+ All Categories
Home > Documents > Aplicatii Web Mash-up

Aplicatii Web Mash-up

Date post: 26-Jan-2016
Category:
Upload: bogdan-mantescu
View: 226 times
Download: 2 times
Share this document with a friend
Description:
Aplicatii Web Mash-up Aplicatii Web Mash-up
12
Aplicatii Web Mash-up Definitie Mash-up In aceasta prezentare, imi propun sa definesc ce inseamna termenul de aplicatie mash-up, sa prezint succint cum functioneaza o aplicatie mash-up, sa prezint cateva exemple de de mash-up-uri functionale, si la final, cate ceva din editorul de mash-up oferit de Yahoo, si anume Yahoo Pipe. In linii mari, putem spune ca un mash-up Web este o pagina sau o aplicatie Web care combina date de la doua sau mai multe surse online externe, unindu-le intr-o aplicatie integrata. Aceste surse externe sunt, de obicei, la randul lor Website-uri, utilizate pentru a obtine un mash-up prin mijloace precum API-uri (Application Programming Interface), feed-uri XML, si screen-scraping. O definitie mai scurta ar fi: un mash-up este - Aplicaţie web hibrid care combina servicii oferite de diferite site-uri web intr-un singur site. De asemenea, putem spune ca Mash-up implica usurinta, integrare rapida, de obicei oferita de un API deschis si de anumite surse de date, pentru a produce rezultate in scopuri diferite fata de scopul original. Ideea de a combina api-uri multiple nu e noua, de exemplu sistemul de operare Microsoft Windows este un foarte bun exemplu pentru un mash-up. In cadrul lui exista "module" care se ocupa de operatii de retea, lucrul cu tastatura, cu display-ul, si cu ajutorul unor interfete pot fi combinate pentru a oferi o aplicatie complexa. Ca si Web 2.0. insusi, o aplicatie mash-up este rezultatul unei noi tendinte constand in intarirea si amplificarea aplicatiilor prin combinarea continutului oferit, intr-un mod dinamic si simplu. Atunci cand avem multe platforme a caror forta se combina, ecosistemul mash-up explodeaza, efectele fiind uimitoare.
Transcript
Page 1: Aplicatii Web Mash-up

Aplicatii Web Mash-up

● Definitie Mash-up

In aceasta prezentare, imi propun sa definesc ce inseamna termenul de aplicatie mash-up, sa prezint succint cum functioneaza o aplicatie mash-up, sa prezint cateva exemple de de mash-up-uri functionale, si la final, cate ceva din editorul de mash-up oferit de Yahoo, si anume Yahoo Pipe.

In linii mari, putem spune ca un mash-up Web este o pagina sau o aplicatie Web care combina date de la doua sau mai multe surse online externe, unindu-le intr-o aplicatie integrata. Aceste surse externe sunt, de obicei, la randul lor Website-uri, utilizate pentru a obtine un mash-up prin mijloace precum API-uri (Application Programming Interface), feed-uri XML,  si screen-scraping.

O definitie mai scurta ar fi: un mash-up este  - Aplicaţie web hibrid care combina servicii oferite de diferite site-uri web intr-un singur site.

De asemenea, putem spune ca Mash-up implica usurinta, integrare rapida, de obicei oferita de un API deschis si de anumite surse de date, pentru a produce rezultate in scopuri diferite fata de scopul original.

Ideea de a combina api-uri multiple nu e noua, de exemplu sistemul de operare Microsoft Windows este un foarte bun exemplu pentru un mash-up. In cadrul lui exista "module" care se ocupa de operatii de retea, lucrul cu tastatura, cu display-ul, si cu ajutorul unor interfete pot fi combinate pentru a oferi o  aplicatie complexa.

Ca si Web 2.0. insusi, o aplicatie mash-up este rezultatul unei noi tendinte constand in intarirea si amplificarea aplicatiilor prin combinarea continutului oferit, intr-un mod dinamic si simplu. Atunci cand avem multe platforme a caror forta se combina, ecosistemul mash-up explodeaza, efectele fiind uimitoare.

    Datorita combinarii unor surse puternice de informatie,  si a usurintei in realizarea acesteia, aplicatiile mash-up sunt privite ca o perspectiva foarte tentanta, numarul lor crescand foarte mult in ultimul timp. Insa,  Unii specialisti vad conceptul de mash-up si ca pe o noua metoda de marketing decat o binefacere sociala din partea marilor companii de pe piata. Mashup-ul rezultat din aceasta ecuatie este de fapt produsul unui mediu in care producatorii de aplicatii isi urmeaza propriile interese pentru a facilita crearea unor aplicatii hibride, integrate de catre terte parti, aducand astfel

Page 2: Aplicatii Web Mash-up

utilizatorii propriului API.

Cateva exemple de website-uri folosite consistent in crearea mashup-urilor sunt Google, eBay, Amazon, AOL, Windows Live si API-uri Yahoo.

● Cum functioneaza

   O aplicatie tip mash-up este arhitectural formata din 3 parti parti: API-uri/provideri de continut, site-ul mashup, si clientii web/browser.       De exemplu, in ChicagoCrime.org providerii sunt Google si Chicago Police Department. Pentru a permite accesul la date, providerii expun continutul prin protocoale Web ca REST, Web Services, si RSS/Atom. In multe cazuri surse de date publice de interes nu expun API-uri (Wikipedia, TV Guide, si in principiu domenii guvernamentale si publice). In acest caz continutul se preia prin tehnici ca screen scraping.   - site-ul mashup - este partea de pe server unde este gazduita aplicatia mash-up. Acesta este in general o aplicatie server-side care genereaza continut dinamic prin tehnologii cunoscute Java, CGI, PHP or ASP.  - clientii web/browser - este partea grafica, unde userii interactioneaza cu aplicatia.

Un exemplu clasic de mash-up este combinarea adresei postale cu o harta online astfel incat sa poti rapid sa vezi puncte de interes din vecinatate, ex. spitale, institutii. Sau identificarea caselor de vanzare in jurul unui punct de

Page 3: Aplicatii Web Mash-up

pe o harta online. La un click pe un punct de pe harta, se obtin casele care sunt de vanzare in jurul acestui punct.

● Avantaje Mash-up

  Principalul avantaj al mash-up-urilor este ca prin unificarea unor informatii se ofera o viziune globala, mai bogata asupra scopului pe care si-l propune

Page 4: Aplicatii Web Mash-up

un site web. Totodata, apare un nivel superior de interactivitate.Unificarea unor informatii pentru a oferi o viziune globala asupra scopului pe care si-l propune un site web.

● Exemple de aplicatii mashup

   Exista un numar foarte mare de API-uri care ofera acces la continut, ceea ce duce la un numar din ce in ce mai mare de aplicatii mash-up. Informativ, site-ul http://www.programmableweb.com prezinta 1139 de API-uri, si pest 3500 de aplicatii mash-up.Folosirea API-urilor in aplicatii este ilustrata in graficul de mai jos.

Un exemplu de site care foloseste multe API-uri este Havaria Information Services' AlertMap, care foloseste peste 200 de surse care ofera informatii despre conditii meteo, biohazard, si informatii seismice, si le afiseaza pe o harta a lumii.

Page 5: Aplicatii Web Mash-up

Un alt exemplu de mash-up este http://www.musicmesh.net/, care permite cautarea grafica a formatiilor de muzica, plecand de la un singur artist, si urmarirea inregistrarilor video ale artistilor/formatiilor postate pe YouTube. Aceasta ofera in mod categoric o cale incitanta de a descoperi noi genuri de muzica sau de a viziona inregistrari video ale formatiei preferate. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa introduci numele artistului preferat si aplicatia iti ofera intr-un mod inteligent albume asemanatoare, filme de pe YouTube, listingul pieselor de pe albume, review-uri ale userilor, articole de pe Wikipedia. De asemenea iti sugereaza genuri de muzica asemanatoare.

Kaboodle este o retea de social networking bazata pe cumparaturi. Kaboodle te pune in legatura cu alti cumparatori care au preferinte asemanatoare. Utilizatorii descopera, recomanda si isi arata produse.

Page 6: Aplicatii Web Mash-up

Sistemul permite utilizatorilor sa se organizeze cumparaturile in liste transmisibile prietenilor, sa descopere noi lucruri de la alti utilizatori, sa isi planifice vacantele, o varietate intreaga de alte lucruri in jurul cumparaturilor. In 2005 avea deja 400.000 de utilizatori si 4 milioane de vizitatori lunari.

http://www.doggdot.us  Pentru cine foloseste frecvent  digg, slashdot, si del.icio.us , site-ul combina aceste surse de informatie intr-un format unic, eliminand duplicatele.

Page 7: Aplicatii Web Mash-up

Alte exemple:● Parkingcarma.com : un mash-up care localizeaza si arata pe harta

locuri de parcare din orasele principale din USA.● Weatherbonk.com : ofera in timp-real informatii despre vremea

probabila, afisandu-le pe o harta.● Pubwalk.com : descoperi puncte de vanzare non-stop si restaurante de

noapte, in jurul unor puncte alese pe o hartathis nifty mashup.● Google Transit : pentru Japonia si o parte din USA, poti sa iti planifici

calatoriile cu autocarul sau trenul utilizand aceasta aplicatie inteligenta.

● Yelp : un serviciu de cautare a restaurantelor, combinate cu mii de pareri ale celor care le-au vizitat.

● Prezentare API-uri folosite pentru aplicatii mash-up

Un API sau o Interfata de Aplicatie pentru Programare, in traducere, este un set de functii pe care computerul le pune la dispozitie pentru alte programe, astfel incat acestea sa comunice direct.Astfel amazon.com ofera un set de "API-uri de retail" ce permit producatorilor sa creeze programe care sa utilizeze infrastructura sofisticata de retail online a Amazon.

● Prezentare Yahoo Maps API

Yahoo! Maps ApPI este extrem de puternic si permite crearea de harti interactive de mare calitate. Cu ajutorul API-ului putem vizualiza interactiv o anumita locatie, calcula distanta intre 2 puncte geografice, crea rute, localiza utilizatori, jurnaliza harti, crea puncte de interes. Ofera posibilitatea de a afisa continut relevant cu ajutorul unei harti, ca informatii locale (Yahoo! Local listings), informatii privind traficul (Traffic), conditii climaterice (Weather), evenimente (Upcoming events).

Page 8: Aplicatii Web Mash-up

● Prezentare Flickr APIUna dintre cele mai populare API-uri este Flickr, care ofera accesul prin servicii web la fotografiile postate pe site-ul respectiv, meta data, tag-urile fotografiilor. Utilizarea obisnuita este de al vizualiza pe harta locatia fotografiilor, galerii, postere si jocuri. Toate acestea se gasesc demonstrate in exemple pe site-ul de servicii Flick, incluzand  Retrievr , ,un motor de cautare a imaginilor pe baza unui desen de mana.

● Yahoo Pipes - cum sa construim rapid un mash-up

    Pipes este un serviciu online gratuit prin care poti sa mixezi tipurile de feed-uri cunoscute pentru a creea un mash-up de date, folosind un editor vizual. Se poate folosi sa rulezi propriul proiect web, sa publici propriile servicii web fara sa scrii cod.    O aplicatie Pipe se creaza prin drag&drop a unor module preconfigurate pe o suprafata de lucru. Exista un modul Fetch care intoarce datele dintr-un feed pe baza unui URL, un modul de sortare a lor Sort, de filtrare, de oferire a datelor geografice.   

You make a Pipe by dragging pre-configured modules onto a canvas and wiring them together in the Pipes Editor.Each Pipe consists of two or more modules, each of which performs a single, specific task. For example, the Fetch module will retrieve a feed URL, while the Sort module will re-order a feed based on criteria you provide (you can find a complete list of available modules in the documentation.)Each module has one or more terminals, represented by small circles in the interface. You can wire modules together by clicking on one module's output terminal and dragging the wire to another module's input terminal.

Page 9: Aplicatii Web Mash-up

Once the terminals are wired together the output from the first module will serve as input to the second module.In addition to data feeds, Pipes also lets you add user input fields into your Pipe. These show up at runtime as form fields that users of your Pipe can fill in.The easiest way to understand Pipes is to build one yourself - try editing one of our sample Pipes for a quick start.

Bibliografie:http://www.pcworld.ro/?page=node&id=10357http://www.sitepoint.com/article/yahoo-mashup-php/http://www.sitepoint.com/print/microformats-meaning-markup/http://blog.sherifmansour.com/?p=187http://www.programmableweb.com/http://pipes.yahoo.com/pipes/docs?doc=sources#GoogleBase

Page 10: Aplicatii Web Mash-up

Termeni tehnici:Screen scraping - e o tehnica prin care un program extrage date din outputul afisat de alt program

API sau o Interfata de Aplicatie pentru Programare este un set de functii pe care computerul le pune la dispozitie pentru alte programe, astfel incat acestea sa comunice direct.

REST - Representational State Transfer.

Web Services - o cale de a integra sau de a comunica cu  aplicatii web diferite folosind standarde de comunicare XML, SOAP, WSDL.

RSS/Atom - Really Simple Syndication. Un format pentru notificarea continutului nou dintr-un site web.


Recommended