Home >Documents >ASPECTE CONTABILE PRIVIND IMPOZITAREA PROFITULUI. ABORDARE NAȚIONALĂ ȘI INTERNAȚIONALĂ

ASPECTE CONTABILE PRIVIND IMPOZITAREA PROFITULUI. ABORDARE NAȚIONALĂ ȘI INTERNAȚIONALĂ

Date post:17-Dec-2015
Category:
View:23 times
Download:13 times
Share this document with a friend
Description:
ASPECTE CONTABILE PRIVIND IMPOZITAREA PROFITULUI. ABORDARE NAȚIONALĂ ȘI INTERNAȚIONALĂ - aspecte fiscale si contabile! Tot ce trebuie sa stii despre impozitarea profitului gasesti in aceasta licenta!
Transcript:

CAPITOLUL 1

CAPITOLUL 1

CONSIDERENTE FINANCIAR - FISCALE PRIVIND

IMPOZITUL PE PROFIT

1.1. Aspecte generale privind impozitul

1.1.1. Impunerea impozitului n viaa social

Impozitul, punct nodal al fiscalitii, este, ca i aceasta din urm, produsul istoriei. n Grecia Antic i, mai apoi, n Imperiul Roman, costul activitilor publice a fost finanat direct de catre membrii bogai ai comunitii. O dat cu creterea puterii statului i extinderea activitilor acestuia, a fost nevoie de venituri permanente i cresctoare. Acestea au fost obinute prin pli (contribuii) obligatorii care au condus la dezvoltarea unui sistem fiscal.

La rndul su, Imperiul Bizantin a dispus de un sistem de impozitare sofisticat. El a fost dezvoltat de un geniu financiar, Ioan Cappadocianul (secolul al VI-lea d. Hr.), trezorier imperial al lui Justinian. Impozitarea se baza pe prosperitate, iar impozitele erau pltite per capita, dup averea deinut. S-a spus c, n acea perioad, contribuabilii ru platnici ori lsau visteria goal ori mureau.

n afara cii panice de impunere a impozitului n viaa social , adic prin extinderea puterii i activitilor interne ale statului, mai este verosimil i o alt cale. Astfel, este probabil c originea impozitului s se afle n transformarea jafurilor n tribut, impus populaiilor cucerite de ctre nvingtor. Este dificil ns de a gsi originile certe ale impozitului, pentru c statului, n cutare de susinere financiar la nceputurile sale, i era indiferent dac tributul era pltit de proprii si ceteni sau de cei supui n urma rzboaielor.

Astfel, exist i o teorie, poate cel mai des ntlnit, despre originile impozitului i statului, care reflect viziunea economitilor. Ea se bazeaz pe ipoteza c primul a dat natere celui de-al doilea atunci cnd dezvoltarea societii a permis realizarea unui surplus economic i c acesta ar fi fost imediat i n mod regulat acaparat de ctre un grup care se detaeaz de restul comunitii. Potrivit acestei teorii, surplusul economic nsuit de grupuri de putere este identificat cu impozitul care ar fi constituit temelia fondrii statului.

Cert este c aceast inovaie formidabil care este impozitul a nsoit permanent statul n prefacerile la care acesta a fost supus de istorie sau cele la care statul a contribuit n decursul istoriei: ,, Cci dac istoria a proiectat un rzboi, fiscul s-a asociat imediat pentru nevoia de bani. De s-a hotrt o reorganizare social, o expediie, o cucerire sau o micare de alt natur, tot fiscul a fost elementul cel mai de seam sub a crui oblduire au nceput i s-au sfrit toate aceste noianuri de fapte i ntmplri..Pe msur ce organizarea statal se dezvolt, aceasta este nsoit de impozitul permanent perceput pe cale de autoritate. n acest context, faptul c impozitul trebuie s finaneze o administraie tot mai complex a statului determin conductorii de state, susinui de ctre juriti, s revendice prerogative fiscale. Astfel, n Anglia, favorizat de conjunctura c era o ar unitar i cu puine frmntri sociale, dup apariia Magna Charta Libertatum (1215), a fost realizat n 1297 un nou sistem fiscal, care s-a impus tuturor cetenilor, fr deosebire, caracteristic acestui sistem fiind faptul c era bine definit i n general.

La nceputurile existenei sale, impozitul nu numai c nu era permanent, dar i rolul su era limitat i obscur. Cu timpul, el ncepe s fie reformat de ctre conductorii de state, iar el nsui, la rndul su, st la baza reformelor la care statul a fost supus de-a lungul timpului. Toate statele moderne i-au bazat dezvoltarea economiilor i extinderea puterii lor, n mare parte, pe fiscalitate, fie c aceasta era suportat numai de proprii ceteni sau i de cetenii altor state aflate ntr-o form sau alta de dependen fa de statul respectiv.

Destul de timpuriu, oamenii de tiin i-au dat seama c, dei funcia impozitului este esenialmente financiar, aceasta include totui, mai mult sau mai puin, i o component intervenionist. Astfel, marealul Vauban (1633-1707) subliniaz n cunoscuta sa lucrare Projet dune dme royale (interzis n 1707) efectul de descurajare pe care fiscalitatea excesiv l produce asupra activitii i investiiilor. n aceste condiii, ncepnd cu finele secolului al XVII-lea, impozitul este perceput ca un obstacol n calea libertilor economice. Aceast perspectiv nsoete ntreg secolul al XVIII-lea i modific n mod sensibil raportrile stat economie impozit.

O dat cu dezvoltarea ideilor liberale din aceast perioad, concepia despre impozit i fiscalitate se modific. Potrivit acesteia, impozitul nu numai c nu trebuie s perturbe mecanismele economice fireti, naturale, dar el trebuie s fie adecvat unei noi viziuni despre stat, redus strict la funciile sale administrative. Putem spune deci c impozitul nu mai are legitimare n epoca la care ne referim (sec. al XVII-lea i al XVIII-lea), dect n msura n care el este prelevat numai pentru ntreinerea statului care asigur garantarea drepturilor individuale, sigurana personal i a bunurilor.

Totui, ideea unei intervenii a statului n mecanismele economice dateaz de pe vremea doctrinelor mercantiliste de la finele secolului al XVI-lea si secolul al XVII-lea. Spre exemplu Colbert, n Frana secolului al XVII-lea, iniia: acordarea de privilegii fiscale i subvenii pentru crearea manufacturilor consacrate mai ales produciilor necesare unui comer exterior remunerator (articole de lux, postav, oel), taxarea general a preurilor i salariilor, reglementarea strict a calitii produselor i dezvoltarea transporturilor care completeaz acest program sistematic de intervenie a statului.

n viziunea intervenionitilor contemporani, ,,impozitul, bazndu-se pe un potenial tehnologic puternic, pe evoluia analizei economice, mai ales pe analiza keynesian, a devenit un mijloc de construire a unui model de economie, de a-i modifica organizarea, de a transforma condiiile de producie i de consum, de a-i regulariza evoluiile, dar i de a transforma la termen structurile societii.

Cu toate oscilaiile regsite att n teoria ct i n practica fiscal privitoare la impozit, acesta s-a instaurat devreme i definitiv n contiina oamenilor i n arsenalul instrumentelor statale pentru a i se acorda toat atenia i tot respectul.

1.1.2. Definirea impozitului

Modul n care a fost i este definit impozitul difer n funcie de cum s-a impus i a fost perceput aceasta ntr-o etap sau alta, n cursul istoriei sale milenare. De altfel definiiile, mai vechi sau mai noi, date impozitului, se circumscriu teoriile despre impozit care au fost emise n decursul vremii. Dintre definiiile contemporane date impozitului, fac parte:

a). Gaston Jeze consider c ,,impozitul este o prestaie pecuniar, pretins pe cale de autoritate, cu titlu definitiv i fr contraprestaie, n vederea acoperirii cheltuielilor publice

b). ntr-o lucrare mai recent, Lucien Mehl i Pierre Beltrame definesc impozitul ca ,,o prestaie pecuniar, pretins de autoritatea public de la persoane fizice i morale, dup capacitile lor contributive i fr contraprestaie determinat, n principiul pentru acoperirea cheltuielilor publice i, n mod accesoriu, cu scopuri intervenioniste ale puterii publice

c). Alain Euzeby nelege prin impozite ,,prelevri pecuniare pretinse persoanelor fizice i morale, pe cale de autoritate, cu titlu definitiv i fr contraprestaie direct, n vederea acoperirii cheltuielilor publice i interveniei economice i sociale a puterilor publice

Elementul esenial coninut n plus de ultimele dou definiii faa de prima l constituie sublinierea funciei intervenioniste a impozitului, tocmai ca urmare a consacrrii, ntre timp, a acestei funii, mai ales n urma analizei macroeconomice keynesiene.

d). O definiie riguroas d C. Tulai, n opinia cruia ,,impozitele reprezint, n zilele noastre, obligaii pecuniare pretinse, n temeiul legii, de ctre autoritatea public, de la persoane fizice i juridice, n raport cu capacitatea contributiv a acestora, preluate de la bugetul statului n mod silit i fr contraprestaie imediat i folosite de ctre acesta ca resurse pentru acoperirea cheltuielilor publice i ca instrument de armonizare a interesului public cu interesele individuale ale oamenilor

e). Ioan Talpo consider c ,,impozitul reprezint o form de prelevare silit la dispoziia statului, fr contraprestaie direct i cu titlu nerambursabil, a unei pri din veniturile sau averea unei persoane fizice i/sau juridice, n vederea acoperirii unor necesiti publice

1.1.3. Teorii privind impozitul

Teoriile privind impozitul ncearc s caute justificarea legitimitii impozitului pentru a obine sau justifica consimmntul contribuabililor la plata i la creterea impozitelor.

Teoria impozitului-schimb

Aceast concepie a impozitului-schimb, cunoscut i ca teza impozit-asigurare, impozit-contrapartid sau teoria beneficiului, a predominat n a doua jumtate a secolului al XVIII-lea i n cursul secolului al XIX-lea i este fundamentul doctrinei liberale. Ea se bazeaz pe presupunerea c impozitul este preul pltit de fiecare contribuabil pentru securitate i serviciile primite din partea statului.

Printre principalii reprezentani ai acestei teorii se numr Th. Hobbes si Vauban n secolul al XVII-lea, J. Locke (potrivit cruia impozitul este o contrapartid pentru protecia vieii, bunurilor i indivizilor), J. J. Rousseau, A. Smith i Montesquieu n secolul al XVIII-lea. Aceasta din urm , n cartea a XIII-a din Lesprit des lois, vede n impozite ,, o parte pe care fiecare cetean o d din bunul su pentru a avea sigurana celeilalte pri rmase lui sau de a se bucura deplin de aceasta

Criticii acestei teorii au argumentat c, n primul rnd, trebuie msurat ceea ce nu se poate msura i, n al doilea rnd, c ea este incompatibil cu justiia social, deoarece cea mai mare nevoie de avantaje o au cei care au o capacitate foarte redus de contribuie prin intermediul plii de impozite.

Teoria surplusului economic

Teoria surplusului economic a fos

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended