Home >Documents >Atelierul Fanteziei, Spa›iul Dezvoltƒrii Personalitƒ›ii n Clubul

Atelierul Fanteziei, Spa›iul Dezvoltƒrii Personalitƒ›ii n Clubul

Date post:15-Oct-2015
Category:
View:29 times
Download:2 times
Share this document with a friend
Transcript:
 • ATELIERUL FANTEZIEI, SPAIUL DEZVOLTRII PERSONALITII N CLUBUL COPIILOR

 • I. Personalitatea

  I.1. Conceptul de personalitatePersonalitatea este un sistem bio-psiho-socio-cultural care se constituie, fundamental, n condiiile existenei i activitii, ncepnd cu primele etape ale dezvoltrii individului n societate. Allport- personalitatea este organizarea dinamic n cadrul individului a acelor sisteme psihofizice care determin gndirea i compotamentul su caracteristic.Eysenck- Personalitatea este organizarea mai mult sau mai puin durabil a caracterului, temperamentului, inteligenei i fizicului unei persoane; aceast organizare determin adaptarea sa unic la mediu.

 • I. PersonalitateaI.2. Factorii formrii i dezvoltrii personalitiiFormarea i dezvoltarea personalitii reprezint rezultatul interaciunii dintre ereditate, mediu i educaie. Considernd educaia ca influena cea mai organizat a mediului social, cu scopul expres de a forma personalitatea uman, unii psihologi rein c dezvoltarea ontogenetic a psihicului se realizeaz prin interaciunea a dou categorii de factori: unul de origine nativ (potenial genetic), cellalt de origine ambiental (dobndit).

 • I. Personalitateaa). Ereditatea, premis natural a dezvoltrii psihoindividualeEreditatea este o nsuire general a organismelor vii, care const n transmiterea unor caractere morfo-fiziologice de la ascendeni la urmai. Acest patrimoniu sau potenial genetic cu care se nate omul este cunoscut sub denumirea de genotip. Genotipul reprezint ansamblul sau totalitatea genelor pe care le posed un individ i care condiioneaz din interior construcia noului nscut, instalarea i funcionarea caracterelor generale ale speciei, ca i a nsuirilor individuale.

 • I. Personalitateab) Mediul socio-uman, cadru optim al dezvoltrii psihice ontogeneticeMediul este constituit din ansamblul condiiilor materiale i spirituale (culturale) care reprezint cadrul de existen i de dezvoltare a omului. Mediul este format din totalitatea condiiilor naturale (mediul geografic) i sociale (mediul social), a influenelor spontane i organizate care se exercit asupra individului.Maturizarea psihic ce se produce n cadrul programului genetic al omului este condiionat de influenele mediului ambiant, mai ales de mediul socio-cultural.

 • I. Personalitateac). Educaia factor determinant al formrii i dezvoltrii personalitiiEducaia face parte din influenele externe exercitate asupra omului, fiind componenta cea mai semnificativ a mediului social. Ea formeaz categoria influenelor externe cele mai organizate care au ca finalitate expres formarea personalitii umane.Educaia este un proces de transformare contient a omului, potrivit unui scop. Ea este influen formativ intenionat i dirijat n direcia unor rezultate stabilite anticipat. Educaia presupune elaborarea anticipat a unui program de aciune n conformitate cu scopul urmrit

 • II. Atelierul de art plastic din Clubul Copiilor

  II.1.DefiniiiAtelier a) incinta n care are loc elaborarea operei de art;Activitate de atelier forma principal de organizare, desfurare i evaluare a procesului de nvare vizual ce are un caracter predominant practic, de exersare, n condiii materiale autentice i accesibile, a limbajului i tehnicilor culorii, liniei, formei spaiale. II.2. AtelierulAtelierul trebuie s fie o ncpere bun, adecvat luminat, care are o podea dreapt i neted, cldur suficient i utilajul necesar care s asigure condiiile potrivite creaiei,

 • II. Atelierul de art plastic din Clubul CopiilorII.3. Cercul de Art plasticCercul este o activitate extracurricular, organizat, ndrumat, realizat n afara programelor de nvmnt i a programelor colare. n cadrul cercului de Educaie plastic, participarea se face pe baza liberei alegeri, membrii cercului manifestnd aptitudini, nclinaii sau interese pentru activitatea respectiv, n cerc realizndu-se n mod optim ndrumarea i dezvoltarea intereselor i nclinaiilor, a aptitudinilor de creaie i a talentelor.

 • II. Atelierul de art plastic din Clubul CopiilorConinutul activitii de cerc fiind mai elastic i mai variat, difer de cel al leciilor, n acelai timp sprijinind i completnd procesul de nvmnt. Activitatea are un caracter practic, este o activitate de grup, evidena i verificarea fcndu-se pe baza aprecierii colective. Spre deosebire de activitatea de mas, are un caracter mai sistematic este mai temeinic i mai persistent.Ca form specific de organizare a activitii elevilor ce vizeaz dezvoltarea aptitudinilor, aprofundarea cunotinelor, exersarea creativitii, nu este o activitate paralel colii i nici una care l suprancarc pe elev; este o modalitate de a petrece timpul liber plcut, util i instructiv.

 • II. Atelierul de art plastic din Clubul CopiilorII.4. Organizarea activitii de ateliern cadrul activitii de atelier, se poate lucra pe grupe restrnse, putndu-se aborda simultan mai multe tehnici sau procedee de lucru, total diferite de temele abordate la clasCercul de Educaie plastic poate fi spaiul ideal pentru educaia personalizat i pentru experimente de performan individual, dar i de grup constituit pe o anumit afinitate, mai exact performane pe grupuri simultan antrenate n rezolvarea aceleiai probleme de limbaj dar n modaliti tehnice diferite

 • II. Atelierul de art plastic din Clubul CopiilorII.5. Formarea deprinderilor i aptitudinilor n cadrul activitiiStructura aptitudinii pentru arta plastic se compune din ase factori: ndemnarea manual, perseverena, inteligena practic facilitatea perceptual, imaginaia creatoare, judecata estetic, la aceast .enumerare adugndu-se ali factori eseniali (simul culorilor i sensibilitatea)n cadrul cercului se formeaz n primul rnd deprinderi de ordine n lucru, de activitate n contextul grupului, deci n context social. Exerciiul repetat duce treptat la reducerea controlului contient, la realizarea spontan i facil, deprinderea devenind .astfel o component automat .a activitii

 • II. Atelierul de art plastic din Clubul CopiilorII.6. Creativitatea, dimensiune complex a personalitiia) DefiniiiCreativitatea vizual ansamblu de predispoziii vizualo-manuale, facilitate i influenate n dezvoltarea lor att de cultivarea funciei plastice a cortex-subcortexului fiecrui individ uman ct i, respectiv, de specificul, calitatea i solicitrile mediului ambiant n fiecare oper cu valoare de ntrebuinare sau cu valoare n sine (Ion ual)

 • II. Atelierul de art plastic din Clubul Copiilorb) Procesul de creaieFactori care influeneaz creativitatea la copii:a) factori interni, care in de trsturile de personalitate ale copilului interesele copilului, abilitile de nvare, temperament. b) factori externi, care in de mediul social n care triete copilul familia, coala, prietenii, activitile extracolare.Procesul creativ la copil n activitatea de .cerc presupune o dispoziie general a personalitii spre nou

 • II. Atelierul de art plastic din Clubul Copiilornvarea n cercul artistico-plastic se face din proprie iniiativ. Volumul cunotinelor ce pot fi asimilate ntr-o astfel de nvare este mult mai mare n unitatea de timp dect n situaia cnd exist nuana de obiectivitate cum este la lecia de classe creeaz un climat de nvare cu caracter neautoritar, climat n care ajutorul n caz de eec sau greeli poate s vin neobservat, prentmpinndu-se astfel pierderea curajului i ncrederii n forele proprii, cunoscut fiind efectul paralizant al eecurilor, efect ce poate marca ntreaga evoluie ulterioar a individului. Aici se creeaz condiii pentru ndrumarea elevilor la momentul potrivit i a gsi soluiile cele mai bune.

 • II. Atelierul de art plastic din Clubul CopiilorII.7. Personalitatea copilului prin descoperirea i valorificarea potenialului creatorn cadrul cercului de desen pictur se ofer cmp deschis manifestrii spiritului de iniiativ, valorificnd potenialul intelectual, creativitatea i aptitudinile artistice de care dispun copiii. Coninutul activitii cercului de desen pictur este diferit de cea a leciilor de clas , n sensul c este mai variat i flexibil, se pot trata tematici diverse, se folosesc tehnici diferite de lucru (acurela, tempera, tu, pastel, colaj, etc) cu accent pe aplicaie.

 • II. Atelierul de art plastic din Clubul Copiilorn domeniul creaiei plastice copiii, nc de la vrste fragede, pot ndeplini un act de creaie personal, impunndu-i propria lor viziune despre lumea nconjuratoare exprimnd spontan universul lor interior care sfrete prin a emoiona estetic. La copiii de vrst colar mare, datorit particularitilor fizico-psihice din aceast perioad, vor putea fi abordate probleme majore, care solicit att imaginaia, gndirea teoretic abstract a copilului ct i ndemnarea, dexteritatea manual. De asemenea, la aceast vrst vor fi interesai de probleme tehnologice, avnd capacitatea de a urmri expuneri mai lungi.

 • II. Atelierul de art plastic din Clubul CopiilorII.8. Activitatea de atelierActivitatea de cerc nu poate fi dect o activitate de atelier, predominant practic. Fiecare problem plastic se aplic practic, de elevi, mpreun cu profesorul;elevii au posibilitatea s gseasc soluii, s propun diferite modaliti de rezolvare. Nu se ofer modele, nici reete, formule sau scheme de-a gata. Cunoaterea predominant practic este mai captivant dect orice tip de lecie,pentru c se constituie pe o aciune natural, de explorare i exersareActivitatea ca exerciiu-joc este calea cea mai eficient de nvare tehnologic i gramatical cu obiective operaionale i performane minime evaluate imediat.

 • II. Atelierul de art plastic din Clubul CopiilorII.8.2. Exemple de activiti de atelier

of 43

Embed Size (px)
Recommended