Home >Documents >Asigurari comerciale

Asigurari comerciale

Date post:23-Dec-2015
Category:
View:11 times
Download:1 times
Share this document with a friend
Description:
ASIGURARI COMERCIALE
Transcript:

1. Asigurarea cldirilor i a coninutului acestora

Condiii generale privind obiectul i riscurile asigurate

Asigurarea cldirilor este o asigurare cu caracter facultativ, inclus n portofoliu tuturor societilor de asigurare, care i desfoar activitatea n Romnia n cadrul ramurii de non-life.

Se poate ncheia de persoane fizice i juridice, n general cu sediul sau reedina n Romnia la societi de asigurri care practic asigurri non-life. Obiectul i riscurile asigurate sunt n general aceleai la toate societile de asigurare, diferit fiind mecanismul de ncheiere al asigurrii.

Obiectul asigurrii : - potrivit asigurrii de bunuri pot fi asigurate:

cldiri i alte construcii( inclusiv instalaiile fixe aferente) care servesc pentru: locuine, birouri, construcii, instalaii industriale, magazine, depozite de mrfuri, ateliere, teatre, cinematografe, cluburi, muzee, expoziii, dependene, etc. , construcii n curs de execuie, mprejurimile, etc.

mainile, utilajele, instalaiile, motoarele, uneltele, inventarul gospodresc i alte mijloace fixe.

mrfurile, materii prime i auxiliare, materiale, semifabricatele, produse finite i alte mijloace circulante materiale.

Riscuri asigurate : - n asigurarea cldirilor, altor construcii i a coninutului lor se iau n considerare urmtoarele riscuri generale: incendiu, trsnet, explozie, ploaie torenial inclusiv efectele indirecte ale acesteia, grindin, inundaie, furtun, uragan, cutremur de pmnt, prbuire sau alunecare de teren, greutatea stratului de zpad pe cldiri i construcii, avalane de zpad, cderea pe cldiri a unor corpuri, ap de conduct, etc. Riscurile excluse : - distrugeri la bunurile asigurabile menionate datorate unor surse normale de cldur sau prin oxidare, fermentare, cldur, afumare, etc;

Asigurarea de bunuri se ncheie pe dou tipuri de poli: standard ( incendiu, explozie, cderi de corpuri) i extins( celelalte riscuri asigurabile la fiecare risc corespunzndu-i cota de prim).

Mecanismul asigurrii : - comport anumite aspecte caracteristice referitoare la : modul de ncheiere al asigurrii, suma asigurat, prima de asigurare, obligaiile prilor contractante.

Asigurarea cldirilor i construciilor se ncheie la solicitarea persoanei fizice i juridice, pe baza declaraiei de asigurare, respectiv a contractului de asigurare. Durata asigurrii este de un an, dar la cerere asigurarea poate fi ncheiat i pe perioade mai reduse de timp( cel puin 3 luni), sau mai mari de timp( cel mult 5 ani).

Suma asigurat : - se stabilete prin negociere ntre asigurat i societatea de asigurare, n baza declaraiei de asigurare, dar innd seama de valoarea din nou a bunului asigurat( valoarea de nlocuire diminuat cu uzura) n momentul asigurrii.

Prima de asigurare : - se calculeaz potrivit sistemului de cote tarifare de asigurare difereniate pe categorii de bunuri, de cldiri i construcii, se calculeaz la fel i pentru celelalte bunuri aflate n acestea.

Cele mai multe societi de asigurare practic un sistem de cote tarifare difereniat pentru cldiri i pentru bunurile care se gsesc n acestea.

Plata primelor de asigurare se face anticipat i integral, n numerar sau cu ordin de plat, direct la societatea de asigurare care ncheie asigurarea. La asigurrile ncheiate pe un an, la cererea asiguratului plata primelor de asigurare se poate face i ealonat, n rate subanuale, iar la asigurrile ncheiate pe mai muli ani plata primelor de asigurare se poate face anual corespunztor cu actualizarea sumei asigurate proporional cu rata inflaiei.

Obligaiile prilor : - sunt stabilite n contractul de asigurare astfel nct s stimuleze aportul acestora n derularea asigurrii.

obligaiile asigurtorului: - protecia prin asigurare ncepe de regul dup 24 de ore de la expirarea zilei n care s-au achitat primele de asigurare i s-a semnat contractul de asigurare, ea nceteaz la ora 24 a ultimei zile din perioada de valabilitate a asigurrii. Asigurtorul are obligaia de a plti suma asigurat sau o parte egal cu valoarea reparaiilor sau a nlocuirilor, la apariia evenimentului asigurat.

obligaiile asiguratului: - const n ntreinerea bunurilor asigurate (cldirilor, construciilor sau alte bunuri) n condiii corespunztoare destinaiei acestora pentru a preveni producerea unor pagube. La producerea evenimentului asigurat, asiguratul trebuie s ia toate msurile posibile de limitare a pagubelor, pe seama asigurtorului i n limita sumei asigurate, de pstrare a bunurilor calamitate, s ntiineze n scris societatea de asigurare asupra producerii evenimentului asigurat ntr-un termen bine precizat prin contractul de asigurare, s ntiineze n caz de incendiu sau explozie organele de poliie sau pompieri cele mai apropiate.

Dac prin nerespectarea acestor obligaii de ctre asigurat s-ar putea produce pagube la bunul asigurat, sau paguba existent s-ar putea mrii, societatea de asigurare poate denuna contractul de asigurare chiar fr restituirea primelor de asigurare achitate sau poate refuza despgubirea ca urmarea a producerii pagubei.

Despgubirea de asigurare :

Se face ca urmare a producerii evenimentului asigurat, dac bunurile sau cldirile fac obiectul unei asigurri.

Cu aceast ocazie se impun succesiv urmtoarele operaii: ntiinarea, constatarea pagubei, evaluarea pagubei, calculul i plata despgubirilor.

2. Asigurarea mainilor, instalaiilor, utilajelor pentru cazurile de avarii accidentale

Pe lng riscurile asigurate (clasice) de incendiu i alte calamiti naturale, instalaiile i utilajele care se gsesc n cldirile asigurate sunt supuse unor riscuri specifice care poart denumirea de avarii accidentale.

Avariile accidentale la maini i utilaje sunt generate de o serie de riscuri, ntre care:

ruperi sau deformri n timpul funcionrii, ciocniri, loviri sau izbiri cu alte corpuri, explozie, efecte chimice, calorice i electrice asupra instalaiilor, trznet, cutremur de pmnt, furtun, uragane, ploaie torenial, nghe, alunecare de teren, cderea pe utilaje a unor corpuri, etc.

defecte de construcie, de material, de turnare sau montare, cu unele excepii.Ca de pild riscurile de producere a unor pagube la unelte i piese fixate numai temporar la maini, utilaje i instalaii( ca burghie, cuite, prize, site ,curele de transmisie, cabluri, lanuri, garnituri, etc.) se iau n asigurare prin asimilare cu condiia ca acestea s fi fost montate n ansamblu tehnic n momentul producerii avariei.

Mecanismul asigurrii nu comport elemente specifice. Asigurarea se ncheie pe baza declaraiei de asigurare, urmat de acceptarea i ncheierea contractului de asigurare.

3. Asigurarea lucrrilor de construcii-montaj

Lucrrile de construcie montaj au un coninut complex. Ele reflect cadrul specific al realizrii lucrrilor de investiii ale diferiilor investitori prin aportul i implicarea firmelor specializate de antrepriz n construcie-montaj.

Obiectul asigurrii l constituie bunuri i cheltuielile aferente lucrrilor de construcie-montaj:

bunuri materiale ncorporate definitiv sau temporar n obiectivul de construcie-montaj aflat n curs de execuie

materiale de construcii aflate n stoc, pe antier destinate de a fi ncorporate n oper

utilaje, instalaii i echipamente de construcii

maini de construcii

cheltuieli impuse de curarea terenului i de nlturarea molozului i resturilor, dup i ca urmare a producerii unor pagube cuprinse n asigurare.

Suma asigurat reprezint valoarea total a contractului aferent lucrrilor de construcie-montaj, la care se adaug valoarea mainilor, utilajelor, instalaiilor, materialelor sau altor bunuri i cheltuieli necesare executrii lucrrilor.

Primele de asigurare sunt stabilite pe baza cotelor tarifare, iar plata acestora are loc, de regul, ealonat n cadrul perioadei de asigurare.

Durata asigurrii se stabilete astfel nct s se suprapun duratei de executare a lucrrilor de construcie-montaj inclusiv perioada de recepie i de garanie a lucrrilor. n caz de prelungire a perioadei de execuie a lucrrilor, asigurtorul percepe prime de asigurare suplimentare, iar n caz de scurtare a perioadei de execuie, o parte din primele de asigurare ncasate se restituie asiguratului.

Rspunderea asigurtorului i obligaiile asiguratului sunt ncadrate n regimul comun al asigurrilor de bunuri.

Despgubirea este stabilit n corelaie cu mrimea pagubei i sumei asigurate. Se acoper pagubele produse bunurilor asigurate menionate anterior, ca obiect al asigurrii n perioada de valabilitate a contractului, pagube cauzate de riscuri asigurate.

n principiu n aceast asigurare se despgubesc: cheltuieli fcute de asigurat pentru salvarea i conservarea bunurilor, micorarea pagubelor, prevenirea extinderii sinistrului, evaluarea pagubelor produse, cheltuieli cu demontarea i montarea unor bunuri ca urmare a pagubelor cuprinse n asigurare, alte cheltuieli.

4. Asigurarea de rspundere civil a constructoruluiSe ncheie de obicei mpreun( n acelai contract) cu asigurarea de bunuri aparinnd constructorului, formnd un tot unitar, dar are ca obiect rspunderea civil a constructorului pentru pagube materiale i vtmri corporale produse terilor.

Suma asigurat se stabilete prin convenia prilor n corelaie cu natura lucrrilor de construcie-montaj la care se refer contractul de asigurare, numrul personalului angajat, numrul i caracteristicile mainilor i utilajelor folosite, legislatura i uzanele n materie din ara n care se execut lucrarea de construcie-montaj.

Alte mecanisme cu privire la mecanismul acestei asigurri de rspundere civil a constructorului se suprapun ori se asimileaz celor care rspund asigurrii lucrrilor de construcie-montaj.

5.Asigurarea locuinelor

Pentru persoane fizice este necesar protecia bunurilor dobndite ca urmare a mult

Click here to load reader

Reader Image
Embed Size (px)
Recommended