Home >Documents >ASC Radescu Raspunsuri Intrebari

ASC Radescu Raspunsuri Intrebari

Date post:23-Oct-2015
Category:
View:60 times
Download:6 times
Share this document with a friend
Description:
Politehnica, facultate
Transcript:
 • Principii si metodologii de testare pentru procesoare (L1A)

  1. Definiti diferentele dintre procesoarele CISC (x86) si RISC.Procesoarele RISC au inaugurat un nou set de principii arhitecturale: setul de

  instructiuni sa fie simplu, instructiunile trebuie sa ruleze la cea mai mare viteza posibila, notiunea de pipeline este mai importanta decat dimensiunea stului de instructiuni, tehnologia compilatorului este un element critic intr-un procesor RISC. Punctele relevante ale arhitecturii RISC reprezinta si diferentele dintre procesoarele CISC, insa azi majoritatea procesoarelor au numar de intructiuni ca si cele CISC (numar mare de instructiuni) .

  2. Explicati cum s-a transat rivalitatea dintre arhitecturile RISC si CISC. Rezultatele cercetarilor privind punctele relevante ale filosofiei RISC au dat

  nastere unei arhitecturi mai simple caracterizate de instructiuni mai putine ,mai multe registre ,acces simplificat pentru incarcarea si depozitarea datelelor in memoria principala si posibilitatea executiei intr-o singura perioada de ceas. Odata cu evolutia microprocesoarelor RISC, s-a descoperit ca avantajul acestora nu consta numai in micsorarea setului de instructiuni, ci si in simplitatea acestora. Azi majoritatea microporcesoarelor RISC au cam acelasi numar de instructiuni ca si cele CISC , de aceea vechea rivalitate CISC-RISC si a pierdut semnificatia.

  3. Definiti conceptele de benchmark si benchmarking.Termenul de benchmark reprezinta rezultatul rularii unui set de programe sau de

  alte aplicatii atunci cand se doreste evaluarea performantei unui obiect cu ajutorul aplicarii mai multor teste standard sau incercari. Termenul mai este folosit si pentru a denumi programe special construite in acest scop.

  Benchmarking este de obicei asociat cu evaluarea performantelor carcateristice componentelor hard ale unui PC ca de exemplu performanta unui procesor de a calcula in virgula mobila dar de asemenea exista circumstante cand aceasta operatie se poate aplica si componentelor soft. Benchmark-ul de sotware realizeaza evaluarea performantelor compilatoarelor si ale managementului bazelor de date integrate in software ul evaluat.

  4. Care este diferenta dintre un benchmark sintetic si unul aplicat?Sistemele de benchmark sunt create astfel incat sa poata sa reproduca un anumit

  tip de incarcare pentru o anumita componenta sau pt un anume sistem.Benchmark-urile sintetice realizeaza aceasta prin programe speciale care le impun

  incarcarea pe componente. Benchmark-urile aplicate insa ruleaza programe in timp real.In timp ce sistemele benchmark aplicate ofera de obicei o buna masurare a performantelor in aplicatii reale pentrut un sistem dat ,cele sintetice se folosesc inca pentru testarea componentelor individuale cum ar fi hardiskul sau placa de retea.

  5. Ce reprezinta un sistem de benchmark de tip SPEC si cum este utilizat acesta?Inainte de anul 2000 arhitectii de PC uri si microprocesoare foloseau pentru

  imbunatatirea performantei indicii SPEC (Stadndard Performance Evaluation Corporation) . Pt a folosi un sistem benchmark SPEC trebuie cumparata licenta de la aceasta companie. Sistemul benchmark extrage algoritmul ciclic al unei aplicatii; el va contine aspectele senzitive ale performantei acesteia. Ruland acest fragment mult mai mic pe un simulator ciclic el va oferi indicii in ceea ce priveste imbunatatirea performantei.

  6. Care sunt considerentele pentru care se limiteaza dimensiunea sistemului de ecuatii in cazul algoritmului Linpack?

  Sistemul de benchmark Linpack masoara puterea de calcul in virgula mobila a unui sistem de calcul prin rezolvarea unui sistem de ecuatii luneare de dimensiune n x

  Pagina 1 din 36

 • n,un tip de sistem des intalnit in inginerie.Scopul sau principal era de a fi rulat pe supercalculatoarele dezvlotate in anii 1970 si1980. In functie de carcateristicile sistemului si a performantelor lui, precum si a scopului aplicatiei, se alege o dimensiune a sistemului linear de ecuatii.7. Cum se explica usurinta in implementare a algoritmului de integrare Monte Carlo? Dar rezultatele slabe returnate de acesta?

  Algoritmul de integrare Monte Carlo are ca scop determinarea numarului pi, prin intermediului cercului unitar, prin masurarea raportului intre numarul de puncte din interiorul cercului, respectiv numarul total de puncte. Este deosebit de usor de implementat, deoarece se poate identifica foarte usor numarul de instructiuni in virgula mobila efectuate de procesor pentru fiecare numar aleator, generat.Astfel procesorul consuma trei operatii pentru generarea expresiei 8. Cum se obtine valoarea MIPS in cazul algoritmului de generare a matricelor?

  Inainte de procedura de masurare a matricelor se extrage data sistemului la nivel de milisecunda ,iar dupa terminarea procedurii se extrage data actuala a sistemului si se compara cu prima valoare.

  Odata obtinut numarul de milisecunde necesar pentru generarea aleatoare a numarului de matrice predefinit se calculeaza numarul de instructiuni total efectuate si se raporteaza la durata determinata anterior.

  9. Explicati diferentele dintre cei trei algoritmi de benchmark implementati.Algoritmul Linpack este unul din altgoritmii standard de testare pentru clasificarea

  unui calculator in cadrul TOP 500. Altgoritmul Monte Carlo, desi este usor de implementat, dezavantajul sau provine din ineficacitatea sa, deoarece implementarea Monte Carlo returneaza cele mai slabe valori de performanta. Altgoritmul de generare de matrici este cel mai simplu tip de altgoritm implementat, insa si cel mai slab din punct de vedere calitativ. Marele lui dezavantaj este ca nu poate faca o comparatie lineara exacta intre calculatoare diferite.

  10. Cum se realizeaza comparatia intre performantele calculatorului curent si cele ale unui calculator predefinit?Comparatia se poate realiza utilizand indicii SPEC. Se ruleaza un altgoritm SPEC pe calculatorul predefinit rezultand un set de indici SPEC, SPEC_1. Acelasi altgoritm se ruleaza pe calculatorul curent rezultand un alt set de indici SPEC, SPEC_2. Pentru evaloarea performantelor se vor compara indicii SPEC, SPEC_1 cu SPEC_2.

  11. Cum se modifica rezultatele produse prin rularea unui test de performanta pentru procesoare daca se dubleaza memoria instalata a sistemului de calcul?

  Marirea spatiului de memorie se realizeaza, bineinteles, in limita numarului maxim de adrese pe care il poate accesa procesorul. Voi considera altgoritmul Linpack, pentru o valoare n data, astfel incat dimensiunea memoriei sa fie suficienta pentru stocarea datelor necesare. Prin dublarea capacitatii memoriei, se poate marii dimensiunea n a sistemului liniar, si se pot testa performantele pentru diferite valori ale lui n suficient de mari .

  12. Ce influenta are arhitectura interna a unui procesor asupra rezultatelor unui test de tip benchmark?

  Cu cat numarul de instructiuni pe secunda in cazul unui procesor este mai mare, cu atat testul de benchmark se va incheia mai rapid (durata testului va fi mai mica).

  Cu cat dimensiunea memoriei interne este mai mare, cu atat putem creste dimensiunea sistemului liniar (altgoritm Limpack) mai mult, si putem testa rezultatele performantei pentru diferite valori ale lui suficient de mari (in limita capacitatii memoriei interne).

  Pagina 2 din 36

 • 14. Specificati diferentele de functionare dintre procesorul Pentium 4 si procesorul Intel Core.

  In cazul arhitecturii IntelCore, pe acelasi cip se integreaza mai multe nuclee de prelucrare. Asadar are loc o miniaturizare semnificativa a arhitecturii multi-nucleu. Complexitatea creste , prin urmare densitatea de componente active va creste ducand in cele din urma la o crestere a vitezei de prelucrare a instructiunilor.

  Pagina 3 din 36

 • Principii si metodologii de testare pentru magistrale (L1B)

  1. Enumerati criteriile de clasificare ale magistralelor si categoriile in care se impart aceste magistrale in functie de criterii.

  In decursul timpului au fost dezvoltate diferite standarde de magistrala ,care au urmarit evolutia procesoarelor si a necesitatilor de comutatie ale acestora( viteza mare de tansfer, necesitati de sincronizare si control etc.) S-au dezvoltat de asemenea magistrale specializate pentru anumite tipuri de echipamente periferice (SCSI si EIDE pentru unitati de disc, console grafice ,interfete de masura si control). Din acest punct de vedere in momentul actual se pot distinge 2 clase de magistrale:- magistrale de sistem: dezvoltate mai ales pentru conectarea unitatii centrale la celelalte componente de baza ale sistemului (ISA ,MultiBus, EISA, PCI); -magistrale specializate : care incearca sa optimizeze transferul de date cu un anumit tip de echipamente periferice (VESA, AGP, SCSI, GPIB).

  Magistralele pot fi clasisficate in functie de mai multe criterii:-modul de lucru:sincrone sau asincrone-numarul de modul master: unimaster sau multimaster-modul de realizare a transferului de date: transfer pe cicluri(secventiale), magistrale tranzactionale -numarul semnalelor utilizate in transferul de date: magistrale seriale, magistrale paralele

  2. Cum s-au dezvoltat in ultimii ani magistralele specializate? Dati exemple.Caracteristicile constructive ale unei magistrale sunt infleuntate de cerintele si

  particularitatile functionale ala procesorului pentru care a fost conceputa ( in cadrul unui sistem de calcul pentru a coexista mai multe tipuri de standarde specializate pe transferul de data intre anumite tipuri de componente de sistem) .Pentru a satisface o gama larga de cerinte s-au dezvoltate familii de magistrale care cuprind mai multe variante ale unei magistrale de baza si sunt compatibile intre ele intr-o oarecere masura.

  In prezent exista mai multe astfel de familii de magistrale:-magistrale dezvoltate