnesc crovuri, formate prin tasarea loes-ului; - 2 p (cte 1 p >entru fiecare caracteristica a reliefului); b) temperatura medie anuala 10-11 C, precipitatii medii anuale sub 400 mm/an, influente ;limatice de ariditate, etajul climatic de cmpie - 4 p; c) limanuri fluviale, lacuri formate n crovuri - 1 p; d) zona stepei, etajul stepei - 1 p; e) clasa molisoluri, tip cernoziom - 1 p; f) hazarde biologice, secete, furtuni - 1p. b. Se acorda 10 puncte pentru precizarea urmatoarelor elemente, referitoare la unitatea notata cu I (Grupa Parng): a) - s-au format n orogeneza alpina, n urma cutarilor scoartei terestre; - sunt foarte masivi si au naltimi ce depasesc 2500 m (vf. Parngul Mare 2519 m); -se ntlnesc suprafete de nivelare ntinse si etajate (Borascu, Ru Ses, Gornovita); - prezinta relief glaciar cu creste ascutite, circuri, vai glaciare; - prezinta si relief carstic cu variate forme: chei, pesteri; 3 p (cte 1p pentru flecare caracteristica a reliefului); b) lacuri glaciare, lacuri antropice - 2 p; c) zona padurilor, etajul padurilor de,fag si conifere - 1 p; d) clasa spodosoluri, tip soluri brune acide -1 p; e) huila, pajisti, roci de constructii - 2 p; f) prabusiri, avalanse, curgeri noroioase - 1 p. Total 10 puncte V. Se acorda 16 puncte astfel: a. Solurile sunt influentate direct de conditiile climatice si se caracterizeaza prin asocierea zonalitatii Iatitudinaie cu cea altitudinala. Solurile specifice cmpiilor si dealurilor joase (sub 300 m) sunt cele din categoria molisoluri. Dealurile, podisurile si versantii muntilor (300-1800 m) au ca soluri specifice argiluvisolurile, cambisolurile si spbdosolurile. Muntii nalti au soluri din clasa spodosoluri. - 4 p b. Dunarea este cel mai important fluviu european deoarece strabate 10 tari si patru capitale. De asemenea, asigura transportul fluvial n interiorul Europei si face legatura dintre Marea Neagra si Marea Nordului prin sistemul de canale DunareMain- Rhin. 4 p; c. Podisul Dobrogei prezinta o particularitate n ceea ce priveste structura etnica.

Alaturi de romnii majoritari ntlnim rusi lipoveni n Delta Dunarii. n partea centrala ntlnim tatari si turci. - 4 p; d. Carpatii Orientali ne ofera resurse naturale complexe datorita reliefului variat si formelor.diverse: n zona eruptiva minereuri complexe, auroargentifere, izvoare minerale; zonele de cristalin ne ofera roci de constructii, fier, mangan; zonele de flis, calcare, roci sedimentare diverse; la acestea se adauga resursele forestiere, pajistile alpine. Podisul Moldovei fiind mai unitar n privinta diversitatii rocilor si formelor de relief ne ofera n special terenurile agricole, mici resurse de petrol si gaze asociate, nisipuri cuartoase, nisipuri si pietrisuri, resurse forestiere reduse. - 4 p; http://www.ebacalaureat.ro/ Total 16 puncte VI. Se acorda 12 puncte astfel: a. 1992-2 p; b. 1912-2 p; c. 1,2 milioane- 2 p; d. 2,6 milioane - 2 p; e. sporul migratoriu negativ, scaderea nivelului de trai, emanciparea populatiei -, 2 p; f. 7,4 milioane locuitori - 2 p. Total 12 puncte Total test: 90 de puncte + 10 puncte din oficiu VARIANTA 7 I Se acorda 20 puncte (cte 2 p pentru fiecare raspuns corect), astfel: 1.b; 2. d; 3. c; 4. c; 5. a; 6. d; 7. b; 8. d; 9. d; 10. c. Total 20 puncte II Se acorda 10 puncte (cte 1 punct pentru fiecare element solicitat), astfel: 1.14- Brlad, 15 - Buzau, 16 - Somesul, 18 - Ialomita, 20 - Mures. 2. 1 Focsani, Petrosani, 12 - Cluj Napoca 3. S-a format pe locul unui fost golf al Marii Negre prin pierea cu aluviuni aduse de Dunare, pe fondul lipsei mareelor si curentilor marini; altitudinea medie este de 0,5 m. Total 10 puncte III. Se acorda 12 puncte din care; a. 4 p pentru doua deosebiri ntre clima E (Cmpia de vest la sud de Mures) si clima

l (Delta Dunarii) (cte 2 p pentru fiecare deosebire enuntata corect): influente climatice in unitatea E influente submediteraneene iar n unitatea I influente de ariditate si pontice; precipitatii medii anuale: n unitatea E avem 550 - 600 mm/an, iar in unitatea I sub 400 i/an. b. 4 p pentru doua deosebiri ntre relieful A (Grupa Nordica a Carpatilor Orientali) si relieful B (Grupa Sudica a Carpatilor Orientali) (cte 2 p pentru flecare deosebire enuntata corect): altitudinea maxima a reliefului n unitatea A este de 2303 m, iar cea maxima din unitatea B este de 1954 m; relieful unitatii A este dispus pe siruri paralele orientate pe directia NV-SE iar relieful unitatii B sub forma semicirculara ce nchid la interior o depresiune; relieful unitatii A prezinta relief glaciar si vulcanic iar cel al unitatii B nu are; c. 4 p pentru doua deosebiri ntre clima D (Muntii Apuseni) si clima G (Subcarpatii MoIdovei) (cte 2 p pentru fiecare deosebire enuntata corect): influentele climatice - n unitatea marcata cu D influente Oceanice, iar n cea marcata cu G influente de ariditate; precipitatii medii anuale: n unitatea D valori de 1000-1200 mm/an iar n unitatea G 600> mm/an. Total 12 puncte a. Se acorda 10 puncte pentru precizarea urmatoarelor elemente, referitoare la unitatea notata cu F (Cmpia Moldovei): a) s-a format pe fundamentul vechi al Platformei Est Europene, prin depunere de sedimente mezozoice si neozoice; - predomina nisipurile, argilele; - este o zona deluroasa de altitudini reduse, interfluvii netede; - altitudinea medie este de 200 m, iar maxima de 265 m (D. Cozancea); - 3 p (cte 1 p pentru fiecare caracteristica a reliefului); http://www.ebacalaureat.ro/ b) temperatura medie anuala 10-11 C, precipitatii medii anuale sub 400 mm/ an, influ-B climatice de ariditate - 3 p; c) zona stepei, etajul stepei si silvostepei - 1 p; d) clasa molisoluri, tip cernoziom - 1p;

e) Botosani, lasi - 2 p. Total 10 puncte b. Se acorda 10 puncte pentru precizarea urmatoarelor elemente, referitoare la unitatea notata cu H (Sectorul Olt - Arges): a) s-a format prin depunere de sedimente n urma retragerii Marii Sarmatice; - altitudinea maxima depaseste 300 m n nord; - are aspect de cmpii tabulare, cu interfluvii largi si netede; 3 p (cte 1 p pentru fiecare caracteristica a reliefului); b) zona stepei, etajul stepei si silvostepei (N) - 1 p; c) Clasa molisoluri, tip cernoziom; clasa argiluvisoluri, tip soluri brun roscate - 1 p; d) petrol, gaze naturale, terenuri arabile - 2 p; e) Pitesti, Alexandria, Giurgiu, Slatina - 3 p. Total 10 puncte V. Se acorda 16 puncte astfel: a. Orasul Constanta se afla n Podisul Dobrogei fiind situat ntr-o zona extrema a tarii. Constanta este situat la Marea Neagra si permite att transportul maritim, ct si cel feroviar, rutier, aerian si special. Portul Constanta asigura transportul cu ferryboat-ul ntre Romnia, Georgia si Turcia, (transporturi multimodale) Constanta se afla pe axa fluviilor si a canalelor si respectiv a marilor( Marea Caspica - Marea Neagra - Marea Mediterana) - 4 p b. Fondul funciar al Romniei este de aproximativ 23,7 mii. ha, din care suprafata agricola este de 14,8 mii. ha adica 62% din suprafata. Din acest fond terenul arabil ocupa 9,4 mii. ha, pajistile naturale 4,8 mii. ha, iar viile si livezile 0,6 mii. ha. Ponderea mare din suprafata tarii precum si calitatea terenurilor agricole face ca fonduLfunciar agricol sa fie resursa naturala de baza a tarii. - 4 p; c. Relieful este suportul care permite desfasurarea unor activitati economice multiple cum ar fi extractia de minereuri, sare, materiale de constructii, exploatarea padurii, cresterea animalelor, diverse culturi agricole etc. n acelasi timp relieful ne ofera o mare accesibilitate pentru locuire si comunicatie, favorizata de existenta suprafetelor netede, a depresiunilor si a vailor mari ale rurilor. - 4 p;

d. Cresterea numerica a populatiei oraselor se datoreaza unor factori precum: cresterea demografica accelerata a populatiei, industrializarea ce a creat locuri noi de munca, mecanizarea agriculturii ce a eliberat o nsemnata cantitate de forta de munca, mirajul orasului. - 4 p; Total 16 puncte VI. Se acorda 12 puncte astfel: a. 1930-33%-2 p; b. 1930-20%-2 p; c. 2000- 8% - 2 p; d. 1958-9%-2 p; e. scaderea nivelului de trai, lipsa de locuri de munca, emanciparea populatiei - 2 p; f. 1995 si 2000-2p. Total 12 puncte Total test: 90 de puncte + 10 puncte din oficiu http://www.ebacalaureat.ro/ VARIANTA 8 I. Se acorda 20 puncte (cte 2 p pentru fiecare raspuns corect), astfel: 1.b; 2. a; 3. d; 4. a; 5. c; 6. d; 7. b; 8. d; 9. c; 10. c. Total 20 puncte II. Se acorda 10 puncte (cte 1 punct pentru fiecare element solicitat), astfel: 1. Podisul Somesan. 2. Carbune brun, fier, cupru, minereuri auroargentifere 3. Somes. III. Se acorda 12 puncte din care: b. 4 p pentru doua deosebiri ntre clima A (Sectorul Olt - Arges) si clima H (Cmpia Moldovei) (cte 2 p pentru fiecare deosebire enuntata corect): influente climatice - n unitatea A influente climatice de tranzitie iar n unitatea H influente de ariditate; precipitatii medii anuale: n unitatea A avem 500 - 700 mm/an, iar n unitatea H sub 500 mm/an; temperatura medie anuala: n unitatea A 10-11C , iar n unitatea H de 6- 10C. b. 4 p pentru doua deosebiri ntre relieful F (Grupa Parng) si relieful J (Muntii Apuseni) (cte 2 p pentru fiecare deosebire enuntata corect): altitudinea maxima a reliefului n unitatea F este de 2519 m, iar cea maxima din unitatea J este de 1849 m; relieful unitatii D prezinta relief glaciar iar cel al unitatii J nu are; relieful unitatii D este foarte rnasiv n timp ce relieful unitatii J este foarte fragmentat.

c. 4 p pentru doua deosebiri ntre clima C (Podisul Dobrogei de Sud) si clima E (Podisul Somesan) (cte 2 p pentru fiecare deosebire enuntata corect): influentele climatice - n unitatea marcata cu C influente de ariditate si pontice, iar n cea marcata cu E influente oceanice; precipitatii medii anuale: n unitatea C valori sub 400 mm/ an iar n unitatea E 600-700 mm/an. Total 12 puncte IV. a. Se acorda 10 puncte pentru precizarea urmatoarelor elemente, referitoare la unitatea notata cu D (Subcarpatii Getici): a) s-au format prin cutarea rocilor neogene fiind o regiune de orogen asemanatoare muntilor Carpati; - predomina nisipurile, pietrisurile, gresiile, marnele, smburi de sare n cute diapire - relieful de dealuri l aseamana cu cel de deal si podis dar altitudinile ce depasesc 100 m altitudine se aseamana cu muntii; - altitudinea medie este de 500-600 m mai ridicata n partea de est; - altitudinea maxima este de 1213 m D Chicera; - 4 p (cte 1 p pentru fiecare caracteristica a reliefului); b) lacuri n masive de sare - 1 p; c) petrol, gaze naturale, sare, lignit - 3 p; d) Trgu Jiu, Rmnicu Vlcea - 2 p. Total 10 puncte b. Se acorda 10 puncte pentru precizarea urmatoarelor elemente, referitoare la unitatea notata cu G (Grupa Nordica a Carpatilor Orientali): a) s-a format n urma orogenezei alpine si a eruptiilor vulcanice neogene (V); - este structurata pe siruri paralele orientate pe directia NV-SE; - sirul vestic este vulcanic (Roci eruptive); - sirul central din sisturi cristaline; este cel mai nalt (maxim 2303 m); - sirul de est alcatuit din roci sedimentare cutate (flis): calcare, gresii etc. - ntlnim relef glaciar cu vai glaciare, creste ascutite n Muntii Rodnei; 3 p (cte 1 p pentru fiecare caracteristica a reliefului); b) influente climatice oceanice (V) si baltice (E) - 1 p; c) Somesul Mare, Bistrita, Moldova, Suceava - 2 p d) zona stepei, etajul stepei si silvostepei (N) - 1 p; e) clasa cambisoluri, spodosoluri - 1 p; f) minereuri complexe, auro-argentifere, mangan, cupru sare - 2 p. http://www.ebacalaureat.ro/ Total 10 puncte

V. Se acorda 16 puncte astfel: a. Apele subterane au o repartitie ineaala. fiind abundente si la adncimi variahilfi n de m3. Cele mai numeroase ape subterane sunt situate n straturi freatice de mica adncime ce se alimenteaza din precipitatii. Acestea se folosesc n alimentatie si pentru nevoi gospodaresti. Altele sunt situate la adncime si au o mineralizare si duritate variata. Unele, cele termale se exploateaza prin foraje sau de la izvoare si se folosesc pentru balneoterapie, dar si n alimentarea cu apa a localitatilor sau a unor activitati economice. - 4 p b. Subsolul Subcarpatilor este foarte bogat n resurse. Principalele resurse sunt: petrolul, gazele de sonda, antracitul, lignitul, sarea. - 4 p; c. Orasele Tulcea si Constanta se afla n Podisul Dobrogei fiind sioiate n zone extreme ale tarii. Constanta este situat la Marea Neagra si permite att transportul maritim, ct si cel feroviar, rutier, aerian si special. Tulcea este situat pe Dunare si asigjra transportul fluvial, feroviar si rutier n zona. Portul Constanta asigura transportul cu ferryboat-ul ntre Romnia, Georgia si Turcia, (transporturi multimodale) Ambele orase se afla pe axa fluviilor si a canale|or si respectiv a marilor (Marea Caspica - Marea Neagra - Marea Mediterana). - 4 p; d. n zonele montane, cu exceptia vailor largi, satele sunt mici, risipite cu gospodariile mprastiate datorita formelor de relief, loturilor de padure, pajistilor sau loturilor agricole. Acestea au functii agricole n care predomina cresterea animalelor, forestiere, miniere sau mixte. - 4 p; Total 16 puncte VI. Se acorda 12 puncte astfel: a. 325 m3/s lunile aprilie si mai - 4 p; b. 80 m3/s septembrie - 2 p; c. primavara, datorita topirii zapezilor si a ploilor de sezon - 2 p; d. toamna, datorita lipsei precipitatiilor - 2 p; e. 190m3/s - 2 p. Total 12 puncte Total test: 90 de puncte + 10 puncte din oficiu VARIANTA 9 I. Se acorda 20 puncte (cte 2 p pentru fiecare raspuns corect), astfel: 1. d; 2. d; 3. b; 4. a; 5. c; 6. d; 7. b; 8. a; 9. d; 10. d.

Total 20 puncte II. Se acorda 10 puncte (cte 1 punct pentru fiecare element solicitat), astfel: 1.4- Bistrita, 5- Sfntu Gheorghe, 6- Oradea, 7- Trgoviste. 2. Relieful este alcatuit din platouri si culmi deluroase despartite de vai adnci; predomina rocile cristaline, calcarele, gresiile si marnele; pe calcare s-a dezvoltat un relief carstic evidentiat de pesteri, chei, vai seci, poduri naturale 3.15 - Mures, 17 - Ialomita, 20 - Somesul Mic. Total 10 puncte III. Se acorda 12 puncte din care: a. 4 p pentru doua deosebiri ntre clima H (Dealurile Silvaniei) si clima J (Podisul Dobrogei de Nord) (cte 2 p pentru fiecare deosebire enuntata corect): influente climatice - n unitatea H influente climatice oceanice iar n unitatea J influente de ariditate si pontice; precipitatii medii anuale: n unitatea H avem peste 700 mm/an, iar in unitatea J sub 450 mm/an; temperatura medie anuala: n unitatea H este 6-10 C , iar n unitatea J de 10-11 C. b. 4 p pentru doua deosebiri ntre relieful A (Cmpia Transilvaniei) si relieful D (Cmpia de vest la sud de Mures)(cate 2p pt fiecare deosebire enuntata corect): altitudinea http://www.ebacalaureat.ro/ 174 m; relieful unitatii A este format din dealuri joase, brazdate de vai largi, iar relieful unitatii D este de cmpie joasa n cea mai mare parte si cmpii nalte. c.4 p pentru doua deosebiri ntre clima E (Grupa Nordica a Carpatilor Orientali) si clima I (Grupa Parng) (cte 2 p pentru fiecare deosebire enuntata corect): influentele climatice - n unitatea marcata cu E influente de oceanice si baltice, iar n cea marcata cu I nu se resimt; precipitatii medii anuale: n unitatea E valori peste 1200 mm/ an iar n unitatea I 8001200 mm/an. Total 12 puncte IV. a. Se acorda 10 puncte pentru precizarea urmatoarelor elemente, referitoare la unitatea notata cu B (Podisul Sucevei): a)- s-a format prin depunerea de sedimente odata cu retragerea Marii Sarmatice spre S; - altitudinea medie este de 500-600 m mai ridicata n partea de vest; - altitudinea maxima este de 688 m D Ciungi;

- relieful se prezinta cu zone joase (depresiuni, vai, culoare, sei) si zone nalte deluroase. - 2 p (cte 1 p pentru fiecare caracteristica a reliefului); b) etajul climatic de dealuri nalte, influente climatice baltice - 2 p; c) Suceava, Siret Moldova - 3 p; d) Zona padurilor, etajul padurilor de fag - 1 p; e) Clasa argiluviseluri, tip brun argiloiluvial -1 p, t) Suceava- 1 p. Total 10 puncte b. Se acorda 10 puncte pentru precizarea urmatoarelor elemente, referitoare la unitatea notata cu C (Subcarpstii de Curbura): a) s-au format prii cutarea rocilor neogene fiind o regiune de orogen asemanatoare muntilor Carpati; - predomina nisipurile, pietrisurile, gresiile, marnele, smburi de sare n cute diapire; - relieful de dealuri il aseamana cu cel de deal si podis dar altitudinile ce depasesc 800 m altitudine se aseamana cu muntii; - altitudinea medie este de 500-600 m mai ridicata la contactul cu muntele; - altitudinea maxima este de 996 m n Magura Odobesti; - sunt formati din doua siruri de depresiuni separate ntre ele de culmi semete cu structura cutata; - 4 p(cte 1 p pentru fiecare caracteristica a reliefului). b)Dealuri subcarpatice: Rachitas, Odobesti, Deleni, Istrita; Depresiuni: Pucioasa, Campina, Vrancei, Pdiciori, Mera - 2 p; c) petrol, gaze nafcirale, sare, lignit - 2 p; d) cutremure de pannt - ciocnirea placilor tectonice ce se ntlnesc n zona; alunecari de terendefrisari - 2 p; Total 10 puncte y. Se acorda 16 puncte astfel: a. n Romnia temperatura aerului scade de la S la N si n altitudine datorita pozitiei am pe glob. Astfel, la S avem o temperatura medie anuala de peste 11 grade, n N de 8,5 Jrade si m altitudine 0 Ffde la peste 2000 m. Precipitatiile atmosferice scad de la vest la st si cresc n altitudini In N precipitatiile cresc datorita altitudinii si influentelor oceanice i oaitice, iar n sud SJnt reduse datorita climatului de ariditate si a altitudinii mici de -ampie. - 4 p b Formele de reliefau un rol esential n raspndirea populatiei si asezarilor. n Romnia e disting o mare varietate a formelor de habitat, fiecare avnd trasaturi proprii. Distingem

c. Resursele vegetale au o nsemnatate deosebita pentru om. Ele sunt reprezentate de paduri, pasuni, fnete naturale de munte, deal si cmpie, care au pondere diferita de la un judet la altul si valoare deosebita n functie de speciile de arbori si plante din care sunt alcatuite. - 4 p; d. n zonele montane hazardele sunt mult mai variate si mai complexe datorita diversitatii peisajelor carpatice. Se pot produce cutremure de pamnt, prabusiri, curgeri de noroi si grohotisuri, avalanse, ploi, ninsori, fulgere, grindina, nghet. - 4 p; Total 16 puncte http://www.ebacalaureat.ro/ VI. Se acorda 12 puncte astfel: a. 260 m3/s luna mai - 4 p; b. 75 m3/s septembrie - 4 p; c. datorita topirii zapezilor si a ploilor de sezon - 2 p; d. datorita lipsei precipitatiilor - 1 p; e. 85 m3/s - 1 p. Total 12 puncte Total test: 90 de puncte + 10 puncte din oficiu VARIANTA 10 I. Se acorda 20 puncte (cte 2 p pentru fiecare raspuns corect), astfel: 1.c; 2. d; 3. b; 4. b; 5. c; 6. c; 7. a; 8. c; 9. d; 10. c. Total 20 puncte II. Se acorda 10 puncte (cte 1 punct pentru fiecare element solicitat), astfel: 1.1- Satu Mare, 2- Bucuresti, 4- Brasov, 6- Oradea. 2.15- Prut, 16Somesul Mare, 19- Bega. 3. Carbune brun, lignit, petrol, sulf, bazalt, andezit. Total 10 puncte III. Se acorda 12 puncte din care: d. 4 p pentru doua deosebiri ntre clima E (Dealurile Silvaniei) si clima G (Podisul Dobrogei) (cte 2 p pentru fiecare deosebire enuntata corect): influente climatice - n unitatea E influente climatice oceanice iar n unitatea G influente de ariditate si pontice; precipitatii medii anuale: n unitatea E avem peste 700 mm/an, iar in unitatea G sub 450 mm/an; temperatura medie anuala: n unitatea E este 6-10 C, iar n unitatea G de 10-11C. b. 4 p pentru doua deosebiri ntre relieful C (Grupa Retezat- Godeanu) si relieful J

(Grupa Centrala a Carpatilor Orientali) (cte 2 p pentru fiecare deosebire enuntata corect): altitudinea maxima a reliefului n unitatea C este de 2509 m, iar cea maxima din unitatea J este de 2100 m; relieful unitatii C este foarte masiv si nalt, iar relieful unitatii J este fragmentat de depresiuni; n unitatea C exista relief glaciar bine reprezentat de circuri, vai, creste iar n unitatea J nu ntlnim. c. 4 p pentru doua deosebiri ntre clima B (Sectorul Olt- Arges) si clima A (Delta Dunarii) (cte 2 p pentru fiecare deosebire enuntata corect): influentele climatice - n unitatea marcata cu B influente de tranzitie, iar n cea marcata cu A influente de ariditate si pontice; precipitatii medii anuale: n unitatea B valori de 500-700 mm/ an iar n unitatea A sub 400 mm/ an. Total 12 puncte IV. a. Se acorda 10 puncte pentru precizarea urmatoarelor elemente, referitoare la unitatea notata cu I (Podisul Getic): a) - s-a format prin acumulare de materiale piemontane (pietrisuri, nisipuri, argile) peste un fundament cristalin; - este o unitate tipic piemontana, cu interfluvii a caror latime creste de la nord spre sud; - relief nclinat pe directia nord-sud; - altitudini cuprinse ntre 600 - 700 m n nord si 300 m n sud, la limita cu Cmpia Romna; - vai longitudinale, nsotite de lunci si terase, dezvoltate mai ales n partea sudica a unitatii; - relief afectat de procese de eroziune si predispus la alunecari de teren si fenomene torentiale; - 4 p (cte 1 p pentru fiecare caracteristica a reliefului); http://www.ebacalaureat.ro/ b) roci de constructii, petrol, lignit, gaze asociate, terenuri arabile, resurse forestiere, pietrisuri, nisipuri - 2 p c) etajul climatic de dealuri joase; influente climatice submediteraneene si de tranzitie - 2 p; d) argiluvisoluri (soluri brune argiloiluviale) - 2 p. Total 10 puncte

b. Se acorda 10 puncte pentru precizarea urmatoarelor elemente, referitoare la unitatea notata cu D (Subcarpatii de Curbura): a) s-au format prin cutarea rocilor neogene fiind o regiune de orogen asemanatoare muntilor Carpati; - predomina nisipurile, pietrisurile, gresiile, marnele, smburi de sare n cute diapire; - relieful de dealuri l aseamana cu cel de deal si podis dar altitudinile ce depasesc 800 m altitudine se aseamana cu muntii; - altitudinea medie este de 500-600 m mai ridicata la contactul cu muntele; - altitudinea maxima este de 996 m n Magura Odobesti; - sunt formati din doua siruri de depresiuni separate ntre ele de culmi semete cu structura cutata; - 4 p (cte 1 p pentru fiecare caracteristica a reliefului); b) Trotus, Buzau, Ialomita, Prahova, Dmbovita - 4 p; c) Etaj climatic de dealuri nalte, influente de ariditate - 1p; d) cutremure de pamnt - placi tectonice ce se ntlnesc n zona; alunecari de terendefrisari1 p; Total 10 puncte V. Se acorda 16 puncte astfel: a. Relieful carstic este legat de rocile dizolvabile, n care s-au creat goluri, iar prin precipitarea solutiilor suprasaturate au rezultat cruste si forme pozitive. Este specific calcarelor si dolomitelor, dar si sarii. Relieful vulcanic cuprinde att forme create prin vulcanism ct si pe cele care au rezultat n urma actiunii agentilor externi. Aceste roci sunt andezitele, bazaltele, granitele etc. - 4 p; b. precipitatii, topirea zapezilor, locul de unde si are izvorul, perioadele si frecventa secetelor, anotimpurile - 4 p; c. Rurile Brlad si Jijia se afla n grupa rurilor de est, primul fiind afluent al Siretului si respectiv al Prutului. Amenajarile hidroenergetice lipsesc datorita pantei reduse de scurgere a rurilor, a debitului redus datorita influentelor climatice de ariditate - 4 p; d. La contactul Cmpiei Romne cu unitatile deluroase sau de podis se afla orasele: Craiova, Slatin, Pitesti, Targoviste

Toate orasele sunt situate pe vai largi ce nlesnesc legaturile comerciale cu celelalte regiuni. O alta explicatie este legata de microclimatul favorabil, cu precipitatii si temperaturi moderate fata de restul teritoriului - 4 p. Total 16 puncte VI. Se acorda 12 puncte astfel: a. 12 C luna august - 4 p; b. -20 C, luna ianuarie - 4 p; c.+35C-1 p; d. munte - 1 p; e. decembrie si martie -10C - 1 p; f. iarna, viscolul - 1 p. Total 12 puncte Total test: 90 de puncte + 10 puncte din oficiu http://www.ebacalaureat.ro/ VARIANTA 10 I. Se acorda 20 puncte (cte 2 p pentru fiecare raspuns corect), astfel: 1.c; 2. d; 3. b; 4. b; 5. c; 6. c; 7. a; 8. c; 9. d; 10. c. Total 20 puncte II. Se acorda 10 puncte (cte 1 punct pentru fiecare element solicitat), astfel: 1.1- Satu Mare, 2- Bucuresti, 4- Brasov, 6- Oradea. 2.15- Prut, 16Somesul Mare, 19- Bega. 3. Carbune brun, lignit, petrol, sulf, bazalt, andezit. Total 10 puncte III. Se acorda 12 puncte din care: d. 4 p pentru doua deosebiri ntre clima E (Dealurile Silvaniei) si clima G (Podisul Dobrogei) (cte 2 p pentru fiecare deosebire enuntata corect): influente climatice - n unitatea E influente climatice oceanice iar n unitatea G influente de ariditate si pontice; precipitatii medii anuale: n unitatea E avem peste 700 mm/an, iar in unitatea G sub 450 mm/an; temperatura medie anuala: n unitatea E este 6-10 C, iar n unitatea G de 10-11C. b. 4 p pentru doua deosebiri ntre relieful C (Grupa Retezat- Godeanu) si relieful J (Grupa Centrala a Carpatilor Orientali) (cte 2 p pentru fiecare deosebire enuntata corect): altitudinea maxima a reliefului n unitatea C este de 2509 m, iar cea maxima din unitatea J este de 2100 m; relieful unitatii C este foarte masiv si nalt, iar relieful unitatii J este

fragmentat de depresiuni; n unitatea C exista relief glaciar bine reprezentat de circuri, vai, creste iar n unitatea J nu ntlnim. c. 4 p pentru doua deosebiri ntre clima B (Sectorul Olt- Arges) si clima A (Delta Dunarii) (cte 2 p pentru fiecare deosebire enuntata corect): influentele climatice - n unitatea marcata cu B influente de tranzitie, iar n cea marcata cu A influente de ariditate si pontice; precipitatii medii anuale: n unitatea B valori de 500-700 mm/ an iar n unitatea A sub 400 mm/ an. Total 12 puncte IV. a. Se acorda 10 puncte pentru precizarea urmatoarelor elemente, referitoare la unitatea notata cu I (Podisul Getic): a) - s-a format prin acumulare de materiale piemontane (pietrisuri, nisipuri, argile) peste un fundament cristalin; - este o unitate tipic piemontana, cu interfluvii a caror latime creste de la nord spre sud; - relief nclinat pe directia nord-sud; - altitudini cuprinse ntre 600 - 700 m n nord si 300 m n sud, la limita cu Cmpia Romna; - vai longitudinale, nsotite de lunci si terase, dezvoltate mai ales n partea sudica a unitatii; - relief afectat de procese de eroziune si predispus la alunecari de teren si fenomene torentiale; - 4 p (cte 1 p pentru fiecare caracteristica a reliefului); b) roci de constructii, petrol, lignit, gaze asociate, terenuri arabile, resurse forestiere, pietrisuri, nisipuri - 2 p c) etajul climatic de dealuri joase; influente climatice submediteraneene si de tranzitie - 2 p; d) argiluvisoluri (soluri brune argiloiluviale) - 2 p. Total 10 puncte b. Se acorda 10 puncte pentru precizarea urmatoarelor elemente, referitoare la unitatea notata cu D (Subcarpatii de Curbura): a) s-au format prin cutarea rocilor neogene fiind o regiune de orogen asemanatoare muntilor Carpati;

- predomina nisipurile, pietrisurile, gresiile, marnele, smburi de sare n cute diapire; - relieful de dealuri l aseamana cu cel de deal si podis dar altitudinile ce depasesc 800 m altitudine http://www.ebacalaureat.ro/ se aseamana cu muntii; - altitudinea medie este de 500-600 m mai ridicata la contactul cu muntele; - altitudinea maxima este de 996 m n Magura Odobesti; - sunt formati din doua siruri de depresiuni separate ntre ele de culmi semete cu structura cutata; - 4 p (cte 1 p pentru fiecare caracteristica a reliefului); b) Trotus, Buzau, Ialomita, Prahova, Dmbovita - 4 p; c) Etaj climatic de dealuri nalte, influente de ariditate - 1p; d) cutremure de pamnt - placi tectonice ce se ntlnesc n zona; alunecari de terendefrisari1 p; Total 10 puncte V. Se acorda 16 puncte astfel: a. Relieful carstic este legat de rocile dizolvabile, n care s-au creat goluri, iar prin precipitarea solutiilor suprasaturate au rezultat cruste si forme pozitive. Este specific calcarelor si dolomitelor, dar si sarii. Relieful vulcanic cuprinde att forme create prin vulcanism ct si pe cele care au rezultat n urma actiunii agentilor externi. Aceste roci sunt andezitele, bazaltele, granitele etc. - 4 p; b. precipitatii, topirea zapezilor, locul de unde si are izvorul, perioadele si frecventa secetelor, anotimpurile - 4 p; c. Rurile Brlad si Jijia se afla n grupa rurilor de est, primul fiind afluent al Siretului si respectiv al Prutului. Amenajarile hidroenergetice lipsesc datorita pantei reduse de scurgere a rurilor, a debitului redus datorita influentelor climatice de ariditate - 4 p; d. La contactul Cmpiei Romne cu unitatile deluroase sau de podis se afla orasele: Craiova, Slatin, Pitesti, Targoviste Toate orasele sunt situate pe vai largi ce nlesnesc legaturile comerciale cu celelalte regiuni. O alta explicatie este legata de microclimatul favorabil, cu precipitatii si temperaturi moderate fata de restul teritoriului - 4 p. Total 16 puncte

VI. Se acorda 12 puncte astfel: a. 12 C luna august - 4 p; b. -20 C, luna ianuarie - 4 p; c.+35C-1 p; d. munte - 1 p; e. decembrie si martie -10C - 1 p; f. iarna, viscolul - 1 p. Total 12 puncte Total test: 90 de puncte + 10 puncte din oficiu VARIANTA 11 I. Se acorda 20 puncte (cte 2 p pentru fiecare raspuns corect), astfel: 1.a; 2. d; 3. d; 4. c; 5. d; 6. d; 7. b; 8. d; 9. a; 10. c; II. Se acorda 10 puncte (cte 1 p pentru fiecare element solicitat), astfel: 1. Drobeta Turnu Severin, Brlad, Giurgiu, Sibiu; 2. Trnava Mare, Argesul, Prutul; 3. sare, petrol, gaze de sonda. III. Se acorda 12 puncte din care: a. 4 p pentru doua deosebiri ntre clima unitatii de relief marcata cu D (Cmpia Transilvaniei) si clima unitatii de relief marcata cu F (Cmpia Moldovei), cte 2 puncte pentru fiecare deosebire enuntata corect: - precipitatii medii anuale: n unitatea D, 500-700 mm/an, n unitatea F, sub 500 mm /an; http://www.ebacalaureat.ro/ - influenta climatica: n unitatea D, oceanica, n unitatea F, de ariditate; b. 4 p pentru doua deosebiri ntre relieful unitatii marcate cu A (Muntii Banatului) si relieful unitatii marcate cu H (Grupa Fagaras); cte 2 puncte pentru fiecare deosebire corect enuntata: - relieful unitatii A s-a format pe roci predominant cristaline si sedimentare (calcare), n timp ce relieful unitatii H s-a format numai pe roci cristaline; - altitudinea maxima din unitatea A este de 1446 m, pe cnd n unitatea H de 2544 m; c. 4 p pentru doua deosebiri ntre clima unitatii marcate cu G (Dealurile Silvaniei si Dealurile Crisene) si clima unitatii marcate cu J (Subcarpatii Moldovei); cte 2 puncte pentru fiecare deosebire enuntata corect: - etaj climatic: n unitatea G, de dealuri joase, n unitatea J, de dealuri nalte; - influenta climatica: n unitatea G, oceanica, n unitatea J, de ariditate; IV. a. Se acorda 10 puncte pentru precizarea urmatoarelor elemente, referitoare la unitatea

notata cu E (Cmpia Baraganului): a) 2 puncte (cte 1 punct pentru fiecare caracteristica a reliefului); - reprezinta cea mai ntinsa cmpie neteda, orizontala; - este acoperita cu un strat gros de loess; b)- influenta de ariditate; -1 punct c)- din cauza cantitatilor scazute de precipitatii atmosferice exista regiuni fara scurgere de suprafata; - exista unele lacuri cu apa sarata; d) - petrol, gaze de sonda; - 2 puncte e) - Slobozia, Calarasi, Braila; - 3 puncte f) Se acorda 10 puncte pentru precizarea urmatoarelor elemente, referitoare la unitatea notata cu B (Podisul Dobrogei de Sud): a) - aspectul reliefului este neted, pe alocuri depasind 200 m altitudine; - peste un fundament de calcare si gresii sarmatiene s-a depus un strat de loess cu grosimi mari, de peste 40 m; - spre Marea Neagra, acest podis se termina cu faleze si plaje care au favorizat dezvoltarea turismului; - 3 puncte b) - climat de cmpie; -1 punct c) - lagunele maritime: Razim, Zmeica, Sinoe, Golovita; . - Umanele fluvio-maritime: Tasaul, Techirghiol, Mangalia; - 2 puncte d) - zona stepei; - zona padurilor de foioase; - 2 puncte e) - clasa molisolurilor (soluri balane dobrogene); - 1 punct f) - Constanta; - 1 punct V. Se acorda 16 puncte astfel: a) - relieful carstic este cel mai bine dezvoltat, creat n rocile carbonatice de catre apa ncarcata cu bioxid de carbon; - relieful format pe sisturi cristaline, ntregul sector al Muntilor Apuseni fiind fragmentat n blocuri ce au cauzat crearea unor horsturi si grabene, iar n partea lor nordica la formarea unor insule de cristalin; - 4 puncte b) - n regiunile din vestul si centrul tarii cantitatile de precipitatii sunt mai mari (600700 mm/ an) dect n cele din partea de est (400-500 mm/ an); - unitatile de relief din vestul tarii au un caracter de moderatie termica, pe cnd cele estice au veri calde, secete frecvente ierni geroase si contraste termice mari; - 4 puncte c) - satele foarte mari (cu peste 4000 de locuitori) sunt specifice mai ales zonelor de

cmpie (Cmpia Romna, Cmpia de Vest) sau de-a lungul Argesului, lalomitei, Dmbovitei; - satele mici (sub 500 de locuitori) sunt situate mai ales n zonele montane (Muntii Apuseni), cu exceptia depresiunilor si a vailor largi, dar si n Podisul Getic, Podisul Brladului; - 4 puncte http://www.ebacalaureat.ro/ d) - Centrele de prelucrare a lemnului de pe teritoriul tarii noastre au o repartitie neuniforma. Acest lucru se datoreaza, mai ales, distributiei padurilor, care sunt localizate n general n zonele montane (peste 60 %, cea mai mare parte n Carpatii Orientali). La polul opus se afla regiunile de cmpie, mai ales Cmpia Romna, unde padurile ocupa suprafete restrnse. Pentru o eficienta ct mai mare, centrele de prelucrare a lemnului sunt amplasate n imediata apropiere a padurilor. - 4 puncte VI. Se acorda 12 puncte, astfel: a) 325 m3/s, n luna mai; - 2 puncte b) 110m3/s; -2 puncte c) 60 m3/s n luna octombrie; - 2 puncte d) toamna, din cauza precipitatiilor atmosferice scazute; - 2 puncte e) topirea zapezilor (si ploile de primavara); - 2 puncte f) 7 luni; - 2 puncte VARIANTA 12 |. Se acorda 20 puncte (cte 2 p pentru fiecare raspuns corect), astfel: 1. b; 2. c; 3. b; 4. b; 5. d; 6. d; 7. d; 8. d; 9. b; 10. a. II. Se acorda 10 puncte (cte 1 punct pentru fiecare element solicitat), astfel: 1. Focsani, Bacau, Brasov, Trgu Mures; 2. Ialomita; 3. Bazinul Motru; 4. Dmbovita, Suceava, Oltul; 5. lac glaciar (sau lacuri de acumulare). III. Se acorda 12 puncte din care: a) 4 puncte pentru doua deosebiri ntre clima unitatii marcate cu B (Dealurile Lipovei) si clima unitatii marcate cu I (Delta Dunarii); cte 2 puncte pentru fiecare deosebire enuntata corect: etaj climatic: n unitatea B, de dealuri joase, n unitatea I, de litoral si delta temperatura medie anuala: n unitatea B, 6-10 grade Celsius, n unitatea I, peste 11 grade Celsius; precipitatii medii anuale: n

unitatea B, 600-700 mm/an, n unitatea I, sub 400 mm /an; influenta climatica: n unitatea B, oceanica, n unitatea I, pontica; b) 4 puncte pentru doua deosebiri ntre relieful unitatii C (Podisul Dobrogei de Sud) si relieful unitatii D (Subcarpatii Getici); cte 2 puncte pentru fiecare deosebire enuntata corect, oricare din urmatoarele: - aspectul reliefului este neted, pe alocuri depasind 200 m altitudine; - peste un fundament de calcare si gresii sarmatiene, s-a depus un strat de loess cu grosimi mari, de peste 40 m; - spre Marea Neagra, acest podis se termina cu faleze si plaje care au favorizat dezvoltarea turismului; c) 4 puncte pentru doua deosebiri ntre clima unitatii de relief notata cu A (Sectorul central al Cmpiei Romne) si clima unitatii de relief marcate cu E (Podisul Somesan); cte 2 puncte pentru fiecare deosebire enuntata corect, dintre urmatoarele: etaj climatic: n unitatea A, de cmpie, n unitatea E, de dealuri si podisuri; temperatura medie anuala: n unitatea A" 10-11 grade Celsius, n unitatea E, 7-9 grade Celsius; precipitatii medii anuale: n unitatea A 500-600 mm/an, n unitatea E, 600-800 mm/an; influenta climatica: n unitatea A de tranzitie, n unitatea E, oceanica; IV. a. Se acorda 10 puncte pentru precizarea urmatoarelor elemente, referitoare la unitatea notata cu J (Muntii Apuseni): a) - reprezinta sectorul cel mai extins, complex si diversificat al Carpatilor Occidentali; - substratul petrografic este foarte diversificat, nct reprezinta un adevarat mozaic petrografic; - un element de originalitate este dat de patrunderea cmpiei si a dealurilor n interiorul zonei montane, sub forma unor depresiuni-golf; http://www.ebacalaureat.ro/ - masivele muntoase pornesc radiar, dinspre zona centrala, n toate directiile; - nu au subdiviziuni transversale; - altitudinile depasesc 1800 m doar n trei vrfuri: Bihorul Mare (1849 m), Vladeasa (1836 m) si Muntele Mare (1826 m);

- numeroase fenomene carstice (chei, pesteri, avene, cursuri subterane); (cte 1 punct pentru oricare trei caracteristici) - 3 puncte b)- influenta oceanica; - 1 punct c)- Somesul Mic, Ariesul, Crisul Repede, Crisul Negru, Crisul Alb etc; - 2 puncte d)- clasa cambisolurilor sau a spodosolurilor; - 1 punct e)- minereuri de fier, bauxita, marmura, calcar, granit, carbune brun, minereuri auro-argintifere, minereuri complexe (cte 1 punct pentru oricare trei raspunsuri corecte). - 3 puncte IV.b. Se acorda 10 puncte pentru precizarea urmatoarelor elemente, referitoare la unitatea notata cu litera A (Sectorul central al Cmpiei Romne): a)- s-a format pe locul unui fost lac, prin umplerea cu sedimentele aduse de ruri, succesiv, de la vest spre est si de la nord spre sud; - 1 punct b)- relieful este dat de vai largi si interfluvii; -are un aspect tabular; -suprafata sa este acoperita cu un strat de loess, cu grosimi ce cresc dinspre vest spre est; -inaltimile cele mai mari ating 300 m (n Cmpia Pitestilor); -cuprinde cmpii nalte cmpii joase si cmpii netede (cte 1 punct pentru oricare doua raspunsuri corecte); - 2 puncte c)- zona stepei, zona padurilor; - 2 puncte d)- clasa molisolurilor (cernoziom propriu-zis, cernoziom castaniu); - 1 punct e)petrol, gaze naturale; - 2 puncte f)Slatina, Alexandria; - 2 puncte V.a. - resurse de hidrocarburi: petrol si gaze de sonda, care sunt utilizate n industria energetica si industria chimica;-ape geotermale, valorificate pentru ncalzirea serelor, locuintelor si tratarea diferitelor boli si afectiuni; - 4 puncte b.- roci eruptive (bazalte, andezite); - roci sedimentare (calcare, gresii, travertin); - roci metamorfice (marmura); - 4 puncte c.- relief fluvial; -relief carstic; - 4 puncte d.- sate de tip rasfirat, de marime mijlocie (500-1500 locuitori); -sate de tip nsirat (liniar). - 4 puncte VI.a. 6 grade Celsius, n luna august; - 2 puncte b.-10 grade Celsius, n lunile ianuarie si februarie; - 2 puncte c.-altitudinile mari; - 2 puncte

d.-16 grade Celsius; - 2 puncte e.-treapta montana; - 2 puncte f.-5 grade Celsius. - 2 puncte VARIANTA 13 I. Se acorda 20 puncte (cte 2 p pentru fiecare raspuns corect), astfel: 1.b; 2. d; 3. b; 4. d; 5.9; 6. b; 7. c; 8. a; 9. c; 10. b. II. Se acorda 10 puncte (cte 1 punct pentru fiecare element solicitat), astfel: 1. Deva, Satu Mare, Arad Suceava; 2. petrol, gaze asociate; 3. Arges, Buzau, Siret; 4. s-a format prin orogeneza; http://www.ebacalaureat.ro/ III. Se acorda 12 puncte din care: a) 4 puncte pentru doua deosebiri ntre clima unitatii marcata cu litera B (Podisul Dobrogei de Sud) si clima unitatii de relief marcata cu litera G (Dealurile Silvaniei si Crisene); cte 2 puncte pentru fiecare deosebire enuntata corect, dintre urmatoarele: - etaj climatic - n unitatea B, de cmpie, n unitatea G, de dealuri joase; -temperatura medie anuala: peste 11 grade Celsius n unitatea B. 8-9 grade Celsius n unitatea G; -precipitatii medii anuale: n unitatea B, sub 400 mm/an, n unitatea G 700-1000 mm/an; -influenta climatica: n unitatea B, de ariditate, n unitatea G, oceanice; b) 4 puncte pentru doua deosebiri ntre relieful unitatii marcate cu litera F (Cmpia Moldovei) si relieful unitatii marcate cu litera J (Subcarpatii Moldovei); cte 2 puncte pentru fiecare deosebire corect enuntata, oricare dintre urmatoarele: - relieful unitatii J (Subcarpatii Moldovei) s-a format prin orogeneza, n timp ce relieful unitatii F (Cmpia Moldovei) s-a format prin sedimentare; - relieful unitatii J se prezinta sub forma unui singur sir de depresiuni submontane inchise la exterior de dealuri cu structura cutata, pe cnd unitatea F se prezinta sub forma unor dealuri scunde; - relieful unitatii J are altitudinea maxima de 911 m n Culmea Plesu, iar al unitatii F circa 200 m; c) 4 puncte pentru doua deosebiri ntre clima unitatii marcate cu litera A (Muntii Banatului) si clima unitatii marcate cu litera D (Cmpia Transilvaniei): cte 2 puncte pentru fiecare deosebire enuntata corect, oricare dintre urmatoarele:

-etajul climatic al unitatii A, de munte si dealuri nalte, al unitatii D, de dealuri joase; -temperatura medie anuala: n unitatea A, 6-10 grade Celsius, n unitatea D, 8-9 rade Celsius; -precipiatii medii anuale: n unitatea A, 1000-1200 mm/an, n unitatea D, 500-700 mm /an; -influente climatice: n unitatea A, submediteraneene, n unitatea D, oceanice; IV. a. Se acorda 10 puncte pentru precizarea urmatoarelor elemente, referitoare la unitatea notata cu litera H (Grupa Muntilor Fagaras): ' a) - s-a format prin orogeneza alpina (cretaciccuatemar); -a suferit o ridicare n bloc cu 1000 m (la sfrsitul neogenului -nceputul cuaternarului); - predomina sisturile cristaline; - au masivitatea si naltimea maxima din Carnatii Romnesti (Vf. Moldoveanu - 2544 m); - prezinta o culme unitara n nord, orientata E-V si culmi mai joase, perpendiculare pe aceasta (N-S); (cte 1 punct pentru oricare trei caracteristici) - 4 puncte b)- lacuri glaciare: Blea, Capra Podragu; - lacuri de acumulare: Vidraru, pe Arges; - 2 puncte c)- Arges, Dmbovita (Olt); - 2 puncte d)- paduri de conifere (etaj alpin); -1 punct e)- podzoluri, soluri brun-acide - ambele din clasa spodosolurilor; - 1 punct b. Se acorda 10 puncte pentru precizarea urmatoarelor elemente, referitoare la unitatea notata cu litera I (Delta Dunarii): a) - acumularea aluviunilor la gurile de varsare ale Dunarii; -mareele slabe ale Marii Negre; -curentii ocazionali de suprafata; -panta redusa a Dunarii; - 2 puncte b) - uscatul predeltaic (grinduri continentale); -gridurile fluviale (longitudinale); -grindurile fluvio-maritime (transversale); -ostroave; - 3 puncte c) - temperatura medie anuala: peste 11 grade Celsius; http://www.ebacalaureat.ro/ - precipitati medii anuale: sub 400mm/an; - influenta climatica: pontica; - 3 puncte d) - pescuitul, exploatarea si prelucrarea stufului; - 2 puncte V. Se acorda 16 puncte astfel: a) - ruri putine si scurte; - debite scazute;

- majoritatea se varsa n Marea Neagra prin intermediul lagunelor si limanurilor maritime, cteva se varsa n Dunare prin limanuri fluviatile; - 4 puncte b) - Muntii Carpati; -fluviul Dunarea; - pozitia geografica la interferenta marilor regiuni geografice europene; - 4 puncte c) - industrializarea, care a determinat exodul rural-urban; -cresterea populatiei ca urmare a sporului natural; -transformarea unor asezari rurale n orase; - 4 puncte d) - Carpatii Meridionali (grupa Retezat-Godeanu) - relief glaciar; -Subcarpatii Getici - relief geomorfologic, piemontan; -Cmpia Romna - relief fluvial, pe nisipuri; - 4 puncte VI. Se acorda 12 puncte astfel: a)12 grade Celsius, luna august; - 2 puncte b)-20 grade Celsius, luna ianuarie; - 2 puncte c)-iarna, cauzate de slaba expunere fata de Soare, consecinta a miscarii de revolutie, existenta stratului de zapada care mentine o reflexie ridicata a radiatiei solare; 2 puncte d)32 grade Celsius; - 2 puncte e)-12 grade Celsius; - 2 puncte f)-1 grad Celsius. - 2 puncte VARIANTA 14 I. Se acorda 20 puncte (cte 2 p pentru fiecare raspuns corect), astfel: 1.d; 2. c; 3. b; 4. a; 5. d; 6. d; 7. a; 8. a; 9. c; 10. c. II. Se acorda 10 puncte (cte 1 punct pentru fiecare element solicitat), astfel: 1. Deva, Piatra Neamt, Trgu Mures; 2. Motru, Bega, Trotus; 3. cmpie aluvionara n formare, uscatul ocupa 13 % din suprafata (grinduri, ostroave); 4. minereuri feroase, minereuri neferoase, carbuni, roci de constructie; III.Se acorda 12 puncte din care: a)4 puncte pentru doua deosebiri ntre clima unitatii marcate cu litera A (Sectorul Central al Cmpiei Romne - ntre Olt si Arges) si clima unitatii de relief marcate cu litera (Delta Dunarii); cte 2 puncte pentru fiecare deosebire enuntata corect, dintre urmatoarele: temperatura medie anuala: 10-11 grade Celsius n unitatea A, peste 11 grade Celsius n unitatea I; precipitatii medii anuale: n unitatea A, 500-600 mm/an, n unitatea I sub 400 mm/an; influenta climatica: n unitatea A, de tranzitie, n unitatea I, pontice;

b)4 puncte pentru doua deosebiri ntre relieful unitatii marcate cu litera D (Subcarpatii Getici) si relieful unitatii marcate cu litera H (Cmpia Moldovei); cte 2 puncte pentru fiecare deosebire corect enuntata, oricare dintre urmatoarele: - relieful unitatii D (Subcarpatii Getici) s-a format prin orogeneza, n timp ce relieful unitatii H (Cmpia Moldovei) s-a format prin sedimentare; -relieful unitatii D se prezinta sub forma a doua siruri de depresiuni marginite de dealuri cu structura cutata, pe cnd unitatea H este un ansamblu de dealuri joase; -relieful unitatii D are altitudinea maxima de 1018 m n Magura Matau, iar al unitatii H scade de http://www.ebacalaureat.ro/ circa 200 m; c) 4 puncte pentru doua deosebiri ntre clima unitatii marcate cu litera B (Dealurile Lipovei) si clima unitatii marcate cu litera E (Podisul Somesan): cte 2 puncte pentru fiecare deosebire enuntata corect, oricare dintre urmatoarele: -temperatura medie anuala: n unitatea B, 9-10 grade Celsius, n unitatea E, 8-9 grade Celsius; - precipiatii medii anuale: n unitatea B, 700-1000 mm/an, n unitatea E, 500-700 mm /an; IV. a. Se acorda 10 puncte pentru precizarea urmatoarelor elemente, referitoare la unitatea notata cu litera F (Grupa Muntilor Parng): a) - s-a format prin orogeneza alpina; -predomina rocile cristaline; -culmile muntoase sunt dispuse radiar; -este tipic relieful glaciar; - 4 puncte b)- montan (sau alpin); - 1 punct c)- lacuri glaciare: Glcescu; - 2 puncte - lacuri de acumulare: Vidra; c) Lotrul, Jiul de Est, Cibinul; - 2puncte d)- paduri de conifere, etaj alpin; - 1 punct b. Se acorda 10 puncte pentru precizarea urmatoarelor elemente, referitoare la unitatea notata cu litera C (Podisul Dobrogei de Sud): a)- s-a format prin sedimentare; -peste un fundament de calcare si gresii sarmatice s-a asternut o cuvertura groasa de loess; -relieful este usor ondulat, naltimile depasesc doar pe alocuri 200 m; -tipuri genetice de relief: de litoral, relief dezvoltat pe loess; - 3 puncte b)- de ariditate;

-pontice; - 2 puncte c)- limanuri fluviatile: Oltina, Bugeac, Vederoasa; -limanuri maritime: Techirghiol, Mangalia; - 2 puncte d)- stepa, paduri de stejar; - 1 punct e)- balane dobrogene (molisoluri); - 1 punct f)- deversarea unor produse petroliere; - 1 punct V.Se acorda 16 puncte astfel: a)- etajarea climei; -etajarea elementelor biogeografice; -natura resurselor minerale; - 4 puncte b)- frecventa mai mare a alunecarilor de teren n Subcarpatii Curburii fata de Dealurile de Vest; - diferentele mai mari de altitudine; -frecventa mai mare a stratelor de argila; -miscarile seismice; - 4 puncte c)- adncimea mica a albiilor rurilor; -degradarea digurilor de protectie^ -depozitarea resturilor manajere pe malul rurilor; - 4 puncte d) - scaderea temperaturii odata cu altitudinea; - cresterea cantitatii de precipitatii odata cu cresterea naltimii; - 4 puncte VI. Se acorda 12 puncte astfel: a)10 grade Celsius, n luna august; - 2 puncte b)-7 grade Celsius, n luna februarie; - 2 puncte c)8 grade Celsius; - 2 puncte d)17 grade Celsius; - 2 puncte e)6 grade Celsius; - 2 puncte http://www.ebacalaureat.ro/ f)n munti; - 2 puncte VARIANTA 15 I. Se acorda 20 puncte (cte 2 p pentru fiecare raspuns corect), astfel: 1. c; 2. d; 3. c; 4. d; 5. b; 6. d; 7. b; 8. c; 9. d; 10. d. II.Se acorda 10 puncte (cte 1 punct pentru fiecare element solicitat), astfel: 1.Suceava; Petrosani; Focsani; Zalau; 2.- s-au format prin orogeneza; -sunt alcatuiti din roci sedimentare; -prezinta doua siruri de depresiuni delimitate de dealuri cu structura cutata; 3.Trgu-Mures, Deva, Arad; III.Se acorda 12 puncte din care: a)4 puncte pentru doua deosebiri ntre clima unitatii marcate cu litera D (Muntii Poiana Rusca) si

clima unitatii de relief marcate cu litera H (Cmpia Baraganului); cte 2 puncte pentru fiecare deosebire enuntata corect, dintre urmatoarele: etaj climatic - n unitatea D (m-tii Poiana Rusca), de munte, n unitatea H (Cmpia Baraganului), de cmpie; temperatura medie anuala: 6-8 grade Celsius n unitatea D, 10-11 grade Celsius n unitatea H; precipitatii medii anuale: n unitatea D, peste 1000-1200 mm/an, n unitatea H 400-500 mm/an; influenta climatica: n unitatea D, oceanica, n unitatea H, de ariditate; b)4 puncte pentru doua deosebiri ntre relieful unitatii marcate cu litera E (Subcarpatii Moldovei) si relieful unitatii marcate cu litera I (Podisul Getic); cte 2 puncte pentru fiecare deosebire corect enuntata, oricare dintre urmatoarele: - relieful unitatii E (Subcarpatii Moldovei) s-a format prin orogeneza, n timp ce relieful unitatii I (Podisul Getic) s-a format prin sedimentare; -relieful unitatii E se prezinta sub forma unui singur sir de depresiuni submontane nchise la exterior de dealuri cu structura cutata, pe cnd unitatea I este un piemont tipic; -relieful unitatii E are altitudinea maxima de 911 m n Culmea Plesu, iar al unitatii I scade de la 600-700 m n N la 300 m n Sud; c)4 puncte pentrudoua deosebiri ntre clima unitatii marcate cu litera C (Cmpia Moldovei) si clima unitatii marcate cu litera G (Subcarpatii Getici): cte 2 puncte pentru fiecare deosebire enuntata corect, oricare dintre urmatoarele: -etajul climatic al unitatii C (Cmpia Moldovei), de cmpie, al unitatii G (Subcarpatii Getici), de dealuri nalte si joase; -temperatura medie anuala: n unitatea C, 9-10 grade Celsius, n unitatea G, 6-8 grade Celsius; -precipiatii medii anuale: n unitatea C, 400-500 mm/an, n unitatea G, 700-1000 mm/ an; -influente climatice: n unitatea C, de ariditate, n unitatea G, submediteraneeana si de ariditate; IV.a. Se acorda 10 puncte pentru precizarea urmatoarelor elemente, referitoare la unitatea notata cu litera F (Podisul Dobrogei de Sud): a)- s-a format prim sedimentare;

-peste un fundament de calcare si gresii sarmatice s-a depus un strat gros de loess; -relieful este usor ondulat, depaseste rar 200 m altitudine; -este prezent relieful dezvoltat pe loess (de tasare si sufoziune); (cte 1 punct pentru oricare trei caracteristici) - 3 puncte b)- temperatura medie anuala: peste 11 grade Celsius; -precipitatii medii anuale: sub 400 mm/an; http://www.ebacalaureat.ro/ -influente climatice: de ariditate, pontica (pe litoral); (cte 1 punct pentru fiecare element corect) - 3 puncte c)lacuri: - limanuri fluviatile: Oltina, Bugeac, Vederoasa; -limanuri maritime: Techirghiol, Mangalia; - 2 puncte d)oras cu peste 100000 de locuitori: Constanta-comertul, constructii de nave. - 2 puncte b. Se acorda 10 puncte pentru precizarea urmatoarelor elemente, referitoare la unitatea notata cu litera A (Cmpia de Vest la nord de Mures). a)- s-a format relativ recent (cuaternar) prin sedimentarea lacului Panonic din vestul Muntilor Apuseni; -nclinarea generala a reliefului E-V; - prezinta sectoare joase (sub 100 m): Cmpia Somesului, Cmpia Crisurilor si sectoare mai nalte (peste 100 m): Cmpia Carei, Cmpia Aradului; -compartimentul cel mai nalt (peste 140 m) este Cmpia Carei acoperita de dune de nisip fixate prin plantatii de vii si pomi fructiferi; (cte 1 punct pentru oricare trei caracteristici) - 3 puncte b)influenta climatica: oceanica; -1 punct c)resurse naturale: petrol, gaze asociate, ape termale; - 2 puncte d)ruri: Somesul, Crasna, Barcaul, Crisurile, Muresul; - 2 puncte e)orase cu populatie de peste 100000 de locuitori: Satu Mare, Oradea, Arad; - 2 puncte V.Seacorda 16 puncte astfel: a)densitatea n Podisul Dobrogei este mai mare dect n Delta Dunarii datorita: -uscatului predominant; -altitudinilor joase si gradului mic de fragmentare; -solurilor fertile; -existenta litoralului cu activitati portuare si turistice; -prezenta materialelor de constructii (granite si calcare); -prezenta unor minereuri (cupru, baritina); - 4 puncte b)Frecventa alunecarilor de teren n Subcarpati si n Depresiunea Colinara a Transilvaniei este pusa pe seama:

-rocilor de tipul pietrisurilor, nisipurilor, marnelor n alternanta cu stratele de argila; -gradul ridicat de nclinare a reliefului; -reteaua hidrografica cu caracter subsecvent capabila sa submineze versantii; -precipitatiile abundente care alimenteaza stratul argilos; -activitatea antropica nechibzuita: defrisari, excavatii la baza versantiilor. - 4 puncte c) Amenajarea hidroenergetica a rurilor de munte este facilitata fata de cele din cmpie prin: -alimentare pluviometrica si nivala a rurilor; -natura rocilor, care prin duritate permit constructii hidrotehnice; -ngustimea sectoarelor de vale; -panta ridicata si viteza mai mare a apei. - 4 puncte d) diferente de precipitatii n Cmpia Baraganului fata de Dealurile de Vest: -n Cmpia Baraganului sub 500mm/an datorita influentei de ariditate si altitudinilor reduse (sub 200 m); -n Dealurile de Vest 600-700 mm/an datorita influentelor oceanice si naltimii mai mari (peste 300 m); - 4 puncte VI. Se acorda 12 puncte astfel: a)valoarea minima a precipitatiilor medii lunare: 20 mm n luna februarie; - 2 puncte b)valoarea maxima a precipitatiilor medii lunare: 105 mm n luna iulie; - 2 puncte c)anotimpul cu cele mai mari cantitati de precipitatii: vara; - 2 puncte d)diferenta dintre valoarea maxima si minima a precipitatiilor lunare: 85 mm; - 2 puncte http://www.ebacalaureat.ro/ e)anotimpul cu valoarea mediilor lunare n scadere: toamna; - 2 puncte f)diferenta august-decembrie: 75 mm; - 2 puncte VARIANTA 16 I. Se acorda 20 puncte (cte 2 p pentru fiecare raspuns corect), astfel: 1.d; 2. d; 3. d; 4. a; 5. c; 6. c; 7. c; 8. d; 9. d; 10. b. II. Se acorda 10 puncte (cte 1 punct pentru fiecare element solicitat), astfel: 1.petrol, gaze naturale, carbuni (lignit); - 3 puncte 2.- s-a format prin orogeneza si vulcanism; - 3 puncte -prezinta trei tipuri de roci: cristaline, vulcanice si sedimentare cutate (flis); -culmile sunt dispuse paralel pe directia NV-SE; -au naltimea maxima de 2303 m (Vrful Pietrosul Rodnei); -este prezent relieful vulcanic si cel glaciar;

3.Trgu Mures, Alba lulia Deva, Arad; - 3 puncte 4.Alexandria; - 1 punct III.Se acorda 12 puncte din care: a) 4 puncte pentru doua deosebiri ntre clima unitatii marcate cu litera I (Podisul Getic) si clima unitatii de relief marcate cu litera C (Cmpia Moldovei); cte 2 puncte pentru fiecare deosebire enuntata corect, dintre urmatoarele: -etaj climatic: n unitatea I, de dealuri si podisuri joase, n unitatea C, de cmpie; -temperatura medie anuala: 9-10 grade Celsiusn unitatea 1,8-10 grade Ceisiusn unitatea C; -precipitatii medii anuale: n unitatea 1,500-700 mm/an, n unitatea C, sub 500 mm/an; -influenta climatica: n unitatea I, submediteraneana si de tranzitie, n unitatea C, de ariditate; b) 4 puncte pentru doua deosebiri ntre relieful unitatii marcate cu litera J (Muntii Maramuresului si Bucovinei) si relieful unitatii marcate cu litera D (Muntii Poiana Rusca); cte 2 puncte pentru flecare deosebire corect enuntata, oricare dintre urmatoarele: -relieful unitatii J s-a format prin orogeneza si vulcanism, n timp ce relieful unitatii D s-a format exclusiv prin orogeneza; -n unitatea J sunt trei tipuri de roci (eruptive, cristaline si sedimentare cutate, pe cnd n unitatea D predomina sisturile cristaline); -relieful unitatii J are altitudinea maxima de 2303 m n Vrful Pietrosu Rodnei, iar al unitatii D doar 1374 m n Vrful Padesu; c) 4 puncte pentru doua deosebiri ntre clima unitatii marcate cu litera H (Cmpia Baraganului) si clima unitatii marcate cu litera E (Subcarpatii Moldovei): cte 2 puncte pentru fiecare deosebire enuntata corect, oricare dintre urmatoarele: -etajul climatic al unitatii H, de cmpie, al unitatii E, de dealuri joase si depresiuni submontane; -temperatura medie anuala: n unitatea H, 10-11 grade Celsius, n unitatea E, 8-9 grade Celsius; -precipiatii medii anuale: n unitatea H, 400-500 mm/an, n unitatea E, 500-700 mm/an; -influente climatice: n unitatea H, de ariditate, n unitatea E, baltica si de ariditate; IV. a. Se acorda 10 puncte pentru precizarea urmatoarelor elemente, referitoare la unitatea notata cu litera E (Subcarpatii Moldovei):

a)- s-au format prin orogeneza la exteriorul Carpatilor Orientali; - se desfasoara ntre Valea Moldovei si Valea Trotusului; -se prezinta sub forma unui singur sir de depresiuni mari, submontane, nchise spre exterior de de dealuri cu structura cutata; -altitudinea maxima atinge 911 m n Culmea Plesului; - 3 puncte b)Moldova, Bistrita, Trotus; - 3 puncte c)petrol, gaze asociate, sare, ape minerale; - 2 puncte http://www.ebacalaureat.ro/ d)alunecari de teren, eroziunea solului, inundatii care genereaza degradarea terenurilor, locuintelor, cailor de transport si telecomunicatiilor; - 2 puncte b. Se acorda 10 puncte pentru precizarea urmatoarelor elemente, referitoare la unitatea notata cu litera B (Podisul Trnavelor): a)- s-a format prin sedimentare; -prezinta strate aproape orizontale, pe alocuri boltite, n forma de domuri" cu acumulari de gaz metan; -culmile au naltimi de 500-600 m, orientate est-vest; -n.sud este mai nalt si mai mpadurit, numit Podisul Hrtibaciului, n sud-vest este mai scund, numit Podisul Secaselor; - 3 puncte b)- etaj climatic de dealuri joase si nalte; -influenta climatica oceanica; - 2 puncte c)Trnava Mare, Trnava Mica; - 2 puncte d)soluri cenusii si brun-roscate din clasa argiluvisolurilor; - 1 punct e)gaz metan; - 1 punct f)Trgu Mures; - 1 punct V.Se acorda 16 puncte astfel: a)Industria aluminei s-a dezvoltat n Oradea pe baza materiei prime (bauxita exploatata n apropiere (Muntii Padurea Craiului), iar la Tulcea pe baza de import; - 4 puncte b)- Canalul Dunare-Marea Neagra reprezinta o importanta artera europeana de navigatie, reducnd cu 400 km distanta de transport naval ntre Constanta si Cernavoda; -traverseaza zona cea mai arida a tarii noastre, fiind o importanta sursa de apa pentru irigatii; -constituie si un important obiectiv turistic; - 4 puncte c)Diversitatea solurilor din Romnia este cauzata de complexitatea si varietatea factorilor pedogenetici: -dispunerea formelor de relief n trepte si, implicit, etajarea climei; -varietatea substratului reprezentat de toate tipurile de roci; -diferentierile climatice impuse de altitudine, latitudine si influentele exterioare;

aportul diferit de materie organica oferit de vegetatie; - 4 puncte d)Reliful nalt al Muntilor Carpati impune, prin traditie, un anumit specific al activitatilor umane: -cresterea animalelor prin valorificarea pasunilor si fnetelor; -activitati forestiere sustinute de un important fond silvic; -mineritul pe seama zacamintelor metalifere; -hidroenergia asigurata de diferenta mare de altitudine; -turismul care beneficieaza de un potential considerabil; - 4 puncte VI. Se acorda 12 puncte astfel: a)2C, n luna ianuarie; - 2 puncte b)22C, n luna iulie; - 2 puncte c)martie si noiembrie; - 2 puncte d)23-24C;-2 puncte e)11C;-2 puncte f) aparitia anotimpului de vara, consecinta a miscarii de revolutie a Pamntului; - 2 puncte VARIANTA 17 I. Se acorda 20 puncte (cte 2 p pentru fiecare raspuns corect), astfel: 1. d; 2. c; 3. d; 4. c; 5. b; 6. c; 7. d; 8. d; 9. c; 10. b. II.Se acorda 10 puncte (cte 1 punct pentru fiecare element solicitat), astfel: 1.petrol, gaze asociate, carbuni (lignit), sare; http://www.ebacalaureat.ro/ 2.- s-a format prin orogeneza alpina; -predomina rocile sedimentare cutate (flis); -culmile sunt orientate spre NE-SV, E-V, sau N-S; -este grupa cea mai scunda din Carpatii Orientali (Vrful Ciucas - 1954 m); 3.Focsani, Sibiu; 4.Arges, Somesul Mic; III. Se acorda 12 puncte din care: a ) 4 puncte pentru doua deosebiri ntre clima unitatii marcate cu litera A (Grupa Muntilor RetezatGodeanu) si clima unitatii de relief marcate cu litera H (Podisul Brladului); cte 2 puncte pentru fiecare deosebire enuntata corect, dintre urmatoarele: etaj climatic: n unitatea A, de munte, n unitatea H, de dealuri joase; temperatura medie anuala: 2-6 grade Celsius n unitatea A, 8-9 grade Celsius n unitatea H; precipitatii medii anuale: n unitatea A, peste 1000-1200 mm/an, n unitatea H 400-500 mm/an; influenta climatica: n unitatea A, oceanica, n unitatea H, de ariditate; b) 4 puncte pentru doua deosebiri ntre relieful unitatii marcate cu litera D (Subcarpatii Moidovei) si

relieful unitatii marcate cu litera G (Cmpia Olteniei); cte 2 puncte pentru fiecars deosebire corect enuntata, oricare dintre urmatoarele: -relieful unitatii D.(Subcarpatii Moldovei) s-a format prin orogeneza, n timp ce reliafui unitatii G (Cmpia Olteniei) s-a format prin sedimentare; -relieful unitatii D se prezinta sub forma unui singur sir de depresiuni submontane nchise la exterior de dealuri cu structura cutata, pe cnd unitatea G este o cmpie tabulara; -relieful unitatii D are altitudinea maxima de 911 m n Culmea Plesului, iar al unitatii G este de sub 200 m; c) 4 puncte pentru doua deosebiri ntre clima unitatii marcata cu litera I (Dealurile Lipovei) si clima unitatii marcate cu litera C (Podisul Dobrogei): cte 2 puncte pentru fiecare deosebire enuntata corect, oricare dintre urmatoarele: -etajul climatic al unitatii I, de dealuri joase, al unitatii C, de dealuri joase si de cmpie; -temperatura medie anuala: n unitatea 1,9-10 grade Celsius, n unit. C, peste 10-11 grade Celsius; -precipiatii medii anuale: n unitatea 1,700-1000 mm/an, n unitatea C, 400-500 mm / an n nord si sub 400 mm/an n sud; -influente climatice: n unitatea I, oceanice, n unitatea C, de ariditate si pontice; IV.a. Se acorda 10 punc

of 377/377
BACALAUREAT 2007 VARIANTE REZOLVATE LA GEOGRAFIE GEOGRAFIA ROMÂNIEI www.ebacalaureat.ro *(Aşteptaţi până încarca tot! Poate dura câteva minute. Pentru a cauta o variantă anume folosiţi tasta Crtl+F ) VARIANTA 1 Se acorda 20 puncte (câte 2 p pentru fiecare raspuns corect), astfel: 1.d; 2. c; 3. d; 4. d; 5. a; 6. d; 7. d; 8b; 9. d; 10. b. II. Se acorda 10 puncte (câte 1 punct pentru flecare element solicitat), astfel: 1. influente submediteraneene 2.14-Bistrita, 16-Siret, 19- Mures, 20-Somesul Mic. 3. 9-Bistrita, 11- Botosani, 12-Zalau 4. Bucuresti 5. locomotive, autoturisme III. Se acorda 12 puncte din care: a. 4 p pentru doua deosebiri între clima A (Carpatii Curburii) si clima D (Subcarpatii Moldovei) (câte 2 p pentru flecare deosebire enuntata corect): etaj climatic: în unitatea A montan, iar în unitatea D de dealuri înalte; temperatura medie anuala: în unitatea A între 0-6°C iar în unitatea D între 6 si 8°C; precipitatii medii anuale: în unitatea A 700-1000 mm/ an, iar în unitatea D între 500-700 mm/an.
Embed Size (px)
Recommended