Home >Documents >Asigurari Cargo Referat

Asigurari Cargo Referat

Date post:01-Mar-2016
Category:
View:59 times
Download:0 times
Share this document with a friend
Description:
Referat asigurari si reasigurari
Transcript:

Prezentare PowerPoint

ECHIPA:Miu Evelina-IoanaMurgu Mihai ArtenianMoldovan Georgiana Carmen Larisa

ASIGURARI CARGOAsigurarea Cargo este un tip de asigurare menit sa ofere acoperire pentru transportul bunurilor, a marfii in general.

Orice persoana fizica/juridica poate asigura bunurile transportate pentru riscurile ce pot sa apara in timpul transportului.

Este valabila pentru transporturi de toate tipurile: terestru, aerian, maritim sau combinat.OBIECTUL ASIGURRII n condiii speciale pot fi acceptate i mrfuri perisabile, periculoase (uor combustibile, inflamabile sau explozive, lichide acide), bunurile de valoare mare (bani, hrtii de valoare, documente, obiecte preioase, colecii, tablouri), precum i animalele vii.= mrfurile obinuite care sunt transportate pe cile ferate, cu vehicule sau prin pot.

Tipuri de polite CARGO

Polita individuala - pentru un singur transport, acoperirea riscurilor fiind delimitata in timp si spatiu conform contractului.

Tip abonament - pe o anumita perioada de timp, de obicei 12 luni, acoperind riscurile tuturor transporturilor efectuate in perioada de asigurare conform conditiilor contractuale.SUMA ASIGURAT

-valoarea marfii, potrivit facturii originale sau, in cazul in care ea nu are o valoare comerciala, se poate accepta valoarea de piata la locul expedierii in momentul incheierii asigurarii

- costul transportului, al asigurarii, daca acestea nu sunt incluse in valoarea facturii

- cheltuieli, taxe, comisioane vamale si orice alte costuri ocazionate de transportul marfii

- supraasigurare de 10% din valoarea bunului, daca nu s-a convenit altfel, pentru acoperirea cheltuielilor care nu pot fi prevazute la incheierea asigurarii (exceptie fac amenzile, penalizarile si altele asemenea).Este data de valoarea marfii inclusa in contractul de asigurare si este formata din:

Prima de asigurareSe determin prin nmulirea sumei asigurate cu cota de prim. Cotele de prim variaz n funcie de felul transportului.

Factorii ce influenteaza valoare primei de asigurare:- riscurile acoperiteclasificarea incarcaturiimodul de ambalare a incarcaturiirutele de transport utilizatedistanta de transportvolumul transportatexistenta sistemului de securitate si insotire a incarcaturii.

EXEMPLUFirma producatoare de masini Mercedes transporta autoturisme noi pe cale maritima (Marea Nordului- Marea Neagra), utilizand o nava din anul 2008 (mai noua de 16 ani). De-a lungul transportului, va exista o transbordare, atunci cand autoturismele vor fi descarcate de pe nava, si preluate de tiruri, in portul Constanta. Perioada transportului este 8-10 aprilie.

Tipul de asigurare folosit este ASIGURARE CARGO A fara fransiza, incluzand urmatoarele riscuri suplimentare:-Ruginire si oxidare suplimentara-Asudare, incingere, mucegaire si combustie spontana

Astfel:Pentru autoturisme noi - cota de prima este situate in intervalul (0,35;0,55)Pentru transbordare mixta, baza este cea maritima, prin urmare majorarea cotei este de 0,1%Avand in vedere ca nava este mai noua de 16 ani, nu se aplica majorari suplimentare privind acest aspectPentru riscurile suplimentare asigurate se majoreaza prima cu (0.09;0.18), respectiv (0.06;0.18)Avand in vedere faptul ca se realiz transport terestru ulterior celui maritim, se aplica o majorare cu 0.015%

Exemplul 2Compania Persan SA trasporta covoare in valoare de 50.000 euro din Turcia in Romania (Marea Neagra Marea Neagra), utilizand o nava din anul 1978. De-a lungul transportuli vor exista doua transbordari, una pana in portul Samsun, unde covoarele vor fi urcate pe vapor si una in portul Constanta, unde covoarele vor fi preluate de tiruri si transportate la depozit.Asiguratul a incheiat o polita de asigurare CARGO de tip A, fara riscuri suplimentare. Asiguratul va plati:Pentru covoare cota de prima se afla in intervalul (0.35 0.55)Pentru transbordare mixta cota de prima se majoreaza cu 0.1%Pentru transporul anterior celi maritim se adauga o prima de 0.015% (pe cale terestra)Pentru transporul ulterior celui maritim se adauga o prima de 0.015% (pe cale terestra)Nava este mai veche de 40 de ani ceea ce inseamna ca se va majora cota cu 1%In cazul in care nava se va scufunda, risc ce este acoperit de Asigurarea CARGO, asiguratl va primi ca despagubire toata suma asigurata.

Tipuri de asigurari CARGOExista practic trei tipuri de asigurare Cargo, tipul A, B, si C, acestea avand caracteristici diferite, precum si grade diferite de acoperire a riscurilor.

Conditia "A"este cea mai cuprinzatoare si acopera toate riscurile de avarie sau pierdere a bunurilor cu exceptia excluderilor expres mentionate n polita.Conditia "C"acopera urmatoarele riscuri (mai putin excluderile mentionate expres n polita):incendiu sau explozieesuarea, rasturnarea sau scufundarea navei/ambarcatiuniirasturnarea sau deraierea mijlocului de transport terestrucoliziunea sau contactul navei sau mijlocului de transport cu orice obiect extern, altul dect apadescarcarea marfii ntr-un port de refugiusacrificiul n avaria generalaConditia "B"mai acopera fata de conditia "C" si urmatoarele riscuri:-cutremur-eruptie vulcanica si trasnet-luarea marfii de valuri-intrarea apei de mare, lac sau ru n ambarcatiune, mijloc de transport sau loc de depozitare-dauna totala a oricarui colet cazut peste bord sau scapat n timpul ncarcarii sau descarcarii ambarcatiunii sau mijlocului de transportRiscurile excluse- Avariile produse din cauza asiguratului (ambalarea necorespunzatoare a bunurilor/marfii, ceea ce poate provoca scugeri, alte deteriorari, etc.)Viciul propriu sau natura marfii asigurate; Intarzierea livrarii; Nepotrivirea mijlocului de transport sau starea de nefunctionalitate corespunzatoare, daca aceasta era cunoscuta de asigurat; Neindeplinirea obligatiilor financiare sau insolvabilitatea proprietarilor, administratorilor sau operatorilor mijlocului de transport; Razboi, turbulari civile, greve, acte de terorism, etc.

DESPAGUBIREADespgubirea Asigurarea acoper pagubele aprute n perioada de valabilitate a contractului de asigurare, cauzate de avarierea sau distrugerea, brusc i neprevzut a bunurilor cuprinse n asigurare i care fac necesar repararea sau nlocuirea lor. Despgubirea nu poate depi, n legtur cu fiecare din bunurile asigurate, suma asigurat, limita despgubirii pentru un eveniment i nici suma asigurat total.Asigurtorul nu acord despgubiri pentru:a) pagubele situate sub limita franizei prevzute n contract pentru fiecare eveniment n parte;b) pagubele indirecte de orice c)pierderile sau avariile din cauza proiectrii necorespunztoare; d) pierderea sau avarierea cauzate de defectele mecanice, electrice etc.

Perioada de asigurarePerioada de asigurare incepe in momentul primirii incarcaturii din depozit in punctul de plecare, continua pe durata transportului efectiv (incluzand reincarcarile, transbordarile si pastrarea intermediara in punctele de reincarcare si transbordare) si inceteaza in momentul de livrare a incarcaturii la depozitul destinatarului sau la un alt depozit terminal indicat in polita.